REVISTA PRESEI - 04.05.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 4 mai 2010

ADEVĂRUL

Producătorii interni ratează licitaţiile de anul acesta pentru programul "Fructe în şcoli"

Elevii de la clasele I-VIII vor primi zilnic câte un măr de 90-150 de grame, bine spălat, întreg, fără pete, viermi sau mirosuri străine. Ordinul Ministerului Agriculturii care face portretul-robot al merelor pe care elevii le vor primi la clasă începând cu acest an îi lasă deocamdată pe dinafară pe producătorii autohtoni. Aceştia susţin că momentul luării deciziei de către guvernanţi îi dezavantajează din cauză că producţia pentru acest an s-a terminat.

Martorul Mircea Geoană şifonează imaginea PSD

Fostul lider PSD Mircea Geoană a călcat ieri pragul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fiind audiat ca martor în dosarul "Cătălin Voicu". Audierea i-a surprins pe social-democraţi în şedinţa Biroului Politic. Implicarea preşedintelui Senatului în dosar ar putea ridica probleme social-democraţilor, cred analiştii politici.

Clanul Cioabă şi-a făcut tribunal privat

Cauzele se vor judeca după regulile Staborului Ţigănesc şi, potrivit tradiţiei, preşedintele va lua decizia finală, însă va ţine cont şi de verdictul dat de 20 de juraţi. Dorin Cioabă (40 de ani), fiul regelui rromilor, este student la Drept şi la Ştiinţe Politice. Inspirat din filmele americane, el vrea ca dreptatea să se facă după rânduielile etniei.

Nordicii revin pe litoralul românesc

După o absenţă de cinci ani, TUI, cel mai important operator turistic european, aduce în această vară la mare 1.500 de turişti. Şapte hoteluri din staţiunea Mamaia sunt pregătite să cazeze turiştii din Suedia, Norvegia, Danemarca şi Finlanda. De la jumătatea lunii mai şi până în toamnă, în fiecare marţi, o cursă specială charter München - Constanţa a companiei Air Berlin va aduce turiştii pe Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu.

Imaginaţia lumii, strânsă la Shanghai

Holograme, forme moderniste, tradiţii. Ţările lumii se întrec în imaginaţie la Expoziţia Universală de la Shanghai. În formă de piramidă inversată, pavilionul Chinei domină cu cei 60 de metri înălţime peisajul expoziţional. Paradoxal, lipsesc sloganele şi imaginile despre statul perfect.

Prigoana fumatorilor

Amatorii de tutun din Australia, Statele Unite şi Europa Occidentală se confruntă cu măsuri tot mai aspre îndreptate împotriva lor, iar industria de profil primeşte lovitură după lovitură. Prigoana împotriva fumătorilor intră într-o nouă etapă odată cu măsurile anunţate recent de Australia. Producătorii sunt, la rândul lor, revoltaţi

Consiliul Concurenţei desfiinţează giganţii energetici ai lui Videanu

Proiectul ministrului Economiei, Adriean Videanu, de înfiinţare a celor două noi companii energetice va fi blocat de Consiliul Concurenţei, dacă nu se va demonstra că această reorganizare va determina ieftinirea energiei. În timp ce Videanu spune că înfiinţarea noilor companii va duce la scăderea preţului final al electricităţii, secretarul de stat din domeniul energiei susţine contrariul.

Prognozele FMI creeaza confuzii

Economia României va avea anul viitor cea mai mare creştere din Europa. Cât de realistă este această previziune a Fondului Monetar Internaţional (FMI)? Produsul Intern Brut al României (PIB) va urca în 2011 cu 5,1%. Această estimare surprinzătoare se regăseşte în raportul World Economic Outlook al FMI cu privire la starea şi perspectivele economiei mondiale.

CURENTUL

Exclusiv: Filmul arestării lui Nicolae Popa la Jakarta

"Înarmaţi" cu o fotografie şi cu o hårtiuţă pe care era trecut un număr de telefon, şapte ofiţeri de poliţie s-au deplasat la cel mai luxos hotel din Indonezia, Grand Hyatt, în zona HI Roundabout, Jakarta. În dimineaţa de 2 decembrie 2009, cånd oaspeţii hotelului luau micul dejun în cafeneaua Grand Cafe din hol, poliţiştii l-au capturat pe urmăritul internaţional Nicolae Popa.

La roşu, de Tia Şerbănescu

După ce au văzut roşu înaintea ochilor de 1 Mai, partidele şi sindicatele au luat guvernul în coarne: PSD anunţă o moţiune de cenzură iar funcţionarii publici intră în grevă generală fiindcă li s-au redus veniturile lunare. De fapt, n-au scăzut salariile ci a dispărut o parte din sporuri. Dar la bugetari se ştie: sporurile-s temelie, leafa-i fudulie. În fine, dacă alte mijloace de a ieşi din criză în afară de greve n-avem, nu ne rămâne decât să zicem mersi că nu suntem greci: acolo sindicatele fac şi mai urât şi boicotează însăşi salvarea ţării prin ajutoarele UE - de unde se vede că nici Atena nu mai e zeiţa înţelepciunii, ca altădată.

Mircea Geoană a început să facă vizite la DNA

Preşedintele senatului, Mircea Geoană, a vizitat ieri sediul DNA preţ de mai bine de o oră, timp în care a fost audiat, ca martor, după cum a precizat, în dosarul de corupţie al senatorului Cătălin Voicu. Geoană s-a prezentat în faţa anchetatorilor fără avocat şi a declarat la sfârşitul întrevederilor că a avut o discuţie "succintă" cu procurorii. "

Franks, FMI: În mod sigur, în următoarele luni taxele nu vor creşte

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat ieri că taxele nu vor creşte, deşi veniturile la buget în primele luni ale anului au fost mai mici decât se anticipase. "În mod sigur, în următoarele luni taxele nu vor creşte", a spus el, după discuţiile cu autorităţile române. Reprezentantul Fondului a refuzat să comenteze asupra unei eventuale modificări a deficitului bugetar al României pentru 2010.

De ce are deputatul Radu Stroe maşină de la salonul de masaj?

Nu-i de mirare că parlamentarii fac tot ce le stă în putinţă pentru a tărăgăna dezbaterile la noua lege privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, instituţie care le-a dat serioase bătăi de cap multor aleşi. Coaliţia PSD-PNL a funcţionat din nou ieri în Biroul Permanent al Senatului, unde s-a decis ca noua Lege ANI să fie dezbătută în comisii pånă lunea viitoare, urmånd să intre în plenul Senatului într-o şedinţă specială, marţi, 11 mai, a declarat liderul senatorilor liberali, Puiu Haşotti. Mult mai tårziu decåt le solicitase preşedintele Traian Băsescu la consultările de la Cotroceni. Probabil Haşotti s-a gåndit şi la soarta prietenului şi colegului său de partid Radu Stroe.

CURIERUL NAŢIONAL

Focare de infecţie în saloane de înfrumuseţare

96 la sută dintre cele controlate la nivel naţional vă pot băga în orice moment în spital.

"Hair-stiliştii" folosesc instrumentar nesterilizat şi produse cosmetice expirate. În cel puţin 15 judeţe, persoanele care au boli transmisibile de piele, păr sau unghii nu sunt refuzate.

Majoritatea monedelor s-au apreciat puternic faţă de euro, leul bate pasul pe loc

Criza din Grecia şi rezultatele economice slabe înregistrate în zona euro au condus la deprecierea monedei europene. În aceste condiţii, euro a scăzut puternic comparativ cu majoritatea monedelor lumii. Rubla a înregistrat cea mai puternică apreciere în raport cu euro, iar cele mai slabe aprecieri faţă de moneda europeană au fost înregistrate de forint, lira sterlină şi leul.

În ciuda ajutorului, problemele de fond ale Greciei nu au fost rezolvate

Analiştii susţin că efectele pachetului se vor vedea doar pe termen scurt.

FMI: Măsurile de austeritate ar trebui să liniştească pieţele, este un moment definitoriu pentru statul elen. Pentru Europa, acordul reprezintă un important pas pentru păstrarea credibilităţii. În ciuda ajutorului acordat duminică Greciei, analiştii au avertizat că problemele de fond ale statului elen nu au fost rezolvate, iar acum speculatorii îşi îndreaptă atenţia către alte ţări în care datoriile suverane sunt ridicate şi care se confruntă cu aceleaşi vulnerabilităţi ca cele ale statului elen.

EVENIMENTUL ZILEI

Războiul turistic româno-bulgar, faza pe maşini

Acuzaţiile curg de câteva zile, la nord şi la sud de Dunăre, în urma unor evenimente aparent minore: câţiva români, plecaţi să petreacă de 1 Mai în vecini, au rămas fără maşini, chiar în faţa hotelului din Nisipurile de Aur în care erau cazaţi. Aşa ceva nu s-ar fi întâmplat pe litoralul românesc, a zis a doua zi ministrul turismului, Elena Udrea, găsind momentul prielnic pentru un bobârnac la adresa celor care "fură" de ani buni clienţii hotelierilor autohtoni. Presa bulgară nu s-a lăsat mai prejos şi a scris că românii şi-ar fi furat singuri maşinile, pentru a încasa banii de asigurare.

Cum a ajuns lotul "Voicu" din arest în libertate

Magistraţii Curţii Supreme au apreciat că atât judecătorul Costiniu, cât şi afaceriştii Căşuneanu şi Locic nu reprezintă un pericol pentru ordinea publică. "În dosar există probe şi indicii temeinice ce nasc bănuiala plauzibilă şi rezonabilă, aptă a convinge un observator obiectiv că inculpaţii (judecătorul Florin Costiniu şi afaceriştii Marius Locic şi Costel Căşuneanu) au comis infracţiunile pentru care sunt cercetaţi."

Se îngroaşă rândurile şomerilor

Deşi autorităţile se aşteaptă la o scădere a ratei şomajului începând cu această lună, analiştii şi managerii susţin contrariul. Evoluţia şomajului pentru luna aprilie va fi comunicată joi de ANOFM. Deşi oficialii Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) prognozează pentru aprilie 2010 o stagnare a ratei şomajului la 8,36%, analiştii economici şi managerii se aşteaptă la o creştere a numărului de şomeri chiar şi în această lună.

Radu Berceanu propune FMI "taxa pe fâţă"

Prins în corzi de FMI, guvernul se fereşte să mărească taxele actuale, dar face concurs de idei pentru introducerea unora noi. Printre sugestiile venite ieri, în discuţiile cu delegaţia FMI, de la ministrul transporturilor, Radu Berceanu, se numără şi ceea ce s-ar putea numi "taxa de fâţă". Este vorba despre supraimpozitarea maşinilor cu o capacitate cilindrică de peste 1.999 cmc, având ca public-ţintă la noi "fâţele şi topârlanii care umblă, bine-mersi, cu Q7".

FINANCIARUL

KazMunaiGaz, majoritar la Rompetrol dacă plăteşte doar 17% din datorie

Compania kazahă va rămâne oricum acţionar majoritar la Rompetrol, chiar dacă plăteşte numai 17% din datoria istorică. Croprietarii rafinăriei Petromidia nu au bani să răscumpere obligaţiunile şi negociază cu statul român restructurarea datoriei pe următorii ani. KazMunaiGaz poate rămâne acţionar majoritar dacă plăteşte doar 95 de milioane de euro. Executivul, în schimb, a trecut în buget, la capitolul venituri, toată suma, de 2,4 miliarde de lei.

Guvernul a respectat ţinta de deficit bugetar neplătindu-şi datoriile către mediul privat

Statul nu şi-a plătit datoriile către mediul de afaceri pentru a respecta deficitul stabilit cu FMI. Oamenii de afaceri nu cred că misiunea de evaluare a FMI va schimba ceva şi acuză guvernul că aplică penalităţi doar mediului de afaceri atunci când nu-şi plăteşte obligaţiile, nu şi la întârzierile statului. La nivel european, este pe punctul de a se aproba o directivă care să impună un termen de plată de 30 de zile, însă nimeni nu crede că guvernanţii vor ţine seama de ea.

Şantierul Daewoo Mangalia Heavy Industries stă pe un butoi de pulbere

Sindicaliştii ameninţă cu grevă generală pentru că li se refuză mărirea lefurilor cu 350 de lei. La şantierul Naval Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI) din Mangalia conflictele dintre sindicalişti şi patronat au început în toamna anului trecut şi sunt departe de finalizare.

Agenţiile de rating au avut un rol în declanşarea crizei financiare

Uniunea Europeană doreşte să înfiinţeze o instituţie proprie de evaluare a ratingurilor. În noiembrie 2008, când criza financiară din SUA abia îşi făcea simţită prezenţa în Europa, agenţia Fitch a degradat ratingul României pentru credite pe termen lung în valută de la "BBB" la "BB+" şi pe cel pentru creditele în lei de la "BBB+" la "BBB-". Anterior, Standard&Poor"s coborase ratingul BCR.

GÂNDUL

FMI îi transmite lui Boc: "Nu avem încredere în voi"

Berceanu a parafrazat răspunsul oficialilor FMI: "Aveţi deja o problemă cu deficitul pentru că v-a scăzut creşterea economică şi, în plus, nu avem încredere în voi că veţi folosi banii pentru investiţii".

Dan Andronic, suspectat că vinde strategii PSD-ului: cum au ajuns cardurile de reducere în buzunarul lui Ponta. În PDL se lucra de 4 luni la strategia "partidul-mall"

Cum le-a suflat PSD pedeliştilor ideea cardurilor cu reduceri şi a recrutărilor prin mica publicitate. Consutantul Andronic a confundat PDL cu PNL. PD-L ar fi vrut să atragă noi membri prin anunţuri de publicitate în ziare şi să-i răsplătească pe noii pedelişti cu carduri de fidelitate, dar n-a mai apucat, pentru că PSD i-a luat-o înainte. Ideea le fusese propusă pedeliştilor de către Dan Andronic, consultantul partidului,

Sistemul bancar românesc - 100 milioane euro profit în trei luni

Estimarea aparţine BNR, care a precizat că acesta e un semn că s-a reluat activitatea în bănci. Afacerile băncilor din România încep să devină din nou foarte profitabile, deşi românii nu se bucură încă de oferte atractive de finanţare din partea instituţiilor bancare. În primul trimestru din 2010, întregul sistem bancar a obţinut un profit de aproximativ 100 de milioane de euro, faţă de o pierdere de 50 de milioane de euro în aceeaşi perioadă din 2009

Mini-Dacia va costa 5.000 euro

Modelul se va numi City şi va împrumuta elemente de la modelul Logan, partea frontală de la modelul Sandero şi platforma de la a doua generaţie a Renault Clio. Dacia pregăteşte lansarea unui model auto din clasa mică, botezat Dacia City, care va costa cel mult 5.000 de euro. Dezvăluirea a fost făcută în publicaţia germană AutoBild de către Vincent Carré, global marketing director pentru marca Dacia în cadrul grupului Renault

JURNALUL NAŢIONAL

Căşuneanu&Co, eliberaţi din lipsă de "probe certe"

Eliberarea lui Costiniu, Căşuneanu şI Locic s-a produs din lipsă de "probe certe" că aceştia ar reprezenta un pericol pentru ordinea publică. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a făcut luni publice motivele pentru care la 12 aprilie a.c. completul de nouă judecători a decis cercetarea în libertate a judecătorului Florin Costiniu şi a oamenilor de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic.

Bani publici împărţiţi după interese

Guvernul Boc vrea să rămână jucător important pe piaţa de publicitate. Legislaţia privind publicitatea din bani publici permite autorităţilor să facă abuzuri, distribuind bugetele în baza unor criterii bazate pe interesul personal sau de grup, nu pe cel public, se arată în raportul "Publicitatea publică", realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI).

Pepiniera Bercenilor

Cum şi-a plantat ministrul Transporturilor firma favo-rită în banii Romsilva. Licitaţie de 22 de milioane de lei împărţită ca să poată fi organizată pe furiş La Dolj, unde şeful filialei PDL este Radu Berceanu, a fost pus în funcţia de şef al Direcţiei Silvice Daniel Drîgnei. Care deţine şi calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al Romsilva. Care a organizat şi licitaţia pentru alegerea firmelor ce vor împăduri judeţul.

ROMÂNIA LIBERĂ

Pustnicii de lux: vilă-da, eletricitate şi vecini-ba

Şi-au făcut primii case în viitoarele cartiere rezidenţiale de lângă marile oraşe, dar au rămas singurii investitori. Oare ce-a fost în capul acestor oameni de s-au mutat singuri în mijlocul pustietăţii? Nu poţi să nu-ţi pui această întrebare când vezi în jurul Bucureştiului - şi nu numai - vilele izolate în câmp. În realitate, proprietarii acestora nu sunt decât victimele crizei imobiliare.

Criza greacă schimbă guvernarea Europei

După trei luni de tergiversări, ţările europene membre ale zonei euro au decis activarea unui plan de salvare fără precedent pentru Atena, alături de FMI, în valoare de 110 miliarde euro şi desfăşurat pe parcursul a trei ani. Planul vizează evitarea falimentului Greciei - confruntată cu o datorie colosală de peste 300 miliarde euro şi aflată în incapacitatea de a se împrumuta pe pieţele financiare - şi îi impune acesteia mari sacrificii de o duritate inedită.

Băncile trec pe profit, dar nu scapă de restanţieri

Instituţiile de credit au adunat câştiguri de peste 100 milioane euro în primele trei luni, deşi sumele necesare acoperirii creditelor neperformante au continuat să crească. Profiturile celor mai importante bănci locale au început să se stabilizeze în primul trimestru al acestui an, deşi sumele blocate în provizioane se menţin la valori semnificative.

ZIARUL FINANCIAR

Guvernul foloseşte pentru prima dată cuvântul recesiune

Berceanu iese la rampă în premieră explicând de ce ministerele nu taie din cheltuieli: pentru că aşteaptă ca Finanţele să colecteze mai mulţi bani. Scenariul "fatidic" al revizuirilor negative în lanţ ale prognozelor economice din 2009 se repetă în 2010: în numai câteva săptămâni Ministerul Finanţelor şi FMI au trecut de la o estimare de creştere a PIB cu 1,3% la una de 0,8%, pentru ca ieri să intre în discuţie perspectiva unui al doilea an consecutiv de cădere a economiei.

Fondurile mutuale mari ţin 140 mil. euro la băncile greceşti

Societăţile de administrare a investiţiilor Erste Asset Management şi Raiffeisen Asset Management, cei mai mari administratori de fonduri de pe piaţa locală, cu active totale în gestiune de peste 3 miliarde de lei, aveau plasate circa 580 mil. lei (140 mil. euro) în depozite deschise la băncile greceşti la finele anului trecut.

Intervenţiile pe curs au ridicat rezerva BNR cu 350 mil. euro în aprilie

BNR a mai acumulat în vistierie 350 de milioane de euro în aprilie, rezerva valutară ajungând astfel la un nou maxim istoric de 32,38 miliarde de euro. Dealerii pun această creştere pe seama presupuselor intervenţii indirecte pe care BNR le-ar fi derulat pe piaţa valutară în martie şi aprilie pentru a tempera presiunile de apreciere a leului.

Datoria publică a crescut de patru ori în ultimii zece ani

Ne-am împrumutat însă doar pentru a plăti salarii şi pensii. Datoria publică a României a crescut de patru ori în ultimul deceniu, ajungând în februarie la 155 de miliarde de lei (37,7 mld. euro). Numai în ultimul an şi jumătate în contul datoriei statului s-au adăugat peste 63 de miliarde de lei (aproximativ 15,4 mld. euro) din împrumutul de la FMI, din emisiunea de eurobonduri lansată de Finanţe în martie 2010 şi din vânzarea de titluri de stat către băncile locale, arată datele Ministerului de Finanţe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb