REVISTA PRESEI 03.08.2018

A.M.
Revista Presei / 3 august 2018

REVISTA PRESEI 03.08.2018

Adevărul

Vacanţe de la Firea pentru pensionari: între nostalgia concediilor din comunism şi umilinţă

Publicaţia Adevărul despre vacanţele de la Firea: "Joi dimineaţă, pe strada Constantin Mille, în care de obicei îi vezi doar pe tinerii care merg seara la concerte în Club "Control", zeci de persoane cu părul cărunt şi chipuri încruntate, bătute de soare, aşteaptă la coadă, sperând să prindă un bon câştigător la o nouă campanie a Primăriei Capitalei: o tabără gratuită de 7 zile în Grecia".

Conform publicaţiei Adevărul: "De miercuri, când au început înscrierile, aproximativ 800 de pensionari s-au înscris pe lista locurilor pentru tabără, însă numai câteva zeci au reuşit să-şi depună dosarele complete în contextul în care doar luni mai pot aduce actele necesare. De ce? Majoritatea nu ştiau ce documente trebuie să aducă. Iar acum toţi, aflaţi într-o derută, se îngrămădesc în jurul funcţionarilor de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială (DGAS), pe care îi bombardează cu întrebări: "Noi mai intrăm azi? Până când pot să aduc dosarul? Ce hârtii ne mai trebuie?" şi lista poate continua. Unul dintre răspunsurile la nelămuririle vârstnicilor vine de la un bărbat de maximum 30 de ani, în cămaşă roz: "Nu putem să gestionăm situaţia. Vă rugăm să reveniţi luni".

Bancherul

BRD a scazut finantarea economiei reale cu 1,5 miliarde lei, pentru a obtine un profit mai mare din creditele de consum si Prima Casa

Conform publicaţiei Bancheurul: "BRD, a treia mare banca romaneasca dupa BCR si Banca Transilvania, si-a diminuat substantial, cu 16%, finantarile pentru firme in prima jumatate din acest an, concentrandu-se in schimb pe creditele de consum si ipotecare acordate populatiei, de pe urma carora o obtinut castiguri mult mai mari, datorita dobanzilor mai ridicate, inclusiv ca urmare a cresterii ROBOR.

Stocul de finantari acordate BRD firmelor a ajuns astfel sa fie de trei ori mai mic decat creditele pentru persoanele fizice.

BRD precizeaza in raportul financiar pe primul semestru publicat astazi ca si-a diminuat creditarea afacerilor IMM-urilor "in contextul unei scaderi a cererii, alaturi de politici stricte ale bancii de management al riscului."

Noi banuim ca al doilea motiv, si anume dezinteresul bancii in a-si asuma mai multe riscuri in creditarea afacerii, a fost mai important decat scaderea cererii, pentru ca ne aflam intr-o perioada de cretere economica, in care firmele se extind, asadar au nevoie de finantari.

BRD insa nu s-a complicat cu finantarile riscante pentru firme, care au si dobanzi mai mici decat cele pentru persoane fizice, astfel ca a profitat de euforia consumului si si-a majorat substantial creditele de consum si cele prima Casa, a caror dobanzi sunt in crestere, ceea ce inseamna mai multi bani castigati de banca.

BRD admite ca veniturile din dobanzi au fost influentate pozitiv de cresterea solida a dobanzilor in lei, dupa ce media ratei ROBOR la 3 luni a crescut cu un punct si jumatate in prima parte din acest an, la 2,33%, de la 0,84% in prima jumatate din 2017.

BRD a acordat pana acum credite de consum cu dobanda variabila, in functie de ROBOR, dar din aceasta luna in oferta mai are doar credite cu dobanda fixa".

Cotidianul

Surprize, surprize! De unde a tăiat Guvernul bugetele

Cotidianul anunţă că: "Administraţia Prezidenţială, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe şi Serviciul pentru Protecţie şi Pază se numără printre instituţiile de la care au fost tăiate fonduri la rectificarea bugetară, a anunţat joi seară prim-ministrul Viorica Dăncilă.

"Astfel de reduceri au avut loc acolo unde am constatat un grad scăzut de utilizare a sumelor pe care respectivele ministere su instituţii le aveau la dispoziţie", a anunţat Viorica Dăncilă. Ministerul Economiei, Ministerul Energiei, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Mediului, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Turismului, Ministerul Apelor şi Pădurilor, Ministerul Tineretului şi Sporturilor şi Ministerul Cercetării şi Inovării se numără printre cele care au o recificare bugetară negativă.

De asemenea, Administraţia Prezidenţială, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe şi Serviciul pentru Protecţie şi Pază şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale se numără printre instituţiile cu o recificare bugetară negativă.

Premierul Viorica Dăncilă a prezentat joi seară detaliile rectificării bugetare.

"Rectificarea bugetară este pozitivă. Au existat încasări suplimentare la buget de 6 miliarde de lei după şapte luni", a spus Dăncilă. Ea a subliniat că nu există probleme privind bugetele alocate pentru plata salariilor şi pensiilor. În plus, valoarea PIB este estimată să atingă valoarea de 945 miliarde de lei în acest an.

Totodată, Dăncilă a spus că deficitul bugetar este estimat, pentru acest an, la 2,97% din PIB, sub ţinta de 3% asumată în faţa reprezentanţilor Uniunii Europene (UE".

Curierul National

O explozie a traficului cu fiinţe umane la nivel mondial

Curierul Naţional relatează că: "GAFI (Grupul internaţional de acţiune financiară) dezvăluie, într-un studiu, că profiturile obţinute din traficul cu fiinţe umane se ridică la 150 miliarde de dolari. Potrivit Organizaţiei internaţionale a muncii şi cifrelor oferite de Fundaţia Walk Free, în 2016, aproape 25 de milioane de persoane la nivelul mondial au fost victimele muncii forţate sau exploatate în scopuri sexuale. O parte din profitul obţinut în urma actelor criminale a fost folosită şi la finanţarea unor grupuri teroriste, prioritar Daech.

Traficul cu fiinţe umane este, potrivit experţilor GAFI, una dintre formele cele mai dinamice ale crimei internaţionale. Puternica amploare pe care a luat-o această activitate criminală provoacă o serioasă preocupare la nivel internaţional. GAFI a dat publicităţii un nou raport pe această temă, în care prezintă evoluţia fenomenului de la ultimul raport datând din 2011. Ceea ce a constatat este fără drept de apel. În afara teribilelor costuri umane, profiturile generate de traficul de fiinţe umane s-au multiplicat în perioada 2011-2016 de şase ori. De precizat că cifrele menţionate în raportul GAFI nu includ şi traficul de migranţi. Potrivit unui studiu al Organizaţiei internaţionale a muncii şi cifrelor oferite de Fundaţia Walk Free, în 2016, aproape 25 de milioane de persoane la nivelul întregii lumi au fost victimele muncii forţate sau au fost exploatate în scopuri sexuale. Din acest total, 16 milioane de persoane erau forţate să lucreze pentru întreprinderi private, iar 4,8 milioane au fost exploatate sexual".

Jurnalul National

O bucată din România cu graniţe trasate din Ungaria

Publicaţia informează că: "După autonomia Ţinutului Secuiesc, politicieni maghiari vorbesc acum despre o altă regiune care ar trebui să aibă statut similar. Se numeşte Partium, după un teritoriu ce a aparţinut fostului regat ungar şi care înglobează astăzi porţiuni din judeţele Arad, Bihor, Satu Mare şi Maramureş. Aici trăiesc peste un milion de cetăţeni români, pentru care ungurii au un plan.

Cu doi ani în urmă, într-o seară de iarnă, un politician maghiar urca la balconul unei clădiri din Oradea purtând cu el un steag pe care nu l-a mai văzut nimeni niciodată: o cruce roşie deasupra a patru linii orizontale de aceeaşi culoare, totul pe un fundal alb. Ajuns la primul etaj, omul se apucă să fluture drapelul ca un oştean pe metereze semnalizând că a cucerit cetatea. "Oşteanul" era Laszlo Tõkes, un europarlamentar care astăzi reprezintă statul ungar la Bruxelles, fiind candidat pe listele actualului partid de guvernământ de la Budapesta. Drapelul pe care îl arborase în acea noapte era al unei regiuni despre care nu mulţi români auziseră vreodată: Partium.

Astfel, cu puţin timp înainte ca România să împlinească 100 de ani de la Marea Unire, liderii maghiarilor din Transilvania au adus la viaţă o regiune îngropată în istorie undeva acum o jumătate de mileniu, în perioada medievală. Partium definea pe atunci un teritoriu care aparţinea de Regatul Ungariei şi care îngloba Aradul de astăzi, plus judeţele Satu Mare, Bihor şi o parte din Maramureş. Iar o eventuală autonomie ar însemna că un 1.200.000 de români ar trăi mai departe într-un teritoriu "reorganizat" după o idee a politicienilor şi specialiştilor din Ungaria".

National

Go, Maior, go!

Conform publicaţiei National: Soclul de-a dreptul faraonic pe care George Maior a avut grija sa si-l construiasca in Romania, unde este vazut drept unicul canal de comunicare cu potentatii de peste Ocean pur si simplu nu isi are acoperire in realitatea de la Washington! Pentru ca, desi sunt inca ministri, politicieni, demnitari, oameni de afaceri si sefi de structuri din sistem care inca sunt convinsi ca nu-ti poti face nici macar un amarat de selfie in Statele Unite ale Americii fara acceptul lui George Maior, uite ca noii reprezentanti ai Administratiei Trump nu dau nici macar vreun dolar pe acest mit minutios intretinut la noi in tara,. Mai mult chiar, pur si simplu au transmis zilele acestea la Bucuresti ca ar fi bine ca oficialitatile romane sa nu uite cutuma diplomatica potrivit careia, cand un stat partener isi schimba ambasadorul, indiferent sub ce motiv, "serviciul" trebuie intors imediat. Sau cel mult cu o toleranta de cateva luni...

Si cum pe actualul ambasador al Statelor Unite ale Americii la Bucuresti nu il va prinde oricum paltonul la noi, Hans Klemm urmand sa plece cu tot cu steagul secuiesc pe care l-a indragit atat de mult incat s-a si tras in poza cu el, se pare ca George Maior se face ca nici usturoi nu a mancat, nici gura nu-i miroase! Asta desi la Washington se cunosc foarte bine relatiile mai mult decat stranse dintre acesta si tabara democrata, la care fostul sef al SRI este inca puternic racordat".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Tanti F. nu facea oare mai bine daca tot avea chef de vouchere de vacanta sa le dea pt statiuni romanesti gen Baile Felix sa ajunga omul mai repede , sa faca o baita, un namolut , sa ramana banutul ala in tara si sa trateze si reumatismul alegatorilor ? Cum defineste primaria termenul apt medical ca si conditie la inscrierea pensionarilor ? Ce va face daca da unul ortul de caldura pe acolo ? Cica au facut liste transparente insa numai unii au stiut ce acte sa aduca si luni gata termenul :))) Cata vrajeala...

    Mai bine facea tombola platitorului corect de impozite , cu prag de venituri , sa poata pleca orice cetatean sarac dar onest platitor la timp de biruri .La ei doar masa votanta conteaza dar platesc toti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb