REVISTA PRESEI 04.08.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 4 august 2014

ADEVARUL

Lupta cu virusul ucigaş Ebola, îngreunată de contaminarea personalului medical

Numai în ultima săptămână, virusul Ebola a ucis peste 700 de oameni, iar din primăvară până în prezent, în Africa de Vest au fost raportate, oficial, peste 1.300 de cazuri în Guineea, Sierra Leone şi Liberia. Virusul se răspândeşte necontrolat, inclusiv în oraşe, ceea ce nu s-a mai întâmplat în trecut, potrivit "The New Yorker". În Liberia, părţi ale sistemului medical s-au prăbuşit: câteva spitale şi clinici au fost abandonate, în timp ce altele au devenit neîncăpătoare. Spitalele din capitala Liberiei au ajuns să refuze internarea noilor bolnavi, chiar dacă printre ei se află şi gravide. Experţii americani în tratarea virusului, prezenţi în capitala Monrovia, spun că trupurile infectate sunt lăsate în stradă. Tot mai multe persoane bolnave aleg să părăsească Monrovia şi să se retragă la ţară sau apelează la ajutorul vracilor. În Sierra Leone, virusul s-a răspândit la 100 de angajaţi din domeniul medical, dintre care jumătate au murit, deşi au purtat costume speciale.

Un profan al finanţelor, propus ministrul Bugetului

Guvernul vrea să dea bugetul statului pe mâinile lui Claudiu Manda (38 de ani), deputat PSD şi vicepreşedinte al Comisiei de buget-finanţe, deşi acesta are o experienţă profesională sumară în domeniu. În schimb, Manda este susţinut puternic de Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor şi naşul acestuia de cununie, dar şi de Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei. "Este un deputat tânăr, ştiu că a fost ales odată cu mine în Parlament, a lucrat numai la Comisia de buget-finanţe. După episodul în care ministrul Petrescu a fost atacată, lovită, umilită în toate felurile, eu am zis că trebuie să aduc şi mai mulţi tineri în Guvern", a spus Ponta. Aflat la al treilea mandat de deputat, şef al PSD Dolj, Manda a urmat cursurile Universităţii din Craiova, Facultatea de Ştiinţe Economice - Secţia Contabilitate, iar în 2009 a devenit doctorand în management al Universităţii "Valahia" din Târgovişte. În plus, deputatul este absolvent al Colegiului Naţional de Apărare (2005) şi al Colegiului Naţional de Informaţii (2011).

Capăt de linie în dosarul lui Dan Voiculescu

La cinci ani şi nouă luni de la trimiterea în judecată şi un periplu pe la trei instanţe din Capitală, dosarul "ICA", în care Dan Voiculescu (67 de ani) a primit deja o condamnare de cinci ani de închisoare, a intrat pe ultima sută de metri, iar Curtea de Apel Bucureşti ar putea anunţa o decizie finală în acest caz chiar luni. Magistraţii sunt aşteptaţi să-i audieze şi pe ultimii doi inculpaţi din dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare, Jean Cătălin Sandu şi Vlad Nicolae Săvulescu, după ce la termenul trecut au ascultat mai bine de zece ore mărturiile celorlalte persoane trimise în judecată în dosar printre care şi pe cea a şefului Intact care a negat toate acuzaţiile care i se aduc. Tot luni se aşteaptă şi pledoariile finale ale avocaţilor şi ale procurorului DNA.

Dimensiunea religioasă a războiului din Ucraina. Un român mediator între creştinii din Rusia şi Ucraina

Creştinii baptişti din Ucraina au fost acuzaţi de către presa rusă şi unii politicieni de la Moscova că sunt manevraţi de SUA şi că ar reprezenta unul din factorii care stau în spatele conflictelor . Aceste insinuări au dus la tensiuni între baptiştii din Ucraina şi Rusia, iar un român a mediat discuţiile. La Slaviansk, într-o groapă comună au fost găsite trupurile a patru tineri protestanţi, răpiţi şi ucişi de rebelii pro-ruşi după slujba duminicală din 8 iulie. Un alt eveniment, vizează ocuparea de către separatişti a Universităţii Creştine Baptiste din Doneţsk. Taras Dyatlik, Prigoana neoprotestanţilor ucraineni a putut fi întreţinută mai ales după ce presa rusă, controlată de Kremlin a început să scrie că preşedintele interimar al Ucrainei, acum preşedintele Parlamentului, Oleksandr Turcinov, este predicator baptist şi ar fi în slujba americanilor.

După modelul "Republicii Doneţk", locuitorii din Siberia cer federalizarea

Primăria oraşului siberian Novosibirsk a înregistrat, vineri, 1 august, cererea pentru o demonstraţie publică cu tema "Marşul pentru federalizarea Siberiei", care va avea loc pe 17 august. Scopul iniţiatorilor marşului, ce se va desfăşura sub sloganul "Opriţi hrănirea Moscovei", este crearea Republicii Siberiene, ca parte a Federaţiei Ruse cu drepturi egale cu ale altor regiuni autonome. Organizatorii acestei mişcări au creat şi o pagină oficială pe reţeaua socială VKontakte. La începutul lunii iulie a acestui an, locuitorii din Novosibirsk au pichetat clădiri oficiale exprimându-şi atitudinea negativă faţă de anexarea Crimeii. Ei au protestat faţă de faptul că noua entitate a Federaţiei Ruse va fi finanţată din contul altor regiuni ale Rusiei.

Lecţie de incompetenţă a funcţionarilor: Femeia cu pensie de 430.000 de euro

O femeie din Aiud, pensionară din 2003, trăieşte, de mai bine de o lună, un adevărat coşmar, după ce funcţionarii Casei de Pensii Alba i-au încurcat calculele privind venitul cuvenit de la stat, lăsând-o fără bani în iulie. Eugenia Brişcaru a primit de la Casa de Pensii Alba o decizie de recalculare a pensiei pe care era trecută o cifră imposibil de cuantificat pentru un pensionar din România: 1.927.452 de lei. Transformată în euro, suma respectivă înseamnă peste 430.000 de euro. Femeia s-a mutat din judeţul Mureş la Aiud şi a trebuit să îşi transfere şi dosarul la Casa de Pensii Alba. Până la acest eveniment, Eugenia Brişcaru avea o pensie de 844 de lei.

Liberalii lui Tăriceanu se asociază cu PSD în noul USL - USLR

Liberalii grupaţi în jurul preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, s-au reunit vineri şi sâmbătă la Parlament în primul Congres al Partidului Liberal Reformator, formaţiune rezultată din colaborarea fundaţiei lui Tăriceanu cu Partidul Naţional al Mediului. La eveniment a fost prezent şi premierul Victor Ponta, care a anunţat că, alături de PLR, doreşte continuarea proiectului USL. Călin Popescu Tăriceanu a fost ales preşedinte al PLR, cu majoritate de voturi. De asemenea, au fost aleşi membrii Biroului Politic Central al formaţiunii, din care fac parte, în calitate de vicepreşedinţi, inclusiv foştii miniştri din Guvernul Ponta II, Radu Stroe şi Andrei Gerea, dar şi alţi foşti parlamentari PNL. La rândul lui, fostul vicepremier Daniel Chiţoiu a fost ales secretar general al formaţiunii. Noul partid a început deja strângerea de semnături pentru candidatura la prezidenţiale a lui Călin Popescu Tăriceanu.

BANCHERUL

Lucian Croitoru: Reducerea dobanzii BNR este doar unul dintre foarte putinii pasi intr-o directie buna

Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, apreciaza, la finalul unui comentariu despre posibila reducere de catre BNR a dobanzii de politica monetara in sedinta de luni, ca aceasta ar putea fi "doar unul dintre foarte putinii pasi intr-o directie pe care datele disponibile in prezent ne permit sa o identificam ca buna". Fiind ultima fraza dintr-un comentariu intitulat "Este nevoie de o reducere a ratei dobanzii", Croitoru ne lasa sa ghicim doar care ar putea fi directia sugerata de el in care BNR ar putea sa faca, de acum incolo, foarte multi pasi. Croitoru subliniaza ca politica fiscala a fost una prociclica dupa izbucnirea crizei, si nu anticiclica, cum ar fi fost mai bine si normal, din cauza problemelor structurale ale tarii: datorie mare si deficit bugetar, in contextul iesirilor de capital strain din tara. In consecinta, guvernul a trebuit sa ajusteze cei doi indicatori macroeconomici, prin taieri ale cheltuielilor bugetare, inclusiv scaderea salariilor bugetarilor si majorarea veniturilor prin cresterea TVA.

CAPITAL

DEZASTRU BUGETAR: Guvernul taie investiţiile şi pierde fondurile UE

Nerealizarea investiţiilor şi, paradoxal, absorbţia slabă a fondurilor europene au ţinut bugetul pe linia de plutire, în prima jumătate a anului. În ciuda creşterilor de taxe, încasările au fost sub program. Taxele şi impozitele nu au fost colectate aşa cum cerea programul stabilit la începutul anului. Cu excepţia impozitului pe profit, se constată nerealizări pe toată linia. Cel mai puţin a adus la buget TVA, cu 1,5 miliarde sub nivelul stabilit. Iar absorbţia fondurilor europene poate fi numită, fără ezitări, un de­zastru. România ar fi trebuit să atragă 7,86 miliarde euro din fondurile UE, în prima jumătate a anului 2014. Însă, încasările au fost de numai 3,58 miliarde euro. În aceste condiţii, atât veniturile, cât şi cheltuielile bugetului au fost afectate. "Cererile de rambursare aferente proiectelor finanţate cu fonduri UE post-aderare au fost mai mici cu 2,8 miliarde de lei, comparativ cu sumele programate, nerealizarea acestor proiecte antrenând, de asemenea, economii de cheltuieli comparativ cu nivelul programat de circa 4,4 miliarde de lei", arată Consiliul Fiscal.

EXCLUSIV Cele mai bune carduri de credit din piaţă

O modalitate rapidă de a împrumuta echivalentul a trei sau mai multe salarii cumulate este oferită de cardurile de credit. Acestea sunt avantajoase mai ales pentru clienţii care vor să le folosească pentru a face cumpărături la comercianţi, mai puţin pentru retrageri de numerar. Dobânzile împrumuturilor pe card variază într-o plajă largă, de la mai puţin de 15%, până la 28% pe an. Băncile încurajează folosirea lor în special pentru plăţi la comercianţi, motiv pentru care cele mai multe practică un nivel mai redus de dobânda pentru sumele cheltuite la POS, decât pentru retragerile de numerar. Există însă şi instituţii la care dobânzile sunt identice pentru ambele destinaţii. În plus, la două bănci - Carpatica şi Veneto - perioada de graţie, în care clientul nu plăteşte dobândă, se aplică atât pentru sumele cheltuite la comercianţi, cât şi pentru numerarul retras la ATM. Analiza Capital a departajat CEC Bank, Libra Internet Bank, BRD, Piraeus şi Carpatica în fruntea clasamentului băncilor cu cele mai bune carduri de credit din piaţă, urmate de Alpha Bank, Banca Românească şi Veneto.

S-a decis înlocuitorul lui Gheorghe Gherghina: Daniela Pescaru, fost director, preia funcţia de secretar de stat pentru buget

Premierul Victor Ponta a semnat decizia de numire a Danielei Pescaru în funcţia de secretar de stat pentru buget. Fost director general al Direcţiei de programare bugetară, Daniela Pescaru îl înlocuieşte pe Gheorghe Gherghina, numit la Banca Naţională. Daniela Pescaru va coordona Direcţia generală de sinteză a politicilor bugetare, Direcţia generală de programare bugetară, Direcţia generală trezorerie şi contabilitate publică, Direcţia generală de legislaţie şi reglementare în domeniul activelor statului.

CURENTUL

Au înnebunit PC-iştii?

În perspectiva condamnării lui Dan Voiculescu în dosarul ICA, deputaţii conservatori Aurelian Ionescu şi Ovidiu Alexandru Raeţchi au semnat şi remis presei, sâmbătă, un comunicat în care afirmă că Partidul Conservator este, în mod natural, un partid de dreapta, care ar trebui să renunţe la caracterul de partener politic de rang secund al stângii şi să se regăsească în formulele de reinventare a dreptei româneşti. "Credem că în Partidul Conservator există nenumărate voci şi energii utile, care ar trebui utilizate în efortul de restructurare a dreptei româneşti - aflată astăzi într-un moment decisiv de reunificare. Deloc întâmplător, conservatorii au intrat în USL prin intermediul Alianţei de Centru Dreapta, semnând un protocol valabil până în anul 2016 şi vorbind, în acel moment, în urmă cu doar trei ani, despre 'coagularea forţelor de dreapta'. Există numeroase voci, inclusiv în teritoriu, care împărtăşesc această viziune", arată cei doi parlamentari conservatori în mesajul comun.

Zeci de ţigani au ocupat abuziv un teren din centrul Madridului, care aparţine de o Universitate

Ţiganii români şochează din nou Europa. Zeci de romi şi-au montat tabăra în apropierea sediului guvernului spaniol. Mai exact, romii s-au instalat în centrul Madridului, în curtea unei Universităţi. Potrivit, federaţiei asociaţiilor de români din Europa, autorităţile nu pot face nimic pentru a-i evacua. Asta deoarece ţiganii sunt pe un teren privat. Urmează însă ca Universitatea să-i acţioneze în instanţă. În acest timp însă romii ar putea să rămână fără probleme pe acel teren. Potrivit site-ului spaniol abc, romii trăiesc în condiţii mizere. În plus, toţi cei care locuiesc în apropiere au făcut plângeri din cauza mirosului care vine din tabăr

CURIERUL NATIONAL

ASF trece la curăţenie

Autoritatea de Supraveghere Financiară va acorda salariul pe un an în compensaţie angajaţilor care îşi vor părăsi instituţia până la 1 septembrie a.c. Decizia are la bază concluziile unui audit realizat de PricewaterhouseCoopers. După "băţul" evaluărilor solicitate Băncii Mondiale, conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) vine şi cu "morcovul" salariilor compensatorii menit să îi ademenească pe cei care vor depune până la 19 august cereri de încetare a contractului individual de muncă. Douăsprezece remuneraţii brute lunare ar urma să fie încasate în două tranşe. "Măsura face parte din efortul de transformare a ASF într-o organizaţie mai robustă, orientată spre eficienţă", motivează decizia Autoritatea într-un document trimis vineri pe adresa redacţiei.

Naşterea unui stat ilegal: Republica Doneţk

În pofida confruntărilor intense din estul Ucrainei, separatiştii proruşi şi-au anunţat intenţia ca, în termen de două luni, să doteze autoproclamata "Republică Doneţk" cu un sistem bancar independent şi, pe viitor, chiar cu propria monedă, relatează AFP. "Moneda se va numi rubla. Ne aflăm pe pământ slav şi slavii au folosit întotdeauna rubla", explică Maksim Ivanov, responsabil cu colectarea impozitelor, cu Trezoreria şi sistemul bancar în cadrul structurilor de conducere formate de insurgenţi în estul Ucrainei. De altfel, "Guvernul" format de insurgenţi a înfiinţat o "bancă populară", care a primit misiunea "suprarealistă" de a contura un cadru financiar local, un fel de Bancă Centrală pentru un ministat ale cărui dimensiuni sunt din ce în ce mai reduse, în contextul avansării forţelor ucrainene în regiune. Separatiştii proruşi sunt acum regrupaţi în câteva bastioane, printre care Doneţk şi Lugansk, şi într-o parte din zona care separă cele două oraşe aflate în apropiere de frontiera rusă.

Reclamele video online, cea mai mare creştere

Reclamele video online au avut, în ultima perioadă, o rată de creştere mult mai mare decât orice alt format de promovare sau canal media, arată un studiu BI Intelligence. Astfel, în următorii doi ani, investiţiile realizate în reclamele video online vor avea o rată medie anuală de creştere de 19,5 procente. Această rată este mult peste avansul anual estimat pentru reclamele online tradiţionale, de doar 3 procente. Raportul BI Intelligence arată că, în anul 2016, publicitatea video din mediul online va ajunge la aproape 5 miliarde de dolari, în creştere puternică faţă de nivelul înregistrat în anul 2013, de doar 2,8 miliarde dolari. În acelaşi timp, publicitatea TV va avea o scădere de aproape 3 procente pe an. Publicitatea video online a cunoscut anul trecut o creştere impresionantă, ajungând doar în luna decembrie să atingă un public de 35 milioane de persoane. În termeni anuali, această creştere este de peste 100%.

Terenurile neproductive nu vor fi scutite de la impozit

Proprietarii de terenuri degradate sau poluate, neincluse în perimetrul de ameliorare, nu vor mai fi scutiţi de plata impozitului pe teren, scutire de care au beneficiat din ianuarie în baza unei legi a parlamentarilor PSD acceptată de Guvern, dar cu reticenţe legate de scăderea veniturilor locale. La momentul extinderii scutirii şi pentru această categorie de proprietari, a fost stabilit că facilitatea este acordată cu avizul Ministerului Agriculturii şi al Ministerului Mediului, iar acest aviz are ca scop "identificarea" terenurilor degradate sau poluate neincluse în perimetrul de ameliorare, precum şi delimitarea acestora. Până la începutul acestui an, de scutirea impozitului pe teren beneficiau doar proprietarii de terenuri degradate sau poluate incluse în perimetrul de ameliorare, pentru perioada cât durează ameliorarea.

ANPC a amendat UPC cu 5.000 de lei

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a amendat compania UPC România cu 5.000 de lei, pentru că aceasta a încercat să crească preţurile abonamentelor fără a obţine în prealabil acceptul clienţilor săi. ANPC a dispus încetarea acestei practici, au declarat reprezentanţii ANPC. În 3 iulie, UPC a anunţat, într-o declaraţie de presă, că Look Plus, care va difuza jumătate din meciurile din Liga 1, face parte din pachetul de bază al UPC, putând fi recepţionat de abonaţii companiei fără costuri suplimentare, în timp ce pachetul Look TV, Look TV HD şi Look Plus HD poate fi achiziţionat la preţul de 10 lei.

Statul a respins propunerile FP pentru bonusuri legate de evoluţia acţiunilor la Nuclearelectrica

Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al Nuclearelectrica (SNN), a respins propunerile Fondului Proprietatea (FP) de introducere a unei remuneraţii suplimentare variabile pentru Consiliul de Administraţie şi conducerea executivă ale SNN, care să depindă de evoluţia titlurilor companiei la bursă. Propunerile au fost introduse pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor de către Fondul Proprietatea, care deţine 9,73% din acţiunile companiei. Ministerul Economiei controlează o participaţie de 81,3% din acţiunile Nuclearelectrica.

EVENIMENTUL ZILEI

Sancţiunile impuse de UE vor lovi sistemul financiar mondial

Cel mai mare creditor din Europa Centrală şi de Est, Sberbank, a anunţat vineri că decizia liderilor UE de a include banca pe lista instituţiilor sancţionate 'subminează fundaţiile sistemului financiar mondial şi nu va contribui la atenuarea crizei cauzată de situaţia din Ucraina', se arată într-un articol apărut vineri în publicaţia americană 'Wall Street Journal' (WSJ). Joi, UE a anunţat că bănci de stat precum Sberbank, VTB Bank, Gazprombank, Vnesheconombank şi Rosselkhozbank se află pe lista băncilor şi a altor instituţii sancţionate ca răspuns la implicarea Rusiei în estul Ucrainei. Investitorilor europeni li se interzice să achiziţioneze acţiuni sau obligaţiuni cu scadenţa de peste 90 de zile emise de aceste bănci după 1 august.

Teorie ŞOCANTĂ: Ni s-a scurtat timpul. Trecem într-o ALTĂ DIMENSIUNE? Consecinţele incredibile

Specialiştii susţin că o zi mai are doar 16 ore din 24, Rezonanţa Schumann accelerând de la 7,8 Hz la 12,5 Hz. Geofizicienii contemporani considera ca Rezonanţa Shumann este adevărata bătaie a inimii planetei noastre. Ei au concluzionat că există o relaţie directă între accelerarea ritmului acesteia şi percepţia omului conform căreia timpul trece mai repede. Potrivit cocoon.ro, unele filme precum "Cazul ciudat al lui Benjamin Button" sau "Ziua in care Pământul s-a oprit" prezintă subtil acest fenomen, iar multă lume nu înţelege cum se poate scurta timpul dacă ceasul arată tot atâtea ore. "Ceea ce nu înţelege omul este că fiind în timp, facem totul mai repede, acesta fiind comprimat ca un balon care dacă este umflat şi scrii ceva pe el cu markerul, vezi literele mari şi largi, dar daca se dezumflă se strânge scrisul. Aşa este şi timpul sau spaţiul nostru 3D, care se poate măsura în această rezonanţă energetică Schumann", conform uneia dintre păreri. Alte păreri subliniază că Biblia ne-a avertizat că în vremurile din urmă timpul se va scurta, viaţa omului se va scurta, ca să se scurteze ororile şi suferinţele de pe planetă.

Ce câştigă românii din războiul fructelor dintre Rusia şi UE

În aproximativ două săptămâni, vor ajunge pe piaţa românească primele legume şi fructe din Republica Moldova, fără taxe vamale. Primele loturi de legume şi fructe vor ajunge mai devreme pe piaţa comunitară, deoarece România a solicitat Comisiei Europene urgentarea procedurilor, astfel încât acordul de liber schimb dintre Bruxelles şi Chişinău să se aplice mai devreme. "Am cerut dublarea contingentului de prune, mere şi struguri de masă care va ajunge pe piaţa comunitară fără taxe vamale şi aducerea acestor loturi mai devreme", a declarat, pentru EVZ, ministrul Agriculturii Daniel Constantin. Practic, vor fi scutite de taxe vamale 20.000 de tone de mere şi tot atâtea de prune, precum şi 80.000 de tone de struguri de masă. Jumătate din aceste cantităţi vor intra pe piaţa unică înainte de 1 septembrie 2014, iar restul după această dată.

JURNALUL NATIONAL

România, folosită pentru exporturi de arme

O firmă producătoare de armament, Sig Sauer, este în centrul unui scandal internaţional după ce o echipă de jurnalişti a demonstrat faptul că aceasta exporta arme în Columbia sau Venezuela chiar dacă autorităţile germane au interzis acest lucru. În România, Sig Sauer opera prin firma Romsauer desfiinţată în 2010, aparent după ce o afacere cu armament a picat. Modul de operare a Sig Sauer era următorul: firma exporta arme către Sig Sauer din Statele Unite, în documente fiind menţionat faptul că acestea (pistoale SP 2022) erau destinate pieţei americane, dar armele ajungeau în Columbia. Este posibil, mai scriu jurnaliştii, ca şi carabine SSG 3000 folosite de lunetişti să fi fost exportate în acelaşi mod. Articolul apărut în Süddeutsche Zeitung acum câteva zile indică şi faptul că este posibil ca transporturi similare să fi ajuns în Venezuela după ce Sig Sauer a înfiinţat la Bucureşti Romsauer, firmă care fost dizolvată în 2010. Şi în acest caz acest tip de armament era interzis la export de către autorităţile germane.

După 15 ani. România, campioană mondială la handbal feminin U18

Echipa de handbal feminin a României a câştigat finala Campionatului Mondial de handbal feminin pentru jucătoare sub 18 ani, impunându-se net în faţa reprezentativei Germaniei cu scorul de 32-21 (15-7). Performanţa tinerelor tricolore este remarcabilă, precedentul titlu mondial câştigat de România la un sport de echipă datând din 1999, când generaţia remarcabilă a handbalistelor Vărzaru, Brădeanu, Tolnai sau Motogna îşi începea maturizarea printr-un rezultat asemănător . Româncele au dominat întreaga competiţie, obţinând opt victorii şi un singur rezultat de egalitate. Cu un portar în mare formă, care a dat siguranţă echipei, atente în apărare, cu contraatacuri devastatoare şi combinaţii spectaculoase, echipa României a sfărâmat încă din startul partidei orice speranţă a adversarelor. Cele mai bune handbaliste din lume sunt românce şi felicitări se impun şi celor doi antrenori care le-au pregătit pentru această performanţă. Aurelian Roşca şi Gavril Kozma.

NATIONAL

Familia lui Ponta, filata de "Doi s'un sfert"!

Aproape ca ar avea dreptate si bietul premier sa se vaite ca viata de sef de Guvern in Romania zilelor noastre este, poate, cea mai dificila cu putinta. Pentru ca, pe langa faptul ca trebuie sa relanseze economia, sa creasca punctul de pensie si sa-si tina in frau, atat cat poate, "baronii" din propriul partid, Victor Ponta s-a trezit si ca este "vanat" fara mila. Si, culmea, nu de catre structurile de informatii in care se arunca in ultima vreme cu tot mai mult noroi, ci a fost lucrat chiar din interior. Pentru ca, dupa cum sustin sursele National, atat premierul, cat si familia acestuia, ca si unii dintre cei mai apropiati colaboratori ai sefului Guvernului au fost filati la sange chiar de catre "Doi s'un sfert", serviciu secret care, chipurile, s-ar afla in subordinea sa.

Tariceanu si Ponta pregatesc marea rocada la Cotroceni

Ales presedinte al PLR (functie pentru care a candidat singur), Calin Popescu Tariceanu se simte indreptatit sa atace portile Cotrocenilor: "Votul (membrilor PLR - n.r.) imi da sperante ca voi ajunge presedintele Romaniei". Iar sperantele lui Tariceanu par sa fie dublate de cele inmugurite in Victor Ponta, daca dam crezare ultimelor zvonuri conform carora cei doi pun la cale ramanerea pesedistului la Guvern si lansarea primului in cursa prezidentiala. Situatie in care Ponta ar putea rasufla usurat, nemaifiind in pericol sa i se curme prematur cariera politica, in cazul unui esec electoral in toamna.

PUTEREA

MAZĂRE CEL MARE. Primarul Constanţei l-a "bifat" şi pe voievodul Ştefan. Urmează Ramses şi Fidel!

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, l-a "jucat" pe voievodul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în penultimul weekend incendiar al sezonului, în pregătirea ultimului rol din această vară, cel al faraonului egiptean Ramses. Deşi mai spre debutul estival s-a "încoronat" cu peruca lui Ludovic al paişpelea, Mazăre susţine că rolul fiului iubit al mamei lui Ştefan cel Mare a fost mult mai "înălţător şi mai complex decât altele". Îmbrăcat întocmai ca în manualul de Istorie de clasa a IV-a, cu plete, sabie, cap de bour şi toate ale recuzitei, primarul a încălecat un cal de mucava de pe care şi-a salutat voievodal supuşii. Scenariul a fost un amalgam genial de Grigore Ureche, Barbu Delavrancea şi Dimitrie Bolintineanu. Mumă i-a fost Irina Loghin.

Bătaie electorală pe ortodoxie. Religia şi etnia lui Iohannis, pomenite de Ponta, stârnesc dueluri verbale între politicieni

Declaraţiile premierului Victor Ponta privind etnia şi confesiunea lui şi a posibilului său contracandidat la prezidenţiale, Klaus Iohannis, au stârnit deja discuţii, ultimul schimb de replici fiind între Cătălin Predoiu (prezidenţiabil al PNL), Daniel Funeriu (PMP) şi Dan Şova, în calitatea sa de purtător de cuvânt al PSD. Predoiu l-a criticat pe Ponta, duminică, şi i-a recomandat, "ca de la ortodox, la ortodox", să nu îşi facă temă de campanie electorală din "religia unui posibil contracandidat" pentru că ţinteşte o "temă sensibilă" şi poate lovi "cu ciocanul ignoranţei" într-o "pace socială cu greu dobândită în România".

ROMANIA LIBERA

Interviu. Oana Schmidt-Hăineală: Procurorul general are dreptul să infirme soluţiile greşite din dosarele lui Bercea Mondial

Vicepreşedinta Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt-Hăineală (39 de ani), crede că până la sfârşitul acestei luni "vom şti exact cum au fost instrumentate dosarele privind pe Bercea Mondial şi membrii familiei sale şi vom decide ce măsuri sunt necesare". Hăineală aminteşte că aceste dosare pot fi redeschise în situaţia în care, potrivit noului Cod de Procedură Penală, un judecător confirmă redeschiderea, în termen de 3 zile de la emiterea ordonanţei respective, iar procurorul general are dreptul să infirme eventualele soluţii greşite adoptate în dosarele ce-l privesc pe Bercea Mondial. În legătură cu dosarul Duicu, în care fostul şef al Consiliului Judeţean Mehedinţi ar fi făcut trafic de influenţă din Cabinetul premierului Ponta, vicepreşedinta CSM evită să se pronunţe, dar nu respinge ideea de a deveni martor.

Cum a fost ajutat Culiţă Tărâţă de magistraţii corupţi

Judecătoarea Gabriela Bîrsan de la ICCJ care a fost trimisă în judecată, pe 24 iulie, pentru mai multe fapte de corupţie, alături de colega sa Corina Corbu, un şofer al instanţei, doi avocaţi, un om de afaceri şi doi foşti magistraţi au ajutat în mod direct mai multe firme printre care şi TCE 3 Brazi, firmă deţinută de baronul de Neamţ, Culiţă Tărâţă, potrivit DNA. Cercetările penale efectuate în prezenta cauză faţă de cei 8 inculpaţi vizează perioada ianuarie 2010 - mai 2011.

Dosarul ICA-Voiculescu: va recupera justiţia prejudiciul de 60.000.000 euro?

Analizarea ultimelor cereri ale apărării, audierea ultimilor doi inculpaţi, ascultarea pledoariilor avocaţilor şi a procurorului de şedinţă şi ultimul cuvânt al inculpaţilor sunt ultimii paşi care au mai rămas de parcurs dintr-un proces întins pe parcursul mai multor ani. Instanţa Curţii de Apel Bucureşti, compusă din judecătorii Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea, reia astăzi judecarea procesului "Privatizarea ICA - Voiculescu" cu analizarea ultimelor cereri ale apărării, audierea ultimilor doi inculpaţi, cu ascultarea pledoariilor avocaţilor şi a procurorului de şedinţă. De asemenea, se dă ultimul cuvânt inculpaţilor. După epuizarea tuturor procedurilor, instanţa va rămâne în pro­nun­ţare, iar sentinţa va fi definitivă şi executorie. Instanţa a pus sechestru asigurator, inclusiv pe bunurile donate de Dan Voiculescu fiicelor sale, pentru recuperarea prejudiciului de circa 60 de milioane de euro.

ZIARUL FINANCIAR

Ironia celei mai mari privatizări şi tranzacţii din istoria României. Marele pierzător de acum nouă ani se reîntoarce ca un vultur pe piaţă

Pe 20 decembrie 2005, într-o zi de marţi la ora 19 şi 13 minute, într-o sală arhiplină de la sediul AVAS, ministrul Sebastian Vlădescu, ministrul finanţelor de atunci şi şeful comisiei de privatizare a BCR, anunţa: În această seară am primit ofertele îmbunătăţite la capătul unui proces care nu a fost uşor, BCR merge la Erste Bank. Preţul oferit pe acţiune este de 7,65 euro. Alături de Vlădescu erau şi ceilalţi membri ai comisiei de privatizare a BCR, printre care Nicolae Cinteză, şeful supravegherii bancare din BNR, şi Bogdan Olteanu, atunci deputat, în prezent viceguvernator al BNR. Nicolae Cinteză chiar a "distrus" cd-ul cu oferta portughezilor de Millennium, pen­tru a nu se afla cât au oferit ei, celălalt grup care intrase în finală. Erste oferise pe pachetul scos la vânzare de 61,88% din BCR nu mai puţin de 3,751 mld. euro rezultând o evaluare a celei mai mari bănci din România de 6,063 mld. euro. A fost cea mai scumpă privatizare bancară din Europa Centrală şi de Est şi poate din lume.

BNR, prinsă între menţinerea economisirii şi creditul bancar prea scump

Micşorarea unanim preconizată de analişti de reducere a dobânzii de referinţă de la 3,5% va fi pentru bănci pretextul de a coborî dobânzile la depozitele în lei la niveluri infime, de 1-2% pe an, cum nu au mai fost niciodată în România. Scăderea dobânzii-cheie la lei spre nivelul de 3% pe an pentru a încuraja creditarea ar putea avea ca efect nedorit reducerea ratelor de dobândă plătite de bancheri pentru depozitele clienţilor şi implicit descurajarea econo­misirii interne, care a devenit foarte im­portantă în contextul procesului nedo­rit de dezintermediere financiară. Cele mai multe bănci şi-au poziţionat dobânzile la depozite la 2-3% pe an, sub dobânda-cheie de 3,5% pe an. Aceasta este o situaţie pe care econo­mia românească nu a mai traversat-o niciodată şi va exista riscul ca inclusiv la depozitele în lei oamenii să se trezească cu mai puţini bani în cont la scadenţa depozitului.

BRD a făcut profit de 28 mil. euro în S1 după costuri mai mici cu provizioanele. Creditele sunt în scădere

BRD a încheiat primul semestru cu un profit net de 123 milioane de lei (28 mil. euro), dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul reducerii cheltuielilor cu provizioanele de risc. Veniturile din dobânzi au fost însă mai mici din cauza subţierii bilanţului de credite. Cheltuielile cu provizioanele de risc au fost de 492 milioane de lei (110 mil. euro) în primul semestru, în scădere cu 25% faţă de perioada corespunzătoare din 2013. Scăderea costurilor cu provizioanele vine în contextul în care rata creditelor neperformante s-a redus cu 1,5 puncte procentuale, la 23,4%.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb