REVISTA PRESEI - 04.02.2012

Willy Homner
Revista Presei / 4 februarie 2012

ADEVARUL

Descoperire istorică în Marea Neagră: Petrom şi Exxon au găsit gaze în perimetrul Neptun

Prima sondă săpată în perimetrul Neptun din Marea Neagră de către gigantul american ExxonMobil şi compania românească Petrom a indicat prezenţa unor zăcăminte de gaze naturale, potrivit unui comunicat comun al celor două companii. Oficialii companiilor susţin însă că este prea devreme pentru a se preciza dacă aceste zăcăminte sunt sau nu comerciale. O delegaţie a Exxon şi Petrom a fost primită ieri la Cotroceni de preşedintele Traian Băsescu. Acesta le-a spus investitorilor că noile descoperiri sunt importante, în contextul în care acum România este nevoită să suplimenteze importurile de gaze din Rusia, din cauza gerului, la preţuri foarte mari.

Premieră absolută pentru sectorul petrolier românesc

Aceasta este o premieră absolută pentru sectorul petrolier românesc, întrucât, până acum, forajul pe platoul continental s-a făcut doar la adâncimi mici, de câteva zeci de metri, iar acum este vorba de o adâncime de apei de aproximativ 1.000 de metri. Sonda Domino 1 este situată la 170 de kilometri de ţărm. Se estimează că adâncimea sondei va fi de peste 3.000 de metri sub nivelul mării. Forajul va fi executat de către vasul ultramodern de clasă mondială Deepwater Champion, care a sosit recent în apele româneşti special pentru acest proiect, după finalizarea programului de foraj derulat de Exxon în apele turceşti.

Investiţii de un milion de dolari pe zi

Potrivit unor declaraţii din această vară ale reprezentanţilor Exxon, în faza de explorare costurile companiilor vor fi de circa un milion de dolari pe zi. Dacă vor descoperi petrol şi gaze în acest perimetru, etapa de dezvoltare şi producţie va necesita investiţii între 3 şi 10 miliarde de dolari. Operaţiunile de foraj sunt estimate să dureze circa 90 de zile, perioadă în care Exxon şi Petrom ar trebui să ştie dacă în acel perimetru se găsesc zăcăminte comerciale de hidrocarburi. Dacă se va confirma o descoperire comercială, dezvoltarea ulterioară a perimetrului Neptun va avea un impact industrial, social şi economic pozitiv semnificativ asupra României, mai spun petroliştii.

Rusia taie gazul către UE. Austria primeşte cu 30% mai puţin. România e afectată

Comisia Europeană a confirmat că cel puţin şapte state membre UE, printre care şi România, se confruntă cu o scădere a furnizării gazelor dinspre Rusia în condiţiile în care temperaturile au scăzut puternic în toată Europa. "Vă pot confirma faptul că există o descreştere a furnizării de gaz semnalată în Polonia, Slovacia, Austria, Ungaria, Bulgaria, România şi în Italia. Nu avem încă datele exacte, dar ieri în Austria scăderea era de 30%, Italia 24% şi în Polonia 8%", a declarat astăzi Marlene Holzner, purtătorul de cuvânt al Comisarului pentru energie, Gunther Oettinger.

Băsescu: Ne încălzim acum cu gazele din Rusia, dar sperăm să găsim altă soluţie

Consumul naţional de gaze naturale se menţine la valori record, de peste 70 milioane metri cubi pe zi, însă alimentarea se desfăşoară fără probleme deosebite, a anunţat, joi, Ministerul Economiei. Însuşi preşedintele Traian Băsescu s-a arătat preocupat de situaţie, el recunoscând importanţa găsirii unor noi surse de alimentare cu gaz. "Încercăm să supravieţuim vremii foarte friguroase cu gazele din Rusia, dar sper să găsim altă soluţie în perioada următoare", a spus vineri şeful statului.

Autostrăzile A1 şi A2 sunt închise. Care este starea drumurilor

Viscolul şi ninsoarea au dus la închiderea a 10 drumuri naţionale şi a Autostrăzii Soarelui. Frigul a mai făcut două victime. Autostrada A2 şi 22 de drumuri naţionale sunt închise. Este posibil să se formeze polei în sudul şi sud-estul ţării din cauza carosabilului ud şi a temperaturilor extrem de scăzute, informează Centrul Infotrafic. Şoferii sunt sfătuiţi să reducă mult viteza, să mărească distanţa de siguranţă faţă de vehiculul dinainte şi să adopte o manieră prudentă la volan, pentru a nu cădea victimă accidentelor rutiere. Începând cu ora 00.30, traficul pe DN7 Piteşti - Râmnicu Vâlcea - Veştem a fost redeschis. Traficul pe autostrada A1 Bucureşti - Piteşti a fost reluat, însă rămâne restricţionat pentru autovehiculele cu tonaj de peste 7,5 tone,

UPDATE Cod galben de ninsori abundente până duminică la ora 20.00

Meteorologii au emis un nou cod galben, valabil de vineri 3 februarie până duminică 5 februarie, ora 20.00. În acest interval vor fi ninsori abundente mai ales astăzi şi mâine, iar meteorologii avertizează că aria ninsorilor va cuprinde treptat toate regiunile. Prognoza arată că începând din sud-vest, local stratul de zăpadă va depăşi 20 de centimetri, iar vântul va avea la rafale viteze de peste 60 de km/h.

Şeful ANAF, Sorin Blejnar, cercetat penal

Procurorii DNA au deschis un dosar nou pe numele lui Sorin Blejnar şi al lui Codruţ Marta, fostul său şef de cabinet, pentru instigare la evaziune fiscală, scrie rtv.net. Şeful Fiscului apare în acest dosar ca protector al celei mai mari reţele de contrabandă cu motorină şi benzină. Capul reţelei este Attila Peter Racz, unul dintre cei mai prolifici importatori de petrol la negru din România, care are legături şi cu mafia italiană. Afacerile suspecte ale lui Racz au intrat încă de anul trecut în atenţia procurorilor anticorupţie. DNA a dispus în decembrie 2011 trimiterea în judecată a petrolistului orădean pentru constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la evaziune fiscală şi trafic de influenţă. Şeful ANAF percepea mită pentru fiecare cisternă cu motorină care intra în ţară, cerând 25, 30 de euro pentru fiecare tonă.

"România Liberă" şi "Şapte seri", nereguli în declararea tirajelor

Cotidianul "România liberă" şi publicaţia de timp liber "Şapte seri" au declarat un tiraj mai mare decât cel real, potrivit unor verificări efectuate de BRAT. "România liberă" şi "Şapte seri" au declarat un tiraj care nu este conform cu rezultatul verificărilor făcute în tipografii, anul trecut, de Biroul Român de Audit al Tirajelor (BRAT), potrivit paginademedia.ro. La România liberă au fost făcute, anul trecut, 28 de controale. În şase dintre acestea au fost găsite diferenţe. Cea mai mică diferenţă între tirajul declarat şi verifiările din tipografie: 12.000 de exemplare. Cea mai mare: 44.000 de exemplare. Neregulile găsite de BRAT însumează 171414 copii. La Şapte seri, din 32 de controale, 30 au remarcat diferenţe majore între tiraj şi rezultatul verificărilor, de la 10.000 la 29.000 de exemplare.

Uzina Dacia de la Mioveni se va închide până luni din cauza ninsorii

Uzina Dacia s-a închis începând de vineri noapte, iar activitatea va fi sistată până luni dimineaţă. Conducerea uzinei a luat această decizie în urma condiţiilor meteo nefavorabile care îi împiedică pe muncitori să ajungă la lucru. DN 73 Piteşti - Mioveni a fost închis vineri seară din cauza ninsorii, iar muncitorii nu pot ajunge la schimbul 3. Din acest motiv, managementul uzinei le-a transmis angajaţilor să stea acasă până luni. "Pentru schimbul de noapte care trebuia să intre la 23:00, conducerea a luat decizia să nu mai vină. Situaţia la Mioveni este dificilă. Mîine ar trebui să lucrăm normal, dar depinde de condiţiile meteo", a declarat iniţial pentru rtv.net Anca Oreviceanu, director de comunicare al Dacia şi Grup Renault România. După o analiză mai atentă a situaţiei, conducerea a luat hotărârea de a închide uzina pînă luni.

Jurnaliştii de la Reuters intră în grevă, pentru prima dată în 25 de ani

Jurnaliştii de la Reuters au votat să intre în grevă, pe 9 şi 10 februarie, fiind nemulţumiţi de salariile lor, aceasta fiind prima acţiune de acest gen din ultimii 25 de ani a angajaţilor agenţiei de presă, informează guardian.co.uk, citat de Mediafax. The National Union of Journalists (NUJ), sindicatul angajaţilor de la Thomson Reuters, a votat, cu o majoritate covârşitoare, începerea unei greve de 48 de ore, săptămâna viitoare. Acţiunea va avea loc concomitent cu publicarea rezultatelor financiare ale companiei Thomson Reuters.

Monica Macovei: Licenţa de exploatare pentru Roşia Montană a expirat în urmă cu 12 ani

Europarlamentarul din partea PDL Monica Macovei susţine, într-o postare pe blogul personal, că licenţa de exploatare pentru proiectul minier de la Roşia Montană deţinută de Gold Corporation (RMGC) a expirat de 12 ani. Macovei oferă mai multe motive pentru care procedura pentru acordarea licenţei de exploatare ar trebui reluată şi întoarsă la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi Guvern. De asemenea, ea spune că Agenţia trebuie să verifice dacă se poate exploata aurul şi prin alte metode, nu cu cianură, iar dacă nu, să se renunţe la acest proiect.

FMI, UE şi BCE cer Greciei să taie pensiile şi salariile cu 25%

Reprezentanţii instituţiilor internaţionale cu care Grecia are deja un program de finanţare şi acum negociază un al doilea pachet de urgenţă vor măsuri mai drastice de austeritate. Printre altele, oficialii Fondului Monetar Internaţional, ai Uniunii Europene şi ai Băncii Centrale Europene le-au cerut grecilor schimbări radicale în ceea ce priveşte legislaţia, care ar conduce la scăderea pensiilor şi salariilor cu 25%. O misiune comună a creditorilor internaţionali se află la Atena zilele acestea pentru evaluarea acordului cu statul elen şi pentru a analiza progresele făcute de greci în ceea ce priveşte reformele cerute de cele trei organizaţii.

Război cu paradisurile fiscale. SUA dau în judecată cea mai veche bancă elveţiană

Autorităţile americane au demarat acţiuni în instanţă împotriva băncii de investiţii Wegelin, cea mai veche bancă elveţiană de investiţii, acuzând instituţia că a ajutat americani bogaţi să "ocolească" plata impozitelor. Activele şi fondurile unei bănci partenere, care ar fi ajutat Wegelin să conspire pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă, au fost puse sub sechestru.

EVENIMENTUL ZILEI

Pleacă Boc! Urmează Diplomatul sau Bancherul?

Zilele lui Emil Boc în fruntea guvernului sunt numărate pe degetele de la o singură mână. Emil Boc are zilele numărate la Palatul Victoria. Numărătoarea o fac diverse grupări din PDL şi toate au ajuns la acelaşi numitor comun: practic Boc ar mai urma să stea în scaunul de prim-ministru până pe la mijlocul săptămânii viitoare. Conform unor surse democrat-liberale, după reuniunea tensionată de marţi cu grupurile parlamentare, însuşi premierul a ajuns la această concluzie. Soluţia care se conturează este aceea a unui guvern cu premier tehnocrat, dar cu majoritatea miniştrilor politici.

BURSA PREMIERILOR. Mutarea finală îi aparţine lui Traian Băsescu

Surse din mediul politic spun că iniţial au fost luate în vedere două zone care ar fi putut să furnizeze un premier tehnocrat: cea economică şi cea diplomatică. Fost premier, foarte apreciat la nivel internaţional pentru modul în care a gestionat situaţia leului nou şi pentru politica activă în privinţa dobânzilor acordate la credite, a siguranţei băncilor, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu (63 de ani), nu este complet scos din calcule, în ciuda refuzului său repetat. Un alt favorit este directorul SRI George Maior (45 de ani), fost diplomat şi parlamentar, un personaj care s-a implicat foarte activ în zona luptei anti-corupţie şi care beneficiază de o imagine bună în plan extern, mai ales la Washington. Omologul său de la SIE, Mihai Răzvan Ungureanu (44 de ani), este o altă variantă. Diplomat de carieră, ex-ministru de externe, a semnat acordul cu SUA pentru baze militare americane în ţara noastră. O altă soluţie vehiculată este Lucian Croitoru (54 de ani), doctor în economie şi consilier al lui Isărescu, care a mai constituit o alternativă de premier în anii trecuţi.

SOV, 6 luni de închisoare cu executare. Ghiţă: "Vîntu e istorie"

Judecătoria Sectorului 1 l-a condamnat, ieri, pe Vîntu la şase luni de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat că l-a şantajat pe omul de afaceri Sebastian Ghiţă. Tot ieri, la Tribunalul Bucureşti, SOV a avut termen în dosarul "Popa". Procesul se judecă cu uşile închise. Ion Ilie Cezar, judecat în acelaşi dosar, a fost condamnat la cinci luni de închisoare. Sentinţa celor doi poate fi atacată prin recurs. Vîntu trebuie să-i plătească şi 100.000 de lei daune morale lui Sebastian Ghiţă, dar şi cheltuieli judiciare, către stat, de 11.000 de lei.

"Războiul Alb" continuă până luni

PROGNOZĂ. De astăzi, ninsorile vor începe să se transforme în lapoviţă şi ploi şi ar putea apărea fenomenul Freezing Rain. 24 de oameni au murit din cauza frigului. n vestul, nordul şi nord-estul ţării, precum şi la munte va continua să ningă, în timp ce în restul teritoriului, treptat, ninsorile se vor transforma în lapoviţă şi ploaie (care ar putea îngheţa la sol - fenomenul Freezing Rain). Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), "frecvent se va depune polei". Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -10 grade Celsius în nordul Moldovei şi până la 7 grade pe litoral, iar cele minime vor fi între -10 şi 0 grade Celsius.

Marea listare. Cum poţi lua acţiuni

Oamenii de afaceri români au şanse mici să pună mâna pe o acţiune a companiei lui Mark Zuckerberg. Brokerii explică de ce. Vestea că Facebook face primul pas spre listarea pe Bursă nu i-a lăsat indiferenţi nici pe români. Cei care sperau să poată subscrie la oferta publică iniţială de acţiuni (IPO) au călcat în aceste zile tot mai des pragul caselor de brokeraj sau şi-au sunat brokerii. Însă, din păcate, şansele de a deveni acţionari la cea mai mare reţea de socializare din lume nu sunt tocmai de partea lor. "Pentru a putea subscrie, un român ar trebui să fie clientul unei societăţi de brokeraj care are o relaţie bună de colaborare cu una dintre băncile care realizează operaţiunea - Morgan Stanley, JPMorgan, Goldman Sachs, Bank of America Merrill Lynch, Barclay's Capital şi Allen & Company", a declarat Iulian Panait, preşedinte KTD Invest.

Subway va deschide 11 unităţi în Bucureşti

Lanţul de fast food Subway se pregăteşte să deschidă primele unităţi în România. În prezent, a acordat 18 licenţe pentru conceptul de business, iar acestea ar trebui să se transforme şi în restaurante în sine. "11 dintre aceste licenţe sunt pentru Bucureşti (+Ilfov n.red). Continuăm să avem negocieri cu noi antreprenori locali, dispuşi să intre în familia Subway", spune Rumen Radev, responsabilul de dezvoltare al retailerului. Subway are unele dintre cele mai mici costuri de start-up din întreaga industrie de profil, investiţia medie într-o unitate deschisă în Europa Centrală şi de Est fiind de aproximativ 100.000 de euro. La nivel mondial, Subway are 36.162 de restaurante, în 98 de ţări.

Egipt: ultraşii duc revoluţia mai departe

Tragedia de pe stadionul din Port Said a reaprins spiritele. Suporterii echipelor de fotbal contestă în stradă regimul militar egiptean. Cel puţin patru persoane şi-au pierdut viaţa, la Suez şi Cairo, în ciocnirile din ultimele două zile dintre poliţie şi suporterii radicali ai echipei Al-Ahly. Aceştia acuză Ministerul de Interne că a încurajat, miercuri seară, masacrul de pe stadionul din Port Said, soldat cu 74 de morţi. Ultraşii susţin că fanii echipei locale, Al-Masry, au fost lăsaţi să intre cu arme pe stadion şi că, la finalul meciului pierdut de echipa din capitala ţării, forţele de ordine au stins nocturna, pentru ca atacatorii să se poată face nevăzuţi. Ultraşii echipei Al-Ahly au jucat un rol important în protestele de anul trecut din Piaţa Tahrir, care au culminat cu alungarea de la putere a preşedintelui Hosni Mubarak. De câteva luni însă, ei şi-au diversificat repertoriul, incluzând scandări prin care cer plecarea regimului militar de la conducerea ţării şi moartea liderului de facto al Egiptului, mareşalul Mohamed Tantawi, scrie "New York Times".

Chinezii de la Lenovo se pregătesc să cucerească România

Lenovo, al doilea mare producător de PC-uri la nivel mondial, va deschide, anul acesta, mai multe magazine exclusive în ţara noastră, o strategie importată direct din ţara de origine, China. La şase ani după ce a cumpărat divizia de PC-uri IBM, cu 1,25 miliarde de dolari, chinezii de la Lenovo au ajuns numărul doi mondial în producţia de PC-uri, iar anul acesta ţintesc primul loc. "Pentru 2012, Lenovo îşi propune să devină lider mondial şi noi va trebui să ţintim tot mai sus", potrivit lui Aurel Neţin, country manager Lenovo România, Bulgaria şi Moldova. În ţara noastră, piaţa de PC-uri a continuat să crească. Neţin spune că înainte de criză piaţa locală de PC-uri era estimată la un milion de unităţi, iar acum a ajuns la 500.000 de unităţi. 8 magazine Lenovo vor fi deschise anul acesta în ţara noastră, iar cel mai mare va fi inaugurat, în următoarele luni, în Capitală

Frigul te face mai deştept!

Locuitorii regiunilor mai reci din Statele Unite au un IQ mai mare decât semenii lor din zonele mai calde, relevă un studiu realizat de University of Central Missouri şi publicat în Psychological Reports. Cercetătorii au măsurat temperatura medie anuală în fiecare stat şi au comparat - o cu testele de inteligenţă naţionale la care sunt supuşi elevii americani. Rezultatele au fost ponderate cu diverse variabile, ca PIB-ul, procentul de cetăţeni de culoare, hispanici sau asiatici. După toate aceste corecţii, concluzia a fost că "există o legătură negativă între IQ şi temperatura medie anuală". În aceste condiţii, încălzirea globală trebuie să ne îngrijoreze pe toţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb