• ADEVARUL
• Victor Ponta: Dacă nu era rezultatul la limită, discuţia despre listă n-ar fi avut loc
Victor Ponta a declarat, vineri seara, la Realitatea TV că, dacă rezultatul referendumului n-ar fi fost unul strâns, discuţia despre listele electorale n-ar fi avut loc. Premierul susţine că vinovaţi pentru situaţia generată sunt toţi cei care s-au aflat la guvernare începând cu 2004, inclusiv actualul Executiv.
• Rus: N-am negat niciodată cifrele transmise CC. S-a făcut actualizare cu primarii înainte de referendum
Ministrul de Interne, Ioan Rus, a declarat, vineri, pentru postul de radio RFI că actualizarea cu primarii a listelor electorale permanente s-a făcut înainte de referendum. Social-democratul susţine că MAI n-a negat cifrele transmise CC, însă există suspiciuni privind adevăratul număr al electorilor. "Înainte de referendum s-a făcut actualizarea cu primarii, toţi primarii au făcut acest lucru şi listele acestea actualizate au fost utilizate la referendum. După aceea, au apărut o serie de contestaţii şi o serie de discuţii la televiziuni, la radiouri, în spaţiul public. Ca să eliminăm toate aceste potenţiale suspiciuni, facem şi acest lucru, la dorinţa CC", a declarat ministrul Internelor.
• Boc: Oamenii sunt în concedii, nu avem personal la Primărie să verifice listele electorale. Rus: Importăm nemţi să ne numere
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, consideră că demersul de actualizare a listelor electorale prin organizarea unui mini-recensământ este "insuficient pregătit şi are foarte multe carenţe", fiind neclar modul în care acesta se va desfăşura. Emil Boc a declarat, vineri, la Prefectura Cluj, la finalul video-conferinţei premierului Victor Ponta cu prefecţii, că nu vede utilitatea şi modalitatea practică de realizare a unui asemenea demers. El a precizat că, în calitate de primar, va aştepta actele normative elaborate de Guvern pentru a vedea după aceea ce se poate face.
• Rus: Vom demara un mini-recensământ până pe 24 august
Ministrul de Interne, Ioan Rus, a declarat, vineri, pentru RFI că până pe 24 august MAI va demara un mini-recensământ, românii urmând să fie vizitaţi de un reprezentant al administraţiei locale. Rus a arătat şi felul în care se va realiza acest mini-recensământ: "La nivelul comunităţilor rurale, de exemplu, întrebi vecinul: < < mă, Popescu Vasile există? > >. < < Există de-adevăratelea > >. Acolo, dacă merg primarul şi câţiva locuitori de nădejde ai satului, rezolvă asta în trei zile, în fiecare sat". Ministrul de Interne spune că în mediul urban vor fi probleme, însă speră să le preîntâmpine. "La oraş va fi mai complicat. O să vedem. Am cerut tuturor primăriilor, prefecţilor, până marţi să ne dea şi sugestii şi eventuale probleme care ei anticipează că pot apărea, astfel încât să le putem rezolva", a mai spus Rus.
• Trei motive mari şi late pentru invalidarea referendumului
Referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu este un fiasco total. Tentativele de manipulare din ultimele două zile sunt la fel de lamentabile ca organizarea acestui scrutin. El ar trebui invalidat din cu totul alte motive decât cele tocate acum de propaganda USL. De două zile se căznesc tot felul de grupuri de interese să convingă publicul şi să influenţeze indirect judecătorii Curţii Constituţionale că decizia invalidării referendumului trebuie să ţină cont de alte cifre decât cele oferite prin listele electorale si că trebuie emisă o validare. Este vorba, de fapt, de o manipulare lamentabilă sau de o gravă neînţelegere a modului în care funcţionează un stat de drept. Apostolii micşorării numărului total al alegătorilor invocă posibile situaţii de fapt pentru a explica şi justifica o situaţie simplă din punct de vedere juridic.
• Lista MApN: Guvernatorul Mugur Isăreascu, printre cei cu grade obţinute cu "nereguli"
Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a publicat, vineri, lista avansărilor în grad din 2011 şi 2012 în care au fost constatate nereguli, printre numele cu probleme fiind şi guvernatorul Mugur Isărescu sau fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu. În listele MApN se află persoanele în cazul cărora au fost acordate grade militare în rezervă ori s-au realizat avansări în grad în rezervă, în 2011 şi 2012, fiind constatate nereguli de către minister. Între cei menţionaţi în listele MApN se numără guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, care a obţinut în 2011 gradul de colonel după ce fusese locotenent. Un alt caz, tot din 2011, este al fostului premier Mihai Răzvan Ungureanu, a ajuns din locotenent, maior la gradul de colonel.
• Ministrul Sănătăţii, despre serviciile medicale: "Omul nu ştie ce, cât şi pentru ce plăteşte"
Într-o dezbatere despre introducerea coplăţii în sistemul medical, de la Realitatea TV, Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a declarat că scopul acestui proiect este ca "omul să ştie ce, cât şi pentru ce plăteşte" atunci când merge la medic. Deoarece documentul publicat pe site-ul Ministerului este neclar, Cepoi a precizat: "Această coplată nu este menită să aducă bani în plus la sistem, căci sumele sunt, relativ, mici. Acum, omul nu ştie ce plăteşte şi pentru ce." Vineri, Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică, pe site-ul instituţiei, proiectul de hotărâre de guvern pentru modificarea şi completarea Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale, document care reglementează şi acordarea coplăţii.
• Andrei Marga: "Nu mi-e frică de Traian Băsescu"
Andrei Marga, Ministrul Afacerilor Externe, a vorbit, vineri seară, în cadrul unei emisiuni tv, despre declaraţia preşedintelui suspendat Traian Băsescu, potrivit căreia referendumul este o "lovitură de stat". Andrei Marga este de părere că afirmaţia lui Băsescu este un abuz de limbaj. Întrebat fiind dacă conştientizează că revenirea lui Traian Băsescu în fruntea ţării ar reprezenta un pericol pentru viaţa sa politică, Andrei Marga a răspuns hotărât: "Nu mi-e frică. Nu am săvârşit lucruri încât să-mi fie frică de Traian Băsescu".
• Prognoză proastă pentru români! Deprecierea leului va continua cel puţin până la decizia Curţii Constituţionale
"Decizia Curţii Constituţionale a adăugat un nou strat de incertitudine la instabilitatea politică din România. Până la anunţarea unei decizii a Curţii în septembrie, încrederea investitorilor va fi, probabil, afectată în continuare. Nu sunt sigur cât de tare se va deprecia leul în urma anunţului. Banca Naţională a României are rezerve valutare relativ ridicate şi ar putea interveni pe pieţele valutare pentru a împiedica o prăbuşire a leului", a declarat analistul Capital Economics William Jackson, citat de Mediafax. Având în vedere incertitudinea "enormă" din jurul evenimentelor din România, analistul propune mai multe scenarii. În opinia acestuia, cel mai bun scenariu ar fi ca toate forţele politice să accepte decizia din septembrie a Curţii Constituţionale, situaţie în care presiunea asupra leului s-ar putea reduce spre sfârşitul anului.
• Începe declinul financiar al statelor occidentale
Din punct de vedere economic, Occidentul pierde teren în faţa Chinei şi a ţărilor în curs de dezvoltare. Evoluţia Chinei şi forţa de muncă din ţările aflate în curs de dezvoltare ameninţă statutul de lider economic al Statelor Unite, conform businessinsider.com. Printre problemele cu care se confruntă statele occidentale se numără criza economică, scăderea standardelor educaţionale şi creşterea şomajului.
• Planul Guvernului privind vânzarea imobilelor RA-APPS a eşuat. Nu se găsesc cumpărători pentru vilele statului
Guvernul a revizuit în scădere drastică estimarea de venituri obţinute în acest an din vânzarea imobilelor aflate în administrarea RA-APPS, de la 706 milioane de lei la 296,2 milioane de lei. Decizia a fost luată după ce majortatea licitaţiilor organizate de regie până în prezent au eşuat, în lipsă de ofertanţi. Prin bugetul de stat pentru acest an, Guvernul şi-a propus să încaseze 706 milioane de lei din vânzarea imobilelor Regiei Patrimoniului şi Protocolului de Stat (RA-APPS), veniturile din valorificarea unor bunuri din patrimoniul privat al statului urmând astfel să crească de la 1,8 milioane de lei, estimate pentru anul trecut.
• Rusia îşi declară îngrijorarea faţă de "dezvoltarea periculoasă" în Siria
"Moscova este foarte îngrijorată de dezvoltarea periculoasă a situaţiei, de continuarea violenţelor şi de provocările ce vizează sporirea amplorii şi cruzimii conflictului civil" din Siria, a precizat Ministerul rus al Afacerilor Externe, citat de AFP. "Suferinţele populaţiei civile siriene nu încetează să se amplifice", iar viaţa la Alep, un oraş strategic situat la 335 de kilometri nord de Damasc, căzut pradă unor confruntări violente, este "parţial paralizată", remarcă aceeaşi sursă. În acest context, "noi considerăm foarte important ca nici un efort să nu fie scutit pentru a pune capăt vărsării de sânge şi omorurilor de persoane nevinovate", a subliniat diplomaţia rusă.
• EVENIMENTUL ZILEI
• INCREDIBIL.Tromboanele primarilor stahanovişti, care au dublat producţia de voturi
Edilii USL se laudă că au depăşit producţia de voturi cu 100%. Explicaţiile acestora, privind prezenţa la vot, sunt aiuritoare. Primarii USL din mai multe comune în care prezenţa votanţilor la urne, în ziua referendumului, a depăşit procentul de 100% au dat explicaţii halucinate de ce locuitorii s-au înghesuit la vot. Au votat pentru un drum, era o nuntă în sat sau foarte mulţi locuitori stau în comună fără mutaţie. Aproape 50 de localităţi din România au depăşit prezenţa la vot de 100%. Edilul PSD al localităţi Ipoteşti (Olt), Ion Căpraru, care a reuşit performanţa să aibă o prezenţă la vor de 103,8%, a explicat că a avut acest rezultat pentru că a mobilizat lumea la vot, mai ales rudele. "Mi-am adus fratele din Slatina şi rudele. Am zis, nu îl dăm noi pe Băsescu jos, nu dărâmăm noi urna, dar ne vede lumea că am făcut prezenţă bună, ne face şi nouă un drum, ceva", a explicat edilul pentru EVZ.
• Povestea băiatului de 16 ani care a votat la referendum
Amir Dana, un licean din Pantelimon, s-a dus la vot şi a fost trecut pe listele suplimentare. Cel mai tânăr votant din ţara noastră a fost Amir Dana, un licean de 16 ani, din cartierul bucureştean Pantelimon. El figurează pe listele electorale suplimentare ale secţiei 264, pe pagina a IV-a, la poziţia 66. Mama tânărului spune că nu a ştiut că nu a avut voie să voteze. "Păi şi ce dacă a votat? Ce, a omorât pe cineva?", se întreabă retoric femeia în pragul uşii apartamentului din Pantelimon:"A fost cu mine la vot. Eu, bărbată-miu şi fiul cel mare eram trecuţi pe o listă, că stăm demult aici. Amir a zis că vrea şi el să voteze. S-a dus la doamna preşedinte şi i-a zis că nu e pe liste. Doamna i-a luat buletinul şi l-a trecut pe o listă separată. Acu ce-i vina lui că nu ştia că n-are voie? Dar preşedinta nu ştia? Nu a văzut că-i născut în 1996 când i-a copiat CNP-ul pe listă? Să plătească dacă a făcut ceva ilegal! Amir nare nicio vină!".
• Unde ne putem muta banii dacă pică economia
Există o mare varietate de destinaţii sigure pentru economiile personale, din Suedia până în Australia. Fragilitatea economiei locale şi căderea leului pot ridica o întrebare nouă pentru români: în ce ţări mai sigure ne putem ţine banii? Evident, aceia care încă mai au bani. Nici nu am fi primii. Grecii, irlandezii şi portughezii s-au pus de mult la curent cu cele mai sigure destinaţii pentru economiile lor. ţări ca Germania sau Franţa au o situaţie financiară solidă şi e greu de crezut că ar putea ajunge în colaps. Majoritatea băncilor mari acceptă şi clienţi nerezidenţi, însă este nevoie de prezenţa fizică a acestora. Actele necesare sunt, în general, o dovadă a identităţii (carte de identitate, carnet de conducere) şi o dovadă a domiciliului (facturi de utilităţi, extrase de conturi bancare).
• Traian Băsescu îi avertizează pe primari să nu fie infractori | VIDEO
Preşedintele suspendat Traian Băsescu a spus că pentru el revenirea la Palatul Cotroceni nu mai este principala miză, mai important fiind ca instituţiile să constate dacă la referendum s-au produs fraude. Totodată, Băsescu a adus critici dure preşedintelui interimar Crin Antonescu, premierului Victor Ponta şi ministrului Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus. Traian Băsescu a spus că pe data de 2 august Ioan Rus a dat dispoziţie să se blocheze decizia CCR. Preşedintele suspendat l-a acuzat pe şeful de la Evidenţa Populaţiei, chestorul Constantin Manoloiu că "a minţit" ori înainte, ori după referendum.
Şedinţa CCR privind referendumul, decalată pe 31 august
Autor: Andreea Udrea
Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean a anunţat că CCR se va reuni, pe 31 august, pentru a da un verdict în cazul referendumului de demitere a preşedintelui suspendat, Traian Băsescu. Joi, CCR a anunţat că va da o decizie în cazul referendumului pe 12 septembrie.
• Curtea Constituţională este sub presiunea parlamentarilor jurişti care interpretează legea după bunul plac
Joi, Curtea Constituţională a solicitat Guvernului României ca, până la data de 31 august 2012, să transmită listele electorale permanente actualizate în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie 2012. În faţa sediului său de campanie, Traian Băsescu a declarat că demersurile USL sunt doar "un truc ieftin care, din păcate, au descalificat România". Preşedintele suspendat a adăugat că probabil PSD va propune CCR drept termen pentru o decizie în cazul referendumului, decembrie 2014.
• INTERVIUL ZILEI. Mihai Coman, primul decan al Facultăţii de Jurnalism: "Televiziunile îl angajează pe cel mai fonf şi agramat"
Mihai Coman, primul decan al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării Profesorul caracterizează noile generaţii de jurnalişti şi explică fascinaţia pentru meserie. Mihai Coman a observat cum s-au schimbat, în timp, generaţiile de tineri ce visează să devină ziarişti: pe vremuri, ei vroiau să schimbe lumea, azi caută celebritate şi un job bine plătit. Sunt profesii care, în anumite momente ale istoriei, apar ca miraculoase. Aceste profesii sunt legate de o zonă a vizibilităţii publice sau de o zonă a gratificaţiilor simbolice. Publicitatea, spre exemplu, nu-ţi dă vizibilitate, dar ai gratificaţia simbolică, poţi spune "uite, toată lumea vorbeşte despre ceva făcut de mine".Se spune că generaţiile noi de absolvenţi de liceu sunt mai slabe decât cele din anii trecuţi. E la fel şi la viitorii jurnalişti?E o chestiune relativă.
• Criza financiară europeană traversează Oceanul
Cauzele şi efectele problemelor economice sunt complexe. Dar un lucru e cert: impactul asupra consumatorilor este major. Magazinele Apple din Spania, la fel ca toate celelalte ale acestei companii din întreaga lume, sunt create astfel încât să-şi atragă rapid atenţia clienţilor, cu un design modern, unde sunt prezentate cele mai noi produse: IPhone-uri, IPads sau MacBooks cât vezi cu ochii. Tot ceea ce-i lipseşte însă magazinului sunt... clienţii! Numai o mână de oameni îi mai trec pragul şi majoritatea doar privesc sau testează produsele. "Mi-ar fi plăcut să cumpăr multe lucruri, dar nu am bani", spune Nacho Corral, un funcţionar public de 37 de ani, al cărui salariu a fost tăiat recent cu 7%, la fel ca cel al tuturor bugetarilor, relatează publicaţia "The Washington Post".
• Ce vrea să facă Victor Ponta cu românii din străinătate
Într-o şedinţă de guvern, premierul a încurajat autorităţile locale şi reprezentanţii guvernamentali în teritoriu să înceapă verificarea listelor electorale, precizând că Guvernul a identificat 4 direcţii care ar putea genera diferenţa dintre listele electorale şi realitate. n primul rând este vorba despre cetăţenii români cu domiciliul în străinătate, cei care, potrivit legii, nu mai trebuie să figureze pe listele din România. Ei îşi păstrează dreptul de vot dar dacă locuiesc în străinătate, trebuie scoşi din listele electorale din România, a specificat Victor Ponta, la videoconferinţa pe tema referendumului organizată de Guvern. Premierul a arătat că, potrivit datelor actuale, numărul românilor cu domiciliul în străinătate este de doar 549.000 persoane.
• DOSARUL "PREMIANTE" PENTRU VIP-uri. Sociologul Marius Pieleanu, audiat la DIICOT
Dosarul în care este cercetată Andreea Marta, soţia fostului şef de cabinet al lui Sorin Blejnar, dispărutul Codruţ Marta, are noi surprize. Procurorii DIICOT l-au chemat la audieri, în această dimineaţă, pe sociologul Marius Pieleanu. Numele lui Marius apare în dosarul "Premiante pentru VIP-uri" şi este audiat în calitate de martor. Potrivit DIICOT, Andreea Marta, şefa reţelei de prostituţie, câştiga şi 10.000 de euro într-un sejur la Monte Carlo, din traficarea de fetelor racolate pentru a bine dispune bărbaţi bogaţi. Potrivit surselor citate, Marta făcea "comenzi pentru virgine" în Republica Moldova, pentru care se plăteau şi câte 3.000 de euro, iar în Bucureşti gruparea ce trafica fetele obţinea şi 10.000 de euro.
• Mediatorul pentru Siria, înfrânt de Rusia şi China
Încercarea de rezolvare pe cale diplomatică a conflictului din Siria s-a soldat cu un eşec. Kofi Annan, care lansase acum cinci luni un plan de pace pentru această ţară, a anunţat ieri că demisionează din postul de mediator al ONU şi al Ligii Arabe în Siria. După ultimul veto al Rusiei din Consiliului de Securitate şi extinderea confruntărilor violente în oraşul sirian Alep, diplomaţii occidentali nu s-au ferit să spună că "misiunea lui Annan în Siria a ajuns într-un punct mort". "Nu am primit susţinerea pe care această cauză o merita. Există disensiuni la nivelul comunităţii internaţionale", a spus Annan, făcând aluzie la poziţiile Rusiei şi Chinei, care au blocat în mod repetat rezoluţii în sensul constrângerii Damascului să aplice planul de pace. În timp ce Iranul acuză Occidentul şi unele state arabe pentru acest fiasco regretabil, Rusia a avertizat că demisia mediatorului "deschide porţile" pentru o intervenţie militară în ţara răvăşită de criză.