• ADEVARUL
• Lovitură de stat în Egipt: Preşedintele Morsi a fost demis. Armata condusă de generalul Sisi preia puterea
Armata a decis suspendarea Constituţiei şi organizarea de alegeri parlamentare şi prezidenţiale anticipate. Şeful Curţii constituţionale din Egipt, Maher El-Beheiri, va prelua, în mod tranzitoriu, preşedinţia ţării, informează Mediafax. Un consiliu consultativ civil va fi format pentru elaborarea unei noi Constituţii. Din această structură ar urma să facă parte reprezentanţii tuturor forţelor politice din Egipt. Deasupra oraşului Cairo, cerul a fost împânzit de artificii, după ce Armata a suspendat Constituţia şi a numit preşedintele interimar al ţării. "Poporul şi armata sunt una", cântau protestatarii din piaţă, potrivit spuselor unui martor citat de Reuters. Forţele Armatei conduse de generalul al-Sisi l-au arestat pe preşedintele Mohamed Morsi, anunţă ABC News. Trupele militare din Egipt au ocupat studiourile televiziunii de stat din Cairo, înconjurând sediul cu tancuri. Preşedintele egiptean Mohamed Morsi face apel la egipteni să reziste "în mod paşnic" în faţa "loviturii de stat" pe care armata tocmai a anunţat-o şi în urma căreia a fost înlăturat de la putere, a declarat pentru France Presse unul dintre colaboratorii apropiaţi ai acestuia.
• Comunitatea internaţională, îngrijorată pentru situaţia din Egipt
Statele Unite ale Americii şi numeroase alte ţări şi-au exprimat îngrijorarea miercuri seară, după destituirea de către armata egipteană a preşedintelui Mohamed Morsi şi au pledat pentru o revenire rapidă la procesul democratic în Egipt. Preşedintele american Barack Obama, care s-a declarat "profund îngrijorat" la câteva ore de la înlăturarea preşedintelui islamist de către armată, a făcut apel la alegerea rapidă a unui nou guvern civil în Egipt. De asemenea, americanii au ordonat evacuarea misiunii lor diplomatice de la Cairo. Uniunea Europeană le-a cerut părţilor implicate în criza din Egipt să "revină rapid la procesul democratic", mai ales prin organizarea de noi alegeri prezidenţiale, după înlăturarea lui Morsi, ales în mod democratic în urmă cu un an.
• Bashar al-Assad: Criza din Egipt, sfârşitul "islamismului politic"
"Ce se petrece în Egipt reprezintă căderea a ceea ce cunoaştem drept islamism politic", a declarat şeful de stat într-un interviu pentru un ziar sirian. "Indiferent de ce loc din lume vorbim, oricine foloseşte religia în scop politic sau pentru a-i favoriza pe unii prin raport cu alţii, este condamnat la eşec", a explicat Assad. Animozitatea dintre regimul de la Damasc şi Fraţii Musulmani durează de mulţi ani, iar apartenenţa la această grupare este pedepsită, în Siria, prin condamnarea la moarte. Ramura siriană a Fraţilor Musulmani joacă astăzi un rol crucial în coaliţia naţională a opoziţiei siriene în exil, care este recunoscută drept reprezentanta legitimă a poporului sirian de peste o sută de state şi organizaţii. Egiptul este o ţară sunită, după cum sunt şi majoritatea rebelilor sirieni ostili regimului Bashar al-Assad, sprijinit de comunitatea alawită, o ramură a islamului şiit, al cărei reprezentant este preşedintele sirian.
• Scandalul Tarom continuă. Pascariu: "Heinzmann nu a îndeplinit nici 30% din obiectivele din planul de management". Fenechiu trimite controlul la Tarom
Directorul general al Tarom, Christian Heinzmann, nu a respectat decizia Consiliului de Administraţie de a îngheţa angajările, nu a început procesul de restructurare şi nu a îndeplinit nici 30% din obiectivele propuse în planul de management, a declarat Dan Pascariu, preşedintele CA al Tarom. El a spus că din aceste motive Consiliul i-a solicitat lui Heinzmann să accepte reducerea mandatului de la patru ani la un an. Christian Heinzmann a declarat recent că Dan Pascariu, preşedintele Consiliului de Administraţie, i-a cerut să semneze o anexă la contract pentru a-şi reduce mandatul de la patru ani la un an şi că decizia a fost abia apoi discutată în şedinţa Consiliului.
• Topul ministerelor, după eficienţă: Finanţele pe primul loc, Transporturile pe ultimul
Ministerul Transporturilor, una dintre cele mai bogate instituţii, cu bugete anuale de peste trei miliarde de euro, este perceput de liderii din business ca fiind cea mai ineficientă autoritate din România. La polul opus, oamenii de afaceri consideră că cea mai performantă autoritate publică din România continuă să fie Ministerul Finanţelor Publice, urmat îndeaproape de Ministerul Administraţiei Publice şi Internelor. Deşi Guvernul actual este perceput ca fiind mai competent şi mai transparent decât cel anterior, Palatul Victoria este depăşit de Primăria Capitalei la capitolul competenţă, transparenţă, eficienţă şi capacitate de implementare a măsurilor legislative. Fundaţia Romanian Business Leaders a fost înfiinţată în vara anului trecut cu scopul de a realiza o conexiune între liderii din mediul privat. Printre managerii care fac parte din conducerea fundaţiei se numără Mihai Marcu, preşedintele MedLife, Felix Pătrăşcanu, managing director şi cofondator al Fan Courier, Ioana Filipescu, managing director al Raiffeisen Investment România, şi Dragoş Roşca, CEO al Gemisa Investments.
• Comisia Europeană acuză crema băncilor de investiţii de cartelizare în privinţa derivativelor
Comisia Europeană acuză marile bănci de investiţii ale lumii de cartelizare pentru a bloca tentativele burselor de a transparentiza preţul unor produse financiare numite derivative, scrie AP. Executivul comunitar a anunţat că a informat un număr de 13 bănci, printre care Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan şi Morgan Stanley, ca şi International Swaps and Derivatives Association (ISDA), asociaţia de profil care reprezintă industria derivativelor, despre concluziile preliminare ale investigaţiei începută în luna martie. Joaquin Almunia, comisarul european pentru Concurenţă, a anunţat că Deutsche Boerse - bursa germană de la Frankfurth, cât şi Chicago Mercantile Exchange au încercat să reglementeze afacerile cu derivative între 2006 şi 2009. Dar "băncile au acţionat colectiv pentru a împiedica asta... deoarece se temeau că (măsura-nr) le va reduce veniturile", a completat Almunia.
• Investiţiile pe infrastructură cofinanţate din fonduri UE nu vor mai fi incluse în deficit. România se încadrează în condiţii
Unele cheltuieli pentru investiţii în sectoare precum transport, energie şi alte tipuri de infrastuctură, cofinanţate cu fonduri UE, ar putea să nu fie incluse în calculul deficitului bugetar pentru anii 2013 şi 2014, în cazul unor state UE, printre care şi România. Comisia Europeană (CE) ar putea permite unor state membre, în urma unor analize individuale, o flexibilitate mai mare în privinţa ţintelor bugetare, astfel încât să poată majora cheltuielile pentru proiecte de infrastructură cu cofinanţare UE şi impact economic puternic, a declarat Jose Barroso, preşedintele CE. Planul a fost susţinut puternic de Italia şi Franţa, pentru a contracara politica de austeritate fiscală promovată în UE de Germania.
• Protestele din Egipt scumpesc petrolul
Preţul petrolului a crescut la aproape 102 dolari pe baril miercuri dimineaţă pe fondul protestelor violente din Egipt, care ar putea da peste cap exporturile de ţiţei din Orientul Mijlociu. Preţul ţiţeiului a crescut cu peste 2,2 dolari pe baril pe bursele americane, ajungând astfel aproape de 102 dolari pe baril pentru contractele cu livrare în luna august. Egiptul nu este un stat producător de petrol, însă controlează Canalul Suez, una dintre cele mai aglomerate linii navale folosite de tankerele petroliere. Canalul leagă practic exportatorii de ţiţei din Orientul Mijlociu, asigurând legătura dintre Marea Mediterană şi Marea Roşie.
• Regele Albert al II-lea şi-a anunţat abdicarea. De ce părăseşte tronul Belgiei acum?
Abdicarea grăbită a Regelui Albert al II-lea al Belgiei ar putea fi o decizie menită să evite reforma funcţiei regale, înainte de alegerile din 2014, care se poate transforma într-un avantaj important pentru succesorul său, prinţul Philippe. Profesorul de istorie belgian Francis Balace explică principalele scenarii care s-ar putea afla în spatele hotărârii luate de casa regală din Belgia. Albert al II-lea (79 de ani), monarh al Belgiei de 19 ani, a anunţat în mod oficial miercuri, într-un discurs televizat, că intenţionează să abdice pe 21 iulie, cedându-i tronul fiului său cel mare, prinţul Philippe, relatează AFP.
• CURENTUL
• Condamnată la CEDO, România plăteşte 35 de milioane de euro pentru gafele din justiţie
Agenţiile de presă ne comunică, periodic, faptul că România a mai pierdut un proces la CEDO unde s-a pronunţat o nouă sentinţă în urma căreia va trebui să achite o sumă de bani cine ştie cărui cetăţean, care a apelat la ajutorul instanţei europene, în care şi-a pus ultima nădejde. De obicei aceste sume sunt relativ mici. Totuşi, nu rare sunt cazurile în care, printr-o singură sentinţă, statul trebuie să achite zeci sau chiar sute de mii de euro. În marea lor majoritate, acest tip de sentinţe au fost pronunţate în urma unor procese prin care diverse persoane particulare au reclamat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului haosul, incompetenţa şi reaua voinţă care-şi fac de cap în justiţia noastră. Ca urmare a condamnărilor suferite la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg, Ministerul Finanţelor Publice a plătit, în perioada 2008-2013, despăgubiri în valoare de peste 155 milioane de lei. Adică, la o medie de 4,4 lei/1 euro, asta înseamnă exact 35.346.961 euro.
• Cocoş i-a rupt aripile Elenei Udrea de George Roncea
Înţeleptul Papa de la Roma, iezuitul Francisc a declarat recent că femeile n-ar trebui să-şi aleagă cariera de politician deoarece din politică lipsesc dragostea şi adevărul şi este un domeniu caracterizat popular prin definiţii aspre (politica e curvă) iar prima chemare pentru o femeie este dragostea curată iar nu curvia. "Femeile sunt în mod natural incapabile pentru a exercita sarcini politice iar ordinea naturală şi faptele ne învaţa că bărbatul este fiinţa politică prin excelenţă". In pofida sfatului Papei de la Roma şi deşi pilda sa este cu atât mai grăitoare prin prisma asemănărilor dintre personajele din Argentina şi cele de la noi, Udrea a fost de altă părere susţinând recent că ea este politician de carieră şi din acest motiv visează să şi candideze la preşedinţie.
• Decât de Tia Şerbănescu
Premierul Ponta a sosit încântat din China pe care a proclamat-o "cea mai mare putere a lumii" spre care se reorientează toate ţările ca spre Eldorado. Dl. Ponta s-a aşezat rapid la coadă şi, fericit c-a fost primit "peste rând" de liderii chinezi, ne-a anunţat că fiul său (ca şi una din fiicele lui Obama) învaţă chineza. Credeam că ştie deja. Să sperăm că premierul nu ne trece pe orez şi beţigaşe ca să fim pregătiţi pentru momentul când China va prelua oficial conducerea lumii. O perspectivă cam sumbră pentru tinerele generaţii. Dar aşa le trebuie dacă nu învaţă. La Bac-ul din acest an "perlele" de la română sunt aproape chinezeşti - cu formulări intraductibile. Până şi ministrul Educaţiei, tânărul Pricopie, comentând frauda de la liceul Bolintineanu a comis două greşeli în din prima zi: "nu a existat subiecte, a existat decât un mesaj". Cioacă a fost condamnat la 22 de ani pentru crimă deşi (vorba ministrului Duşa) "trupul neînsufleţit al cadavrului celei decedate" care a încetat din viaţă murind n-a fost găsit. D.D a dezvăluit că Elodia era membru PDL şi că avea un amant din SPP care o cam bătea. Mai lipseşte să aflăm că amanta lui Cioacă era în SIE, că Cioacă era în PSD, că DD e agent acoperit şi că Elodia trăieşte fericită în China. Ceea ce confirmă că e mai mult moartă decât vie.
• CURIERUL NATIONAL
• Ambasada SUA la Bucureşti a sărbătorit în avans Ziua Independenţei
Cu ocazia zilei de Independenţă la Ambasada SUA de la Bucureşti a avut loc ieri, în avans, o recepţie la care au fost invitaţi mai multe personalităţi din România. Gazda celei de-a 237-a aniversare a Zilei Independenţei Statelor Unite ale Americii a fost Duane Butcher, Ambasadorul interimar al Statelor Unite în România, care a ţinut un discurs în cinstea acestei zile importante şi plină de semnificaţie pentru poporul american. Tema recepţiei de 4 iulie din acest an este oraşul Washington DC. La acest eveniment au fost invitaţi să participe preşedintele statului, premierul, miniştrii, politicieni şi oameni de afaceri de succes din ţara noastră, recepţia prilejuită de marcarea Zilei Independenţei Statelor Unite ale Americii fiind unul dintre cele mai importante evenimente diplomatice care se desfăşoară anual în România.
• PDL va sesiza CE în privinţa Legii achiziţiilor
PDL va sesiza Comisia Europeană în legătură cu modificările succesive din ultimele şase luni în legislaţia achiziţiilor publice, a declarat Cristina Trăilă, secretar executiv al PDL, fost preşedinte al ANRMAP, precizând că a fost desfiinţat rolul Corpului de Control al Autorităţii, citează Mediafax. "Vom sesiza Comisia Europeană cu privire la modificările din ultimele şase luni legate de legislaţia privind achiziţiile publice, care încalcă directivele europene. Vom sesiza inclusiv faptul că rolul ANRMAP prin actul legislativ recent adoptat de Parlament este desfiinţat", a precizat Trăilă, într-o conferinţă de presă. Ea a arătat că prin modificările legislaţiei făcute de premierul Victor Ponta "fiecare instituţie publică va cheltui bani publici după bunul plac", iar ANRMAP "este dezgolită de atribuţii, nu mai poate face control ulterior contractului de achiziţie publică".
• Situaţia în Portugalia se agravează: Guvernul, în pragul destrămării
Costul de finanţare a Portugaliei a crescut puternic în urma demisiilor din Guvern, randamentul obligaţiunilor guvernamentale cu maturitatea la 10 ani depăşind pragul psihologic de 7%. Pragul de 7% este semnificativ în contextul crizei datoriilor de stat, fiind punctul în care Grecia, Irlanda şi Portugalia au solicitat finanţare externă. Criza politică amplifică riscul necesităţii unui nou "bailout". Obligaţiunile guvernamentale în valoare de 3 miliarde euro plasate de Portugalia în luna mai, într-o emisiune puternic suprasubscrisă de investitori, valorează în prezent pe piaţă numai 2,5 miliarde euro, în contextul crizei politice declanşate luni de demisia ministrului Finanţelor, Vitor Gaspar. Criza politică din Portugalia, protestele violente din Egipt şi datele economice slabe din China au afectat sever bursele europene miercuri dimineaţă.
• Butcher, ambasada SUA: Acordurile cu FMI sunt importante
Duane Butcher, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, a declarat că acordurile cu FMI sunt importante pentru stabilitatea şi predictibilitatea căutate de investitori, iar România ar trebui să încheie un nou acord, informează Mediafax. "Pentru toţi investitorii, incluzându-i şi pe cei americani, stabilitatea şi predictibilitatea sunt vitale. Acordurile cu FMI sunt importante pentru realizarea nivelurilor de stabilitate şi predictibilitate pe care le caută investitorii. Şi de aceea credem că un nou acord ar trebui probabil încheiat", a afirmat Butcher, întrebat dacă România ar trebui să încheie un nou acord şi ce obiective ar trebui acesta să conţină.
• Băsescu: Trebuie renunţat la mercantilismul din educaţie
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că România are obligaţia de a renunţa la mercantilismul din educaţie, el arătând că interesul "universitarilor parlamentari" este de a desfiinţa învăţământul profesional pentru ca universităţile "inventate" să aibă "materie primă plătitoare". "Acum câţiva ani spuneam de fapt că nu avem meseriaşi, fie că vorbeam de mecanici, mecanici auto, tinichigii, ospătari. Poate nu a fost cel mai fericit mod de a o spune, dar e clar că o şansă pentru tineri este învăţământul profesional. E şansa de a-şi găsi un loc de muncă după şcoala profesională, care durează doi ani", a spus Băsescu. El a arătat că acest model preluat după modelul german şi introdus în Legea educaţiei din România a fost unul de succes, în condiţiile în care în anul şcolar 2012-2013 au fost 13.000 tineri înscrişi în învăţământul profesional şi 1.500 de firme care au beneficiat de forţa de muncă calificată şi au acceptat aceşti tineri în producţie.
• Băncile din SUA vor constitui rezerve mai mari pentru a acoperi riscul
Rezerva Federală a Statelor Unite a adoptat proiectul de implementare a regulamentului global Basel III, care va fi introdus în etape, începând de anul viitor, şi creşte de trei ori rata minimă a capitalului de rang întâi, la 7% din valoarea activelor ponderate la risc. Proiectul, adoptat în unanimitate de guvernatorii Rezervei Federale a SUA, favorizează băncile mici şi mijlocii, introducând totodată măsuri pentru controlul instituţiilor financiare foarte mari, a căror situaţie poate influenţa stabilitatea sistemului. Numeroase detalii din proiect sunt încă în dezbatere, dar Fed a precizat că va pregăti un set de 4 măsuri agresive care au ca ţintă supravegherea şi controlul mai strict al celor opt bănci americane desemnate ca importante la nivel de sistem, respectiv JP Morgan, Citigroup, Bank of America, Wells Fargo, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of New York Mellon şi State Street.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Lovitura de stat din 2012, cea mai gravă criză din '89 încoace
Ieri, 3 iulie 2013, s-a împlinit un an de la debutul tentativei de lovitură de stat, pe care USL a declanşat-o împotriva instituţiilor democratice ale României. Acum un an, Parlamentul s-a reunit în şedinţă extraordinară şi, într-o singură zi, i-a demis pe Gheorghe Iancu, Avocatul Poporului, Vasile Blaga, preşedintele Senatului şi Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor. Urmează o avalanşă de ordonanţe de urgenţă emise de guvernul Ponta cu scopul de a facilita suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, culminând cu anihilarea Curţii Constituţionale. La 6 iulie, şeful statului este suspendat, iar la 29 iulie a avut loc referendumul de demitere. Finalul este cunoscut: pe fondul presiunilor externe, USL a acceptat decizia Curţii Constituţionale potrivit căreia pragul de prezenţă necesar validării referendumului trebuie să fie 50%. Plebiscitul a fost invalidat, iar Băsescu a revenit la Palatul Cotroceni, după ce, într-un ultim efort, USL a încercat să reducă numărul alegătorilor de pe listele electorale.
• REVOLTĂTOR. Stadionul "Naţional Arena", căpuşa Bucureştiului.Pentru ce s-au cheltuit 200 de milioane de euro!
După cum a gestionat Primăria Capitalei până acum "Naţional Arena", investiţia va fi recuperată în 166 de ani. Anul trecut, din închirieri, s-au câştigat 1,2 milioane de euro. Niciun investitor nu s-a arătat interesat de concesionare. Inaugurat acum doi ani, stadionul a fost asul din mânecă al primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, pentru a câştiga un nou mandat. Numai că investiţia de peste 200 de milioane de euro s-a dovedit o adevărată gaură neagră pentru vistieria Capitalei. A fost gândit ca un loc care să producă bani. N-a fost aşa. Din contră, mândria lui Oprescu înghite sute de mii de euro pentru întreţinere şi încurcă competiţiile sportive din cauza proastei gestionări. Mai mulţi consilieri generali, şi PDL, şi USL, au declarat pentru EVZ că vor cere Curţii de Conturi să fie verificate plăţile care s-au făcut pentru realizarea proiectului Naţional Arena. În plus, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Mircea Sandu, a declarat că stadionul nu are avizele necesare funcţionării şi nu mai poate găzdui niciun meci.
• Ziua sentinţei în "Dosarul Tranformatorul". Fenechiu: "Dacă sunt condamnat, plec acasă!"
Ministrul Transporturilor şi-a sărbătorit ieri ziua de naştere cu şampanie. Astăzi, Relu Fenechiu ar putea afla sentinţa în dosarul în care este acuzat de corupţie. Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu (PNL), este citat astăzi ca inculpat la Curtea Supremă de Justiţie în dosarul "Transformatorul". Judecătorii au stabilit ultimul termen din dosarul de corupţie în care liberalul şi fratele său, Lucian Fenechiu, sunt judecaţi pentru o fraudă de şapte milioane de lei.
• JURNALUL NATIONAL
• Coabitarea care pute: Remus Borza - Ioana Băsescu. De ce îi mulţumea lichidatorul Hidroelectricii lui Băsescu Traian pentru noncombat?
Remus Borza a ajuns într-un an să crească în afaceri şi notorietate cât alţii într-o viaţă. Marele maestru cântăreţ a devenit un personaj cunoscut prin desemnarea lui ca administrator judiciar după intrarea în insolvenţă a Companiei Hidroelectrica. O investigaţie jurnalistică dezvăluie însă că Borza nu a picat din cer, ca un necunoscut al lumii politice, ca omul nimănui peste purcoiul de milioane de euro scos din insolvenţe. Euro Insol are o relaţie de afaceri veche, trainică şi folositoare cu Ioana Băsescu, fiica cea mare a preşedintelui Băsescu şi notar public. De fiecare dată când Borza încheie contracte, zeci de mii de euro intră în conturile Ioanei Băsescu, drept comisioane,arată sursazilei.ro. Firma Euro Insol face toate tranzacţiile pentru mai multe complexuri rezidenţiale aflate în insolvenţă doar prin cabinetul notarial al fiicei preşedintelui României. Această relaţie exclusivă a pornit în noiembrie 2011, cu mult timp înainte de "afirmarea" lui Borza ca noua vedetă care rezolvă problemele grele din economia românească.
• Contractul secret prin care România şi-a vândut pavilionul maritim
Fostul director al Autorităţii Navale Române Eugen Olteanu este unul dintre artizanii afacerii prin care România a rămas fără pavilionul maritim naţional. Acesta a fost numit în funcţie de secretarul de stat, Valentin Preda, pe 12 septembrie 2012. În aceeaşi zi, Olteanu a semnat un contract de agenţie prin care statul român cedează pavilionul maritim, pentru o perioadă de 30 de ani, firmei Ilvana Holding Limited, înfiinţată cu o lună mai devreme, în Cipru. De la sine putere, după semnarea contractului, Olteanu a decis să-l includă în categoria documentelor secrete. Conform contractului, ANR va primi câte 1000 euro pe an pentru fiecare navă înmatriculată în registru, restul banilor vor intra în conturile firmei Ilvana. Dar să nu ne grăbim. ANR va încasa banii doar în momentul în care vor fi înscrise în registru cel puţin 200 de nave. Cel puţin aşa rezultă din anexa contractului.
• Viktor Orban, în Parlamentul European: "Nu voi accepta să îmi transformaţi ţara într-o colonie"!
Nesupunerea premierului ungar, Viktor Orban, continuă să dea mari bătăi de cap Uniunii Europene. Tentativele repetate ale Guvernului Orban de a modifica Constituţia sunt urmărite cu mare atenţie şi îngrijorare de liderii europeni. Dar Viktor Orban a calificat raportul eurodeputatului portughez Rui Tavares, adoptat în iunie de comisia pentru Libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne, din Parlamentul European, ca fiind nedrept. Raportul Tavares cerea autorităţilor ungare, cu precădere, restaurarea deplină a statului de drept, respectarea independenţei justiţiei şi garantarea libertăţii de expresie, a libertăţii presei, a libertăţii cultelor religioase, a dreptului la proprietate, ca şi respectarea drepturilor minorităţilor.
• România ar putea înregistra creştere economică peste aşteptări în cazul unei recolte bune
România ar putea înregistra o creştere economică de până la 2,2% în acest an, avans superior estimării iniţiale, în cazul unei recolte agricole bune, situaţie care pare probabilă, conform unui raport al grupului bancar austriac Erste. "În pofida perspectivei sumbre din zona euro, unele ţări din Europa Centrală şi de Est au făcut progrese. Ungaria şi România, primele două ţări care au început să ia măsuri dure de consolidare în 2009 şi primele care au reuşit să iasă cu succes anul acesta din procedura de deficit excesiv, îşi pot trage sufletul", a anunţat directorul de cercetare pieţe de capital la Erste Group, Henning Esskuchen. Anul următor, economia românească ar putea creşte cu 2,3%. Pentru Ungaria, banca ia în calcul o creştere a PIB de 0,2% pentru anul în curs şi de 1,2% anul următor.
• NATIONAL
• Catalin Predoiu, asul din maneca pedelistilor
Mai greu decat era cazul, pedelistii au ajuns la vorba lui Traian Basescu, cel care i-a tot indemnat sa-si caute o noua "locomotiva". Nu vreun Blaga sau un Ungureanu, ci un lider care sa-i scoata din conul de umbra in care au intrat. Pentru ca in partid sansele erau minime, democrat-liberalii se pare ca au apelat la serviciile lui Catalin Predoiu, fostul ministru al Justitiei. Potrivit unor surse din PDL, Predoiu a incaput deja pe mana Adrianei Saftoiu (in ultima perioada, cei doi au fost vazuti de mai multe ori impreuna), aceasta avand misiunea de a-l transforma chiar intr-un potential candidat la prezidentiale. Colaborarea a inceput sa dea roade deja, democrat-liberalii declarandu-se incantati de recentele interventii ale lui Catalin Predoiu. "Ataca USL cu mult mai multa forta decat o fac Vasile Blaga si Razvan Ungureanu. Are un discurs bun, tehnic si spiritual in acelasi timp. Este genul de politician care poate sa faca diferenta in zilele noastre", a afirmat un lider PDL.
• Nebunie totala la Cairo! Armata controleaza strazile!
Pentru al treilea an la rand, Egiptul trece prin momente extrem de delicate, disputa dintre armata si sustinatorii presedintelui Mohamed Morsi lasandu-se cu numeroase victime. Morsi ar fi trebuit sa cedeze puterea pana miercuri, la 17.30 (ora Romaniei), dar a refuzat si a fost plasat sub arest la domiciliu. Armata a intervenit in forta si a revendicat puterea. Locatia in care Morsi lucreaza a fost incercuita cu sarma ghimpata, iar sustinatorii lui Morsi au fost izolati cu ajutorul a zeci de blindate. Cei mai multi dintre sustinatorii lui Morsi s-au adunat in apropiere de Universitatea din Cairo, dar si in orase precum Nasr si Heliopolis. Armata a blocat toate drumurile care duc spre locurile in care se adun sustinatorii lui Morsi. Atat Morsi, cat si politicienii care-l sustin pe acesta au primit interdictia de a parasi tara.
• Voiculescu i-a impacat pe conservatori cu Antonescu
Dan Voiculescu si Crin Antonescu s-au asezat ieri la masa negocierilor, in incercarea de a salva ce a mai ramas din Alianta de Centru Dreapta. Intalnirea vine pe fondul tensiunilor care au avut loc intre PNL-PC, tensiuni provocate de anuntul intempestiv al conservatorilor legat de "defectarea" protocolului ACD. Potrivit unor surse din PNL, Dan Voiculescu se pare ca l-a convins pe Crin Antonescu se mai dea o sansa aliantei liberalo-conservatoare. "Putem spune ca este pace in momentul de fata. Mai mult, in cadrul reuniunii, s-a discutat despre pozitia pe care cele doua formatiuni trebuie sa o aiba pe regionalizare si modificarea Constitutiei, despre strategia pentru prezidentiale, dar si despre sprijinul pe care conservatorii i-l vor acorda lui Crin Antonescu in 2014", ne-au mai spus sursele liberale.
• SUA ne ordona: Incheiati un nou acord cu FMI, folositi gaze de sist
Atenta la tot ce misca in ceea ce considera ca e ograda ei, SUA a transmis Romaniei doua mesaje clare, fara tablite ajutatoare: investitorii americani vor veni la noi daca vom avea un nou acord cu FMI si o legislatie permisiva pentru exploatarea gazelor de sist. Insarcinatul cu afaceri ad interim al Ambasadei SUA la Bucuresti, Duane Butcher, a trasat, e drept in termeni diplomatici, parcursul pe care il au de urmat autoritatile romane, daca vrem sa mai "pupam" investitii straine, in general, respectiv americane, in special. Butcher a inceput sa descrie cum ar arata "cercul increderii" cu Romania in interior, povestind ce bine s-ar simti investitorii, inclusiv cei americani, daca ar exista predictibilitate si stabilitate legislativa, aceste deziderate fiind realizabile exclusiv - se pare - cu FMI.
• FBI, pregatit sa-i asasineze pe liderii Occupy Wall Street
Presa americana a obtinut un document in care se arata, negru pe alb, ca liderii miscarii Occupy Wall Street se aflau in vizorul FBI, care planuia sa-i asasineze cu ajutorul unor lunetisti. Conform infowars.com, jurnalistul David Lindorf vorbeste despre un document obtinut in baza unei cereri Freedom of Information Act (FOIA), prin care autoritatile SUA sunt obligate sa prezinte documente, chiar daca sunt secrete. Lindorf sustine ca, potrivit documentului, FBI intocmise un plan, prin care urma sa amplaseze lunetisti in puncte-cheie, pe cladiri sau ascunsi in diverse imobile, care sa-i ia in catarea pustilor pe cei mai vocali demonstranti si pe liderii miscarii Occupy Wall Street. Sec, reprezentantii FBI au confirmat ca documentul este real.
• Manevre navale ruso-chineze in Marea Japoniei
China si Rusia organizeaza, incepand de maine, a doua serie de manevre navale comune in Marea Japoniei. Operatiunea are loc intr-un moment in care sunt mari tensiuni intre Tokyo si Beijing in legatura cu insulele Senkaku (chinezii le zic Diaoyu), disputate intre cele doua tari in Marea Chinei de Est. Pe de alta parte, aceste manevre, considerate fara precedent de multi analisti, au loc la doar cateva saptamani de la un exercitiu militar comun desfasurat de SUA si Japonia in largul coastelor californiene. Intamplator sau nu, exercitiul americano-japonez a simulat recucerirea unor insule indepartate. Oare o fi fost vorba de Senkaku (Diaoyu)? Revenind la manevrele navale Rusia-China, agentia oficiala chineza Xinhua a dat asigurari ca exercitiile "nu sunt indreptate impotriva unei parti terte". Asadar, e vorba de Diaoyu (Senkaku).
• PUTEREA
• Mafia de la Bac, garantată Vanghelie. Inspectoarea-şefă de la sectorul 5, demisă pentru implicare
Fosta directoare Costica Vărzaru a intervenit la şefa Inspectoratului Şcolar al Sectorului 5 (ISS 5) să fie desemnate anumite persoane în comisia de bacalaureat, cerându-i chiar să meargă la ISMB pentru "a alege Bolintineanu", aceasta spunând că nu poate participa pentru că a fost profesoară la acest liceu. Ieri, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a demis-o din funcţie pe Iuliana Costeniuc, şefa ISS 5.
• ROMANIA LIBERA
• Cum scăpăm de ruşi în jocul gazelor, după eşecul Nabucco?
Ce a pierdut, de fapt, România din eşecul Nabucco? Din punct de vedere strict economic, apreciază Otilia Nuţu, specialist al think-tank-ului Expert Forum, "a pierdut taxe de tranzit, posibilitatea de a încasa taxe de depozitare, având în vedere că România era interesată de conducte de tranzit şi pentru că are capacităţi foarte bune de stocare a gazelor, şi a pierdut posibilitatea de a-şi diversifica resursele de aprovizionare", care i-ar fi permis să renunţe sau să negocieze de pe poziţii mult mai favorabile importurile din Rusia. Acestea sunt pierderi semnificative, dar, având în vedere că România nu importă decât aproximativ 30% din necesar, nu reprezintă un dezastru naţional. Potrivit Otiliei Nuţu, "la noi, înainte de megaproiecte gen Nabucco, să ne orientăm pe Giurgiu-Ruse, Iaşi-Ungheni, conducta cu Serbia, fluxul invers pe Arad-Szeged şi posibilitatea de export pe conducta Negru Vodă-Isaccea. Cu cât se vor face mai multe interconectări, cu atât piaţa va fi mai funcţională şi mai lichidă",
• O nouă lovitură dată de ANI: numărul edililor incompatibili se apropie de 700
Liderii USL au toate motivele să pună gând rău Agenţiei Naţionale de Integritate şi legii privind incompatibilităţile, în condiţiile în care, aproape în fiecare zi, sunt găsiţi noi şi noi aleşi locali în afara legii. Numai ieri, 42 de primari şi viceprimari din judeţele Constanţa şi Sibiu s-au alăturat celor peste 650 aflaţi deja în pericol să-şi piardă mandatul. La fel ca în multe alte cazuri de incompatibilitate, cei 42 de aleşi locali au fost găsiţi a fi încălcat legea deoarece au deţinut, simultan cu funcţiile de primar sau viceprimar, funcţii în AGA ale unor societăţi comerciale. Este vorba de deja celebrele SC Raja Constanţa şi SC Apă Canal Sibiu, operatori regionali înfiinţaţi de Consiliul Local Sibiu şi, respectiv, Consiliul Judeţean Constanţa. Printre cei 22 de aleşi locali incompatibili din judeţul Constanţa se află, deloc întâmplător, şi cei care au fost extrem de vehemenţi în a-i cere vicepremierului Liviu Dragnea să fie găsită o soluţie legislativă astfel încât ei să scape de ANI şi să nu-şi piardă mandatul.
• ZIARUL FINANCIAR
• Şeful GSK: Vom găsi un cumpărător pentru Europharm Braşov. Nu vom fi lacomi la preţ
Vânzarea fabricii Europharm Braşov este coordonată de la Londra, iar managementul gigantului britanic crede că va avea nevoie de maximum şase luni să ajungă la un acord cu viitorul cumpărător. Pascal Prigent, directorul general al GlaxoSmithKline (GSK) România, spune că este optimist în legătură cu găsirea unui cumpărător pentru fabrica de la Braşov şi s-a declarat surprins de cât de rapid a fost contactat de investitori după anunţul de săptămâna trecută. Gigantul farmaceutic britanic a decis ca fabrica să iasă din reţeaua sa de producţie, într-un anunţ şoc care a amintit de plecarea surprinzătoare a Nokia de la Cluj, chiar dacă avea o afacere de 1,6 mld. euro şi profit de 43 mil. euro. Dacă nu va găsi un cumpărător, 20% din producţia de medicamente a României va dispărea peste noapte, 254 de joburi s-ar pierde, iar din exporturi s-ar şterge peste 50 mil. euro. Anul trecut, Europharm a avut o cifră de afaceri de 104 mil. euro şi un profit de 11 mil. euro.
• Premier de şuetă, dar de ale cărui decizii economice s-au bucurat Isărescu, Năstase şi Tăriceanu
Radu Vasile a fost, poate, cel mai pitoresc prim-ministru dintre cei 10 de după revoluţie care stătea la o ţigară şi la o cafea cu ziariştii, pe holuri vorbind de toate, şi ce trebuia şi ce nu trebuia, în timp ce la Palatul Victoria anticamera era plină. A rămas celebru episodul în care Radu Vasile a dat întâlnire unei delegaţii a unei bănci internaţionale pe stadionul din Cotroceni unde juca, în perioada de glorie, echipa de fotbal Naţional. El a devenit premier în 1998 cu ajutorul lui Traian Băsescu care îl înfruntase pe premierul Victor Ciorbea şi care pusese în termeni foarte duri viitorul coaliţiei de Guvernare CDR: ori Ciorbea afară, ori PD iese din alianţă! Puţină lume îşi aminteşte însă că de deciziile lui, pe partea economică, a depins viitorul multor companii şi a sistemului bancar. Şi nu în ultimul rând, cu el premier, România a evitat să se declare în incapacitate de plată, când toate pieţele internaţionale, la care s-a adăugat şi FMI, pentru a da un exemplu altor ţări, aşteptau de la o zi la alta să predăm steagul. Oare câţi îşi mai amintesc acum de acea perioadă în care BNR rămăsese fără valută, scadenţa datoriilor anterioare bătea la uşă, investitorii străini fugeau cât puteau de România şi aproape nimeni nu ne împrumuta decât cu o dobândă la dolari de 18-25%.