REVISTA PRESEI 03.05.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 3 mai 2012

ADEVARUL

PSD înghite cu greu formula Ponta

Radu Mazăre a contestat numirea lui Ioan Rus la Interne. Lista dezamăgiţilor este completată de Liviu Dragnea şi Viorel Hrebenciuc. Comitetul Executiv al PSD a aprobat, ieri, lista Guvernului Ponta, dar o parte dintre "greii" partidului PSD sunt nemulţumiţi de alegerile preşedintelui partidului. Cel mai tranşant mesaj a venit de la liderul PSD Constanţa, Radu Mazăre. "Discutăm despre Rus care e ministru de Interne şi care nu cred că era îndreptăţit să ocupe o funcţie ministeriabilă în Guvern. Eu cred că trebuie puşi oameni care au confirmat că au făcut ceva. Pe Rus, din păcate, în ultimii ani nu l-am văzut, tocmai de asta nu nu l-am văzut, că nu a confirmat", a comentat Mazăre, înaintea şedinţei conducerii PSD care urma să valideze lista Guvernului.

Alistar, incompatibil şi cercetat penal

Ministrul desemnat pentru Strategii guvernamentale, Transparenţă decizională şi Relaţia cu societatea civilă are interdicţie la o funcţie publică până la 7 august 2012 şi este cercetat penal pentru fals în declaraţii. Victor Ponta insistă să-l aibă în guvern pe Victor Teodor Alistar (34 de ani), director executiv al Transparency International România, membru în Baroul Bucureşti şi lector la Facultatea de Administraţie Publică din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA). Potrivit legii însă, lui Alistar îi este interzis să ocupe o funcţie publică până la 7 august anul acesta. În plus, este cercetat penal pentru fals în declaraţii. Dacă propunerea lui Ponta va trece de Parlament, învestirea în funcţia de,"ministru delegat pentru Strategii guvernamentale, Transparenţă decizională şi Relaţia cu societatea civilă" a lui Victor Alistar nu poate fi respinsă de preşedintele Traian Băsescu.

De ce pierde leul în greutate

Suspendarea negocierilor cu FMI, căderea a două guverne în patru luni şi iarna grea au determinat deprecierea monedei naţionale. Economiştii care şi-au exprimat, zilele trecute, opiniile pe tema deprecierii leului au identificat o serie de factori care determină destabilizarea cursului valutar. O trecere în revistă a acestor opinii arată că principalul element de nesiguranţă este generat de situaţia în care se află misiunea FMI, venită în România - înaintea căderii Cabinetului Ungureanu - cu intenţia de a impulsiona reformele. Misiunea nu a părăsit România, dar în ultimele 4-5 zile nu a avut cu cine să negocieze reformele, astfel că totul e într-un suspans care îi descurajează pe investitori.

Ministrul nominalizat pentru Finanţe despre curs: De luni încolo lucrurile se vor mai calma

Florin Georgescu, ministrul nominalizat pentru Finanţele Publice, a declarat, miercuri, referitor la evoluţia din ultimele zile a cursului leu-euro, că probabil că de luni încolo, dacă Parlamentul va aproba Cabinetul Ponta şi programul de guvernare, lucrurile se vor mai calma. "Cursul valutar este liber, se stabileşte pe baza raportului dintre cerere şi ofertă pe piaţa valutară. Există o anumită volatilitate în raport cu ceea ce se întâmplă în plan european, internaţional, există lucruri care ţin de riscuri, de incertitudini în zona unor ţări UE", a declarat Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR.

Harta şomajului în Uniunea Europeană

Criza din Europa continuă să-şi spună cuvântul: şomajul rămâne la cote alarmante. După mai bine de patru ani de criză economică, ţările Uniunii Europene (UE) prezintă un bilanţ sumbru al activităţii de pe piaţa muncii: numărul şomerilor din statele membre UE a ajuns la finele lunii martie la 24,77 milioane, cu 8,5 milioane mai mulţi faţă de nivelul înregistrat la începutul lui 2008. Rata medie a şomajului din spaţiul comunitar a stagnat în martie la 10,2%, în timp ce indicatorul a crescut la 10,9% în zona euro, potrivit datelor publicate de Biroul European de Statistică - Eurostat. Rata şomajului din Spania a continuat să crească în luna martie, ajungând la 24,1%, un nou maxim-record, cel mai înalt nivel din Uniunea Europeană. Şi în România rata şomajului şi-a continuat trendul ascendent, ajungând la sfârşitul lunii martie la 7,5%, în creştere de la 7,1% în februarie. Numărul şomerilor a crescut cu aproximativ 29.000, ajungând la 735.000 de persoane.

Ungaria: TGV cu bani de la chinezi

Ungaria şi China au încheiat şapte acorduri de cooperare economică, între care utilizarea unei linii de credit de un miliard de euro de la Banca de Dezvoltare chineză, pentru proiecte de investiţii ale statului ungar. Documentele au fost semnate în prezenţa şefului guvernului maghiar,Viktor Orban, şi a vicepremierului chinez Li Keqiang, care s-a aflat marţi şi miercuri la Budapesta. "Între acordurile convenite se numără o linie de credit de un miliard de euro de la Banca Chineză de Dezvoltare, un viitor centru logistic al companiei Huawei în Ungaria, precum şi participarea Beijingului la construcţia unei linii de tren de mare viteză între Budapesta şi Aeroportul internaţional Ferenc Liszt", potrivit site-ului Guvernului.

CURENTUL

Dosarul "Trofeul Calităţii" a fost deschis în urma unei plângeri a lui Tăriceanu

Cercetările în dosarul "Trofeul Calităţii", în care fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, au fost demarate ca urmare a unei adrese din partea Guvernului, condus la vremea respectivă de Călin Popescu Tăriceanu. Guvernul, prin Corpul de Control, a trimis adresa 428/19.10.2006 la DIICOT, în care constata că "Trofeul Calităţii în Construcţii", încredinţat spre organizare Inspectoratului de Stat în Construcţii (ICS) prin decizia primului ministru 125/23.06.2004, a fost realizat cu încălcarea legislaţiei în vigoare. Potrivit adresei menţionate, firmele organizatoare au încasat 65 miliarde de lei vechi (6,5 milioane lei, n.r), iar ICS a fost în imposibilitatea de a-şi administra, utiliza şi contabiliza veniturile, aşa cum prevede legea Legea finanţelor publice.

Isărescu: Nu văd posibilă nici tehnic reducerea CAS în următoarele şase luni

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu nu crede într-o reducere a contribuţiilor de asigurări sociale în acest an, inclusiv pentru că o asemenea măsură ar presupune schimbări legislative care necesită o perioadă mai îndelungată şi nu poate fi implementată în şase luni. "Acum, în această jumătate de an, o reducere a CAS nu o vedem posibilă, inclusiv pentru că ar implica modificări legislative. Cel puţin eu nu le văd realizabile într-o perioadă de 6 luni", a comentat Isărescu, răspunzând la o întrebare pe această temă. Guvernatorul BNR a arătat că nu a înţeles din discursul premierului desemnat că va fi vorba de o nouă politică fiscală şi a arătat că o astfel de decizie ar presupune pregătiri de "luni bune".

CURIERUL NATIONAL

Cursul de schimb provoacă atac de panică

Referinţa publicată de Banca Naţională a României a atins ieri un nou maxim istoric, de 4,4168 lei pe euro, în creştere cu 1,98 bani faţă de nivelul de luni, deprecierea leului temperându-se spre jumătatea zilei ca urmare a intervenţiilor indirecte ale băncii centrale. Leul s-a depreciat abrupt în ultimele zile, după căderea Guvernului Ungureanu, jucătorii fiind îngrijoraţi de incertitudinile legate de măsurile pe care le va adopta noul Executiv. Dragoş Cabat: Această mişcare (creşterea ratei de schimb la 4,4168 lei pe euro - n.r.) este pe termen scurt, iar cine se ia după ea greşeşte. Şerbănescu spune că dobânda-cheie în România nu are niciun fel de importanţă şi influenţă. Mircea Coşea: Această prudenţă apărută la Guvern o găsesc normală şi la BNR.

Procesul în care Hassan Awdi este judecat pentru trafic de persoane începe la 16 mai

Preşedintele Rodipet susţine că angajaţii săi, aduşi din Honduras, au fost trataţi foarte bine, în "condiţii mai bune decât în propriile lor case". Magistraţii Tribunalului Bucureşti au stabilit data de 16 mai drept prim termen de judecată al procesului în care Hassan Awdi este acuzat de trafic de persoane. Potrivit rechizitoriului, întocmit de procurorii de la Crimă Organizată, Hassan Awdi, în calitate de acţionar majoritar al Intelbiz Solutions SRL, şi Sweis Alex Iskander Nicola, în calitate de director resurse umane în cadrul acestei societăţi, au recrutat cele 13 victime din Honduras, "în scopul exploatării acestora, prin executarea unor activităţi lucrative în cadrul punctelor de difuzare a presei Rodipet".

Banii contează!

Un studiu recent al băncii centrale a SUA spune că teoriile economice prezente subdimensionează rolul pe care creditul îl joacă în economie. Profesorul australian Steve Keen afirmă că economiştii au dat o interpretare eronată economiei în ultimii 30-40 de ani, utilizând modele care au ignorat băncile, banii şi datoria. Recesiunile rezultate din crize financiare sunt prelungite, fapt pentru care nu trebuie să ne aşteptăm la o revenire economică rapidă. Cum se face că atât de puţini economişti au anticipat criza care a zguduit lumea financiară în anii 2007-2009? Răspunsul începem să îl aflăm încetul cu încetul. Majoritatea acestora foloseau modele economice care subestimau importanţa pieţei creditului, a banilor şi a rolului jucat de bănci în economie. Acumularea datoriei în sistemul financiar a fost procesul îngrijorător, dar ignorat de cea mai mare parte a economiştilor, a investitorilor şi antreprenorilor luaţi prin surprindere de criză.

EVENIMENTUL ZILEI

Libertatea presei îl scoate din minţi!

Crin Antonescu a reluat seria atacurilor la adresa "Evenimentului zilei" de când a dezvăluit că a scos din bu­zunarul său de bugetar 400.000 de euro pentru un apartament. În condiţiile în care, tot mai des, în mintea lui Antonescu încolţeşte gândul răzbunării faţă de ziar şi ziariştii care-l critică, "Evenimentul Zilei" îi adreseaza o scrisoare deschisă prin care îi reaminteste că nu are nevoie de aprobare pentru a publica articole care privesc activitatea publică.

Iritare în USL: Voiculescu, un risc pentru Guvernul Ponta

În plin efort de credibilizare a guvernului Ponta, calendarul suspendării preşedintelui Băsescu fluturat de conservatorul Dan Voiculescu loveşte în imaginea USL. Tăriceanu i-a cerut lui Antonescu să-l liniştească pe dom' Profesor. Dan Voiculescu a reuşit să-i scoată din pepeni şi pe aliaţii liberali, nu numai pe social-democratul Victor Ponta. Liderul PNL, Crin Antonescu a avut de înfruntat, la Comitetul Naţional Executiv de ieri, reproşurile unor colegi care i-au cerut să-l pună la punct pe Voiculescu şi să nu i se mai permită să facă agenda de lucru a USL după capul său.

Ucraina scoate gazul de şist

Royal Dutch Shell, Exxon Mobil şi Chevron au participat la o licitaţie din Ucraina pentru drepturi de explorare a zăcămintelor de gaze de şist, cu rezerve suficiente să asigure necesarul ţării timp de 100 de ani şi independenţa energetică faţă de Moscova.

JURNALUL NATIONAL

Cine este şeful Poliţiei Române? Chestorul Liviu Popa a ultragiat o procuroare şi a pălmuit un poliţist

Legea privind Statutul poliţistului prevede la art. 41 că "poliţistul este dator să dovedească solicitudine şi respect faţă de orice persoană şi, prin întregul său comportament, să se arate demn de consideraţia şi încrederea impuse de profesia de poliţist". În toamna lui 2008, pe vremea când era şef al IJP Bihor, Liviu Popa sărea la gâtul unei doamne procuror care-şi permisese să-i cerceteze penal un subordonat. Când cele două dosare au fost trimise în instanţă, iar cererea de strămutare a proceselor a fost admisă, actualul şef al Poliţiei Române a trecut la atac direct, într-o conferinţă de presă.

Peste 600 de milioane de maşini fac din PARCARE o problemă mondială. În SUA, parcul de maşini acoperă o suprafaţă cât Jamaica

Este necesară o schimbare revoluţionară în materie de parcare a maşinilor, avertizează profesorul de arhitectură urbană Eran Ben-Joseph, de la Institutul pentru Tehnologie Massachusetts (MIT), citat de bbcnews. Parcul mondial de maşini este estimat la 600 de milioane de unităţi. În Statele Unite, ţara cu cel mai mare număr de autovehicule (în jur de 250 de milioane, adică, în medie, aproape un vehicul la fiecare locuitor) suprafaţa parcărilor amenajate este de 9.000 de kilometri pătraţi - cât a unui stat precum Puerto Rico. Adăugându-se parcările neamenajate, suprafaţa ajunge la peste 12.000 de kmp - mai mult decât teritoriul unor ţări ca Jamaica sau Qatar.

Premierul ECO: Ponta a solicitat SPP o maşină hibrid. Nicio instituţie publică nu va mai putea achiziţiona decât astfel de maşini

Premierul desemnat Victor Ponta a anunţat miercuri, după prima şedinţă informală cu membrii propuşi ai Cabinetului său, că a solicitat SPP pentru deplasare o maşină hibrid. "Am solicitat celor de la SPP, că nu vreau să merg - pentru că e vorba aici de un mesaj, nu e o chestie de ipocrizie, e un mesaj pe care vreau să-l dau pentru toată lumea - nu aş vrea să merg cu una din maşinile consacrate, cunoscute, altfel foarte frumoase şi că îmi doresc să existe o maşină de acelaşi tip funcţional, hibrid, care să polueze cât mai puţin", a spus Ponta.

S&P: Grecia nu mai este în incapacitate de plăţi

Standard & Poor's (S&P) a ridicat ratingul Greciei la "CCC", unul dintre cele mai slabe calificative din categoria "junk" (cu caracter speculativ), scoţând ţara din default (incapacitate de plăţi) după ce guvernul elen a efectuat cea mai mare restructurare de datorii de stat din istorie, transmite Reuters. "Deşi restructurarea a atenuat presiunile de finanţare pe termen scurt, gradul de îndatorare al Greciei rămâne ridicat", notează S&P într-un comunicat transmis miercuri. Perspectiva atribuită noului rating al statului elen este stabilă.

NATIONAL

CSAT, ultima reduta pierduta de Basescu

Dupa ce Justitia a cotit-o pe propriile coclauri, procurorii DNA au pierdut meciul cu rivalii de la DIICOT, iar parlamentarii Coalitiei au tradat chiar in plen, Traian Basescu primeste o noua lovitura. Ca sef al statului, acesta indeplineste si functia de presedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Numai ca presedintele a pierdut si majoritatea din CSAT, unde nu mai beneficiaza decat de cinci voturi, cu tot cu al sau. In timp ce, daca guvernul Ponta va fi validat, atunci USL va putea face legea si aici, avand sapte membri loiali. Spre deosebire de alte institutii, CSAT nu este doar un for consultativ, de decor. Iar dovada o reprezinta chiar gaselnita presedintelui Traian Basescu, care a folosit Consiliul pentru a putea trece, sub "acoperirea" strategiilor de interes national, mai multe proiecte legislative care fusesera blocate in Parlament.

Antonescu si-l ia secund pe Fenechiu

Relu Fenechiu revine in topul PNL si in imediata apropiere a lui Crin Antonescu. El ii ia locul lui Mihai Voicu, devenind astfel nr. 2 in partid. Matrasit pe nepusa masa, Voicu a fost omenit cu un post de vicepresedinte al Camerei, culmea, functie care apartine de drept PSD. Fapt care confirma ce se vorbea inca de dimineata prin PNL, si anume ca Antonescu l-a ridicat in rang intern pe Fenechiu special pentru a scapa el de corvoada administrarii si reprezentarii de unul singur a USL-ului acum, dupa ce Victor Ponta s-a inhamat la guvern.

Dan Suciu a demisionat din postul de purtator de cuvant al Guvernului

Dan Suciu a demisionat din postul de purtator de cuvant al Guvernului , atributiile sale in aceasta functie urmand urmand sa inceteze vineri la ora 24.00. Jurnalistul Dan Suciu a fost numit purtator de cuvant al Executivului pe 20 februarie, dupa ce anterior a ocupase functia de redactor-sef al postului TV Money Channel. Suciu a inlocuit-o pe Ioana Muntean, care fusese numita in functia de purtator de cuvant al Guvernului in februarie 2009, de catre fostul premier, Emil Boc.

Organizatia Internationala a Muncii: Criza mai dureaza patru ani!

Statele dezvoltate ale lumii incearca sa acrediteze ideea ca tot ce e rau a trecut, dar Organizatia Internationala a Muncii (OIM) contesta acest lucru. Primele semne de iesire din criza economica mondiala vor aparea abia din 2016. Potrivit unui raport al OIM, in acest an se vor inregistra la nivel mondial peste 200 de milioane de someri. Pe de alta parte, ar mai fi nevoie de inca 50 de milioane de locuri de munca, pentru a se ajunge la numarul angajatilor din 2008, inainte de izbucnirea crizei. OIM atrage atentia ca piata muncii - si implicit, economia mondiala - isi va reveni abia din 2016.

PUTEREA

Guvernul Ponta: Miniştri de umplutură

Deşi premierul desemnat, Victor Ponta, a declarat, imediat după anunţarea componenţei echipei sale, că a decis să păstreze, în mare, structura Guvernului Ungureanu, în lista sa există şi o "inovaţie" care umflă schema Guvernului: miniştrii delegaţi. Victor Alistar (Strategii Guvernamentale), Lucian Isar (Mediul de Afaceri), Mircea Duşa (Relaţia cu Parlamentul) şi Liviu Marian Pop (Dialog Social) sunt cei desemnaţi să preia cele patru demnităţi ministeriale create cu dedicaţie pentru ei.

Creştere economică de 1,5% în primul trimestru

Premierul demis Mihai Răzvan Ungureanu şi-a prezentat bilanţul celor 78 de zile de guvernare, doar în prezenţa foştilor miniştri pedelişti. Până la predarea cheii Palatului Victoria, Ungureanu a anunţat că situaţia economică actuală permite revenirea salariilor bugetarilor la nivelul lunii iunie 2010. Înainte de predarea ştafetei, premierul demis Mihai Răzvan Ungureanu şi-a prezentat bilanţul de guvernare a celor aproape 80 de zile. Fostul şef al Guvernului a precizat că nivelul salariilor bugetarilor poate reveni la nivelul de dinaintea aplicării măsurilor de austeritate. "Rezerva de 5 miliarde de euro de care dispun în prezent autorităţile nu a apărut peste noapte. Premierul demis a precizat că România a avut, în primele trei luni din 2012, o creştere economică de 1,5%, iar din punct de vedere financiar situaţia este stabilă.

Ponta îl ameninţă pe Ungureanu

Forurile de conducere ale PSD, PNL şi PC au validat miercuri componenţa noului cabinet propus de premierul desemnat Victor Ponta. Premierul desemnat a declarat că secretarii de stat şi prefecţii vor fi schimbaţi, pentru că lucrează cu Guvernul şi îl reprezintă, el precizând că schimbările politice se vor opri la acest nivel. Victor Ponta a transmis un avertisment actualului Cabinet Ungureanu că ar putea răspunde în faţa legii dacă mai alocă bani către aleşii locali ai PDL.

Mai mulţi bani din Liga Campionilor

Cluburile care vor participa în următoarele trei ediţii ale Ligii Campionilor vor primi cu aproximativ 15%mai mai mulţi bani din partea UEFA. Înţelegerile pentru drepturile de televiziune şi sponsorizările pentru Liga Campionilor au adus venituri de 1,1 miliarde de euro anual. Creşterea cererilor şi contractele îmbunătăţite vor aduce venituri pentru Champions League şi Europa League de 1,5 miliarde euro din sezonul viitor, pentru perioada 2012-15. UEFA împarte mai bine de trei sferturi din veniturile pentru Liga Campionilor cu cluburile participante, reţinând anual circa 200 de milioane de euro pentru costuri şi alte plăţi către federaţii, ligi şi cluburi. Cele 32 de cluburi care s-au calificat pentru faza grupelor în acest sezon se aşteaptă să încaseze 754 milioane euro, pe lângă banii luaţi din vânzarea biletelor şi încasări din marketing.

ROMANIA LIBERA

Ponta îmbrăţişează "trădătorii'' şi "ofiţerii acoperiţi'' de la UNPR

După doi ani în care s-au acuzat reciproc de trădare, Victor Ponta şi Gabriel Oprea au semnat ieri un protocol pentru susţinerea guvernului USL şi "de colaborare între grupurile parlamentare ale PSD şi UNPR", consfinţind revenirea traseiştilor de la UNPR în curtea partidului din care au plecat în 2009. Ponta şi-a motivat decizia prin necesitatea de a forma "o majoritate con­fortabilă" pentru guvernul pe care îl conduce, iar Oprea a vorbit, aşa cum a făcut-o încă de vinerea trecută, despre nevoia de "a asigura stabilitatea guvernamentală", un imperativ care pare mai presus de loialităţile politice. În schimbul susţinerii lui Ponta, UNPR nu primeşte, cel puţin pentru moment, funcţii în Executiv, dar protocolul prevede "instituirea taxei de solidaritate pe averile foarte mari în actuala sesiune legislativă.

Diaconescu şi Korodi avertizează: Anularea hotărârii de guvern privind UMF Tg. Mureş poate avea impact în exterior

Ministrul de Externe demis, Cristian Diaconescu, şi fostul şef al Comisiei de politică externă a Camerei Deputaţilor, Korodi Attila, au afirmat miercuri seară că anularea hotărârii care înfiinţează linia maghiară la UMF Tg. Mureş va avea un impact negativ la nivelul percepţiei capitalelor europene, scrie Realitatea.net. Diaconescu a ţinut să sublinieze că Guvernul Ungureanu este "singurul Executiv din Europa şi spaţiul euro-atlantic doborât de o moţiune anti-etnică". "Probabil că dacă dorim să ne uităm atent la sensul valoric şi modul în care România se află astăzi poziţionată, alţii o s-o facă. Dacă nu dorim să ne uităm atent, ne priveşte, alţii o s-o facă, vom constata că acest semnal, sper singular, este preocupant", a completat el, la TVR Info.

Bombele cu ceas din Guvernul Ponta

Premierul desemnat Victor Ponta a susţinut, în primele sale declaraţii, că va respecta criteriile impuse de CE în lupta anticorupţie şi că va propune miniştrii imaculaţi. Însă "prezenţa unor miniştri incompatibili ridică mari semne de întrebare cu privire la intenţia viitorului guvern de a continua lupta împotriva corupţiei", susţine Laura Ştefan, expert anticorupţie. Inainte de a anunţa componenţa guvernului său, Victor Ponta a enunţat, marţi, principiile în baza cărora va guverna. Ponta declama: "Ca om al legii, am în ADN-ul meu respectarea legii. Prioritatea zero va fi respectarea legilor acestei ţări, fără excepţii, derogări şi scuze"; "Toleranţă zero faţă de acte de corupţie, clientelism în structurile guvernamentale şi continuarea reformelor pentru a face în România o justiţie mai eficientă şi mai respectată".

ZIARUL FINANCIAR

Florin Georgescu este cel care va conduce cu adevărat guvernul şi economia. Întrebarea este cine l-a convins să lase liniştea academică de la BNR pentru poalele în cap ale politicii actuale?

Întrebarea este cine a reuşit să-l convingă pe Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR, să lase liniştea biroului din Strada Doamnei pentru zbuciumata viaţă politică unde înţelegerile se fac pe sub masă şi unde trădările sunt la ordinea zilei? Pentru "vechii" din PDSR/PSD care au asigurat guvernarea între 1992 şi 1996, Florin Georgescu a fost cel mai bun ministru de finanţe pe care l-a avut România în ultimele două decenii. Pentru PSD-ul lui Adrian Năstase (2000 - 2004), mai tânăr, dar paradoxal şi pentru preşedintele Traian Băsescu, Mihai Tănă­sescu a fost cel mai bun ministru al finanţelor. De câte ori s-a aflat PSD la putere, ministrul finanţelor a fost bătut în cuie tot mandatul şi era aproape cea mai puternică voce din guvern după primul-ministru.

Pieţele n-au răbdare cu politicienii: euro sare pragul de 4,40 lei

Echipa premierului desemnat Victor Ponta trebuie să-şi asume cât mai repede un plan ferm privind finanţarea majorărilor salariale promise bugetarilor şi rambursarea contribuţiilor de sănătate la pensii. Nici rezerva BNR de 34,3 mld. euro şi nici stocul de lichidităţi de 5 mld. euro din vistieria Ministerului Finanţelor nu au reuşit să contrabalanseze tensiunile iscate pe piaţa valutară de schimbările neaşteptate de pe scena politică şi astfel cursul leu/euro a sărit ieri pragul de 4,40 lei pentru un euro chiar şi la cursul de referinţă calculat de banca centrală.

Trei dosare grele cu o miză de sute de milioane de euro pe masa lui Dan Nica

Unul dintre cele mai fierbinţi dosare pe masa lui Nica îl va reprezenta licitaţia pentru frecvenţele de telefonie mobilă, care este în curs de desfăşurare şi este supervizată de Autoritatea de reglementare în comunicaţii (ANCOM). Forma iniţială a caietului de sarcini este contestată puternic de companii ca Orange şi Vodafone - dar şi grupul local RCS&RDS a cerut modificări de substanţă ale condiţiilor de vânzare a spectrului. Având în vedere miza financiară a licitaţiei - venituri la buget de până la un miliard de euro, licitaţia va intra mai mult ca sigur în analiza noului executiv. Un alt subiect fierbinte este cel al fuziunii dintre Romtelecom şi Cosmote şi eventuala listare a unui pachet de acţiuni la entitatea formată în urma combinării celor două companii. Statul trebuie să dea un răspuns grupului elen OTE în această problemă. Cea mai presantă problemă este însă cea a Poştei Române, o companie devalizată de toate guvernele în ultimii ani şi care se află într-o situaţie dificilă.

PDL învaţă rolul opoziţiei şi muşcă în punctele nevralgice ale noii puteri

Opoziţia (fosta putere până săptămâna trecută) speculează slăbiciunile din sânul puterii încă neinstalate - în primul rând situaţia de incompatibilitate a unui ministru desemnat (Victor Alistar, ministrul delegat pentru transparenţă decizională) şi a unuia împotriva căruia a început urmărirea penală (ministrul culturii, liberalul Mircea Diaconu). Un alt punct de atac: trecutul şi competenţa puse sub semnul întrebării ale noilor numiţi în guvernul Ponta. Vasile Blaga: Desemnarea lui Corlăţean la Justiţie este întâmplătoare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb