REVISTA PRESEI 03.01.2015

Willy Homner
Revista Presei / 3 ianuarie 2015

ADEVARUL

Ce schimbări aduce 2015 în economia românească: creştere pe hârtie, incertitudine în realitate

La ce schimbări să ne aşteptăm, din punct de vedere economic, în anul 2015? Pentru a răspunde la o astfel de întrebare, "Adevărul" vă propune o trecere în revistă a principalelor prognoze anunţate, a măsurilor adoptate în 2014 cu aplicare în 2015, dar şi a normativelor care intră în vigoare, chiar din prima zi a anului viitor. Per ansamblu, economia ar putea creşte, în medie, cu 2,5% faţă de 2014, Produsul Intern Brut (PIB) depăşind, în premieră postdecembristă, pragul de 160 de miliarde de euro. Această performanţă ar putea fi atinsă, în primul rând, datorită creşterii consumului şi a investiţiilor, după cum apreciază Guvernul. Ca domenii promiţătoare s-ar remarca industria, construcţiile şi serviciile, apreciază Comisia Naţională de Prognoză. Pentru a încuraja creşterea consumului, Guvernul a decis să mărească atât salariul minim pe economie, de la 900 la 975 de lei şi apoi la 1.050 de lei, cât şi pensiile, cu 5%, şi chiar să dubleze alocaţiile pentru copiii din familiile defavorizate, de la 42 la 84 de lei.

2015, anul de foc pentru renegocierea redevenţelor la petrol şi gaze naturale

Anul în care abia am intrat se prefigurează a fi unul de foc în domeniul petrolier şi al gazelor naturale, în condiţiile în care Guvernul a amânat introducerea unui nou sistem de taxare, deşi premierul Victor Ponta a promis de mai multe ori în ultimii doi ani majorarea nivelului redevenţelor "la nivel european". Mai exact, în 2014 expira prevederea care bloca Executivul de a creşte redevenţele timp de zece ani. Clauza fusese înscrisă în anul 2004 în contractul de privatizare a Petrom cu grupul austriac OMV. În acest moment, redevenţele se situează între 3,5% şi 13,5% din valoarea producţiei, în funcţie de dimensiunea zăcământului. Statul colectează anual circa un miliard de lei din redevenţele la petrol şi gaze, adică o medie de 7% din valoarea producţiei, faţă de media europeană de 15-18%. Redevenţele nu se pot majora unilateral de către stat, însă autorităţile pot demara negocieri cu toate companiile care deţin concesiuni, statul având şi alte instrumente la dispoziţie pentru a "cointeresa" grupurile petroliere să accepte majorarea.

Ioan Talpeş: "România a fost tratată aproape ca un inamic de Rusia, încă din anii '90"

Generalul Ioan Talpeş, fost şef al Serciviului de Informaţii Externe, a vorbit, la început de an, despre principalele riscuri de securitate pe care le-ar putea confrunta România în 2015, într-un spaţiu din ce în ce mai plin de focare de conflict cu dezvoltări neaşteptate. Cum suntem pregătiţi să răspundem la toate acestea? Există temeiuri pentru afirmaţia generală şi liniştitoare cu care s-a încheiat anul politicienilor noştri în 2014, odată cu asigurarea ce ne-a fost dată că totul e bine şi nu avem motive să ne facem nici un fel de probleme? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care jurnalistul Cristian Unteanu le-a adresat generalului Ioan Talpeş, fost şef al Serviciului de Informaţii Externe. "România este ţara care în relaţia cu Rusia plăteşte energia mai scump decât orice altă ţară din fostul bloc sovietic. România a fost tratată total diferit. A fost tratată aproape ca un inamic, a fost tratată ca o ţară care face parte din proiectul vestic. Tronsonul noului proiect european va fi Dunărea. Dunărea va fi coloana vertebrală a noii construcţiei europene."

Cum a ajuns Daniel Constantin de la favoritul lui Voiculescu la indezirabil

Aproape că nu putem vorbi de Daniel Constantin fără să-l asociem cu Dan Voiculescu. Patronul Antenelor este cel care l-a crescut de Daniel Constantin, l-a făcut preşedinte de partid, ministru, deputat, ba chiar l-a împrumutat şi cu o sumă consistentă de bani. Acum, la început de an, Daniel Constantin este aruncat de maestrul său în aceeaşi oală cu Traian Băsescu, Elena Udrea şi Monica Macovei. 2014 este anul în care Daniel Conastinit vrea să-şi arate independenţa. În august 2014, pe când Voiculescu se afla în plin proces pentru privatizarea frauduloasă a Institutlui de Cercetări Alimentare (ICA), Ministerul Agriculturii, condus de Daniel Constantin, si-a menţinut calitatea de parte civilă pentru a-si recupera prejudiciul.

Secretul lui Teszári, "miliardarul fără chip" din Ardeal: cum să faci avere şi să fii unul dintre cei mai discreţi români

Zoltán Teszári este cel mai bogat om de afaceri din Transilvania, cu o avere estimată la 560 de milioane de euro, potrivit Top 300 publicat în revista "Capital". Pe cât este de bogat, pe atât e şi de discret, fapt ce i-a adus eticheta de "miliardarul fără chip". Conduce compania RCS&RDS, lider pe piaţa serviciilor de televiziune şi internet din România, şi a avut o singură apariţie publică în 20 de ani. Pe lângă piaţa românească, RCS&RDS este sau a fost prezent în Ungaria, Cehia, Serbia, Spania, Italia, Slovacia şi Croaţia. Zoltán Teszári (44 de ani) locuieşte în anexa unui hotel de două stele din vecinătatea unei păduri de lângă Oradea. Are un Porsche Cayenne şi un Ferrari 430. A fost practicant de judo, iar în 1990 a câştigat medalia de argint la Campionatul European pentru juniori din Turcia, scrie capital.ro. În opinia lui Teszári, că orice persoană trebuie să îşi permită să plătească un abonament TV şi să aibă acces la internet.

Previziunile făcute de CIA în 2000 pentru anul 2015

În 2000, Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) a publicat un raport în care încerca să facă o radiografie a lumii anului 2015. Lumea se află în pragul unei noi ere ce pare desprinsă din scenariul unui film din seria James Bond, în care chestiunile de importanţă internaţională sunt hotărâte într-o măsură tot mai ridicată de organizaţii puternice şi nu de guverne, scriau jurnaliştii cotidianului britanic "The Telegraph" în 2000, într-un articol despre raportul CIA privind lumea în 2015. Aceasta era cea mai sumbră previziune şi cea care urma să schimbe cel mai mult lumea în următorii 15 ani, avertizau analiştii CIA. De la alianţe între mari organizaţii criminale, precum Mafia şi Triadele Chineze, aceste grupuri "vor corupe lideri din ţări instabile, cu economii fragile sau în pragul colapsului, se vor insinua în grupurile bancare şi în companiile cu probleme, vor coopera cu mişcări politice insurgente pentru a căpăta controlul a mari arii geografice", scria CIA în raportul de 70 de pagini.

EVENIMENTUL ZILEI

"Pompeiul" pierdut din măruntaiele Bărăganului. Acasă la Mihai Viteazul, în Oraşul de Floci

A apărut înainte de 1431 şi a dispărut în neant pe la 1750. Arăta ca o Veneţie a Bărăganului, a fost ras de pe lume precum Cartagina şi acoperit cu pământ ca Pompeiul cu lavă. Supravieţuitorii s-au împrăştiat în lume. Cei ce trăiesc astăzi, în vecinătate, se cred urmaşii lui Mihai Viteazul! Cum vii pe vechiul drum spre mare, cu cinci kilometri înainte de a intra în comuna Giurgeni şi să treci podul peste Dunăre, la Vadu Oii, pe mâna dreaptă, vezi o tarla răscolită de săpături, două cruci şi o bucată de zid vechi. Dacă eşti curios şi opreşti, te întâmpină o poartă de lemn pe care scrie mare: "Oraşul de Floci". Ai ajuns fix în locul unde s-a născut Mihai Petraşcu, fiul Tudorei. Adică cel pe care istoria avea să-l amintească sub numele de Mihai Viteazul. Şi oricât de obscen ţi-ar suna cuvântul "floci", acesta nu are, în esenţa sa, nimic peiorativ. Pur şi simplu, aşa se numea, în vechime, lâna de oaie!

Prognoze privind economia mondială în 2015. Se va prăbuşi China?

Economia mondială a crescut cu 3% în 2014, în pofida crizelor geopolitice şi a epidemiilor. Ce ne aşteaptă în 2015? Ne vor înghiţi datoriile de stat? Se va prăbuşi China? Zona euro pare gata să preia rolul de copil problemă al economiei mondiale. Se aşteaptă doar o creştere economică minimă pentru uniunea monetară: "Prognozăm pentru zona euro o creştere de 0,8% pentru 2015", a declarat Stefan Bielmeier, economist-şef al DZ Bank. Criza euro este oricum ţinută sub control de BCE. De data aceasta însă, problemele cele mai serioase par să le aibă ţările mari ale UE. "În Italia este dramatic, economia continuă să scadă. Se vede acum efectul amânării ani la rând a reformelor structurale", spune Roland Döhrn, şef al departamentului de conjunctură economică de la institutul de cercetare RWI din Essen. În Franţa creează probleme cheltuielile ridicate ale statului. Bugetul de stat al Franţei ar cam fi ajuns la limită, susţine Döhrn.

GEST ŞOCANT. Au şters Israelul de pe hartă!

Una dintre cele mai importante edituri din lume a exclus Israelul de pe o hartă dintr-un atlas geografic distribuit în zona Golfului Persic. Editura HarperCollins, cu sediul central în SUA, a provocat un val imens de critici după ce statul Israelul nu mai apare inclus pe hartă în cel mai recent atlas publicat, informează Daily Mail, citat de ziare.com. În schimb, pe harta respectivă apar Fâşia Gaza. Reprezentantii editurii HarperCollins spun ca au luat această hotărâre din raţiuni pur comerciale. "Includerea Israelului pe hartă ar fi fost inacceptabilă pentru clienţii noştri din Golf. Harta a fost facută în funcţie de preferinţele locale", a declarat Collins Bartholomew, reprezentantul HarperCollins. Atlasul cu pricina este distribuit în şcolile de limbă engleză din zona Golfului Persic. Înfiinţată in 1989, HarperCollins este una dintre cele mai mari edituri din lume, avand filiale in SUA, Canada, Marea Britanie, Australia, Noua Zeelanda si India.

Nemernicii cu epoleţi. Manual de muşamalizare a ilegalităţilor comise de şefii corupţi de la IPJ Bistriţa

"Evenimentul zilei" continuă seria dezvăluirilor în cazul poliţiştilor de la IPJ Bistriţa Năsăud, arestaţi pentru corupţie. În unul din cele mai scandaloase dosare de corupţie din 2014 au fost arestaţi Ioan-Ovidiu Mureşan (inspectorul şef al Poliţiei Bistriţa-Năsăud), Roberto Hasnăş (şeful Serviciului Rutier) şi Leon Cloşcă (şeful Poliţiei Năsăud). Aceştia au ajuns după gratii în luna noiembrie, fiind acuzaţi că au muşamalizat accidente de circulaţie grave şi că au primit diverse foloase materiale, pentru a interveni pe lângă alţi poliţişti pentru a opri anchete penale ori pentru a nu aplica diferite sancţiuni contravenţionale. Procurorii DNA susţin că unul dintre poliţiştii "amabili" cu ajutorul cărora s-a încercat muşamalizarea unui accident grav de circulaţie, în urma căruia a fost accidentată grav o fetiţă de opt ani, este comisarul şef Petrică Isopescu, de la Protecţie Internă.

SUA sancţionează Coreea de Nord după atacul cibernetic asupra Sony Pictures

Preşedintele SUA, Barack Obama, a ordonat sancţionarea Coreei de Nord ca răspuns la atacul cibernetic asupra Sony Pictures, potrivit huffingtonpost.com. SUA vor sancţiona trei companii şi 10 oficiali guvernamentali nord-coreeni în urma ordinului preşedintelui SUA, Barack Obama, informeazăhuffingtonpost.com, citând Reuters. Secretarul de presă al Casei Albe a exprimat următorul punct de vedere legat de sancţiunile impuse de preşedintele SUA, Barack Obama, Coreei de Nord: "Astăzi, preşedintele a emis un ordin executiv prin care autorizeazăsancţiuni suplimentare contra Republicii Populare Democrate Coreene. Acest ordin executiv este un răspuns la acţiunile şi politicile provocatoare, destabilizatoare şi represive pe care Guvernul Coreei de Nord le desfăşoară, în special la atacul cibernetic distructiv şi coercitiv asupra Sony Pictures.

Lupta contra Ebola este departe de a fi încheiată, estimează ONU

Africa de Vest nu a reuşit încă să scape de Ebola şi comunitatea internaţională trebuie să-şi continue eforturile contra epidemiei, a estimat vineri şeful Misiunii ONU pentru combaterea Ebola (UNMEER), Anthony Banbury, citat de AFP. Banbury, care se află la conducerea UNMEER încă de la crearea acesteia în septembrie, va părăsi sâmbătă Accra, unde se află sediul agenţiei, urmând să fie înlocuit de Ismail Ould Sheikh Ahmed (Mauritania). ''Cred că mobilizarea şi-a arătat roadele, dar încă avem un drum lung de parcurs. Este vorba de o lupta dificilă şi nu ştim ce ne rezervă viitorul'', a declarat şeful UNMEER într-o conferinţă de presă desfăşurată la Accra. UNMEER a fost creată pentru a coordona lupta contra epidemiei de Ebola în cele mai afectate trei ţări (Liberia, Sierra Leone şi Guineea), fiind prima misiune pe teren a ONU consacrată specific unei crize de sănătate publică.

SUA vor să detaşeze 150 de blindate în Europa, iar unele ar putea ajunge în România sau Polonia

Statele Unite ale Americii intenţionează să detaşeze circa 150 de tancuri şi vehicule blindate în Europa - inclusiv în România, Polonia sau ţările baltice - până la sfârşitul lui 2015, acestea urmând a fi utilizate în cadrul a diverse exerciţii ale forţelor americane din regiune, a declarat un comandat militar american într-un interviu pentru Reuters. Unele dintre aceste tancuri şi vehicule - suficiente pentru a dota o brigadă de blindate - ar putea fi amplasate în Polonia, România sau ţările baltice, potrivit general-locotenentului Ben Hodges, comandantul forţelor americane din Europa. El a precizat că prima propunere legată de staţionarea unei brigăzi americane în Europa a fost făcută în urmă cu doi ani, înainte de declanşarea crizei ucrainene.

JURNALUL NATIONAL

Diaspora a EXPLODAT! Dle Iohannis, cu speranţa că vocea celor care v-au votat va conta, aşteptăm decizia dvs...

Cum e si firesc, increderea proaspatului presedinte al Romaniei a inceput sa se erodeze, primele sale decizii sale, si in special cele privind numirea consilierilor prezidentiali, au inceput sa fie discutate si analizate. Razultatele analizelor sociologice care au analizat alegerile prezidentiale din 2014 au indicat scandalul legat de votul diasporei drept principala cauza ascensiunii si a victoriei din turul doi a lui Klaus Iohannis. Sprijinul si increderea de care Klaus Iohannis a avut parte din partea diaspora - cuvant care i-a facut pe multi dintre romani sa-i caute intelesul pe Google, pare sa se fi rupt, in conditiile in care mai multe organizatii ale romanilor din strainatate i-au trimis o scrisoare deschisa presedintelui cerandu-i sa renunte de urgenta la consilierea lui Mihai Razvan Ungureanu.

Romanul care a INVADAT Marea Britanie, invataturi catre noi, conationali sai: "RAMANETI ACASA!"

La trecerea unui an de la liberalizarea circulatiei fortei de munca in Marea Britanie pentru romani si bulgari, Victor Spirescu, mediatizatul exponentul "valului" de imigranti care urma sa mature si sa distruga modul de viata al insularilor, s-a confesat celor de la The Telegraph, sfatuindu-ne sa nu urmam in niciun caz exemplu sau. Singurul roman care a ajuns in Marea Britanie imediat dupa eliminarea restrictiilor de munca a declarat jurnalistilor ca doreste sa munceasca in continuare, sa faca bani si sa se intoarca acasa. El a mai spus ca nu si-ar incuraja conationalii sa-i urmeze exemplul. La primul sau loc de munca - o spalatorie auto, Spirescu castiga doar 30 de lire sterline pe zi. dupa ce s-a angajat la o societate de constructii londoneze a reusit sa-si ridice veniturile la 250 de lire pe zi (eroare voita sau involuntara a jurnalistilor britanici, suma reprezentand probabil castigul sau saptamanal - N.R).

Cat de IEFTINA ar fi benzina fara taxe!

Peste jumatate din pretul unui litru de benzina este reprezentat de TVA, accize, supra-acciza, este concluzia care se poate trage dupa o analiza a datelor statistice prezentate de Oil Buletin. Fara aceste taxe, un litru de benzina ar avea un pret de DOAR 2.16 lei. Potrivit Oil Bulletin, un litru de benzina fara taxe costa la jumatatea lunii decembrie 2,23 de lei, iar cel de motorina avea 2,54 de lei, in conditiile in care pretul la pompa, cel platit la alimentare, a fost de 5,298 lei - in cazul benzinei de 95, si de 5,50 de lei, in cazul motorinei. Media europeana a pretului benzinei fara taxe este de 0,513 euro/litru, in timp ce pretul cu taxe este de 1,38 euro/litru. Pretul din Romania se afla sub aceasta medie europeana, atat in ceea ce priveşte pretul fara taxe, cat si la preţul cel care le include. Mai precis, benzina fara taxe costa la aceeasi data de referinta - 15 decembrie 2014 - 0,49 euro/litru, iar cel cu taxe incluse costa 1,18 euro.

"2015, Revelionul starurilor" de la Antena 1, lider de audienţă pe toate segmentele de public

"2015, Revelionul starurilor" show-ul prezentat de Dan Negru în noaptea de Revelion a fost lider incontestabil de audienţă pe toate segmentele de public şi a stabilit un nou record de audienţă. În minutul de aur, la ora 23:04, Antena 1 a înregistrat un rating de 23,6 puncte şi o cotă de piaţă uluitoare, de 47,9%. De altfel, Antena 1 a fost ieri lider de audienţă pe parcursul întregii zile iar în anumite intervale orare a obţinut o audienţă de aproape şase ori mai mare faţă de ProTv. În intervalul orar 21:49 - 02:00, atunci când a fost difuzat show-ul de divertisment "2015, Revelionul starurilor", Antena 1 a înregistrat, în medie, pe publicul comercial din mediul urban, cu vârste cuprinse între 18 şi 49 de ani 16,8 puncte de rating şi 35,7% cotă de piaţă, de mai bine de patru ori mai mult faţă de ProTv.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb