REVISTA PRESEI 04.01.2013

Willy Homner
Revista Presei / 4 ianuarie 2013

ADEVARUL

Traian Băsescu şi Victor Ponta, prima întâlnire pe 2013

Premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu, s-au întâlnit, joi, la Cotroceni, pentru prima dată în 2013. Tema discuţiilor dintre cei doi a fost bugetul pentru anul 2013, care va fi prezentat înainte de sosirea delegaţiei Fondului Monetar Internaţional în ţară. Premierul Victor Ponta a declarat, joi seara, la B1 tv, despre întâlnirea pe care a avut-o cu preşedintele Traian Băsescu, menţionând că temele discutate le-a abordat şi cu alţi lideri politici. Singurul lider politic pe care nu l-a abordat premierul este Vasile Blaga, preşedinte PDL, însă Victor Ponta a spus că va urma şi o discuţie cu acesta. Victor Ponta a menţionat că vrea ca salariul minim să crească de la 700 la 800 RON. Bugetul urmează să fie dezbătut în Parlament şi aprobat de Guvern înaintea vizitei FMI în România, prevăzută în perioada 15-29 ianuarie.

Ungaria şi Bulgaria au redus preţul energiei cu 10%, România a majorat factura la curent cu 10%

Ungaria a redus de la 1 ianuarie preţurile gazelor naturale, electricităţii şi energiei termice livrate populaţiei cu 10%, iar o măsură similară urmează să fie aplicată cel târziu în aprilie. De asemenea, în Bulgaria gazele şi energia termică s-au ieftinit de la 1 ianuarie cu 9,8%, respectiv 3-7%. În schimb, în România, preţul energiei electrice a crescut de la începutul anului cu 10%. Potrivit unei analize a Portfolio, reducerea actuală de 10% a preţului energiei nu este justificată economic, întrucât nu a avut loc o scădere a costului materiilor prime. Ministrul bulgar al Economiei, Energiei şi Turismului, Delyan Dobrev, a promis în decembrie ieftinirea gazelor naturale de la 1 ianuarie 2013, datorită scăderii costurilor producţiei interne şi negocierii unui contract mai avantajos de livrare cu grupul rus Gazprom, care prevede o reducere cu 20% a preţului.

Reacţiile clienţilor Romtelecom după pierderea canalelor Pro Tv: "Avem în schimb programe BBC şi HBO. Mie îmi convine!"

Mulţi dintre abonaţii Romtelecom care nu au mai avut de ieri acces la canalele din trustul Pro şi-au exprimat mulţumirea faţă de programele pe care le-au primit în schimb. "Mie îmi convine. Lăcomia se plăteşte!", scriu mulţi dintre aceştia pe reţelele sociale. Romtelecom a scos de ieri 11 posturi de televiziune Pro TV din grilă după ce nu a reuşit să ajungă la o înţelegere cu reprezentanţii trustului în ceea ce priveşte preţul pe care operatorul îl plăteşte pentru dreptul de a redifuza canalele. În locul acestor programe, abonaţii Romtelecom au început de astăzi să aibă acces la alte nouă posturi internaţionale: HBO, HBO Comedy, BBC Knowledge, Comedy Central, Shorts, BBC World News, France 24, MTV Hits, Mooz Hits.

Gérard Depardieu obţine cetăţenia rusă şi câştigă lupta cu guvernul francez: va plăti impozit de numai 13% în loc de 75%

Preşedintele rus Vladimir Putin a aprobat cererea pentru cetăţenie făcută de actorul Gérard Depardieu, care a anunţat că părăseşte Franţa din cauza majorării impozitelor. Vladimir Putin a semnat decretul ca răspuns pentru "o solicitare de cetăţenie către Federaţia Rusă, făcută în numele lui Depardieu Gérard Xavier, născut în Franţa, în 1948", potrivit unui comunicat publicat pe site-ul guvernului rus. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Putin, a adăugat că actorul în vârstă de 64 de ani a înaintat cererea pentru cetăţenie, iar aceasta a fost aprobată în baza "influenţei lui Depardieu în zona culturii" şi a "roluri semnificative pe care acesta le-a jucat în filme despre istoria Rusiei". În 2011, actorul a dat viaţă personajului Grigori Rasputin într-un serial de televiziune francez.

Veşti bune la început de an: Leul s-a apreciat puternic în prima zi de tranzacţionare din 2013. Cursul de schimb a ajuns la 4,4153 lei/euro, minimumul ultimelor opt luni

Aprecierea leului de la sfârşitul anului trecut a continuat şi în prima şedinţă de tranzacţionare din 2013. Moneda naţională s-a apreciat în prima şedinţă a anului, iar Banca Naţională a României a anunţat o referinţă de 4,4153 lei/euro, nivelul minim al ultimelor opt luni. Un curs mai mic s-a înregistrat la 8 mai, respectiv 4,4032 lei/euro. Rata de referinţă pentru francul elveţian a coborât joi la 3,6523 lei/franc, de la 3,6681 lei/franc în 31 decembrie. Astfel, cursul de referinţă leu/franc elveţian a atins cel mai redus nivel din 27 aprilie 2012, dată când francul a fost la 3,6416 lei.

CURENTUL

Vocea Rusiei, răguşită şi plină de penibil, latră din nou la porţile Cotrocenilor

Sub umbrela faptului că Vocea Rusiei ar respecta opiniile propriilor cititori (a se citi postaci - n.r.) acest portal a urcat zilele trecute părerea unui anume "Marian Rădulescu" care este foc şi pară pe consilierul prezidenţial Iulian Chifu, cel care anterior declarase într-un interviu pentru Mediafax că "Vocea Rusiei", postul public de la Moscova, a fost în 2012 un instrument de propagandă, dezinformare şi ingerinţă în politica românească prin incitarea la scandal între preşedintele Băsescu şi Guvern. Dar supărarea postului rusesc nu s-a limitat numai la Administraţia Prezidenţială, ci a atacat frontal şi poate cea mai credibilă instituţie media din România, agenţia de presă Mediafax. Epitetele celor de la Vocea Rusiei au fluctuat între "sursa dezinformării" şi "canalul" pe care ar fi fost introdus mesajul lui Chifu.

Kelemen: Voiculescu este "tumoarea canceroasă a politicii româneşti"

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, vorbeşte, într-un interviu acordat unei reviste ungare, despre condiţiile pe care Uniunea nu le-a acceptat pentru a intra la guvernare, el catalogându-l în acest context pe Dan Voiculescu drept "tumoarea canceroasă a politicii româneşti".

CURIERUL NATIONAL

Evoluţii contradictorii pe piaţa chiriilor

Pe segmentul apartamentelor cu patru camere s-a consemnat o scădere dramatică pentru un interval de doar 12 luni, de 27%. Chiriile pentru apartamentele cu 2 şi 3 camere au fost relativ stabile în 2012. Garsonierele au reprezentat singurul tip de locuinţe unde tarifele au înregistrat o creştere totuşi timidă.

Ministerul Agriculturii pregăteşte legea arealelor irigabile

Iniţiatorii propun modificarea ordinii de restricţionare a utilizării apei pentru irigaţii, precizând că, în timp de secetă, aceasta este prima suspendată de la consum. Arealele irigabile vor fi cuprinse în hărţi, pe fiecare unitate administrativ-teritorială, cu delimitarea claselor de calitate ale solului. Utilizatorii de apă din areal vor avea un "drept de apă personalizat". Potrivit prognozelor europene, România este ţara cea mai afectată de secetă dintre ţările europene şi a solicitat ca Ministerul Agriculturii să înceapă procedurile de sprijinire a fermierilor. Studiile existente estimează potenţialul maxim irigabil la 7,9 milioane de hectare.

Raiffeisen BpL: Potenţialul pieţei de economisire-creditare este foarte mare

Preşedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, Aurelia Cionga: Interesul pentru economisire-creditare este mai ridicat în rândul populaţiei cu nevoi locative mai puţin urgente. Potenţialul pieţei va atinge un nivel de 2,1 milioane cetăţeni în următorii 5 ani, adică un grad de penetrare de 10%, care constituie obiectivul Asociaţiei Băncilor pentru Domeniul Locativ ( ABDLR) pe acelaşi orizont de timp, a spus preşedintele Raiffeisen BpL. "În urma unui studiu realizat pentru bancă, am observat că cei mai atraşi de produsul de economisire-creditare sunt familiile tinere cu copii, acestea dorind să economisească pentru copiii lor încă de când sunt mici. Acest lucru este demonstrat şi de comportamentul clienţilor noştri care doresc să economisească pe termen mediu şi lung cu un randament bun şi pentru a se pune la adăpost de un viitor nesigur".

Investiţiile chineze în SUA ating un nou nivel record

Sectoarele cele mai atractive pentru investitorii chinezi din SUA au fost explorarea de petrol şi gaze naturale şi nu în ultimul rând metodele de fabricare avansate. Investiţiile străine chineze directe în Statele Unite au atins un nou nivel record în 2012, iar semnele că acestea ar încetini sunt puţine, în ciuda grijilor persistente ale unora cu privire la faptul că afluxul de moneda chinezească prezintă un risc de securitate în creştere pentru China. Companiile chineze au încheiat în 2012 contracte în valoare de 6,5 miliarde de dolari, în creştere cu 12 procente faţă de 5,8 miliarde de dolari în 2010, potrivit unui raport realizat de Rhodium Group din New York, care urmăreşte investiţiile străine chineze.

EVENIMENTUL ZILEI

Revoluţia ciolanului a izbucnit în USL. Mii de funcţionari, epuraţi până la 15 ianuarie

În goana după posturi în noul guvern, baronii liberali şi social-democraţi se faultează fără menajamente. În acest timp, mii de bugetari vor fi înlocuiţi în deconcentrate cu clientela USL. În perioada următoare vor avea loc disponibilizări la nivelul instituţiilor deconcentrate, iar, în paralel, vor fi făcute reangajări cu oameni ai USL-ului, susţine fostul deputat PDL, Gelu Vişan. "Este vorba de mii de oameni, potrivit informaţiilor pe care le-am primit din judeţe. Au fost oameni chemaţi şi puşi unii să-şi dea demisia, alţii să plece. Vom asista la un fenomen simplu de epurare politic, iar pe de altă parte la o angajare în masă", a spus Vişan, contactat de EVZ. El a precizat că termenul dat organizaţiilor locale ale USL, pentru a întocmi listele cu disponibilizaţi, expiră pe 15 ianuarie.

Ponta: PIB-ul e cu aproximativ 20 miliarde de lei mai mic faţă de estimarea iniţială

Premierul Victor Ponta a comentat la televiziunile de ştiri, prin intervenţii telefonice, întâlnirea pe care a avut-o cu preşedintele Traian Băsescu şi o parte dintre liderii politici. Singurul pe care nu l-a abordat încă este Vasile Blaga, însă a precizat că va solicita o întâlnire cu acesta. Victor Ponta a mai adăugat şi faptul că în următoarea perioadă vor fi dezbateri legate şi de regionalizare, adăugând că ar prefera împărţirea regiunilor după cele opt istorice."Singura variantă posibilă, din punctul meu de vedere, pentru regionalizare ar fi introducerea în Constituţie a celor opt regiuni actuale. Nu vom desfiinţa consilile judeţene iar unele atribuţii al consililor vor fi transferate către regiuni. Regiunile vor avea dreptul să acceseze fonduri europene şi să contracteze credite în mod direct", a declarat Ponta.

Alegeri în CSM. Astăzi se decide soarta justiţiei

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) îşi alege astăzi o nouă echipă de conducere, mandatul judecătoarei Alina Ghica şi cel al procurorului Oana Schmidt-Hăineală în funcţiile de preşedinte şi, respectiv, vicepreşedinte încetând de drept. Reamintim că, potrivit Constituţiei şi legii de organizare şi funcţionare a CSM, preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului se aleg dintre membrii CSM, cu majoritate simplă de voturi. În cazul de faţă, minimum 10 voturi. Mandatul lor este pe o perioadă de un an şi nu poate fi reînnoit. Până în prezent, oficial, nu şi-a anunţat nimeni candidatura, legea permiţând depunerea acestora chiar şi la momentul de debut al şedinţei privind alegerea noii conduceri. De altfel, chiar a devenit un obicei ca anunţurile să fie făcute la începutul şedinţei şi nu mai înainte, candidaţii prezentându-şi în aceeaşi zi şi proiectele de management.

Cum scapă fermierii români profitul printre degete

Porumbul şi soia vor fi cele mai rentabile culturi în 2013, susţin experţii. Românii preferă grâul după seceta din 2012. Fenomenele meteo extreme din 2012 au redus semnificativ producţia agricolă pe întreg mapamondul. Pe lista ţărilor afectate se numără mari puteri agricole precum SUA, Rusia, dar şi state din bazinul Mării Negre, inclusiv România. Dacă unii fermieri au ajuns în faliment, alţii au profitat de situaţie şi au obţinut profituri bune de pe urma unor culturi precum porumbul sau soia ale căror cursuri au crescut spectaculos. În 2012, tona de soia (folosită în furajarea animalelor) a depăşit 600 de dolari, iar cea de porumb 300 de dolari. Şi pentru 2013, perspectivele se arată favorabile, cel puţin în prima parte a anului. Experţii de la banca Morgan Stanley pariază pe cele două culturi şi în 2013, estimând o creştere a preţurilor, în primul semestru din 2013. În partea a doua a anului, preţurile ar urma totuşi să scadă.

JURNALUL NATIONAL

Soluţia ministrului de Interne pentru rezolvarea ambuteiajelor: DN1 - drum cu sens unic spre staţiunile montane

Radu Stroe, Ministrul de Interne, a propus ca DN1 să fie un drum cu sens unic spre munte până când va fi gata autostrada Bucureşti-Braşov, potrivit Realitatea TV. Propunerea ministrului va fi luată spre analizare. Sfârşitul mini-vacanţei de Revelion a făcut ca circulaţia pe DN 1 Braşov - Ploieşti şi DN 1A Braşov - Săcele - Cheia - Ploieşti să se desfăşoare cu dificultate, ieri, din cauza aglomeraţiei. Şoferii au fost sfătuiţi să folosească rute alternative, cum ar fi Braşov - Piteşti - Bucureşti. Tot ieri, la ora 12.00, a fost luată măsura devierii circulaţiei de pe DN 1, dinspre Braşov către Ploieşti, pe DN 1A Săcele - Cheia.

Cele mai citite 10 cărţi din lume. Marea surpriză e locul doi

După ani de studii, criticul literar James Chapman a realizat un top al celor mai citite 10 cărţi din lume. Au fost luate în considerare titlurile publicate în cele mai multe exemplare şi vândute în ultimii 50 de ani. Prevalent a fost numărul exemplarelor vândute, considerându-se că acestea au fost citite, spre deosebire de exemplarele puse în circulaţie dar nevândute. Cum este de aşteptat, Biblia domină autoritar clasamentul, cu aproape 4 miliarde de exemplare distribuite. Pe locul doi, la mare distanţă, cu "doar" 820 de milioane de exemplare vândute se situează "Citate din Preşedintele Mao Ze-Dong". Beletristica prinde podiumul, prin Harry Potter - 400 de milioane de exemplare vândute (dacă socotim şi pirateria, s-ar putea, totuşi, ca seria autoarei britanice J.K. Rowling să fie mai lecturată decât "Citatele" lui Mao; unde mai pui că acestea din urmă, ca şi Biblia, de altfel, sunt adeseori doar expuse în bibliotecile personale, fără a fi citite vreodată).

Descoperitul de cont vs cardul de credit

Mulţi dintre noi intră în pană de bani înainte de salariu sau intenţionează să facă o achiziţie neprogramată de valoare mare. În lipsa unor economii care să ne scoată din impas sau a unor rude ori prieteni mai norocoşi financiar decât noi, putem recurge la împrumuturile de pe cardul cu facilitate de descoperit de cont (overdraft) sau de cel de credit. Deşi ambele produse bancare pun la dispoziţie linii de finanţare, destinaţia sumelor trase va face diferenţa între cheltuielile viitoare. Cu alte cuvinte, overdraftul este cea mai bună soluţie pentru un impas financiar de scurtă durată, iar cardul de credit, pentru cumpărături de valoare mare, direct de la comercianţi.

NATIONAL

Ultima miscare la DNA a lui Daniel Morar a adus-o pe Mona Pivniceru in pragul depresiei!

In timp ce politicienii se razboiau prin studiourile televiziunilor care dintre ei garanteaza mai mult independenta Justitiei, in teren tabara uselista suferea o lovitura greu de recuperat. Pe "sestache", de Mos Nicolae, cu doar cateva zeci de ore inainte de alegerile parlamentare, Daniel Morar, sprijinit de CSM, impanzea tribunalele din tara si structurile teritoriale ale DNA cu peste o suta de magistrati fideli. Iar posturile cheie pe care acestia au fost numiti pe 6 decembrie sunt intangibile pentru urmatorii sase ani, cat dureaza noile mandate. Bineinteles, pentru ca nu cumva loialitatea fata de Palatul Cotroceni sa le fie zguduita de grijile interimatului. Daniel Morar a reusit sa acopere acum ultimele "gauri" din DNA, care nu erau asigurate cu oamenii sai de incredere. Drept urmare, un nou val de tineri procurori de la Tribunalele si Curtile de Apel din toata tara au fost deja detasati la DNA, urmand a-si intra in paine chiar de Sfantul Ion.

Vaticanul a suspendat platile cu cardul

Vaticanul a fost nevoit sa suspende orice plata cu cardul pe teritoriul sau, la cererea Bancii Italiei. Cererea este argumentata prin faptul ca singura banca ce are o retea de plati prin card pe teritoriul Vaticanului, Deutsche Bank Italia, nu are autorizatie pentru derularea tranzactiilor respective. In aceste conditii, nu se stie cum a operat si pana acum in statul papal acest - de altfel - mare grup bancar, cel mai important din Germania si unul dintre cele mai mari din UE (implicate insa si in manipularea dobanzilor LIBOR si EURIBOR...).

Trupele speciale rusesti de desant, actiuni de amploare in Marea Neagra

Ministerul rus al Apararii a anuntat exerciti militare navale de mare amploare pentru sfarsitul acestei luni, unele urmand sa se desfasoare in Marea Neagra. Navele din Flota Marii Negre, a Marii Baltice si a Marii Nordului, plus nave din flotele Pacificului vor iesi in larg pentru exercitiile de razboi "Fortele Armate Rusesti 2013", unele desfasurandu-se in Marea Mediterana. NATO stie de ce! "Exercitii militare navale de o asemenea amploare au loc prima data in ultimele decenii si au ca scop imbunatatirea sistemului de interactiune multiforte si de comanda-control", se arata in comunicatul ministerului Apararii.

PUTEREA

100.000 de români au petrecut Revelionul în staţiunile din ţară

Aproape 100.000 de români şi-au petrecut Revelionul în unităţi turistice din ţară, în creştere cu 30% faţă de anul trecut, şi au cheltuit aproximativ 81 de milioane de lei (18 milioane euro), cu 20% mai mult faţă de anul precedent, potrivit datelor Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, transmite Mediafax. Pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă din acest an au călătorit în străinătate 7.880 turişti, în creştere cu aproximativ 27% faţă de anul 2011, iar aceştia au cheltuit aproximativ 3,1 milioane euro, mai mult cu 15% faţă de anul anterior, potrivit studiilor FPTR realizate pe baza datelor furnizate de sistemul de rezervări www.RezEx.ro şi a unui sondaj aplicat unui număr semnificativ de operatori din turism.

Relu Fenechiu va primi despăgubiri de la jurnaliştii care l-au şantajat

Doi jurnalişti din Iaşi au fost condamnaţi, joi, de Curtea de Apel Cluj, la închisoare cu suspendare pentru şantaj, după ce au fost acuzaţi că între 2001-2004 au cerut mai multor persoane politice şi oameni de afaceri bani pentru publicitate, între părţile vătămate fiind ministrul Relu Fenechiu. "Astfel, Florin Asimionesei a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, condiţionată de un termen de încercare de cinci ani, iar Alin Tocan la doi ani de închisoare cu suspendare şi un termen de încercare de patru ani. De asemenea, cei doi au fost achitaţi pentru săvârşirea infracţiunii de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Sentinţa este definitivă", a declarant purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Cluj, Claudia Ilieş.

Ai grijă la depozitele bancare. S-ar putea să retragi mai puţini bani decât ai pus

Credeţi că dobânda la depozitul bancar este cea mai importantă? O dobândă mare nu înseamnă automat că oferta este una bună. Cei care vor să economisească trebuie să ia în considerare comisioanele percepute de bancă şi să aleagă cu atenţie cui să încredinţeze banii. In unele cazuri, cei neatenţi ar putea să ajungă să plătească banca pentru a o împrumuta, dacă uită să retragă banii la timp, îi retrag înainte de termen sau nu iau în considerare nivelul comisioanelor. Românii preferă depozitele pe termen scurt, unde dobânzile sunt mai mici. Populaţia României are depozite la termen de 98 de miliarde de lei, dintre care 61,3 miliarde de lei în moneda naţională. Peste 90% din depozitele populaţiei au scadenţa de până la un an. Cele mai multe sunt cu scadenţa de până la 3 luni, notează economica.net.

ROMANIA LIBERA

Un an crucial pentru direcţia în care o va apuca România

Reformele prevăzute sunt majore şi privesc revizuirea Constituţiei, schimbarea sistemului electoral, aşa-numita "regionalizare" şi politicile din domeniile energiei şi transporturilor. Finanţele sunt de asemenea o miză majoră. Aceste reforme pot să meargă în direcţia integrării europene, demonstrând în acest fel că PSD a ales direcţia Vest, sau într-o direcţie diferită. Iată marile dosare ale lui 2013. Revizuirea Constituţiei. Premierul Victor Ponta a declarat: "Cred că trebuie să modificăm Constituţia în prima sesiune a anului viitor, până în iunie. O să avem o majoritate consistentă. Atunci nu mai avem alegeri şi nu mai poate Băsescu să spună că modificăm Constituţia împotriva lui". Regionalizarea. Nu există alt motiv mai important pentru înfiinţarea ministerului domnului Dragnea, lăsând corupţia deoparte, decât realizarea unei noi structuri administrative. Schimbarea sistemului electoral. Victor Ponta s-a pronunţat deja pentru o revenire la sistemul "pe liste" şi a promis că va propune legislaţia necesară în prima jumătate a anului.

Redesenarea "hărţii energetice" planetare

Ne îndreptăm spre o vârstă de aur a gazului de şist? Problema este deschisă şi discuţiile pro şi contra sunt ­furtunoase la nivel mondial, în timp ce boom-ul hidrocarburilor neconvenţionale în America de Nord bulversează datele energetice planetare şi slăbeşte dominaţia producătorilor tradiţionali, cei din Orientul Mijlociu şi Rusia. Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) prevede că până în 2035 gazul neconvenţional - de şist în majoritate - va furniza aproape 30% din producţia gaziferă mondială, faţă de 14% cât este astăzi. Experţii AIE arată că între 2017 şi 2020 Statele Unite vor deveni primul producător mondial de petrol, depăşind Arabia Saudită. Pentru gaz, evoluţia va fi mai rapidă şi vor devansa Rusia încă din 2015.

Preşedintele Traian Băsescu participă vineri la şedinţa CSM

Preşedintele Traian Băsescu participă, vineri, la la şedinţa plenului Consiliului Superior al Magistraturii, în care urmează să fie aleasă noua conducere a instituţiei, potrivit Mediafax. Potrivit Preşedinţiei, Traian Băsescu va participa de la ora 11:00 la şedinţa plenului Consiliului Superior al Magistraturii. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) îşi aleg, vineri, noua conducere, judecătoarea Alina Ghica şi procuroarea Oana Schmidt Hăineală, care au deţinut până acum preşedinţia şi vicepreşedinţia acestui for, intenţionează să facă rocadă, însă şi alţi magistraţi vor să candideze. Oficial, anul acesta, niciun candidat nu şi-a depus candidatura.

ZIARUL FINANCIAR

Dănilă: Este necesară regândirea obiectivelor, a misiunii şi a rolului BNR

Pentru a smulge economia din stagnare poate fi tolerat un anumit nivel al inflaţiei peste ţintele propuse, fiind necesară desprinderea de analizele sofisticate, adeseori rupte de realitate şi adoptarea de măsuri pentru creşterea ponderii activităţilor productive şi crearea de locuri de muncă, pentru revigorarea consumului intern mai ales pe segmentul produselor fabricate local, pentru creşterea exporturilor şi diversificarea pieţelor şi, nu în ultimul rând, pentru influenţarea pozitivă a veniturilor gospodăriilor şi firmelor, spune Nicolae Dănilă, profesor universitar, doctor în economie. Este pentru prima dată când un membru al consiliului de ad­ministraţie al BNR se exprimă - chiar şi din postura de profesor - vizavi de nevoia unor schimbări în abordările de politică monetară.

Guvernul Ponta pune azi bugetul pe masă

Guvernul Ponta discută azi bugetul pe 2013 bazat pe o creştere economică de 2%, un produs intern brut în valoare de 648,7 miliarde de lei (141,8 mld. euro) şi un deficit bugetar de 1,7% din PIB, faţă de 2,2% din PIB anul anterior. Constrângerile bugetare sunt mari pentru guvernul condus de Victor Ponta pe partea de cheltuieli: plus 15% la salariile bugetarilor pentru primele şase luni, încă 7% pe ultimele şase luni din an, un miliard de euro de rambursat la FMI de la buget, plus 4% la pensii. Toate aceste obligaţii suplimentare ar putea duce al ţinerea pe loc a cheltuielilor de capital, adică a investiţiilor. Prognoza estimează un plus de 3,8% al exporturilor faţă de o stagnare în 2012 şi un plus de 1,9% al consumului faţă de 0,2% creştere anul anterior.

Ponta: O eroare a Statisticii privind PIB-ul reduce cheltuielile bugetare cu aproape 1 miliard lei

Premierul Victor Ponta a declarat joi seara că o eroare de calcul a Institutului Naţional de Statistică (INS) privind Produsul Intern Brut (PIB) va determina reducerea cheltuielilor bugetare prevăzute pentru anul viitor cu aproape 1 miliarde de lei pentru încadrarea în ţinta de deficit stabilită. Ponta a arătat la RTV că va cere vineri ca această situaţie să fie verificată şi, dacă eroarea se confirmă, atunci, foarte probabil, va înlocui conducerea INS. Contactaţi de MEDIAFAX, reprezentanţii INS au recunoscut diferenţele între cifre, menţionând însă că nu este vorba despre o eroare, ci de o realitate pe care o relevă datele finale privind evoluţia PIB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb