REVISTA PRESEI 03.09.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 3 septembrie 2014

ADEVARUL

Normele UE, sperietori pentru investitorii chinezi

Obligaţia de a scoate la licitaţie fiecare proiect, obţinerea dificilă a garanţiilor de stat şi regulamentele de limitare a deficitului bugetar sunt principalele piedici în calea investitorilor din China care vor să dezvolte afaceri în România. Cu ocazia vizitei în China a delegaţiei române conduse de premierul Victor Ponta, la Beijing s-au semnat mai multe proiecte de investiţii în România. Partenerii chinezi sunt entuziasmaţi de oportunităţile cu care se prezintă partea română, dar atrag atenţia că în ţara noastră - membră a UE - se lovesc de unele obstacole create de normele europene. "Adevărul" vă propune o trecere în revistă a procedurilor care îi descurajează pe investitorii chinezi. - Licitaţiile. Pentru orice proiect public trebuie făcute licitaţii, altfel acordarea unor contracte publice directe pentru lucrări de ordinul sutelor de milioane sau chiar de miliarde de euro nu este acceptată

"Războiul hibrid" al lui Putin a început cu mult timp în urmă. Rusia a ridicat ştacheta şi a dus războiul la rang de artă

Rusia duce războiul la rang de artă. A reuşit să dezvăluie slăbiciunea ofensivei militare a NATO şi a devenit punctul central al unei dezbateri despre viitorul conflictului. Atunci când liderii NATO se vor întâlni în Ţara Galilor săptămâna aceasta, în cadrul celui mai important summit al alianţei militare din ultimii 20 de ani, gândurile lor vor fi dominate de acţiunile Rusiei împotriva vecinilor săi, notează "Financial Times" într-o analiză a tacticilor lui Putin. NATO se referă la această formă de conflict folosind sintagma "război hibrid". Fraza se referă la o gamă largă de acţiuni ostile, în care forţa militară reprezintă doar o mică parte, care sunt executate împreună ca parte a unei strategii flexibile cu obiective pe termen lung. Metodele de conflict s-au schimbat şi acum implică uzul larg de măsuri politice, economice, informaţionale, umanitare şi altele non-militare. Toate acestea pot fi suplimentate prin aţâţarea populaţiei locale şi prin folosirea forţelor armate deghizate.

PROFIL Ce au făcut la viaţa lor viitorii comisari europeni

Statele comunitare, cu excepţia Belgiei, care nu a făcut încă o propunere oficială, fiind măcinată de conflicte interne, au ales să trimită la Bruxelles oameni cu mare experienţă executivă: unii dintre ei foşti comisari europeni, alţii - foşti premieri sau miniştri în guvernele naţionale. Numai cinci state au nominalizat un candidat care nu a avut niciodată în carieră atribuţii guvernamentale sau alte funcţii înalte de decizie: România, Marea Britanie, Slovacia, Cipru şi Portugalia. Totuşi, spre deosebire de Corina Creţu, oamenii propuşi de celelalte patru state au mai deţinut funcţii secundare în guvern sau au fost diplomaţi de carieră. Actualul preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a fost prim-ministru al Luxemburgului timp de 18 ani. La data încetării mandatului său, era premierul european cu cea mai mare vechime în funcţie.

Al doilea jurnalist american decapitat în Irak de Statul Islamic

Statul Islamic din Irak şi Siria (ISIS) l-a decapitat pe Steven Joel Sotloff. El este cel de-al doilea american executat de grupul militant islamic. Pe internet a apărut şi un film cu decapitarea, anunţă SITE Intelligence Group, o organizaţie de cercetare care urmăreşte postările pe internet ale jihadiştilor. Execuţia lui Sotloff de 31 de ani a fost dusă la capăt în ciuda rugăminţilor mamei sale care a cerut milă pentru fiul său chiar de la liderii ISIS. Sotloff a fost un jurnalist capturat în Siria în urmă cu un an, anunţă "The New York Times". Vestea despre decapitarea lui Steven Joel Sotloff vine la doar două săptămâni după ce James Foley de 45 de ani, un alt jurnalist american, a fost executat de ISIS. În filmul decapitării sale, James Foley avertiza că Sotloff va fi următorul care va muri. Până în acest moment, Casa Albă nu a confirmat autenticitatea înregistrării video.

Bar comunal exclusivist. Singurul local din România interzis poliţiştilor, primarilor şi proştilor

Sătul de democraţia românească, patronul unei crâşme dintr-un sat botoşănean îşi alege în mod excentric clientela. În localul lui nu au ce căuta politicienii, poliţiştii şi oamenii fără căpătâi. Satul Carasa este o aşezare săracă cu doar 500 de suflete din comuna Corlăteni, în nordul extrem al judeţului Botoşani. Aceleaşi locuinţe de chirpici, aceiaşi oameni săraci care practică agricultură de subzistenţă şi aceleaşi uliţe înfundate ca peste tot. Spre deosebire de mediul rural tern din România, la Carasa, chiar la intrarea în cătun, se află crâşma unde poliţiştii, primarii şi proştii nu au voie să intre. Patronul localului, Ion Cristea (58 de ani), a mâzgălit interdicţia cu vopsea pe o tăblie la intrarea în local. "Interzis în această unitate miliţienilor, primarilor şi proştilor". Ceva mai sus, în dreapta, stă scris şi numele crâşmei: "S.O.S prieteni SUA". Omul are explicaţii pentru toate, pornind de la ideea că este extrem de dezamăgit de democraţia postdecembristă.

Arabia Saudită vrea să mute mormântul lui Mohamed, riscând un nou conflict în lumea musulmană

Unul dintre cele mai sfinte locuri ale Islamului, mormântul profetului Mohamed, ar putea fi distrus şi corpul său mutat într-un mormânt anonim. Acest plan al Arabiei Saudite ar putea aprinde un nou conflict în lumea musulmană. Propunerea controversată de a muta mormântul lui Mahomed este parte dintr-un document întocmit de savanţii saudiţi. Documentul circulă printre supervizorii moscheei Al-Masjid al-Nabawi din Medina, locul unde rămăşiţele pământeşti ale Profetului sunt găzduite sub Domul Verde, vizitat şi venerat de milioane de musulmani în fiecare an. Custodele formal al moscheii este liderul Arabiei Saudite, Regele Abdullah, notează "The Independent". Oamenii vizitează camerele unde a trăit familia Profetului şi apoi se îndreaptă către camerele de înmormântare pentru rugăciune. Acum ei vor să-i împiedice pe pelerini să intre şi să venereze mormântul pentru că se crede că este < shirq > - idolatrie.

BANCHERUL

Soarta bancilor grecesti din Romania

Dintre cele patru banci grecesti prezente in Romania, doua au performante bune, fiind pe profit, si anume Piraeus Bank si Alpha Bank, dar celelalte doua, Banca Romaneasca si Bancpost, sufera pierderi iar soarta lor pare pecetluita: cel mai probabil vor fi scoase la vanzare de bancile-mama, presate de Comisia Europeana sa-si reduca sau sa-si lichideze activele neperformante din alte tari, pentru a putea rambursa ajutorul de stat obtinut pentru salvarea de la faliment in anii trecuti. Comisia Europeana a aprobat recent planurile de restructurare pana in 2018 ale bancilor grecesti, din care reiese ca unele banci se vor concentra pe anumite piete in care opereaza profitabil, reducandu-si in acelasi timp expunerile sau chiar scotand la vanzare subsidiarele locale.

Restructurarea personalului ASF, doar de ochii lumii

Restructurarea salariatilor din cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), despre care se presupune ca au fost angajati in principal pe criterii politice si nepotism pentru a incasa lefuri grase, pare a fi facuta doar de ochii lumii, asa cum a fost prezentata ieri de noul presedinte al institutiei, Misu Negritoiu, si in ciuda faptului ca planul de restructurare a fost realizat de firme cunoscute de consultanta precum HayGroup, Deloitte si de casa de avocatura Tuca, Zbarcea si Asociatii. Negritoiu spune ca in urmatoarea perioada vor fi desfiintate toate cele 114 posturi de directori in cadrul ASF (91 de functii de conducere si 23 de posturi de executie), urmand ca acestea sa fie inlocuite noi posturi de conducere, conform noii organigrame si a statului de functii aprobate recent.

CURENTUL

Guvernul Ponta declară război Curţii Constituţionale

Chiar dacă rolul Curţii Constituţionale este de a se pronunţa pe constituţionalitatea unor decizii politice în virtutea respectării legii supreme, puterea ia în calcul să treacă peste pronunţările sale. Deciziile Curţii Constituţionale de neconstituţionalitate a hotărârilor Parlamentului privind unele numiri la Curtea de Conturi, ASF şi SRR nu pot fi aplicate, deoarece CC nu are cadru legislativ pentru a se pronunţa în legătură cu astfel de hotărâri, susţine ministrul pentru relaţia cu Parlamentul Eugen Nicolicea, într-o adresă trimisă Camerei. "În consecinţă, apreciem că, deoarece în prezent nu sunt prevăzute în lege efectele în cazul deciziilor CC prin care se constată neconstituţionalitatea hotărârilor Parlamentului, nu se poate lua nicio măsură cu privire la persoanele care au fost numite în funcţie prin hotărârile Parlamentului declarate neconstituţionale prin deciziile Curţii Constituţionale (Curtea de Conturi, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Societatea Română de Radio)", susţine Eugen Nicolicea.

CURIERUL NATIONAL

Românii cu bani nu mai vor doar o vacanţă scumpă, ci mai multe, dar mai ieftine

Românii cu bani, dispuşi să cheltuiască între 2.000 şi 4.000 de euro pe o vacanţă, au început să renunţe la sejururile scumpe şi, cu aceiaşi bani, preferă să plece de câteva ori pe an în destinaţii mai ieftine, potrivit Happy Tour, cel mai mare grup de turism din România. "Oamenii cu bani au bani şi nu cheltuiesc mai puţin pe vacanţe de la un an la altul. Diferenţa mare este că, dacă în ultimii ani a fost tendinţa ca oamenii să aibă o singură vacanţă pe an, dar mai scumpă, acum nu se mai limitează la o singură plecare pe an, ci vor să-şi ia mai multe vacanţe mai ieftine", a declarat Javier Garcia del Valle, directorul general al grupului Happy Tour. În ultimul an există tendinţa de a împărţi acest buget, de exemplu într-un city break la Viena, care costă 400 de euro, o vacanţă în Paris, 800 de euro şi încă o vacanţă în Turcia, 800 de euro. Până acum 1-2 ani mergeau o singură dată, într-o vacanţă scumpă, gen Maldive, Dubai, Asia, America etc.

Nicolescu: Populaţia nu va fi afectată de criza gazelor

Criza gazelor la nivel european, provocată de conflictele din Est, nu va afecta ţara noastră, cel puţin la nivelul populaţiei, a spus ieri ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, arătându-se însă extrem de rezervat în privinţa ajutorului pe care guvernul de la Bucureşti l-ar putea acorda vecinilor noştri. "Nu exclud să apară o criză a gazelor. Nu trebuie să ne surprindă, noi suntem pregătiţi. Avem mai multe scenarii pentru această iarnă în privinţa asigurării alimentării cu gaze, dar în niciunul dintre aceste scenarii populaţia României nu va fi afectată", a spus ieri Nicolescu, precizând însă că "posibilitatea României de a-şi ajuta vecinii este limitată". Dintre variantele pe care Guvernul le-ar lua în calcul, oficialul a enumerat creşterea capacităţii de stocare cu 100 milioane metri cubi şi cea de extracţie în perioada iernii cu 2,4 milioane metri cubi.

Amnistia fiscală, extinsă la toţi bugetarii

Plenul Senatului a extins, luni seară, amnistierea fiscală de la personalul din învăţământ la toţi bugetarii care au obţinut venituri de natură salarială constatate a fi nelegale prin rapoartele Curţii de Conturi sau alte instituţii de control, aceştia fiind exoneraţi de la restituirea sumelor, informează Mediafax. Senatorii au adoptat în plen un amendament care a extins aplicabilitatea unei propuneri legislative care prevedea iniţial scutirea de la restituirea sumelor din venituri salariale, constatate nelegale, de la cadrele didactice la întregul personal bugetar. Amendamentul propus de Comisia pentru muncă a făcut ca Guvernul să-şi schimbe poziţia iniţială, împotriva propunerii legislative, într-una în favoarea actului normativ.

Opţiunile NATO în faţa Rusiei par a fi limitate

În absenţa unui consens pentru o intervenţie directă în Ucraina, opţiunile NATO în faţa Rusiei rămân limitate. Summitul Alianţei Nord-Atlantice de la sfârşitul săptămânii din Ţara Galilor va fi o ocazie pentru a reafirma mari principii. Ţinta NATO pentru cheltuielile de apărare este de 2%, dar în 2013 doar SUA, Grecia, Estonia şi Marea Britanie au depăşit acest nivel. Preşedintele SUA, Barack Obama, a ajuns marţi seară în Estonia pentru a reasigura naţiunile baltice şi pentru a oferi o avertizare directă preşedintelui rus Vladimir Putin, că NATO îşi ia în serios angajamentul militar de securitate al alianţei.

Legea câinilor fără stăpân începe să dea roade

Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) spune că numărul sesizărilor privind maidanezii a scăzut de şapte ori din luna octombrie. Institutul "Matei Balş" din Capitală a anunţat că numărul celor muşcaţi de câini fără stăpân a scăzut la jumătate în ultimul an. Numărul sesizărilor făcute de bucureşteni privind câinii maidanezi a scăzut de aproape şapte ori din octombrie 2013, după ce Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) a început programul de gestionare a câinilor fără stăpân, potrivit reprezentanţilor instituţiei. Potrivit datelor furnizate de către ASPA, dacă în octombrie 2013 se înregistrau 2.796 de sesizări legate de maidanezi, în iulie 2014, numărul acestora a ajuns la 411.

Datoriile, aruncate în cârca strănepoţilor. Statele şi corporaţiile se împrumută şi pe 100 de ani

Volumul obligaţiunilor cu maturitate mai mare de 30 de ani a ajuns la 142,5 mld. dolari, cu 55% mai mare decât în anul 2012. State precum Franţa, Elveţia, Austria, Canada, Marea Britanie, Canada şi Mexic se împrumută chiar şi pe 100 de ani, iar Mc Donald's a lansat recent un bond cu scadenţa la 40 de ani. Cumpărătorii sunt fondurile de pensii şi societăţile de asigurare, afectate de politica dobânzilor mici. Dobânzile mici îi fac pe investitori să fie mai rezervaţi în a acorda credite? Nu. Pare contraintuitiv, însă abia randamentele mici sunt cele care îi forţează pe investitori să caute plasamente în titluri având un grad mai ridicat de risc dat de scadenţele mai ridicate. Acesta este contextul unei explozii a pieţei emisiunilor de bonduri cu maturităţi ultralungi. Stocul titlurilor cu scadenţe mai mari de 30 de ani a sporit la 142,5 miliarde dolari, un avans anualizat de 22%, scrie Wall Street Journal citând date centralizate de Dealogic.

Procesul Rompetrol continuă şi după decesul lui Dinu Patriciu

Curtea de Apel Bucureşti a constatat ieri că omul de afaceri Dinu Patriciu a decedat, însă a decis să amâne discutarea cererii de încetare a procesului penal formulată de avocaţii acestuia. "Vom constata că a intervenit decesul apelantului intimat, care este un fapt de notorietate. (...) Încetarea procesului penal va fi luată în discuţie în cadrul dezbaterilor şi nu la acest moment procesual", a spus preşedintele completului de judecată. La termenul de ieri au fost audiaţi mai mulţi inculpaţi din dosar. Omul de afaceri Dinu Patriciu, decedat la 19 august, la Londra, fusese achitat, la 28 august 2012, de Tribunalul Bucureşti, achitaţi fiind şi ceilalţi 11 inculpaţi - Alexandru Bucşă, Petrică Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Ştefan Roşca Stănescu, Sorin Pantiş, Victor Eros, Paul Gabriel Miclăuş, Elena Albu şi Gabriela Victoria Anghelache.

EVENIMENTUL ZILEI

Monica Macovei a spus "Adio, PDL!"

Candidatul independent la Preşedinţie, Monica Macovei, a demisionat ieri din PDL, deşi iniţial nu lua în considerare această variantă. "Nu intenţionez să demisionez din PDL. Nu am încălcat nici o regulă din PDL. M-am decis să candidez acum 2 luni şi eu nu vreau să divizez. Candidez pentru că sunt singura care îl poate bate pe Victor Ponta", declara Macovei în urmă cu două săptămâni. Între timp, Macovei, care şi-a obţinut fotoliul de europarlamentar de pe locul doi pe lista PDL, a ajuns la concluzia că ceea ce se întâmplă cu PDL "este greşit". "Se fac în PDL tot felul de înţelegeri de la o zi la alta. Ne-am trezit în PDL cu un candidat care nu este al PDL, care nu a prezentat o viziune pentru România, care nu a avut niciodată ca prioritate statul de drept, nu a făcut niciodată nimic în mod real pentru aceste valori în care eu cred", a spus Macovei.

Medici din Argeş, trimişi în judecată pentru mită în cazul pensionărilor anticipate. 1.000 de şpăguitori au scăpat de acuzaţii!

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a celor doi medici de la Serviciul de Expertiză a Capacităţii de Muncă de la Casa Judeţeană de Pensii şi Asigurări Sociale Argeş pentru mită în cazul pensionărilor anticipate. Potrivit unui comunicat al DNA, au fost deferite justiţiei Iulia Maria Mihai, medic şef al Serviciului de Expertiză a Capacităţii de Muncă şi preşedinte al Comisiei de Expertiză Medicală, pentru luare de mită în formă continuată (487 acte materiale), şi Camelia Săndulescu, medic în cadrul aceluiaşi serviciu, pentru luare de mită în formă continuată (588 acte materiale).

Dan Voiculescu va sta în închisoare la Rahova

La închisoarea de lângă Bucureşti mai sunt cazaţi George Copos, fostul coleg de partid, dar şi interlopul Sandu Geamănu. Administraţia Naţională a Penitenciarelor a anunţat că Dan Voiculescu îşi va ispăşi pedeapsa de zece ani la penitenciarul de la Rahova. Aici, fondatorul Partidului Conservator va sta într-un regim închis, altfel spus nu va putea ieşi din celulă decât sub supravegherea gardienilor. Tot la Penitenciarul Rahova este încarcerat şi George Copos, afaceristul condamnat în dosarele "Transferurilor" şi "Loteria", cel care a ajuns vicepremier cu ajutorul mogulului de la Antene. În aceeaşi închisoare este "cazat" şi Sandu Geamănu, unul dintre cei mai de temuţi interlopi. De fapt, Geam[nu este considerat şi liderul deţinuţilor de la Rahova. Iniţial, posturile de televiziune au speculat că Dan Voiculescu va ajunge la penitenciarul din Giurgiu, considerat cel mai dur loc de detenţie din România.

JURNALUL NATIONAL

Stratfor: România, rol esenţial în strategia militară a Statelor Unite

Cu două zile înainte de deschiderea summit-ului NATO o consistentă analiză Stratfor, publicată sub semnătura lui George Friedman, prefaţează luarea unor decizii strategice importante pentru Statele Unite. În articolul intitulat "Ucraina, Irak şi o strategie la Marea Neagră", Stratfor relevă faptul că în acest moment politica externă a SUA se confruntă cu provocări în Siria, Irak şi Ucraina şi nu are niciun răspuns clar pentru niciuna dintre ele. Friedman consideră că problema cea mai critică pentru Statele Unite este aceea de a crea un plan integrat unic, care să ia în considerare cele mai presante provocări. Din punct de vedere operaţional s-ar putea să nu fie posibilă angajarea simultan cu toţi adversarii, dar conceptual este esenţială stabilirea unui centru de greutate coerent al operaţiunilor. Friedman consideră că este tot mai clar că poziţia acestui centru este Marea Neagră. Analistul american avansează ideea unui potenţial rol mai mare al României în zonă prin dotări militare superioare.

Sondaj înainte de referendumul pentru independenţa Scoţiei. 42% din alegători sunt pentru desprinderea de Marea Britanie

Un sondaj referitor la intenţia de vot în cadrul referendumului care va fi organizat în Scoţia, pe 18 septembrie, privind desprinderea de Marea Britanie, arată că 42% din alegători sunt pentru - cel mai mare procent în favoarea separării de până acum. Sondajul, efectuat în perioada 28 august - 1 septembrie arată că 42% dintre repondenţi vor independenţa, în timp ce 48% optează pentru rămânerea în cadrul Marii Britanii. 8% au spus că nu au o opţiune, în timp ce 2% au spus că nu intenţionează să voteze. Sondajul, organizat de agenţia YouGov, arată o schimbare majoră de atitudine în privinţa intenţiei de vot. Cu doar o lună în urmă, diferenţa dintre scoţienii care preferau rămânerea în cadrul Marii Britaniei faţă de cei care doreau independenţa era de 22%. În prezent, diferenţa s-a micşorat la 6%.

Maria Şarapova ar putea renunţa la cetăţenia rusă

Jurnaliştii americani de la "Page Six" au anunţat că Maria Şarapova este aproape de a lua o decizie interesantă după legea pe care a adoptat-o Vladimir Putin, scrie GSP.ro. Guvernul de la Kremlin a dat o lege prin care ruşii care au dublă cetăţenie sunt obligaţi să revină în Rusia pentru a-şi declara averea până pe 4 octombrie. Jurnaliştii americani au scris că printre cei afectaţi de această decizie sunt şi sportivi. Noua lege va duce la mărirea taxelor pentru ruşii care au dublă cetăţenie. Maria Şarapova este una dintre cele mai bune jucătoare de tenis la ora actuală şi va fi afectată de legea adoptată de ruşi, ea având şi cetăţenie americană. Rusoaica locuieşte în Florida şi a concurat pentru echipa olimpică de tenis a Rusiei. Sportiva din Rusia, în vârstă de 26 de ani, a câştigat 29 de milioane de dolari în perioada iunie 2012 - iunie 2013, conform Forbes. Averea Mariei Şarapova este estimată la peste 100 de milioane de dolari.

Aderarea la euro, jandarmul economiei

Obiectivul României de aderare la zona euro în 2019, dacă este tratat corespunzător, ar putea prelua rolul de "jandarm" al economiei româneşti, în absenţa unui acord cu Fondul Monetar Internaţional, a declarat, Radu Crăciun, economist-şef al Băncii Comerciale Române (BCR). "Din acest punct de vedere, ideea pentru un pact naţional pentru aderarea la zona euro mi se pare foarte bună chiar dacă ţinta de 2019 nu mi se pare obiectivă, pentru că va canaliza cumva energiile către o singură direcţie, va transcende ciclul electoral şi va aduce mai multă disciplină şi rigoare", a spus Crăciun. Acesta a mai spus că suspendarea acordului României cu FMI nu are prea mare importanţă în ochii investitorilor străini, deşi, pe plan intern, se ştie că în perioadele în care nu a existat un acord cu Fondul, s-au luat decizii care au generat probleme în economie.

NATIONAL

Sefa DNA, filata de "Doi s'un sfert"!

Este clar, disperarea "baronilor" care cad pe capete in urma "jihadului" declansat impotriva lor de procurorii anticoruptie nu mai are limite, daca au ajuns la asemenea gesturi extreme cum ar fi ordonarea unor actiuni ilegale de intimidare a celor care ii ancheteaza. Iar un exemplu concludent este cel al fostului sef al SIPI Ilfov, Mihai Vlad, care isi folosea inalta functie si relatiile din sistem pentru a incerca sa afle lucruri compromitatoare despre procurorii care anchetau faptele de coruptie din "RAI"-ul ilfoveran. Cum intre timp anchetele nu doar ca nu s-au oprit, dar "baronii" continua sa fie pur si simplu decimati de catre anchetele DNA, acestia le-au cerut insistent "colaboratorilor" de la "Doi s'un sfert" sa foloseasca tehnica din dotare nu doar pentru a-i avertiza, dar si pentru a le oferi "materie prima" informationala. Cu care sa poata declansa o contraofensiva mediatica si politica virulenta prin care sa obtina debarcarea celor pe care ii considerau principali vinovati de "prigoana" declansata impotriva lor...

Candidatii la Presedintie, trimisi la psihiatru

Liderul PDL Constanta, Gigi Chiru, propune testarea oricarui prezidentiabil de catre un medic psihiatru, anterior depunerii candidaturii pentru prima functie in stat. Initiativa pedelistului constantean are la baza examenul medical cerut oricarui roman la angajare, regula despre care Gigi Chiru spune ca trebuie sa fie "extinsa" astfel incat sa functioneze si in cazul candidatilor la Presedintie. Iar ideea i-a venit pornind de la un exemplu concret: Victor Ponta. "De curand, psihiatrul Florin Tudose a pus deputatului, prim-ministrului si candidatului la Presedintie Victor Ponta un diagnostic prin care subliniaza dedublarea personalitatii omului politic Victor Ponta. Desi nu doresc sa iau ca reper diagnosticul psihiatrului Tudose, totusi aceasta reactie a unui specialist in domeniu ar trebui sa ne puna pe ganduri, caci in acest an electoral, candidatii, indiferent cum se numesc ei, ar trebui sa depuna si certificatul medical prin care se atesta sanatatea lor.

Liga 1 valoreaza 225 de milioane de euro

Finalizarea campaniei de transferuri a adus tot felul de calcule referitoare la sumele investite in cele mai puternice ligi europene. Cota jucatorilor din Romania a crescut substantial in aceasta vara, Liga 1 ajungand in prezent pe pozitia a 13-a in clasamentul celor mai tari campionate de pe continent. Totusi, cu 226 de milioane de euro, Liga 1 este sub prima divizie din Grecia, care aduna la start fotbalisti cotati la 269 de milioane de euro. In privinta cluburilor, Steaua are de departe cea mai puternica trupa, cotata la aproape 43 de milioane; de remarcat ca transferurile lui Rusescu, Bourceanu si Papp au adus un plus de 9,6 milioane. In Europa, cele mai puternice campionate sunt in Anglia (3,7 miliarde), Spania (2,75 miliarde) si Italia (2,4 miliarde).

PUTEREA

Primăria Capitalei dă peste 1,5 mil. euro pentru numărarea spaţiilor publicitare şi a cablurilor

Primăria Capitalei vrea să dea peste 1,5 milioane de euro pentru identificarea spaţiilor din Bucureşti unde pot fi amplasate panouri publicitare şi a cablurilor de curent inactive. Numărarea cablurilor va scoate de la bugetul local peste 2 milioane de lei, iar Primăria aşteaptă, de asemenea, o soluţie pentru înlăturarea instalaţiilor ce nu mai sunt folosite. Peste 1,2 milioane de euro dă municipalitatea bucureşteană pentru identificarea spaţiilor unde pot fi amplasate panouri publicitare.

Răscoală la CNA împotriva Laurei Georgescu

Opt din cei unsprezece membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) se "leapădă" de preşedintele instituţiei, Laura Gerorgescu. Puciul declarativ al celor opt a fost detonat după ce, în 27 august, preşedintele Comisiei pentru Cultură din Senat, parlamentarul PSD Georgică Severin, a declarat că instituţia îşi va relua activitatea cu Laura Georgescu în funcţia de preşedinte al CNA. Pe 27 august, mai mulţi membri ai Consiliului au fost audiaţi în Comisia de Cultură a lui Severin, la presiunile media şi politice, iar rezultatul a fost "rămâne cum a fost". Cei opt "răsculaţi" CNA sunt Viorel-Vasile Buda, Radu Călin Cristea, Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Florin Gabrea, Monica Gubernat, Răsvan Popescu şi Cristina Trepcea. În comunicatul de presă oficial, ei "se delimitează categoric faţă de limbajul şi comportamentul preşedintelui CNA, Laura Georgescu". Singurele semnături care lipsesc sunt cele ale lui Christian Mititelu, Lorand Turos şi, evident, Laura Georgescu.

Naţiunile Unite: Luptele din Ucraina au creat un milion de refugiaţi

Oficialii ONU atrag atenţia asupra crizei umanitare care s-a produs în regiunile rusofone ale Ucrainei. Naţiunile Unite estimează că înfruntările armate dintre forţele guvernamentale şi separatiştii pro-ruşi au forţat peste un milion de oameni să îşi părăsească agoniseala de o viaţă. Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a anunţat că luptele din Ucraina au forţat un milion de oameni să îşi abandoneze locuinţele pentru a se refugia în alte regiuni sau ţări. Datele furnizate de Naţiunile Unite arată că numai în ultimele săptămâni peste 260.000 de ucraineni au fugit de războiul din est. Potrivit oficialilor ONU, numărul real al refugiaţilor este mult mai mare decât cel oficial deoarece mulţi ucraineni s-au dus la rude sau prieteni şi nu sunt oficial înregistraţi ca refugiaţi. Câteva mii de ucraineni au cerut azil politic în Polonia, Germania, Suedia şi Belarus. Peste 800.000 au trecut în Rusia şi nu mai vor să se întoarcă în ţară.

ROMANIA LIBERA

CSAT se reuneşte miercuri, pentru mandatul României la Summit-ul NATO din Ţara Galilor

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se va reuni, miercuri, începând cu ora 18.00, la Palatul Cotroceni, pe agendă aflându-se mandatul României la Summit-ul NATO din Ţara Galilor, din 4-5 septembrie, în special participarea la misiunea NATO din Afganistan în 2015. Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării se vor discuta elementele care au în vedere mandatul României privind Summitul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) care se va desfăşura în perioada 4 - 5 septembrie în Newport (Ţara Galilor, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord). Potrivit comunicatului de presă, acest mandat al României la Summit-ul NATO se referă, în principal, la participarea României la misiunea NATO din Afganistan în anul 2015 şi la unele măsuri stabilite la nivelul Alianţei Nord-Atlantice, în contextul situaţiei regionale actuale.

Presa chineză: "Ponta a spus că admiră Partidul Comunist Chinez"

Presa oficială din China susţine că premierul Victor Ponta a afirmat marţi, la Beijing, că "admiră Partidul Comunist Chinez pentru felul în care şi-a condus poporul pe calea socialistă". "Ponta a spus că România este mândră de prietenia tradiţională cu China şi că admiră Partidul Comunist Chinez pentru felul în care şi-a condus poporul pe calea socialistă", transmite xinhuanet.com. "România apreciază rolul important pe care China îl are în promovarea păcii mondiale şi a dezvoltării şi va continua să sprijine ferm eforturile Chinei pentru menţinerea suveranităţii naţionale şi a integrităţii teritoriale", a spus, potrivit sursei citate, premierul aflat în vizită. "Ponta a spus că dezvoltarea Chinei a oferit României şanse extraordinare şi că România este interesată de schimburile de experienţă şi cooperările strânse cu China", se arată în acelaşi articol.

ZIARUL FINANCIAR

Doar pieţele externe ţin în viaţă fabricile industriaşilor români

Dacă înainte de Revoluţie toate mijloacele de transport erau de fabricaţie româ­nească, de la autobuze la metrouri, tramvaie şi locomotive, în prezent abia se pot număra pe degetele de la o mână unităţile care mai produc astfel de vehicule, însă care nu reuşesc să îşi găsească clienţi pe piaţa locală. "Cum să pună Metrorex criterii care să elimine din start producătorii locali, cum mai încurajăm atunci crearea de locuri de muncă şi dezvoltarea afacerilor locale? Închid tot şi gata dacă nu avem nicio sus­ţinere! Deşi plătim taxe şi impozite suntem excluşi din cauza condiţiilor solicitate de la licitaţii", spune Valer Blidar, proprietarul Astra Vagoane Călători din Arad, care a contestat această licitaţie.

Comerţul creşte cu 6,3%. După galopul din ultimele luni, consumul dă semne de oboseală

"Galopul" comerţului din ulti­mele luni a încetinit, avansul în serie brută a cifrei de afa­ceri din comerţul cu amănun­tul fiind în luna iulie de 6,3% comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut. În mai şi iunie creşterea indicatorului Institutului Naţional de Statistică ce ilustrează evoluţia consumului a fost de 9,2% şi respectiv 10,2%. "Dinamica anuală a vânzărilor din retail încetineşte, în luna iulie avansul fiind de 6,3%, cu 2,3 puncte procentuale mai mic decât rata medie de creştere din prima jumătate a acestui an", spune Cătălina Molnar, economist-şef în cadrul UniCredit Ţiriac Bank. Privind în perspectivă, există riscul ca pe viitor încrederea consumatorilor să fie influenţată de rezultatul conflictului geopolitic dintre Rusia şi UE, explică ea.

Presaţi de taxele uriaşe pe muncă, angajatorii caută căi alternative pentru a-şi plăti oamenii

Mai mult de jumătate din evaziunea fiscală de pe piaţa muncii, estimată la 16,7% din PIB, provine din munca la gri, iar fenomenul este atât de răspândit, încât administratorii de firme au reuşit să găsească diferite "breşe" fiscale prin care să scoată banii din companii pentru a plăti lunar în plicuri o parte din sumele aferente salariilor angajaţilor. Folosirea metodei dividendelor, a avansurilor spre decontare, a înregistrării de servicii sau chiar a firmelor offshore este cel mai des întâlnită metodă de ocolire a legii pentru plata angajaţilor, spun consultanţii fiscali, care avertizează însă că acestea sunt periculoase şi nerecomandate. Povara fiscală reprezentată de contribuţiile sociale aferente salariilor i-a determinat pe o mare parte din angajatorii locali să folosească practica angajării de forţă de muncă "la gri", în sensul că încheie cu angajaţii contracte de muncă cu salariul minim pe economie, iar restul banilor îl oferă sub formă de cash. Iar economiile făcute de angajator sunt semnificative.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb