REVISTA PRESEI 04.11.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 4 noiembrie 2016

ADEVARUL

Diplomaţi acreditaţi la Bucureşti au venit la Ambasada Suediei să o susţină pe şefa DNA

Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a fost decorată, ieri, de ambasadorul Suediei, cu titlul de Comandor al Ordinului Steaua Polară, conferit de regele Suediei pentru lupta împotriva corupţiei din România. Titlul i-a fost înmânat Laurei Kovesi de către ambasadorul Suediei la Bucureşti, Anneli Lindahl Kenny, în prezenţa ambasadorului Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm, precum şi a mai multor ambasadori ai unor state din Uniunea Europeană, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, preşedintele CSM, Mircea Aron, a reprezentanţilor DNA şi ai altor instituţii şi ONG-uri din România care luptă împotriva corupţiei. La eveniment au fost prezenţi ambasadorii din Danemarca, Finlanda, Germania, Slovenia, Slovaciei, Norvegia, Estonia, Republicii Cehe şi Croaţia.

Ministrul Muncii: Noi dăm beneficii şi unor oameni care stau, lâncezesc şi sunt trântori în sistem

"Noi în acest moment dăm beneficii oamenilor care au nevoie şi trebuie să primească, dar dăm şi la alţi oameni care stau şi lâncezesc şi sunt trântori în sistem. Dăm, în acelaşi timp, servicii care sunt la o calitate abominabilă şi lucrul ăsta trebuie să se schimbe! Iar eu asta vreau să fac, vreau să văd inspecţia socială cum credibilizează domeniul de asistenţă socială şi vreau să văd legea salarizării unitare la care lucrăm", a declarat Dragoş Pîslaru, potrivit Mediafax. Ministrul Muncii a criticat, încă o dată, amendamentele votate de PSD şi ALDE la OUG 20 privind salarizarea bugetarilor, prin care salariile din sistemul public ar urma să crească începând de la 1 decembrie 2016, explicând că aceste majorări salariale nu vor putea fi niciodată aplicate.

Guvernul britanic, obligat să ceară votul Parlamentului pentru Brexit

După decizia Înaltei Curţi de Justiţie de la Londra potrivit căreia Guvernul nu poate declansa procesul de ieşire din UE fără aprobarea Parlamentului s-a dat startul astfel unei perioade de incertitudine politică, în timp ce miniştrii analizează decizia şi căile de a reacţiona, comentează Reuters. Experţii juridici spun că guvernul are acum două opţiuni principale: un simplu vot în parlament privind declanşarea Articolului 50 sau un nou proiect de lege care să garanteze dreptul de ieşire din UE, dar care va trebui dezbătut de parlamentari.

După cardul de sănătate, românii vor fi dotaţi şi cu dosare electronice

Începând de săptămâna viitoare, toată populaţia României va avea dosar electronic de sănătate în care medicii, indiferent că lucrează la stat sau la privat, vor fi obligaţi să completeze datele medicale ale pacienţilor pe care îi consultă. Până acum, deschiderea unor astfel de documente electronice era opţională la nivel naţional existând în acest moment 6,5 milioane de dosare electronice de sănătate. Ele vin în sprijinul medicilor care astfel vor avea acces la informaţii despre grupa de sânge, alergiile şi bolile pacienţilor pe care urmează să-i consulte sau, după caz, să-i opereze.

Biserica Ortodoxă Română pregăteşte canonizarea lui Arsenie Boca

O comise teologică se ocupă de elaborarea dosarului de canonizare. Dacă fostul duhovnic va trece în rândul sfinţilor, Biserica Ortodoxă Română va decide ce se va întâmpla cu osemintele sale. Mănăstirea Prislop, în cimitirul căreia a fost înmormântat Arsenie Boca, a devenit loc de întâlnire al comisiei înfiinţată de reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române care lucrează la dosarul de canonizare al călugărului Arsenie Boca.

Un sfert de secol de puşcărie pentru "rectorul" Academiei Infractorilor, Adrian Botez

Membrii "Academiei infractorilor", reţeaua formată din crema hoţilor români, care în doar doi ani a furat bijuterii în valoare totală de aproximativ zece milioane de euro, din magazine de lux din Europa, au fost condamnaţi definitiv joi la ani grei de închisoare. Concret, liderul grupării, Adrian Botez, zis "Ţâţă", a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la 24 de ani, două luni şi 20 de zile de închisoare cu executare şi ar trebui să plătească un milion de lei cheltuieli judiciare. Capturarea celor 100 de membri ai grupării de tâlhari a costat statul român peste 300.000 de euro.

Speriaţi de cutremure, romanii din centrul Italiei vor sa se întoarcă acasă

Romanii stabiliţi in centrul Italiei trăiesc un calvar. Şocaţi de un sir nesfârşit de cutremure, ai noştri s-au mutat in maşini si rulote sau chiar au fugit unde au văzut cu ochii. Autorităţile din peninsula fac însă un apel către ei si ii roagă să nu părăsească tara pentru ca este nevoie de forţa de munca. Aproximativ 28.000 de persoane au fost luate in grija de autorităţi in urma celor trei seisme care au lovit centrul Italiei a indicat joi protecţia civila, relatează AFP. Cu toate acestea, numărul total al persoanelor deplasate nu este cunoscut, mulţi preferând să se adăpostească la prieteni sau rude fără a anunţa autorităţile, însă, potrivit presei italiene, ar putea fi vorba de peste 40.000 de oameni.

Dodon: Domnule Băsescu, după data de 14 veţi pierde cetăţenia Moldovei!

Candidatul socialiştilor la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat joi, 3 noiembrie, în cadrul dezbaterilor electorale de la ProTV, că îi va anula cetăţenia Moldovei fostului preşedinte al României, Traian Băsescu, care a fost obţinută recent. "Maia Sandu este susţinută de unionişti, cei care vor să distrugă Republica Moldova, cum ar fi Băsescu, Ghimpu şi alţii. Eu consider că acest lucru este inadmisibil, că consider că Moldova trebuie să rămână stat independent şi suveran şi aşa va fi. În ceea ce ţine de Băsescu, eu ştiu şi am acumulat toate documentele necesare. Atunci când au fost depuse actele şi s-a luat decizia, s-a încălcat procedura", a menţionat Dodon.

Alegeri SUA 2016. Peste 27 de milioane de americani au votat anticipat

Peste 27 de milioane de americani au profitat de posibilitatea de a vota înainte de 8 noiembrie, un vot anticipat care permite să se vadă conturându-se câteva tendinţe cu doar câteva zile înaintea alegerilor, scrie AFP. În ceea ce o priveşte pe Hillary Clinton, care a fost prinsă din urmă de rivalul ei republican Donald Trump, aceste date aduc atât veşti bune, cât şi veşti proaste. Alegătorii înregistraţi ca democraţi au fost, într-adevăr, mai numeroşi decât cei republicani în a se mobiliza în anumite state, potrivit unor experţi. Însă participarea tinerilor şi a afroamericanilor - o componentă esenţială a victoriei istorice a lui Barack Obama în 2008 - nu a fost bună.

Rusia le-a dat ultimatum rebelilor să părăsească oraşul Alep până vineri

Rusia şi armata siriană au dat un ultimatum, miercuri, pentru rebelii anti-guvernamentali din oraşul Alep să plece până vineri seara din oraşul sirian, semnalând o nouă extindere a pauzei privind loviturile aeriene din oraş, transmite Reuters. Ministerul rus al Apărării a declarat că în ziua de vineri rebelilor le-ar fi permis să părăsească oraşul nevătămaţi şi împreună cu armele lor, prin intermediul a două coridoare speciale, între orele 9.00 şi 19.00, în timp ce alte şase rute vor fi deschise pentru civili, bolnavi şi răniţi. Armata siriană a eliberat o declaraţie oficială similară, cerându-le rebelilor să înceteze focul şi să "foloseasă această oportunitate" pentru a părăsi oraşul cu tot cu armele lor. Rebelii au respins oferta, a declarat un oficial dintr-un grup insurgent din Alep.

BANCHERUL

Cum reuşesc băncile să obţină profituri mari

Băncile câştigă acum mai mult decât înainte de criză din dobânzile percepute pentru credite, care deşi au scăzut in ultimii ani, rămân mult mai ridicate comparativ cu dobânzile la depozite. Concret, pentru creditele noi in lei băncile încasează in medie dobânzi de 5,21% pe an, in timp ce la depozite plătesc dobânzi de doar 0,57%, conform statisticilor BNR aferente lunii septembrie. Asta înseamnă ca marja de câştig a băncilor este de 4,64%, mai mare decât in septembrie 2007, in plina euforie a creditării dinaintea crizei din decembrie 2008, când marja de câştig a băncilor era de doar 4,12%, dobânzile la credite in acel moment fiind de 10,91% iar la depozite de 6,79%.

Ce înseamnă concret o marjă de câştig de 4,64% pentru o bancă?

In primele noua luni din acest an, BRD a încasat pentru creditele in valoare de 27,331 miliarde lei acordate clienţilor dobânzi de 1,263 miliarde lei. In acelaşi timp, pentru depozitele in suma de 40,682 miliarde lei ale populaţiei si firmelor, aşadar mult mai multe decât creditele, a plătit dobânzi de doar 162 milioane lei, aşadar de aproape opt ori mai puţin. Venitul net din dobânzi al băncii s-a ridicat aşadar la 1,101 miliarde lei in primele noua luni ale anului, la care s-a adăugat câştigul din comision, in valoare de 558 milioane lei.

CURENTUL

Extinderea acuzaţiilor în dosarul Revoluţiei îi dă fiori reci lui Mircea Diaconu

Jurnalistul George Roncea a dezvăluit în ziarul Curentul în urmă cu câţiva ani cum s-au implicat Mircea Diaconu şi Sergiu Nicolaescu în tenebroasele combinaţii ale aşa-zisei Revoluţii: "Nicolaescu a avut în întreaga sa cariera sprijinul lui Ceauşescu şi al organelor, în general. O explicaţie era faima unuia din unchii lui Nicolaescu, Nicolae Cambrea, care a fost nici mai mult nici mai puţin decât comandantul diviziei NKVD "Tudor Vladimirescu", amantul Anei Pauker, numit general de Stalin la propunerea lui Beria. Pe lângă Nicolaescu au gravitat la aşa zisa revoluţie şi alte personaje din mediul artistic, Caramitru, Mircea Diaconu, cascadori etc

CURIERUL NATIONAL

Transportatorii vor o nouă lege RCA

UNTRR, FORT, APTE 2002, APULUM, ARTRI cer Parlamentului ca aceasta să fie elaborată în 3-6 luni după expirarea termenului în care tarifele sunt plafonate. Guvernul a aprobat miercuri plafonarea tarifelor RCA pentru şase luni. Asigurătorii au sesizat deja Comisia Europeană cu privire la încălcările Directivei 2009/138/CE şi ale Tratatului de funcţionare al Uniunii Europene. Plafonarea tarifelor RCA, abia adoptată de Guvern în şedinţa de miercuri, pare să nu fie în totalitate pe placul jucătorilor din piaţă, transportatorii solicitând Executivului o nouă lege RCA, în timp ce asigurătorii au sesizat deja Comisia Europeană cu privire la încălcarea Directivei 2009/138/CE şi ale Tratatului de funcţionare al Uniunii Europene.

Autorităţile publice, informate de ANAF doar în format electronic despre conturile bancare

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunţat ieri că va facilita îndeplinirea atribuţiilor legale ale autorităţilor publice centrale şi locale, asigurându-le accesul la informaţii referitoare la conturile bancare. "Schimbul de informaţii urmează a se face exclusiv electronic prin intermediul sistemului informatic securizat PatrimVen administrat de ANAF, aşa cum este prevăzut în Proiectul de Ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală pentru modificarea şi completarea Procedurii de furnizare de informaţii, conform art. 61 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, aprobată prin OPANAF nr. 3770/2015, cu modificările şi completările ulterioare", a informat ieri ANAF.

11 autostrăzi transformate în drumuri expres

Ministerul Dezvoltării a elaborat un proiect de lege prin care corelează Master Planul General de Transport al României cu Planul de amenajare a teritoriului naţional (PATN). Propunerea legislativă vizează, pe lângă transformarea celor 11 autostrăzi în drumuri expres, şi trecerea a 6 tronsoane de drumuri expres la categoria de autostrăzi.

129 mil. lei, închiderea minelor Lonea şi Lupeni

Guvernul va acorda un ajutor de stat de 129,13 mil. lei Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), pentru includerea în programul de închidere a două mine neviabile din cadrul Complexului Energetic Hunedoara. Ajutorul de stat aprobat în baza prevederilor Deciziei Comisiei Europene 2010/787/ creşte cu 129,129 milioane de lei, bani care vor asigura fondurile necesare pentru activitatea de închidere a minelor de huilă necompetitive care induc pierderi pentru CEH. Este vorba despre Exploatarea Minieră Lonea şi Exploatarea Minieră Lupeni, care nu au perspective de viabilizare a activităţii şi necesită trecerea lor imediată în programul de închidere.

60 la suta dintre francezi nu-i mai acorda lui François Hollande nici un fel de incredere

Potrivit sondajului de opinie realizat de barometrul Elabe, la cererea cotidianului"Les Echos" si a postului Radio Classique, popularitatea presedintelui Hollande continua sa scada vertiginos, ea ajungand in acest moment la doar 14% El a pierdut 3 procente intr-o singura luna. Francezii, spune Bernard Sananès, presedintele barometrului Elabe, nu-l doresc pe Hollande candidat la alegerile prezidentiale din 2017.

EVENIMENTUL ZILEI

Compromiterea noului Dosar al Revoluţiei prin hei-rupismul de tip DNA - de Ion Cristoiu

Pentru prima oară după 26 de ani, se recunoaşte oficial responsabilitatea noii conduceri o ţării pentru Măcelul terorist. Premisa anchetei penale e revoluţionară, deoarece pune capăt teoriei vidului de putere. Una e însă premisa şi alta e ancheta penală. Una e să scrii chiar o carte despre responsabilitatea lui Ion Iliescu în provocarea Măcelului terorist şi alta e să-l trimiţi în judecată pentru crime împotriva umanităţii cu un dosar beton, care să nu fie infirmat de instanţă. Bag seamă la mulţi dintre cei interesaţi ca în Dosarul Revoluţiei să se facă în fine lumină o anume nerăbdare de a-l vedea pe Ion Iliescu convocat la Parchet, dacă nu chiar arestat. E o nerăbdare ce ţine nu numai de prea lunga aşteptare a Dreptăţii, dar şi de o anume atmosferă creată în România democratică de hei-rupismul de tip DNA.

Boc, Videanu şi Ariton, audiaţi despre numirea omului lui Blaga la Transelectrica

Emil Boc, Adriean Videanu şi Ion Ariton, fost senator şi ministru al economiei, au fost audiaţi, ieri, la DNA Ploieşti ca martori în dosarul lui Vasile Blaga. Cei trei sunt foşti membri PDL, iar procurorii cercetează cum s-au obţinut bani pentru partid în perioada 2009-2012 şi cum l-au menţinut în funcţie pe Horia Hăhăianu, directorul general al Transelectrica. Dosarul a pornit de la "bomba" dată de fostul edil de la Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, zis "Pinalti". Acesta a făcut un denunţ în care a povestit cum s-au primit banii pentru partid. În urma autodenunţului procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva lui Vasile Blaga iar anchetatorii au pus un sechestru de 700.000 de euro din averea fostului şef al PDL.

Patronul "Adevărul", în spatele site-ului care îl "crapă" pe Ponta în sute de bucăţele

Patronul trustului "Adevărul Holding", Cristian Burci, este acuzat de un specialist în marketing online că ar fi pus la cale lansarea site-ului www.spersacrapi.net care îl ironizează pe Victor Ponta. Pe pagina care este o creaţie a agenţiei sale, Graffiti BBDO, utilizatorii îl pot lovi cu un ciocănel în cap pe fostul premier, iar imaginea se sparge instantaneu.

JURNALUL NATIONAL

Mugur Ciuvică, nouă lovitură pentru Kovesi în scandalul plagiatului

Mugur Ciuvică, preşedintele Grupului de Investigaţii Politice, este pregătit să-i mai dea o lovitură şefei DNA. "Într-o grosolană încercare de intimidare a celor care trebuie să se pronunţe asupra plagiatului pe care l-a comis în teza de doctorat, Laura Codruţa Kovesi a cerut să-şi susţină personal punctul de vedere în faţa Comisiei tehnice a CNATDCU. Este o presiune fără precedent. Niciuneia dintre persoanele ale căror teze de doctorat au fost analizate de CNATDCU, indiferent că a fost vorba de fostul Victor Ponta, Petre Tobă ş.a.m.d., nu i s-a permis să îşi susţină punctul de vedere în faţa vreunei Comisii tehnice. În măsura în care solicitarea abuzivă a Laurei Codruţa Kovesi va fi acceptată, GIP a solicitat CNATDCU ca Mugur Ciuvică să prezinte şi el personal Comisiei tehnice dovezile plagiatului.

8 milioane euro - bonus spre magistraţi

Guvernul se încurcă în hăţişul propriilor hotărâri care au creat haos în sistemul de salarizare al bugetarilor. Diferenţele salariale în cadrul aceloraşi categorii de bugetari sunt considerate, pe bună dreptate, discriminări şi alimentează nemulţumiri, proteste, revendicări în cascadă la care Executivul răspunde doar cu promisiuni. Starea de tensiune din sistemul judiciar este provocată şi de dezordinea din salarizarea magistraţilor, de diferenţele semnificative şi nejustificate în remunerarea suplimentară a procurorilor faţă de judecători. Premierul Cioloş i-a invitat pe ministrul Justiţiei, ministrul Muncii, procurorul general, preşedintele ÎCCJ, membri ai CSM şi reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale pentru o discuţie mai largă asupra resurselor bugetare în Justiţie.

Companiile energetice aterizează forţat pe bursă

Criza în care se află sistemul energetic românesc se adânceşte, iar autorităţile sunt incapabile să ofere soluţii pentru funcţionarea corectă a pieţii de energie. Producătorii clasici se plâng de concurenţa neloială a regenerabilelor, iar producătorii de energie verde acuză că sunt împinşi la faliment din cauza reducerii subvenţiilor. Companiile din sectorul energetic au avut în general rezultate slabe în primul semestru al anului, cu excepţia Electrica şi Conpet, iar această tendinţă se păstrează şi la finalul primelor nouă luni ale anului.

A fost înfiinţată Curtea de Arbitraj Internaţional Bucureşti

Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România) a înfiinţat o nouă curte de arbitraj internaţional independentă, ca alternativă la actualele instituţii de arbitraj locale şi internaţionale, a anunţat, ieri, Anda Todor, membru al Consiliului director al AmCham România. Curtea de Arbitraj Internaţional Bucureşti îşi propune să ofere asistenţă oamenilor de afaceri, precum şi companiilor multinaţionale care activează în România. AmCham România este cea mai reprezentativă asociaţie profesională de afaceri care reuneşte în prezent peste 400 de companii americane, internaţionale şi locale. Acestea au cumulat investiţii totale de peste 20 de miliarde de dolari, generând în jur de 250.000 de locuri de muncă.

NATIONAL

DNA si SRI, război total pentru filajul "Doi s' un sfert"!

După ce a pierdut in mare parte sprijinul informaţional si cel logistic al SRI-ului, procurorii anticorupţie par a face dosare mai mult din amintiri. Pentru a evita scăderea ritmului de lucru din ultimii doi ani si chiar intrarea intr-un eventual blocaj al întregii activităţi, DNA are nevoie urgenta de propriul serviciu secret. In urma cu câteva luni bune, a apărut prima oara zvonul privind posibila trecere a unei parţi din "Doi s' un sfert", in speţă direcţia având in fisa postului îndeplinirea misiunilor de filaj, la DNA. Asta concomitent cu transformarea DIPI intr-un birou de afaceri interne.

Atac la marile firme care ne ţin de "cobai"!

In Romania, in timp ce investitorii autohtoni sunt hingheriţi cu puzderie de controale până ce trag obloanele peste afaceri, ANAF nu îndrăzneşte nici măcar să organizeze un banal control, fie el si de formă, la vreun hypermarket "cu nume". In schimb, autorităţile slovace, tara care asigura preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, au declarat o adevărată prioritate naţională lupta împotriva multinaţionalelor care comercializează marfă si in special mâncare si băuturi de altă calitate decât cea originala in tara lor. Iar demersului virulent al Bratislavei s-a asociat deja si Praga, autorităţile cehe anunţând ca nu vor mai permite comercializarea de produse de calitate inferioară.

China cumpără Germania clădire cu clădire

Fondul suveran de investiţii al Chinei (China Investment Corp-CIC) s-a implicat puternic pe piaţa rezidenţială din Germania, investind, dintr-o lovitură 1,1 miliarde de euro. Grupul german de imobiliare BGP a informat că a fost vândut unor vehicule de investiţii consiliate de Morgan Stanley Real Estate Investing (MSREF) pentru o valoare de peste 1,1 miliarde de euro, incluzând datoriile. Majoritatea fondurilor implicate in aceasta tranzacţie au venit de la China Investment Corp. Cu active in valoare de 814 miliarde de dolari, China Investment Corp este unul din cele mai mari fonduri suverane de investiţii din lume. Apartamentele deţinute de BGP sunt amplasate in special in Berlin si landul Renania de Nord-Westphalia si reprezintă unul din cele mai mari portofolii private de apartamente din Germania scoase la vânzare.

PUTEREA

Softul firmelor lui Sebastian Ghiţă a blocat piaţa imobiliară

Peste 1.000 de cadastrişti, agenţii imobiliare, notari şi, nu în ultimul rând, oamenii care vor să vândă, să cumpere sau să facă donaţii sunt blocaţi de circa 10 zile, pentru că Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) se chinuie să implementeze un nou soft. Notariatele fac programări pentru tranzacţii imobiliare pentru a doua jumătate a lunii noiembrie. Astfel, în ultima vreme, au fost acceptate doar lucrările de cadastru în regim de urgenţă, care costă de circa cinci ori mai mult decât în regim normal. Acesta este al treilea soft pe care OCPI Bucureşti-Ilfov vrea să-l introducă, dar a dat rateuri inclusiv la testările personalului şi ale cadastriştilor, programaţi în ordine alfabetică.

Firmele de asigurări mută scandalul RCA la Bruxelles

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), care reprezintă interesele firmelor de asigurări prezente pe piaţa locală, a sesizat Comisia Europeană pe motiv că măsura Guvernului de a îngheţa preţurile asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) încalcă principiul pieţei libere, concurenţiale, prevăzut de Constituţia României, dar şi o serie de reglementări europene. Asiguratorii acuză Guvernul că a îngheţat preţurile RCA doar de teama patronatelor din transporturi, care au organizat un protest naţional în 15 septembrie şi au ameninţat Guvernul cu alte proteste dacă nu răspunde pozitiv solicitătilor de îngheţare a preţurilor.

ROMANIA LIBERA

Incidentul informatic care a şters la timp documentele ASF

Date importante ale Autorităţii de Supraveghere Financiară au dispărut fără urmă din sistemul informatic intern pe 28 octombrie. Incidentul vine într-un moment crucial, iar printre actele rătăcite s-ar număra dovezi care incriminează conducerea ASF, în frunte cu Mişu Negriţoiu. Parlamentul a demarat procedura pentru demiterea lui Mişu Negriţoiu de la conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pe 31 octombrie. Dar, cu câteva zile înainte de această decizie, la ASF a picat, întâmplător sau nu, tot sistemul informatic intern. Mai exact, serverele nu au funcţionat în zilele de 26 şi 27 octombrie. După ce a fost remediată problema, s-a constatat, pe 28 octombrie, că ar fi dispărut toate informaţiile preţioase aflate pe acel dispozitiv.

România vrea să cumpere fără licitaţie patru nave de luptă de la o firmă olandeză

Ministerul Apărării Naţionale al României vrea să cumpere patru nave de luptă noi, de tip corvetă multifuncţională. Despre această intenţie se discută, în interiorul MApN, de mai mulţi ani, iar România Liberă a informat deja că noile nave ar urma să înlocuiască patru corvete vechi, care vor fi retrase din exploatare. Elementul surprinzător, intervenit însă acum câteva zile, este că documentele întocmite la nivelul MApN vorbesc despre o achiziţie fără licitaţie, de la o singură firmă, al cărei nume este decis deja de către MApN. Contractul depăşeşte 830 de milioane de euro.

ZIARUL FINANCIAR

Doar guvernul care va veni la Palatul Victoria din ianuarie 2017 are dreptul să facă bugetul

Indiferent care va fi efectul majorărilor de salarii la doctori şi profesori care se pun la cale acum asupra bugetului consolidat în 2017, trebuie spus limpede următorul lucru: doar guvernul care va fi instalat la Palatul Victoria ca urmare a alegerilor din 11 decembrie 2016 are legitimitatea să facă bugetul pe anul următor. Dacă cei care vor câştiga alegerile vor decide că nu sunt bani suficienţi pentru actualele majorări, le vor anula. Dacă vor decide că sunt bani suficienţi şi se închide deficitul bugetar la sub 3% din PIB, poate că le vor menţine sau poate că, în mod iresponsabil, vor duce deficitul bugetar la 5% din PIB. Această decizie însă le va aparţine. Ceea ce se întâmplă astăzi, cu majorări de salarii aruncate pe piaţă, nu e decât praf electoral.

UPC România revine după cinci ani şi jumătate peste pragul de 900.000 de clienţi pe cablu TV

UPC, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală de comunicaţii, a încheiat al treilea trimestru cu un portofoliu de 901.700 de clienţi pentru principala sa linie de business - cablul TV, după ce compania a înregistrat o creştere de 4% a numărului de contracte în raport cu aceeaşi perioadă a anului anterior, arată rapoartele financiare pentru perioada iulie - septembrie 2016 publicate de gigantul american Liberty Global, proprietarul operatorului. Compania revine astfel peste pragul de 900.000 de clienţi pe cablu, pe care operatorul l-a atins ultima oară la finele lunii martie 2011.

Polonia îşi va crea propria agenţie de rating anul viitor

Guvernul polonez este hotărât să înfiinţeze o agenţie de rating locală care ar putea fi accesibilă companiilor private şi administraţiilor locale ce doresc să acceseze capital, dar nu-şi pot permite să apeleze la serviciile celor trei agenţii de rating prezente pe piaţa poloneză, a declarat ministrul adjunct al dezvoltării din Polonia, Jerzy Kwiecinski, potrivit The Warsaw Voice. Guvernul Poloniei lucrează la conceptul şi soluţiile juridice care îi vor permite să pună pe picioare agenţia anul viitor, a adăugat oficialul polonez.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb