REVISTA PRESEI 02.10.2017

Willy Homner
Revista Presei / 2 octombrie 2017

REVISTA PRESEI 02.10.2017

ADEVARUL

Referendum privind independenţa în Catalonia

Cel puţin 884 de persoane au fost rănite, potrivit autorităţilor catalane, în urma confruntărilor cu poliţia spaniolă, duminică, în Barcelona şi alte localităţi din Catalonia, în timpul referendumului pentru independenţă al regiunii din Spania. Madridul a declarat ilegala consultarea populară şi a trimis forţele de ordine pentru a împiedica votarea. Cu toate acestea, procesul a continuat, iar secţiile s-au închis la ora 21.00, ora României. Potrivit rezultatelor preliminare oferite de către guvernul regiunii, 90% din cei 2.26 milioane de catalani care au votat, au făcut-o în favoarea independenţei. Regiunea are în total 5.3 milioane de votanţi. Oficialii au mai spus că 770.000 de voturi au fost pierdute din cauza raidurilor poliţiei spaniole asupra secţiilor de votare, scrie The Guardian.

Nebunia continuă în Europa: referendumurile post-Catalonia

Vom vedea în următoarele ore, în zilele viitoare, care vor fi urmările a ceea ce are loc acum în Catalonia unde s-a deschis o rană care nu va fi deloc uşor nici de uitat, nici de vindecat. Dar, dincolo de asta, nebunia referendumurilor pentru independenţă continuă în Europa, netulburată şi parcă într-un ritm din ce în ce mai intens. Astfel, deja anunţat şi confirmat, pe 22 octombrie se va desfăşura un referendum în regiunile Veneto şi Lombardia din Italia, solicitând un grad mai mare de autonomie fiscală în raport cu guvernul central de la Roma. Cele doua regiuni fac parte din Liga Nordului, partid anti-euro şi cu un discurs extrem de dur anti-migranţi. Al doilea referendum pe listă este unul anunţat de guvernul Insulelor Feroe în ziua de 25 aprilie 2018.

Studenţii încep noul an universitar. Condiţiile din cămine, mai rele decât acum câteva decenii

Universităţile îşi deschid, luni, porţile pentru studenţi. Toate facultăţile deschid anul universitar 2017-2018 printr-o serie de ceremonii, în cadrul cărora studenţii se vor întâlni cu profesorii tutori, cadrele didactice şi personalul de suport (secretariat, bibliotecă, administraţie). Politicienii vor fi prezenţi şi ei la festivităţile de deschidere a noului an universitar. Preşedintele Klaus Iohannis va fi prezent, luni, la manifestările prilejuite de deschiderea anului universitar la Constanţa, evenimentul fiind organizat de către Primărie, în Piaţa Ovidiu. La ceremonie vor fi prezenţi studenţi ai Universităţii Ovidius, ai Universităţii Maritime şi ai Academiei Navale "Mircea cel Bătrân".

In Mioveni se construieşte cel mai modern spital de stat de după Revoluţie

De un an şi jumătate, la Mioveni, foarte aproape de uzina Dacia, a început construcţia celui mai modern spital de stat de după Revoluţie. Viitorul spital, ce costă 68 de milioane de euro, va fi finalizat în octombrie 2018. Lucrările la viitorul spital de la Mioveni au început la sfârşitul lui martie 2016. Şi dacă totul merge conform graficului - şi până acum a mers - noul spital va fi gata în octombrie 2018. Şi în timp ce Spitalul Judeţean de la Piteşti, oraş aflat la nici 20 km de Mioveni, arată ca pe vremea comunismului, ca în multe dintre orasele din ţară, pe şantierul de la Mioveni se face un spital de top. "50% din sumă va fi de la bugetul local, iar 50% va proveni din împrumuturi şi surse atrase", spune Ion Georgescu, primarul Mioveni-ului

Tudorel Toader merge pe sârmă între partid şi minister

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, este într-o situaţie ingrată: trebuie să mulţumească şi coaliţia PSD-ALDE, care insistă pentru mutilarea legilor Justiţiei, iar pe de altă parte ţine şi la imaginea sa de profesor universitar. Însă, potrivit unor surse politice, un lucru este cert: Tudorel Toader a promis că nu va umbla pe textele noilor legi ale Justiţiei, indiferent de consecinţe. Potrivit surselor citate, Tudorel Toader se teme că în Parlament proiectele vor fi modificate masiv în Comisiile Juridice dominate de Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Şerban Nicolae, specialiştii în drept ai PSD. "Noile legi vor rămâne cunoscute ca legile lui Tudorel. Deci ministrul n-ar vrea să rămână cu imaginea lipită de un pachet legislativ blamat", susţin sursele citate.

Dacia pregăteşte cele mai ieftine maşini electrice de pe piaţă!

Dacia pregăteşte următoarea mare lovitura: maşini electrice "şocant de ieftine". Renault a dat lovitura cu Dacia, după ce a preluat fabrica de la Mioveni si a lansat o serie de modele low cost cu care a avut un succes teribil. Industria auto intră acum in epoca maşinilor electrice cu zero emisii, însă momentan preţul de achiziţie este destul de ridicat pentru o asemenea maşină. Aici intervine Dacia, care vrea să producă cele mai ieftine modele electrice de pe piaţă. Ca parte din Alianţa Renault-Nissan, Dacia are la dispoziţie deja tehnologia necesară. Şeful Alianţei, Christophe Kugler, a declarat revistei Auto Express că planurile sunt deja avansate. Dacia va profita de tehnologia de pe Renault Zoe, una din cele mai avansate de pe piaţă. Modelul a fost relansat anul trecut cu o autonomie de 400 km la o singura încărcare.

Tarifele la taxi cresc în Bucureşti, după mai bine de opt ani

În prag de iarnă, românii vor avea facturi mai mari şi vor plăti carburanţi mai scumpi. De astăzi se scumpesc benzina şi motorina, gaze naturale şi electricitatea. Cei mai afectaţi vor fi însă şoferii pentru că au parte de a doua scumpire în două săptămâni, după majorarea accizei la carburanţi. Având legătură mai mult sau mai puţin cu aceasta, bucureştenii mai primesc o veste proastă: tarifele la majoritatea companiilor de taximetre cresc de la 1,39 lei la 1,69 lei pe kilometru, o scumpire care vine după mai bine de opt ani de când era în vigoare acest tarif, arată Digi24. De astăzi intră în vigoare a doua etapă de majorare a accizei la carburanţi. Sunt încă 19 bani în plus, după ce şi la mijlocul lui septembrie a mai fost o majorare identică.

BANCHERUL

IFN-urile nu au scăzut dobânzile, după intrarea in vigoare a restricţiilor BNR

Din 1 octombrie a intrat in vigoare noul Regulament BNR nr.20/2009 modificat pentru a restricţiona creditele cu dobânzi ridicate, in special cele online, acordate de Instituţiile Financiare Nebancare (IFN), însă acestea nu au ieftinit deloc costurile împrumuturilor. In ziua in care a intrat in vigoare Regulamentul BNR, cele mai importante 10 IFN-uri active pe piaţă împrumuturilor online au menţinut dobânzile la credite la aceleaşi niveluri ca păna acum, intre 1.341% si 5.237% (Dobânda Anuală Efectivă - DAE, care reflecta costul total al unui împrumut, inclusiv comisioanele, calculată pentru un credit de 300 de lei pe 30 de zile).

CAPITAL

Prognoza este optimistă: economia românească îşi ia zborul

Comisia Naţională de Prognoză (CNP) a publicat proiecţia privind evoluţia economiei din următorii ani, mai exact până în 2021. Ca de obicei, specialiştii CNP sunt cei mai optimişti dintre economişti şi văd o creştere susţinută a produsului intern brut (PIB), de cel puţin 5% în fiecare an. Dacă anul acesta se estimează că vom încheia cu o creştere de 5,6%, anul viitor vom înregistra un avans de 5,5%, în 2019 şi în 2020 de 5,7%, iar în 2021 de doar 5%. Estimările CNP ar fi mai potrivite dacă am vorbi despre potenţialul de creştere al economiei autohtone, deoarece condiţiile actuale nu justifică un optimism atât de ridicat. În ceea ce priveşte valoarea PIB, ar trebui să observăm o creştere de la 837,1 miliarde lei în acest an până la 1.119 miliarde lei în 2021, după ce vom fi depăşit pragul de o mie de miliarde din 2020. În euro, valoarea PIB din 2021 ar însemna 248,6 miliarde.

Statul schimbă regulile jocului în economie

Guvernul îşi jumuleşte companiile din subordine de banii de investiţii şi alungă managerii privaţi, în timp ce primăriile îşi fondează propriile firme, cărora şi-ar dori să le ofere contracte fără licitaţie. În primele opt luni ale acestui an, statul a cheltuit cu 11% mai mult decât în aceeaşi perioadă a lui 2016. Veniturile au crescut şi ele, cu aproape 9%, dar nu au reuşit să ţină pasul. În aceste condiţii, deficitul bugetar a fost de 6,5 miliarde de lei, mai mult decât dublu faţă de ianuarie-august 2016. Pentru a se încadra în ţinta de deficit de maxim 3% din PIB (adică în jur de 25 de miliarde de lei anul acesta), Guvernul a început în ultima vreme o campanie de creştere a veniturilor nefiscale. Iar povara cea mai mare este pe umerii firmelor cu capital majoritar sau integral de stat, care vor fi obligate să împartă dividende din rezervele obţinute în anii trecuţi.

Bucureştiul se bate cu 18 oraşe europene pentru a găzdui Agenţia Europeană a Medicamentului

În urma planificatei mutări din Londra după Brexit, 19 oraşe, de la Stockholm la Bucureşti, încearcă să ademenească Agenţia Europeană a Medicamentului, în timp ce pentru Autoritatea Bancară Europeană se luptă Dublin, Paris, Frankfurt, Bruxelles, Praga, Luxemburg, Viena şi Varşovia. Până în 30 septembrie, Comisia Europeană a evaluat diferitele oferte, pe baza unor criterii convenite anterior, precum acces la infrastructură şi posibilitatea continuării activităţilor, înainte ca miniştri din cele 27 de stat membre UE să ia o decizie prin vot în luna noiembrie. Procedura de vot va fi una secretă, dar acest lucru nu exclude negocierile din culise, în presă apărând deja speculaţii că Franţa a acceptat ca Frankfurt să obţină sediul EBA cu condiţia ca noul sediul al EMA să fie la Lille.

COTIDIANUL

Republica procurorilor nu se lasă

Chiar numai săracii în vederi şi judecăţi nu văd că PSD-ul vrea să jumulească preşedinţia de atribuţiile care l-au făcut pe Traian Băsescu un soi de conducător suprem şi care atribuţii, cu oameni şi cu instituţii, i-au fost transferate lui Klaus Iohannis în formulă completă. De partea cealaltă, menţinerea Binomului, apărarea celor din Microsoft, din celelalte mari dosare de corupţie, de la Sibiu şi Mediaş pînă la Oradea, au sens şi logică. De-aia sar toţi în apărarea statului de drept! Denunţul lui Gabriel Sandu rămîne un document de referinţă. El ne arată ce uriaşă groapă de gunoi a săpat PSD-ul, ce hoţii s-au întins pe mandatele lui Traian Băsescu şi pe ce morman de infracţiuni stă acum preşedintele Klaus Iohannis, păcălind populaţia din România că el este Anticorpul-şef de care ar avea nevoie.

Baricade şi răniţi în Barcelona, în loc de negociere. Marea greşeală a Madridului

Guvernul de la Madrid condus de Mariano Rajoy a comis marea greşeală în Catalonia, spun la unison publicaţiile din Barcelona, după ce a ordonat poliţiei catalane să împiedice desfăşurarea referendumului pentru independenţă. Mii de membri ai Poliţiei Naţionale, aduşi din alte regiuni ale Spaniei şi cazaţi pe două vapoare închiriate în portul Barcelona, sunt gata să intervină, în cazul în care colegii lor catalani nu vor îndeplini ordinele cu stricteţe. Într-un mesaj postat pe Twitter, Ada Colau, primarul oraşului Barcelona, altfel o voce mult mai moderată decât cea a preşedintelui catalan, a cerut demisia premierului spaniol Mariano Rajoy, pentru că a trimis forţele de ordine să acţioneze în Catalonia.

Val de scumpiri. Cresc preţurile la gaze, energie electrică, credite, alimente

Preţul gazelor pentru consumatorii casnici va creşte cu 6% de la 1 octombrie, iar tarifele de tip Componenta de Piaţă Concurenţială (CPC) aplicabile în trimestrul IV 2017 clienţilor finali casnici şi noncasnici beneficiari ai serviciului universal cresc cu 0,03 lei/kWh.

SUA, în faţa a 5 milioane de militari hrăniţi cu trei cartofi pe zi

Coreea de Nord a anunţat că nu mai puţin de 4,7 milioane de muncitori şi studenţi s-au oferit voluntar pentru a se alătura sau reînrola în armată, în vederea unui posibil război cu Statele Unite. Liderul Kim Jong-un a spus că preşedintele SUA este un "bătrân senil", după ce Donald Trump a ameninţat, de la tribuna ONU, că SUA vor ajunge să fie nevoite să "distrugă total Coreea de Nord". Presa sud-coreeană notează că printre "voluntari" se numără circa 1,2 milioane de femei. Potrivit datelor deţinute de Departamentul de Stat, numărul "voluntarilor" nord-coreeni este mult exagerat - ar însemna circa 20% din populaţia estimată la circa 25 de milioane, de două ori mai mică decât populaţia Coreei de Sud, aliata SUA.

CURIERUL NATIONAL

Schimbare de gardă cu scandal la Poşta Română

Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) a Poştei Române a decis revocarea din funcţie a trei membri ai Consiliului de Administraţie: Dante Stein, Bogdan Florian Matei şi Bogdan Cristian Patriniche, din cauza datoriilor acumulate de companie. Decizia a fost luată din cauza managementului defectuos care a condus la acumularea de datorii mari într-o perioadă scurtă de timp. Poşta Română este deţinută de statul român, prin MCSI în proporţie de 75%, şi de Fondul Proprietatea în proporţie de 25%. La finalul anului 2015, Poşta Română înregistra datorii totale de 143,5 milioane euro. Poşta Română are aproape 25.000 de angajaţi, fiind cel mai mare angajator din România.

Wolfgang Schauble părăseşte Finanţele pentru a conduce Bundestagul

Acest fidel al dnei Merkel, cunoscut pentru poziţia sa intransigentă în materie bugetară, părăseşte Ministerul de Finanţe "la cererea partidului" UCD, care a dorit să-l vadă la conducerea Bundestagului (Camera Deputaţilor), în poziţia de al doilea om în stat, considerat util în noua configuraţie a Camerei Deputaţilor, în care au intrat 97 de aleşi ai partidului populist AfD. În mod curios, relatează corespondentul la Berlin al ziarului "Les Echos", în Europa sunt unii parteneri care vor regreta plecarea de la Finanţe a lui Schauble, existând date ce anunţă că liberalul ce va urma să preia acest post va fi mai dur decât predecesorul său. Şi în campania electorală, şi după anunţarea rezultatelor scrutinului de duminică, Christian Lindner s-a pronunţat împotriva propunerilor lui Emmanuel Macron vizând reformarea zonei euro, dar pentru respectarea regulilor severe de la Maastricht.

Primăria plăteşte mai mult pentru stadionul din Craiova

Primăria Craiova se vede nevoită să scoată mai mulţi bani din bugetul local pentru cofinanţarea lucrărilor de la stadionul de fotbal, după ce Compania Naţională de Investiţii, principalul finanţator, a suplimentat cu 6,4 milioane de euro valoarea contractului semnat cu firmele de construcţii care au câştigat licitaţia pentru proiectare şi execuţie. Primăria trebuie să plătească în plus 3,1 milioane de lei cu TVA, sumă care se adaugă celor 21,6 milioane de lei pe care se angajase deja să le achite CNI.

Coreea de Sud se alătură ţărilor care interzic moneda virtuală

Autoritatea de reglementare financiară din Coreea de Sud a declarat vineri că interzice banii virtuali prin ridicarea tuturor formelor de monede virtuale. La începutul lunii octombrie, oficialii din Ministerul finanţelor din Seul au precizat că vor scoate în afara legii orice tip de tranzacţionare şi utilizare a criptomonedelor, inclusiv Bitcoin. Seulul a înăsprit recent reglementarea şi monitorizarea monedelor digitale, deoarece creşterea utilizării monedelor virtuale poate reprezenta un instrument de strângere de fonduri neautorizate, care poate determina apariţia unor escrocherii financiare în timpul unui proces de tranzacţie. În luna iulie, Securities and Exchange Commission din SUA a avertizat că unele ICOS cât şi alte titluri de valoare de acest tip, ar trebui să fie reglementate.

Aproape 4 miliarde euro, investiţiile străine în România

BNR, în colaborare cu INS, a realizat cercetarea statistică privind investiţiile străine directe (ISD). Obiectivul principal al acestei cercetări statistice a fost determinarea soldului ISD în România la 31 decembrie 2016 şi a fluxurilor (mişcărilor) ISD în cursul exerciţiului financiar 2016, în întreprinderile investiţie străină directă rezidente. 1. Fluxul net de investiţii străine directe în anul 2016 a atins nivelul de 4517 milioane euro, din care: - 4341 milioane euro aport la capitalurile proprii; - 176 milioane euro credit net de la investitorii străini. 2. Soldul final al investiţiilor străine directe la 31 decembrie 2016 a înregistrat valoarea de 70113 milioane euro, din care: 48964 milioane euro aport la capitalurile proprii, inclusiv profitul reinvestit (69,8%).

EVENIMENTUL ZILEI

SOARTA Coreei de Nord a fost DECISĂ. TRUMP e pus pe fapte mari

Donald Trump, preşedintele SUA, i-a transmis lui Rex Tillerson, secretarul de stat, "să nu-şi mai piadă vremea cu Coreea de Nord". Mesajul a venit la doar o zi după ce Washingtonul a declarat că se află în contact permanent cu Phenianul. "I-am spus lui Rex Tillerson, minunatul nostru Secretar de Stat, că îşi pierde vreme încercând să negocieze cu Little Rocket Man" (Micul Om-Rachetă), a postat Donald Trump duminică pe Twitter, referindu-se la liderul nord-coreean Kim Jong-Un. "Conservă-ţi energia, Rex, vom face ceea ce trebuie făcut!" a mai scris Trump, informează Agerpres.

PLANUL lui Tudose la BNR, dat în VILEAG. Ce funcţie vizează premierul

Liderul PSD, Liviu Dragnea, premierul Mihai Tudose şi mai mulţi apropiaţi din partid, i-au pus gând rău guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, susţine pe Facebook senatorul PNL, Florin Cîţu. El precizează că planul social-democraţilor este de a subordona Banca Naţională intereselor formaţiunii, prin înregimentarea în fruntea BNR a şefului Executivului. Guvernatorul a rămas singurul om cu credibilitate care nu este de acord că BNR să stea în poziţie de drepţi în faţă programului de guvernare al PSD. Asta deşi tripleta PSD de la BNR, Georgesu- Voinea- Gherghina, încearcă de câteva luni înrolarea acestei instituţii în gaşca PSD. Nu mai punem la socoteală faptul că Florin Georgescu se plânge peste tot că nu mai are răbdare şi s-a săturat să fie numărul doi.

JURNALUL NATIONAL

Echipajul feminin de 8+1 al României, medaliat cu aur la Mondiale

Echipajul feminin de 8+1 al României a cucerit aurul, duminică, la Campionatele Mondiale de canotaj de Sarasota-Bradenton (Florida/SUA), cu timpul de 6 min 06 sec 400/1000. Echipajul alcătuit din Ioana Vrînceanu, Viviana-Iuliana Bejinariu, Mihaela Petrilă, Iuliana Popa, Mădălina Bereş, Denisa Tîlvescu, Adelina Boguş, Laura Oprea şi Daniela Druncea a condus cursa de la un capăt la altul şi a devansat în clasamentul final Canada, 06 min 07 sec 090/1000, şi Noua Zeelandă, 06 min 07 sec 270/1000. România a obţinut două medalii de aur la Mondiale, prima fiind adusă de Ionela-Livia Lehaci şi Gianina-Elena Beleagă, sâmbătă, în proba feminină de dublu vâsle categorie uşoară.

Gheorghe Piperea: Creşterea ROBOR este ARTIFICIALĂ

Gheorghe Piperea spune că ROBOR este rata medie a dobânzii la care se împrumută băncile între ele, fiind stabilită de BNR, care influenţează direct dobânzile variabile la creditele acordate de către bănci. El subliniază că ROBOR "nu este un pret al carnii, painii, cartofului, pantofilor, telefoanelor sau calculatoarelor, care se formeaza in piata, pe baza legii cererii si ofertei". Avocatul subliniază că nu are o logică creşterea rapidă a ROBOR din ultima săptămână, considerând că totul este artificial: " Este o crestere controlata si regizata. Faptul ca intentia acestei miscari regizorale de laborator macro-economic este malefica sau nu, ramane sa se probeze in Parlament, in comisia de control al BNR, sau in activitatea organelor. Cert este ca aceasta crestere este ne-naturala, tintita."

Bogdan Chiriţoiu: Consiliul Concurenţei va finaliza 20 de cazuri până la sfârşitul anului, printre care Transgaz şi piaţa asigurărilor

Ultima parte a anului va fi mai plină decât începutul anului pentru Consiliul Concurenţei, care ar urma să finalizeze un număr de aproximativ 20 de cazuri în lunile următoare, a declarat, sâmbătă, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu. Potrivit lui Chiriţoiu, cele mai importante din punctul de vedere al dimensiunii economice a actorilor implicaţi sunt cele legate de zonele de licitaţii, cum a fost cazul APIA care a fost încheiat curând. "În toamnă vom finaliza un caz privind o presupusă trucare de licitaţii la Transgaz. Nu este un caz foarte nou, dar este un caz pe care l-am lucrat împreună cu parchetul. Este un caz care merge în paralel cu DIICOT", a spus Chiriţoiu, în cadrul unui seminar organizat de Consiliul Concurenţei la Sinaia.

NATIONAL

Clark si Ponta pun FBI-ul pe DNA!

In aceasta lună este aşteptată la Bucureşti o delegaţie "uriaşă" nu doar ca număr al marilor companii prezente, dar mai ales pentru faptul ca acestea sunt unele dintre cele mai influente la nivelul întregii planete. Aşa că, odată cu dezvoltarea parteneriatului strategic, niciun iniţiat al sistemului nu-si poate închipui că Administraţia Trump, prin intermediul DOJ (Inspectoratul General al Departamentului Justiţiei al SUA) nu se va arata interesată si nu-si va exercita influenta asupra Justiţiei de la noi. Sursele National susţin că deja partea americană a luat urma unei posibile înţelegeri suspecte intre fostul premier Victor Ponta si generalul american Wesley Clark, cauza disjunsa din dosarul "Polaris".

Iulian Vlad, îmbălsămat de Floriana Jucan

General-colonelul Iulian Vlad a răposat. In loc să mai taie un securist de pe listă, la Realitatea TV, după ce însuşi Guşă a dat tonul, Floriana Jucan, proprietar de revistă si cam atât, fosta amantă a unui biet ambasador elveţian si o apropiata a lui Virgil Măgureanu in sensul că o mai folosea "şarpele cu ochelari" din când in când, ii face un laudatio decedatului de crezi ca acesta ii cumula pe toţi eroii romani, de la Stefan cel Mare la Ecaterina Teodoroiu, si de la Burebista la Regele Mihai.

"Frăţia Judecătorilor" îl termina pe Puiu Popoviciu!

Faze de-a dreptul halucinante la ultimul termen al procesului in care judecătorul Ion Bogdan Tudoran încearcă să stabilească prejudiciul care nu exista in dosarul in care l-a condamnat deja la şapte ani de închisoare! Si pentru a masca probabil starea de vădită incompatibilitate in care se afla, pentru ca nu doar ca l- a judecat pe Puiu Popoviciu pentru un pretins prejudiciu pe care de-abia acum îl stabileşte si "in civil", dar deja s-a pronunţat prin condamnarea omului de afaceri la şapte ani de închisoare, judecătorul a făcut un circ de zile mari, războindu-se cu toata lumea, in frunte cu chiar Ministerul Justiţiei pe care aproape că l-a acuzat pe faţă de sabotarea cazului său...!

Băi, liderilor, ne trebuie un Viktor Orban!

Aţi auzit de Viktor Orban, premierul Ungariei? Sigur ca da. Acest domn, dar si alţi înalţi demnitari ai statului vecin si prieten (o sintagma imbeciloidă uzitată pe vremea comuniştilor, si care tinde sa reînvie viguros in contextul UE) si-au făcut poteca prin Ardeal, si cu cea mai mica ocazie. Acest lucru le da maghiarilor de la noi cel puţin sentimentul că fac parte dintr-o naţiune si ca statul ungar se interesează îndeaproape de soarta lor. Obturaţi la sinapse, liderii noştri fac pe dos, si românii din vecinătatea apropiata se simt ai nimănui.

PUTEREA

Cum a ajuns ministrul Toma PETCU, din şofer la Giurgiu, pieton în Bucureşti

Nu ai toată ziua ocazia să auzi ceva memorabil spus de Toma Petcu. Nu, nu este vreun scriitor celebru, e doar ministrul Energiei, chiar dacă până zilele astea nimeni nu îi ştia numele. Ei, abia după ce a deschis gura a ajuns un fel de celebritate. "N-am carnet, nu sunt şofer. Sincer, nu alimentez şi nu cunosc preţul", a răspuns el, întrebat fiind cum comentează scumpirile de la pompă din ultima vreme. "Bursa zvonurilor" a aflat că, în ciuda afirmaţiilor sale, nu cu foarte mulţi ani în urmă, aşa prin 2011-2012, ministrul giurgiuvean conducea bine-mersi şi alimenta la pompă aşijderea, ba mai ţinea şi portiera atunci când şeful său real, magnatul Ioan Niculae, avea vreo treabă pe undeva. Sigur, oficial, era managerul Giurgiu Port SA şi al Giurgiu Nav SA, două companii care îl aveau în spate pe Niculae. Dar, sincer, credeţi că la Giurgiu făcea cineva diferenţa?

Legea PENSIILOR e GATA!

Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Olguţa Vasilescu, a declarat, duminică, la Antena 3, că nicio pensie nu va scădea. Legea Pensiilor este gata, este redactată şi ar putea intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2018. "Noi am avut termen, conform programului de guvernare, ca până la data de 1 octombrie să avem gata legea pensiilor, ea este gata, este scrisă, însă e nevoie de calcule privind impactul bugetar pe următorii ani, pentru că aşa este normal şi corect", a declarat ministrul Muncii la Antena 3. Potrivit ministrului Muncii, "după ce se termină calculele, legea va fi prezentată coaliţiei şi se va decide asupra modalităţii prin care va fi adoptată".

ROMANIA LIBERA

După ce a distrus Astra Asigurări, lichidatorul vrea să scape de propriile greşeli. KPMG: milioane de euro pentru rapoarte copiate

Un raport copiat integral din informările date "strict confidenţial" Autorităţii de Supraveghere Financiară este folosit acum de administratorul special care a falimentat cea mai mare companie românească de asigurări pentru a-şi ascunde reaua intenţie. KPMG Restructuring, o simplă acoperire formală pentru KPMG Advisory, firma care a condus spre faliment Astra Asigurări, cere instanţei de judecată să aprobe un raport privind cauzele falimentului acesteia, copiat la indigo după informările cu titlu "strict confidenţial" trimise către ASF în perioada în care se pregătea tocmai distrugerea celei mai mari companii de asigurări din România. Documentul mai conţine omisiuni, erori majore, precum şi referiri la speţe rezolvate demult prin decizii judecătoreşti.

Complexul Energetic Hunedoara vrea să concedieze peste o mie de oameni în prag de iarnă

Complexul Energetic Hunedoara are în plan să concedieze, până la sfârşitul anului 2017, peste o mie de angajaţi, indică bugetul CEH pe anul curent, informează publicaţia locală "Gazeta de Dimineaţă". "Disponibilizarea colectivă a unui număr de 1.086 persoane în anul 2017, conform nivelului aprobat în Decizia CE C (2016) 7719 final. Sunt prevăzute în buget cheltuieli cu plăţi compensatorii aferente disponibilizării colective de personal. Reducerea numărului de personal se efectuează prin aplicarea unui program de concedieri colective, program care presupune măsuri de protecţie socială prin acordarea de plăţi compensatorii, indemnizaţie de şomaj şi venit de completare conform O.U.G. nr. 36/2013 privind aplicarea în perioada 2013-2018 a unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective", se menţionează în bugetul CEH.

Cadou de 1,5 milioane de euro de la dictatorul Erdogan pentru Guvernul României

O companie privată din Turcia care îşi desfăşoară activitatea în România subvenţionează, la intervenţia Turciei, mult lăudatul birou pentru eliberări paşapoarte deschis într-un mall din Bucureşti. Măsura nu are nicio logică economică şi pune România într-o poziţie vulnerabilă. Agenţia de cooperare şi coordonare guvernamentală TIKA, aflată în subordinea directă a Executivului de la Ankara, şi Guvernul de la Bucureşti sunt parte dintr-o înţelegere economică controversată. În urma acesteia, autorităţile române au fost scutite de plata unor sume de milioane de euro în următorii ani. Investitorul privat turc care deţine Plaza România, din Bucureşti, şi-a asumat pierderi de milioane de euro prin cedarea gratuită a unui spaţiu comercial uriaş către statul român.

ZIARUL FINANCIAR

Marţi, şedinţă crucială la BNR, prima după cinci ani de linişte

Premierul îi cere lui Isărescu să oprească creşterea Robor. Dacă Tudose are curaj, îl poate trimite la întâlnirea Consiliului de administraţie pe ministrul Finanţelor (conform legii), ceea ce nu a făcut nimeni până acum. Cei cinci ani de vacanţă ai BNR s-au terminat. Din 2012, din perioada suspendării lui Băsescu când tensiunile politice s-au transferat şi pe piaţa valutară şi monetară, dobânzile pe piaţa interbancară au scăzut constant, de la 6-7% pe an, la sub 1% pe an, până la un minim de 0,5-0,6% pe an. În septembrie Roborul la trei luni, un indicator de dobândă folosit în acordarea de credite, a crescut într-o lună cu 70%, iar în ultima săptămână cu nu mai puţin de 45%, ajungând vineri, în ultima zi din septembrie, la 1,58% pe an.

Creşterea ipotecarelor în lei a încetinit în august odată cu epuizarea fondurilor pentru Prima casă

Băncile au acordat în luna august credite ipotecare de circa 840 mil. lei, acesta fiind cel mai mic nivel din ultimele patru luni, arată datele publicate de BNR. Încetinirea ritmului de creştere a stocului de ipotecare este determinată în principal de epuizarea fondurilor pentru programul Prima casă, care a fost motorul principal al creditării ipotecare în ultimii ani. După creşterea din august, stocul creditelor ipotecare în lei a depăşit pragul de 35 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă o creştere de peste 35% an la an. În condiţiile în care garanţiile Prima casă pentru acest an s-au terminat şi dat fiind faptul că Executivul nu ia în calcul o nouă suplimentare, este de aşteptat ca încetinirea avansului creditului ipotecar să se menţină până la finalul anului.

Steven van Gröningen, CEO Raiffeisen Bank: Perioada cu dobânzi aproape de zero este o anomalie, nu creşterea ROBOR

Steven van Gröningen, CEO al Raiffeisen Bank, bancă plasată în top cinci după active, spune că oamenii încep să înţeleagă că ascensiunea ROBOR nu este ceva strict teoretic, ci un risc pe care trebuie să şi-l asume atunci când iau credite cu dobândă variabilă. Această declaraţie vine în contextul în care indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobândă variabilă, a crescut vineri la 1,58%, faţă de nivelul de 1,46% înregistrat cu o zi înainte, conform datelor anunţate de BNR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb