• ADEVĂRUL
• Ce obiecte de importanţă mondială stau închise în depozitele de la Muzeul Naţional de Istorie a României
Gânditorul de la Hamangia, ceramica de Cucuteni, carul ritualic de la Bujorul sau Tezaurul de la Pietroasele sunt cuvinte emblematice pentru întreaga cultură şi istorie a României. Toate acestea se regăsesc la Muzeul Naţional de Istorie a României, care deţine în patrimoniu circa 680.000 de piese. Muzeul de pe Calea Victoriei se află însă într-un imobil cu risc seismic ridicat, iar autorităţile nu au mai dat de câţiva ani buni niciun ban pentru reconsolidare.
• Andronescu, bănuită c-ar fi luat ilegal bani europeni
Agenţia Naţională de Integritate le cere procurorilor de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie să verifice un presupus conflict de interese în care s-ar fi aflat Ecaterina Andronescu în calitate de rector. Fostul ministru al Educaţiei susţine că e nevinovat şi acuză motivaţiile politice care s-ar ascunde în spatele cererii de anchetare. 40.000 de lei (aproape 10.000 de euro) ar fi încasat ilegal Ecaterina Andronescu, potrivit inspectorilor Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), care au sesizat mai departe Parchetul instanţei supreme. Angajaţii ANI suspectează un conflict de interese, deoarece senatoarea PSD ar fi îndeplinit funcţia de manager al unui proiect POSDRU (finanţat cu bani europeni) derulat de Universitatea Politehnică, pe care o conduce.
• Constituţia lui Băsescu, luată la bani mărunţi
Preşedinţia doreşte modificarea Legii fundamentale, însă multe dintre schimbările vizate nasc adevărate controverse, întrucât ar încălca drepturile esenţiale statuate de CEDO. Proiectul noii Constituţii cuprinde, pe lângă schimbările din domeniul politic, şi o serie de modificări în sistemul judiciar. Surprinzător, preşedintele propune ca judecătorii să se supună şi deciziilor Curţii Constituţionale, unde toţi membrii sunt numiţi politic! O altă propunere de modificare controversată este legată de actele referitoare la politicile fiscale şi bugetare - printre care procesele privind reducerea salariilor sau eliminarea sporurilor - ce nu vor mai putea fi contestate în instanţă. Specialiştii în Drept susţin că această modificare ar încălca dreptul liberului acces la Justiţie statuat de CEDO.
• Schimbare de sex din pensia mamei
Operaţia prin care o femeie încearcă să devină bărbat nu mai e doar o ştire tabloidă a zilei de ieri din momentul în care am aflat că ea s-a făcut pe banii noştri. Inclusiv ai mamei, a cărei pensie a fost taxată cu 5,5% la fondul de sănătate.
• MAI: concedieri pentru menţinerea salariilor
Anunţarea tăierii normei de hrană cu 550 de lei i-a bulversat, ieri, pe cei 140.000 de angajaţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor. Ministrul Traian Igaş a declarat că diminuarea se face doar pentru luna iunie. Apoi a explicat şi cum va face rost de bani: prin disponibilizări masive. Decizia reducerii temporare a normei de hrană vine după ce proiectul de lege privind disponibilizările din MAI nu a reuşit să treacă de Camera Deputaţilor. Motivul: absenţa de la vot a mai multor parlamentari din PDL. Întrucât bugetul Ministerului de Interne este mai mic cu 15,4% faţă de anul trecut, suma necesară plăţii salariilor nu a mai putut fi acoperită. Reducerea bugetară prevedea disponibilizarea a aproximativ 18.000 de angajaţi.
• "Academia Caţavencu" a rămas nevândută
Doru Buşcu nu a reuşit să plătească suma de peste 1,6 milioane de euro, cu TVA, pentru care şi-a adjudecat marca "Academia Caţavencu" la licitaţia care a avut loc la data de 26 mai, fapt pentru care licitaţia se va relua, probabil, pe 14 iunie, anunţă Mediafax. Atunci, Buşcu a câştigat marca în defavoarea Sabinei Fati, jurnalistă la "România Liberă". Doru Buşcu a declarat încă de atunci că suma este mult peste bugetul de care dispunea şi că urma să caute un investitor. Iată că, după ce a venit data scadenţei, Buşcu nu şi-a achitat plata.
• Cum îşi împart giganţii publicităţii bugetele TV
Primele 20 de companii aflate în topul celor mai mari investitori în publicitate deţin 47% din volumul total de reclame difuzat pe televiziuni. "Forbes România" a calculat cum şi-au alocat multinaţionalele bugetele de comunicare pe fiecare post TV în perioada 1 ianuarie - 10 mai 2011. Pro TV este prima alegere. Din cei 20, doar Adevărul SA (companie de media) şi European Drinks (producător de băuturi răcoritoare) sunt firme româneşti, restul fiind multinaţionale. Singura victorie a televiziunii Antena 1 în faţa rivalului Pro TV se numeşte Wrigley"s. Acesta a consumat pe canalul trustului Intact 30,2% din bugetul său total, în timp ce pe Pro TV, doar 19%. European Drinks şi-a consumat "muniţia publicitară" numai pe Naţional TV, Favorit TV şi N24, televiunile fraţilor Micula.
• Fondul Proprietatea a pierdut procesul cu Romgaz pentru donaţia de 400 de milioane de lei către bugetul de stat
Fondul Proprietatea, care deţine 15% din acţiunile Romgaz, a pierdut procesul împotriva producătorului de gaze pentru donaţia de 400 de milioane de lei către bugetul de stat, decizia instanţei fiind definitivă şi irevocabilă, au declarat surse citate de Mediafax. Decizia aparţine Curţii de Apel Alba Iulia, secţia comercial, au arătat sursele. Adunarea Generală a Acţionarilor Romgaz, companie deţinută în proporţie de 85% de Ministerul Economiei, a decis la 30 noiembrie 2010 să doneze 400 de milioane de lei către bugetul statului, în baza unei hotărâri de Guvern. Tot atunci, Electrica a donat 150 de milioane de lei, iar Loteria Română - 70 de milioane de lei.
• CURENTUL
• Şefii sindicatelor poliţiştilor plâng după norma de hrană, dar au salarii de mii de euro
Măsura anunţată de Traian Igaş i-a scos la buza televizorului pe toţi sindicaliştii nervoşi de la Interne, antrenaţi să plångă la comandă contra unor salarii care depăşesc, în cazul unora, chiar şi salariul ministrului Traian Igaş. Şi e vorba, aici, de salariul unor tablagii în stil nou care ajung să cåştige în jur de 2000 de euro lunar. Pentru a-şi menţine salariile şi privilegiile personale, tablagii de cårpă de la Interne, cu funcţii de lideri de sindicat, nu au decåt alternativa incitării continue a poliţiştilor la proteste şi la datul cu basca sau cascheta de asfalt.
• Gitenstein: Accesul românilor în SUA ar putea fi simplificat
Românii ar putea ajunge în viitorul apropiat mai uşor în Statele Unite. Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă legate de prezenţa SUA în România, că administraţia Obama se gândeşte să schimbe regulile programului Visa Waiver de călătorie în SUA. Oficialul american a spus că noile criterii vor fi mai avantajoase pentru români, pentru că nu va mai fi luată în calcul rata naţională de refuzuri a vizelor, ci proporţia de persoane care depăşesc şederea legală în SUA.
• Lăzăroiu: durata mandatului preşedintelui poate fi subiect de negociere cu opoziţia
După ce miercuri preşedintele Traian Băsescu a prezentat un proiect ambiţios de reformare şi reactualizare a Constituţiei ţării, ca urmare a referendumului din 2009, dar şi a nevoilor de adaptare ale României la standardele NATO şi UE, fostul consilier prezidenţial, Sebastian Lăzăroiu, a declarat ieri că preşedintele ar putea impune acest proiect printr-o negociere corectă cu reprezentanţii opoziţiei. Pentru acest lucru, liderul de la Cotroceni ar putea renunţa la doi ani din actualul său mandat.
• CURIERUL NAŢIONAL
• Cele mai bune locuri în care poţi să deguşti vinuri
Vinul este o băutură pe cât de complexă, pe atât de fascinantă, obţinută prin fermentaţia alcoolică a strugurilor. Pare un proces simplu, dar pentru a obţine un vin de o calitate superioară trebuie mai mult de atât, iar italienii, francezii şi argentinienii ştiu secretul pentru a obţine un vin bun. Istoria vinului. În ceea ce priveşte vinul, dovezile arheologice sugerează că începuturile timpurii ale producţiei de vin datează din anul 6000 - 5000 î.C., conform descoperirilor din situri precum Georgia şi Iran. Date arheologice certe care atestă cultivarea viţei-de-vie datează din epoca Bronzului în jurul celui de-al treilea mileniu I.C. În a doua jumătate a secolului al VII-lea, francezul Guy-Lussac descria pentru prima dată procesul chimic prin care are loc fermentaţia alcoolică.
• Gitenstein, încrezător în potenţialul enorm de dezvoltare al României
"România este un mediu extraordinar pentru a atrage investiţii, costul cu forţa de muncă este scăzut, românii sunt foarte talentaţi şi calificaţi". Potenţialul de extindere şi dezvoltare este enorm, dacă se rezolvă problemele legate de transparenţă, a spus oficialul american. "Dacă vă întrebaţi de ce am spus ce am spus la Bursa de Valori, de ce mă pronunţ adeseori cu privire la statul de drept, este pentru că prima întrebare pe care mi-o adresează un potenţial investitor american este: "Voi fi tratat în mod echitabil în România? Se aplică legile statului de drept? Există decizii predictibile cum sunt în SUA, în Slovenia, în Germania, în Cehia?" Dacă veţi face schimbările despre care am tot vorbit, veţi atrage investiţii străine.
• Ce efecte va avea modificarea Constituţiei?
Limitarea fiscală ar trebui să vizeze mai degrabă deficitul structural decât cel bugetar. Câţu: Eliminarea prezumţiei că averea este obţinută licit mi se pare foarte periculoasă. Introducerea în Constituţie a unor limite privind deficitul bugetar şi datoria publică ar fi un pas important în asigurarea sustenabilităţii finanţelor publice, însă trebuie prevăzute şi măsuri de ajustare dacă aceste limite se ating, afirmă economistul-şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru, citat de Mediafax. "Avem deja exemplul pozitiv al Poloniei, care are în Constituţie încă din 1997 prevederi exprese legate de praguri ale datoriei publice care atrag în mod automat măsuri de consolidare fiscală, în general, şi de austeritate la nivelul cheltuielilor sociale, în particular. De asemenea, există şi exemplul Germaniei, care are în Constituţie, din 2009, prevederi care limitează deficitul bugetar structural la 0,35% din PIB pentru Guvernul federal şi la zero în cazul autorităţilor locale (landurilor)", a spus Dumitru.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Cât costă să cumperi un parlamentar
Liviu Câmpanu (UNPR) îl acuză pe Dan Voiculescu că i-a oferit managementul unei staţii locale a Antena 1 în schimbul înscrierii în PC şi racolării altor parlamentari prin aceeaşi reţetă. Preşedintele de onoare al PC, Dan Voiculescu a încercat să profite de înfiinţarea Uniunii Social-Democrate pentru a îngroşa rândurile propriului partid cu parlamentari de la UNPR şi PDL. Moneda de schimb folosită? Promisiuni de contrarcte pentru afacerile acestora, perspectiva unui loc mai bun în viitoarele sondaje ale USL referitoare la candidaţi şi... oferirea controlului unor staţii locale ale postului Antena1.
• Constituţia după Băsescu: UE aşteaptă din 2007 să confiscăm averile ilicite
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a declarat legală confiscarea extinsă în cazul averilor care nu pot fi justificate. Banii şi bunurile ar putea fi sechestrate şi de la rudele de gradul I. Eliminarea sintagmei "averea se prezumă a fi licită" din proiectul noii Constituţii era o obligaţie pe care România ar fi trebuit să o îndeplinească încă din 2007, potrivit Deciziei-cadru nr. 212/2006, a Consiliului Uniunii Europene. Adoptarea noii Constituţii sub această formă ar permite - precizează experţi din cadrul Societăţii Academice Române (SAR) - deschiderea dezbaterilor în privinţa confiscării extinse a averii. Aceasta presupune confiscarea averii şi în lipsa probării comiterii unei infracţiuni, dacă se dovedeşte, totuşi, discrepanţa dintre veniturile legal obţinute şi declarate de către o persoană şi averea sa reală.
• Şpaga din port, episodul 2. "S-au furat şi stabilopozii"
Un fost inginer constructor, prezent încă din anii "60 în portul Constanţa, face radiografia istorică a zonei şi a şpăgilor semnalate, recent, de arestările făcute de poliţişti. Are 75 de ani şi din 1960 munceşte în port. A fost şef al secţiei Căi Navigabile din cadrul Direcţiei Navigaţie Maritimă Constanţa. Este, practic, părintele noului Port Constanţa, dezvoltat în prelungirea celui început de Saligny în 1896. "Evenimentul zilei" continuă seria de articole despre "Portul Şpăgii", începută ieri, cu mărturia unuia dintre cei mai vechi ingineri care au lucrat printre vapoarele ancorate la Constanţa. Un om care a văzut şi auzit multe în anii petrecuţi aici.
• Sulfina Barbu, noul ministru al Muncii
Sulfina Barbu va fi propusă, de către Emil Boc, pentru funcţia de ministru al Muncii, ne-au declarat surse guvernamentale. După ce Ioan Botiş şi-a dat demisia, interimatul a fost asigurat de către premier. Contactată de EVZ, Sulfina Barbu a declarat că nu ştie nimic. "Nu am fost anunţată, nu ştiu nimic. Voi vedea în momentul în care voi fi contactată ce voi decide, în funcţie de condiţiile şi obiectivele propuse", a spus SUlfina Barbu. Sulfina Barbu este preşedintele Comisiei de Administraţie Publică, Amenajarea Teritoriului şi Echilibrul Ecologic a Camerei Deputaţiilor, iar în perioada 2004-2009 a ocupat fotoliul de ministru al Mediului.
• Pieţele financiare internaţionale se cutremură. Urmează colapsul?
Dupa cateva zile de optimism ce au generat cresteri pe un volum extrem de redus, panica s-a reinstalat in pietele financiare internationale, ca urmare a datelor economice negative si a tensiunii existente in randul investitorilor. Acestea au dus la un declin de aproximativ 3%, cel mai amplu din acest an. Revenirea artificiala a economiilor globale incepe sa se tempereze, o serie de date economice dezamagitoare confirmand adevarul tragic. Piata imobiliara americana a intrat oficial in dubla-recesiune, prin revenirea la minimul din luna mai 2009, iar un declin de cateva procente a preturilor pentru casele din Spania va crea reale probleme bancilor.
• FINANCIARUL
• Traian Băsescu şi-a depăşit atribuţiile pe care i le conferă chiar legea fundamentală
În "documentul prezidenţial" sunt incluse 18 prevederi noi, care nu au fost aprobate şi de iniţiatorul legal, adică de Executiv. UDMR anunţă că prevederile nu au fost discutate în coaliţie. Pentru modificarea Constituţiei, legislaţia în vigoare prevede câteva etape clare. Guvernul este instituţia care întocmeşte proiectul cu articolele ce urmează să fie schimbate, iar şeful statului poate cere Parlamentului să dezbată proiectul respectiv. "Revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de preşedintele Romaniei la propunerea guvernului", prevede Legea fundamentală. Chiar premierul Emil Boc ne-a explicat această procedură în urmă cu un an.
• Limitarea deficitului bugetar la 3% ar putea însemna noi creşteri de impozite
Analiştii consultaţi de "Fin.ro" şi-au exprimat rezervele referitoare la propunerea de introducere în Constituţie a unei limite pentru deficitul bugetar, de 3%. Ei avertizează că o astfel de limitare ar putea afecta puternic creşterea economică, dat fiind faptul că pentru atingerea ţintei vor fi necesare majorarea impozitelor şi reducerea cheltuielilor. În proiectul de revizuire a Constituţiei a fost introdus un nou articol, după articolul 138, în care la alineatul 1 se specifică faptul că "statul trebuie să evite deficitul public excesiv şi deficitul bugetar nu poate fi mai mare de 3% din PIB, iar datoria publică nu poate depăşi 60% din PIB". Pe de altă parte, potrivit alineatului 2, "împrumuturile externe pot fi contractate numai în domeniul investiţiilor".
• Managerii români sunt pesimişti: perspectivele de angajare sunt tot mai scăzute
Doar 10% din directorii din România indică o creştere a numărului de angajaţi faţă de 23% în T3 2010. Comisia Naţională de Prognoză estimează că nici măcar în 2014 piaţa muncii nu îşi va reveni la nivelul din 2008. Încrederea directorilor de companii din România este scăzută în privinţa perspectivelor de angajare pe termen scurt şi mediu, după cum reiese din studiul ,,Deloitte Business Sentiment Index", realizat pe baza opiniilor şi previziunilor exprimate de directori din cele mai mari companii din Croaţia, Cehia, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia.
• Grecia a ajuns în pragul falimentului
La trei săptămâni după S&P, agenţia de rating Moody"s a degradat cu trei trepte nota datoriei suverane a Greciei. Pieţele europene au reuşit cu greu să-şi menţină echilibrul după noua lovitură dată statului elen. Când agenţia Standard&Poor"s a anunţat degradarea notei datoriei pe termen lung a Greciei, guvernul de la Atena pregătea un plan de privatizare menit să aducă cel puţin 50 mld. euro. Decizia Moody"s s-a produs pe fondul discuţiilor din capitala elenă între autorităţile locale şi reprezentanţii UE, FMI şi BCE privind conditţile suplimentării cu până la 60 mld. euro a programului de susţinere a Greciei, de 110 mld. euro, aprobat în vara anului trecut. Experţii americani consideră probabilă o restructurare a datoriei ţării, iar plasarea noului rating "Caa1", o categorie puternic speculativă, sub perspectiva negativă este semnalul că alte degradări sunt posibile pe termen scurt sau mediu.
• JURNALUL NAŢIONAL
• 200.000 de români cu telefoanele urmărite într-un singur an
Datele sunt oficiale şi au fost cuprinse într-o "expunere de motive" a unei legi prin care Ministerul Justiţiei încearcă să schimbe noul Cod de Procedură Penală. Companiile de telefonie au primit din partea procurorilor 200.000 de solicitări pentru obţinerea unor date de trafic (listing-uri, IP-uri, titulari de abonamente etc.) numai în anul 2008. Practic, gândind strict matematic, zilnic, organele de anchetă au trimis 548 de cereri prin care au solicitat informaţii referitoare la aspecte ce ţin de viaţa privată a unor persoane, respectiv convorbiri, corespondenţă electronică, cerc de prieteni etc.
• Jaful comisarilor europeni. Şefii de la Bruxelles se comportă ca o curte regală
Cheltuielile uriaşe ale "aleşilor" de la Bruxelles - cei 27 de comisari ai Uniunii Europene - au fost extrase din documente oficiale şi din răspunsuri la întrebările oficiale adresate comisarilor, dezvăluie Daily Mail. Munca de strângere a acestor "probe" despre luxul celor care conduc Europa la cel mai înalt nivel a fost făcută de cei de la Biroul de Jurnalism de Investigaţii, din Londra. " Potrivit publicaţiei britanice care îi citează pe colegii săi de la Investigaţii, numai preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a decontat odată, din banii contribuabililor europeni, 32.000 de euro reprezentând o notă de plată de la un hotel de lux din New York, unde a stat 4 zile.
• NAŢIONAL
• Marea corupţie pute a peşte şi-a pălincă!
Pare greu de crezut, dar dosarele penale cercetate sau chiar finalizate de către anchetatori o demonstrează pe deplin. În România ultimilor ani au existat zeci de cazuri de corupţie în care probele luării şi dării de mită au constat în sticle de whishy, pălincă, vodcă şi bere rece. Combinate cu peşte, saci de faină, cozonaci şi cârnaţi Trandafir. Culmea este însă că toţi corupţii prinşi în flagrant în aceste ipostaze nu sunt nişte simpli găinari, ci ocupă funcţii dintre cele mai înalte în sistem. Ditamai şefii pe la DGA, DGIPI, DIICOT, Curţi de Apel, Parchete, Tribunale, SRI şi "Crimă Organizată", cu toţii riscă pedepse de ani grei de puşcărie pentru că au pus botul la mâncare şi băutură.
• Flutur vrea să aleagă ministrul Muncii prin televoting
Sătui probabil de atâtea ore de şedinţe, pedeliştii s-au decis să ia deciziile prin telefon. Sau, altfel spus, să pună de un Eurovizion politic. La cât circ, cântec şi voie bună ne oferă politica, metoda chiar se potriveşte. În calitate sa de prim partid al ţării, PDL dă tonul, aplicând-o cu ocazia desemnării viitorului ministru al Muncii. Cel puţin aşa susţine Gheorghe Flutur care, chestionat pe temă, a cerut "un picuţ de răbdare" până când partidul va decide numele fericitului câştigător al unui loc de ministru responsabil cu Munca în plină eră a tăierilor de salarii şi personal.
• Aliat al lui DSK acuzat de orgii cu minori
Unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai lui Dominique Strauss-Kahn, Jack Lang, a fost prins de autorităţile marocane în timpul unei orgii cu băieţi minori. Totul a fost muşamalizat, iar presa franceză nu a dezvăluit acest caz, din cauza legilor dure care le interzic să facă anchete cu privire la viaţa intimă a demnitarilor. Într-o emisiune pe tema scandalurilor sexuale difuzată de Canal Plus, pornită de la arestarea fostului şef al FMI, Dominique Strauss-Kahn, fostul ministrul francez al Educaţiei, Luc Ferry, a rupt tăcerea. El a acuzat un alt fost ministru, socialist, că a avut relaţii pedofile în Marrakech, Maroc şi că a fost prins asupra faptului, dat totul a fost muşamalizat.
• Bucureştenii vor să-şi aleagă primarii de sector
Două tururi de scrutin şi vot direct pentru alegerea primarilor de sector. Aceasta este voinţa bucureştenilor, potrivit unui sondaj dat publicităţii de Pro Democraţia. Cercetarea, realizată de CCSB la comanda Pro Democraţia, a fost prezentată, ieri, în cadrul dezbaterii "Democraţia la firul ierbii". Dincolo de problemele la zi ale Capitalei (câinii fără stăpân, traficul aglomerat, poluarea etc), bucureştenii, în majoritatea lor, s-au pronunţat pentru menţinerea actualei modalităţi de alegere a primarilor de sector prin vot direct precum şi pentru organizarea a două tururi de scrutin.
• Arta, o afacere profitabilă pe timp de criză
Randamentul mediu anual al investitiilor în artă este estimat, în 2011, la 40%. Cifrele demonstrează că arta vinde la fel de bine şi pe timp de criză. Îndicele Art Consacrat, care urmăreşte evoluţia tranzacţiilor cu operele a 100 de artişti consacraţi, a avut o creştere de 17 puncte ce implică un randament de 32%. Potrivit specialiştilor, autorii cei mai "profitabili" sunt, în momentul de faţă, Nicolae Grigorescu al cărui preţ mediu pe centimetru pătrat este de 195.280 de euro faţă de aproximativ 151.400 de euro în 2009 şi Tia Peltz cu un preţ mediu în creştere de la 903,14 euro pe centimetru pătrat în 2009 la peste 2.534 de euro în 2011.
• PUTEREA
• Războiul româno-francez al autrostăzii. CNADNR taie ""robinetul cu bani"" firmei Egis, consultantul constructorului autostrăzilor Braşov - Borş şi Arad - Timişoara
Firmele franceze care au contracte cu Ministerul Transporturilor nu mai stau cu mâinile în sân, aşteptând să li se rezilieze contractele. După francezii de la Colas, a venit rândul companiei de consultanţă Egis Route Scetauroute să reacţioneze, după ce Compania Naţională de Autostrăzi a decis să-i închidă "robinetul cu bani". Dacă tot nu mai primesc bani sau nu mai câştigă contracte de la CNADNR, francezilor de la Egis Route Scetauroute, care lucrează la sectorul de autostradă Timişoara - Arad, li s-a pus în spate şi o amendă de peste 8 milioane de euro pentru anumite gafe în elaborarea detaliilor de execuţie.
• Povestea abdicării lui Zeus. Băsescu, dispus să renunţe la doi ani de mandat în schimbul unui parlament unicameral cu 300 de aleşi
Fostul consilier prezidenţial pe analiză şi planificare politică Sebastian Lăzăroiu anunţă că Traian Băsescu ar fi de acord să facă un troc important cu USL. Dacă Opoziţia votează trecerea la parlament unicameral şi reducerea aleşilor la maxim 300, atunci şeful statului poate renunţa la doi ani din mandatul de preşedinte. Cel puţin aşa susţine fostul consilier prezidenţial. Lăzăroiu nu mai ocupă nici o funcţie oficială în prezent, însă preşedintele a recunoscut de curând că păstrează legătura cu el şi că încă îi mai cere sfatul.
• ROMÂNIA LIBERĂ
• Fiscul şi-a făcut un departament special pentru verificarea marilor averi. Începe vânătoarea de averi netaxate
Persoanele ale căror venituri reale depăşesc cu mai mult de 50.000 de lei sumele declarate vor plăti un impozit suplimentar. Primii vizaţi sunt patronii care au "uitat" să treacă în contabilitatea firmei propriile venituri. Consultanţii fiscali spun însă că verificările vor fi frecţie la picior de lemn fără completarea declaraţiilor de patrimoniu. Persoanele cu averi mari vor fi verificate de către un departament special înfiinţat în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Administrare Fiscală(ANAF). Potrivit preşedintelui ANAF, Sorin Blejnar, ţinta verificărilor vor fi aproximativ 200-300 de persoane, mai ales patroni care au omis în ultimii ani să-şi înregistreze veniturile în contabilitatea firmei.
• Analiză. Ce şanse are demersul preşedintelui de modificare a Constituţiei. Dă USL revizuirea pe doi ani din mandatul lui Băsescu?
Dacă ţinem cont de reacţiile "la cald" de după prezentarea proiectului prezidenţial de revizuire a Constituţiei, demersul pare să aibă şanse minime. Totuşi, nu sunt excluse răsturnări spectaculoase de poziţii, iar opoziţia poate avea electoral mai mult de pierdut decât de câştigat dacă se opune revizuirii.Preşedintele Traian Băsescu şi-ar dori ca proiectul Administraţiei Prezidenţiale să ajungă în Parlament în mai puţin de trei săptămâni. Aici, va intra în dezbaterea Comisiei special înfiinţate, în acest scop, în aprilie 2010. Comisia numără 25 de senatori şi deputaţi, este condusă de Daniel Buda (PDL), iar majoritatea e deţinută de coaliţia guvernamentală (PDL - 8, UDMR - 2, UNPR - 2, minorităţi - 1, PSD - 8, PNL - 4 membri).
• Mafia asiatică, faţa oficială
Asociaţia Oamenilor de Afaceri Vietnamezi a jucat rol de interfaţă oficială pentru liderii unei grupări transfrontaliere de crimă organizată, suspectată de procurori că a scos ilegal din România aproape 600 milioane dolari. Printre aceştia, Hoa Le Duc, ale cărui conexiuni duc la vârful justiţiei române. Patru dintre membrii unei grupări de crimă organizată, aşa cum este ea considerată de procurorii români, sunt fondatorii Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Vietnamezi din România (AOAV), o asociaţie prin care s-au desfăşurat activităţile oficiale şi publice ale reţelei.
• "Estul sălbatic" al afacerilor n-a dispărut, s-a mutat în Moldova: Paradisul fiscal de peste Prut
Pentru un român care a ratat oportunităţile de îmbogăţire ale anilor "90, Republica Moldova ar putea fi locul celei de-a doua şanse. Dar riscurile sunt pe măsură. In toată Moldova s-au investit până la finele lui 2009 1,6 miliarde de dolari, adică jumătate din cât se investeşte într-un an în România. Desigur diferenţele de mărime a celor două ţări sunt considerabile.
• Tiranul vrea să le ia banii oligarhilor. Săriţi! de Cristian Campeanu
Nu trecuseră nici câteva minute de la anunţarea propunerilor de modificare a Constituţiei când haitele vînto-voiculesciene s-au repezit la gâtul lui Băsescu denunţând "autoritarismul"", "dictatura"", "jupânul"". Felix însuşi l-a comparat cu Hitler pe fondul ariei "diversiunii"" cântată regulamentar de cei doi backing vocals C&V. Dar cu ce i-a speriat "dictatorul"" în asemenea măsură? Averea nu se mai prezumă licită. Acest articol poate constitui cea mai mare victorie a luptei anticorupţie în România şi o ameninţare mortală la adresa oligarhiei care riscă să rămână şi fără imunitate şi cu banii luaţi. De aceea, veţi auzi răcnindu-se din toate antenele şi realităţile vorbe grele despre Dictator şi diversiunile lui.
• ZIARUL FINANCIAR
• Acţionar la firma soţiei ministrului comunicaţiilor, în boardul Poştei Române
Ministrul comunicaţiilor Valerian Vreme (PD-L) l-a instalat pe Ionuţ Gogu, 31 de ani, partener de afaceri cu Mioara Vreme - soţia demnitarului, într-o firmă care face afaceri cu statul, în Consiliul de Administraţie al Poştei Române, unde ocupă funcţia de administrator, potrivit unui document publicat de firmă în Monitorul Oficial. Ionuţ Gogu are 14,64% din acţiunile UM-Soft, firmă care are afaceri cu mai multe instituţii publice, printre care primării din judeţul Bacău, Casa de pensii sau Regia Naţională a Pădurilor. Gogu este şi consilier la Ministerul Comunicaţiilor - instituţie care numeşte reprezentanţii statului la companii precum Poşta Română, SN Radiocomunicaţii şi Romtelecom.
• Topul câştigurilor de pe Bursă la cinci luni: Oltchim a înmulţit de şase ori banii investitorilor
Acţiunile companiilor din industria chimică, precum Oltchim şi Azomureş, şi a companiilor cu exporturi ridicate, precum Alro şi Compa, se numără printre titlurile care au adus cele mai mari câştiguri investitorilor de pe Bursă. În alte cazuri, dividendele au contribuit semnificativ la randamentele obţinute de investitori.
• Curtea Constituţională a amânat pentru 16 iunie pronunţarea în privinţa pragului de deţinere de la SIF-uri
Curtea Constituţională a amânat pentru 16 iunie pronunţarea unei decizii privind constituţionalitatea pragului de deţinere la SIF-uri, de 1% din capitalul social, într-un proces deschis de SIF Transilvania (SIF3) împotriva Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM).
• Şeful BCE cere înfiinţarea unui minister de finanţe al zonei euro
Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE) Jean-Claude Trichet cere intervenţii mai dure în zona euro pentru rezolvarea problemelor financiare şi sugerează crearea unui minister al finanţelor pentru uniunea monetară, într-un moment în care liderii europeni se grăbesc să ajute Grecia pentru a preveni acutizarea crizei de pe continent, scrie Wall Street Journal. Trichet, al cărui mandat în fruntea BCE se apropie de final, a propus o serie de modificări radicale pentru îmbunătăţirea statutului zonei euro ca bloc al unei monede comune, în condiţiile în care mai multe state membre se confruntă cu probleme legate de datorii.
• Bancherii au ieftinit creditele de consum în aprilie
Dobânzile la creditele noi în lei acordate populaţiei pentru consum s-au redus în aprilie în medie cu aproape 1,5 puncte procentuale faţă de luna anterioară, înregistrând astfel cea mai mare variaţie din ultimul an, în condiţiile în care bancherii au revenit cu oferte promoţionale şi pe acest segment în primăvară. Dobânda anuală efectivă medie pentru aceste împrumuturi a fost de 15,59% la finele lunii aprilie, faţă de 17,04% în luna precedentă, arată datele BNR. În schimb, dobânzile au crescut la creditele în valută.
• Francul elveţian a rămas singura monedă de refugiu a investitorilor
De la dolar la yen, o mulţime de monede concurau în trecut pentru statutul de monedă de refugiu. Acum una singură mai deţine acest statut: francul elveţian, potrivit Financial Times. Pe fondul intensificării temerilor privitoare la datoria suverană din zona euro şi preocupărilor în creştere legate de soliditatea economiei americane, investitorii se îndreaptă în masă către siguranţa oferită de moneda elveţiană, unii comentatori estimând că aceasta ar putea ajunge la paritate cu moneda euro. Avansând cu 8,5% în raport cu euro şi 9,6% în raport cu dolarul de la începutul lunii aprilie, francul elveţian a atins recent maxime record de 1,2083 unităţi/euro şi 0,8379 unităţi în raport cu dolarul.
• Procuratura din New York cere Goldman Sachs informaţii despre rolul jucat în criza financiară
Goldman Sachs a fost citată de procuratura din New York pentru informaţii referitoare la contribuţia băncii de investiţii la declanşarea crizei financiare mondiale, a declarat o sursă apropiată situaţiei, citată de Reuters. Acţiunile Goldman Sachs au coborât cu până la 3,4% în urma informaţiei, dar au recuperat o parte din pierderi, fiind tranzacţionate la jumătatea şedinţei în scădere cu 1,3%, la 134,41 dolari pe unitate. Procuratura din districtul Manhattan a cerut băncii să ofere mai multe informaţii legate de faptele dezvăluite într-un raport al unei comisii a Senatului american, privind rolul companiilor de pe Wall Street în prăbuşirea pieţei imobiliare. Potrivit raportului, în lunile premergătoare crizei, Goldman Sachs a transferat expunerea pe creditele ipotecare neperformante clienţilor şi altor părţi care nu au suspectat nimic.