REVISTA PRESEI 04.10.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 4 octombrie 2012

ADEVARUL

Românul la vot: portretul-robot

"Adevărul" vă prezintă profilul alegătorilor în funcţie de opţiunea politică, pornind de la cercetările IMAS. PSD şi PNL formează o alianţă, dar alegătorii celor două partide sunt radical diferiţi. Pentru social-democraţi optează românii care au peste 60 de ani, au terminat liceul, locuiesc în zona rurală şi au venituri scăzute. În schimb, cei mai mulţi alegători liberali au între 30 şi 44 de ani, studii superioare, locuiesc în marile oraşe şi au venituri consistente. Profilul alegătorului PDL este apropiat de cel liberal. Astfel, PDL obţine cele mai multe voturi de la românii care au între 30 şi 44 de ani, au terminat liceul, locuiesc în zona urbană şi au venituri medii. Potrivit sondajului IMAS din luna septembrie, USL ar fi votat de 55% din români. Din aceste procente, 16,5% provin de la românii care au depăşit 60 de ani, 14,1% de la cei între 30 şi 44 de ani, 12,8% de la alegătorii care între 45 şi 59 de ani şi 11,5% de la cei cu vârsta între 18 şi 29 de ani.

Laura Codruţa Kovesi şi-a depus candidatura pentru şefia DNA

Fostul procuror general al României, Laura Codruţa Kovesi, şi-a depus oficial candidatura pentru conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). "Aşa cum am declarat în mai multe rânduri, doresc să-mi continui activitatea în calitate de magistrat. Consider că lupta anticorupţie este o dimensiune importantă prin prisma implicaţiilor pe care le are pentru România", a susţinut Codruţa Kovesi, în cadrul unei declaraţii de final de mandat ca procuror general al României. În perioada 1995 - 1999, Codruţa Kovesi a fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu. La 2 octombrie 2006, ea l-a înlocuit pe Ilie Botoş la conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Kovesi este singurul procuror general al României care îşi duce mandatul până la capăt. Cea de-a doua candidatură depusă pentru şefia DNA este cea a lui Ioan Irimie, care a fost şeful Serviciului Teritorial Cluj al DNA.

Clubul de la Roma avertizează: Criza resurselor se va accentua

Criza resurselor globale a venit deja, deşi omenirea nu vrea să vadă că am depăşit limitele, este una dintre concluziile dezbaterilor purtate zilele trecute de liderii din umbră ai economiei mondiale, la Bucureşti, în cadrul reuniunii anuale a Adunării Generale a Clubului de la Roma. Evenimentul a marcat 40 de ani de la lansarea raportului "Limits to Growth", lucrare ce prezenta problemele cu care s-ar putea confrunta planeta în acest interval - epuizarea resurselor, creşterea populaţiei sau situaţia mediului. Reuniunea a fost găzduită de Banca Naţională a României (BNR), iar la dezbateri au participat guvernatorul Mugur Isărescu şi câţiva din "greii" Clubului - Dennis Meadows, Jorgen Randers, Robert Peccei şi Călin Georgescu.

Câţi bani a luat Dan Voiculescu de la Oltchim pentru publicitate. Vezi cum arată contractul

Publicitatea pe banii statului se pare că este pe placul mogulilor de presă. După ce Dan Diaconescu şi-a făcut reclamă în valoare de 256 de milioane de euro pe gratis în urma scandalului creat în jurul privatizării Oltchim, a ieşit la iveală un contract din care reiese că Oltchim a cumpărat cu 100.000 de euro publicitate la trustul Intact în 2009, an în care combinatul avea pierderi mari. În decembrie 2009, trustul condus de Dan Voiculescu a semnat un contract de publicitate de peste 100.000 de euro cu Oltchim, care avea, pe anul respectiv, pierderi de 210 milioane lei, reiese din documentul obţinut şi prezentat de Robert Turcescu, realizatorul emisiunii "Sub semnul întrebării", de pe B1TV.

Ministerul Finanţelor ne-a pregătit, pentru la anul, impozite, taxe locale şi amenzi mai mari

Impozitele şi taxele locale şi alte taxe asimilate acestora, precum şi amenzile aplicabile începând cu anul fiscal 2013 cresc anul viitor cu 16,05%, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice. Majorarea reprezintă indexarea cu rata inflaţiei pentru perioada de trei ani de la ultima indexare, respectiv 16,05% pentru anii 2010-2012, justifică iniţiatorii. De anul viitor vor fi plătite sume mai mari pentru impozitul pe clădiri şi pe terenuri, pentru impozitul pe mijloacele de transport, pentru impozitul pe spectacole, pentru taxele pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor, taxa pentru examinarea în vederea obţinerii permisului de conducere, precum şi pentru sancţiuni. Prin indexarea la inflaţie a impozitelor şi taxelor locale, MFP estimează că veniturile bugetelor locale vor creşte cu 531,62 milioane lei anual.

Proteste violente la Teheran, din cauza prăbuşirii monedei iraniene

Proteste violente au izbucnit miercuri, la Teheran, după o intervenţie a poliţiei împotriva persoanelor care tranzacţionează valută ilegal, în contextul în care moneda iraniană a atins o scădere istorică din cauza sancţiunilor internaţionale, informează AFP. Sute de membri ai forţelor de ordine au fost mobilizaţi în cartierul Ferdossi pentru reţinerea persoanelor care efectuează ilegal tranzacţii valutare. Numeroase persoane au fost reţinute, dar protestatarii au incendiat pubele de gunoi şi au aruncat cu pietre spre forţele de ordine. Majoritatea magazinelor erau închise în principalul bazar din Teheran, pe fondul incertitudinii privind moneda iraniană - rialul.

CURENTUL

Prietenul la nevoie se cunoaşte: USL pregăteşte "evadarea" marilor corupţi

Acum, în aceste vremuri cumplite, în care foarte mulţi dintre cei care mai sunt încă "afară" pentru că n-au încălcat legea niciodată în viaţa lor, o duc, uneori, cu mult mai greu decât infractorii "băgaţi înăuntru", marii noştri politicieni par a fi cu mult mai preocupaţi de soarta celor aflaţi "la răcoare". De curând, deputatul PSD Mădălin Voicu şi Nicolae Păun - preşedintele Comisiei de abuzuri au depus la Camera Deputaţilor un proiect legislativ numit "Lege pentru amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse". Înregistrat sub numărul 331/2012, acest proiect a fost adresat Biroului Permanent al Camerei în ziua de 2 octombrie.

Pivniceru a cerut sprijinul lui Corlăţean pentru a o trimite cât mai repede pe Kovesi la Bruxelles

"Marţi, Ministerul Justiţiei a solicitat Ministerului Afacerilor Externe sprijin în vederea demarării procedurii de ocupare, de către procuror general Laura Codruţa Kovesi, a postului de ministru-consilier, înalt reprezentant al Ministerului Justiţiei pentru relaţia cu Comisia Europeană pe aspectele referitoare la îndeplinirea condiţionalităţilor stabilite în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) privind reforma sistemului judiciar şi lupta anticorupţie în cadrul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană", informează Ministerul Justiţiei (MJ).

Remanierea din mers a lui Ponta: 19 miniştri schimbaţi de la 9 ministere în numai 5 luni

"Cel mai cinstit guvern". Ziarul "Curentul" a făcut bilanţul celor cinci luni de guvernare ale cabinetului Ponta iar cifrele sunt dezastruoase. Guvernul Ponta are în componenţă nu mai puţin de 20 de ministere pe la care în numai cinci luni de zile s-au perindat nu mai puţin de 19 miniştri. La fel, nouă ministere au suferit modificări la vârf iar în cazul portofoliului de la Educaţie, USL s-a confruntat cu o criză mare de imagine, acolo unde fostul ministru Ioan Mang a fost acuzat de plagiat, interimarul Liviu Pop s-a dovedit a fi un semi-analfabet iar Cati "Abramburica" Andronescu un dezastru total pentru învăţământul preşcolar, liceal şi universitar. De asemenea, în data de 19 iunie ministrul Culturii, Mircea Diaconu, a fost înlocuit cu Puiu Haşotti.

CURIERUL NATIONAL

Sănătatea rămâne fără bani luna viitoare

Banii din bugetul de stat s-au terminat, iar în ultimele două luni ale anului, dacă nu se realizează o rectificare bugetară, vom putea accesa sistemul doar contra cost. Fondurile nu ajungeau nici pentru luna aceasta, însă s-au alocat bani de la Fondul de Urgenţă. Hotoboc, Alianţa pentru Sănătate din România: Biletele de trimitere, reţetele compensate şi gratuite vor fi inutile deoarece nu vor mai putea fi onorate.

Europa - interconectată şi nu prea

Comisia Europeană doreşte să fie pus în practică un mecanism prevăzut în bugetul european pe 2014-2020 - Mecanismul de conectare a Europei - care înseamnă investiţii de 50 de miliarde de dolari pentru îmbunătăţirea reţelelor europene de transport şi telecomunicaţii, de energie şi digitale. Potrivit preşedintelui Comisiei, Jose Manuel Barroso, alocarea acestor bani pentru următorii zece ani se va traduce prin investiţii care pot crea cadrul pentru creştere economică şi noi locuri de muncă, iar proiectul este parte a planului european de depăşire a crizei. "Scopul propunerii noastre e simplu. Europa trebuie să ajute la construirea acelor lucruri importante pentru cetăţeni şi pentru afaceri: drumuri, căi ferate, reţele energetice, conducte şi reţele de internet de mare viteză. Investiţiile vizate vor duce la creştere economică şi crearea de locuri de muncă" - a declarat Jose Manuel Barroso.

Grecia va cere din nou Franţei lista de milionari evazionişti, după ce pe prima a pierdut-o

Ministrul de Finanţe al Greciei, Iannis Stournaras, va cere autorităţilor franceze să-i furnizeze o nouă copie a unui CD cu o listă de 2.000 de greci bogaţi cu conturi în Elveţia, după ce s-a descoperit că precedentul CD, primit în 2010, lipseşte. Prima copie a CD-ului cu lista de evazionişti a fost primită în 2010 de ministrul de Finanţe de la acea vreme, Iiorgos Papakonstantinou, de la Christine Lagarde, ministru de Finanţe al Franţei, iar acum director executiv al FMI, potrivit Athens News. Datele se refereau la clienţii eleni ai filialei HSBC din Geneva. Papakonstantinou a declarat, luni, că a transmis o copie a datelor şefului Diviziei de Delicte Financiare şi Economice (SDOE), Iiannis Diotis. Diotis a fost înlocuit din funcţie în luna august. Însă acum CD-ul cu lista lipseşte.

De ce nu are CNH bani

Raportul Curţii de Conturi arată că în ultimii trei ani compania a vândut huilă către Electrocentrale Paroşeni şi Electrocentrale Deva la preţuri mult inferioare, pierderile din astfel de contracte ridicându-se la 543 mil. lei. Înglodată în datorii şi cu mult prea multe mine considerate neviabile, Compania Naţională a Huilei (CNH) şi-a sporit în ultimii trei ani pierderile, cu ajutorul nepreţuit al celor care au acceptat contractele păguboase.

FMI: Economia mondială va avea nevoie de cel puţin 10 ani pentru a ieşi din criză

Economia mondială va avea nevoie de cel puţin 10 ani pentru a ieşi din criza financiară declanşată în 2008, a declarat, într-un interviu pentru cotidianul ungar Portfolio, economistul-şef al FMI, Olivier Blanchard. Germania va trebui să accepte o inflaţie mai ridicată, o întărire a puterii reale de cumpărare a populaţiei, ca parte a soluţiei la problema Europei, a spus Blanchard în interviul publicat miercuri. Chiar dacă atenţia este concentrată asupra Europei, Statele Unite au, de asemenea, probleme fiscale pe care trebuie să le rezolve, a adăugat el.

EVENIMENTUL ZILEI

BOMBARDAMENTE între Turcia şi Siria! Consiliul NATO, reunit de urgenţă. SUA a promis că îi va susţine pe turci

Turcia a bombardat în această seară ţinte situate pe teritoriul sirian, ca răspuns la atacul ce a provocat moartea a cinci civili turci, într-o localitate situată în vecinătatea graniţei dintre cele două ţări. Autorităţile siriene au declarat că vor demara o anchetă, exprimându-şi condoleanţele. Consiliul NATO a fost reunit de urgenţă şi a emis un comunicat în care cere încetarea imediată a acţiunilor violente împotriva Turciei. "Alianţa Nord-Atlantică va fi alături de Turcia în această criză şi cere încetarea imediată a acţiunilor agresive împotriva acestui aliat, somând regimul sirian să încheie încălcările legilor internaţionale", se menţionează într-un comunicat al NATO. Întâlnirea de urgenţă a fost convocată sub Articolul 4 al Cartei NATO, care este folosit atunci când un membru simte că integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea îi este ameninţată. Este doar pentru a doua oară în istoria Alianţei de 63 de ani când este invocat Articolul 4.

Încă 200.000 de euro de la Oltchim pentru Dan Voiculescu. Un nou contract de publicitate pe banii statului a ieşit la lumină. Contractul de publicitate Oltchim-Voiculescu, bani contra protecţie. Ordinul pentru Antene: "Nu-l atacaţi pe Roibu!"

Jurnalistul Robert Turcescu a prezentat, în această seară, la postul B1 TV, un nou document care arată că Oltchim oferea bani trustului patronat de Dan Voiculescu. Ieri, a fost prezentat un contract conform căruia, începând cu decembrie 2009, SC Media Casa Press SRL (la care erau acţionare cele două fiice ale lui Dan Voiculescu) trebuia să primească 100.000 de euro de la Oltchim - companie deţinută de statul român şi aflată pe pierdere - în schimbul unor articole şi reportaje comandate. Jurnalistul a prezentat, în această seară, tot un contract de prestări servicii, din aprilie 2009, încheiat între C.L.I.R. Media Grup şi Oltchim (din nou beneficiar), pentru producere şi difuzare de materiale publicitare în cadrul programelor Antena 1 şi Antena3, plus cel puţin două interviuri pe lună. Valoarea acestui contract a fost de 200.000 de euro, plus TVA.

ÎNTREŢINEREA SE DUBLEAZĂ în Bucureşti! Oprescu nu mai dă subvenţii, aşa cum a promis

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, anunţă că cei cu venituri peste 2.000-2.500 de lei pe cap de familie vor plăti gigacaloria la preţul actual, nesubvenţionat. "Nu mai pot să fac faţă cu subvenţia şi sunt mulţi amărâţi care nu au bani. Am cerut de patru ani listă cu veniturile de la ANAF şi, dacă venitul e mai mare de 20-25 de milioane pe cap de familie, să pot să-i pun să plătească 328, cât e acuma gigacaloria la Bucureşti", a declarat edilul. Cu doar câteva săptămâni în urmă, însă, Oprescu dădea asigurări că bucureştenii vor plăti acelaşi preţ ca şi anul trecut pentru gigacalorie, deşi se estima o creştere de aproximativ cinci la sută a preţului acesteia, din cauza scumpirii gazului. Primarul Capitalei mai spunea că municipalitatea va plăti diferenţa între valoarea preţului real, care în prezent este de 328 de lei, şi 170 de lei cât plăteşte populaţia pentru gigacalorie.

Ministrul Muncii îşi ascunde reaua-credinţă sub ignoranţă

Mariana Câmpeanu l-a atacat pe Băsescu pentru că nu a promulgat majorarea indemnizaţiei pentru mame. Politician cu vechime, ea s-a făcut că nu ştie parcursul unei legi. Ministrul Muncii a declarat luni că nu ştie de ce Traian Băsescu nu a promulgat legea privind majorarea indemnizaţiei mamelor de la 75% la 85%, ceea ce a împiedicat aplicarea ei de la 1 octombrie. "Poate este ocupat domnul Preşedinte, nu ştiu care sunt activităţile...", a declarat Câmpeanu ironică. Doar că legea nu ajunsese la Cotroceni, ci urma încă meandrele procedurale prin Parlament. Eu îmi cer scuze, am dat vina exclusiv pe domnul preşedinte şi iată că de data asta nu a fost vinovat", s-a spăşit Câmpeanu.

JURNALUL NATIONAL

Cine se află în spatele numirii Codruţei Kovesi în funcţia de ministru-consilier la Bruxelles

Detaşarea marţi seara a Codruţei Kovesi, fost procuror general al României, pentru trei ani în cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) a avut efectul unei bombe. Surpriza a fost totală mai ales că în presă a apărut informaţia că această detaşare a fost cerută de către ministrul Titus Corlăţean. În scurtul său mandat de ministru al Justiţiei, Titus Corlăţean a avut meciuri extrem de dure cu fostul procurorul general, în special în cadrul şedinţelor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Tocmai de aceea, gestul său a stârnit semne de întrebare, mulţi întrebându-se cum e posibil ca, în urmă cu câteva săptămâni să îi vorbeşti lui Kovesi de dosare politice, iar acum să o promovezi ca reprezentant şi expert la României la Bruxelles. În realitate, nu Corlăţean este cel care a cerut detaşarea lui Kovesi, ci chiar ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru.

EXCLUSIV: FP vrea daune de la directorii Hidroelectrica . Sunt vizate contractele statului cu statul; băieţii deştepţi au fost uitaţi pe parcurs

Acţiune unică în România ultimilor 22 de ani: acţionarii Hidroelectrica vor analiza în adunarea generală programată pentru 31 octombrie cererea Fondului Proprietatea de urmărire în instanţă a foştilor directori Constantin Trihenea, Mihai David şi Traian Oprea, pentru daune produse societăţii. În mod curios nu este vorba despre celebrele contracte cu "băieţii deştepţi", ci despre mai multe contracte semnate cu o serie de entităţi de stat. Remus Vulpescu, demisionat de la OPSPI, este în prezent administratorul special al Hidroelectrica. Statutul lui la Hidroelectrica decurge din funcţia pe care a deţinut-o în OPSPI, structură aflată în subordinea Ministerului Economiei. Or, este neclar ce poziţie vor avea reprezentanţii intereselor statului în Hidroelectrica, care deţine 80% din acţiuni. De asemenea, statutul de "asociat" al lui Vulpescu în FP creează probleme de incompatibilităţi, care trebuie rezolvate până la 31 octombrie.

Pentru cine a jucat Vulpescu? Şeful OPSPI demisionează după eşecul privatizării Oltchim, dar deschide dosarul suspiciunilor la Hidroelectrica

Plecarea lui Romulus Vulpescu din funcţia de şef al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) ridică semne de întrebare asupra continuării mandatului de la Hidroelectrica. Vulpescu este aici administrator special, în virtutea faptului că avea funcţia de şef al Oficiului, instituţie subordonată MEC. Faptul că Vulpescu şi-a negociat în timpul ultimelor zile un post în Consiliul de Supraveghere din partea Fondului Proprietatea face ca activitatea acestuia în interiorul instituţiei de stat să fie judecată cu suspiciune. În interiorul companiilor unde statul deţine acţiuni împreună cu Fondul Proprietatea au fost numeroase cazuri când voturile din interiorul Consiliilor de Administraţie ale celor două entităţi au fost opozabile, deci statul şi Fondul Proprietatea au avut interese contrare. Cu atât mai mult ridică semne de întrebare oferta făcută de Fondul Proprietatea lui Vulpescu.

De unde vine interesul Occidentului pentru vinurile româneşti

România este al şaselea cel mai mare producător de vinuri din Uniunea Europeană, iar cele 180.000 de hectare de podgorii, solul unic care face strugurii deosebiţi şi costurile mici au atras atenţia dincolo de graniţe, potrivit Reuters. Stephen Donnelly, oenolog al podgoriei Budureasca, a mărturisit că solurile unice ale României pot da caracteristici deosebite vinului. La expoziţii, străinii se dau în vânt după Feteasca Neagră şi Tămâioasa Românească, despre care Donnelly menţionează că are arome puternice de soc şi litchi şi o dulceaţă naturală. Tămâioasa îşi are orginea în Grecia antică şi a fost cultivat la noi timp de peste două mii de an. Când vine vorba de bani, Reuters notează faptul că sectorul producţiei de vinuri este singurul din economia ţării noastre care mai atrage fonduri europene de dezvoltare şi că preţul unei sticle de vin bun românesc este cu mult mai ieftin decât media.

NATIONAL

"Toale fake" by Adina Buzatu

Adina Buzatu ar putea preda lectii de stil la Targsor, unde dungile verticale albe si negre se imbina armonios cu ultimele tendinte din moda pantofilor fara sireturi. Asta dupa ce politistii de la Investigarea Fraudelor au descoperit in magazinele ei marfuri din Turcia, identice cu cele realizate de mari designeri din Italia si Marea Britanie. Stilista Adina Buzatu a intrat in atentia politistilor de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Politiei Capitalei dupa ce mai multi clienti au sesizat faptul ca diferite magazine de lux ofera spre vanzare haine "Made in Turkey" sau "Made in China" pe post de creatii vestimentare ale marilor case de moda.

In "Razboiul Justitiei", USL se baricadeaza pe linia Codrut Olaru - Marian Santion

Acuzand "perversitatea" taberei rivale, liderii USL implicati activ in "Razboiul Justitiei" s-au hotarat sa nu mai interpreteze si ei partitura falsa a "coabitarii". Asa ca guvernantii au hotarat ca, la intalnirile Monei Pivniceru cu "doamnele de fier" ale Comisiei Europene, Viviane Reding si Catherine Day, sa dea cartile pe fata. Si sa sustina pana in panzele albe cuplul Codrut Olaru - Marian Santion la sefia Parchetului General si a DNA. Fostul sef al DGA, propus acum pentru preluarea DNA este un procuror pe cat de controversat, pe atat de cunoscut drept "dintr-o bucata". Zburat din Ministerul de Interne dupa ce a ordonat anchetarea a 32 de chestori de Politie, Marian Santion i-a acuzat atunci public pe Vasile Blaga si pe generalul Virgil Ardelean, zis "Vulpea", ca au facut presiuni asupra sa ca sa o lase mai moale cu lupta anticoruptie.

PNL vrea sa-i ia lui Basescu jucaria CSAT

Legea de organizare si functionare a CSAT-ului trebuie pusa in concordanta cu activitatea executiva a Guvernului si cu cea legislativa a Parlamentului, considera liberalul Cristian David. Izolat pe scena politica, Traian Basescu a ramas "jupan" doar in CSAT. Nu pentru mult timp, daca este sa ne luam dupa declaratile liberalului Cristian David, presedintele Comisiei pentru Aparare din Senat, care sustine ca se impune "o revizuire a legii de organizare si functionare a CSAT".

PUTEREA

Tezaurul de la Moscova în atenţia APCE. Lenin ne-a prăduit aurul

Fiecare guvernator al Băncii Naţionale a României preia de la predecesorul său dosarul "Tezaurul de la Moscova" şi asta începând din anul 1922. Mugur Isărescu povestea că această tradiţie constituie un fel de legământ că România nu va renunţa niciodată să ceară cele 94 de tone de aur confiscate de ruşi în 1918. Cele mai recente cercetări ale regretatului academician Florin Constantiniu dezvăluie că Lenin a ordonat personal ca aurul din Tezaurul României să fie folosit la zdrobirea "contrarevoluţiei române". Ultimele evoluţii în cazul Tezaurului de la Moscova s-au petrecut marţi la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), unde au fost adoptate două amendamente care cer Federaţiei Ruse să continue negocierile cu România pentru restituirea tuturor bunurilor revendicate.

Vocea Rusiei: OMV ar putea fi cumpărată de Gazprom

Publicaţia rusească "Vocea Rusiei" afirmă, într-un text de opinie, că în varianta în care Rusia ar fi interesată de resursele din Marea Neagră, Gazprom sau Rosneft vor cumpăra OMV cu Petrom cu tot. "Dacă presupunem că Federaţia Rusă ar deveni la un moment dat interesată de < rezolvarea problemei > zăcămintelor energetice din Marea Neagră, atunci soluţia cea mai simplă şi eficientă ar fi ca Gazprom sau Rosneft să cumpere compania OMV, ceea ce nu este exclus să se întâmple la un moment dat. În orice caz, bătăliile din jurul acestor resurse energetice nu îl implică în vreun fel pe preşedintele României, deoarece România nu mai deţine controlul asupra propriilor resurse naturale. În condiţiile actuale, soarta zăcămintelor din Marea Neagră se tranşează la Viena, şi nu la Bucureşti", se arată în textul din "Vocea Rusiei", citatăde economica.net.

ROMANIA LIBERA

Examen pentru Mona Pivniceru. Ea trebuie sa justifice la Bruxelles secretizarea evaluarilor candidatilor pentru functiile de procuror general si de sef DNA

Ministrul Justiţiei Mona Pivniceru trebuie să explice astăzi vicepreşedintelui Comisiei Europene, Viviane Reding, care este şi comisar pentru Justiţie, de ce a secretizat evaluarea procurorilor candidaţi pentru funcţiile de procuror general al României şi procuror şef al DNA şi de ce interviurile nu sunt publice. Comisia Europeană, în special prin vocile preşedintelui Manuel Barroso, ale vicepreşedintelui Viviane Reding şi ale secretarului general Catherine Day, a anunţat încă din luna iulie că va monitoriza cu atenţie respectarea standardelor europene de transparenţă şi obiectivitate în numirea procurorului general al României şi a procurorului-şef al DNA.

Criză. Mega-proiect destinat protecţiei Europei. Labirintul obstacolelor fuziunii EADS-BAE Systems

Negocierile gigantului european EADS vizând o fuziune cu British Aerospace au fost dezvăluite în media franceză şi de atunci obstacolele se tot adună. Informaţia privind fuziunea a avut efectul unui trăsnet şi, o dată cu risipirea secretului, negocierile oficiale au devenit tot mai dificile, fiind nevoie de acordul celor trei guverne - francez, german şi britanic, acţionare în cele două societăţi. Un subiect delicat este menţinerea acţiunilor preferenţiale care conferă Parisului şi Berlinului drepturi de veto. Dacă proiectul se va definitiva, fuziunea va reprezenta o operaţiune considerabilă, istorică pentru acest domeniu în Europa.

Dezvăluiri. Qassim Suleimani, creatorul haosului în Irak. Generalul care face jocurile în Irak şi Siria

New York Times dezvăluie acţiunile din umbră ale atot-puternicului general Qassim Suleimani, comandantul forţei Qods, a Gardienilor Revoluţiei din Iran, în crearea haosului în Irak, în susţinerea lui al-Assad. Când un înalt responsabil al serviciilor secrete irakiene s-a dus la Teheran în vara anului 2007 pentru a întâlni lideri iranieni, a înţeles rapid cine era însărcinat cu politica Iranului faţă de vecinul său din vest. Nu preşedintele Mahmoud Ahmadinejad, ci Qassim Suleimani, comandantul forţei paramilitare din umbră, Qods. El a explicat că era "singurul abilitat pentru acţiunile iraniene în Irak".

ZIARUL FINANCIAR

Plecarea ING de pe bursă arată cât de primitiv este sistemul financiar românesc, rămas prizonier numai băncilor

Dacă BNR şi toate guvernele nu s-au îngrijit să dezvolte alternative de finanţare, am ajuns la pixul unui birocrat de la Londra, Paris, Amsterdam sau Viena. Grupul olandez ING a închis operaţiunile bursiere de la Bucureşti într-un amplu proces de restructurare a acestui segment de activitate la nivel internaţional. Au picat la tăiere birourile din Praga, Moscova, Londra, Bucureşti etc. În total erau 40 de ţări. A rămas, însă, Varşovia. Bravo pentru polonezi pentru că au o bursă solidă de unde grupurile internaţionale nu pleacă, ci vin. Având în vedere cât de jos este bursa de la Bucureşti ca volum de tranzacţionare şi ca număr de companii interesante, plecarea ING nu înseamnă nimic. Doar 7-8 posturi restructurate şi un concurent mai puţin pentru ceilalţi care au rămas.

Cât va câştiga România din rezervele de gaze de 17 mld. euro descoperite în Marea Neagră

Specialiştii spun că de 20 de ani se ştia că în adâncurile Mării Negre se află mari rezerve de gaze, dar abia acum bătălia s-a încins. Apele Mării Negre fierb acum sub sondele săpate de greii petrolieri ai lumii, dar primul semnal a fost dat de perimetrul românesc Neptun, acolo unde Petrom şi americanii de la ExxonMobil au găsit deja o acumulare de gaze a cărei valoare se ridică la 17 miliarde de euro. Din redevenţe, statul ar urma să încaseze un miliard de euro, potrivit calculelor ZF, dar asta abia peste zece ani. După descoperirea făcută de Petrom şi ExxonMobil, care însă reprezintă doar faza iniţială a lucrărilor de explorare, Bulgaria a bătut palma cu Total pentru un perimetru în Marea Neagră la două săptămâni după ce Ucraina a dat drumul unul proiect de 10 miliarde de dolari cu ExxonMobil şi Shell.

CSA vrea să "transforme" RCA în poliţă Casco: Şoferii păgubiţi vor solicita daune propriului asigurător, nu companiei vinovatului

Şoferii ale căror maşini sunt avariate în accidente de circulaţie fără vina lor ar urma să solicite despăgubiri propriului asigurător de răspundere civilă auto (RCA), şi nu companiei care a emis poliţa vinovatului, aşa cum se întâmplă în prezent, potrivit unei norme a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) aflată în dezbatere publică. CSA speră că modificarea sistemului de despăgubire le va permite păgubiţilor să-şi încaseze banii mai repede şi va forţa asigurătorii să-şi ajusteze preţurile la nivelul riscurilor asumate. Asigurătorul şoferului păgubit va achita dauna şi ulterior îşi va recupera banii de la compania care a emis poliţa vinovatului prin intermediul unui centru de compensare, fiind de aşteptat ca în aceste condiţii preţul să nu mai fie principalul reper pentru încheierea unei poliţe obligatorii.

Polonezii stau cu ochii pe companiile scoase la privatizare

Polonia, ţară care a avut un destin similar cu cel al României după cel de-al doilea Război Mondial, a evoluat total diferit după '89, iar în prezent companiile poloneze au ajuns la investiţii totale pe plan local de 500 mil. euro. Mai mult, investitorii polonezi au în prezent capacitatea financiară de a se implica inclusiv în procesele de privatizare a companiilor de stat româ­neşti, precum CFR Marfă sau Tarom. "Nu pot da nume, dar toate companiile româneşti de stat aflate pe lista agreată de FMI (şi care urmează a fi privatizate - n.red.) sunt de potenţial interes pentru companiile poloneze", a spus ambasadorul Poloniei la Bucu­reşti, Marek Szczygiel. Potrivit Mediafax, investitori din Polonia şi Cehia şi-au exprimat intenţia de a prelua CFR Marfă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb