REVISTA PRESEI 03.05.2011

Willy homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 3 mai 2011

REVISTA PRESEI 03.05.2011

ADEVĂRUL

Osama Bin Laden a fost ucis/ Operaţiunea "kill Bin" şi bâlbele SUA

Mulţi îl credeau pe cel mai căutat om de pe pământ, teroristul Osama bin Laden, ascuns prin peşterile din munţii Pakistanului, şi puţini s-ar fi gândit să-l caute într-o reşedinţă luxoasă în apropierea unei academii militare pakistaneze, din staţiunea de lux Abbottabad, aflată la doar două ore de mers cu maşina de capitala Islamabad. Informaţia care a dus la localizarea lui bin Laden a venit în august 2010. Serviciile secrete americane ştiau de ani buni "numele de război al mesagerului" de încredere al liderului terorist şi bănuiau că cei doi ar putea locui împreună. Aflaseră acest lucru de la membrii Al-Qaida capturaţi şi închişi la Guantanamo. CIA a reuşit să-i stabilească identitatea reală a "curierului" în 2007. Mai rămânea de aflat unde locuia acesta. Americanii au depistat şi acest lucru în vara anului trecut.

Bin Laden, apărat de codul paştun

Serviciilor secrete americane le-a luat mult timp să-l găsească pe Osama bin Laden, după atentatele de la 11 septembrie 2001. Abia în 2006, CIA şi Pentagonul au aflat că Bin Laden se ascunde nu în Afganistan, ci în Pakistan. Cel mai căutat om de pe planetă s-a putut ascunde atât timp întrucât a beneficiat de protecţia paştunilor, al căror cod etic nescris - Paştunwali - le interzice trădarea prietenilor. Iar Osama este un prieten vechi, care a luptat alături de talibani, paştuni şi ei, în războiul împotriva Uniunii Sovietice. Pentru a-şi întări legăturile cu această etnie, cea mai mare din Afganistan, şi majoritară în regiunea de graniţă a Pakistanului cu Afganistanul, Osama s-a căsătorit cu o femeie paştună. Despre care nu se ştiu prea multe. Unii susţin că ar face parte dintr-un important trib taliban, alţii că ar fi înrudită cu înalţi responsabili pakistanezi.

Bin Laden a fost ucis/ Urmaşii pregătesc răzbunarea "martirului"

Osama bin Laden a fost lichidat, nu însă şi Al-Qaida, una dintre cele mai puternice şi bine organizate structuri teroriste din istorie. Lichidarea liderului Al-Qaida dă startul unei curse pentru succesiune la conducerea organizaţiei teroriste. Jihadiştii ameninţă să-l răzbune pe Osama cu bomba nucleară. Deşi unii experţi susţin că niciun lider al reţelei teroriste nu are charisma lui Bin Laden, majoritatea sunt de acord că favoritul la succesiunea Al-Qaida este "vicele" lui Osama, egipteanul Ayman al-Zawahiri. Medic de meserie, cofondator al organizaţiei Al-Qaida, Al-Zawahiri (60 de ani) este considerat unul dintre pilonii Jihadului Islamic egiptean. El este şi cel care şi-a făcut auzită vocea la ultimele atentate revendicate de Al-Qaida.

Elan Schwartzenberg îl păstrează pe Ghiţă

Noul proprietar de la Realitatea TV a declarat că momentan nu se va atinge de contractul de management al lui Sebastian Ghiţă, dar că va face o evaluare. Cei doi copii ai lui Sorin Ovidiu Vîntu, Ionuţ şi Ioana Vîntu, au anunţat ieri că au vândut acţiunile pe care le deţineau în Realitatea Media omului de afaceri Elan Schwartzenberg. Ioana Vîntu a fost cea care a venit cu textul "de acasă", în timp ce Ionuţ Vîntu a tăcut. "Este prima dată când suntem în faţa presei şi sper că şi ultima. Eu şi fratele meu am vândut toate acţiunile pe care le deţineam în Realitatea Media. Noul acţionar este, după cum ştiţi, Elan Schwartzenberg. Din acest moment, tatăl meu, Sorin Ovidiu Vîntu, nu mai este asociat în niciun fel în această companie", a spus Ioana Vîntu. După această scurtă declaraţie, cei doi s-au retras fără a răspunde întrebărilor jurnaliştilor.

Sebastian Ghiţă: Asesoft salută cooptarea în acţionariatul Realitatea Media a lui Elan Swartzenberg

Potrivit lui Sebastian Ghiţă, Asesoft salută cooptarea în acţionariatul Realitatea Media a lui Elan Swartzenberg şi aşteaptă îndeplinirea tuturor formalităţilor legate de transparentizarea acestei tranzacţii şi numirea noului consiliu de administraţie. "Asesoft salută cooptarea în acţionariatul Realitatea Media sau în acţionariatul Bluelink Comunicazione a domnului Elan Swartzenberg şi aşteaptă îndeplinirea tuturor formalităţilor legate de transparentizarea acestei tranzacţii, numirea noului consiliu de administraţie şi stabilirea parametrilor viitori de colaborare", spune Ghiţă, managerul Realitatea Media prin Asesoft, într-un comunicat remis Mediafax luni.

Dan Diaconescu, pe locul trei în topul încrederii

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, are cel mai mare procent de aprecieri pozitive - 25,6% , potrivit unui sondaj realizat de IMAS pentru ziarul "Adevărul" în perioada 8-19 aprilie 2011. De altfel, podiumul sondajului de opinie este dominat de politicieni din afara arcului guvernamental. Liderul PSD, Victor Ponta, este al doilea clasat, cu 23,2%, în timp ce Dan Diaconescu are o cotă de 16%, iar preşedintele Senatului, Mircea Geoană, are 12,3% . Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, este cotat cu 11,4% şi a reuşit să îl depăşească pe şeful statului, Traian Băsescu, cotat cu doar 10,8%. Premierul Emil Boc are doar 8,6% aprecieri pozitive, dar nu mai este ultimul clasat ca în alte sondaje de opinie. În urma sa se află acum atât liderul UDMR, Marko Bela, cu 2,7% cât şi euroaparlamentarul Adrian Severin, cotat cu 1,9%.

Dacian Cioloş, comisar european pentru Agricultură: "România îngrijorează Comisia Europeană"

Comisarul Dacian Cioloş afirmă că gradul scăzut de absorbţie a fondurilor europene în România ar putea determina reducerea acestui tip de finanţare în întreaga Uniune. România nu are o viziune asupra dezvoltării agriculturii şi a mediului rural. O strategie naţională în acest sens este necesară. Accesarea fondurilor europene este afectată de birocraţia internă şi de corupţie. Beneficiarii sunt sufocaţi de hârtii şi asaltaţi cu controale, legislaţia e greoaie, unii funcţionari cer bani pentru a procesa mai repede dosarele sau recomandă anumite firme de consultanţă. Sunt câteva dintre îngrijorările din interiorul Comisiei Europene, expuse de comisarul pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş.

CURENTUL

Acţiunile lui Elan la Realitatea nu ies la socoteală

Conform ultimelor date de la Registrul Comerţului, ca urmare a unei majorări de capital făcute tot la începutul lui aprilie a.c., offshore-ul Bluelink Comunicazione (Cyprus) Limited deţine 86,5138% din părţile sociale de la Realitatea Media. Prin urmare, dacă Schwartzenberg a cumpărat doar acţiunile copiilor lui SOV, atunci presupunând că aceştia şi-au declarat corect la CNA participaţia din offshore-ul cipriot, rezultă că el nu putea să preia decât 78,6489% din Realitatea Media SA. Ca să ajungă la 90% el ar fi trebuit să preia acţiuni şi de la ceilalţi asociaţi, adică de la PSV Company SA (7,5557), FSLI Petrom (5,4233%) sau/şi Global Video Media SA (0,507%).

Surpriză: Vîntu l-a îngropat şi pe raketu" Osama în dealurile pakistaneze

Marea surpriză pe care i-a promis-o Vîntu lui Băsescu, ca să-l turmenteze şi să-l fezandeze la foc mic, nu a fost nici aducerea lui Elan la Realitatea, nici scoaterea la iveală a unor poze cu Băsescu şi Elodia, din liceu, nici ameninţarea că-l suspendă pe 25 martie şi nici cutremurul de 5 grade iscat din dealurile Moldovei. Nu, adevărul este cu totul altul. Marea surpriză pregătită de Vîntu lui Băsescu a fost uciderea lui Osama, operaţiune despre care mai mult ca sigur SOV era informat. La capătul a zece ani de muncă informativă, serviciile americane l-au localizat pe raketul de Osama, l-au împuşcat şi l-au îngropat nu se ştie unde, dar se bănuieşte că în dealurile pakistaneze, pe modelul cunoscut deja cu dealurile Moldovei, de la Vîntu, pe care nu l-a mirosit nimeni (în afară de Măgureanu, complicele său).

Ponta - acuzat de joc murdar când vorbeşte despre colaborarea cu un PDL condus de Blaga

Declaraţiile lui Victor Ponta privind colaborarea normală dintre putere şi opoziţie în cazul câştigării preşedinţiei PDL de către Vasile Blaga sunt intens folosite în campania internă din partid. Vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu a declarat ieri că "Victor Ponta joacă un joc murdar şi nu am deloc încredere în declaraţiile pe care le face. Să fie clar: PSD este adversarul nostru principal în primul rând şi istoria politică de 20 de ani a domnului Blaga şi istoria mea de cel puţin 10 ani a arătat că întotdeauna i-a considerat adversari şi niciodată parteneri".El a precizat că a fost împotriva protocolului pe care Valeriu Stoica l-a semnat cu PSD în 2001, "când Traian Băsescu şi Vasile Blaga erau împotriva colaborării cu PSD".

CURIERUL NAŢIONAL

Cine mai vinde şi cine mai închiriază locuinţe?

O treime din anunţurile noi sunt cu apartamente de închiriat, iar restul de vânzare. Vând cei care au nevoie neapărată de bani şi acceptă, în general, orice preţ. Proprietarii care vor chiriaşi o fac pentru un venit constant până la o posibilă creştere a preţurilor. Perioada de dinainte de criză a fost, pentru piaţa imobiliară din Bucureşti, marcată de dorinţa cumpărării unei locuinţe decât a închirierii. O piaţă dominată de speculatori care achiziţionau locuinţe cu scop investiţional. Astăzi, la mai bine de 3 ani de la începutul recesiunii, situaţia este complet diferită, iar volumul tranzacţiilor nu este dictat de aceleaşi motivaţii. Din aceste motive proprietarii s-au împărţit în două tabere. Una este cea a celor care trebuie să vândă şi o fac pentru că nu au de ales şi alta a celor care cred că nu este nicio grabă să vândă şi preferă avantajele oferite de închiriere. În luna aprilie, potrivit site-urilor imobiliare din România, o treime din oferta monitorizată de acestea este reprezentată de anunţurile în care proprietarii oferă locuinţele către închiriere.

Ce urmează după bin Laden?

Mulţi se aşteaptă ca al-Qaida să se răzbune după moartea lui bin Laden, prin orchestrarea de atacuri teroriste. Dispariţia liderului al-Qaida ar putea face loc altor grupări teroriste, cum ar fi Frăţia Musulmană sau Hamas. Anunţul privind uciderea lui Osama bin Laden reprezintă o victorie importantă pentru politica SUA. Impactul asupra grupării al-Qaida este, însă, mai dificil de măsurat. Moartea lui bin Laden s-ar putea să nu afecteze prea mult acţiunile grupării teroriste, având în vedere că principalii lideri ai al-Qaida sunt, încă, în libertate şi îşi pot asuma principalul post de conducere al grupării teroriste.

Creştere importantă a rezervelor de aur negru ale Irakului

Istoria zbuciumată a Irakului nu a permis niciodată efectuarea unor prospecţiuni aprofundate ale rezervelor sale de ţiţei. Până nu demult, rezervele dovedite erau evaluate la 115 miliarde de barili, cifră considerată mult prea mică faţă de potenţialul estimat. Ministrul Petrolului, bazându-se pe evaluări ale experţilor, a dat publicităţii o nouă cifră - nici aceasta definitivă - conform căreia Irakul ar dispune de circa 143 miliarde de barili de petrol, ceea ce o plasează pe locul al treilea pe lista marilor deţinători de rezerve de petrol ai lumii: înaintea Iranului, dar după Arabia Saudită (264 miliarde de barili) şi Venezuela. Chiar dacă ultimele cifre referitoare sunt greu verificabile, afirmă experţii în materie, dat fiind faptul că ţiţeiul irakian se extrage cu uşurinţă, această ţară este una dintre cele mai atractive.

Grecia vorbeşte deja de amânarea rambursării datoriilor

Prelungirea împrumutului primit şi reducerea ratei ar putea fi o condiţie necesară pentru Grecia, dar nu şi una suficientă. UE a decis deja în martie să reducă dobânda şi să reeşaloneze rambursarea fondurilor pentru a ajuta autorităţile de la Atena. Ministrul grec de Finanţe, George Papaconstantinou, a sugerat luni că Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional ar trebui să ofere Greciei mai mult timp pentru a rambursa împrumuturile de care a beneficiat şi, de asemenea, la o dobândă mai mică, pentru a permite Greciei să iasă din criza datoriilor, conform Reuters.

Ne mai pregăteşte BNR vreo surpriză astăzi?

Analiştii AAFBR estimează că banca centrală va menţine în şedinţa de astăzi dobânda de politică monetară la 6,25% şi nivelul actual al RMO. Luna trecută BNR a redus rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută cu scadenţă sub doi ani cu 5%. În mare parte a şedinţelor, deciziile BNR au surprins piaţa

EVENIMENTUL ZILEI

Fostul şef al spionajului militar, despre moartea lui Osama bin Laden

Analistul militar Gheorghe Rotaru, fost director general al Direcţiei Generale de Informaţii din MApN, explică, în exclusivitate pentru EVZ, semnificaţia şi consecinţele lichidării lui Bin Laden. De ce trebuie considerată această acţiune punctuală, cu foarte puţine forţe declarate (câţi oameni au fost implicaţi cu adevărat în operaţiune este o altă chestiune) împotriva lui Bin Laden, ca o mare victorie a SUA şi, prin extensie, a Coaliţiei care luptă în Afganistan? Aici se pot face o serie de aprecieri care ţin de metode, principii şi consecinţe. S-a reproşat SUA ca nu au exerciţiul "terenului", că duc războaiele de la nivelul stratosferei sau prin intermediul dronelor. Operaţiunea din Pakistan demonstrează că nici clasicele infiltrări în comunităţile locale, cunoaşterea terenului, utilizarea oportunităţilor oferite de sursele umane nu sunt străine forţelor speciale americane

Ce industrii româneşti câştigă de pe urma conflictelor arabe

Conflictele din lumea arabă începute în acest an au adus un beneficiu nesperat multor companii româneşti din industria textilă sau a încălţămintei. Branduri importante în domeniu, care produceau în ţări mari manufacturiere ca Maroc sau Tunisia, s-au văzut nevoite să-şi restrângă producţia din nordul Africii. Privirea s-a îndreptat spre România, unde unii dintre ei deja aveau contracte. Printre brandurile care şi-au sporit comenzile la noi ori doresc acest lucru se numără retailerii Zara, H&M sau Tesco, dacă vorbim despre îmbrăcăminte, ori Manas (Italia), la încălţăminte.

Schwartzenberg: 100.000.000 euro, disponibili pentru Realitatea TV

Noul patron al Realitatea TV, Elan Schwartzenberg, i-a transmis, voalat, managerului Sebastian Ghiţă că nu apreciază ca televiziunea să fie folosită pentru încheierea unor afaceri cu statul. Noul proprietar al pachetului majoritar de acţiuni al Realitatea TV, omul de afaceri Elan Schwartzenberg, a susţinut ieri că dispune de 100 de milioane de euro pentru investiţii şi că nu doreşte ca televiziunea să fie folosită pentru niciun fel de interese personale, fie că ar fi vorba despre contracte cu statul, fie despre "distrugerea" ori "preaslăvirea" cuiva.

Şedinţă CSAT, convocată la Cotroceni

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării s-a întrunit luni seară, la Palatul Cotroceni, sub conducerea preşedintelui Traian Băsescu. Subiectul CSAT nu a fost anunţat, şeful statului urmând să facă marti o declaraţie de presă cu privire la tematica abordată. Reuniunea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării vine în contextul evoluţiilor situaţiei la nivel internaţional după anunţul privind uciderea lui Osama bin Laden.

FINANCIARUL

Blocajul financiar a constrans companiile sa retraga din depozite 820 mil. euro in T1

In Bucuresti, firmele si-au diminuat economiile cu 1,7 miliarde de lei si 524,6 mil. euro In judetul Olt, persoanele juridice aproape ca si-au lichidat conturile in euro, iar in Prahova si-au scos jumatate din rezervele in valuta. Companiile au retras, in primul trimestru al anului, din depozitele la termen constituite la banci sume in valoare totala de aproape 820 mil. euro, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei. Din depozitele la termen in lei, firmele au scos 1,35 mld. lei (319 mil. euro) in primele trei luni ale anului, in timp ce economiile in euro s-au diminuat cu aproape 500 mil. euro. Procentual, depozitele la termen constituite de companii s-au redus in perioada ianuarie-martie 2011 cu 11,5%, de la 34,36 mld. lei la 30,4 mld. lei. Economiile in lei s-au micsorat cu 7,34%, pana la 18,4 mld. lei, iar depozitele in euro au scazut cu 14,5%, de la 3,41 mld. euro la 2,9 mld. euro.

Lucian Anghel, BCR: Creditele in moneda nationala s-ar putea scumpi daca inflatia va creste

Analistii mizeaza pe mentinerea dobanzii-cheie la 6,25%, pana la finalul anului. Analistii estimeaza ca, in sedinta de politica monetara de astazi, dar si pana la finalul anului, Banca Nationala va mentine atat dobanda-cheie la 6,25%, cat si ratele rezervelor minime obligatorii. Cu toate acestea, exista temeri ca, in cazul manifestarii unor presiuni inflationiste, in special din partea preturilor administrate, BNR ar putea majora succesiv dobanda, ceea ce va duce la cresterea ratelor ROBOR si, implicit, la scumpirea creditelor.

Restantele celor mai mari cinci datornici depasesc deficitul bugetar pe un trimestru

Cei mai mari datornici la bugetul general consolidat la finele primului trimestru sunt numai companii de stat, respectiv CNH, Compania Nationala CFR SA, Electrificare CFR SA, CFR Marfa si SNLO, potrivit datelor furnizate de ANAF pentru ,,Fin.ro". Aceste companii cumuleaza obligatii restante catre bugetul statului de 6,78 mld. lei, valoare care ar acoperi in intregime deficitul bugetar de 5,2 mld. de lei inregistrat in trimestrul 1, de exemplu. Cel mai mare datornic la bugetul general consolidat ramane si in 2011 Compania Nationala a Huilei, de la care statul are de recuperat 3,98 mld. lei, din care 2,16 mld. lei reprezinta obligatii catre bugetul de asigurari sociale. CNH avea, la 31 decembrie 2010, restante in valoare totala de 1,46 mld. lei.

Oltchim a dublat banii investitorilor in patru luni, iar SIF Muntenia in doar 30 de zile

Dividendele au fost criteriul principal luat in calcul de jucatorii activi la Bursa. Lipsa educatiei financiare pentru investitorii de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) pare sa nu mai fie o problema de actualitate pentru piata locala de capital. Interesul ridicat aratat pentru companiile cu potential prin prisma analizei funda­mentale reflecta tocmai o maturizare a jucatorilor, castigatoare dupa luna aprilie fiind SIF-urile, care au anuntat printre cele mai ridicate randamente ale dividendelor.

Rezervele valutare au scazut in aprilie cu aproape 700 mil. euro

Rezervele valutare ale BCR au scazut in aprilie cu 694 de milioane de euro, la 32,07 miliarde de euro, in contextul unor iesiri de 1,45 miliarde de euro, dupa ce BNR a eliberat, prin reducerea rezer­velor minime, suma de 1,3 miliarde de euro, la nivelul de atunci al pasivelor in valuta detinute de banci. Potrivit BNR, iesiri de la rezerva au insumat in aprilie 1,45 miliarde de euro, reprezentand modi­ficarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit , plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat precum si deprecierea dolarului american si a lirei sterline fata de euro cu impact asupra diminuarii valorice a partii din rezerva inter­nationala denominata in aceste doua valute.

JURNALUL NAŢIONAL

Se fură şinele de sub tren

Doar hoţii stau cu ochii pe calea ferată. Legile sunt făcute întru descurajarea celor plătiţi să-i prindă în fapt. Cu ani în urmă, "magneţii" erau cei care furau fierul din vagoane. Acum, firmele fiind obligate să-şi păzească marfa, "magneţii" s-au transformat: din hoţi din vagoane în hoţi de va­goa­ne (de la care fură mai ales me­ca­nis­mele de frânare). Dar s-au îndreptat şi spre calea aflată în uz. În februa­rie, la Valul lui Traian au fost sustra­se contraşine de pe magistrala princi­pa­lă, unde trenul intră cu 140 km/h. Ori­ce tren care intra în curbă sărea de pe şină. În septembrie 2009, accele­ra­tul Bucureşti - Timişoara a deraiat. În mai 2008, acceleratului Bucureşti - Iaşi i-a sărit şina de sub roţi, omo­rând o tânără.

PDL-iştii îşi aruncă cu lături în cap

Elena Udrea: "Alegerile din PDL lasă frustrările adunate în timp să se elibereze". Pe măsură ce se apropie data de 14 mai, când va avea loc Convenţia Na­ţio­nală a PDL şi va fi ales noul pre­şedinte al partidului, cele două tabere combatante îşi aruncă tot mai multe injurii, semn că spiritele nu mai sunt doar încinse, ci au luat deja foc. Fapt care a făcut-o pe Elena Udrea (foto) să aprecieze ieri mul­ţu­mită că, în sfârşit, liderii PDL spun public ce gândesc unii despre alţii. "Cine credea că alegerile interne din PDL vor genera o competiţie adevărată, care naşte pasiune şi lasă frustrările adunate în timp să se elibereze", a scris Udrea pe blog. Udrea crede însă că această com­pe­tiţie este benefică, deoarece permite de­mocrat-libera­lilor să spună ce gândesc cu adevărat unii despre ceilalţi.

NAŢIONAL

"După înmormântarea lui Surdu, banca i-a luat Angelei Similea două case"

Se ştia că regretatul Victor Surdu datora milioane de euro unei bănci, însă, înainte de deces, acesta a mărturisit că şi-a rezolvat toate problemele. Iată că, la doar trei săptămâni de la nefericitul eveniment, respectiva bancă la care fostul politician avea datorii i-a luat două case din comuna Afumaţi. "După înmormântare, lui Surdu i-au fost luate două case de la Afumaţi. Casa pe care o are în satul Mataraua nu are cum să i-o ia pentru că este trecută pe numele copiilor", ne-a povestit Petre Dinei, primarul comunei Belciugatele, care spune că este naşul celor doi. Cântăreaţa Angela Similea, însă, ­n-are habar despre afacerile pe care le-a avut soţul ei şi cu atât mai puţin despre cele două case de lângă Bucureşti.

Principalul serviciu secret al ţării, făcut KO de noua vedetă a Sistemului. SRI, săpat cu excavatoarele DIICOT

Ştirea seacă este de-a dreptul spectaculoasă : nişte procurori ambiţioşi au muncit ani de zile pentru capturarea unui grup mafiot protejat de unul dintre şefii Serviciului Român de Informaţii. Pe care l-au şi arestat. Numai că execuţia publică a locotenent-colonelului Ioan Tarnu, şeful Direcţiei Judeţene de Informaţii Alba, pentru că ar fi primit cadouri de la nevasta unui hoţ de excavatoare arată că balanţa puterii începe să se încline din nou în Sistem. De această dată însă, SRI-ul cel loial are deja două victime importante la activ în dauna DIICOT-ului. Şi pare să nu mai fie el alesul...

Gaddafi distruge portul Misrata

Portul Misrata a fost încercuit de forţele lui Muammar Gaddafi, dându-se lupte grele pentru cucerirea oraşului. Portul este esenţial pentru aprovizionarea oraşului, asediat de două luni de trupele guvernamentale, care au obstrucţionat toate căile de acces terestre. Trupele lui Gaddafi au efectuat un atac cu zeci de rachete, distrugând intrarea principală aflată sub controlul combatanţilor rebeli, cel puţin doi dintre ei fiind ucişi, potrivit localnicilor şi ziariştilor occidentali prezenţi. Bombardamentul forţelor lui Gaddafi a avut ca ţintă şi aeroportul, principala zonă de luptă în ultimele zile.

Codrin Ştefănescu ameninţă că-l face praf pe Vadim

Sătul de "elucubraţiile şi jignirile" proferate de Corneliu Vadim Tudor la adresa lui după plecarea din PRM, Codrin Ştefănescu îl dă în judecată pe "Tribun".Un "Tribun" pe care Ştefănescu îl acuză acum nu numai de "împroşcarea cu noroi" a familiei sale, dar şi de "atitudine infatuată şi grobiană faţă de propria echipă" şi de vinderea partidului în vederea obţinerii unor foloase personale. Mai mult, Codrin Ştefănescu ţine morţiş să se dueleze cu Vadim în direct la TV: "Provocat astăzi de aberaţiile aruncate pe piaţă de < Tribunul > aservit partidului de guvernământ, nu pot spera decât să accepte o dezbatere televizată între noi doi, pe orice post TV, unde, cu siguranţă, voi demonta mitul < justiţiarului >, < incoruptibilului >, < oratorului > Vadim Tudor, conturând adevărata faţă a acestui personaj, în esenţă, lugubru". (S.B.)

PUTEREA

Unde este cadavrul lui Bin Laden?

Trupul lui Osama bin Laden, subiect de controverse. O oficialitate americană a indicat că Bin Laden a fost înmormântat în mare, după ce a fost ucis duminică de un comando american, în Pakistan, potrivit CNN. Dar postul de televiziune american Fox News a anunţat că trupul acestuia ar putea fi înmormântat în cursul zilei de luni în ţara sa de origine, Arabia Saudită. Până în prezent, autorităţile americane nu au confirmat oficial nici una dintre informaţii. Un analist în probleme de securitate naţională a apreciat pentru CNN că imagini cu cadavrul lui Bin Laden trebuie difuzate de posturile americane, pentru conformitate. Preşedintele Barack Obama a spus anterior că trupul lui Bin Laden se află în custodia SUA, dar nu a precizat unde.

Elan Schwartzenberg, noul proprietar al postului de televiziune: "Nu doresc ca Realitatea TV să fie folosită pentru a răstigni sau a proslăvi oameni"

Omul de afaceri Elan Schwartzenberg, care a achiziţionat recent 90% din acţiunile companiei ce deţine Trustul Realitatea Media, a declarat, ieri, că nu îşi doreşte ca postul Realitatea TV să fie folosit pentru a ataca sau a ridica în slăvi oameni, şi nici ca o pârghie pentru a obţine afaceri cu statul. Afaceristul a mai spus că are la dispoziţie fonduri de 100 de milioane de euro, bani care să fie utilizaţi pentru funcţionarea staţiei de ştiri. În plus, Schwartzenberg a mai adăugat că, deşi nu îl cunoaşte personal pe Sebastian Ghiţă, intenţionează să respecte înţelegerea pe care acesta a semnat-o cu fostul patron al televiziunii, Sorin Ovidiu Vîntu, astfel că directorul Asesoft va rămîne în continuare managerul RTV.

Intransigenţa DIICOT. Şeful SRI Alba, reţinut pentru acoperirea unor interlopi

Şeful Direcţiei Judeţene de Informaţii Alba, locotenent-colonelul Ioan Târnu, şi subcomisarul de la Biroul de Combatere a Crimei Organizate Alba Iulia, Liviu Schiau, au fost reţinuţi, în urma unei anchete a procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi a poliţiştilor de la "Crimă Organizată", fiind acuzaţi că ar fi favorizat o grupare de hoţi de utilaje din UE. Procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Hunedoara cercetează, în stare de arest, 24 de persoane, constituite într-un grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea de furturi de utilaje din state ale Uniunii Europene. Valoarea estimată a prejudiciului este de 4.500.000 de euro.

Raport FreeEx 2010. Libertatea presei române, în scădere

Transformarea mogulilor în vedete la propriile televiziuni, concedierile a numeroşi jurnalişti şi includerea presei ca vulnerabilitate la adresa siguranţei naţionale în Strategia Naţională de Apărare a Ţării au diminuat anul trecut libertatea presei din România. Aceasta este concluzia raportului FreeEx pe 2010 privind libertatea mass-media româneşti, realizat de Agenţia de Monitorizare a Presei "Active Watch", asociaţie non-guvernamentală din care face parte şi jurnalistul Mircea Toma. "De la începutul crizei economice au fost concediaţi 6.000 de angajaţi din mass-media. (...) Sorin Ovidiu Vîntu a fost reţinut pentru favorizarea unui infractor, Dan Diaconescu pentru şantaj, Dan Voiculescu a fost dovedit colaborator al Securităţii etc. Presa aflată în proprietatea acestora a relatat dezechilibrat, partizan şi, pe alocuri, isteric despre aceste evenimente", afirmă "Active Watch" în raportul dat publicităţii ieri.

ROMÂNIA LIBERA

Cum îţi poţi cumpăra Mercedes la preţ de Tico

Prin Ordonanţa de Guvern 59/2010, Executivul a decis să crească impozitul anual pentru autovehicule. Cei mai loviţi au fost proprietarii maşinilor care au capacitatea cilindrică de peste 3.000 de cmc şi care se văd nevoiţi să plătească un impozit care variază între 1.100 de euro şi 1.800 de euro pe an. Pentru a scăpa urgent de această ameninţare, sute de posesori ai unor astfel de autovehicule le-au scos la vânzare la preţuri mai mici sau apropiate de valoarea impozitului anual. Există cazuri în care proprietarii au lăsat sute de euro din preţ doar pentru a nu rămâne cu maşina încă un an în proprietate. Trebuie menţionat că majoritatea sunt autoturisme fabricate în anii "90.

Fenomen. Proiectele aspiranţilor la şefia PDL, mai mult pe hârtie. De ce partidele îşi ignoră alegătorii

Pe hârtie sau pe bloguri, aspiranţii la şefia PDL au venit cu viziuni diferite despre cum ar trebui să arate partidul şi România. În practică însă, campania internă nu este axată pe dezbaterea ideilor propuse, ci predomină tăierile de panglici şi atacurile, multe dintre ele la persoană. De ce sunt campaniile interne ale partidelor axate pe atacuri la persoană în loc să fie centrate pe dezbateri serioase? Şi de ce consideră politicienii că românii sunt mai degrabă interesaţi de răfuieli decât de ideile unui viitor şef de partid care poate ajunge premier sau preşedinte al ţării? Potrivit sociologilor consultaţi de România Liberă, cauzele sunt multiple, iar responsabilitatea este împărţită între clasa politică şi electorat.

PREMIERĂ. Noul Cod al Muncii, aplicat pentru prima dată de o companie mare. Criza reduce săptămâna de lucru la 4 zile

Conducerea societăţii constănţene Oil Terminal a decis, ieri, să aplice noile prevederi ale Codului Muncii, intrat în vigoare pe 1 mai, pentru a reduce din pierderi şi a nu da oameni afară. Directorul companiei şi preşedintele Consiliului de Administraţie, Silviu Wagner, a declarat că a aplicat prevederile articolului 52 alineat 3 din noul Cod al Muncii, alternativa (trimiterea în şomaj tehnic) nefiind agreată. Pentru salariaţi, avantajele sunt că îşi păstrează sporurile. Pierd însă salariul şi bonurile de masă aferente zilelor respective.

Moartea lui bin Laden opreşte războiul din Afganistan?

Este tema pe care au început deja să o dezbată analiştii internaţionali. Potrivit acestora, cheia unei asemenea decizii este la cel mai puternic om al lumii, preşedintele american Barack Obama. Nick Robinson de la BBC aduce aminte că liderul de la Casa Albă a fost ales în 2008 cu un mandat popular fără echivoc: să pună capăt războaielor din Irak şi Afganistan. "Pentru mulţi americani, pierderea miilor de vieţi în teatrele de operaţiuni era justificată doar ca răspuns la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001. Argumentul că cele două războaie pornite după 9/11 ar viza răspândirea libertăţii şi a democraţiei, precum şi îmbunătăţirea vieţii locuitorilor Bagdadului şi a minorelor afgane nu a fost niciodată agreat", explică Nick Robinson. Care punctează: "consilierii politici ai lui Barack Obama vor vrea foarte probabil ca SUA să pecetluiască victoria împotriva lui bin Laden printr-o retragere cât mai rapidă din Afganistan".

ZIARUL FINANCIAR

Banca Naţională aprobă azi raportul trimestrial asupra inflaţiei. Ce va face cu dobânda-cheie?

Consiliul de administraţie al BNR urmează să aprobe astăzi raportul trimestrial asupra inflaţiei, care va include cel mai probabil o prognoză majorată pentru inflaţia din acest an, în timp ce dobânda-cheie şi nivelul rezervelor minime ale băncilor rămân la fel, după cum anticipează analiştii. Dacă revizuirea în creştere a prognozei de inflaţie pentru finele acestui an este sigură, pentru noul nivel există doar indiciul că nu va depăşi 5%, potrivit declara­ţiilor de la jumătatea lunii aprilie ale consilierului guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. În februarie BNR a revizuit marginal prognoza de inflaţie, de la 3,4% la 3,6%. În martie, inflaţia anuală a sărit însă la 8,01%, întrecând toate aşteptările. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu declara la începutul lunii aprilie că BNR va revizui prognoza în urcare pentru că presiunile inflaţioniste nu scad.

Cum arată tabloul complet al dividendelor de pe Bursă

Investitorii de pe Bursă mai au la dispoziţie câteva zile pentru a mai cumpăra acţiuni astfel încât să beneficieze de dividendele oferite de companiile listate din profiturile înregistrate în 2010. Astăzi este ultima zi când investitorii mai pot cumpăra acţiuni la producătorul de echipamente de cale ferată VAE Apcarom Buzău (APC) pentru a beneficia de dividendul record de 0,22 lei/acţiune. La ultimul preţ de ieri, de 1,2 lei/acţiune, randamentul dividendului brut este de 18%. Tot astăzi expiră şi dividendul la BAT Mediaş (BAME), care oferă un randament de aproape 12%.

Bursa continuă să fie trasă în jos de vânzările de acţiuni Proprietatea

Bursa a scăzut luni cu 1,33%, în condiţiile scăderii puternice a acţiuni­lor Fondul Proprietatea (FP), care au căzut ieri cu încă 2,6%, aceste titluri fiind şi cele mai tranzacţionate de pe piaţă. Ultimele operaţiuni cu titlurile Fon­du­lui au fost realizate la 0,546 lei, preţ cu 2,59% sub ultima cotaţie de vineri şi, totodată, cu 11,6% sub va­loa­rea la care se vor face conversiile în ac­ţiuni FP în această săptămână în care a fost reluat procesul de conversie a titlu­rilor de despăgubire în acţiuni ale Fondului.

Angajatorii vor fi verificaţi zilnic de echipe mixte de control

Inspectorii de muncă şi de la Garda Financiară, însoţiţi de jandarmi şi poliţişti, vor verifica zilnic, până în 31 mai, dacă angajatorii din Capitală respectă noile prevederi ale Codului muncii, a anunţat, luni, purtătorul de cuvânt de la ITM Bucureşti, Marilena Balabuti. Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bucureşti a anunţat că, începând de marţi, echipele mixte de control vor începe să facă verificări în toate domeniile de activitate, cele mai vizate fiind însă comunicaţiile, firmele de sondare a opiniei publice, difuzarea presei sau din construcţii, de unde se primesc cele mai multe sesizări. Marilena Balabuti a precizat că planul comun de acţiune vizează identificarea şi sancţionarea cazurilor de muncă nedeclarată.

Tranzacţiile imobiliare cu proprietăţi mari s-au dublat în T1

Valoarea tranzacţiilor cu proprietăţi comerciale din România, birouri, spaţii comerciale şi industriale a totalizat în primul trimestru circa 200 de milioane de euro, dublul nivelului din aceeaşi perioadă din 2010, cea mai mare parte reprezentând preluarea de către CA Immo a portofoliului Europolis. "În România, volumul de investiţii la sfârşitul primului trimestru a fost de aproximativ 200 de milioane de euro. Creşterea de 86% de la un trimestru la altul (T1 2011 faţă de T4 2010) se justifică prin preluarea portofoliului de proprietăţi imobiliare Europolis, reprezentând 90% din volumul total de investiţii înregistrat în T1 2011", afirmă compania de consultanţă imo­biliară DTZ Echinox.

De la 9/11 la criza subprime şi recesiunea globală

Episodul 11 septembrie 2001 (9/11) pus la cale de bin Laden este considerat de mulţi economişti primul pas spre dezastrul economic care a urmat câţiva ani mai târziu. În cartea sa de memorii "Era turbulenţelor. Aventuri într-o lume nouă", fostul preşedinte de legendă al Rezervei Federale (Fed), Alan Greenspan, povesteşte măsurile pe care a considerat de cuviinţă să le ia pentru a impulsiona economia puternic afectată de cel mai cumplit atentat care a lovit Statele Unite. În mandatul său la cârma celei mai mari economii a lumii, omul care cu un singur cuvânt putea prăbuşi pieţele a redus dobânda de politică monetară de la 6,5% la finele lui 2000 la 1% la mijlocul lui 2003, sperând ca astfel să revigoreze economia lovită de două episoade importante - atentatele şi prăbuşirea internetului.

Ce profeţii a făcut Waren Buffett la "Woodstock-ul capitalismului"

Buffett şi-a confirmat încrederea în economia americană şi cea globală: "Ne-am confruntat mereu cu probleme. Avem ani deplorabili, din timp în timp. Dar puterea capitalismului este incredibilă. Ne va scoate din recesiune (...) SUA nu vor avea probleme de îndatorare, câtă vreme vor continua să emită dolari şi nu altă monedă". Pe de altă parte, "Oracolul" din Omaha anticipează că Guvernul SUA va fi nevoit să mai salveze mari companii americane, cu banii cetăţenilor plătitori de taxe, din cauza managementului defectuos. "Ar trebui însă ca preşedinţii acelor companii şi cei din consiliile de administraţie să fie lăsaţi faliţi", a opinat Buffett. Liderul Berkshire îşi menţine determinarea de a nu împărţi dividende acţionarilor, anunţând că acest lucru se va întâmpla doar atunci când va simţi că valoarea acţiunilor trustului se va plafona. Buffett a anunţat că nu va mai paria împotriva dolarului. Buffett a mai anunţat că nu va investi în petrol, întrucât este imposibil de anticipat în ce direcţie se va duce preţul acestuia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb