Bursa de la Bucureşti a închis în creştere uşoară, cu 0,11%, prima şedinţă din acest an, într-o piaţă unde jucătorii au realizat transferuri de 34,37 milioane lei (7,65 milioane euro), aceasta fiind şi prima zi din noul program, extins până la ora 18.00. Piaţa a deschis pe minus, după ce anul 2013 a fost cel mai bun din ultimii şase pentru bursa locală, însă creşterile uşoare de pe bursele europene au întors pe verde şi piaţa locală. Vineri a fost prima zi şedinţă în care bursa s-a închis la ora 18.00. Prelungirea programului BVB, de la 16:45 la 18:00, urmăreşte să alinieze bursa de la Bucureşti la orarul principalelor burse europene, care se deschid la ora 10:00 şi se închid la ora 18:30, ora României. Totodată, şedinţa de la Bucureşti se va suprapune pentru o oră şi jumătate pe şedinţa din SUA, care începe la ora 16:30, ora României. Până la ora 16:45, rulajul de pe segmentul de acţiuni era de aproape 30 milioane lei, iar până la finalul sesiunii lichiditatea a urcat până la 34,37 milioane lei (7,65 milioane lei).
• Daniel Dăianu, la Adevărul Live: România va avea o creştere economică de 2%, o cifră relativ respectabilă, însă ea nu va impresiona buzunarele oamenilor
Daniel Dăianu, profesor de economie şi prim-vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, a declarat, la Adevărul Live, că economia românească va înregistra o creştere de aproximativ 2% în 2014, însă acest avans nu va fi resimţit în rândul românilor de rând, nu va duce la o îmbunătăţire a nivelului de trai. Coordonarea în materie de politici economice la nivel european a fost una limitată. Diminuarea unor dezechilibre foarte mari în unele ţări precum Grecia, Irlanda, Portugalia, chiar Italia, chiar Spania a fost una foarte necesară. Şomajul de 23-24% de ansamblu în ţări precum Spania este o cifră foarte deprimantă. Dacă ne gândim la şomajul din SUA în timpul Marii Depresiuni, de 25%, ne dăm seama de dimensiunea fenomenului. Criza nu s-a terminat. Există unele ştiri pozitive, dar nu aici, peste Ocean. Ceea ce ar putea o creştere nominală de peste 3% la o inflaţie mică, este vorba de o creştere apreciabilă. Economia europeană, practic, a stagnat.
• Lukoil România a primit autorizaţie de înfiinţare pentru un parc fotovoltaic pe platforma rafinăriei Petrotel Ploieşti
Compania Lukoil Energy and Gas România a primit de la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) autorizaţia de înfiinţare pentru centrala electrică fotovoltaică Petrotel-Lukoil, potrivit unui document postat pe site-ul ANRE. Compania a primit autorizaţia în cadrul şedinţei din 30 decembrie 2013 a Comitetului de reglementare din cadrul ANRE. Acesta este primul proiect fotovoltaic al ruşilor de la Lukoil în România şi al doilea în sectorul energiei regenerabile, potrivit Agerpres. La finele anului 2012, publicaţia de profil windpowermonthely.com scria că Lukerg Renew, un joint-venture între ruşii de la Lukoil şi grupul italian ERG, a achiziţionat un proiect eolian în Romania de la dezvoltatorul italian Inergia. Valoarea tranzacţiei nu a fost dezvaluită, însă Lukerg preciza că se aşteaptă să investească circa 135 de milioane de euro în acest proiect, care va fi amplasat în judeţul Tulcea. Lucrările ar urma să fie finalizate în a doua jumătate din 2014.
• Gazele s-ar putea scumpi în acest an cu 10% pentru populaţie şi cu 18% pentru industrie
Calendarul de liberalizare a pieţei gazelor naturale prevede o majorare de 10% a preţului pentru consumatorii casnici pe parcursul acestui an şi o creştere de 18% pentru industrie, însă scumpirile efective vor ţine cont de realităţile pieţei de la începutul fiecărui trimestru din 2014. Calendarul de liberalizare a fost agreat în 2012 de către Guvernul României, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană şi prevede liberalizarea totală a pieţei pentru consumatorii casnici până la 31 decembrie 2018. Pentru industrie, calendarul prevede liberalizarea completă până la 31 decembrie 2014, însă, potrivit Legii energiei electrice şi a gazelor naturale, există posibilitatea prelungirii termenului cu un an, dacă în 2014 se constată că diferenţa dintre preţul gazelor de producţie internă şi cel de import este prea mare, potrivit Agerpres. Preţul gazelor de producţie internă este acum în jur de 200 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce gazele de import costă aproximativ 400 de dolari pe mia de metri cubi.
• Banca Transilvania a deschis o sucursală la Roma, destinată în special românilor din Italia
Banca Transilvania a deschis vineri o sucursală la Roma, prima unitate din Italia, care este destinată în special românilor din această ţară, atât persoane fizice, cât şi companii, a anunţat banca. "Extinderea în străinătate este o oportunitate de business pentru banca noastră. Relaţiile româno-italiene şi strategia pe care o avem pentru BT Italia vor contribui, cu siguranţă, la creşterea organică a băncii", a declarat Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie al băncii. Reprezentanţii băncii anunţaseră anterior, la jumătatea lunii octombrie, că sucursala de la Roma va fi deschisă în luna noiembrie a anului trecut. Clienţii Sucursalei Italia au la dispoziţie întreaga ofertă a Băncii Transilvania: depozite, credite, BT24 Internet Banking şi Mobile Banking, carduri, transferuri de bani, serviciul SMS Alert, Direct Debit, posibilitatea achitării facturilor pentru furnizorii din România etc.
• Dacia a ajuns anul trecut pe locul 5 pe piaţa franceză, cu cea mai bună creştere a vânzărilor
Dacia a înregistrat cea mai mare creştere anul trecut pe piaţa franceză şi s-a plasat pentru prima dată pe locul 5 pe piaţă pe ansamblul unui an întreg, fiind aproape de marca de pe locul al patrulea, notează Renault. Pe segmentul autoturismelor, Dacia a înregistrat anul trecut vânzări de 89.844 unităţi în Franţa, în urcare cu 11,2% faţă de 2012, iar cota de piaţă a mărcii a avansat de la 4,2% la 5%. La nivel de grup, vânzările Renault au scăzut cu 0,7%, la 547.700 automobile şi vehicule comerciale uşoare, în timp ce cota de piaţă a urcat cu 1,2 puncte, la 25,4%. Piaţa auto franceză a scăzut cu 7,1% în primele 11 luni ale anului trecut, la 1,615 milioane automobile livrate, potrivit datelor prezentate în luna decembrie de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile. Vânzările Dacia în Uniunea Europeană au urcat în perioada ianuarie-noiembrie cu 21,1%, cea mai bună creştere în topul mărcilor, la 260.500 maşini.
• Ce companii scoate statul pe bursă în 2014 şi unde se vor duce banii. După îndelungi scandaluri, Hidroelectrica se va lista la Bucureşti şi la Londra
După îndelungi aşteptări, Hidroelectrica, Electrica şi Complexul Energetic Oltenia vor ajunge în acest an pe piaţa de capital, iar banii încasaţi vor fi alocaţi pentru investiţii. Listările Romgaz şi Nuclearelectrica au ţinut capul de afiş în 2013, alături de vânzarea de acţiuni Transgaz, iar Guvernul nu va întrerupe ritmul şi va aduce în ringul bursier în acest an alte trei societăţi îndelung aşteptate: Hidroelectrica, Electrica şi Complexul Energetic Oltenia. Hidroelectrica este cea mai cunoscută dintre ele, dar şi cea mai controversată. Compania a ieşit din insolvenţă în luna iunie a anului trecut, după o perioadă de un an în care administratorul judiciar a denunţat contractele cu "băieţii deştepţi", dar şi cu Andritz Hydro şi a renegociat peste 500 de contracte comerciale, dar şi contractul colectiv de muncă cu salariaţii. Remus Borza, fost administrator judiciar şi preşedinte al Consiliului de Supraveghere al companiei, declara în ultima conferinţă ca reprezentant al companiei, că profitul Hidroelectrica se va ridica în 2013 la 900 de milioane de lei, cât în ultimii 11 ani.
• Unchiul lui Kim Jong-un a murit sfâşiat de câini, fiind aruncat dezbrăcat într-o cuşcă cu 120 de patrupede înfometate
Pe 13 decembrie, agenţia oficială nord-coreeană KCNA a confirmat execuţia lui Jang Song-thaek, unchiul liderului Kim Jong-un, şi a cinci consilieri apropiaţi acestuia, fără a fi precizată modalitatea de executare. Potrivit publicaţiei prochineze Wen Wei Po, din Hong Kong, Jang Song-thaek a murit sfârşiat de câini, acesta şi consilierii lui fiind aruncaţi dezbrăcaţi într-o cuşcă în care se aflau aproximativ 120 de patrupede înfometate, scrie "The Independent". Informaţia publicată iniţial de Hong Kong Wen Wei Po şi preluată de publicaţia "The Straits Times", din Singapore, la 24 decembrie. Întreaga scenă a fost vizionată de sute de oficiali nord-coreeni, inclusiv de Kim Jong-un. După ce liderul Kim Jong-un a ordonat execuţia unchiului său Jang Song-thaek, provocând nelinişte în ţară şi în străinătate, surse din interiorul ţării au raportat că forţele de ordine au arestat alte sute de rude ale fostului Secretar de Stat. Potrivit unui informator, suspecţii au fost trimişi în lagăre de concentrare.
• EVENIMENTUL ZILE
• Pesediştii şi liberalii ŞI-AU SĂRIT LA BEREGATĂ din a doua zi a anului. Se cere CONGRES EXTRAORDINAR pentru revalidarea candidaturii lui Antonescu
USL intră în 2014 cu stângul. Neînţelegerile dintre PSD şi PNL au izbucnit încă din cea de-a doua zi a anului, lideri ai celor două partide vorbind despre ruperea Uniunii sau despre necesitatea revalidării candidaturii lui Crin Antonescu drept prezidenţiabil al alianţei guvernamentale. Primul foc l-a tras preşedintele PSD Ilfov, Gabriela Firea care, invitată ieri seara la Antena 3, a vorbit despre ruperea USL, avansând chiar un termen. "Cel mai bine ar fi în luna martie. În aprilie începe campania pentru europarlamentare şi avem nevoie de o situaţie clară. Să ştiu pe picior joc, ca să zic aşa", a spus Firea. Aceasta a relatat că în şedinţele de partid au mai fost colegi care au propus ruperea USL."Eu personal am spus "votez Crin Antonescu", pentru că îl respect, îl apreciez, îl stimez, l-am avut invitat la zeci de emisiuni, ştiu că este un om inteligent, este un om respectabil, un candidat redutabil. Dar acum - de exemplu vorbesc despre organizaţia mea de la Ilfov, PSD Ilfov, ca preşedinte - colegii mei nu au aceleaşi sentimente", a adăugat ea.
• PRESA FRANCEZĂ, după ridicarea RESTRICŢIILOR. Muncitorii ROMÂNI şi BULGARI: Ce s-a schimbat cu ADEVĂRAT, la 1 ianuarie 2014
Cotidianul francez Liberation a publicat un articol în care explică pe larg ce s-a schimbat de la 1 ianuarie, odată cu eliminarea restricţiilor pe piaţa muncii pentru români şi bulgari, etapă care a generat nenumărate "fantezii şi temeri, în ultimele luni". Potrivit Liberation, deschiderea pieţei muncii pentru cetăţenii din România şi Bulgaria nu înseamnă şi că cele două ţări au intrat în spaţiul Schengen: "O vreme, mulţi oameni politici din toate taberele şi chiar mulţi jurnalişti şi-au imaginat că la această dată, România şi Bulgaria se vor integra în spaţiul Schengen, ceea ce ar permite cetăţenilor lor - şi prin urmare şi romilor, care provin în mare parte din aceste două ţări - să circule mai uşor. Un discurs fals şi care dezinformează".
• CUM a vizitat Victor Ponta Sarmizegetusa, deşi aceasta ERA ÎNCHISĂ pentru public
După fotografiile cu Regele Mihai şi cu Ghiţă Ciobanul, iată că şi poza de la Sarmizegetusa Regia îi aduce ghinion premierului. Postând-o pe Facebook, acesta s-a dat de gol că a vizitat cetatea dacilor într-o perioadă în care era închisă pentru turişti. Informaţia este publicată pe blogul ei de ziarista Dollores Benezic, care a dorit să viziteze la rândul ei cetatea, în aceeaşi zi, dar nu a avut acces nici măcar în apropierea acesteia, maşina sa fiind întoarsă din drum de paznici la 4 km de ziduri. Conform programului oficial, a cărui fotografie ziarista a pus-o pe site-ul ei, dollo.ro, cetatea nu poate fi vizitată între lunile decembrie şi februarie.
• Politician român, bătut de un grup de tineri pe stradă, pe motiv că nu vorbea limba maghiară
Fostul lider al PD Covasna, Gheorghe Preduţ, a depus o plângere la Poliţie, reclamând că în noaptea de Revelion a fost bătut pe stradă. Potrivit politicianului motivul agresiunii ar fi faptul că nu cunoaşte limba maghiară. Gheorghe Preduţ, fost preşedinte al PD Covasna în perioada 1994-2001, le-a spus poliţiştilor că tinerii i-au adresat câteva întrebări în limba maghiară, iar după ce le-a răspuns că nu vorbeşte această limbă a fost luat la bătaie. Totodată, el a declarat că a fost bătut de mai mulţi tineri care au în jur de 20 de ani şi că în urma loviturilor i-a fost ruptă o coastă. Incidentul s-a petrecut chiar în noaptea de revelion. Politicianul a fost transportat la Spitalul Judeţean, iar joi a depus o plângere la Poliţia Sfântu Gheorghe. "Dacă îmi spunea cineva că se poate întâmpla aşa ceva în municipiul Sfântu Gheorghe, nu-l credeam", a declarat Preduţ pentru Mediafax.
• S-a SINUCIS o LEGENDĂ de pe Wall Street. Înainte de a se arunca de la etajul 16, şi-a DONAT toată AVEREA de 800 de MILIOANE DE DOLARI | FOTO
Magnatul american Robert W.Wilson s-a sinucis, după ce aterior şi-a donat întraga avere, de peste 800 de milioane de dolari. Milionarul s-a aruncat de la etajul 16, dintr-un apartament luxos din New York. Robert W.Wilson avea 87 de ani şi a suferit un atac cerebral în urmă cu câteva luni. Pentru că nu a avut moştenitori şi-a lăsat toţi banii unor organizaţii caritabile sau de cercetare, relatează Christian Post. Prietenul său, Stephen Viscusi, a explicat gestul ca pe o încheiere firească a suferinţelor: "Mereu mi-a spus că nu vrea să sufere şi că atunci când se va întâmpla ceva va fi pregătit", a declarat Stephen Viscusi. Deşi era căsătorit de 35 de ani, multi-milionarul nu a avut copii, aşa că a decis să îşi lase averea organizaţiilor de caritate. "Planul său era să îşi doneze toţi banii. Mi-a spus recent 'Mai am doar 100 de milioane'", a povestit Stephen Viscusi, pentru The New York Post.
• JURNALUL NATIONAL
• NOAPTEA MINŢII în Parlamentul European. Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe vrea să amprenteze românii care imigrează în Germania
Dezbaterea privind imigranţii români şi bulgari care vor ajunge în Germania a atins un nou nivel vineri, când politicieni conservatori de rang înalt au cerut amprentarea lor pentru a-i împiedica să primească indemnizaţii sociale. "Imigranţii care vin în Germania doar pentru Hartv IV (indemnizaţii de şomaj), alocaţii pentru copii şi asigurări de sănătate trebuie trimişi rapid în ţările lor de origine. Pentru a preveni intrările multiple trebuie să ne gândim la amprentarea lor", a declarat preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Parlamentului European, Elmar Brok, pentru cotidianul Bild, preluat de TheLocal.de. Brok, un membru al Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a cancelarului Angela Merkel, a fost criticat de partidul său pentru aceste comentarii. Armin Laschet, vicepreşedinte al CDU, a declarat că ideea "este în dezacord cu o Europă deschisă". Regina Görner, un membru al comitetului de conducere al CDU, a descris cererile CSU de restricţii pentru români şi bulgari drept "absurde".
• Brok, amprentatorul românilor, servicii de la prostituatele ucrainience şi apropiat de Monica Macovei
Elmar Brok, neamţul care a propus amprentarea românilor în Germania, nu este uşă de biserică. Vechi europarlamentar, din 1980, creştin democratul, membru al Partidului Popular European, el a intrat în câteva scandaluri care i-au şifonat imaginea. În cariera lui a fost ziarist în presa scrisa şi radio, care l-a adus în funcţia de vicepreşedinte la grupul media Bertelsman. Din această poziţie a făcut lobby pentru grupul german media, dar el a spus că asta e un hobby, de unde i s-a tras şi porecla de hobbyst. El a fost anchetat de Parlamentul European pentru acţiunile lui, că ar fi cenzurat investigaţii jurnalistice în Germania. Amprentatorul de români este în acelaşi grup parlamentar cu Monica Macovei şi apropiat în Germania cu soţul fostei ei asistente, parlamentar din partea creştin democraţilor. (D.C.)
• Raport MAI pentru perioada sărbătorilor: Peste 2 milioane de artificii confiscate, aproape 1.600 de permise reţinute
Aproape 1.600 de permise au fost reţinute şi peste 2 milioane de articole pirotehnice au fost confiscate de poliţişti în perioada sărbătorilor, timp ce pompierii au avut în medie 906 intervenţii pe zi, potrivit datelor furnizate de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), scrie Mediafax. La nivelul Ministerului Afacerilor Interne a avut loc o analiză a evenimentelor care au avut loc în perioada 25 decembrie 2013 - 2 ianuarie 2014, perioada sărbătorilor de iarnă, principala concluzie rezultată fiind aceea că sărbătorile de iarnă nu au fost marcate de evenimente majore care să fi afectat siguranţa cetăţenilor.