REVISTA PRESEI - 02.02.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 2 februarie 2011

ADEVĂRUL

Blaga iese din tranşee şi-l atacă pe Băsescu

Secretarul general al PDL, Vasile Blaga, i-a transmis şefului statului că nu acceptă ordine din partea nimănui. Traian Băsescu i-a acuzat luni-seară pe "greii partidului" că "stau ascunşi în tranşee" în loc să-şi apere partidul. Vasile Blaga a explicat că experienţa pe care o are în partid îl îndreptăţeşte să refuze "ordinele", chiar şi pe cele din partea şefului statului. "Eu nu primesc ordine de la nimeni, am destulă vechime în partid, încât să mai ţin cont de sfaturile cuiva. Eu în tranşee am fost mereu!", a declarat în exclusivitate pentru "Adevărul" secretarul general al partidului, decis să nu-şi schimbe comportamentul. Chestionat dacă a perceput apostrofările prezidenţiale ca pe-un "ordin", fostul ministru de Interne a răspuns "Da!", fără ezitare. În cadrul întâlnirii pe care a avut-o luni-seară cu parlamentarii PDL, Traian Băsescu le-a cerut "stelelor partidului, care au pierdut portofoliile şi stau ascunse în tranşee" să iasă să apere imaginea partidului la televizor.

Puterea a câştigat Biroul Permanent de la Camera Deputaţilor

Potrivit strategiei plănuite încă din sesiunea legislativă trecută, Puterea a reuşit să obţină majoritatea în Biroul Permanent de la Cameră prin preluarea unei funcţii de către deputaţii independenţi. Raportul de forţe din Biroul permanent a fost schimbat în favoarea Puterii după ce deputaţii UNPR au obţinut un post de vicepreşedinte al Camerei, pentru care l-au nominalizat pe preşedintele formaţiunii, Marian Sârbu. Postul a fost luat de la liberalul Ludovic Orban. PNL s-a văzut nevoit să cedeze funcţia deoarece ponderea raportul dintre PSD şi PNL este de patru funcţii la două, potrivit numărului de parlamentari.

Blocaj la Senat

La Senat, situaţia nu se anunţă favorabilă Puterii, care îşi vede zădărnicite planurile de a prelua, la fel ca la Cameră, majoritatea în Biroul Permanent. La fel ca şi colegii lor deputaţi, senatorii independenţi au cerut o funcţie de vicepreşedinte în Biroul Permanent, invocând aceeaşi decizie a judecătorilor constituţionalişti. Numai că reprezentanţii PDL, UDMR şi UNPR nu au reuşit să-şi impună punctul de vedere în faţa PSD şi PNL, care deţin în acest moment supre,maţia în forul de conducere al acestei camere. În cele din urmă, negocierile, care au durat aproape patru ore, au fost întrerupte fără a se ajunge la vreun rezultat. Ca urmare, şedinţa de plen care ar fi trebuit convocată pentru numirea noilor membri ai Biroului Permanent a fost amânată pentru lunea viitoare.

Îşi retrag băncile elene banii din România?

Presa internaţională atrage atenţia asupra posibilităţii ca instituţiile bancare greceşti cu filiale pe piaţa românească să-şi reducă expunerile. Fondul Monetar Internaţional ar putea să renunţe să mai impună grupurilor-mamă ale principalelor bănci din România să-şi menţină expunerile pe piaţa locală. Grecia este încă departe de a-şi rezolva problemele economice. După ce în mai anul trecut statul elen a apelat la ajutorul de urgenţă de 110 miliarde de euro, acum, oficialii Uniunii Europene poartă negocieri "de culise" aprinse pentru a veni încă o dată în ajutorul economiei elene. Mai mult, liderii UE vor să permită Greciei să-şi răscumpere obligaţiunile scadente cu un discount semnificativ, ceea ce economiştii numesc "restructurare pe furiş".

Guardia di Finanza îşi ia cămăşi de la Bârlad

Atribuirea contractului pentru 128.000 de cămăşi destinate Gărzii Financiare italiene unei fabrici din Bârlad a stârnit reacţii dure în rândul radicalilor din Parlamentul de la Roma. Parlamentarii formaţiunii xenofobe Liga Nordului s-au revoltat că angajaţii Gărzii Financiare din Peninsulă vor fi îmbrăcaţi de o firmă românească. Discuţii aprinse în Parlamentul Italiei după ce o firmă din România a câştigat licitaţia pentru confecţionarea cămăşilor ce vor fi purtate de angajaţii Gărzii Financiare din Peninsulă. Potrivit cotidianului "Italia Oggi", formaţiunea politică Liga Nordului blamează acordarea contractului către Confecţii SA Bârlad susţinând că hainele ar trebui să fie confecţionate de o firmă italiană, şi nu de una din România.

Mubarak: "Nu voi mai candida, dar vreau să-mi termin mandatul" Protestatarii: "Nu plecăm până nu pleacă el"

Milioane de oameni au ieşit pe străzile marilor oraşe. Opoziţia i-a cerut preşedintelui să plece până vineri. Protestatarii şi-au instalat corturile în Piaţa Tahrir din Cairo, la adăpostul asigurărilor că armata nu va folosi forţa împotriva lor. Preşedintele a ţinut un discurs şi i-a asigurat că nu va mai candida pentru un nou mandat, însă poporul îl vrea jos de azi. Preşedintele SUA, Barack Obama a dezvăluit că l-a sunat pe omologul său din Egipt, Hosni Mubarak, după discursul ţinut în faţa populaţiei şi a vorbit cu acesta 30 de minute.

Jos Bucureştiul! de Andrei Pleşu

După celebritatea planetară a demolărilor lui Ceauşescu, am fi meritat un minim răgaz. Am fi putut redescoperi farmecul Bucureştilor, savurând ce a mai rămas din carnea lui macerată de bestialitatea eternei reconstrucţii. N-am avut noroc. Oraşul e victima unui desant de derbedei ignari, care îşi fac mendrele în măruntaiele lui, ca şi cum l-ar fi moştenit din familie. S-ar zice că sloganul acestor indivizi periculoşi e "Jos Bucureştiul!". Marele proiect al axei Nord-Sud se va împlini, ilegal, pe ruinele a 13 monumente istorice şi a 73 de clădiri de patrimoniu. Au dispărut, sau vor dispărea, în curând, locuri de un pitoresc inconfundabil din zona Buzeşti-Griviţei-Berzei până la intersecţia cu Ştirbei Vodă. Va dispărea Hala Matache, va dispărea un întreg district al memoriei bucureştene.

Primarul Kievului este de negăsit

Premierul ucrainean este cel care a sesizat că edilul capitalei nu s-a mai prezentat la muncă de două luni . Primarul Kievului, Leonid Cernoveţki, şi-a lăsat concetăţenii să se descurce singuri cu vicisitudinile iernii. Din noiembrie 2010 nu a mai dat pe la primărie. Prim-ministrul ucrainean, Mykola Azarov, i-a cerut, în plină conferinţă de presă, şefului Administraţiei oraşului Kiev, Oleksandr Popov, şi prim-vicepremierului, Andri Kliuev, să lămurească misterul dispariţiei, de la sfârşitul anului trecut, a edilului capitalei, Leonid Cernoveţki. "Este în vacanţă? Locuitorii Kievului doresc ca el să revină la muncă? Găsiţi-l pe primar şi spuneţi-i că toţi kievenii îi simt lipsa, că doresc să‑l vadă şi îi cer să se întoarcă la lucru", a spus ironic şeful guvernului ucrainean, citat de agenţia Ria Novosti. Azarov a remarcat că în tot acest timp Kievul arată tot mai rău: drumurile sunt într-o stare groaznică, zăpada nu a fost îndepărtată, au apărut construcţii ridicate haotic.

Agenda europeană în locul certurilor naţionale

Lansarea primului birou european din presa românească a fost salutată de o audienţă numeroasă, luni seară, la Parlamentul European. Cel mai mare trust de presă din România, Adevărul Holding, a inaugurat luni biroul editorial de la Bruxelles, iniţiativă salutată de diplomaţi, politicieni şi de presa internaţională. "Nu este o coincidenţă faptul că lansarea are loc aici, în capitala unei Europe aparent unite. Românii trebuie să fie informaţi corect, să ştie adevărul, să poată contribui la punctele de vedere pe care reprezentanţii lor le aduc aici. Aceasta este doar prima experienţă de acest fel, urmând ca, în scurtă vreme, să deschidem următoarele birouri, la Washington şi la Beijing", a declarat proprietarul Adevărul Holding, Dinu Patriciu, în deschiderea evenimentului de lansare "Adevărul Europa".

CURENTUL

Realitatea TV, cretinism şi dezinformare pe tema "revoluţiei" din Egipt

De câteva zile, Trustul Realitatea acoperă extensiv evenimentele din Egipt, alăturând comentariilor politice interne cu privire la situaţia din România imaginile confruntărilor de stradă din Egipt proţăpite într-un colţ de ecran. Se contextualizează imagologic revoltele de stradă din Egipt cu, de pildă, pichetarea sediilor PDL de către activiştii PSD, protestele sindicatului minuscul al lui Dogaru cu cafteala de stradă a egiptenilor, se sugerează o asemănare cu "dictatorul" Mubarak şi "dictatorul" Băsescu, asta după ce s-au creat urgent de către postacii pesedişti mesaje ce alăturau situaţia din Tunisia, unde "dictatorul" a fost izgonit de poporul înfometat, cu cearta pe pensii din România, care, evident, în opinia pesediştilor, ar trebui să ducă musai la izgonirea "dictatorului" Băsescu.

Chelaru, un alt "golănaş" de-al lui Vîntu, propus de PSD la şefia Senatului

Alianţa de stânga clocită în laboratoarele PSD-PNL şi în anticamera PC se pregăteşte de rocade strategice menite să aducă în prim-plan noi figuri. Deşi se vorbeşte de paritate în noua alianţă ce stă să se formeze împotriva guvernării Boc şi a preşedintelui Băsescu, se pare că PSD îşi propune să îşi adjudece rolul de lider al acestei cruciade politice stângiste. "Micul Titulescu" a propus luni ca mogulul Dan Voiculescu, "dezertor" recent cu tot cu partidul său de familie în curtea lui "Antenescu", să fie schimbat din funcţia de vicepreşedinte al Senatului cu un pesedist de seamă, care nu şi-a luat încă tainul - Ioan Chelaru.

Spitalele vor fi reorganizate în cămine pentru aproximativ 5.000 de persoane de vârsta a treia

Ministrul Sănătăţii Cseke Attila şi-a pus halatul, şi-a suflecat mânecile şi s-a apucat de treabă în realizarea proiectului privind reorganizarea spitalelor. Multe dintre unităţi, conform agendei, chiar dacă vor fi scoase din uz ca spitale vor deveni cămine pentru personele în vârstă sau centre de permanenţă. Conform proiectului Ministerului Sănătăţii, dintre cele 435 de unităţi sanitare cu paturi care există în prezent atât în reţeaua proprie, cât şi în administrarea autorităţilor locale, 182 unităţi sunt propuse să rămână fără personalitate juridică şi să se reorganizeze în secţii exteriore.

CURIERUL NAŢIONAL

Ghici cine bate la uşa firmei?

Inspecţia fiscală la firme va fi declanşată şi fără aviz prealabil, dacă se consideră că scopul controlului poate fi periclitat. Pârvu: Va fi un abuz din partea inspectorilor, pentru că vor veni când vor dori, şi fără dovezi, să-şi ia şpaga. Pe de altă parte, Finanţele au promis că vor simplifica procedurile contabile pentru IMM.

Afacerea Planorama s-a mai încurcat un pic. Cumpărătorii sunt tot fără apartamente

Banca creditoare Piraeus Bank şi Bear Project, persoana fizică ce a achiziţionat cele mai multe apartamente, nu se înţeleg asupra lichidatorului. Judecătorul sindic are o nouă sarcină astăzi: trebuie să-i împace ca să poată judeca şi celelalte contestaţii. Concret, la termenul trecut, judecătorul sindic desemnat de Tribunalul Bucureşti să se ocupe de insolvenţa EuroHabitat s-a văzut pus în imposibilitatea de a da curs cererii clienţilor de a judeca contestaţiile faţă de tabelul preliminar al creanţelor, pentru că administratorul judiciar desemnat iniţial, Conexpert SPRL, a fost suspendat, iar Piraeus Bank şi cel mai mare investitor nu au căzut de acord asupra desemnării unuia nou.

Trei mine se vor închide până în 2018

Restructurarea CNH va fi prezentată FMI până la sfârşitul săptămânii. Autorităţile caută soluţii pentru recalificarea celor câteva mii de mineri care vor fi disponibilizaţi. Cel mai mare datornic la bugetul de stat, Compania Naţională a Huilei, este în continuare subiect de discuţii cu reprezentanţii FMI, aceştia cerând să li se prezinte până la sfârşitul acestei săptămâni un program de restructurare a companiei care să prevadă, printre altele, şi diminuarea duratei pentru care li se acordă minerilor subvenţii, dar şi recalificarea persoanelor care vor fi disponibilizate.

FMI cere liberalizarea preţurilor la gaze naturale şi energie electrică

Ministrul Economiei susţine că renunţarea la preţurile reglementate nu înseamnă "neapărat" creşterea tarifelor plătite de populaţie. Fondul Monetar Internaţional (FMI) a cerut ieri, într-o întâlnire cu ministrul Economiei, Ion Ariton, renunţarea la preţurile reglementate pentru producţia de gaze naturale şi energie electrică şi prezentarea unei noi formule de calcul. "Ne solicită reverificarea preţurilor. (...) Preţurile să fie liberalizate, şi în cursul acestui an să ne prezentăm cu o nouă formă de calcul, că sunt probleme", a declarat Ariton, citat de Mediafax, adăugând că liberalizarea preţurilor reglementate nu înseamnă neapărat creşterea tarifelor plătite de populaţie.

Rezervele BNR au urcat în ianuarie la 32,68 mld. euro

Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României (BNR) au crescut în ianuarie cu 257 mil. euro la 32,68 mld. euro, în contextul virării unei tranşe de circa 900 mil. euro de către FMI, potrivit datelor publicate ieri de banca centrală. În luna noiembrie 2010, rezervele valutare au atins un nivel record de 32,8 mld. euro. Rezervele valutare ale BNR au atins pe parcursul anului trecut cinci niveluri record, în condiţiile în care au existat intrări de peste 6 miliarde de euro numai de la instituţiile financiare internaţionale.

În SUA, una din zece case este goală

Închirierea unei case este din ce în ce mai preferată de locuitorii SUA. Numărul americanilor care deţin o locuinţă a scăzut destul de mult în ultimul trimestru al anului trecut, după o perioadă în care se considera că s-a ajuns la un echilibru. Astfel, rata a ajuns, în ultimele trei luni ale anului, la 66,5%, faţă de 66,9 puncte procentuale, în trimestrul precedent. Acest nivel este cel mai mic înregistrat din anul 1998, potrivit ultimului recensământ din Statele Unite, informează CNBC. Numărul proprietarilor de locuinţe scade într-un ritm alarmant, în ciuda faptului că preţurile din acest sector au avut un declin considerabil, determinând ca mulţi americani să îşi permită să îşi cumpere o casă, în contextul în care numărul locuinţelor noi şi vechi este în creştere.

18,4 milioane de case neocupate

În acelaşi timp, în ultimul trimestru din 2010 în America existau 18,4 milioane de case neocupate, adică 11% din toate locuinţele din Statele Unite. Numărul de locuinţe neocupate care sunt pentru închiriat a scăzut la 493.000, în contextul în care cererea pentru acest sector a crescut. În plus, 471.000 de locuinţe sunt "scoase de pe piaţă", dintre acestea jumătate, probabil, este pentru uz temporar, în timp ce cealaltă jumătate este executată silit. Însă, numărul acestora este mult mai mare de 200.000.

EVENIMENTUL ZILEI

Orban: Antonescu şi Ponta fac ce le-a zis Băsescu

Liderul liberal consideră că înţelegerea dintre PNL şi PC-ul lui Dan Voiculescu nu este atât de gravă pe cât este cea cu PSD. "Nu poţi să faci un compromis între valorile liberale şi cele socialiste", spune el. Contestatar al înţelegerii dintre liberali şi social-democraţi, Ludovic Orban susţine că proiectul alianţei PNL-PSD se înscrie în logica lui Traian Băsescu şi nu aduce niciun câştig electoral pentru partidul condus de Crin Antonescu. "Domnul Ponta şi domnul Antonescu fac ce le spune domnul Băsescu: < Vreţi să faceţi guvern? Faceţi alianţă politică, duceţi-vă la tribunal! >. Şi iată că domnul Antonescu şi domnul Ponta fac ce le-a zis domnul Băsescu", a comentat Orban. Liderul liberal spune că avantajele se vor contabiliza la PDL, care ar putea să atragă electoratul de dreapta nesatisfăcut de mutările făcute de Crin Antonescu şi Victor Ponta.

FMI pune preţul gazelor pe foc

Presiunea asupra preţului gazelor naturale, pe care statul se chinuieşte să îl păstreze la un nivel cât mai suportabil pentru populaţie, creşte tot mai mult. Finanţatorii externi - Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) - au solicitat ieri autorităţilor să nu mai controleze preţul gazelor, atât al celor din producţia internă, cât şi al celor de livrare către consumatori.

Casele executate silit de bănci au preţuri avantajoase

Băncile îşi execută datornicii pe bandă rulantă, iar proprietăţile scoase la vânzare au preţuri ce pot concura cu succes oferta celorlaţi proprietari din piaţă. În ultimele 12 luni, preţul mediu cerut de proprietari, în funcţie de anunţurile postate iniţial de aceştia, s-a diminuat cu 12%. Cu toate acestea, băncile vin cu oferte greu de refuzat, cel puţin din punctul de vedere al preţului de pornire a licitaţiilor iniţiate pentru vânzarea bunurilor executate silit. De exemplu, pentru a achiziţiona, în cadrul unei licitaţii organizate de BRD la începutul acestei luni, o garsonieră cu o suprafaţă utilă de puţin peste 27 de metri pătraţi, din sectorul 3 al Capitalei, participantul trebuie să fie pregătit să achite minimum 27.563 de euro, în condiţiile în care preţul mediu cerut pe piaţă este de 37.411 euro, potrivit raportului de monitorizare realizat de AnunturiParticulari.ro.

Cum să faci bani pe Bursă cu titlurile Fondului Proprietatea

Dacă nu aveţi curajul să speculaţi urcuşurile şi coborâşurile acţiunilor pe Bursă, atunci vă puteţi orienta către investiţii pe termen mediu, când acestea vor fi cotate la un preţ mai mare. Din momentul listării pe Bursă a Fondului Proprietatea (FP), acum o săptămână, oricine poate cumpăra şi vinde, pe o piaţă liberă şi transparentă, acţiuni ale societăţii. Jucătorii pe piaţa de capital s-au bucurat că românii şi străinii vor face mai multe tranzacţii pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), iar acţionarii la prima mână, persoanele despăgubite de stat pentru proprietăţile confiscate de regimul comunist şi pe care nu le mai pot primi în natură, pot vinde acţiunile la preţuri mai bune decât cele de pe piaţa neagră. Dacă doriţi să evitaţi pe cât posibil surprizele neplăcute, trebuie să ştiţi din timp câteva informaţii utile.

FINANCIARUL

FMI vrea liberalizarea preţurilor la energie. Guvernul, luat prin surprindere

Măsura nu ar duce neapărat la creşterea tarifelor, spune ministrul Economiei, Ion Ariton. Companiile de distribuţie a gazelor solicită de peste doi ani această majorare, acuzând pierderi. La cererea Fondului Monetar In­ter­naţional, autorităţile de la Bucureşti se pregătesc să renunţe la preţurile reglementate pentru gaze naturale şi energie electrică. "Ne solicită (FMI - n.r.) reverificarea pre­ţurilor. (...) Preţurile să fie liberalizate şi în cursul acestui an să ne prezentăm cu o nouă formă de calcul, că sunt pro­bl­e­me pe preţul reglementat", a declarat ieri, precipitat, ministrul Economiei, Ion Ariton, la finalul întrevederii cu dele­gaţia FMI.

Analiştii: Ţinta ambiţioasă de inflaţie a BNR va afecta creşterea economică

Şansele de majorare a dobânzii-cheie în 2011 sunt mai mari decât cele de reducere. Opiniile analiştilor consultaţi de "Financiarul" arată că mâine ar putea avea loc a şasea şe­dinţă de politică monetară în care Banca Naţională va menţine dobânda-cheie la 6,25%, precum şi ratele pentru RMO aplicabile pasivelor în lei şi în valută la 15% şi, respectiv, 25%. Există însă voci care aver­tizează că, în condiţiile în care BNR îşi va urmări îndeaproape ţinta ambiţioasă de inflaţie, o politică monetară restrictivă poa­te induce costuri în termeni de creştere economică.

Cele mai multe angajări pe timp de criză: fraţii Paval, 1.500 de persoane

Firmele din construcţii specializate în infrastructură nu au fost afectate de criză. Bilanţurile companiilor la care sunt acţionari cei mai importanţi sau cunoscuţi oameni de afaceri arată că serviciile de pază şi protecţie şi piaţa de retail de electronice au fost cele mai afectate de criză, din punctul de vedere al numărului de disponibilizări. În schimb, potrivit datelor din "Catalogul Capitaliştilor Români", publicat în decembrie de "Financiarul", firmele din construcţii şi transporturi au reuşit să se menţină şi chiar să se extindă, făcând mii de angajări. Firmele la care sunt acţionari fraţii Paval au înregistrat cea mai mare creş­tere procentuală a numă­rului de sala­riaţi, cu 89%, prin extin­derea retailerului de brico­laj Dedeman. Dacă la sfârşitul lui 2007 la Dedeman erau 1.476 de salariaţi, compania figura în decembrie 2009 cu 2.971 de angajaţi, mai mulţi cu 1.495.

Situaţia incendiară din Egipt a impins petrolul peste pragul de 100 dolari/baril

După un început de săptămână devastator, bursele europene au revenit ieri pe verde. Piaţa metalelor a marcat o uşoară creştere, fără nimic spectaculos. Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, l-a îndemnat pe preşedintele egiptean, Hosni Moubarak, să se supună voinţei poporului. Sute de mii de oameni s-au adunat ieri în piaţa centrală din Cairo, Tahrit, precum şi în centrul Alexandriei. Se vorbeşte despre un total de peste un milion de egipteni care au aderat la revolta populară care reclamă plecarea preşedintelui Hosni Moubarak. Pe acest fundal, premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, i-a cerut acestuia "să satisfacă fără ezitare dorinţa de schimbare" a poporului şi a lansat un apel mai general la reforme democratice în Orientul Mijlociu.

GÂNDUL

Noi, cei din linia-ntâi": ce spun infanteriştii Vişan, Murg, Tălmăcean, Spânu şi Tinel Gheorghe despre programul lui Băsescu "Ploaia de stele"

Sunt prezenţi de două, trei, sau chiar patru ori pe săptămână în platourile televiziunilor de ştiri. Lăudaţi luni seara de Traian Băsescu, pedeliştii din liniile doi şi trei spun pentru gândul cât de greu le este să lupte de unii singuri în războiul mediatic şi cum au devenit protagoniştii unor gafe memorabile. Cum au reuşit să se descurce fără sprijin de la vârf cei câţiva reprezentanţi din liniile secundare ale PDL? "E foarte greu. Nu oricine poate să facă asta", spune deputatul Gelu Vişan, unul dintre personajele de casă ale televiziunilor de ştiri. "Îţi trebuie câte opt, zece, douăsprezece ore doar pentru documentare, doar pentru a înţelege temele de dezbatere.

Videanu: "În ultimele opt săptămâni, PDL a crescut opt procente. Explicaţia este conştientizarea faptului că nu există altă soluţie"

Adriean Videanu, prim-vicepreşedintele PDL, a declarat, la postul public de televiziune, că formaţiunea sa a înregistrat o creştere de 8% în ultimele două luni. "Eu am constatat un lucru, având mai mult timp liber în momentul de faţă, stând la partid, vreau să vă spun că, în ultimele opt săptămâni, PDL a crescut opt procente. În fiecare săptămână un procent şi am încercat să ne dăm şi noi explicaţii", a spus Videanu. Acesta este de părere că oamenii au din nou încredere în PDL deoarece Opoziţia nu a venit până acum cu nicio soluţie.

Primăria Capitalei: 15.000 de maidanezi ar trebui, totuşi, lăsaţi pe străzi ca să nu se înmulţească pisicile şi şobolanii

Comisia pentru ONG-uri din cadrul Primăriei Capitalei s-a întâlnit marţi cu asociaţiile pentru protecţia animalelor fără stăpân. "Întâlnirea a fost cerută de ONG-uri. Acestea au susţinut că, după moartea femeii sfâşiată de maidanezi, "câinii comunitari au de suferit" a relatat, pentru gândul, directorul Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) din cadrul Primăriei Capitalei, Robert Lorentz.

Cu ce impresii pleacă turiştii străini din România. "Nimic de văzut, nimic de făcut. Luaţi-mă de-aici!"

Mulţi dintre turiştii străini care ajung în România pleacă cu o impresie bună, recomandând şi altora să vină cât mai curând. Alţii, în schimb, se simt atât de prost la noi, încât opiniile lor, exprimate pe site-urile turistice, întreţin impresia generală negativă pe care România o lasă în străinătate. "Este una dintre cele mai frumoase ţări din Europa". "Oamenii sunt mereu dispuşi să te ajute şi oriunde întâlneşti vorbitori de engleză". Sunt opiniile cel mai des întâlnite pe care străinii ajunşi în România le lasă pe site-urile de recomandări pentru turişti.

JURNALUL NAŢIONAL

Liviu Mihaiu: TVR, "sub jurisdicţia acestei Suzana Gâdea fără coc".

Liviu Mihaiu o compară pe Rodica Culcer cu "o luptătoare Hamas gata să se sacrifice întru apărarea Profetului". Jurnalistul Liviu Mihaiu consideră că la TVR ştirile sunt cenzurate din fanatism şi că nu e nimic mai ruşinos pentru un ziarist decât să apere Pu­terea, Rodica Culcer îndeplinind la televiziunea publică rolul de maestru de ceremonii politice. "Agenţia de Monitorizare a reacţionat târziu la un gest tipic unui fanatic acoperit în slujba sistemului şi a preşedintelui", spune Liviu Mihaiu referitor la se­si­za­rea către Comisia de Etică a TVR, fă­cută recent de Agenţia de Monito­ri­zare a Presei, în care organizaţia îşi exprimă îngrijorarea faţă de mesajul politic transmis de şefa ştirilor TVR, Rodica Culcer, la o conferinţă organi­za­tă de Institutul de Studii Populare, fundaţie afiliată PDL, şi transmisă parţial de TVR.

Rodica Culcer, trecută în rezervă pe salariu nesimţit

Deşi a fost în concediu medical şi lăsată fără atribuţii, Rodica Culcer nu a fost afectată financiar. Astfel, potrivit declaraţiei de avere pe 2008 (anul fiscal 2007, anul îmbolnăvirii), ea a avut un venit anual net din salariu de teveristă de 116.832 lei. Ceea ce înseamnă un salariu net lunar de 9.736 lei (aproape o sută de mili­oane lei vechi). În 2009 şi 2010 (anii fiscali 2008 şi 2009, ani lăsată fără atribuţii), Rodica Culcer a câştigat chiar mai mult ca directoare a Ştirilor TVR, pentru fiecare din cei doi ani declarând venituri nete de 119.130 lei.

KGB a instrumentat comploturi contra lui Nicolae Ceauşescu

Dezvăluiri senzaţionale: România, în arhivele CIA înainte şi după Ceauşescu. Pe baza documentelor declasificate recent din arhive americane, germane şi sovietice, istoricul american descrie planul Kremlinului, vechi de peste 40 de ani, de izolare şi compromitere a României. În primii ani de "originală democraţie", imaginea României rămăsese la fel de proastă ca pe vremea "Împuşcatului". Speriaţi de ştirile care le parveneau prin intermediul marilor agenţii de presă, nici investitorii nu se înghesuiau. Izolarea se datora, susţine istoricul american Larry Watts, unei campanii orchestrate decenii de-a rândul de la Kremlin, cu sprijinul aliaţilor loiali.

NAŢIONAL

Preşedintele României, îngrijorat de atitudinea ostilă a populaţiei. Se teme Băsescu de un asasinat?

Întâlnirea cu parlamentarii puterii s-a transformat într-o desfăşurare de forţe a SPP. Măsuri de securitate fără precedent în Parlamentul României. Deşi participa la o banală întâlnire cu pedeliştii săi de suflet, preşedintele Traian Băsescu a fost păzit de SPP-işti ca niciodată. Desfăşurarea impresionantă de forţe i-a uimit şi pe aleşii democraţi, care au fost atent monitorizaţi de angajaţii SPP. Mai mult, accesul demnitarilor în sală s-a făcut doar după ce aceştia au primit acordul de la reprezentantul grupului parlamentar al PDL.

Săniuţă a întors spatele PSD

Marian Săniuţă a întors spatele social-democraţiei şi a demisionat din PSD. El şi-a anunţat decizia, ieri, în plenul Camerei Deputaţilor, precizând totodată în continuare că va activa ca independent. "Am înţeles că PSD nu mai are nevoie de oameni ca mine", a explicat Săniuţă, după ce afirmase că lasă în urmă "un parcurs fără nicio pată", că este mândru de realizările sale şi că nu s-a lăsat "contaminat de bolile politicii dâmboviţene".

Analistul economic Ilie Şerbănescu îl desfiinţează pe Mihai Tănăsescu, care anunţa reducerea taxei pe valoarea adăugată. "Anunţă scăderea TVA după ce i-a făcut pantofii lui Jeffrey Franks"

Reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional FMI, Mihai Tănăsescu, a ţinut ieri să ne aducă o veste bună. Vestea ar fi că, în următorii doi ani, TVA ar putea fi redus. Adică, teoretic, preţurile ar trebui să scadă la toate produsele. Tănăsescu a recunoscut că încasările din TVA după majorarea acestei taxe de la 19 la 24% nu sunt atât de mari pe cât ar fi trebuit, dar s-a arătat convins că acestea vor creşte în perioada următoare în urma reformelor făcute la nivelul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Peste doi ani va fi mai bine?

"Domnul Tănăsescu crede că peste doi ani nu vor mai fi probleme cu colectarea? Nu e conştient de faptul că evazioniştii de acum vor fi şi peste doi ani? Problema e că nu-l înţeleg deloc pe domnul Tănăsescu. Pentru că nu este un om coerent. Şi asta nu pentru că nu ar fi un bun specialist. Dar, din păcate, este unul din artizanii dezastrului din România şi mă refer aici în special la marile privatizări care s-au făcut pe vremea când domnia-sa era ministru de Finanţe", ne-a declarat analistul economic Ilie Şerbănescu. "Or, tocmai din cauza acestor privatizări statul acum nu mai are nimic. D-asta e acum aşa mare la FMI. A fost şmecher în calitate de ministru de Finanţe şi a mai fost şmecher când i-a pus pe senatori şi deputaţi să aprobe respectivele privatizări. Iar acum stă şi mestecă ordinele pe care le dau ăia de la FMI", explică Şerbănescu.

PUTEREA

Cinci milioane de euro de la Elena Udrea. Brandul turistic al României,destinat bogaţilor

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului pune la bătaie 4 milioane de euro fără TVA pentru promovarea brandului turistic al României, prin clipuri publicitare ce urmează să fie difuzate pe trei posture de televiziune internaţionale. Dacă, în cazul ultimei campanii de acest gen, care a avut loc în anul 2009, instituţia condusă de Elena Udrea a ales drept public-ţintă al campaniei atât turişti bogaţi, cât şi săraci, noua campanie este destinată persoanelor cu venituri mari şi foarte mari care se deplasează în interes de afaceri sau de plăcere cel puţin de şase ori pe an. Campania precedentă, "Romania, land of choice", promovată de Ministerul Turismului, a făcut obiectul unui scandal mediatic ce a culminat cu anchetarea contractelor de către o comisie parlamentară.

Pinalti" a dat alarma în judeţul său. Ofrandă pentru Elena Udrea: 20 de elevi de la fiecare şcoală

Primăria Piatra Neamţ şi Inspectoratul Şcolar Judeţean au trimis, la finele lunii ianuarie, o înştiinţare către toate şcolile în care le cere să trimită câte douăzeci de elevi pentru a participa la evenimentul "Piatra de Zăpadă". Elevii urmau să concureze în faţa ministrului Elena Udrea. La scurt timp după apariţia sa, documentul a fost retras de pe site-ul ISJ Neamţ, inspectorul general spunând că îşi "asumă răspunderea pentru exprimarea nefericită din textul anunţului". Primarul Gheorghe Ştefan confirmă invitaţia adresată ministrului dezvoltării şi turismului pentru acest eveniment, dar ne-a spus că aceasta nu va mai veni.

FMI detonează bomba energetică. Liberalizarea preţului la gaze va dubla facturile

După aproape trei ani de amânări, Guvernul nu mai poate controla preţurile la gaze naturale. Fondul Monetar Internaţional (FMI) a cerut ieri, într-o întâlnire cu ministrul economiei, Ion Ariton, renunţarea la preţurile reglementate pentru producţia de gaze naturale şi energie electrică şi prezentarea unei noi formule de calcul. Potrivit analiştilor, acestă liberalizare va duce la dublarea preţurilor gazelor naturale, fapt ce va declanşa o creştere generală de preţuri, în special la alimente.

ROMÂNIA LIBERĂ

IMPERIU. Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş şi-a consolidat puterea cu ajutorul rudelor

Familia lui Constantin Nicolescu, acuzat de procurori de mai multe fapte de corupţie, a dobândit în ultimii 20 de ani o influenţă deosebită în judeţul Argeş. Preşedintele Consiliului Judeţean şi-a implicat rudele atât în conducerea administrativă, cât mai ales în activităţile economice cheie din judeţ.Constantin Nicolescu provine dintr-o familie formată din şase fraţi şi cinci surori. Unul dintre fraţii preşedintelui CJ a fost colonel SIE, altul primar al Piteştiului înainte de "89, iar cel mai mare a avut o funcţie de conducere la Uzinele Dacia

Proiect. Primăria Capitalei îşi propune să deplaseze cu totul vechea hală, în loc s-o demoleze, pentru a face loc unui bulevard

Străpungerea Uranus, care ar urma să fluidizeze circulaţia din Piaţa Victoriei până în Rahova, a provocat dezbateri aprinse din cauza demolării unor monumente istorice. Piaţa Matache, aflată şi ea în patrimoniul monumentelor, ar putea fi însă deplasată cu totul. Pentru locuitorii Capitalei, Piaţa Matache este unul dintre cele mai cunoscute puncte de reper şi un simbol al vechiului Bucureşti. Vestea că hala ar putea avea soarta altor clădiri din zonă, declasate din categoria monumentelor istorice şi transformate în ruine, a pus pe jar asociaţiile non-guvernamentale. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a încercat să calmeze apele, explicând recent că doar cinci metri din hală vor fi demolaţi pentru a face loc viitorului bulevard, iar restul clădirii "va fi pus sub sticlă".

Primul metrou privat din România, o investiţie de 1,3 miliarde euro.

O nouă magistrală de metrou, Bragadiru - Voluntari, care va avea 25 de km şi 30 de staţii, urmează să fie cesionată de Metrorex timp de cel puţin 30 de ani unui consorţiu de firme. Proiectul ar urma să fie finalizat până în 2020. Magistrala 7 va fi un parteneriat public - privat în care statul va pune la dispoziţie terenurile, iar investitorul va asigura finanţarea lucrărilor de construcţie şi achiziţia trenurilor. Valoarea investiţiei se ridică la aproximativ 1,3 miliarde de euro. Consorţiul care va opera magistrala pe perioada cesionată îşi va recupera banii investiţi din contravaloarea biletelor, precum şi din diverse activităţi de retail ori publicitate în incinta staţiilor. Totodată, operatorul va decide preţul unei călătorii.

Anticorupţia e inumană, de Cristian Ghinea

Cam asta deduci din corul bocitoarelor formate din politicieni, avocaţi şi moderatori TV. Un om păţeşte ceva la tribunal, leşin, atac de cord sau atac cerebral, nu e deloc limpede pentru că avem declaraţii contradictorii de la medici. Îmi pare rău pentru sănătatea sa şi îi urez cele bune, dar păţania nu schimbă faptul că avem un verdict judecătoresc de reţinere. Sau care ar fi concluzia atâtor dezbateri lacrimogene şi breaking news emoţionante? Nu îi mai arestăm pe cei care au probleme cu inima? Sau poate concluzia corectă a fost trasă de apoliticul şef al Curţii de Conturi, onorabilul domn Nicolae Văcăroiu, care în seara incidentului s-a prezentat la spital şi a declarat în direct la televiziuni că oamenii nevinovaţi sunt şocaţi de arestare, deci e clar că preşedintele Consiliului Judeţean Argeş e nevinovat. Păi, nu? Nu spune Victor Ponta că Daniel Morar e pătat de sânge în acest caz? E clar deci, trebuie să ne comportăm uman, corupţii sensibili nu trebuie judecaţi.

ZIARUL FINANCIAR

Egiptul echivalează ca impact în politica internaţională cu căderea Lehman Brothers

Destabilizarea completă a lumii arabe prin iminenta cădere a regimului Mubarak din Egipt va reseta strategiile liderilor mondiali. Am putea asista la politici de stocare şi raţionalizare a combustibililor şi produselor de bază, crede profesorul Daniel Dăianu. Iminenta cădere a regimului Mubarak sub presiunea sutelor de mii de oameni care au ieşit pentru a şasea zi în stradă va schimba raportul de forţe în politica internaţională. Din punct de vedere economic, preţul petrolului şi cel al alimentelor deja sub tensiune sunt cele mai afectate de instabilitatea creată în Orientul Mijlociu. Schimbarea politică din Egipt, care a ajuns la 80 de milioane de locuitori, reprezintă un "Lehman Brothers" al lumii arabe, spune profesorul Daniel Dăianu.

Angajaţii români din multinaţionale, mai profitabili decât vesticii

Angajaţii români din multinaţionalele locale au generat un profit brut anual mai mare cu aproape 8% faţă de cel generat de angajaţii din Europa de Vest, arată un studiu realizat de firma de audit şi consultanţă PricewaterhouseCoopers (PwC) România. Astfel, mediana profitului brut per angajat a fost în 2009 în România în multinaţionale de 5.898 de euro, faţă de 5.472 de euro în Europa de Vest, afirmă PwC. Mediana înseamnă poziţia dintr-un şir crescător care desparte în jumătate acel şir.

Bucureştenii au lăsat 164 mil. euro în Cotroceni Park. Proprietarii aşteaptă Pasajul Basarab pentru a lua mai mulţi vizitatori din nord

Cel mai scump mall construit până în prezent în România - proiectul de 300 milioane de euro AFI Palace Cotroceni din Bucureşti, botezat iniţial Cotroceni Park - a avut anul trecut circa 20 de milioane de vizite şi vânzări de 164 de milioane de euro, depăşind astfel aşteptările proprietarilor, care se aşteptau la un an mai dificil din cauza contextului economic. Israel Vizel, directorul mallului din Cotroceni, spune că rezultatele financiare ale retailerilor au fost cu 15-20% mai bune decât estimase, ca urmare a numărului mare de vizitatori, în condiţiile în care bugetul mediu de cheltuieli nu a fost unul impresionant, bucureştenii lăsând în medie circa 8 euro la fiecare vizită.

570.000 de şomeri au ieşit din statistici în 2010. Nimeni nu ştie ce s-a întâmplat cu ei

Peste jumătate de milion de şomeri au ieşit din statisticile de şomaj în 2010 pentru că nu şi-au reînnoit cererile de locuri de muncă la agenţiile pentru ocupare şi nu mai apar astfel în evidenţele oficiale. Ca urmare, celor 630.000 de şomeri aflaţi în prezent în plată li se adaugă cel puţin alţi 570.000 de persoane fără loc de muncă care nu apar în statistici pentru că nu se mai prezintă la oficiile de muncă. ZF face pentru prima dată lumină în misterul şomajului de doar 7% în România, în condiţiile în care există 4,5 - 5 milioane de salariaţi la o populaţie ocupată de 10 milioane de persoane, deci 5 milioane de persoane apte de muncă despre care nu se ştie ce fac. Astfel, numărul persoanelor care nu au loc de muncă este de fapt mult mai mare, dacă se adaugă cele câteva sute de mii de şomeri care îşi pierd anual acest statut pentru că nu îşi mai vizează carnetul de şomaj, dar nici nu-şi găsesc un loc de muncă.

Negocieri cu FMI în ceaţă. Condiţionalităţile noului acord rămân un mister

Negocierile cu FMI, în urma cărora vor fi stabiliţi şi parametrii privind noul acord de tip preventiv, se apropie de final, însă condiţionalităţile rămân un mister, Guvernul şi Banca Naţională evitând să facă publice informaţii privind poziţia părţii române în discuţiile cu organismele internaţionale. Dacă la acordul parafat în primăvara anului 2009 obiectivul a fost asigurarea stabilităţii sistemului financiar şi reducerea deficitului bugetar, acum accentul se mută pe eficientizarea statului. Iar din puţinele declaraţii reiese că privatizarea companiilor de stat este din nou în vârful listei de priorităţi. Misiunea comună a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale a început în 25 ianuarie a şaptea evaluare a acordului stand-by, în care se analizează îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010, vizita urmând să se încheie în data de 8 februarie.

Cine răspunde pentru blocajul reactoarelor de 4 mld. euro, "un proiect bun în sine"

Patru din şase investitori au decis să spună adio investiţiei în cele două reactoare noi de 4 miliarde de euro de la Cernavodă, cel mai mare proiect de investiţii al României din ultimii 20 de ani. Blocajul de la reactoarele 3 şi 4 aminteşte însă de lista lungă a proiectelor de centrale noi concepute în anii de creştere economică din care nu s-a ales nimic. Întrebarea care se ridică este cine răspunde de acest eşec şi care sunt riscurile la care se supune România? Într-o prezentare recentă, făcută cu ocazia unei conferinţe pe tema energiei eoliene - aparent singurul lucru care mai mişcă în energia românească -, Alexandru Săndulescu, director general de politici energetice din cadrul Ministerului Economiei, spunea că în următorii zece ani cam 28% din unităţile de producere a energiei electrice existente trebuie înlocuite şi până în 2035 mai bine de jumătate din vechile centrale ar trebui schimbate cu grupuri noi.

Majorarea TVA: între salvarea bugetului şi prelungirea agoniei

Creşterea încasărilor din TVA în urma majorării cotei la 24% a salvat bugetul anul trecut, favorizând încadrarea în deficitul agreat cu FMI, însă a frânat consumul, economia rămânând în recesiune. Temperarea ritmului de creştere a încasărilor din TVA pe final de an aruncă o umbră de îndoială cu privire la modul în care majorarea taxei la 24%, care a salvat deficitul bugetar anul trecut, va ajuta bugetul şi în 2011, având în vedere ţinta ambiţioasă de reducere a deficitului la 4,4% din PIB. Finanţele estimează pentru acest an încasări din TVA de aproximativ 43 mld. lei, cu 10% peste sumele colectate anul trecut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb