• ADEVĂRUL
• Spectacol dezgustător: Vadim nu a putut fi oprit nici după ce i s-au administrat calmante
A doua încercare de evacuare a lui Corneliu Vadim Tudor din sediul central al PRM s-a terminat cu înjurături, îmbrânceli şi răcnete. Executorul judecătoresc Paula Daniela Şomăldoc, agresat şi jignit, ieri, de Vadim Tudor, va face plângere penală împotriva "Tribunului". Psihiatrii spun că Vadim este un "caz clinic". Evacuarea Partidul România mare (PRM) din sediul în care funcţionează a început, ieri-dimineaţă, în prezenţa executorului judecătoresc Paula Daniela Şomăldoc, la acţiune participând şi poliţişti care au încercat să-i scoată din imobil pe membrii partidului, dar şi pe ziarişti.
• Bruxelles-ul îl pune la punct pe Baconschi
România nu scapă când vrea ea de monitorizarea pe Justiţie şi anticorupţie, la care e supusă de mai bine de trei ani de Comisia Europeană. Purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray, a declarat pentru "Adevărul" că decizia încetării Mecanismului de Cooperare şi Verificare aparţine exclusiv Executivului european. Reprezentantul Comisiei Europene a explicat că nicio ţară membră a Uniunii Europene nu poate denunţa unilateral MCV. Răspunsul lui Mark Gray îl pune într-o situaţie cel puţin jenantă pe ministrul de Externe Teodor Baconschi -, cel care a lansat scenariul renunţării la MCV.
• Obama, pus la zid de republicanii din Congres
Adversarii preşedintelui vor lansa o serie de anchete prin care încearcă să acuze administraţia Obama de corupţie. Democraţii se tem că rolul investigaţiilor Congresului este de a crea ecouri politice ce-i vor dăuna lui Obama în campania electorală din 2012. Anul 2011 se anunţă unul greu pentru Barack Obama. Noul şef al Comisiei de Supraveghere a Guvernului din Camera Reprezentanţilor, Darrell Issa, a anunţat deschiderea unui mare număr de investigaţii pe diferite teme, ce vor lua drept ţintă administraţia Obama. După victoria partidului său în alegerile legislative de la jumătatea mandatului, deputatul republican de California se prezintă drept noul "şerif" din Washington.
• România riscă amenzi de la UE în cazul Sidex
Contractul prin care ArcelorMittal Galaţi va lua energie de la Hidroelectrica sub preţul pieţei ridică suspiciuni privind existenţa unui ajutor de stat, a declarat, pentru "Adevărul", Bogdan Chirţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. Tranzacţia dintre Hidroelectrica şi Mittal ar fi trebuit aprobată de Bruxelles. Statul român riscă amenzi pentru încălcarea Tratatului de Aderare la UE. Tranzacţia încheiată între Crăciun şi Revelion pe bursa de energie OPCOM, prin care Hidroelectrica, societate de stat, va livra combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi 1,75 TWh de energie la un preţ cu 25% mai mic decât media pieţei, ridică o nouă problemă.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Poliţia şi justiţia s-au lăsat umilite de Corneliu Vadim Tudor
Ieri-dimineaţă, boemul cartier Dorobanţi a strâns oameni ciopor în faţa casei din care un executor judecătoresc a încercat să evacueze sediul Partidului România Mare. Imobilul a fost administrat de RA-APPS până în luna februarie a anului trecut, când a fost restituit unui descendent al proprietarului dintre războaie. Potrivit unei informaţii publicate de RA-APPS în urmă cu două luni, PRM avea datorii - din chirii, utilităţi şi penalităţi - de 280.000 de lei faţă de Regie, pentru utilizarea acestei case. La această sumă s-ar adăuga 270.000 lei restanţe de plată provenite din folosirea altor două imobile ale RA-APPS.
• Liniştea Coaliţiei, consfinţită la Curtea Constituţională
Legea educaţiei, în forma agreată de UDMR, a trecut de CCR. Preşedintele Traian Băsescu a promulgat-o imediat: "Procesul de modernizarea a educaţiei a devenit ireversibil". Traian Băsescu, în timpul declaraţiei de presă de la Palatul CotroceniMotiv de război între putere şi opoziţie, dar şi condiţie a UDMR pentru a rămâne în coaliţia cu PDL, Legea educaţiei, în forma asumată de guvern a primit astăzi undă verde de la Curtea Constituţională a României (CCR), fiind promulgată câteva ore mai târziu de preşedintele Traian Băsescu. Magistraţii CCR au respins sesizările opoziţiei atât pe procedură, cât şi pe fond, cu şapte voturi "pentru" şi două "împotrivă".
• Ce şanse sunt să avem creştere economică în 2011
Majoritatea instituţiilor care au anunţat prognoze de creştere economică a României în 2011 converg către o medie de 1,5%. Este şi cel mai "comod" nivel, deoarece a fost anunţat de Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi de Comisia Europeană (CE). Această prognoză ar însemna ieşirea României din recesiune, însă depinde de mulţi factori, printre care cei mai incerţi sunt ce se va întâmpla cu economiile europene, absorbţia fondurilor UE şi ce roade vor da pământurile ţării în acest an.
• Două funcţii într-o lună pentru un jandarm "cu spate"
Patru şefi din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) sunt cercetaţi pentru că ar fi favorizat încadrarea ilegală a trei persoane în cadrul Jandarmeriei Române. Astfel, prim-adjunctul şefului Jandarmeriei Române, Gheorghe Rugină, şeful de la Resurse Umane din Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, colonelul Valentin Grigoroiu, şi directorul general al Direcţiei Generale Management Resurse Umane din MAI, Adrian Pătraşcu, au fost trimişi în faţa Consiliului de judecată al ministerului, a anunţat, ieri, Biroul de presă al instituţiei. În plus, secretarul de stat Cristian Baci a fost demis.
• CURIERUL NAŢIONAL
• Ce afaceri mai sunt profitabile în 2011?
În contextul actual al economiei româneşti, dar ţinând cont şi de turbulenţele de pe pieţele externe, românul ar trebui să-şi orienteze investiţiile spre sectoare mai sigure şi, de ce nu, şi mai profitabile. Dacă anul trecut întreprinzătorii mizau pentru 2010 pe afaceri în energie regenerabilă, reabilitare termică sau infrastructură, se pare că şi pentru anul acesta au rămas în mare parte cam aceleaşi domenii. Astfel, pentru cei care decid ca începând de anul acesta să devină oameni de afaceri, sectoarele cele mai sigure pentru a începe o investiţie sunt în primul rând în industria alimentară autohtonă, infrastructură şi energie regenerabilă.
• Statul deţine acum 60,15 la sută din EnergoNuclear
Grupul ceh de utilităţi CEZ, care a anunţat încă de anul trecut că se retrage din proiectul construcţiei reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, a vândut Nuclearelectrica, acţionarul majoritar, pachetul de 9,15% din acţiunile pe care le deţinea la EnergoNuclear. "Acţiunile au fost vândute la valoarea nominală către Nuclearelectrica, acţionarul majoritar în finalizarea construcţiei reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare româneşti Cernavodă. Tranzacţia se aliniază intenţiei afirmate a grupului CEZ de a concentra principalele investiţii în Republica Cehă şi în consolidarea achiziţiilor existente din străinătate", se arată într-un comunicat al CEZ. Valoarea tranzacţiei este de 7,4 milioane lei (1,7 milioane euro).
• Fondurile de pensii private au sfidat din nou criza
Fondurile de pensii private au înregistrat şi în anul 2010 randamente investiţionale remarcabile, reuşind performanţe mult superioare inflaţiei şi nivelului dobânzilor bancare, în pofida mediului economic şi financiar nefavorabil şi a recesiunii prelungite. Astfel, potrivit datelor Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au înregistrat în cursul anului 2010 un randament mediu de 15,1%, activele nete administrate de cele 9 fonduri ajungând la 4,3 mld. lei (un miliard de euro). Numărul total al participanţilor la fondurile de pensii de Pilon II a ajuns la 5,19 milioane, aceştia fiind cu circa 275.000 mai mulţi (+5,6%) faţă de începutul anului 2010.
• Preşedinţia ungară a UE - fragilizată de opţiunile economice interne
Uniunea Europeană se va afla, deci, în primele şase luni ale acestui an sub preşedinţia Ungariei. Şi-a anunţat un program de lucru extrem de bogat, dar mai ales dificil, marcat de chestiuni dintre cele mai sensibile, legate în primul rând de găsirea unor soluţii la nivel european de ieşire din criza gravă a datoriilor ce continuă să lovească unele dintre ţările membre ale zonei euro şi nu numai. Analişti economici ai presei europene acreditaţi la Bruxelles remarcă, însă, caracterul dificil al acestei misiuni, între altele şi deoarece, în prezent, în Ungaria au loc ample dezbateri, polemici în care opţiunile economice ale actualului Guvern conservator sunt puternic contestate.
• GÂNDUL
• O româncă naşte în medie 1,3 copii, o româncă de etnie romă - 3 copii. Cum va arăta România în 2050
267 de oameni se nasc şi 108 mor în fiecare minut şi, astfel, populaţia lumii va ajunge, anul acesta, la 7 miliarde de locuitori. Potrivit estimărilor ONU, până în 2050 numărul pământenilor va trece de nouă miliarde. Pe măsură ce populaţia planetei va creşte, cea a României va scădea, astfel încât cei care ne vor număra în 2050 se vor opri la 15, maximum 16 milioane. Acum suntem 21,4 milioane, spune prof. dr. Vasile Gheţău, directorul Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române. Calculele lui, datele Institutului Naţional de Statistică şi prognozele ONU şi ale Eurostat conduc spre o singură concluzie: românii vor deveni din ce în ce mai puţini până la jumătatea secolului.
• Şoferii "agresivi" - un an fără carnet
Seria actelor de violenţă în trafic continuă şi la începutul acestui an. Zilele trecute, o şoferiţă a fost atacată pe Calea Vitan, din Bucureşti. Imaginile surprinse de o echipă de filmare arată cum un bărbat loveşte cu picioarele portiera maşinii în care se afla victima. Una dintre lovituri reuşeşte chiar să smulgă oglinda laterală a Roverului în care se afla femeia. În noul Cod Rutier, poliţiştii vor ca cei care se bat în trafic, pe lângă sancţiunile de ordin penal, să rămână şi fără carnet de conducere.
• Isărescu: Reformele din aria alocaţiilor sociale şi a bugetarilor ar putea dura încă 1-2 ani
România are nevoie de implementarea de reforme "mai profunde" în aria alocaţiilor sociale şi a personalului din sectorul public, care ar mai putea dura încă 1-2 ani, ceea ce va duce la întârzierea adoptării euro faţă de calendarul stabilit pentru 2015, consideră guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. "Atingerea ţintei de deficit bugetar de 3% din PIB în 2012 cerută de intrarea în ERM II este încă fezabilă, dar necesită reforme mai profunde în aria alocaţiilor sociale şi a ocupării în sectorul public. Pentru a intra în ERM II trebuie progresat în această direcţie în 2011. Dar s-ar putea să ne ia mai mult de un an - poate doi ani - pentru a implementa aceste reforme. Astfel, întârzieri pot apărea, iar data adoptării euro s-ar putea să se modifice corespunzător", a spus Isărescu, potrivit unei prezentări.
• JURNALUL NAŢIONAL
• Un WikiLeaks pentru liniştea licuriciului mare
Traian Băsescu: familie, avere, vulnerabilităţi şi controverse. Pe listă se regăsesc deopotrivă greşeli din trecut, dar şi persoane apropiate. Elena Udrea şi Mircea Băsescu sunt doar două exemple. Date financiare, de sănătate şi biometrice, date despre vulnerabilitatea şi personalitatea liderilor români. Informaţii pe care diplomaţii americani aflaţi la Bucureşti trebuia să le strângă şi să le verse departamentului de Stat american, potrivit unei note diplomatice obţinute şi publicate anul trecut de WikiLeaks.
• Societate informatizată, azi o vedem şi nu e
Coada şi ghişeul" au ajuns emblema naţională a României. Dar şi mărturia neputinţei administrative şi guvernamentale în peisajul aşa-zisei societăţi informatizate, pentru care s-au alocat sute de milioane de euro. Totul a pornit de la megaportalul e-România pentru care ambiţiosul ministru Gabriel Sandu a primit fabuloasa sumă de jumătate de miliard de euro. Sandu s-a apucat sârguincios de tocat banii alocaţi până în 2013: a organizat licitaţii, a anunţat câştigători, dar portalul a rămâs în continuare în faza de proiect.
• Consumul de energie a crescut, dar economia tot a scăzut în 2010
Văzut cu fervoare evanghelică drept barometrul stării de sănătate a ţării, consumul de electricitate s-a decuplat anul trecut de creşterea economică. Revenirea exporturilor la niveluri chiar mai mari decât înaintea crizei a determinat majorarea consumului de energie electrică cu aproape 5% în 2010, dar acesta este în continuare sub nivelul din 2008. Concomitent, România a înregistrat o scădere economică, fiind alături de Grecia, sigura din Uniunea Europeană care a înregistrat scădere în trimestrul al treilea din 2009.
• NAŢIONAL
• Poliţia Fiscală ne caută la termopane şi concedii!
Emil Boc şi Gheorghe Ialomiţianu sunt hotărâţi să-i hingherească în acest an pe românii cu dare de mână. Ai vilă la care jinduiesc vecinii, maşină pricopsită şi eventual vreun iaht în dotare, ai încurcat-o. Poliţia fiscală te va pune să-ţi întorci buzunarele pe dos şi să justifici fiecare bănuţ în parte. Asta dacă nu cumva, români fiind, cercetaţi vor fi doar concetăţenii care au îndrăznit să-şi pună termopane noi la apartamente şi să-şi ia un BMW second-hand vechi de câţiva ani. Cert este că premierul Emil Boc n-a vrut să piardă timpul şi l-a chemat încă de ieri la ordine pe ministrul de resort, Gheorghe Ialomiţianu, să discute despre noul Cod Fiscal. Inclusiv despre modalitatea de impozitare a veniturilor fără sursă identificată.
• Luăm elicoptere pentru Poliţie, dar nu avem piloţi!
Orice efort bugetar de modernizare a dotărilor Poliţiei, mai ales în aceste vremuri tulburi, nu poate fi decât salutar. Bineînţeles, dacă nu vorbim aici de Loganul de 70 000 de euro. Sau de situaţia cel puţin bizară de la Ministerul de Interne, care a demarat licitaţiile pentru a cumpăra elicoptere performante pentru Unitatea Specială de Aviaţie. Atâta doar, că până vor veni "maşinile de zbor" - de unde, într-un număr viitor! - tare bine ar fi dacă s-ar face rost şi de oamenii care să le conducă. Pentru că momentan nu avem decât opt piloţi mari şi laţi, şi aceia epuizaţi de cât bagă la ore suplimentare. Moca...
• PUTEREA
• După ce ieri a încheiat un contract de 22 milioane de euro, Oprescu pregăteşte încă un "tun" de 11 milioane de euro la "Lia Manoliu"
Primăria Municipiului Bucureşti a demarat în forţă seria cheltuirii banului public. Ieri, municipalitatea a încheiat cel de-al patrulea act adiţional la contractul privind modernizarea Stadionului "Lia Manoliu", asocierea JV Max Bogl - Astaldi urmând să execute lucrări de construcţii şi să furnizeze mobilier şi echipament audiovizual, valoarea fiind de 112 milioane de lei. Tot ieri, instituţia condusă de către Sorin Oprescu a mai anunţat că vrea să construiască o parcare supraterană, deasupra căreia să fie amenajate terenuri de sport. Edificiul va fi amplasat în incinta Complexului Sportiv "Lia Manoliu" şi va scoate de la bugetul Consiliului General al Municipiului Bucureşti nici mai mult, nici mai puţin decât 10,8 milioane de euro. Această investiţie se adaugă deja cheltuielilor de proporţii angajate de către municipalitate pentru reconstrucţia Stadionului Naţional.
• Elena Udrea dă bani şi funcţii la tot PDL-ul. Patru miliarde de euro pentru campania democrat-liberalilor
Ministrul dezvoltării regionale şi turismului, Elena Udrea, a spus ieri că cel mai important program al său în acest an este Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, în valoare totală de 4 miliarde de euro, destinat modernizării infrastructurii. "Programul este complex şi se referă la proiecte ale tuturor autorităţilor publice locale la nivel naţional. În februarie vrem să-l demarăm", a precizat Udrea. Programul vizează finanţarea unor proiecte declarate eligibile, dar care nu au mai primit fonduri europene şi se va derula între 2011 şi 2015, iar banii vor fi rambursaţi dezvoltatorilor de proiecte între 2013 şi 2020. Ministrul turismului a precizat că a discutat deja cu premierul Emil Boc despre atragerea fondurilor europene.
• După mii de disponibilizări, salariile ceferiştilor vor scădea cu încă 10% în acest an
La început de an, conducerea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii a dispus noi măsuri de austeritate pentru companiile feroviare. Dacă anul trecut, salariile angajaţilor din companiile de stat nu au fost reduse cu 25%, în cadrul negocierii noului contract colectiv de muncă, din 11 ianuarie, ceferiştii urmează să fie informaţi că fondul de salarii pentru acest an se va reduce cu 25%. Surse din CFR ne-au explicat că salariile ar putea fi reduse, totuşi, cu numai 10%, de la 1 ianuarie. În pofida reducerii fondului de salarii din sistemul feroviar, Ministerul Transporturilor are în vedere concedierea a mii de ceferişti în perioada următoare. Sindicatele din CFR aşteaptă, în 11 ianuarie, propunerile conducerilor celor trei companii feroviare cu privire la configurarea programelor de reorganizare, eliminarea disponibilizărilor şi negocierea noului contract colectiv de muncă.
• Foştii militari vor ca Oprea şi Igaş să răspundă penal pentru ciuntirea pensiilor
Ministrul apărării, Gabriel Oprea, şi cel al internelor, Traian Igaş, trebuie să răspundă penal pentru că au ignorat hotărârile judecătoreşti, susţin reprezentanţii foştilor angajaţi din armată. Conducerea Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate avertizează că recalcularea pensiilor este ilegală. Dacă nu îşi vor câştiga drepturile în ţară, sindicaliştii se vor adresa tribunalelor europene. Peste 66.400 de pensii ale militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor cu statut special din Administraţia penitenciarelor au fost recalculate, aceştia primind din ianuarie 2011 veniturile recalculate, a anunţat, marţi, Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI). Totuşi, măsura nu este valabilă pentru toate fostele cadre.
• ROMÂNIA LIBERĂ
• Cazul Vadim: Poliţia aşteaptă
După ce preşedintele PRM, europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor, a bruscat şi a adresat injurii mai multor poliţişti şi executorului judecătoresc sosiţi ieri să evacueze silit sediul partidului, şefii Poliţiei aşteaptă autosesizarea procurorilor. Aceştia analizează. Şeful echipei de poliţişti care a venit ieri să-l asiste pe executorul judecătoresc Paula Daniela Şomăldoc, în încercarea de a-i evacua silit pe reprezentanţii PRM dintr-un sediu situat într-o casă câştigată de proprietarul de drept, a fost bruscat şi împins de către preşedintele PRM. Corneliu Vadim Tudor s-a enervat pe poliţist, deoarece acesta nu-l lăsa pe fratele său, generalul (r) Marcu Tudor, să intre în sediul partidului. Ulterior, cei doi fraţi i-au ameninţat pe oamenii legii cu plângere penală.
• Ce se întâmplă cu dobânzile în 2011?
Dobânzi egale cu cele din 2010 la creditele şi depozitele în lei, însă cu siguranţă mai mari la împrumuturile şi economiile în monedă europeană. Astfel văd analiştii celor mai importante bănci locale situaţia din acest an. "Credem că la finele anului 2011, dobânda de politică monetară s-ar putea situa la nivelul de 5,75%, în scădere cu 0,5 puncte procentuale, deci o reducere de mică amplitudine", spune Lucian Anghel, economistul-şef al BCR. Relaţia dintre dobânda de politică monetară şi dobânzile din piaţă s-a menţinut relativ constantă în ultimii ani. Astfel, dobânzile la depozite au fost cu 1,5-2% mai mari decât dobânda-cheie în timp ce dobânzile la credite au depăşit cu 4-5 procente dobânda BNR.
• Cu cât a scăzut preţul apartamentelor vechi în 2010?Preţurile apartamentelor vechi din Capitală au continuat să scadă şi în 2010; scăderea a fost însă mai blândă. Potrivit unui studiu realizat de Imopedia.ro în 2010 preţurile locuinţelor vechi s-au redus în Bucureşti cu aproximativ 10%. Este de remarcat faptul că, în general, tendinţele privind preţurile locuinţelor vechi în 2010 în Capitală au fost destul de asemănătoare cu cele înregistrate în întreaga ţară, în care "Prima Casă 2" a fost mană cerească pentru piaţa imobiliară. Urmarea a fost că piaţa imobiliară pentru locuinţele vechi s-a mişcat destul de bine în 2010, dând astfel şi un semnal pozitiv pentru întreaga piaţă. Continuarea programului a fost colacul de salvare pentru multe agenţii imobiliare. 75% din cei care au cumpărat prin acest program s-au orientat însă spre locuinţe vechi, deşi programul trebuia să încurajeze vânzarea de locuinţe noi, potrivit declaraţiilor reprezentanţilor Guvernului.
• ZIARUL FINANCIAR
• Cu scumpirile de la 1 ianuarie, benzina a spart pragul de 5 lei pe litru în majoritatea staţiilor
Din prima zi a acestui an, litrul de benzină a spart pragul psihologic de 5 lei în majoritatea staţiilor de alimentare cu carburanţi operate de marii jucători din industria petrolului. Astfel, într-un an în care cuvintele de ordine au fost majorări de taxe, tăieri de salarii sau concedieri, litrul de benzină costă de la 1 ianuarie 2011 cu 24% mai mult, în timp ce litrul de motorină era cu 28% mai costisitor faţă de prima zi din 2010. Între timp au avut loc aproximativ 30 de creşteri de preţ. Scumpirile au avut loc chiar şi în contextul în care pentru al doilea an consecutiv cererea de produse petroliere s-a confruntat cu un recul pe fondul crizei. Dacă în 2009 jucătorii din piaţă au declarat că vânzările la pompe s-au micşorat cu circa 6%, pentru anul care tocmai a trecut scăderile ar putea ajunge până la 10%, potrivit celor mai recente estimări.
• Niculae spune că închide rând pe rând toate combinatele până în luna mai
Omul de afaceri Ioan Niculae, proprietarul grupului Interagro, a anunţat un calendar de închidere al combinatelor chimice la care nu a sistat încă activitatea, după ce în ultimele două luni ale anului trecut proprietarul Interagro a oprit combinatele chimice Viromet Victoria şi NitroPoros Făgăraş. Astfel, alte patru combinate ar urma să fie închise în perioada 15 februarie - 30 aprilie. Niculae spune că din cauză că nu mai primeşte gaze subvenţionate de la stat, doar din producţie internă, preţul la care achiziţionează principala materie primă, gazul metan, a urcat cu 55% în perioada octombrie 2010-ianuarie 2011, iar ca urmare activitatea a devenit nerentabilă, costurile de producţie depăşind preţurile de vânzare.
• George Teleman a intrat în acţionariatul Vitantis şi Moldova Mall printr-o investiţie de 5 euro
Valoarea centrelor comerciale de pe piaţa locală s-a depreciat puternic, astfel că multe proiecte valorează mai puţin decât datoriile către bănci. Deprecierea valorii reiese şi din cea mai recentă tranzacţie, prin care fondul de investiţii East Balkan Properties (EBP) a vândut 51% din Vitantis Bucureşti şi Moldova Mall Iaşi pentru suma simbolică de 5 euro către George Teleman, cel care administrează de cinci ani activitatea din regiune a fondului listat la Londra. EBP a cumpărat în 2006 pentru 34,5 mil. euro proiectul Moldova Mall din centrul Iaşiului şi a investit circa 60 mil. euro în proiectul Vitantis, din vecinătatea târgului de maşini Autovit, proprietăţi care în prezent mai valorează aproximativ 57 mil. euro, în timp ce datoriile către UniCredit sunt de 58,4 mil. euro.
• Becali a vândut un teren de 10 mil. euro către Portland Trust
Omul de afaceri George Becali, finanţatorul echipei de fotbal Steaua Bucureşti, a vândut la sfârşitul anului trecut un teren de circa 20.000 de metri pătraţi din Pipera companiei de dezvoltare imobiliară Portland Trust, fondată de britanicul Robert Neale, unul dintre cei mai importanţi dezvoltatori de birouri din Bucureşti. "Valoarea tranzacţiei este de circa 500-600 de euro/metrul pătrat", au declarat pentru ZF surse din piaţa imobiliară, astfel că suma încasată de Becali ar putea depăşi 10 milioane de euro.