REVISTA PRESEI 03.02.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 3 februarie 2012

ADEVARUL

Alegerile locale vor avea loc în luna iunie 2012

Mandatele aleşilor locali nu pot fi prelungite cu şase luni, a stabilit Curtea Constituţională. Mandatele preşedinţilor de consilii judeţene, concilierilor, primarilor şi consilierilor locali nu pot fi prelungite, au decis magistraţii Curţii Constituţionale. Aceştia au finalizat, ieri, motivarea pe baza căreia a respins legea care prevedea că alegerile locale vor avea loc în aceeaşi zi cu cele parlamentare. Prelungirea cu şase luni a mandatelor aleşilor locali poate avea loc doar în situaţii de urgenţă, caz ce nu poate fi invocat în actualele circumstanţe, consideră Curtea. Efectul unei asemenea decizii este că alegerile locale ar trebui să aibă loc în luna iunie a acestui an, când expiră mandatele actualilor aleşi. Dacă PDL îşi menţine intenţia de a comasa alegerilor parlamentare cu cele locale, o poate face în luna iunie şi nu în luna noiembrie cum preconiza iniţial.

Am căzut sub 21 de milioane de români

Este oficial: populaţia României este de 19.042.936 de persoane. În afară de acestea, alte două milioane de cetăţeni trăiesc şi muncesc în străinătate. Populaţia stabilă, cea care se ia în considerare la elaborarea bugetelor, la distribuirea de fonduri naţionale sau europene, este de 19 milioane, potrivit datelor provizorii date publicităţii ieri de către Institutul Naţional de Statistică. Este cam acelaşi număr de locuitori care exista şi în 1966. Cu o mare deosebire: atunci, populaţia stabilă îi cuprindea pe toţi cetăţenii români, acum doar pe cei care se aflau în ţară de mai mult de 12 luni.

România, cal troian al Israelului în UE?

Aflat la cea de a 12-a conferinţă anuală de la Herzlya în probleme de politică internaţională, ministrul ceh de Externe, Karel Schwarzenberg, a apreciat, în cotidianul "Jerusalem Post", că Israelul nu adoptă o poziţie corespunzătoare faţă de Uniunea Europeană, refuzând implicarea europeană în Orientul Mijlociu, ceea ce a creat animozităţi la Bruxelles. Există totuşi o serie de state care sprijină Israelul în cadrul UE, comentează cotidianul. Astfel, Republica Cehă este considerată, împreună cu Olanda şi Italia, principalul sprijin al Israelului şi împreună cu România şi Bulgaria, şi uneori cu Germania, formează un bloc în cadrul UE care adesea intervine pentru a atenua sau opri declaraţii critice sau măsuri politice provenind de la Bruxelles (de pildă, în cazul războiului din Gaza).

Isărescu forţează ieftinirea creditelor

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis ieri să reducă dobânda de politică monetară cu încă 0,25 puncte procentuale, până la 5,5%, la un nou minim istoric. Aceasta este cea de-a treia şedinţă consecutivă în care boardul BNR stabileşte o scădere a dobânzii-cheie. Mugur Isărescu, guvernatorul băncii centrale, încearcă astfel să forţeze ieftinirea împrumuturilor în lei, după ce reducerile anterioare ale dobânzii-cheie nu s-au transferat încă în piaţă. În luna noiembrie a anului trecut, când BNR a făcut o mişcare similară, Mugur Isărescu preciza că nu se va înregistra o "mişcare" imediată din partea băncilor comerciale.

BNR avertizează că principalele riscuri pentru inflaţie vin din zona Guvernului şi a politicului

Conducerea BNR justifică reducerea ratei dobânzii prin scăderea puternică a inflaţiei, care se va înscrie în ţintă în următorii doi ani, dar vede ca principale riscuri inflaţioniste acţiunile Guvernului sau ale politicienilor, reiese din comunicatul Consiliului de Administraţie al băncii centrale.

Tabără vrea TVA de 10% la produsele agricole

Reducerea Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) şi a nivelului accizelor va reprezenta una dintre priorităţile Ministerului Agriculturii şi a Dezvoltării Rurale în acest an, a declarat ieri Valeriu Tabără. Potrivit acestuia, ministerul pe care îl conduce a elaborat deja o analiză pentru reducerea TVA de la 24% la 10%, însă nu exclude o scădere sub acest nivel. "Trebuie să discutăm foarte serios despre reducerea TVA şi a nivelului accizelor pentru alimente şi produse agroalimentare", a declarat Tabără. O rată ridicată a TVA nu este o soluţie pentru acoperirea evaziunii fiscale din sectorul agricol, a cărei valoare se ridică anual la miliarde de euro, a explicat Tabără. Pe de altă parte, o rată de 10% a TVA ar reuşi să "albească" una dintre cele mai negre pieţe, a precizat acesta.

Sute de soldaţi români s-au antrenat cu americanii în Germania pentru plecarea în Afganistan

450 de militari români au făcut, în Germania, antrenamente individuale şi la nivel de unitate şi au participat la un exerciţiu de simulare a misiunii (MRE) cu Forţele Terestre ale SUA în vederea viitoarei dislocări a forţelor româneşti în Afganistan. Anunţul a fost făcut joi de ambasada SUA la Bucureşti. Militarii români s-au antrenat la Centrul Multinaţional Combinat pentru Pregătire de Luptă (JMRC) de la Hohenfels, în Germania şi alături de soldaţi americani.

Pariul greşit al Rusiei pe Siria

Pentru Moscova, comerţul de armament cu Siria contează mai mult decât poporul sirian. Acum 30 de ani, preşedintele Siriei, Hafez al-Assad, a zdrobit o revoltă a sunniţilor în Hama, omorând 20.000 de sirieni. Miercuri, site-urile de socializare erau pline de sirieni hotărâţi să păstreze vie amintirea acelei atrocităţi. Un alt Assad - Bashar - este acum la putere şi istoria se repetă. Din martie anul trecut, când a început revolta, în general paşnică, la adresa sa, forţele de securitate au ucis aproape 6.000 de protestatari, iar numărul victimelor creşte. Şi totuşi, Consiliul de Securitate al ONU e paralizat şi în imposibilitatea de a-l condamna pe Assad cu atât mai puţin de a impune sancţiuni economice internaţionale care l-ar putea forţa să renunţe la omoruri şi să plece de la putere. Miniştrii de Externe din SUA, alte ţări occidentale şi Liga Arabă insistă pentru o rezoluţie dură în această săptămână . Dar Rusia, susţinută de China şi India, îi iau apărarea lui Assad şi blochează o acţiune constructivă.

Belgia, al treilea stat din zona euro care a intrat deja în recesiune

După ce a trecut prin Grecia şi Portugalia, recesiunea pare a se fi ajuns în Belgia. Cu o scădere economică în ultimul trimestru, Belgia devine al treilea stat din zona euro care a înregistrat o contracţie a produsului intern brut în ultimele trimestre. Este probabil ca şi alte state să intre în recesiune până la sfârşitul anului fiscal. PIB-ul Belgiei a scăzut cu 0.2% în ultimul trimestru, după ce în al treilea trimestru a înregistrat o scădere de 0.1%. Recesiunea afectează Belgia într-o perioadă tulbure a statului - în ultimele trei luni a fost instituit un nou guvern după 18 luni paralizie politică, Dexia Bank Belgium a fost naţionalizată, iar ratingul financiar al ţării a fost retrogradat de Standard & Poor's, notează publicaţia financiară "Financial Times".

CURENTUL

Ministrul Laszlo Borbely - acuzat, de propria familie, de fals şi spălare de bani

Scandalul de corupţie declanşat la jumătatea anului trecut, după ce procurorii DNA au descoperit că un om de afaceri din Satu Mare împreună cu un consilier al ministrului Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, au fost implicaţi în renovarea unui apartament din Capitală al cuscrei ministrului, s-a rezumat, în esenţă, la găsirea şi pedepsirea unor ţapi ispăşitori pentru o operaţiune cu o miză mult mai mare decât cea intens mediatizată atunci. Omul de afaceri Ioan Ciocan, patronul societăţii Lescaci Com SRL, a fost acuzat că, pentru a beneficia de contracte privilegiate cu o instituţie din subordinea Ministerului Mediului, adică Autoritatea Naţională Apele Române, i-ar fi amenajat un apartament ministrului Borbely, cumpărându-i astfel, influenţa, cu lucrări în valoare de aproximativ 20.000 de euro.

Tânărul care a ridicat în picioare Parlamentul European, un politician în blană de oengist

"Omul nou" propus de USL ca model politic are un portret extrem de hazliu fiind o combinaţie interesată între tinereţe, arivism, politicianism şi oengism deşănţat. Un politruc complet care poate din nou spăla creierele unei tinere generaţii pe cale să eşueze într-o nouă tentativă de nu a alege ceva, ci de a se lăsa din nou manipulată. Doar se ştie că drumul spre iad este pavat cu intenţii bune. Din această categorie face parte şi tânărul orator de la Parlamentul European, Claudiu Crăciun, un iepure scos din pălăria USL pentru a fi purtat ca pe sfintele moaşte pe duplexul Bruxelles-Bucureşti. Un PR politic care este făcut din mers în laboratoarele USL. Un tânăr curajos cu toate vorbele la el, carismatic şi pus pe schimbare.

Ponta, în zodia paranoiei anti-Băsescu

Micul Titulescu" începe deja se îmbete cu apă rece şi să se vadă sabotat de putere. În viziunea lui, Băsescu deja caută prin orice mijloace să îi fure "timpii de antenă" şi să se suprapună cu ieşirile sale în faţa mass-media. Concret, este vorba despre două conferinţe de presă care s-au suprapus. Una dintre ele a fost organizată la Biblioteca Central Universitară (BCU) cu ocazia împlinirii a cinci ani de la aderarea la UE, eveniment la care au fost prezenţi Cristian Diaconescu, Emil Boc şi Traian Băsescu. Mai mult, chiar şi preşedintele CE Jose Barroso a avut intervenţie video de la Bruxelles cu acest prilej. Cealaltă a fost organizată de USL în urma discuţiilor acestei alianţe politice cu reprezentanţii din România ai FMI, prezentându-le celor din urmă doleanţele lor în ipoteza în care vor ajunge la putere.

CURIERUL NATIONAL

Bilanţ trist la cinci ani de la aderare

Emil Boc: România a asigurat libera circulaţie a persoanelor odată cu aderarea la UE, dar a acumulat şi neîmpliniri majore. Investiţiile străine nu au fost folosite destul, au rămas multe restricţii de muncă, iar fondurile UE au fost prea puţin absorbite. Nu am reuşit nici să eliminăm MCV, iar deficitul de competitivitate faţă de alte state membre a rămas mare. Şeful Executivului a arătat că România înregistrează a patra cea mai mică datorie publică din PIB la nivelul UE, cu 61% sub media europeană, dar şi o productivitate cu 57% mai mică decât media europeană.

Ajutoare de stat pentru investiţiile Bosch şi De`Longhi la Cluj

Companiile Bosch şi De'Longhi au obţinut ieri, din partea Guvernului României, sprijin din partea autorităţilor române, în realizarea investiţiilor care vor fi întreprinse la Cluj. "Primul-ministru Emil Boc a discutat astăzi (ieri - n.r.), la Palatul Victoria, cu o delegaţie a grupului german Bosch, condusă de Guenther Gauß, vicepreşedinte executiv al diviziei Automotive Electronics. Reprezentanţii companiei i-au prezentat premierului Emil Boc planurile de extindere a companiei în zona Cluj - unde va fi concesionat un spaţiu de 215.000 metri pătraţi -, precum şi planurile pentru pregătirea noii investiţii, în valoare de aproximativ 77 milioane de euro. Compania estimează că vor fi create, într-o primă fază, peste 300 de noi locuri de muncă", se arată într-un comunicat al Guvernului României, remis ieri redacţiei.

EVENIMENTUL ZILEI

CCR nu lasă portiţe de scăpare pentru comasate. EVZ a obţinut motivaţia Curţii înaintea publicării în Monitorul Oficial

Comasarea alegerilor încalcă dreptul de a candida al cetăţenilor, nu se justifică din punct de vedere al economiilor la buget şi nici prelungirea mandatelor aleşilor locali în lipsa unei situaţii de urganţă, de genul unei calamităţi naturale sau stări de război, a apreciat Curtea Constituţională. Potrivit judecătorilor CCR, asumarea răspunderii guvernamentale pe această lege este o procedură care nu încalcă legea fundamentală având în vedere perioada scurtă de timp rămasă până la alegeri şi necesitatea de a adopta un cadru legislativ în acest interval. "Constituţia nu prevede un număr limită de angajări pe care le poate promova Guvernul într-o anumită perioadă de timp" se arată în motivaţia Curţii.

Visul PNL: Traian Băsescu, acuzat de trădare

Liderii PNL vor discuta luni despre punerea sub acuzare a lui Traian Băsescu pentru "înaltă trădare". Punerea sub acuzare a preşedintelui Traian Băsescu, pentru înaltă trădare. Ideea năstruşnică, marca senatorului Ioan Ghişe, s-a desprins din zecile de soluţii propuse ca alternative la retragerea din legislativ a parlamentarilor PNL, suficient cât să fie inclusă pe ordinea de zi a viitorului BPC al partidului. Potrivit unor surse liberale, în ultimul BPC lărgit, Ghişe a propus iniţierea procedurii de suspendare a preşedintelui, laolaltă cu strângerea unor semnături în Parlament pentru punerea sub acuzare a acestuia pentru înaltă trădare. Încurajat de jocul UDMR pe anticipate, Ghişe a mai recomandat negocieri cu această formaţiune şi depunerea unei moţiuni de cenzură.

Ion Sandu, directorul Institutului de Meteorologie: "Va ploua la minus 10 grade. E un fenomen rar întâlnit!"

Directorul Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a explicat, că, în zilele de sâmbătă şi duminică, dacă este nevoie, va fi emis codul portocaliu. În Bucureşti va ninge iar vântul va viscoli cu 50-60 de km/h, iar informaţiile furnizate până acum de ANM rămân în vigoare. "Am spus că ploaia care va fi la -10 grade (temperatură înregistrată la sol) se va transforma în polei pe şosea. Este un fenomen rar întâlnit. ANM a emis codul galben, iar dacă vremea se complică se va emite codul portocaliu, dar asta probabil în zilele de sâmbătă sau duminică", a precizat Ion Sandu. În Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă de la Guvern, Ion Sandu a precizat că ploaia se va transforma în polei iar "circulaţia va fi grea, ca să nu spun blocată". Iar despre informările cu privire la condiţiile meteorologice, Sandu a explicat că se vor transmite "în momentul în care vor fi sigure 90%". Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu a precizat că se aşteaptă la câteva zile extrem de dificile, cu vânt, polei şi zăpadă abundentă.

O bancă din România are solvabilitatea la cote de alarmă

Din totalul de 41 de bănci din sistemul bancar, doar una singură are indicatorul de solvabilitate apropiat de nivelul de 8%. Din fericire, este o bancă foarte mică, menţinută însă cu un grad de lichiditate imediată de peste 60%. Indicatorul minim de solvabilitate cerut de sistemul bancar este de 8%. Cu toate acestea, sistemul nostru bancar a avut anul trecut un indicator de solvabilitate de 14,51%. Surse din mediul bancar spun însă că aproape de cota de avarie de 8% ar fi o bancă mică din sistem, pe care BNR o ţine cu un indicator de lichiditate imediate de peste 60%. Acest indicator urmăreşte activele lichide sau uşor lichidizabile, adică sume în lei şi valută păstrate la BNR şi titluri de stat. Recent o bancă mică din sistem şi-a vândut sediul pentru a face rost de lichidităţi, iar acum stă în acelaşi sediu dar cu chirie. Aceeaşi bancă a anunţat că este de vânzare, dar nimeni nu a depus o ofertă clară de preluare.

Alin Teodorescu (IMAS): "Schimbarea lui Boc ar aduce PDL un plus 2-3% timp de o lună-două"

Sociologul Alin Teodorescu, directorul IMAS, susţine că schimbarea lui Emil Boc din fruntea guvernului nu ar redresa PDL. "Dacă PDL găseşte un tehnocrat care să conducă guvernul şi să-i aducă puncte în sondaje, atunci şi Dan Diaconescu o găseşte pe Elodia", a afirmat Alin Teodorescu într-un interviu pentru evz.ro. Alin Teodorescu: Ca să recâştigi încrederea şi intenţia de vot a electorilor trebuie să elimini cauza scăderii. De ce a scăzut în încrederea guvernul Boc si, prin consecinta, PDL? Când democrat-liberalii îşi vor răspunde sincer la aceasta întrebare vor şti ce au de făcut. Mai ales ca au exemple în propria noastră istorie politică. Să studieze atent ce a făcut Emil Constantinescu în toamna anului 1999 şi ce a făcut Adrian Năstase în vara anului 2004.

JURNALUL NATIONAL

Crin Antonescu: "Băsescu, incapabil să răspundă protestului masiv"

Copreşedintele USL Crin Antonescu crede că amplificarea mişcărilor de stradă va fi decisivă pentru schimbarea actualului regim. Aflat ieri la Bruxelles, copreşedintele USL Crin Antonescu a acordat un interviu Jurnalului Naţional, în care îşi exprimă convingerea că actuala Putere va ceda, avertizând că fiecare zi care trece fără o soluţie de deblocare a actualei situaţii este foarte costisitoare pentru noi toţi.

Guvernul umflă deficitul bugetar

Elena Udrea va cheltui 280 milioane de euro în plus pentru programul ministerului său. Deficitul bugetar din acest an nu va fi 1,9% din PIB, aşa cum prevede bu­getul din 2012, ci mai mare cu 0,2 puncte procentuale. Deşi a trecut doar o lună din acest an, prognoza de de­ficit bugetar este pe cale de a fi mo­dificată în creştere. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ieri că re­prezentanţii FMI şi CE au confirmat faptul că deficitul bugetar pentru anul 2012 nu va fi cel anunţat, de 1,9% din PIB, acesta crescând la 2,1%.

RECENSĂMÂNT 2011 E oficial: Populaţia României a scăzut sub 20 de milioane

Din cei 19,24 milioane de români, 1,238 milioane sunt maghiari şi 620.000 sunt ţigani. Populaţia stabilă a României este de 19 milioane de persoane, potrivit rezultatelor provizorii de la Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor, făcute publice de Institutul Naţional de Statistică (INS), în scădere cu 2,5 milioane de persoane faţă de recensământul din 2002. Dintre aceştia, 18,34 de milioane de oameni erau prezenţi în ţară la momentul recensământului iar 658.000 de persoane erau temporar plecate. Plecaţi pe perioadă îndelungată sunt oficial 910.000 de români, în vreme ce 300.000 de conaţionali erau doar temporar prezenţi.

Vine, vine noua diversiune Autor: SORIN ROŞCA STĂNESCU

M-am intrebat de cateva ori, si probabil se intreaba toata lumea, de ce romanii nu cunosc rezultatele recensamantului. A fost depus un efort urias pentru ca, dupa 10 ani, sa stim cum stam. Si nu stim. Oare de ce? Exista motive temeinice sa suspectam Partidul Democrat Liberal de o noua diversiune de mari proportii. Nu cumva acum, dupa ce se va stabili ferm cand vor avea loc alegerile parlamentare, PDL, asa cum de altfel a si spus faimoasa Roberta Anastase, va redesena, asa cum ii convine, colegiile electorale? Iar rezultatele recensamantului vor fi astfel modificate, incat sa se potriveasca cu intentiile politice ale puterii? Iata o ipoteza pe cat de tulburatoare, pe atat de scandaloasa.

Din perlele liceenilor americani: SUA şi-au dobândit independenţa după războiul coreean, se învecinează cu America de Sud, iar moneda euro este folosită în Uruguay şi...Utopia

Un interviu realizat în rândurile elevilor unui liceu american a scos la iveală grave lacune în bagajul de cunoştinţe generale ale adolescenţilor autoproclamatei cea mai mândră naţiuni a lumii. Poate părea greu de crezut, dar tinerii nu prea ştiu capitala statului în care studiază, după cum o enigmă o reprezintă numele vecinilor SUA ori denumirea războiului în urma căruia americanii şi-au dobândit independenţa. În aceste condiţii, numele vicepreşedintelui în exerciţiu pare răspunsul la o întrebare academică, după cum răspunsul la întrebarea "Numiţi o ţară care foloseşte moneda euro" stârneşte hohote de râs. Mai grav este că situaţia se înregistrează într-o ţară care chiar alocă fonduri educaţiei, circa 75.000 de miliarde de dolari în ultimii 80 de ani...

NATIONAL

Ponta si Vosganian nu pricep romana lui Jeffrey Franks

Intalnirile cu Jeffrey Franks ii zapacesc si mai tare pe liderii USL, care si asa orbecaie pe incurcatele carari ale economiei. Au vorbit impreuna, dar s-au inteles separat. Doi reprezentanti de seama ai USL, pesedistul Victor Ponta si liberalul Varujan Vosganian, se intrec in declaratii contradictorii prinvind deficitul bugetar. "Am aflat cu foarte mare surprindere si suparare faptul ca ingrijorarile noastre exprimate anterior se confirma acum din, totusi, partea abilitata a celor de la FMI si CE. Deficitul anuntat pentru anul 2012 de 1,9% este unul fals. Deja ni s-a spus ca la acest deficit de 1,9% se vor adauga cel putin 0,2%, deci se va ajunge la 2,1%", a declarat presedintele PSD, la finalul intrevederii cu delegatia Fondului condusa de Jeffrey Franks. "Constructia bugetului cu un deficit de 1,9% este nerealista. Avand in vedere revizuirea in sens negativ a cresterii economice, deficitul va creste cu 0,3%, ajungand la 2,4%", a precizat liberalul Varujan Vosganian.

Senatorii, sechestrati de Blaga la locul de munca

Presedintele Senatului, Vasile Blaga, da disciplina jos din pod: niciun senator al PDL-ului, fie el si ministru, nu mai are voie sa lipseasca de la plenul de luni. Vasile Blaga nu are de gand sa se dea batut in fata boicotului Opozitiei: "Cvorumul e normal, de 68 de senatori. Puterea are obligatia sa il asigure. E simplu, nu e complicat. Nu va pleca luni niciun ministru in delegatie si niciun parlamentar, senator PDL nu va pleca in delegatie in ziua de luni". Zi in care presedintele Senatului vrea sa se dea, de acum inainte, voturile finale.

Basescu pune la colt clasa politica

Traian Basescu sustine ca Romania "a platit scump inconsecventa politicienilor", la nivelul Uniunii Europene. Inconsecventa cu pricina a fost denuntata de Traian Basescu la conferinta "Romania in UE. Cinci ani de la aderare" si se refera la "infiintarea-desfiintarea ANI si a DNA". Presedintele pune pe seama atitudinii politicienilor mentinerea Mecanismului de Cooperare si Verificare pentru Justitia din tara noastra: "Daca Romania nu ar fi avut ezitari in doua randuri, probabil ca in aceasta vara s-ar fi incheiat monitorizarea". Basescu mentioneaza si "lupta formidabila" care a trebuit sa fie dusa "pentru a explica la Bruxelles faptul ca a fost o greseala, ca nu sunt politicieni antieuropeni". Seful statului a adaugat ca afirmatiile referitoare la modificarea legislatiei sau la desfiintarea DNA "raman o mare problema" si a tinut sa remarce, in context, ca aceste afirmatii "nu sunt taxate dur de societate, desi fac mult rau tarii".

Vanatorii de epave au dat peste un OZN pe fundul Marii Baltice

O echipa suedeza de cautatori de epave a facut o descoperire senzationala pe fundul Marii Baltice: un OZN de 60 de metri in diametru! De regula, cautatorii de epave nu dau niciodata locatia exacta atunci cand pleaca in misiune. Nici acum cei de la compania Ocean Explorer nu au dezvaluit locul exact unde au facut descoperirea socanta. OZN-ul se afla undeva intre Suedia si Finlanda. Seful echipei, Peter Lindberg, scufundator profesionist, a fost cel care a "citit" primul imaginea luata de la 80 de metri adancime. "Fac meseria asta de 20 de ani", declara Lindberg. "Am vazut diverse obiecte acoperite de nisipul marii, dar n-am descoperit nimic care sa semene cu ce avem acum. As putea spune, fara sa plusez, ca ar putea fi un OZN."

PUTEREA

La vânătoare de anvelope

Poliţiştii rutieri ies la vânătoare de şoferi care nu şi-au echipat maşinile cu anvelope de iarnă. Săptămâna trecută au fost acordate zece amenzi. Jandarmeria Capitalei a scăpat de sancţiuni, cu toate că a scos pe străzi autospeciale neechipate corespunzător. De la începutul sezonului rece, numai zece bucureşteni au fost amendaţi pentru că nu şi-au echipat automobilele cu anvelope de iarnă. Aceasta pentru că reprezentanţii Brigăzii de Poliţie Rutieră (BPR) a Municipiului Bucureşti nu au desfăşurat astfel de acţiuni decât trei zile, de miercuri până sâmbăta trecută. Poliţiştii rutieri avertizează însă că şi în acest weekend vor fi împărţite amenzi şoferilor care nu au montate cauciucuri de iarnă pe maşini.

România, suspectată că sustrage gaze ruseşti

Doi oficiali din cadrul unor companii vest-europene din domeniul gazelor spun că ţări din Europa de Est, confruntate cu un ger năprasnic, "reţin" din gazul rusesc destinat Occidentului, informează publicaţia rusă "Vedomosti", citată de NewsIn. Aceste suspiciuni pleacă de la faptul că datele pe care le au Gazprom şi clienţii săi nu se potrivesc, scrie "Vedomosti". Astfel, Gazprom susţine că nu şi-a redus volumele de gaz livrate către Europa, însă, potrivit datelor oficiale ale companiei italiene Snam, Italia primeşte, de două zile, mai puţin gaz. Publicaţia rusă notează în articolul intitulat "Scurgeri de gaz în Europa" că ţările est-europene, lovite în ultimele zile de temperaturi deosebit de scăzute, sunt Ucraina, Polonia, Serbia, România, Bulgaria, Lituania şi Cehia.

Lipsa cadastrului, problema nr. 1

Lipsa cadastrului agricol şi a celui pe proprietate este cea mai mare problemă cu care se confruntă România la ora actuală, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Barna Tanczos. "Cadastrarea la nivelul României costă între 1,5 şi 2 miliarde de euro, dar cea mai mare problemă pentru realizarea cadastrării la nivel naţional rămâne neconcordanţa dintre parcelă şi document. Măsurarea terenurilor este cea mai costisitoare, iar identificarea juridică a proprietăţii este lucrul cel mai dificil de realizat", a spus secretarul de stat în MADR. Acesta a precizat că există în momentul de faţă în negociere un proiect în parteneriat public-privat, între MDRT şi o companie privată, în vederea finalizării cadastrului la nivelul României, iar în noua Politică Agricolă Comună există, de asemenea, posibilitatea finanţării unor proiecte de dezvoltare în acest domeniu.

Sectorul energetic îşi face bancă

Sectorul energetic românesc ar putea să-şi facă propria bancă. Iulian Iancu, preşedintele Asociaţiei CNR-CME (Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei) şi şeful Comisiei de industrii din Camera Deputaţilor, a declarat, la Adunarea Generală a asociaţiei, că este nevoie de o astfel de bancă pentru a nu mai depinde de strategia de creditare a altor bănci. "Vedeţi politica băncilor cu capital străin. Când a venit criza, au retras 2,6 miliarde de euro şi domeniul energetic a rămas fără finanţare. De aceea, este nevoie de o bancă pentru a asigura finanţarea necesară. Cum se va face, vom vedea", a spus Iancu. Potrivit acestuia, la crearea acestei bănci ar trebui să participe companii din domeniul energetic, atât cu capital de stat, cât şi privat.

Omul cel mai important din UE a bătut la uşa chinezilor

Cancelarul german Angela Merkel se află într-o vizită de trei zile în China într-un moment când liderii europeni încearcă să strângă bani pentru a aborda criza datoriilor suverane din zona euro. China a declarat că sprijină eforturile europene de a stabiliza moneda euro şi este în căutarea unei modalităţi prin care să ajute la rezolvarea crizei datoriilor. Dar Beijingul nu a menţionat explicit nici un angajament financiar. Chinezii au aruncat în mod repetat greutatea în spatele Europei spunând că Beijingul a avut mereu încredere în economia europeană şi euro şi va continua să facă din Europa una dintre pieţele sale principale de investiţii. Analiştii chinezi susţin că Europa dispune de resurse financiare adecvate. Urmând calea precauţiei, Beijingul a anunţat acum că intenţionează să aibă o participare sporită la rezolvarea crizei datoriei europene, dar nu a adus precizări.

ROMANIA LIBERA

Salariul primarului din Ghimpaţi-Giurgiu: 550 de euro. Averea sa şi a familiei: milioane de euro

Deşi au salarii de câteva sute de euro pe lună, mulţi primari de ţară au strâns în perioada mandatelor averi incredibile. "România liberă" a descoperit într-o comună din judeţul Giurgiu un primar care, după ce a trecut prin trei mandate şi trei partide, se poate lăuda acum, împreună cu familia, cu o avere de câteva milioane de euro. Lumea satului a fost privită mereu doar ca un loc unde sărăcia este la ea acasă, unde ţăranii abia îşi duc zilele, unde nu există activitate economică şi nici prea multe oportunităţi de câştig financiar. Lucrurile stau aşa doar în ceea ce-i priveşte pe localnici. Există o categorie aparte în mediul rural care învârte sume uriaşe de bani, care se afişează cu maşini scumpe şi care deţine proprietăţi care pot rivaliza cu orice bogat din oraş: primarii şi rudele acestora. "România liberă" dezvăluie cazurile unor primari a căror avere sfidează situaţia economică a comunelor pe care le conduc.

Efecte. Numărul parlamentarilor ar trebui să scadă cu 40, iar consilierii locali cu miile. Scade numărul de parlamentari. Vezi câţi politicieni vor avea de suferit din cauza recensământului

În ultimii nouă ani, populaţia României a scăzut cu 2,6 milioane, rezultă din datele preliminare ale recensamântului desfăşurat în 2011, comunicate de Institutul Naţional de Statistică. Reducerea va antrena numeroase schimbări, inclusiv de natură politică, precum scăderea numărului de parlamentari, de consilieri judeţeni şi locali. Doar 19,04 milioane de locuitori stabili mai are România, faţă de 21,68 milioane în 2002 şi 22,81 milioane în 1992. Cifra nu îi cuprinde pe românii care sunt plecaţi în străinătate pentru o perioadă de cel puţin 12 luni, al căror număr este estimat de sociologi la circa 2,5 milioane.

Băsescu cheamă luni partidele la consultări

Preşedintele Traian Băsescu cheamă partidele la consultări, luni, la Cotroceni, temele fiind ratificarea tratatului privind stabilitatea în UE, precum şi dialogul dintre partidele politice şi funcţionarea Parlamentului, potrivit Mediafax.

ZIARUL FINANCIAR

19.000.000 de locuitori. Decontul că nu am pus nimic în loc

La masa oficialilor care au aniversat ieri cinci ani de la aderarea României la Uniunea Europeană au fost trei scaune goale pe care nu le-a văzut nimeni. Cele trei scaune goale erau cele trei milioane de români care au dispărut din statistici în ultimii 10 ani. Dacă avea cineva un plan să alunge românii din ţară prin distrugerea de locuri de muncă în ultimii 20 de ani, i-a reuşit. În 1992 erau 22,8 milioane de români, iar la recensământul din 2002 erau 21,6 milioane de români. În prima decadă după Revoluţie, populaţia a scăzut cu 1,2 milioane de locuitori. Ritmul s-a dublat în ultimii 10 ani, între 2002 şi 2012. Conform informaţiilor Institutului de Statistică date ieri publicităţii, au mai rămas în România 19 milioane de români. 2,6 milioane de români au dispărut din statistici în ultimii zece ani din care opt de creştere economică, deci teoretic o perioadă în care românii trebuia să se înmulţească pentru că PIB per capita a crescut substanţial.

Nu suntem pregătiţi pentru inflaţie şi dobânzi mici

Anul 2012 a debutat cu două minime istorice pentru BNR şi pentru România. Inflaţia a ajuns la un minim istoric anual de 3,14% (decembrie 2011 la decembrie 2010), iar joi BNR a redus dobânda de politică monetară la 5,5% pe an, alt minim istoric pentru ultimii 21 de ani. Ceea ce alte ţări tovarăşe ale României în blocul comunist au atins mai repede, noi am atins după 21 de ani. A fost un drum cam lung de parcurs, aşa ca de ţară, cu hârtoape şi mocirlă, când putea fi un drum naţional cât de cât curat. Până la autostradă mai avem. Intrebarea este dacă BNR şi tot sistemul bancar, obişnuiţi istoric cu o inflaţie şi rate de dobândă de două cifre, se pot descurca cu noile cifre. Dar nu numai ei, ci şi toată economia. Inflaţia mare putea să ascundă multe şi astfel toată lumea trăia şi se descurca într-un concubinaj fericit.

Şeful celui mai mare fond de acţiuni: Vom susţine o iniţiativă de schimbare a managementului la SIF-uri. Toate SIF-urile sunt în vizor

Adrian Tănase, directorul general al ING Investment Management, administratorul celui mai mare fond de acţiuni cu investiţii de 50 milioane euro pe bursă, este de părere că îmbunătăţirea guvernanţei corporatiste prin schimbarea managementului va fi principalul motor de creştere pentru acţiunile celor cinci SIF-uri în 2012. La doar o lună de la istorica ridicare a pragului de deţi­ne­re de la 1% la 5% din ca­pitalul SIF-urilor, ac­ţio­narii au început deja să se gân­dească la schimbarea manage­men­tu­lui la SIF-uri astfel încât noua con­du­cere să reflecte structura acţionariatului. Dacă pe vremea vechiului prag un loc în Consiliul de Administraţie (CA) era extrem de greu dacă nu imposibil de obţinut de acţionari, acum, când noul prag a intrat în vigoare, situaţia s-a schimbat.

Aurul a triplat banii speculatorilor într-o lună la bursa din Sibiu

Cine cumpăra un contract la termen pe aur la finele anului trecut pe bursa din Sibiu îl putea vinde ieri cu un câştig de peste 200%, în condiţiile în care preţul aurului a urcat vertiginos în luna ianuarie. Pe de altă parte, cine a mizat pe scăderea aurului a pierdut toţi banii. Interesul ridicat al spe­culatorilor pentru con­tractele cu activ suport pe aur şi pe indicele Dow Jones a dus volumele de la bursa din Sibiu la un nou record, în luna ia­nua­rie fiind încheiate peste 235.000 de contracte futures.

Grecia salvată din nou de la înec. Miniştrii de Finanţe din zona euro vor să aprobe al doilea pachet financiar

Miniştrii de Finanţe din zona euro vor să aprobe luni al doilea pachet de ajutor financiar pentru Grecia, de 130 miliarde de euro, şi speră că decizia va susţine încrederea în finanţele publice ale statelor din uniunea monetară, limitând criza din zona euro, transmite Reuters. Un acord pentru Grecia ar include noi împrumuturi externe, pierderile voluntare asumate de creditorii privaţi şi reforme pe care statul elen trebuie să le adopte.

Patriciu depune dosarul numărul 40 în cazul Minimax: magazinele sunt închise şi şi-au cerut insolvenţa

Magazinele Minimax Discount şi Macro, primul pariu al omului de afa­ceri Dinu Patriciu în retail, şi-au cerut in­sol­venţa, într-un dosar depus la Tri­bunalul Ilfov la 1 februarie. Mai mult, toate cele 58 de unităţi ale lanţului sunt închise la doar un an şi jumătate din momentul în care Patriciu a intrat în acţionariat. Cererea companiei de intrare în insolvenţă este prima informaţie oficială legată de reţeaua controlată de Dinu Patriciu în condiţiile în care oficialii Minimax Discount nu au făcut nicio declaraţie cu privire la situaţia lanţului de magazine. Până la închi­derea ediţiei reprezentanţii reţelei nu au răspuns solicitării ZF privind motivul pentru care şi-au cerut insolvenţa şi numărul de magazine din reţea care mai sunt încă deschise. Totuşi, la solicitarea ZF privind motivul pentru care reţeaua de magazine a fost închisă, iar compania şi-a cerut insolvenţa şi privind planurile de viitor, Dinu Patriciu a răspuns printr-un SMS "restructurare şi repornire".

Germania trece printr-un boom al locurilor de muncă, dar în Spania una din patru persoane este şomeră

Criza economică şi financiară din 2009 şi acum criza datoriilor au scos la lumină decalajele imense între nordul competitiv european şi sudul care se afundă în recesiune. Dacă Germania are în faţă un boom al locurilor de muncă, şomajul ajungând la un nivel redus record, în Spania una din patru persoane active este şomeră. Rata şomajului din Germania, cea mai mare economie a Europei, a scăzut în decembrie la 5,5%, cel mai mic de la reunificarea statului în 1990. În alte ţări, rata şomajului este şi mai mică. În Olanda indicatorul a ajuns la 4,9%, iar în Austria la 4,2%, potrivit datelor Eurostat. "Miracolul" de pe piaţa muncii din statele nordice contrastează puternic cu blocul de sud, unde şomajul creşte pe măsură ce austeritatea îşi produce efectele.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb