REVISTA PRESEI - 04.04.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 4 aprilie 2011

ADEVĂRUL

Vîntu: De duminică seară, Sebastian Ghiţa nu mai este managerul Realitatea TV

Membrii Consiliului de Administraţie al companiei Asesoft, deţinută de omul de afaceri Sebastian Ghiţă, au anunţat că vor depune plângeri penale împotriva lui Sorin Ovidiu Vîntu. În replică, Sorin Ovidiu Vântu a declarat că un partener "mai neserios" ca Sebastian Ghiţă "nu poate să existe" şi că din această seară Ghiţă nu mai este managerul Realitatea TV. Răspunsul lui Ghiţă nu s-a lăsat aşteptat: "Eu nu am un contract cu domnul Vîntu. În acte proprietarul Realitatea este domnul numit Vitalie Dobândă. Consiliul de Administraţie al Realitatea, după ce obţine decizia Adunării Generale a Acţionarilor, trebuie să deschidă o acţiune în instanţă". Sorin Ovidiu Vântu a declarat, pentru Mediafax, că ia în calcul convocarea Adunării generale a acţionarilor Realitatea Media pentru rezilierea contractului cu Asesoft.

Firma lui Ghiţă depune plângeri penale împotriva lui Vîntu

Conducerea Asesoft a precizat că va decurge la acest gest deoarece Vîntu şi asociaţii săi folosesc metode imorale, precum şantajul, pentru a interveni în activitatea editorială, anunţă Mediafax. "În cadrul unor discuţii extrem de tensionate, legate de managementul şi activitatea editorială a trustului Realitatea Media, domnul Sorin Ovidiu Vîntu şi asociaţii săi au insistat să schimbăm condiţiile contractului de management şi să semnăm un act adiţional care să le permită exercitarea de ingerinţe în activitatea editorială. A fost realmente surprinzător pentru noi să constatăm că, în absenţa unor rezultate în cadrul discuţiilor, domnul Sorin Ovidiu Vântu şi asociaţii săi au decis să utilizeze metode profund imorale şi total în faţa legii, precum: şantajul şi ameninţarea", se arată într-un comunicat al Asesoft International SA.

Serialul "Misterele Revoluţiei" se întoarce!

"Adevărul" continuă dezvăluirile despre ce s-a întâmplat, de fapt, în decembrie 1989, în România. După succesul înregistrat cu "Sfârşitul Ceauşeştilor" şi serialele "Misterele Revoluţiei" şi "Secretele Mineriadei", "Adevărul" şi-a asumat un nou proiect de amploare. În 2010, între 1 martie şi 8 mai, "Adevărul" a susţinut, în 64 de episoade, un serial intitulat "Misterele Revoluţiei". Multe dintre întrebările despre decembrie 1989 şi-au găsit atunci răspunsul. Tot multe au rămas nerostite. Un an mai târziu, "Adevărul" e pregătit pentru o nouă rundă de dezvăluiri. Serialul "Misterele Revoluţiei" reîncepe astăzi şi îşi propune să ajungă departe.

Rodica Moţco: "Filaret a mai trecut pe lângă moarte de patru ori"

Rodica Moţco, una dintre surorile românului de la misiunea ONU decapitat vineri, spune că fratele său i-a povestit că a mai fost în pericol de moarte în Afganistan. Familia lui Filaret Moţco, ucis săptămâna trecută de afgani, nu-şi doreşte decât ca rămăşiţele acestuia să ajungă cât mai repede acasă, la Izvorul Sucevei. Satul natal al românului decapitat de afgani este în doliu. Alături de familie, pe Filaret Moţco (43 de ani) îl jelesc vecinii, prietenii, dar şi foştii colegi şi profesori. Familia modestă şi cu frică de Dumnezeu a funcţionarului ONU vrea acum doar să-l mai îngroape creştineşte pe cel mai mic dintre fraţi. "Intenţia este să facem o înmormântare creştinească. Să fie îngropat aici, la noi, că viaţa l-a dus printre străini şi acolo a câştigat moartea prematură. Măcar pe veci să rămână printre noi".

Americanii văd doar corupţia altora

Ambasada SUA la Bucureşti a jucat dur în afacerile Boeing şi Ford, dar acuzau corupţia doar atunci când interesele lor păreau a fi în pericol, arată WikiLeaks. Dacă în domeniul politic diplomaţii americani aflaţi la post în Bucureşti afişau o oarecare neutralitate, fie ea şi aparentă, în cel economic, armele erau cu totul altele. Cel puţin două afaceri încheiate în ultimii ani au fost urmărite cu tenacitate de către ambasadă şi nu de puţine ori telegramele trimise Departamentului de Stat conţineau acuzaţii de corupţie atunci când sorţii sau decizia politică păreau a înclina către alţi competitori. Este vorba despre programul companiei Tarom de înnoire a flotei de avioane, pentru care s-au bătut americanii de la Boeing cu europenii de la Airbus, şi de privatizarea fabricii de automobile de la Craiova, unde a încercat să-şi vâre nasul şi oligarhul rus Oleg Deripaska. Întâmplător sau nu, în ambele afaceri, americanii au fost cei care au avut de câştigat în cele din urmă.

Preţul laptelui de la vacă până la raft

Un litru de lapte ajunge să fie de patru-cinci ori mai scump pe drumul pe care îl parcurge de la fermă la supermarket. În tot acest proces, perdanţii sunt producătorii şi consumatorii. Primii muncesc mult şi câştigă puţin, iar ultimii plătesc un preţ mare pentru un litru de lapte. Printre crescătorii de vaci de lapte este o nemulţumire permanentă legată de preţul laptelui. O privire de ansambu arată că laptele pleacă de pe poarta fermei la un anumit preţ şi ajunge la consumator la un preţ de patru sau cinci ori mai mare, în funcţie de calitatea şi caracteristicile laptelui. Petru Ianc este un mic fermier din localitatea timişeană Voiteg. În prezent, cultivă 60 de hectare de pământ şi creşte 27 de vaci, dintre care 18 cu lapte. Pe lângă microfermă, Ianc are doi angajaţi care se ocupă de îngrijirea animalelor, el având în grijă asigurarea furajelor.

"Omul pădurii", dibuit de pădurar

Evadatul Eugen Galeş a fost prins de poliţiştii dâmboviţeni, într-o pădure din localitatea Ocniţa, după ce a fost zărit de un pădurar. Deţinutul a evadat la 9 martie de sub escorta gardienilor care îl însoţeau la Judecătoria Moreni. De atunci, sute de poliţişti l-au căutat prin pădurile din apropierea municipiului. Eugen Galeş a fost prins de poliţiştii dâmboviţeni într-o pădure de la marginea localităţii Ocniţa. El evadase în urmă cu trei săptămâni. Un pădurar care l-a zărit a anunţat imediat oamenii legii, care au venit într-un suflet ca să-l prindă pe cel care le-a dat atâtea bătăi de cap. Poliţiştii susţin că au ştiut că Eugen Galeş nu a părăsit zona municipiului Moreni şi că trebuia să facă o greşeală la un moment dat. "Am reuşit, astăzi, prinderea evadatului.

Siria: ura între secte, o bombă cu ceas

Protestele prodemocraţie ar putea face să explodeze tensiunile dintre majoritatea sunnită şi sectele minoritare, mai ales cea alawită. Sute de protestatari au strigat şi ieri "Libertate!" în oraşul Douma, o suburbie a Damascului, ce pare a fi devenit centru al activiştilor. Protestele din Siria par a se apropia pas cu pas de capitala Damasc. Sute de sirieni au protestat ieri-dimineaţă în oraşul Douma, situat la 15 kilometri de Damasc, scandând "Libertate". Ei se adunaseră în piaţa centrală a oraşului pentru a întâmpina circa 50 de protestatari răniţi şi arestaţi, care au fost aduşi înapoi, în jurul miezului nopţii de sâmbătă spre duminică, în maşinile poliţiei secrete şi apoi eliberaţi. Cel puţin cinci oameni au fost ucişi la Douma în timpul manifestaţiilor de amploare ce au avut loc vineri, când forţele de securitate au tras în protestatari, potrivit organizaţiilor pentru drepturile omului.

Berlusconi: venituri mai mari cu 77% într-un an

Şeful guvernului italian a câştigat,în 2010, 41 de milioane de euro, potrivit declaraţiei de venit ca parlamentar. Silvio Berlusconi îşi cumpără din "surplus", iahturi, vile, elicoptere şi avioane. Opoziţia îl acuză că tratează Italia ca şi când ar fi una dintre companiile sale. Cum să te îmbogăţeşti pe timp de criză, chiar dacă ţara pe care o conduci se scaldă în ape tulburi? Reţeta Berlusconi aplicată politicii face din nou minuni în Italia. În pofida vicisitudinilor judiciare şi în plină criză economică, premierul Silvio Berlusconi reuşeşte nu numai să cadă mereu în picioare, dar şi să devină mai bogat pe zi ce trece.

Transelectrica, vânată de ruşi şi de chinezi

Companii din Rusia şi din China sunt interesate să cumpere acţiuni ale statului la Transelectrica, transportatorul naţional de electricitate. Autorităţile analizează în prezent posibilitatea de a nu mai lista încă 15% din Transelectrica şi de a vinde direct către investitori această participaţie. La mijlocul lunii ianuarie, o delegaţie a companiei energetice chineze State Grid Corporation of China vizita România pentru a căuta oportunităţi de investiţii. Chinezii s-au întâlnit atunci cu conducerea Transelectrica, operatorul de transport al sistemului energetic românesc, dar şi cu secretarul de stat din Ministerul Economiei Claudiu Stafie, întâlnire la care a participat şi ambasadorul Chinei.

Maidanezii: sterilizare sau eutanasiere

Problema câinilor fără stăpân este departe de a fi rezolvată atât timp cât autorităţile şi fundaţiile pentru protecţia animalelor nu ajung la un consens. De mai bine de 20 de ani, câinii de pe străzi au fost motiv de discuţii aprinse între administraţiile locale şi militanţii pentru drepturile animalelor. Rubrica "Dosar" din această săptămână îşi propune să dezbată o problemă care a fost întoarsă pe toate părţile şi nu s-au găsit soluţii reale. Pe hârtie sau în sălile de conferinţe, totul este clar: "de mâine problema se rezolvă". Este vorba de situaţia câinilor fără stăpân şi de soluţiile autorităţilor şi cele ale fundaţiilor pentru protecţia animalelor. Soluţii care se bat cap în cap. Unii oficiali vor legiferarea eutanasierii în rândul populaţiei canine, în timp ce organizaţiile neguvernamentale propun sterilizarea şi întoarcerea câinilor în stradă.

CURENTUL

Vîntu îl pune şef peste şefii şefilor Realităţii pe Nelu Legiune

În 25 octombrie 2010, "tinerelul" Sebastian Ghiţă anunţa bucuros că a preluat pentru următorii cinci ani managementul Realităţii TV. Datoriile trustului erau estimate la acel moment la 25 milioane de euro. Experţi autorizaţi pe domeniul Vîntu au suspinat atunci: "săracul Ghiţă!" Căsătoria celor doi a început ca şi în cazurile Moni-Iri şi Oana-Pepe, cu dragoste şi bani. Ghiţă (respectiv Iri, Pepe) a pus banii, iar Vîntu (respectiv Moni, Oana), candoarea. Dar după cinci luni când Nuş a tras linie şi a văzut că Ghiţă a adus doar 10 milioane de euro, s-a enervat îngrozitor şi duminica trecută l-a luat de mânuţă pe Nelu Legiune cu câteva zeci de bodyguarzi şi a încercat să ocupe Realitatea TV. Nelu Legiune, pe numele lui adevărat Ion Ilie, un bărbat bine făcut şi cu cicatrici pe faţă, obţinute desigur în Biblioteca Academiei unde îşi petrece timpul liber, a fost prezentat ca reprezentantul acţionarului.

Reportaj de la al enşpelea Congres al PC, Partidul Ciocoflenderilor lui Felix

Ieri, în sala unde pe vremuri perfoma PCR-ul şi era reales la al paişpelea Congres Ceauşescu Nicolae, om-idee, om-văpaie, s-a desfăşurat o manifestare de o izbitoare asemănare: al enşpelea congres al formaţiunii PC a turnătorului la organele lui Ceauşescu, Dan Felix Mircea Voiculescu. Lipsea doar R-ul din coada ca să fie aidoma înaintaşilor. Gândit ca desfăşurare de forţă politică, televizat continuu la gazeta de perete - una dintre Antene - Congresul a amintit mai degrabă de o jalnică potemkiadă - numele dat însăilărilor butaforice după celebrul Grigore Potemkin, rusoi cu imaginaţie şi cu sculă, amant al Ecaterinei a Rusiei, care a inventat punerea în scenă a unor sate de carton colorat, aşezate pe marginea drumului reginei către băi, în Crimeea.

Năstase pozează în modest şi zice că nu vrea funcţii

Oligarhul iubitor de lux Adi "Şapte case" Năstase, chipurile un umil politician cu înclinaţii socialiste, a declarat sâmbăta trecută la Oradea că nu îşi mai doreşte funcţii înalte şi că nu se pune problema unei noi candidaturi la preşedinţie, aşa cum s-a întâmplat în 2004, atunci când a fost surclasat de actualul preşedinte, Traian Băsescu. Năstase şi-a împărtăşit aceste gânduri la Oradea, acolo unde şi-a lansat una dintre cap"doperele scrise - "Codul Zambaccian 3. Toate pânzele jos" - în care-şi prezintă surghiunul pătimit de pe urma lui Traian Băsescu şi a dosarelor pe care acesta i le-ar fi instrumentat. "Eu nu vreau să candidez la ceva şi m-am cam săturat să tot candidez. Cred că pot să fiu mult mai util nu neapărat în formule formale, ci prin influenţa pe care am dobândit-o şi prin influenţa pe care pot să o exercit prin valoarea lucrurilor pe care le sugerez.

CURIERUL NAŢIONAL

IMM: Multe vorbe, puţine fapte

Marin Toma: Despre IMM se vorbeşte exagerat de mult, dar se face extrem de puţin pentru ele. CECCAR: Trebuie să li se dea acestor întreprinderi ceea ce li se cuvine proporţional cu ponderea lor în economie. Nicolescu: IMM reprezintă sectorul unde mai avem o bună parte din capitalul românesc, ceea ce este un lucru îmbucurător. În condiţiile în care criza economică şi financiară a afectat din plin sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii, se pare că tot acestea au capacitatea de a contribui la ieşirea din criză a economiei româneşti. Cu toate acestea, despre IMM se vorbeşte foarte mult, dar se face foarte puţin pentru ele.

Baconschi a propus în CSAT schiţa unei strategii a relaţiilor cu China

"Faptul că lucrăm cu precădere alături de partenerii noştri europeni nu exclude (...) ca piaţa românească să fie deschisă şi către investiţii chineze, mai ales că lucrează la standarde de cost bune, fac lucruri de calitate şi le pot face repede". Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, ieri, că a propus în CSAT schiţa unei strategii a relaţiilor cu China în secolul XXI, el explicând absenţa investiţiilor majore în România prin lipsa "unui OK politic de la Guvernele anterioare", citează Mediafax. "Avem o relaţie diplomatică neîntreruptă de 60 de ani, foarte multe schimburi de delegaţii. Am propus şi în CSAT schiţa unei strategii de relaţii cu China pentru secolul XXI", a spus Baconschi într-o emisiune televizată. El a adăugat că şi-ar dori să vadă investiţii chineze în mari proiecte de infrastructură.

Pregătiţi-vă pentru noul program "Prima Casă"!

Emil Boc a anunţat că programul va începe în noua variantă după Sărbătorile de Paşte. Potrivit premierului, date neoficiale relevă existenţa a cel puţin două-trei bănci care acceptă noile condiţii la "Prima Casă". "Niciun client care are contract în derulare nu va fi afectat de modificări de costuri sau rate". Noul program "Prima Casă", în care garanţia aferentă creditelor contractate pentru achiziţionarea unei locuinţe sunt împărţite între stat şi bancă, va începe după Sărbătorile de Paşte, în următoarele două săptămâni urmând să fie aprobate şi normele de aplicare, a declarat, vineri, premierul Emil Boc, citat de Mediafax.

Rezervele BNR au crescut la 32,7 miliarde euro

Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României (BNR) au crescut în martie cu 699 milioane de euro, la 32,7 miliarde de euro, în contextul unor intrări de 1,7 miliarde de euro, dintre care 1,2 miliarde de euro reprezintă virarea tranşei a patra de la Comisia Europeană. În cursul lunii martie au avut loc intrări de 1,72 miliarde de euro, reprezentând alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice (inclusiv tranşa a IV-a a împrumutului de la Comisia Europeană), modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele. România a primit, pe 24 martie, a patra tranşă, în valoare de 1,2 miliarde de euro, din împrumutul de la Comisia Europeană, astfel încât suma totală virată de Executivul Uniunii Europene în ultimii doi ani se ridică la 4,85 miliarde de euro.

Radu Naum şi Radu Banciu vor fi "Razii de noapte"

Radu Naum şi Radu Banciu, cele două "figuri" ale Turului Franţei, vor fi, începând din 4 aprilie, "Razii de noapte", în direct pe B1! Într-o manieră unică, cei doi Razi vor face oamenii să se simtă bine şi să îşi dorească să nu rateze nicio ediţie a late night show-ului lor. În fiecare zi de luni până joi, în intervalul 23.00 - 00.30, publicul va avea ocazia să urmărească prima emisiune de ironie fină, de bun gust de la început până la sfârşit, în care îşi vor face loc toate subiectele şi oamenii care contează. În fiecare ediţie vor fi câte doi invitaţi, din orice domeniu, politicul fiind singurul mai neglijat.

EVENIMENTUL ZILEI

Ghiţă: Vîntu m-a ameninţat cu moartea. SOV: Sebastian Ghiţă nu mai este managerul Realitatea TV

Managerul Realitatea TV, Sebastian Ghiţă, îl acuză pe Sorin Ovidiu Vîntu de ameninţare şi şantaj. "(...) Am înţeles că, în fapt, avem de-a face cu un grup mafiot, coordonat de domnul Sorin Ovidiu Vîntu, care este implicat în activităţi de crimă organizată, spălare de bani, escrocherie, şantaj, utilizarea sau ameninţarea cu utilizarea violenţei fizice". Sebastian Ghiţă a depus o plângere la Parchetul General, acuzându-l pe Vîntu că "a proferat ameninţări cu suprimarea fizică". În replică, Sorin Ovidiu Vîntu a declarat pentru paginademedia.ro că a luat decizia rezilierii contractului de management încheiat cu Sebastian Ghiţă.

Ieri se ruga să fie româncă, azi e mândră că e romă

Alina Şerban, o actriţă de 23 de ani, îşi pune pe tavă copilăria trăită în comunitatea de romi, într-un one woman show despre acceptarea etniei care a ajuns în presa străină. Am trăit împreună sute de ani şi ne-au rămas în minte doar episodul lebedelor mâncate la Viena şi mai recentul caz "Mailat". Am uitat că trăim în aceeaşi bătătură şi ne-am lepădat de ei imediat ce presa internaţională a scos la iveală infracţiunile. Nu i-am primit cu pâine şi sare la aeroport când i-a trimis a casă Nicholas Sarkozy, nici locuri de muncă nu le dăm, îi primim la şcoală, dar nu uităm să le amintim în fiecare zi că au pielea o nuanţă mai închisă.

Antonescu: Sunt mulţumit că am făcut alianţa cu PC şi PSD. Am fost şi rămân anticomunist

Crin Antonescu se declară "mulţumit" de încheierea alianţei cu PC şi PNL, susţinând că a fost şi va rămâne "anticomunist" cu toată "campania propagandistică a actualei puteri". "Sunt mulţumit că am făcut această alianţă cu dumneavoastră, cu PC şi cu PSD. Campania propagandistrică a actualei puteri nu mă intimidează cu nimic. Am fost şi rămân anticomunist", a susţinut astăzi liderul PNL Crin Antonescu, în discursul rostit la Congresul extraordinar al PC.

El a apreciat că alianţa PNL-PSD-PC este "o vastă construcţie politică fără precedent pentru că România trece printr-o situaţia făcră precedent".

FMI ne cere să facem curat în companiile de stat

Finanţatorii internaţionali fac presiuni asupra Guvernului României să restructureze societăţile publice din cauza subvenţiilor ridicate pe care le primesc şi a datoriilor de circa 4% din PIB. Nivelul ridicat al sub venţiilor pe care le primesc de la bugetul de stat, dar şi datoriile numeroase pe care le-au acumulat fac din companiile de stat cap de listă în programul de restructurare asumat de guvernanţi în noul acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). Practic, arată FMI, companiile de stat primesc anual subvenţii care echivalează cu circa 0,5% din PIB, în timp ce arieratele acumulate către firme private şi entităţi de stat se ridică la aproximativ 4% din PIB.

FINANCIARUL

Steven van Groningen: As paria, probabil, doar 1 cent pe adoptarea euro din 2015

Steven van Groningen priveşte cu realism situaţia economică din 2011. Deşi mizează pe creştere economică, arată că acest lucru nu înseamnă şi finalul problemelor din ultimii ani de criză: şomaj în societate, credite neperformante şi provizioane în creştere pentru sistemul bancar. Ne dezvăluie însă strategia băncii pe care o conduce, una bazată pe politica paşilor mici, în care va testa piaţa cu produse noi. Unul dintre acestea este "Prima ta Locuinţă", o alternativă de creditare pentru programul ipotecar guvernamental.

Creditele pentru IMM, de patru ori mai scumpe la noi decât în Europa de Vest

Ovidiu Nicolescu, preşedintele CNIPMMR, spune că în Austria firmele accesează finanţări la un nivel de 2%-2,5%. Restanţele statului român în sectorul întreprinderilor de dimensiuni mici şi mijlocii se ridică la aproape 1,4 miliarde de euro. Întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) din România plătesc, în medie, dobânzi la creditele în euro luate de la bănci de până la patru ori mai mari decât cele percepute firmelor din alte ţări ale Uniunii Europene, a precizat Ovidiu Nicolescu, preşedintele CNIPMMR. Acesta spune că principala problemă a IMM-urilor la începutul lui 2011 este reprezentată de dificultatea firmelor de a obţine finanţare din partea băncilor. Potrivit BNR, în luna februarie 2011, dobânda medie la creditele noi pentru persoanele juridice era de 5,63%, în urcare cu 0,24 puncte procentuale comparativ cu ianuarie.

Randamentul FP in T1: la 10.000 de euro investiţi s-au pierdut 480

Indicele BET-FI a crescut cu 22,3% în trimestru I, fiind depăşit doar de indicele Bursei din Sofia. Acţiunile Fondul Proprietatea s-au transformat după momentul listării la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în magnetul pieţei de capital autohtone, fiind de altfel printre cele mai promovate în rândul investitorilor străini. Cu toate acestea, dacă investitorii cumpărau acţiuni FP în valoare de 10.000 de euro la momentul listării, portofoliul lor scădea cu 480 de euro la finalul lunii martie. În schimb, acţiunile SIF aduceau un câştig între 669 şi 2.480 de euro.

Campioni în UE la declinul transportului rutier internaţional: -70%

La nivel intracomunitar, acest sector a cunoscut o reducere de 10%, iar la nivel internaţional declinul a fost de 15%. Polonia a fost ţara cu cea mai notabilă creştere. Criza economică internaţională a pus punct celor şase ani de creştere în sectorul transportului rutier internaţional din ţările membre ale Uniunii Europene. Cel puţin aşa reiese dintr-un raport al UE publicat de Eurostat şi dat recent publicităţii. Potrivit raportului, cea mai puternică scădere a transportului rutier internaţional, de 70 de procente, a fost consemnată în România.

Varianta pesimistă: scădere economică de 0,5%

Fondul Monetar Internaţional a dat publicităţii scrisoarea de intenţie a guvernului de la Bucureşti, publicând şi Raportul de Ţară pentru România. Dacă până acum experţii FMI vorbeau de scenariul optimist, cu o creştere economică pentru 2011 de 1,5% din PIB, iar pentru 2012 de 4,4%, în ultimul Raport de Ţară aceiaşi experţi au dat publicităţii şi un scenariu de stres pentru economia românească. Potrivit acestuia, în 2011 România ar putea avea o scădere a PIB de 0,5%, iar creşterea economică va reveni în 2012 cu 3,5 procente. În privinţa scrisorii de intenţie, guvernul se angajează ca, "în cazul în care redresarea economică formează un spaţiu fiscal suficient, vom lua în considerare o reducere treptată a contribuţiilor sociale, incidenţa ridicată a acestuia apăsând asupra competitivităţii.

Finanţările BEI ar putea urca la 1 mld. euro

Banca Europeană de Investiţii (BEI) a acordat anul trecut împrumuturi în sumă de 410 mil. euro în România, de aproape patru ori mai reduse decât în 2009, şi intenţionează să aprobe în acest an finanţări de până la 1 mld. euro, a anunţat vineri instituţia. "Volumul noilor împrumuturi semnate anul trecut a fost mai mic, dar ceea ce trebuie luat în considerare este că un nivel adecvat pentru o ţară precum România este de 800-1.000 mil. euro. În 2008 şi 2009 am depăşit semnificativ acest prag, iar în acest an ţintim din nou finanţări de 800-1.000 mil. euro. Vom vedea la final care va fi rezultatul", a declarat vicepreşedintele instituţiei, Mathias Kollatz-Ahnen.

GÂNDUL

Un nebun arde Coranul în Florida şi provoacă o tragedie la Iyvoarele Sucevei. Cum a fost ucis Filaret Moţco

Pastorul Terry Jones, liderul unei grupări creştine radicale din Statele Unite, a incendiat săptămâna trecută o copie a Coranului, incident care a dus la protestele violente din Afganistan, în care au murit şapte angajaţi străini ai Naţiunilor Unite, printre care şi românul Moţco Filaret, potrivit Reuters. Protestele s-au răspândit ieri şi în oraşul afgan Kandahar, unde au murit zece persoane şi alte 83 au fost rănite.

Povestea ieşirii României din recesiune are un final exact: pe 13 mai, la ora 9.00. Cine va avea "percepţia psihologică de mai bine": românul prudent, educat şi cu loc de muncă

Românii ar putea avea o "percepţie psihologică de mai bine" în cursul acestui an, într-un scenariu optimist, în care autorităţile vor continua reformele, este de părere Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI. "Românul care are un loc de muncă, are educaţie, înţelege fenomenul, ştie că trebuie să aibă o anumită prudenţă, acest român mediu va avea o percepţie psihologică de mai bine în cursul acestui an", a declarat pentru gândul Mihai Tănăsescu. "Odată cu revenirea la creşterea economică, crearea de noi locuri de muncă, îmbunătăţirea aşteptată a procesului de creditare, acestea vor conduce la creşterea consumului intern, ceea ce va aduce în acest an o percepţie psihologică de mai bine. Dar numai dacă reformele vor fi continuate", a comentat Tănăsescu.

Cristian Preda corectează legea "copy paste" prin care Boc şi Funeriu plafonează salariile profesorilor: "Cum e posibil să se strângă într-un act oficial atâtea greşeli de ortografie?!"

"Nu reuşesc să înţeleg cum e posibil să se strângă într-un act oficial atâtea greşeli de ortografie, atâtea formule neglijente, atâtea fraze eliptice, atâtea formule goale de sens, atâtea erori de plasare a virgulei. De fapt, felul în care arată acest document al Ministerului Educaţiei e cel mai bun argument pentru nevoia măririi salariilor din învăţământ", scrie Cristian Preda pe blogul său, citând unele erori din proiectul guvernului, precum folosirea termenul de "reclamaţi" în loc de "reclamanţi" şi non-sensurile create de redactarea prin copy-paste: "Impactul asupra mediului de afaceri. Prezentul act normativ nu are impact asupra mediului de afaceri. Impact social. Prezentul act normativ nu are impact asupra mediului de afaceri".

Primul portret al lui Iisus? Un chip asemănător cu imaginea lui Iisus s-a găsit pe una din cărţile de metal găsite în peştera din Iordania

Un portret al unui bărbat cu părul lung şi ondulat şi cu barbă s-a găsit pe una din cele 70 de cărţi de metal găsite într-o peşteră din Iordania, cu cinci ani în urmă. Detaliile nu sunt uşor de identificat, însă se poate recunoaşte o coroană de spini deasupra capului, scrie Daily Mail. Cartea de metal nu este mai mare decât un card de credit şi este legată pe ambele părţi. Reprezentarea tridimensională a acestui chip se regăseşte pe ambele feţe ale cărţii, diferenţa fiind că pe una din feţe se observă barba şi pe cealaltă - nu. În cazul în care această reprezentare va fi atestată drept adevărată, ar fi primul portret al lui Iisus.

"Samuraii de la Fukushima" îşi aşteaptă moartea în câteva săptămâni. Mama unuia: "S-au decis să moară ca să-şi salveze ţara"

Ce sunt radiaţiile şi ce este "sindromul bolii de iradiere" - ne explică cercetătorii de la Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară. "Fiul meu şi colegii lui s-au sfătuit şi s-au decis să moară, dacă e nevoie, ca să salveze ţara", a declarat mama unuia dintre lucrătorii de la Fukushima, pentru Daily Mail. Fiul ei are numai 32 de ani. "Mi-a spus că au acceptat că cel mai probabil vor muri repede iradiaţi sau, dacă nu, pe termen lung, de cancer. Sunt conştienţi că unii dintre ei vor muri în săptămâni sau în luni, asta e inevitabil. Ştiu că e imposibil ca ei să nu fi fost expuşi la doze letale de radiaţii", a adăugat ea.

Cluj-Napoca, la resfinţirea statuii lui Mathias Rex (Matei Corvin). Tokes: "În era lui Ceauşescu şi a lui Funar a fost rău şi greu să fii maghiar în Transilvania"

Restaurată anul trecut, graţie contribuţiei financiare a guvernelor român şi ungar - care şi-au împărţit frăţeşte costurile de 760.000 de euro - statuia lui Mathias Rex (Matei Corvin), din centrul municipiului Cluj-Napoca, a fost "inaugurată" sâmbătă după-amiază, în cadrul unei "ceremonii de resfinţire" la care, alături de liderii UDMR şi reprezentanţii guvernului ungar, au participat circa 2000 de clujeni, aproape toţi etnici maghiari.

JURNALUL NAŢIONAL

PSD şi PNL au pierdut alegerile prezidenţiale din cauza lipsei de bani

Adjunctul Misiunii diplomatice SUA la Bucureşti, doamna Jeri Guthrie-Corn a trimis o telegramă pe 10 decembrie 2010, ora 12.11 pm, Departamentului de Stat al SUA. Confidenţial. Social-democraţii se vaită de fraude, îi ascultă cineva? PSD a afirmat că fraudele electorale au avut loc sistematic, la scară naţională. Conform unor supărări ale unor "insider" din PSD şi a partenerilor lor de coaliţie PNL, preşedintele Băsescu, guvernul interimar condus de Emil Boc şi PDL au comis fraude sustematice. Conform datelor, Băsescu l-a învins pe Geoană la limită cu 0,6%. Conform PSD, mai mult de 136.000 de voturi au fost compromise de activităţi ilegale.

DJ 713, Drumul Babelor, şoseaua dezastrelor

Asociaţia Mişcarea de Rezistenţă cere oprirea distrugerii Parcului Naţional Bucegi. Parcul Natural Bucegi, zonă protejată Sit Natura 2000, este în pericol de a fi distrus. Ursul brun şi capra neagră vor da nas în nas cu cocalarul şi piţipoanca, floarea de colţ va deveni trofeul perfect pentru prinţesa pe tocuri cui, iar Babele şi Sfinxul vor fi decoruri numai bune pentru încins grătarele. O să fie plin pe Facebook de poze cu monumentele naturale din creierii munţilor. Nu o să mai treacă mult timp şi vom vedea Babele şi Sfinxul decorate cu graffiti. Parcul Natural Bucegi este pe punctul să devină zonă de promenadă pentru mii de turişti, care vor avea acces necontrolat în Rezervaţie după ce autorităţile au început lucrările de asfaltare a unui drum de munte care străbate parcul. Covorul asfaltic de 16 kilometri va deschide accesul turiştilor către tot Platoul Bucegi.

În 2005 Băsescu intervenea la Curtea Constituţională

La mai puţin de an de zile de la alegerile din 2004, la 11 iulie 2005, preşedintele Traian Băsescu i-a spus noului însărcinat cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, Mark Taplin, că alegerile anticipate nu sunt ca şi sigure, pentru că există şansa de a media o soluţie pentru a evita o revenire la urne. El a spus că anterior şi-a exprimat susţinerea faţă de organizarea de noi alegeri şi că Alianţa PDL-PNL ar avea un scor bun în alegeri.

Asesoft susţine că nu s-a implicat în politica editorială a Realitatea TV

"Asesoft nu s-a implicat în politica editorială a Realitatea TV", "nu s-a implicat în litigiile penale şi comerciale dintre Realitatea Media şi instituţiile statului", iar persoanele desemnate de Asesoft au respectat în totalitate contractul de management cu Realitatea Media SA, se arată într-un comunicat emis de Consiliul de Administraţie al Asesoft şi publicat astăzi de realitatea.net, după întrunirea Consiliului de Administraţie al Asesoft Internaţional S.A. La întrunire s-a analizat situaţia contractului de management încheiat cu Realitatea Media SA şi obiectivele atinse până în prezent în acest contract cu societatea care operează televiziunea Realitatea TV. La şedinţă a participat persoana desemnată de Asesoft la Realitatea, Sebastian Ghiţă, managerul Realitatea TV.

NAŢIONAL

Ditamai comandanţii umblă blindaţi cu tehnică de ascultare, ajungând să se bruieze reciproc. Şefii Serviciilor din MAI au intrat în microfonie

Perioada este atât de tulbure în cadrul Ministerului de Interne, încât îi afectează nu doar pe simplii agenţi, cât mai ales pe cei aflaţi în diverse funcţii de conducere. Speriaţi de şarjele anticorupţie pe de o parte şi de introducerea "conduitei îndoielnice" pe de alta, mulţi dintre ofiţerii superiori cu posturi de comandă au ajuns să sufle şi-n iaurt, luându-şi măsuri proprii de autoapărare. Fără a mai avea naivitatea să apeleze la structurile cu atribuţiuni speciale în acest sens, ei s-au blindat cu tehnică de ascultare, pentru a putea demonstra, la o adică, dacă sunt acuzaţi, că nu au călcat în străchini. Şi uite cum s-a ajuns la situaţii hilare în care ditamai şefii de servicii au intrat în microfonie. La propriu...

Îşi face mănăstire ca să se călugărească

Prinţesa Brianna Caradja este hotărâtă să pună capăt tuturor poveştilor amoroase şi să se retragă, în linişte, la o mănăstire. Relaţiile eşuate şi bărbaţii din viaţa ei au forţat-o să ia această decizie, la vârsta de 46 de ani. Brianna Caradja a încercat să-şi găsească jumătatea de nenumărate ori printre bărbaţi, dar se zvonea că îşi caută sufletul şi printre femei. Însă n-a fost să fie. Prinţesa a divorţat de trei ori, a avut şi relaţii de mai scurtă durată, a încercat în fel şi chip să-şi întâlnească alesul. Mai mult, aceasta a participat şi la paradele gay-lor şi de aici s-a dedus că ar avea alte orientări sexuale. Ei bine, Prinţesa este ferm convinsă că nu există bărbatul fidel pe care să nu fie nevoită să-l împartă cu nimeni, astfel că s-a decis să se călugărească.

Murgeanu îşi dă demisia dacă PNL aduce dovezi

Secretar de stat în Ministerul Dezvoltării şi Turismului, Răzvan Murgeanu declară că îşi va da demisia dacă liberalii vor putea dovedi că MDRT a alocat fonduri UE pe criterii politice. "De vorbit e foarte uşor pentru a ne afla în treabă, fără a avea date", ripostează Murgeanu acuzaţiei aduse de europarlamentarul PNL Ramona Mănescu. Secretarul de stat afirmă că niciun preşedinte de CJ nu poate "argumenta" împărţirea banilor europeni pe criterii politice.

Coaliţia şantajului

UDMR bate cu pumnul în masa democraţilor: ori ne daţi legea minorităţilor, ori vă faceţi bagajele şi vă mutaţi în Opoziţie. Clar şi concis, să priceapă toată lumea că Uniunea nu glumeşte. Ultimatumul a fost dat chiar de liderul Kelemen Hunor, cu ocazia primei întâlniri a membrilor UDMR prezidate de el. Concret, liderul UDMR a precizat că actuala majoritate guvernamentală se va destrăma dacă legea minorităţilor nu va fi adoptată în această primăvară: "Adoptarea va reprezenta o probă dacă Coaliţia mai are sau nu majoritate în Parlament". În context, Kelemen Hunor a demonstrat şi că UDMR a fost profund lezat de intenţia parlamentarilor din Opoziţie de a adopta o declaraţie de protest faţă de afirmaţiile făcute de unii oficiali unguri pe tema autonomiei teritoriale.

PUTEREA

Firma prin care Mihai Necolaiciuc a vândut fier vechi va dezvolta infrastructura feroviară în zona portuară. Consal Trade a întors o licitaţie la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa

După ce în luna februarie, comisia condusă de directorul tehnic al Administraţiei Porturilor Constanţa, Emil Banias, fratele senatorului PDL Mircea Banias, a desemnat drept câştigător al licitaţiei consorţiul condus de Arcada Company, aflat pe locul al treilea din punctul de vedere al ofertelor financiare, cu un preţ de 13,3 milioane de euro, în urmă cu câteva zile, compania aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor a decis ca licitaţia să fie atribuită asocierii reprezentată de Consal Trade, care a oferit aproape 12,7 milioane de euro. Surprinzător, numele Consal Trade este legat de celebrul Mihai Necolaiciuc, o parte din vânzările de fier vechi din mandatul fostului director general al CFR SA fiind derulate prin societatea care a câştigat licitaţia.

Liviu Negoiţă investeşte anual zeci de milioane de lei în aceleaşi lucrări. Primarul sectorului 3 toacă sume imense pe asfaltarea unor alei din parcul Pantelimon

Primăria Sectorului 3 investeşte peste 27 milioane de lei pentru modernizarea parcului Pantelimon din Capitală, după ce, cu doar câteva luni în urmă, a cheltuit zeci de milioane de lei pentru acelaşi tip de lucrări în acelaşi loc. Reprezentanţii instituţiei conduse de Liviu Negoiţă recunosc că parcul Pantelimon se află într-o stare jalnică. Potrivit edililor sectorului 3, investiţia era necesară, deoarece parcul cu pricina nu a mai beneficiat de investiţii de modernizare "din a doua jumătate a anului trecut".

Decalogul lui Ghiţă. Managerul Realitatea Media este în război total cu Sorin Ovidiu Vîntu

Dacă până mai ieri despre războiul dintre Sebastian Ghiţă, patronul Asesoft Internaţional, managerul trustului Realitatea Media, şi Sorin Ovidiu Vîntu se ştia mai mult la nivel de zvonuri sau informaţii "pe surse", ieri a devenit oficial. Sebastian Ghiţă a transimis, ieri, un comunicat de presă în care susţine că Sorin Ovidiu Vîntu conduce un grup mafiot şi încearcă să schimbe, prin metode profund imorale şi ilegale, contractul de management încheiat cu Asesoft. Reproducem integral comunicatul care conţine 10 puncte, asemenea unui decalog.

Senatorul PSD Dan Şova este convins că, în 2012, vom avea un guvern format de USL şi condus de Victor Ponta: "Nu cred într-un guvern condus de un tehnocrat"

Senatorul PSD Dan Şova, un politician promiţător, venit din mediul privat, cu o pregătire de invidiat, a făcut o radiografie a economiei şi a scenei politice actuale, dar şi previziuni pentru viitorul lor apropiat. Deşi poate fi considerat subiectivist, consideră că salvarea ar veni de la un guvern de stânga.

Relaţiile sexuale "ilicite" ale magistraţilor români, monitorizate de un serviciu secret - metamorfoza reformei în justiţie anticipată de ambasadorul american în "90

Americanii au ales să mizeze pe FSN după o analiză discutabilă a unui diplomat venit de la Moscova, rupt total de realităţile româneşti. Şeful antenei CIA de la Bucureşti, un spion racolat de ruşi. O explicaţie legată de SIPA care culegea informaţii despre viaţa sexuală a magistraţilor.

ROMÂNIA LIBERĂ

Parlamentarii care "au salvat" alcoolul toxic

Un grup de firme producătoare de alcool, suspectat de o evaziune fiscală de peste 250 milioane de euro, a beneficiat de ajutorul parlamentarilor PDL William Brânză şi Adrian Gurzău, membri în Comisia de abuzuri a Camerei Deputaţilor. Deputaţii PDL William Brânză şi Adrian Gurzău fac parte din Comisia de abuzuri a Camerei Deputatilor. Adrian Gurzău a condus (alături de Brânză) o anchetă parlamentară declanşată ca urmare a faptului că firma Euroavipo a reclamat intenţia Ministerului Agriculturii de a interzice fabricarea băuturii "Cetera" (marcă de cidru sintetic) deoarece în procesul tehnologic, în loc de fructe, se folosesc substanţe chimice, dăunătoare sănătăţii.

ANALIZĂ. FMI are două scenarii pentru România: unul "de lucru" şi altul "de stres". Se mai întoarce recesiunea?

Economia şi-ar putea reîncepe creşterea, însă consumul mai stagnează. Economia a trecut pe plus încă din primul trimestru, iar anul se va încheia - cel mai probabil - cu o uşoară creştere economică, apreciază FMI şi majoritatea economiştilor. Totuşi, riscul ca economia să se întoarcă pe minus nu este complet eliminat. Scenariul pesimist: scădere în 2011. Datele din trimestrul patru al anului 2010, precum şi indicatorii recenţi arată că România va atinge în 2011 o creştere economică de 1,5% , potrivit Raportului de ţară publicat pe site-ul Fondului Monetar Internaţional. În 2012 este de aşteptat o accelerare a creşterii economice, până la 4%-4,5%. Pe de altă parte, într-un scenariu de stres, România ar putea înregistra o scădere a PIB de 0,5% în acest an, urmată, în 2012, de o creştere economică de 3,5% în aceleaşi condiţii, potrivit FMI.

PSD trăieşte mai mult din cotizaţii

Anul de opoziţie 2010 a afectat vistieria social-democrată într-o măsură mult mai mare decât pe cea liberală. Cel puţin aşa rezultă din datele transmise Monitorului Oficial de reprezentanţii celor două partide. Dacă PNL a primit, anul trecut, cu titlu de cotizaţii şi donaţii, puţin peste 6,1 milioane lei, PSD s-a bazat mai mult pe participarea membrilor, decât pe generozitatea sponsorilor. Cotizaţiile social-democraţilor s-au ridicat la 3,58 milioane lei, de aproape trei ori mai puţin decât în 2009, când s-au cifrat la 10,3 milioane lei. La cotizaţii s-au adunat venituri din alte surse, în valoare de 269.381 lei. Spre comparaţie, PDL a avut în 2010 4,34 milioane lei din cotizaţii şi 4,46 milioane lei din donaţii. Cele mai mari sume s-au adunat la puşculiţa PSD din partea unor social-democraţi din sectorul 1. De pildă, vicepreşedintele Ioan Arnăutu a plătit o cotizaţie de 32.500 lei, în timp ce secretarul executiv al PSD Sector 1, Mariana Stan, a contribuit la bunăstarea partidului cu 13.000 lei.

SĂPTĂMÂNA FINANCIARĂ

Românii ies din şomaj şi intră în neantul statistic

Doar o treime din cele aproape un milion de persoane care au ieşit anul trecut din evidenţele cu şomeri ale ANOFM şi-au găsit de lucru. Previziunile optimiste ale premierului Emil Boc privind ieşirea din recesiune a economiei româneşti după primul trimestru al acestui an se vor confirma (sau infirma) doar în ultima parte a lunii mai, când Institutul Naţional de Statistică (INS) va publica primele estimări privind PIB-ul pe ianuarie-martie 2011. Însă informaţiile disponibile despre România, ca şi exemplele prezente şi trecute din experienţa altor state indică faptul că anul acesta, chiar şi în condiţiile în care activitatea economică va cunoaşte o revigorare, penuria de joburi legale va continua să afecteze o bună parte din români. În ultimul an (februarie 2010-februarie 2011), rata oficială a şomajului înregistrat, calculată de Agenţia Naţională pentru Ocu-parea Forţei de Muncă (ANOFM), s-a redus în fiecare lună, iar numărul total de şomeri a scăzut cu 162.067, de la 762.375 de persoane în februarie 2010 la 600.308 în februarie 2011.

BNR aplaudă piaţa: "Aprecierea leului corespunde fundamentelor"

Aprecierea leului la cel mai ridicat nivel de aproape un an este "determinată de piaţă şi corespunde fundamentelor economice", contribuind la controlarea inflaţiei, a declarat viceguvernatorul BNR Cristian Popa, citat de Bloomberg. BNR reiterează că "rămâne preocupată" de o posibilă instabilitate excesivă a cursului leului, "dacă va apărea", a afirmat Popa, răspunzând întrebărilor Bloomberg referitoare la motivele aprecierii monedei. Cea mai performantă monedă a lumii. Leul a înregistrat de la începutul acestui an, până marţi inclusiv, cea mai bună performanţă faţă de euro şi dolar în rândul a 170 de valute analizate de Bloomberg. Astfel, leul a înregistrat în acest an o apreciere de 4% faţă de euro şi de 9,8% faţă de dolar.

"Tsunami" în mişcarea sindicală: BNS, reorganizare pe baze apolitice

Confederaţia va face anunţ public de fuziune cu orice structură a salariaţilor disponibilă unei restructurări după un model nou de organizaţie. În această săptămână, reprezentanţii BNS se vor întâlni în cadrul unui consiliu naţional extraordinar pentru a adopta strategia de reorganizare a confederaţiei. Liderul Dumitru Costin ne-a prezentat în premieră ce presupune modelul pe care doreşte să-l dezvolte în România şi cu ajutorul căruia va încerca să "cureţe" imaginea pe care populaţia o are acum despre sindicate. Preşedintele BNS va cere sprijinul tuturor stru-c-turilor membre pentru a reforma confederaţia, iar în cazul în care demersul său nu se va bucura de susţinerea majorităţii va renunţa la funcţie, fiind conştient că în condiţiile actuale sindicalismul din România nu mai are niciun viitor.

Optimizare fiscală ridicată la rang de artă pe Wall Street

În ultimii ani, marile corporaţii americane n-au plătit impozite guvernului federal, folosindu-se de portiţe şi invocând pierderile cauzate de criză. Un scandal monstru a ţinut prima pagină a principalelor ziare americane săptămâna trecută. General Electric, cea mai mare corporaţie americană, nu numai că nu a plătit niciun dolar drept impozit pe profit către guvernul federal în 2010, dar a mai solicitat şi deduceri de taxe în valoare de 3,2 mi-liarde de do-lari. Comentariile presei americane au fost în general critice, "Wall Street Journal" fiind singura publicaţie care a luat apărarea gigantului american. Ca şi în cazul României, şi în SUA presa confundă optimizarea fiscală cu evaziunea, introducând discursuri moralizatoare într-un domeniu ce ar trebui considerat imoral din start, dată fiind forţa coercitivă a Fiscului asupra agenţilor economici.

ZIARUL FINANCIAR

BCR şi JP Morgan au fost descalificate din cursa pentru cea mai mare ofertă de acţiuni de la Bursă

Cele mai mari bănci locale au pierdut din start şansa de a intermedia vânzarea a 9,84% din Petrom, cea mai mare ofertă de acţiuni din istoria Bursei. În cursa pentru un mandat de câteva milioane de euro au mai rămas cinci consorţii. Consorţiul format din BCR (cea mai mare bancă locală), JP Morgan (una dintre primele bănci americane) şi Intercapital Invest (cel mai activ broker independent de pe piaţa locală) pentru intermedierea vânzării pe Bursă a unui pachet de 9,84% din acţiunile OMV Petrom (SNP) a fost descalificat de că-tre comisia de selecţie din Ministerul Economiei, prin OPSPI, din cauză că documentaţia depusă nu a respectat unele cerinţe din caietul de sarcini, potrivit unor surse din piaţă.

Boagiu a semnat pentru un şef la Tarom, apoi 14 zile a susţinut că nu a găsit om

Anca Boagiu, ministrul transporturilor, care anunţa pe 22 martie că nu a găsit un director general pentru Tarom şi că ia în calcul inclusiv varianta managementului privat, semnase încă din 14 martie un ordin în baza căruia Gabriela Bordea, directorul de vânzări al companiei, urma să preia atribuţiile funcţiei de director general. "În baza Ordinului 172/14.03.2011 al ministrului transporturilor şi infrastructurii, Gabriela Bordea a preluat (de la 1 aprilie-n.red.) atribuţiile funcţiei de director general al Tarom", au transmis oficialii Tarom într-un comunicat pe 1 aprilie. Boagiu susţinuse pe 28 martie, la un seminar ZF, că nu a găsit încă un director general pentru Tarom şi că va da chiar şi anunţuri în Financial Times pentru recrutarea unuia. Mai mult, pe 24 martie, ea declarase, la un alt seminar, că ar introduce management privat la companiile de stat, aceasta fiind cea mai bună soluţie. Şi la o conferinţă pe presă din 22 martie susţinuse că "deocamdată căutăm şef la Tarom", deşi semnase ordinul de numire încă din 14 martie.

Drepturile de difuzare pentru Liga I la fotbal, meciul anului în telecom

Foşti colaboratori apropiaţi timp de un deceniu, în prezent rivali de neîmpăcat, Alexandru Oprea, preşedintele RCS&RDS, şi Ovidiu Ghiman, director comercial şi de strategie al Romtelecom, vor fi luni în centrul atenţiei la licitaţia care va stabili ce televiziuni vor transmite în următorii trei ani meciurile din Liga I de fotbal a României. Ghiman a plecat de la RCS la Romtelecom în 2009. RCS&RDS şi Romtelecom, numărul unu şi doi pe piaţa locală de TV, sunt văzuţi ca principalii competitori în licitaţia de la LPF. RCS a fost în ultimii trei ani titularul drepturilor pentru fotbalul intern alături de Antena 1, în timp ce Romtelecom s-a pregătit în ultimul an pentru acest pas lansându-şi propriul post TV de sport.

Noul acord cu FMI este "preventiv" doar în intenţie. Mai luăm bani

Guvernul şi BNR au cerut FMI ca actualul acord de finanţare aprobat la sfârşitul lunii martie să fie de tip stand-by, la fel cu cel semnat în 2009, singura deosebire fiind "intenţia" autorităţilor de a nu mai apela efectiv la fonduri. Formula folosită în scrisoarea de intenţie lasă loc autorităţilor să tragă efectiv bani de la FMI şi CE, întorcând astfel aşteptările create până acum privind renunţarea la "spirala îndatorării", respectiv la alternativa rambursării datoriilor la finanţatorii externi contractând alte datorii de la ei. După doi ani de ajustări dramatice, concretizate în disponibilizări, tăierea salariilor bugetarilor cu 25% şi majorarea TVA, România încă nu îndrăzneşte să aplice pentru programe de tip "linie de credit flexibilă" sau "linie de credit preventivă". Linia de finanţare flexibilă a fost creată de FMI special pentru ţările care nu înregistrează dezechilibre macroeconomice mari, dar au nevoie de o protecţie împotriva efectelor crizei financiare globale. Polonia a fost a doua ţară care a apelat la linia de creditare flexibilă a FMI, după Mexic.

Mai bine consumaţi decât să economisiţi: Dobânzile la depozite nu acoperă inflaţia

Dobânda medie la depozitele populaţiei a scăzut cu o jumătate de punct procentual în primele două luni din 2011 şi a ajuns la 7,1% pe an la sfârşitul lui februarie. În paralel inflaţia a urcat la 7,6%, astfel că deponenţii s-au trezit că dobânda încasată de la bancă nu mai ţine pasul cu creşterea preţurilor. Inflaţia a urcat uşor peste dobânda medie la depozite din vara lui 2010 ca urmare a majorării TVA, dar decalajul s-a accentuat în februarie, când preţurile alimentelor au răbufnit şi au urcat inflaţia cu 0,6 puncte procentuale. Dobânda reală (diferenţa dintre inflaţie şi dobânda afişată) ar trebui să reintre în teritoriul pozitiv, pe măsură ce impactul majorării fiscalităţii se va tempera, spun analiştii.

SUA nu renunţă la cel mai de preţ simbol al capitalismului: Nasdaq intră în cursa pentru Bursa din New York

Operatorii bursieri americani Nasdaq şi ICE au depus o ofertă în valoare de 11,3 miliarde de dolari (8 mld. euro) pentru NYSE Euronext, operatorul Bursei din New York, devansând oferta de 10,2 mld. dolari depusă anterior de Deutsche Boerse, potrivit BBC News. Propunerea s-ar putea lovi însă de obstacole de ordin concurenţial, având în vedere implicarea celor mai mari două burse americane de acţiuni. Oferta Deutsche Boerse ar putea pune de asemenea probleme similare, un potenţial acord urmând să creeze o prezenţă masivă pe anumite pieţe financiare europene. Planul nemţilor a atras de asemenea opoziţia de ordin politic a celor care resping ideea preluării unui brand de pe Wall Street de către o companie străină. Noua ofertă, evaluată la 42,50 dolari pe acţiune, se situează cu 27% peste evaluarea companiei de dinaintea depunerii ofertei Deutsche în februarie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb