REVISTA PRESEI - 04.12.2010

Willy Homner
Revista Presei / 4 decembrie 2010

ADEVĂRUL

Băsescu a fost în Kazahstan după banii Rompetrol

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit cu omologul său kazah, Nursultan Nazarbaev, căruia i-a cerut să onoreze integral creanţa bugetară a Rompetrol faţă de statul român, informează un comunicat al Adminstraţiei Prezidenţiale de la Bucureşti. Băsescu a participat  în perioada 1-2 decembrie la summit-ul OSCE de la Astana, având totodată şi o întrevedere bilaterală cu omologul său kazah.

Povestea datoriei Rompetrol

În 2003, datoriile istorice către stat ale rafinăriei Petromidia (Rompetrol Rafinare), de circa 570 de milioane de euro, au fost convertite în obligaţiuni, cu scadenţă la data de 30 septembrie 2010. Potrivit Ordonanţei de Urgenţă 118/2003, "obligaţiunile nerăscumpărate sunt convertibile în acţiuni la data scadenţei". Legea 89 din 8 aprilie 2005, prin care Parlamentul a aprobat această ordonanţă de urgenţă, a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu. Grupul Rompetrol, deţinut integral de compania kazahă de stat KazMunaiGaz, a plătit în august 54 de milioane de euro din totalul de 570 de milioane de euro, pentru a-şi păstra participaţia majoritară. În contul obligaţiunilor nerăscumpărate, în urma unei hotărâri a Adunării Generale a Acţionarilor din 30 septembrie 2010, statul român a primit un pachet de 44,69% din Rompetrol Rafinare.

Kazahii vor să cumpere înapoi acţiunile statului român

KazMunaiGaz vrea să cumpere înapoi acţiunile primite de statul român, însă nu a avut un feedback oficial până acum din partea autorităţilor. Totodată, Rompetrol s-a oferit să plătească în avans 100 de milioane de dolari de îndată ce părţile vor ajunge la o înţelegere. Sorin Blejnar, şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, declara în octombrie pentru "Adevărul" că este exclus un asemenea acord cu kazahii, din moment ce statul nu recunoaşte că ar avea în portofoliu aceste acţiuni. Astfel că solicitarea făcută de Traian Băsescu preşedintelui kazah arată că declaraţia lui Blejnar este şi poziţia oficială a României în această privinţă.

Băieţii deştepţi din cultură

Artex Services International", firma către care Ministerul Culturii a plătit, în anul 2009, în mod ilegal, 26 de milioane de euro sub formă de drepturi de autor, a reuşit anul trecut să-şi mărească simţitor profitul. În 2009, an marcat de criza economică, societatea a obţinut un profit de 12 milioane de lei (3 milioane de euro) comparativ cu cei 5.300.000 de lei (1.300.000 euro) realizaţi în 2008. Profitul de anul trecut reprezintă 30 la sută din venitul realizat în aceeaşi perioadă. În 2005, anul înfiinţării societăţii, firma abia a realizat un profit de 14.000 de lei (3.200 de euro).

Artex: "Am respectat legislaţia"

Potrivit datelor obţinute de la Registrul Comerţului,  "Artex Services" este deţinută în mod egal de Marius Cătălin Vişan (42 de ani) şi Alice Rossana Vişan (41 de ani). La Monitorul Oficial există însă o actualizare de acum două luni. Jumătatea de firmă deţinută de Alice Rossana Vişan a fost cedată unui bucureştean de 27 de ani, Tudor Chiriac. "Din punctul meu de vedere, identitatea acţionarilor firmei este confidenţială, dar singura legătură între ministrul Paleologu şi patronii firmei este că lucrează în acelaşi domeniu: cultura", precizează purtătorul de cuvânt al "Artex Services Internaţional", Georgian Sergiu Olteanu.

Iaşi: Palatul ţigănesc al culturii

Monumentul-simbol al Iaşiului arată acum asemenea palatelor construite de rromi. Din raţiuni financiare, şefii lucrărilor de reabilitare au ales soluţia cea mai ieftină pentru înlocuirea acoperişului - tablă de zinc, mai ieftină şi mai strălucitoare. Criza economică şi-a pus amprenta şi asupra Palatului Culturii, cel mai reprezentativ simbol al Iaşiului. Monumentul arhitectonic a ajuns de nerecunoscut din cauza tablei de zinc care străluceşte acum pe clădire în lumina soarelui. Turnurile de pe acoperiş seamănă acum cu cele de pe palatele rromilor.

Fondul Proprietatea a depus la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare prospectul de listare la bursă

Fondul Proprietatea a depus astăzi prospectul de listare la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), acesta fiind primul pas pentru cotarea titlurilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în ianuarie 2011, potrivit unui comunicat al Franklin Templeton Investment Management Limited, administratorul Fondului. Prospectul conţine toate informaţiile despre Fondul Proprietatea solicitate de regulamentele CNVM, inclusiv descrierea companiilor din portofoliul Fondului. Informaţiile oferite vor permite acţionarilor şi potenţialilor investitori să evalueze mai bine valoarea Fondului Proprietatea. Prospectul va fi publicat după ce toate aprobările necesare vor fi obţinute. Reprezentanţii Fondului Proprietatea i-au informat pe acţionari despre intenţia de listare la Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) din 29 noiembrie. Listarea efectivă este programată pentru 25 ianuarie 2011

InterAgro renunţă la statutul de consumator întreruptibil de gaze de la 1 ianuarie

Grupul InterAgro, care deţine şase combinate de îngrăşăminte chimice şi este cel mai mare consumator de gaze la nivel naţional, a înaintat o adresă către Transgaz prin care solicită aprobarea de a renunţa la statutul de consumator întreruptibil de gaze de la 1 ianuarie 2011, anunţă compania într-un comunicat.

"Decizia InterAgro are drept scop eliminarea pierderilor rezultate în urma întreruperilor în alimentarea cu gaze naturale necesare procesării în combinatele chimice, întreruperi acceptate în calitate de consumator întreruptibil", argumentează reprezentanţii grupului. InterAgro procesează gaze naturale în combinatele chimice Amurco Bacău, Donau Chem Turnu Măgurele, Viromet Victoria, GA&PRO CO Piatra Neamţ şi Nitroporos Făgăraş.

De ce preferă tinerii români universităţile anglo-saxone

Dacă până în secolul XX românii mergeau la studii în universităţi din Franţa şi Germania, astăzi, Marea Britanie e principala destinaţie. Schimbarea polului cultural-universitar din spaţiul franco-german cu cel anglo-saxon îi determină pe tineri să înveţe carte în universităţi cu predare în limba engleză. "Ai noştri tineri la Paris învaţă/la gât cravatei cum se leagă nodul". Versurile eminesciene scrise la 1876 arată o realitate a acelor vremuri. Aceea că noile generaţii de cărturari preferau capitala franceză pentru a se instrui, mai ales că, după Unirea Principatelor Române, Franţa "înfiase" copilul pierdut al latinităţii. Însuşi Alexandru Ioan Cuza a studiat în capitala franceză.

Mafia italiană ascunde gunoaiele în România

Tara noastră este o adevărată "piaţă de desfacere" pentru deşeurile care nu mai au loc în Italia. După ce ajung pe nave în portul Constanţa, deşeurile sunt trimise spre Glina, lângă Bucureşti, dar şi în alte oraşe din România. "Mafia italiană ascunde gunoaiele periculoase din Napoli în România", scrie săptămânalul "L"Espresso". Gunoaiele italienilor ajung în România, deoarece Peninsula duce lipsă de spaţiu de depozitare: gropile de gunoi din sudul Italiei sunt deja prea pline, iar în restul ţării controalele sunt tot mai severe.

Bugetul intră la dezbatere

Legea Bugetului de stat va fi analizată luni de Consiliul Economic şi Social (CES), urmând să fie trimis Parlamentului, spre dezbatere, tot la începutul săptămânii viitoare. Parlamentarii sunt însă sceptici că bugetul pe 2011 va fi aprobat până la finalul anului. Potrivit stenogramei Birourilor Permenente reunite de luni, 29 noiembrie, atât aleşii Puterii, cât şi cei din Opoziţie estimează că adoptarea bugetului s-ar putea finaliza abia în februarie. Liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a afirmat că adoptarea legii este condiţionată de salarizarea unitară, proiect pe care Guvernul şi-l va asuma în faţa Parlamentului la 14 decembrie.

EVENIMENTUL ZILEI

Românul în SUV - specia care preia comanda în traficul urban

Procentual, românii cumpără de două ori mai multe SUV-uri decât francezii, depăşind multe alte ţări europene la acest capitol. Culmea, proprietarii le folosesc la urcat bordurile, nu munţii. În Marea Britanie li se spune "tractoarele din Chelsea", aluzie la posesorii lor, bogătaşii din luxosul cartier londonez care nu concep să le lipsească un SUV din colecţia personală. În 2010, una din nouă maşini cumpărate de români este un SUV (11% din totalul parcului auto), arată statisticile Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA). Dacă este să comparăm datele cu cele din Franţa (unde SUV-urile reprezintă doar 5% dintre maşinile nou-vândute în 2009), înseamnă că vorbim despre o dragoste cu năbădăi între români şi aceste maşini masive, cu roţi groase.

Ungurii, mai puţin atraşi de SUV

Dacă francezii au un interes în a limita numărul de SUV-uri, deoarece nu prea produc modele de succes din această categorie, putem compara datele cu cele de la vecinii unguri, unde doar 6,5% dintre maşinile nou-cumpărate anul trecut au fost SUV-uri. Ciudat este însă că omul care cumpără SUV nu prea călătoreşte la munte. Cei mai mulţi nu au nici măcar o familie numeroasă. Chiar analizele interne ale producătorilor de SUV-uri arată că vasta majoritate a cumpărătorilor nu îşi iau SUV pentru că le trebuie, ci pentru simplul motiv că îşi permit să îl aibă. Singurul argument care stă în picioare este starea drumurilor din România.

Taxa auto aproape se dublează pentru maşinile second-hand

Ministerul Mediului a pus pe hartie noua taxa auto, care urmeaza sa fie perceputa de anul viitor celor care isi inmatriculeaza o masina in Romania. Daca proiectul pus in dezbatere publica de Ministerul Mediului trece de Parlament, renteaza sa aduci din strainatate doar masini cu motor de maximum 1.200 de centimetri cubi, din clasa de poluare Euro 4, sau orice model Euro 5.

Lumea momârlanilor cu barabe, momâi, sterpari şi sloi de oaie

Urmaşii dacilor liberi nu au loc nici măcar în DEX. În dicţionar, explicaţia cuvântului momârlan este: "Om prost, necioplit, bădăran". Foştii "jieni" îşi îngroapă şi astăzi morţii în fundul curţii. Nu se ştie exact câţi sunt. Undeva între 10.000 şi 20.000 de suflete, pentru că la recensământ etnia lor nu figura pe formulare. Sunt oameni aspri, de munte, care nu pierd timpul. Sunt oieri de când se ştiu şi spun despre ei că sunt urmaşii dacilor liberi. Nu vorbesc mult şi atunci când au hotărât ceva nu o mai dau la-ntors.

Până de curând, nimeni nu izbutea să se înrudească cu ei şi nici ei nu-şi părăseau familiile sau satul natal. O tradiţie stranie le porunceşte băştinaşilor de la poalele versantului nordic al Parângului să-şi îngroape morţii în ograda casei, nu în cimitir.

"Gomilele" sau "oamenii de piatră"

La munte, în zonele alpine înalte, unde păstoreau "sterparii", ciobanii de oi sterpe, erau aşa-numitele "cotroane", bordeie din piatră acoperite cu lespezi de pietre sau coajă de copac. Ceilalţi ciobani de oi cu lapte se numesc "mârzărari", iar mioarele "mârzări". O altă asociere stranie cu etnia momârlănească sunt celebrele "momâi" care împânzesc dealurile şi munţii ce împresoară Valea Jiului. Seamănă cu movilele de pietre pe care le ridică tibetanii în Hymalaia şi unii spun că ar exista de pe timpul dacilor. O datare exactă nu se poate face, dar cert este momâile, gomilele sau "oamenii de piatră" sunt nişte ridicături de pământ sau pietre care stabilesc graniţele fie între munţi, fie între locurile de păşunat. Momârlanii au pus piatră pe piatră 2.000 de ani ca să le iasă momâile. Nu se poate înţelege deodată cultura lor.

Extratereştrii erau sub nasul nostru: bacteriile care redefinesc viaţa

Descoperirea bacteriilor care conţin arsen în loc de fosfor în structura ADN dă peste cap toate teoriile despre elementele necesare existenţei vieţii. Noua formă de viaţă descoperită de NASA a uimit lumea ştiinţifică. O bacterie e capabilă să folosească arsen în loc de fosfor în lanţul său de ADN. Cercetătorii au fost uimiţi şi de faptul că bacteria, descoperită în lacul Mono din Parcul Naţional Yosemite, din California, se foloseşte de arsenic, un acid considerat drept otrăvitor, pentru a se hrăni. "Este pentru prima dată când observăm că arsenul stă la baza dezvoltării unui microorganism, însă dacă există sau nu viaţă extraterestră suntem departe să ne pronunţăm", a declarat profesorul Ariel Anbar de la Universitatea Arizona. Asocierea cu lumea extraterestră vine în contextul în care NASA a descoperit mai multe planete din Univers a căror atmosferă nu conţinea cele şase elemente necesare vieţii: oxigen, carbon, hidrogen, azot, sulf şi fosfor.

Cod galben de ploaie, ninsoare şi viscol

Partea de est a ţării a primit o avertizare de cod galben de precipitaţii însemnate, ninsori şi viscol. Atenţionarea meteo va intra în vigoare de la ora 14.00 şi va fi ridicată mâine dimineaţă, la ora 8.00. Autoritatea Naţională de Meteorologie a emis avertizarea de cod galben pentru 14 judeţe: Bacău, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Covasna, Galaţi, Iaşi, Ialomiţa, Neamţ, Prahova, Tulcea, Vaslui, Vrancea. Astfel, în Moldova, în nordul şi în estul Munteniei, în Dobrogea şi în zona Carpaţilor Orientali, sunt aşteptate ninsori, iar vântul se va intensifica, viscolind trecător ninsoarea. Astăzi va ploua abundent în cea mai mare parte a Olteniei, în Muntenia şi în sudul Moldovei, unde cantităţile de apă vor depăşi local 25-30 de litri pe metru pătrat şi izolat 50 de litri pe metru pătrat, anunţă ANM.

WikiLeaks: Vladimir Putin are "ochi de ucigaş" când se vorbeşte despre Cecenia

O notă americană din 2004, difuzată de site-ul WikiLeaks şi în care este citat comisarul european pentru Relaţii Externe de la acea vreme Chris Pattenar, arată că Vladimir Putin avea "ochi de ucigaş" când se vorbea despre Cecenia sau despre extremismul islamic. "El pare să fie un om perfect rezonabil atunci când discută despre Orientul Mijlociu sau despre politica energetică, dar când conversaţia ajunge la Cecenia sau la extremismul islamic, ochii lui Putin devin cei ai unui ucigaş", ar fi declarat Patten, la vremea respectivă comisar european pentru Relaţii Externe. Citat într-o notă a ambasadei americane la Bruxelles, Patten ar fi făcut această remarcă la un dineu, după o reuniune UE-Rusia la Moscova, în timp ce armata rusă ducea, din 1999, o intervenţie în republica separatistă Cecenia.

Boc a format un comitet care să modifice legislaţia de restituire a proprietăţilor

Premierul Emil Boc a dispus constituirea unui comitet, format în principal din miniştrii, care să propună modificări la legislaţia de restituire a proprietăţilor, după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a cerut României să schimbe legile din domeniu în maximum 18 luni. "Comitetul are ca atribuţii principale identificarea soluţiilor optime care să conducă la eficientizarea procesului de restituire a proprietăţilor şi elaborarea unor proiecte de acte normative care să conţină propunerile în domeniu", se arată în decizia semnată primul ministru pentru constituirea comitetului. Înfiinţarea noii structuri este argumentată de premier prin procedura-pilot declanşată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului cu privire la cauzele româneşti privind imobilele naţionalizate. Comitetul va fi format din miniştrii justiţiei, finanţelor, administraţiei şi internelor, agriculturii, mediului, afacerilor externe.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb