REVISTA PRESEI - 02.06.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 2 iunie 2010

ADEVĂRUL

Jigniri dure, în direct, la Antena 3/ Firea a făcut mahala din "Ştirea zilei

În ediţia de luni a emisiunii de la Antena 3, moderatoarea Gabriela Vrânceanu Firea a şocat printr-un limbaj suburban la adresa deputatului Cristian Boureanu. Firea l-a întrebat pe deputatul PDL dacă a mâncat ceva "de pe jos" sau "de la toaletă", iar Boureanu a întrebat-o despre amant.

Dan Bitman nu mai cântă la Finanţe

Cântăreţului de muzică rock, Dan Bittman, care a fost numit la începutul anului consilierul ministrului de Finanţe, Sebastian Vlădescu, i-a fost restructurat postul, începând de astăzi. Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a decis să reducă la jumătate numărul de consilieri, posturile ocupate de Dan Bittman şi alţi trei consilieri personali fiind restructurate de la 1 iunie.

Greva de la Metrou: Capitala sub teroare

Greva fără nicio revendicare, condusă de Ion Rădoi, sindicalistul-şef de la Metrou, a blocat Capitala. Sute de mii de cetăţeni nu au putut circula ieri, timp de şapte ore, cu metroul din cauza unui protest de solidarizare cu dascălii şi funcţionarii. Ore întregi în trafic, tramvaie blocate de maşini şi sute de elevi întârziaţi la Bacalaureat. Aşa a arătat dimineaţa de ieri în Bucureşti din cauza "solidarităţii sindicale" a unui singur lider, Ion Rădoi de la Metrorex, care se plimbă de 20 de ani prin funcţii publice.

Explicaţiile unei greve ratate

Marea grevă generală a eşuat pentru că a avut mize prea mari, liderii sindicali nu mai au credibilitate, iar bugetarii s-au temut pentru joburi. Alte motive posibile: obiectivele grevei au fost din start irealizabile, iar sindicatele au sacrificat solidaritatea de dragul siguranţei locului de muncă.

Europa, la masă cu Rusia

Preşedintele Dmitri Medvedev a făcut demersuri pe lângă liderii Uniunii Europene pentru a face din gazoductul South Stream o importantă reţea transeuropeană de energie. În cadrul reuniunii la nivel înalt Rusia-UE de la Rostov pe Don, Moscova a făcut presiuni în vederea desfiinţării vizelor pentru cetăţenii ruşi care călătoresc în spaţiul comunitar.

Liderii Rusiei şi ai Uniunii Europene s-au întâlnit, luni şi marţi, la Rostov pe Don, pentru prima oară de la intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona şi de la schimbările instituţionale din Europa.

Încotro se îndreaptă mineritul românesc?

Ministerul Economiei va elabora până la finele anului o strategie a industriei mineritului pentru perioada 2010-2020. Cărbunele va continua să asigure 40% din producţia de energie. Compania Naţională a Huilei va intra în insolvenţă, pentru că datoriile nu pot fi şterse, iar activitatea minieră va fi preluată de unul dintre cei doi giganţi energetici.

Contul de economii, rivalul depozitului

Băncile plătesc bonificaţii pentru conturile de economii foarte apropiate de cele pentru depozite. În plus, poţi depune şi retrage banii oricând fără să pierzi dobânda. Impozitul de 16% pentru câştigul din dobânzi la depozite îi va determina pe români să-şi plaseze lichidităţile în conturile de economii, care sunt scutite de taxare.

Băncile pierd sute de miliarde de dolari

Băncile europene au pierdut peste 1.700 de miliarde de dolari de la declanşarea crizei economice ca urmare a politicilor de creditare, iar pentru acest an ele vor fi nevoite să anuleze mai multe împrumuturi decât în 2009.Totodată, capacitatea lor de a vinde obligaţiuni ar putea fi blocată de guvernele care doresc să finanţeze corectarea deficitelor naţionale, arată un comunicat recent al Băncii Centrale Europene (BCE).

CURENTUL

Culmea şpăgii la români: AC/DC - "arşi" la buzunar cu 2000 de euro de angajaţii Vămii Nădlac

Halucinanta ştire a apărut după ce această informaţie a ajuns în presă prin intermediul unor surse din Ministerul Transporturilor şi din Compania Naţională de Autostrăzi. Pe blogul reporterului Andrei Ciurceanu a apărut, ieri, un material în care se relatează că angajaţii din vama Nădlac nu fac niciun fel de discriminare şi cer de la toată lumea şpagă. Ultimii dintre cei "arşi" au fost tocmai roackerii de la AC/DC, care, în urmă cu două săptămåni, au făcut un show de zile mari la Bucureşti în faţa a circa 60.000 de spectatori.

Omisiuni, de Tia Şerbănescu

De-ar fi criza generală cum e greva generală, am mai duce-o pân" la toamnă. Deşi eşecul grevei generale a fost pus pe seama fatalismului mioritic - când doi ortomani îţi spun că te taie, îţi faci testamentul în baladă -, există şi o parte umanitară în acest fiasco sindical: elevii şi-au dat prima probă la bacalaureat. Chiar n-avea rost să producem victime suplimentare, complet nevinovate, bătându-ne copiii din pricina nervilor pe guvern.

La ordinul felixian, Gabi Firea s-a certat ca la uşa cortului cu Cristian Boureanu

Moderatoarea minune de la Antenele motanului turnător Felix, Gabriela Vrånceanu Firea, s-a pierdut cu firea şi s-a apucat, într-un ton de mahala, să se certe în timpul ediţiei de luni a emisiunii "Ştirea Zilei" cu deputatul PDL Cristian Boureanu, pe care îl invitase în platou pentru a fi pus la zid în stilul părtinitor cu care coşmelia media felixiană ne intoxică de ani de zile.

PSD a depus pe şest la CCR contestaţia împotriva legii lustraţiei

Deşi au trecut 20 de ani de la momentul revoluţiei din decembrie 1989 şi tranziţia la democraţie a fost ratată prin intermediul jocurilor de culise ale fostelor cadre ale PCR, PSD pare să nu se reconcilieze cu trecutul şi caută să blocheze promulgarea legii lustraţiei. Pe de altă parte, lustraţia reprezintă astăzi o reparaţie morală pentru cei care au plătit cu viaţa preţul despărţirii de comunism, în ciuda tergiversărilor interminabile din ultimii ani.

CURIERUL NAŢIONAL

Cauţi un prieten şi poţi găsi un job

Recrutarea de pe site-urile de socializare este posibilă doar pentru o parte din posturi. Reversul medaliei: un cont prost făcut vă poate dezvălui personalitatea şi ruina CV-ul. Nu multe persoane se bazează pe această metodă pentru a-şi găsi un serviciu. Recrutarea prin intermediul internetului nu se mai rezumă doar la site-uri specializate precum ejobs, myjobs, bestjobs, unde sunt postate oferte şi CV pentru joburi, ci se extinde către reţele sociale precum LinkedIn, KeyPeople şi altele, unde companiile văd profilul unei persoane, domeniul unde lucrează şi alte detalii pe care vor să le cunoască despre un posibil candidat.

Electrica Serv se divizează "pentru eficientizare"

Ministerul Economiei susţine că după privatizarea filialelor din Banat, Dobrogea, Moldova, Oltenia şi Muntenia Sud, Electrica Serv a pierdut o serie de lucrări. "Deşi s-a încercat eficientizarea activităţii pe întreg parcursul anului 2009, sucursalele Electrica Serv au avut la sfârşitul anului un rezultat negativ". Filiala de întreţinere şi servicii a Electrica SA, Electrica Serv, va fi reorganizată prin divizare parţială, "pentru eficientizare", în cinci filiale regionale, respectiv pe zona Banat, Dobrogea, Moldova, Oltenia şi Muntenia, se arată într-un proiect supus dezbaterii publice de Ministerul Economiei.

Incendiul de la Dragonul Roşu, daună record pe piaţa asigurărilor din România

Pagubele provocate de incendiul de la complexul comercial Dragonul Roşu ar putea reprezenta cea mai mare daună din istoria asigurărilor din România, anunţă Generali, asigurătorul clădirilor şi bunurilor afectate, care precizează că are resursele pentru plata despăgubirilor. "Niro Investment, care deţine centrul comercial Dragonul Roşu, este asigurat Generali Asigurări începând cu anul 2010. În baza poliţei de asigurări complexe de daune materiale la bunuri, care acoperă şi riscul de incendiu, ne vom ocupa de evaluarea şi instrumentarea promptă a dosarului de daune", a declarat, într-un comunicat, directorul general al Generali, Marie Kovarova.

Companiile îşi sporesc măsurile de protecţie împotriva efectelor crizei

Potrivit R&M Audit, provizioanele pentru neîncasarea facturilor au crescut semnificativ. Peste 80% dintre companiile care au înregistrat anul trecut profit au constituit în bilanţul contabil provizioane semnificative pentru facturile neîncasate, acestea crescând exploziv în ultimul an, arată o analiză realizată de firma de consultanţă fiscală R&M Audit. Măsurile de protecţie au devenit mai importante decât creşterea cotelor de piaţă.

Căderea dramatică a pieţei româneşti de artă

Deloc surprinzător, ţinând cont de situaţia dezastruoasă din România - pe toate planurile - ultimele vânzări de la casele de licitaţii bucureştene au scăzut dramatic. Explicaţia este simplă. Ponderea cumpărătorilor o deţin colecţionarii cu venituri medii şi mari (peste 10.000 de lei lunar) şi al pensionarilor. Oamenii cu mulţi bani - unii dintre miliardarii români - achiziţionează, în general, opere de artă din colecţii particulare. Rareori, se aventurează să cumpere de la casele de licitaţii. Poate, doar, în situaţii excepţionale, când apare o capodoperă din creaţia lui Grigorescu, Luchian, Andreescu, Pallady sau Tonitza.

Europa s-ar putea confrunta cu o nouă criză bancară

Banca Centrală Europeană a avertizat că instituţiile financiare din zona euro s-ar putea confrunta cu un nou val de credite neperformante, anul acesta şi în 2011, pierderile ajungând la 195 miliarde euro. În plus, criza datoriilor suverane din regiune pune presiune pe sectorul bancar, potrivit Euobserver.com. În raportul de Stabilitate Financiară, publicat luni, instituţia cu sediul în Frankfurt estimează că pierderile băncilor din zona euro vor ajunge la 90 miliarde de euro, în 2010, iar anul viitor acestea se vor ridica la 105 miliarde euro. Aceste rezultate negative vin în contextul în care, în 2009, pierderile au ajuns la aproximativ 238 miliarde euro.

Vânzările Dacia au explodat în Franţa

Marca românească s-a plasat pe locul doi în topul preferinţelor de maşini noi. Deşi piaţa este în scădere, înmatriculările Dacia de autoturisme şi autovehicule comerciale uşoare au avansat de la 3.791 unităţi în mai anul trecut la 10.698 de maşini. Marca românească de autovehicule se bucură de o reală apreciere în Franţa, numărul înmatriculărilor de Dacii noi din Franţa înregistrând o creştere de peste trei ori luna trecută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, înregistrând astfel cea mai bună performanţă de pe piaţa locală, aflată în scădere cu 11,5%, la aproape 186.340 maşini.

EVENIMENTUL ZILEI

Blaga: Sunt miniştri care vor să marcheze puncte pe seama premierului

Ieşirile recente ale miniştrilor Elena Udrea şi Gabriel Oprea care au sugerat că un eşec al pachetului anti-criză până la sfârşitul anului ar trebui să ducă la demisia guvernului Boc sunt amendate de Vasile Blaga, într-un interviu acordat ieri EVZ. Constatarea ministrului de interne: "Nu eu mă pot pronunţa, ca membru al Cabinetului, că dacă nu-ştiu-ce nu se aplică, guvernul trebuie să plece. Prim-ministrul îmi poate spune mie să plec dacă nu aplic aceste măsuri, nu eu lui."

Ambasadorul Italiei: "Dacă vrei ca economia să-şi reia cursul, nu creşti taxele"

Ambasadorul Italiei la Bucureşti, Mario Cospito, vorbeşte pentru "Evenimentul zilei" despre măsurile de austeritate luate de guvernul Boc şi imaginea tot mai bună a românilor din Peninsulă. Şi Italia a luat măsuri asemănătoare, dar a evitat să penalizeze categoriile profesionale care câştigă puţin, precum profesorii şi poliţiştii, a explicat ambasadorul. Totuşi, a precizat el, pentru Italia, un salariu de 1.500 de euro reprezintă "o limită joasă medie".

Greva moare după două zile

Greva generală din sistemul bugetar începe să se spargă: "grosul" profesorilor a cam renunţat, funcţionarii mai protestează doar în câteva judeţe, restul se mulţumesc cu pichete. La două zile de la declanşarea grevei generale, profesorii şi funcţionarii dau semne de oboseală, conştienţi de faptul că executivul nu va face până la urmă nicio concesie în ceea ce priveşte tăierea salariilor.

Elena Udrea reziliază contracte de pe vremea lui Blaga

Ministrul dezvoltării susţine că firma contractată de predecesorul ei pentru promovarea programului REGIO nu şi-a respectat angajamentele. Elena Udrea vrea să rezilieze două contracte de publicitate prin care în conturile Realitatea TV, televiziunea lui Sorin Ovidiu Vîntu, urmau să ajungă aproape 200.000 de euro. Informaţia a fost publicată ieri de HotNews.

Realitatea TV, principalul destinatar al publicităţii

La începutul anului trecut Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, condus de Vasile Blaga, a alocat peste un milion de euro pentru realizarea unei campanii de promovare a Programului Operaţional Regional REGIO, prevăzută în procedurile europene.

Primăriile şi consiliile judeţene refuză să strângă cureaua

Criza bugetară nu a ajuns şi la autorităţile locale, dacă luăm în considerare cât se pregătesc să cheltuiască în următoarele luni chiar şi pentru bunuri sau servicii care nu sunt neapărat necesare. Primăriile, prefecturile şi consiliile judeţene continuă să cheltuiască mult pe bunuri şi servicii. Asta în condiţiile în care angajaţii din sectorul bugetar, adică inclusiv cei din respectivele instituţii, îşi vor vedea lefurile cu un sfert mai mici, deoarece cheltuielile bugetare depăşesc cu mult veniturile.

FINANCIARUL

Organigrama Finanţelor: 49 de direcţii, 1.416 angajaţi, 4 secretari de stat

Aparatul central are o "armată" de 1.416 angajaţi, mulţi dintre ei mai bine plătiţi decât ministrul Sebastian Vlădescu. Ministerul Finanţelor are cea mai încărcată organigramă la nivel central, cu 49 de direcţii şi 1.416 angajaţi subordonaţi ministrului Vlădescu şi celor patru secretari de stat. Fiecare dintre aceştia are în subordine o mică armată de salariaţi, majoritatea mai bine plătiţi decât ei.

Ridicarea pragului la achiziţii publice directe: bani mai mulţi pentru clientela politică

Cabinetul Boc pregăteşte majorarea pragului achiziţiilor publice directe. De la 15.000 de euro la 50.000 de euro pentru bunuri şi servicii şi de la 40.000 de euro la 100.000 de euro în cazul lucrărilor. Modificările sunt explicate prin "realizarea cu celeritate a investiţiilor" şi "necesitatea apropierii pragurilor valorice prevăzute în legislaţia naţională de cele prevăzute în legislaţia comunitară în vederea creşterii gradului de absorbţie a fondurilor comunitare".

În trei luni băncile au închis 86 de unităţi şi agenţii

Pe parcursul primului trimestru, băncile au continuat să-şi optimizeze reţeaua teritorială, în funcţie de profitabilitatea individuală a unităţilor. În aceste condiţii, CEC Bank şi-a închis 66 de unităţi, iar Raiffeisen Bank a renunţat la 20 de agenţii specializate în credite ipotecare. În acelaşi timp, cel puţin două bănci au decis să-şi extindă operaţiunile, prin deschiderea a şapte noi sucursale.

Spionajul industrial chinez şi rus provoacă pagube de 50 mld. euro/an economiei Germaniei

Armata de agenţi secreţi ruşi numără 375.000 de oameni, potrivit presei germane. Serviciul german pentru apărarea Constituţiei (BfV) trage semnalul de alarmă: spionajul industrial înfloreşte în companiile naţionale, dar oamenii de afaceri nu se grăbesc să dea o mână de ajutor contraspionajului german. Cu toate că BfV nu prezintă cifre oficiale privind amploarea daunelor înregistrate, analiştii independenţi evaluează prejudiciul anual adus primei economii a UE la aproximativ 50 mld. euro.

RATB a plătit ieri 250.000 lei ca să "spargă" greva de la Metrorex

Suplimentarea parcului circulant de suprafaţă a constat în 12 tramvaie, 16 troleibuze şi 172 de autobuze. Brambureala generală a continuat şi ieri, când s-a consumat o altă formă "puternică" de protest ce i-a sensibilizat până la lacrimi pe guvernanţi, şi anume greva de "susţinere" a Metrorex împotriva măsurilor de austeritate dictate de guvernul Boc. Trebuia să se solidarizeze şi RATB, dar până la urmă cele zece sindicate sau câte-or fi au renunţat subit, dimineaţa, pe la "cântatul cocoşilor", conducerea regiei de transport de suprafaţă hotărând chiar să suplimenteze parcul circulant pentru 1 iunie.

GÂNDUL

În ţara manelelor, s-a inventat şpaga pe rock. Câţi bani a dat trupa AC/DC ca să plece din România

Plângerea, făcută de reprezentanţii trupei, a ajuns la CNADNR marţi. Astăzi va începe ancheta internă pentru a verifica dacă acuzaţiile sunt fondate şi pentru a se lua măsuri. La scurt timp după ce a susţinut concertul din 16 mai de la Bucureşti, în faţa unui public record, de peste 60.000 de persoane, trupa AC/DC s-a trezit, timp de câteva ore, în imposibilitatea de a ieşi din ţară prin vama Nădlac.

La bloc cu Elena Udrea. Cum arată imobilul pe care ministrul îl vinde cu 1.500-2-000 euro/mp ca să-şi plătească ratele

Ministrul Elena Udrea a mărturisit că are insomnii. Criza, creditul de 3,3 milioane euro pe care trebuie să îl achite în acest an, dar şi "transparentizarea" activităţii ministerului pe care îl conduce sunt doar câteva dintre motivele din cauza cărora ministrul Turismului şi Dezvoltării Regionale are nopţi albe.

Râsul lui Băsescu: 5 milioane de români nu pot greşi

Dl. Traian Băsescu trebuie să se fi distrat bine văzând cum s-a fâsâit marele protest sindical din România. Trebuie să fi râs zgomotos urmărindu-i pe bieţii reporteri de televiziune, precipitaţi şi febrili, căznindu-se să-i găsească pe bugetari, de la profesori la

şoferi, să-i scoată la grevă. Ce satisfacţie mai mare decât să-i vezi pe cei doi revoluţionari în pantaloni scurţi, Victor Ponta şi Crin Antonescu, strigându-şi neputinţa chiar la televiziunea care te înjură mai abitir?!

JURNALUL NAŢIONAL

Agenţiile, grasul fără de moarte

Emil Boc face restructurare doar din vorbe. Clientelei politice îi trebuie culcuş. Guvernul taie pensiile şi salariile în numele austerităţii şi al solidarităţii pe motiv de criză. Dar acelaşi Executiv ţine încă sub aripa-i protectoare o cohortă de agenţii şi instituţii guvernamentale, că deh, ce-i al statului e pus de-o parte, mai ales dacă pe acolo se învârte mare parte din clientela politică.

Primarul Andrei Chiliman, obligat de instanţă să încalce legea

Domeniu public, Terasa "Ambiance" a fost vanduta pe nimic.A fost un wc public abandonat. A ajuns una dintre cele mai fiţoase terase ale Capitalei. Trotuarul din faţă se transformă în fiecare seară într-un salon auto, o expoziţie de maşini de lux cum numai prin revistele de specialitate mai vezi. Este vorba despre Terasa "Ambiance" din Parcul Floreasca.

Greva s-a topit de la ploaie

Bucureştiul a fost paralizat ieri mai curând de ploaie, decât de grevă, la primele ore ale dimineţii, când n-a circulat nici metroul, nici o parte din RATB. Dar şi-a revenit repede. RATB-ul a renunţat la grevă, iar metroul a-nceput să circule de la ora 12:00, aşa cum se anunţase cu o zi înainte.

ROMÂNIA LIBERĂ

Cum poate ieşi România din criză. Interviu cu Lucian Croitoru

Una dintre problemele bugetului public este deficitul uriaş al bugetului asigurărilor sociale, care pentru acest an este de 1,7 miliarde de euro, dacă devine efectivă scaderea pensiilor cu 15 la sută. Soluţia este eliminarea acestui deficit. Căutarea de soluţii în alte arii ar fi o greşeală. Din această perspectivă, creşterea impozitelor ar fi una din greşeli, pentru că ar accentua recesiunea. O altă greşeală ar fi reducerea, din motive populiste, a salariilor în companiile cu capital de stat profitabile sau în alte entităţi, care nu utilizează resurse de la bugetul public. Alunecarea în populism este extrem de periculoasă.

Cine sunt adevăraţii miniştri de Finanţe

Din 31 mai, pe lângă Vlădescu necruţătorul, România mai are câţiva miniştri de Finanţe. Ei sunt liderii-VIP de sindicat, care, prin modul în care au organizat greva generală, au contrasemnat tăierea salariilor cu 25%.

UDMR şi grupul Oprea barează drumul PDL către CCR

Deputaţii puterii au eşuat ieri în încercarea de a-l impune pe candidatul PDL judecător la Curtea Constituţională. O nouă rundă a bătăliei pentru CCR se dă astăzi la Senat. Pentru postul de judecător constituţional aferent Camerei Deputaţilor s-au luptat ieri doar candidaţii PSD (Valer Dorneanu) şi PDL (Ştefan Minea), în condiţiile în care PNL a preferat să nu "arunce" pe nimeni în ring. Bătălia se anunţa, teoretic, uşoară pentru arcul guvernamental deţinător de majoritate în Parlament, dar practica a arătat că actuala coaliţie scârţâie la vot: Dorneanu a obţinut 161 de voturi, iar Minea - doar 123.

Acordul cu FMI a vârât România în cerc vicios, de Ilie Şerbănescu

Pe zi ce trece devine mai evident eşecul lamentabil pe care îl înregistrează experimentul fără precedent făcut de FMI pe pielea României, experiment constând în împrumutarea unui stat nu pentru a se salva pe sine dintr-o restrişte care îi este strict imputabilă, ci, cel puţin în parte, spre a-i salva pe alţii, şi anume subsidiarele de pe teritoriul său ale unor firme străine cu mult mai puternice financiar decât statul cu pricina, dar rămase temporar fără finanţare chiar din partea propriilor mame. Aşa ceva până la acordul respectiv cu România nu se mai pomenise în istoria de peste şase decenii a FMI.

ZIARUL FINANCIAR

Primul mall vândut cu 1 euro: Immoeast a preluat integral Polus Center Constanţa

Mallul, care urma să aibă o suprafaţă de 50 de hectare, fusese evaluat acum trei ani la 185 de milioane de euro. Fondul austriac de investiţii Immoeast, investitorul imobiliar cu cea mai mare expunere pe piaţa locală, unde deţine active de aproape un miliard de euro, a cumpărat 85% din proiectul de mall Polus Center din Constanţa pentru un euro, urmând să preia datoriile de circa 40 de milioane de euro ale firmei dezvoltatoare.

De unde a venit scăderea economiei în trimestrul I?

PIB a scăzut în primul trimestru cu 2,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, scăderea economiei a fost de 0,3%, potrivit datelor preliminare. Mâine, Institutul Naţional de Statistică va publica detalii privind evoluţia PIB în primele trei luni ale anului, inclusiv valoarea nominală. Prin prisma acestei valori, deficitul bugetar pe trimestrul I ar putea fi mai mare.

Premierul este chemat pentru noi explicaţii la Parlament, înaintea asumării

Guvernul îşi va asuma luni răspunderea în Parlament pe cele două legi care conţin măsurile de austeritate, au decis ieri liderii Senatului şi Camerei Deputaţilor, dar premierul Emil Boc va trebui să dea înainte explicaţii conducerii Legislativlui despre măsurile privind reducerea salariilor bugetarilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%, pentru o economie de aproximativ 10 miliarde de euro la bugetul de stat.

La ce preţ ar putea debuta acţiunile Bursei?

Cele mai recente oferte de vânzare sau cumpărare de acţiuni ale Bursei de Valori (BVB), postate pe site-ul propriu, indică preţuri cuprinse între 30 şi 45 de lei ale acţiunilor BVB, care evaluează compania între 55 şi 83 de milioane de euro. Firma NHL Advisory a postat chiar ieri un anunţ privind vânzarea a 430 de acţiuni BVB, cerând un preţ de 38 lei/acţiune, care evaluează operatorul de piaţă la 70 mil. euro. Aceasta este cea mai bună ofertă de vânzare existentă în prezent, fiind valabilă până pe 4 iunie.

Costul datoriei externe a statului urcă la 788 mil. euro pe jumătate de an

BNR plăteşte rate şi dobânzi în contul datoriei publice externe de aproape 788 mil. euro în primul semestru din 2010, cu 21% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Creşterea efortului de rambursare a apărut în condiţiile în care statul s-a împrumutat masiv în ultimul an din străinătate, în special prin creditul contractat în primăvara trecută de la FMI, UE şi BM. În martie anul acesta România a mai împrumutat un miliard de euro de pe pieţele internaţionale, prin vânzarea de euro-obligaţiuni.

Piaţa imobiliară din China este mai fierbinte decât cea din SUA înainte de criza subprime

Problemele de pe piaţa rezidenţială a Chinei sunt mai grave decât cele cu care s-au confruntat Statele Unite înainte de declanşarea crizei financiare mondiale, în condiţiile în care acestea ar putea declanşa proteste publice, a avertizat un consilier din cadrul băncii centrale a ţării, conform AFP. Comentariile au fost făcute înainte ca guvernul chinez să anunţe că va "reforma treptat taxele pe proprietate", primul semn oficial al posibilei introduceri a unei taxe anuale pe proprietăţi rezidenţiale menite să restrângă creşterea preţurilor.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb