REVISTA PRESEI 04.04.2015

Willy Homner
Revista Presei / 4 aprilie 2015

ADEVARUL

ANI intră în Guvern. Averea lui Gabriel Oprea, verificată în urma unei sesizări. Reacţia ministrului

Agenţia Naţională de Integritate a început procedura de verificare a averii lui Gabriel Oprea, pentru perioada 2004-2014. Ministrul a oferit o prima reacţia după aflarea veştii. "În legătură cu sesizarea depusă la ANI de către o persoană fizică, prin care se cere verificarea declaraţiilor mele de avere din ultimii 10 ani, doresc să precizez următoarele: Nu este prima dată când se fac astfel de verificări, mai ales că de ani de zile ocup funcţii de demnitate publică. Am trecut de mai multe ori prin filtrul instituţiilor cu atribuţii în verificarea demnitarilor şi, după cum se ştie, niciodată nu mi s-a imputat vreo abatere sau vreo neregulă în legătură cu activitatea pe care am depus-o. Nu am niciun dubiu că ANI va constata o dată în plus ceea ce a constatat şi cu alte ocazii, şi anume că nu există neconcordanţe sau suspiciuni în ceea ce mă priveşte. Nu în ultimul rând, vreau să precizez că dreptul de a depune petiţii şi sesizări este unul garantat prin Constituţie şi îl respect."

NATO ne înarmează, Rusia ameninţă România. Care este raportul de forţe între NATO şi Rusia în Marea Neagră?

Consolidarea forţelor NATO din România a atras reacţia Rusiei. România trebuie să fie conştientă de "responsabilitatea" şi de "consecinţele" suplimentării efectivelor NATO pe teritoriul său, avertizează Ministerul rus de Externe, catalogând drept "periculoase" acţiunile Alianţei Nord-Atlantice. Peninsula Crimeea, anexată în urmă cu un an de Rusia, a schimbat echilibrul militar, crescând semnificativ tensiunile militare în zona Mării Negre. Rusia a desfăşurat încă de la sfârşitul anului trecut în Crimeea o grupare militară completă, compusă din 96 de unităţi şi formaţiuni, şi intenţionează să continue consolidarea capacităţilor sale de luptă în peninsulă. Mai mult, flota rusă a executat numeroase exerciţii de antrenament în zona Mării Negre. De cealaltă parte şi NATO a început în ultima perioada să acorde o tot mai mare atenţie zonei Mării Negre şi a desfăşurat o serie de exerciţii navale.

Gigi Becali, la ieşirea din puşcărie: "Mă retrag din viaţa publică"

Gigi Becali a părăsit vineri Penitenciarul Poarta Albă după ce a fost eliberat condiţionat de Tribunalul Constanţa. El a spus jurnaliştilor că doreşte să iasă din viaţa publică, nu mai vrea celebritate şi că vrea să se împace cu toţi oamenii pe care i-a supărat. "Vreau să mă împac cu oamenii pe care i-am supărat jurnalişti, oameni politici, judecători, procurori. Nu vreau răul niciunui om, nu pot dori răul nimănui. Eu la rugăciuni mă rog şi pentru duşmanii mei. Sunt multe persoane care mi-au făcut rău şi cărora le cer iertare", a spus Gigi Becali. El menţionat că se va retrage din viaţa publică şi că se va înconjura de oameni duhovniceşti. "Nu mă mai interesează viaţa publică. Eu nu pot să-mi ajut fetele mele pentru că le filmaţi voi . Dacă ştiam aşa ceva nu-mi trebuia celebritate în viaţa mea. Eu vreau mântuirea. Am 57 de ani, mai trăiesc 20 de ani ce câştig dacă stau în viaţa publică ?", a transmis Becali.

Cum poţi verifica dacă ai câştigat la Loteria bonurilor fiscale şi cum poţi revendica premiul

Persoanele care au păstrat bonurile fiscale primite în perioada 2 februarie-28 martie 2015 vor participa la extragerea organizată în a doua zi de Paşte, pe 13 aprilie, cu premii totale de un milion de lei, iar datele bonurilor câştigătoare vor fi afişate pe site-urile Ministerului Finanţelor şi ANAF pe o perioadă de minimum 30 zile. Loteria bonurilor fiscale constă în extragerea aleatorie a unui număr cuprins în intervalul dintre 1 şi 999 inclusiv, reprezentând valoarea totală a bonului fiscal fără subdiviziunile leului, inclusiv taxa pe valoarea adăugată, stabilit prin extragerea succesivă a trei serii de cifre, cuprinse între 0 şi 9, precum şi un număr reprezentând ziua emiterii bonului fiscal aferentă lunii sau intervalului pentru care se organizează loteria. În cazul primei extrageri, se va extrage o zi cuprinsă între 2 februarie şi 28 martie.

Dosarele lui Ioan Talpeş. Se reface harta de putere a lumii

La Lausanne, joi seară, grupul marilor puteri (Germania, Marea Britanie, China, Franţa, Rusia şi SUA) şi UE au încheiat cu succes negocierile cruciale cu Iranul, singura speranţă pentru detensionarea situaţiei din zonă şi pentru un început de şansă în redactarea unei hărţi de putere bazate pe altceva decât pe forţa armelor. Generalul Talpeş este de părere că, după semnarea acordului de la Lausanne, ne aflăm în faţa unei posibile surprize: "Dacă până acum au existat discuţii şi multe reţineri în privinţa unui Israel membru NATO, de acum înainte cred că aceste discuţii nu vor mai exista. Şi cred că Israelul va fi în cea mai bună poziţie pentru a se racorda la NATO" Raportul de forţe al statelor înzestrate nuclear reprezintă marea miză a noii configuraţii de putere.

Bacşişul trecut pe nota ar putea deveni in scurt timp realitate

Bacsisul atat de indragit de barmani si ospatari va fi trecut pe nota de plata, daca proiectul pe care mai multe asociatii si patronate din turism l-au inaintat Ministerului de Finante va fi acceptat de autoritati. Propunerile presupun si impozitarea bacsisului, care acum nu este taxat in nici un fel, din simplul motiv ca nimeni nu stie cat bacsis primeste fiecare chelner. Fiscul a inchis multe localuri de pe Litoral, iar patronii spun ca de vina au fost bacsisurile ospatarilor care au ajuns in casele de marcat. Asa ca asociatiile de profil au trimis Minsterului Finantelor mai multe propuneri. Corina Martin, Presedinte Asociatia Litoral - Delta Dunarii: "Ne dorim ca pe nota de plata sa existe aceasta rubrica rezervata bacsisului, acest bacsis sa fie impozitat cu 16 la suta, nu purtator de TVA si practic sa existe o evidenta distinct si fiscalizata a veniturilor din aceasta suma carte va fi denumita bacsis dar de acum inainte in mod legal."

Averea lui Mugur Isărescu, verificată de Agenţia Naţională de Integritate în urma unei sesizări

Inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) verifică averea şi posibilele conflicte de interese ale guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR) Mugur Isărescu. Aceasta vine după ce la ANI a fost depusă o plângere pe numele lui Mugur Isărescu. Guvernatorul BNR nu a fost notificat cu privire la începerea verificării averii, potrivit lui Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al băncii centrale. El a spus că informaţiile din declaraţiile de avere sunt clare şi corecte, inclusiv în ceea ce priveşte creditele şi derularea lor. "Lucrurile sunt clare şi explicate la nivelul informaţiilor incluse în declaraţiile de avere, documente oficiale, şi unde sunt toate creditele trecute, în desfăşurarea lor. Nu există o altă sesizare faţă de cea a Asociaţiei Parakletos, iar ANI trebuie să răspundă, potrivit legii", a explicat Suciu.

Fondurile de rezervă ale Rusiei "au topit" 9,5 miliarde de dolari numai în luna martie

"Puşculiţele" Rusiei, cele două fonduri suverane ale statului, au pierdut numai în luna februarie o sumă totală de 9,5 miliarde de dolari, scrie The Moscow Times, care citează datele ministerului rus de Finanţe. Mai mulţi giganţi ruşi de stat din s-au aliniat pentru a se alimenta din cele două fonduri, pe măsură ce economia Rusiei a virat spre recesiune, ca urmare a sancţiunilor internaţionale şi a scăderii preţului ţiţeiului pe bursele mondiale de mărfuri. Astfel, sumele totale din Fondul de Rezervă au scăzut cu 295 de miliarde de ruble, adică 5 miliarde de dolari, până la 75 de miliarde de dolari, după ce în luna februarie au scăzut cu 19,4 miliarde de dolari, potrivit sursei citate. Fondul de Rezervă este folosit de Rusia pentru finanţarea deficitului. Proiectul noului buget pe 2015 al Rusiei, amendat în data de 27 martie, prevede un deficit de 46 de miliarde de dolari acest an, respectiv 3,7% din Produsul Intern Brut (PIB) al Rusiei.

EVENIMENTUL ZILEI

Ion Cristoiu: Potrivit lui Klaus Iohannis, pînă la el România n-a fost respectată şi n-a avut credibilitate în lume!

Klaus Iohannis a prezentat drept rezultat al activităţii sale în plan extern: "Nu cred că greşesc dacă afirm că în aceste 100 de zile România a reînceput să-şi dobândească respectul şi credibilitatea în marile capitale europene şi din lume." Dacă ţinea neapărat să se laude cu ceva, să nu zicem noi, cîrtitorii, c-a luat salariul degeaba, Klaus Iohannis putea afirma că România şi-a sporit respectul graţie celor 100 de zile petrecute de el la Cotroceni. El a zis însă că România a reînceput să-şi dobîndească respectul şi credibilitatea după cele 100 de zile. Aserţiunea ridică mai multe întrebări inevitabile: 1. Dacă a reînceput, înseamnă că a fost un moment cînd s-a oprit. Cînd a fost acesta? La 23 august 1944? În decembrie 1989? În decembrie 2004? 2. Pînă la Klaus Iohannis, s-a întins o lungă perioadă în care România n-a avut în lume nici respect, nici credibilitate. 3. Dacă a reînceput, înseamnă că putem vorbi de semne evidente oricui că acum România e respectată şi e credibilă. Care sunt acele semne?

Legăturile dintre Ioan Oltean şi Crinuţa Dumitean. Ce averi au cei doi

Un document referitor la averile lui Ioan Oltean şi ale Crinuţei Dumitrescu arată legăturile dintre pedelist şi fosta şefă ANRP. Astfel, potrivit documentului, prezentat vineri seară la o emisiune televizată, Ioan Oltean şi Crinuţa Dumitrescu au averi "pereche": Ioan Oltean - 2.000 mp în Voluntari; Crinuta Dumitrean - 1000 mp în Voluntari. Ioan Oltean - 1000 mp în Afumati (obţinut în 2006); Crinuta Dumitrean - 25.000 mp în Afumati (tot în 2006). Ioan Oltean - 3.000 de mp în Tunari; Crinuta Dumitrean - 5.000 mp în Tunari. Totodată, Ioan Oltean a cumpărat mai multe proprietăţi pe numele Crinutei Dumitrean, el având calitatea de mandatar al fostei şefe ANRP, aşa cum arată documentele de vânzare-cumpărare prezentate în emisiune. Ioan Oltean a declarat de mai multe ori că "în afară de faptul că a recomandat-o" pe Nicoleta Crinuţa Dumitrean premierului Emil Boc, pentru a fi preşedinta ANRP, "nu a avut niciun fel de altă interferenţă cu activitatea acesteia".

Cătălin Predoiu: Îi propun lui Ponta să semnăm o declaraţie comună

Cătălin Predoiu a declarat vineri că nu se aşteaptă ca PNL să îl apere şi că în cazul în care va fi declarat "suspect" în vreun dosar, va demisiona pe loc. Totodată, el a precizat că i-a propus premierului Victor Ponta semnarea unei declaraţii comune. "Nu intenţionez să fac un gest de imagine, dar aşa nu se mai poate. Ori rămânem cei serioşi în politică ori pleacă ceilalţi. Acest document nu îl văd ca pe un marketing politic, nu îi cer acelaşi lucru. Ori semnezi asta şi pleci dumneata din politică ori iţi ceri scuze public şi spui: Nu mai fac. Deşi şi-a mai cerut scuze odată. Nu-l obligă la nimic. Îl obligă să devină la ce pretinde că vrea să fie, un om de stat, nu un om de politică mică", a continuat Predoiu.

Mohammad Yassin şi afaceristul Fadel Tahli, arestaţi preventiv pentru 30 de zile

Mohammad Yassin şi afaceristul Fadel Tahli, reţinuţi ieri de DNA sub acuzaţia de trafic de influenţă, au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, potrivit deciziei dictate de Tribunalul Bucureşti. Potrivit anchetatorilor, "în perioada octombrie 2014 - martie 2015, sirianul Yassin, în mod direct şi prin intermediul inculpatului Tahli Fadel, a pretins de la doi denunţători, suma de aproximativ 2.000.000 euro, prevalându-se de influenţa exercitată asupra organelor judiciare, în vederea desfiinţării, pe cale extraordinară, a unei hotărâri de condamnare la pedeapsa închisorii cu executare aplicate unui condamnat, şi el denunţător în cauză, cu consecinţa punerii în libertate a acestuia din urmă". Potrivit unor surse judiciare, sirianul Omar Hayssam, închis pentru terorism 24 de ani, ar fi denunţătorul căruia cei doi i-ar fi cerut două milioane de euro pentru a-l scăpa de puşcărie. Mohammad Yassin a fost "emisarul" României în criza jurnaliştilor luaţi ostatici în Irak, iar Fadel Tahli, administratorul afacerilor sirianului.

JURNALUL NATIONAL

Tudor Gheorghe n-a fost făcut cetăţean de onoare al Bucureştiului pentru ca a votat cu Ponta la prezidenţiale

Şi-au bătut joc de neica Tudor. "Pe ordinea de zi a sedintei din 31 martie 2015 exista si propunerea ca maestrul Tudor Gheorghe sa fie facut cetatean de onoare al Bucurestiului. Toata lumea se astepta ca propunerea pentru Tudor Gheorghe sa fie votata in cateva minute, iar Tudor Gheorghe sa tina o cuvântare de multumire in fata consilierilor. Surpriza, insa. Consilierii PNL, PDL si PMP nu au votat propunerea, motivand ca Tudor Gheorghe a sustinut PSD si pe Victor Ponta in alegerile prezidentiale, deci nu ar avea de ce sa devina cetatean de onoare al Bucurestilor, scrie Ziua News. Ca atare, spre stupefactia celorlalti consilieri si a lui Tudor Gheorghe, direct, propunerea a fost respinsa, starnind reactii de partea cealalta, a consilierilor PSD, UNPR si PC.

Paul Grigoriu a incetat din viata

Paul Grigoriu, unul dintre cei mai cunoscuti si cei mai apreciati realizatori de radio din Romania, a incetat din viata, avea 70 de ani. Condoleante familie. Dumnezeu sa-l odihneasca! In 2009, intr-un interviu acordat Radio Romania Actualitati, referindu-se la faptul ca a fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural, Paul Grigoriu, marturisea: "Am aflat cu stupoare, dupa ce a citit un prieten de-al meu ce scrie pe Ordinul acela, ca as putea fi ingropat cu salve de pusca si ca am dreptul la nu stiu ce, la onoruri, la nu stiu ce. La groapa nu trebuie onoruri. La groapa trebuie bocete".

Cine l-a avertizat pe Scutaru , obligandu-l sa demisioneze?

Demisia lui George Scutaru din functia de consilier prezidential pe probleme de securitate nationala a ramas invaluita in mister. Nici demisionatul, nici Administratia Prezidentiala nu au lamurit in vreun fel plecarea brusca din post a celui care avea sanse mari sa ocupe postul de Director al SRI. S-au facut insa speculatii prin prisma intereselor celor care le-au lansat. Scutaru era , ba ''agatat'' de un serviciu strain de informatii din vremea cand facea studii la Moscova, ba fusese obligat sa demisioneze pentru ca propusese retragerea trupelor romane din Afganistan sau , mai grav, sustinuse suspendarea lui Basescu in 2012. Motivul demisiei, justificat vag de Cotroceni prin ''motive personale''apare acum mult mai prozaic- Scutaru este implicat, fiind cercetat de DNA acum in dosarul de mita pentru care a fost arestat fostul Presedinte al Consiliului judetean Buzau.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb