• ADEVARUL
• Condamnaţii în "Dosarul Transferurilor" se pregătesc de puşcărie. Copos a găsit un prieten care să-i administreze afacerile, cât timp va sta după gratii
Judecarea recursului înaintat de Ioan şi Victor Becali, Cristi Borcea, George Copos, Mihai Stoica, Gigi Neţoiu, Jean Pădureanu şi Gică Popescu va începe la 11 februarie. Până atunci, o variantă şocantă prinde contur: cei opt nu vor fi iertaţi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În acest moment, Ioan şi Victor Becali, Cristi Borcea, George Copos, Mihai Stoica, Gigi Neţoiu, Jean Pădureanu şi Gică Popescu sunt condamnaţi la un total de 40 de ani de închisoare, primii cinci cu executare, ultimii trei cu suspendare. Faţă de "colegii săi de suferinţă", George Copos mai are o problemă pe cap. Pe lângă cei cinci ani pe care, teoretic, ar trebui să-i petreacă la "răcoare" pentru implicarea sa în "Dosarul Transferurilor", el a fost condamnat şi la patru ani de închisoare cu executare în "Dosarul Loteria". Gigi Becali, un apropiat al patronului Rapidului, s-a oferit să-i administreze hotelul cât o să stea la puşcărie, în următorii patru ani
• Vânzarea Casei Coandă: o mare hoţie la Academie
Ultimul raport public al Curţii de Conturi, pe anul 2011, arată cum un membru al Academiei Române a vândut ilegal unor rechini imobiliari o parte din casa lui Henri Coandă, donată statului român de urmaşii marelui savant. Vinovat de ilegalităţi, potrivit auditorilor, este secretarul general al Academiei, Ion Păun Otiman, fost senator PNL de Timiş, în legislatura 2000-2004. Monument istoric de o inestimabilă valoare, imobilul a fost înstrăinat în 2008, la un preţ mult mai mic decât valoarea de piaţă, cu toate că statul avea dreptul legal de preempţiune, prin Ministerul Culturii. Afacerea imobiliară a fost pusă la cale în 2008, când palatul Coandă se afla în administrarea RAAPPS. Artizanii ingineriei imobiliare au fost secretarul general al Academiei, Ion Păun Otiman, şi afaceriştii George Jipa şi Marina Vivien Slivinschi.
• Parlamentarii îşi ascund privilegiile după buget
Legea privind statutul deputaţilor şi senatorilor a fost retrimisă, ieri, de preşedintele Traian Băsescu Parlamentului spre reexaminare. Unul dintre argumentele preşedintelui este faptul că noul act normativ îi permite unul parlamentar să îşi păstreze mandatul chiar dacă a fost declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), iar decizia nu a fost contestată. De asemenea, şeful statului critică procedura instituită în noua lege privind declararea incompatibilităţii unui senator sau deputat, în sensul că, la nivelul Parlamentului, comisiile ar urma să aibă ultimul cuvânt după verificări. Decizia şefului statului a fost criticată de liderii USL, care l-au acuzat că împiedică intrarea în vigoare a reducerilor cheltuielilor parlamentare, prevăzută, de asemenea, de Statutul deputaţilor şi senatorilor.
• Miniştrii corupţi, taxaţi de Barroso
Comisia Europeană, prin vocea preşedintelui Barroso, aşteaptă o nouă evoluţie în ceea ce priveşte reforma sistemului judiciar. "Trebuie să vedem progrese în continuare legate de independenţa justiţiei şi vom aştepta ca politicul, politicienii, să dea un exemplu, dându-se la o parte, acolo unde există decizii privind integritatea sau acuzaţii de corupţie", a spus Barroso, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu premierul Victor Ponta, la Bruxelles. Premierului Victor Ponta a reacţionat la criticile lui Barroso şi a promis că Relu Fenechiu, unul dintre miniştrii cu trecut penal, va fi obligat să demisioneze din postul de ministru dacă la prima instanţă va exista o decizie de condamnare a acestuia.
• UE ia măsuri pentru a înlătura piedicile din calea circulaţiei libere a capitalului
Comisia Europeană a trimis vineri o scrisoare prin care cere autorităţilor naţionale de reglementare bancară să explice politicile care descurajează libera circulaţie a capitalului în blocul comunitar. Restricţiile au apărut ca o consecinţă a strategiile de protejare a sistemelor bancare aplicate după izbucnirea crizei, în 2008, şi au împiedicat băncile să transfere bani dintr-o ţară membră UE în alta. Combaterea fragmentării pieţelor financiare din blocul comunitar pare că a devenit o prioritate pentru Bruxelles. Libera circulaţie a banilor este unul dintre principalii piloni de la temelia Uniunii Europene, însă aceasta a avut de suferit de pe urma măsurilor aplicate de băncile centrale şi autorităţile financiare după izbucnirea crizei.
• CURIERUL NATIONAL
• Austeritatea FMI: totul a fost un fals
FMI a recunoscut recent eroarea comisă: a subestimat în mod grav efectele nefaste ale curelor de austeritate impuse în schimbul "planurilor de salvare". "O simplă eroare de calcul", se spune oficial, dar consecinţele ei sunt devastatoare, constată economişti şi analişti de prestigiu, începând cu însuşi economistul-şef al Fondului, Blanchard, care a dezvăluit "eroarea". Ceea ce este şi mai grav este faptul că cei ce aplică fără reţinere politicile de austeritate, chiar şi după dezvăluirile lui Blanchard, continuă să se comporte ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic.
• CFR SA, somată să recupereze 1,3 mil. euro din două contracte cu BEI
Raportul Curţii de Conturi pe anul 2011 a scos a iveală o altă serie de nereguli la CN CFR SA, cauzate de managementul defectuos al companiei prin derularea a două contracte de împrumut cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) în vederea realizării unor lucrări de modernizare a căilor ferate. Potrivit acestuia, Curtea a cerut CN CFR SA să recupereze nu mai puţin de 1.271.163 euro, reprezentând plăţi ilegale în contractele BEI pentru reabilitarea liniei de cale ferată Curtici - Simeria şi pentru realizarea celei de-a doua etape de modernizare a căilor ferate, conform contractului din 2000, precum şi diminuarea preţului contractului încheiat cu POYRY Infra GmbH, majorat în mod nejustificat cu 5.432.520 euro.
• Cel mai important fond de pensii din Japonia anunţă vânzări de obligaţiuni guvernamentale
Fondul de pensii administrat public nipon, cea mai mare instituţie de acest tip din lume, ia în calcul reducerea ţintei de expunere de 67% din portofoliu pe titlurile de stat. Dezinvestirea se face în contextul în care valoarea nominală a bondurilor guvernamentale se poate deprecia într-un mediu inflaţionist anunţat de noul premier Shinzo Abe.
• Creştere-record a încasărilor vamale în ianuarie
Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV) a încasat luna trecută cu 16% mai mult decât în perioada similară a anului trecut, respectiv 650,4 mil. lei, suma fiind cu 6% mai mult decât îşi propusese autoritatea să încaseze. Potrivit ANV, luna ianuarie 2013 a fost şi luna care a avut cea mai semnificativă creştere din anul 2007 până în prezent. Suma reprezintă încasările în vamă, cuprinzând taxele vamale, TVA, accize, amenzi şi sume de bani confiscate, inclusiv contravaloarea bunurilor confiscate, precum şi sume rezultate din activitatea de executare silită. "În perioada următoare Autoritatea Naţională a Vămilor va intensifica acţiunile de combatere a evaziunii fiscale şi a fraudelor vamale acţionând cu fermitate în lupta împotriva corupţiei", notează Autoritatea Naţională a Vămilor.
• Angela Merkel are un salariu mai mic decât mii de funcţionari UE
Peste 4.000 de funcţionari europeni au un salariu mai mare de 16.275 de euro, cât câştigă cancelarul german Angela Merkel, scrie Die Welt am Sonntag, care a efectuat o analiză a situaţiei, în urma unei declaraţii pe această temă a premierului britanic David Cameron. Potrivit TheLocal.de, ziarul a decis să întreprindă acest demers după ce Cameron a declarat că un număr de câteva sute de funcţionari publici UE câştigă mai bine ca un cancelar sau premier. Există câteva mii de funcţionari care câştigă mai bine inclusiv decât lideri ai Uniunii, nu pentru că ar avea salarii mai mari, ci din cauză că beneficiază de unele "privilegii" fiscale.
• EVENIMENTUL ZILEI
• INCULPATUL RELU FENECHIU. Şmecherii "savante" cu un bulibaşă fără carte. 10 motive pentru care trebuie SĂ PLECE din Guvernul Ponta
Partenerul de afaceri penale al ministrului liberal al Transporturilor este unul dintre liderii romilor din localitatea ieşeană Grajduri. Dragoş Stănescu a vândut firmelor din grupul "Fene" echipamente electrice vechi, iar oamenii lui Relu Fenechiu le vopseau şi le vindeau statului ca fiind noi. Evenimenul zilei vă prezintă detalii inedite şi schema completă a fraudelor din dosarul "Transformatorul", în care a fost trimis în judecată ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu.
• Secretul murdar al "curăţeniei" de la Oltchim
În maxim două luni ar trebui să aibă loc concedieri masive sau combinatul dă faliment. Dacă nu se găsesc banii pentru salarii compensatorii, muncitorii vor pleca cu mâna goală. Acum, că alegerile generale au trecut, "problema" Oltchim poate fi tranşată. Chiar dacă acum câteva luni se vorbea despre păstrarea locurilor de muncă la combinat, rezultatul se pare că va fi cu totul altul. În ultimele zile, combinatul a funcţionat la capacitate de numai 7%! A devenit clar că restructurarea combinatului se va solda cu concedieri masive, dar, cu toate astea, nimeni nu protestează la Oltchim, cum s-a întâmplat în 2012. Motivul este simplu. Starea de insolvenţă permite administratorului judiciar rezilierea contractului colectiv de muncă.
• Roşca Stănescu vrea scaunul lui Nicolăescu
Proaspătul senator PNL de Dâmboviţa Sorin Roşca Stănescu e decis să obţină o poziţie de conducere în cadrul partidului. Acesta ar fi pus ochii pe preşedinţia PNL Bucureşti, organizaţie condusă la ora actuală de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, au declarat surse liberale pentru "Evenimentul zilei". Acesta asigură interimatul după ce primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a fost demis anul trecut de la şefia filialei, acuzat fiind de colaborare cu Traian Băsescu. Senatorul a abordat problema prin învăluire, propunând ca miniştrii liberali din guvernul Ponta să nu mai deţină şi funcţii de conducere pe linie de partid. Ca urmare, acesta a propus ca, la Congresul PNL din 22-23 februarie, să se ia o decizie în acest sens.
• JURNALUL NATIONAL
• Sorin Frunzăverde la Antena 3: "Cu Traian Băsescu nu trebuie negociat, trebuie să fie suspendat de Parlament!"
Invitatul lui Mihai Gâdea în emisiunea Sinteza Zilei, realizată la Antena 3, a fost Sorin Frunzăverde, politicianul care a dat o grea lovitură PDL prin plecarea sa. Acesta a venit să explice de ce crede că nu trebuie negociat cu Traian Băsescu şi mai ales de ce afirmă că preşedintele trebuie suspendat de urgenţă. "Domnul Traian Băsescu face o declaraţie, după părerea mea, gravă. Că acceptă să îşi depună demisia dacă şi cei 588 de membri ai Parlamentului demisionează. Ceea ce eu cred că din nou expediază guvernarea, actul politic din România, în derizoriu. Pentru că luăm în derizoriu Parlamentul României", a declarat vicepreşedintele liberal.
• Băsescu, Ponta, Antonescu şi Zgonea au trimis liderilor din statele UE o scrisoare privind aderarea la Schengen
Premierul Victor Ponta a declarat, la Bruxelles, după discuţiile avute cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, că a trimis tuturor şefilor de stat şi de guvern din UE o scrisoare semnată de el, preşedintele Traian Băsescu şi preşedinţii celor două Camere, în vederea unei decizii favorabile aderării României la Schengen. "Am vorbit despre stadiul de pregătire pentru aderarea la spaţiul Schengen, am trimis o scrisoare semnată de preşedintele ţării, de mine, de preşedinţii Camerelor, tuturor şefilor de state şi de guverne în legătură cu aderarea la Schengen, poate în luna martie", a declarat Victor Ponta. La rândul său, Barroso şi-a arătat sprijinul faţă de aderarea României la Schengen.
• Robert Turcescu s-a înscris la Eurovision
Jurnalistul Robert Turcescu s-a înscris împreună cu trupa sa la concursul Eurovision 2013, anul acesta fiind înscrise 135 de piese. Perioada de inscrieri s-a terminat pe 3 februarie, printre cei care s-au înscris şi ar putea fi văzuţi pe scena concursului, dacă piesele lor vor trece de proba preliminară, numărându-se Lora, Luminiţa Anghel, Elena Cârstea, Electric Fence, Cezar Ouatu, Daniel Robu, Liviu Mititelu, Alin Vaduva sau Naomi. Miercuri, 6 februarie, încep primele audiţii ale melodiilor înscrise. Potrivit TVR, membrii juriului se vor deplasa, pe rând, la Iasi (6 februarie), Cluj (8 februarie), Timişoara (10 februarie), Craiova (12 februarie) şi Bucureşti (14 februarie), pentru a asculta live interpreţii care vor intra în concurs.
• Zaremba, jupân la Oltchim
După ce timp de cinci ani a pus beţe în roate Oltchim, Wojciech Zaremba, reprezentant al acţionarului minoritar Petro Cargo Chem (PCC), ar putea deveni administrator special al combinatului, în urma discuţiilor purtate la sfârşitul săptămânii trecute la Ministerul Economiei, potrivit unor surse din interiorul societăţii de stat. De asemenea, concernul străin va investi un milion de euro în cursul acestei săptămâni, bani care vor ajunge la furnizorul de electricitate CET Govora. Potrivit unui comunicat oficial al Ministerului Economiei, PCC "susţine în totalitate" procedura de insolvenţă în vederea privatizării companiei, şi s-a angajat să furnizeze materia primă necesară funcţionării combinatului.
• NATIONAL
• Bet Café Arena, Sampog Energy si Liberty Bank - schema de hotie a magnatului Dinu Patriciu!
"National" prezinta incredibila schema folosita de magnatul Dinu Patriciu si acolitii sai pentru a sifona banii din DP Holding si DP Services. Firme inregistrate in Insulele Cayman, concedieri abuzive si tranzactii financiare suspecte sunt doar cateva dintre "ingredientele" retetei de succes marca Dinu Patriciu. Magistratii au apreciat ca cele doua societati (DP Holding si DP Services) au acelasi proprietar beneficiar, Dinu Patriciu, ca ele apartin aceluiasi grup, fondat de Patriciu si ca acestea sunt pe deplin controlate de magnatul roman. In mecanismele de fraudare, Dinu Patriciu si oamenii sai de incredere folosesc Liberty Bank din Georgia, impreuna cu fostul premier al statului respectiv, Lado Gurgenidze, cu care Melanie Chen lucra pentru a aranja cifrele ("cook the numbers") in favoarea DP Holding.
• Exclusiv! Soc si groaza printre magistratii filati de proprii colegi: judecatori prinsi cu tehnica DNA pe sub robe!
In conditiile isteriei generale create pentru preluarea controlului Justitiei, procurorii anticoruptie nu doar ca nu s-au lasat timorati, dar au recurs, in premiera, la mijloace mai putin ortodoxe de a obtine probele necesare. Astfel ca, in cel putin trei dosare instrumentate recent, cei de la DNA au recurs chiar si la judecatori pe post de "sageti", acestia fiind blindati cu tehnica de interceptare! Vestea i-a naucit pe judecatorii de la instantele superioare, care au descoperit din probele administrate ca interceptarile proveneau de la alti magistrati care au colaborat cu DNA. Si care au acceptat inclusiv sa poarte "accesorii" la discutiile avute cu alti colegi!
• Crin Antonescu isi depune mandatul dupa demisia lui Vlad Moisescu
Anuntata in direct la posturile de televiziune, demisia vicepresedintelui PNL Vlad Moisescu nu a avut efectul scontat. Gestul liberalului l-a lasat rece pe presedintele PNL, Crin Antonescu declarand ca si el isi va depune mandatul. "Aceasta demisie este cu totul nesemnificativa, o demisie la doua saptamani inainte de congres cand toata conducerea depune mandatul nu are pentru mine nicio semnificatie", l-a driblat usor liderul liberal pe fostul vicepresedinte.
• SUA vs. China - situatia s-ar putea incinge oricand!
Obama a trecut China in fruntea listei "rivalilor" si a ordonat un "studiu" despre potentialul militar al acestei tari si pericolul pe care-l reprezinta pentru SUA. In plus, SUA au trimis flota militara in Pacific Rim, in "coasta" Chinei. Motivele acestor actiuni din noul mandat al lui Obama sunt atat politice, cat si economice. China este singura tara capabila sa depaseasca economic SUA, care se confrunta cu recesiunea si cu somajul crescut. In acest timp, China mentine artificial o rata de schimb valutar scazuta la yuan, pentru a stimula productia domestica si exporturile. In ultimii ani, a scos dolarul din rezervele sale strategice si l-a investit in aur, euro si produse. Mesajul este clar: China nu mai crediteaza SUA!
• PUTEREA
• POVEŞTI MARINĂREŞTI!? Călin Marinescu, alias Shogunul: Băsescu nu a fost colaborator al Securităţii, ci copil de nomenclaturist
Shogunul Călin Marinescu, coleg, şef şi ulterior subaltern al lui Traian Băsescu, îşi exprimă convingerea că actualul preşedinte al României nu ar fi putut fi colaborator al Securităţii comuniste, aşa cum este definit de lege - ca "Poliţie Politică". Supoziţia Shogunului se bazează pe faptul că tatăl acestuia ocupa o foarte mare funcţie politică în Armata a II-a.
• Bursa zvonurilor: Niţă se bate cu Vosganian
La două luni de la câştigarea alegerilor, partidele din USL încă nu şi-au împărţit sferele de influenţă. Este o luptă acerbă pentru conducerea celor mai importante domenii, cu mare potenţial economic, în special pentru finanţarea partidelor. Acesta este şi motivul pentru care, până acum, de exemplu, Ministerul Economiei nu are hotărâre de Guvern prin care să se stabilească organigrama, care ar fi pus capăt acestor dispute. Oficial, Ministerul Economiei este condus de Varujan Vosganian (PNL), "flancat" de Constantin Niţă (PSD), ca ministrul delegat pentru Energie, şi Maria Grapini (PC), ministru delegat pentru IMM-uri. Cel mai mare interes este pentru domeniul energiei, care, de altfel, a dus la apariţia "băieţilor deştepţi". De aceea, sunt dispute puternice între Vosganian şi Niţă, care să aibă ultimul cuvânt în energie.
• Curtea de Conturi biciuie şi fotbalul. A descoperit că Societate Naţională a Lignitului Oltenia a băgat ilegal bani în "Pandurii"
Raportul Curţii de Conturi nu iartă pe nimeni. După ce a luat la puricat toate autorităţile locale şi s-a constatat că, pentru patru ani de activitate, lipsesc câteva sute de milioane de euro, acum a venit rândul companiilor de stat. Societăţile din energie au şi ele păcatele lor, cea mai gravă fiind că le place fotbalul. Ministrul pentru Energie anunţă dosare penale dacă se constată că banii au fost daţi ilegal pentru susţinerea unor echipe sportive. Fosta Societate Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) a finanţat nelegal, cu 8,8 milioane de lei, două cluburi sportive care nu se aflau în administrarea companiei, arată Curtea de Conturi în raportul pe 2011, informează Mediafax.
• ROMANIA LIBERA
• Mizele PNL nu se întâlnesc cu speranţele PDL
În PNL numărul celor nemulţumiţi de stilul de conducere al actualului lider, Crin Antonescu, este în creştere, dar posibilitatea formării unei mase critice împotriva conducerii partidului este improbabilă pe termen scurt şi mediu, potrivit unor surse liberale. Demisia lui Vlad Moisescu din funcţia de vicepreşedinte este un gest prin care fostul fruntaş încearcă să-i cheme la revoltă şi pe alţi liberali deranjaţi de alunecarea partidului spre stânga, dar şi de unele decizii arbitrare ale preşedintelui PNL. "Această demisie este cu totul nesemnificativă" declară Crin Antonescu argumentând că "o demisie cu două săptămâni înainte de Congres, când toată conducerea îşi depune mandatul, nu are nici o semnificaţie".
• Gâdea şi Cristoiu în arenă, Voiculescu şi Băsescu aplaudă, iar CNA se face că plouă
Politicienii de la putere pot să-şi vadă liniştiţi de treburi-eventual, de afacerile cu statul -, iar cei din opoziţie pot rămâne adânciţi în somnul care i-a cuprins imediat după alegeri. În locul lor, în arena publică au intrat jurnaliştii, dintr-o parte şi din cealaltă, care se luptă acum pentru exterminarea reciprocă. Conflictul a atins apogeul duminică seară, când, concomitent, la Sinteza Zilei, Mihai Gâdea discuta despre salariul de jumătate de milion de euro primit de Ion Cristoiu de la Voiculescu, iar la B1 Ion Cristoiu spunea că ştie lucruri periculoase despre rivalii de la Antena 3. Tot la trustul lui Voiculescu se încearca asocierea faptelor fugarului Cristian Sima cu site-ul de ştiri hotnews.ro, iar în replică, la B1, se spunea despre cât de antieuropeană este Antena 3.
• Parfum de război rece. Divergenţele împiedică resetarea relaţiilor dintre SUA şi Rusia
Relaţiile dintre Washington şi Moscova, deja tensionate din cauza scutului antirachetă american în Europa, au cunoscut o netă deteriorare în ultimele luni şi sunt din ce în ce mai îndepărtate de "resetarea" promisă la debutul primului mandat al preşedintelui american. Lista Magniţki, interzicerea pentru americani de a adopta copii din Rusia, anularea acordului de colaborare cu Washingtonul în lupta contra crimei organizate şi a traficului de droguri, se numără printre ultimele măsuri care au dus relaţiile dintre Rusia şi SUA în pragul unui nou "război rece".
• ZIARUL FINANCIAR
• Compania de autostrăzi a cheltuit 1,5 mld. euro, dar şoselele nu se văd
Top 30 al celor mai mari plăţi făcute de CNADNR anul trecut arată ineficienţa cheltuielilor pe infrastructură. Bechtel a primit pentru 600 de metri de autostradă 76 mil. euro. Cele mai mari 30 de plăţi realizate anul trecut de către compania de drumuri s-au ridicat la aproape 1,2 miliarde de euro. Spedition UMB a lui Dorinel Umbrărescu şi austriecii de la Strabag au încasat fiecare peste 100 mil. euro, în timp ce americanii de la Bechtel au primit 76 mil. euro deşi au construit doar 600 de metri de autostradă. În total, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a avut un buget anul trecut de 1,5 mld. euro pentru autostrăzi şi drumuri naţionale.
• Fondurile de acţiuni au câştigat în ianuarie cât un depozit într-un an
Fondurile de acţiuni au încheiat luna ianuarie cu randamente de până la 8%, peste dobânda pe un an plătită de bănci pentru un depozit, fiind susţinute de avansul puternic înregistrat de bursă. Performerul pieţei este fondul de acţiuni tranzacţionabil ETF BET Tradeville, singurul de acest tip de pe piaţa locală. Fondul a obţinut un randament de 8% copiind structura indicelui BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti. De la începutul anului, indicele BET a crescut cu 8,53%, diferenţa de randament faţă de performerul lunii ianuarie fiind cauzată de comisioanele de administrare percepute de managerul fondului, societatea Vanguard Asset Management.
• 2013 - anul în care pieţele au fost anesteziate împotriva fricii, dar în care noi suntem, ca de obicei, dezorientaţi
Băncile centrale şi politicienii din America, Asia şi Europa par să-şi fi făcut datoria. Frica a dispărut de pe pieţe. Banii se îndreaptă masiv către fondurile care vor face plasamente în equity în 2013 şi anii următori. Luna ianuarie a fost luna recordurilor pe burse; ianuarie 2013 fiind a douăsprezecea cea mai bună lună din 1950 până azi; indicele Standard&Poors a crescut de la începutul anului cu 5%. Precedentele istorice arată că, din 1950 cu o singură excepţie, în anii în care piaţa a crescut în ianuarie cu peste 4% şi în restul anului s-au înregistrat creşteri - cel mai adesea de două cifre. Deşi există şi explicaţii logice pentru astfel de corelaţii, nu există garanţia că istoria se va repeta. La noi dispariţia fricii se traduce ,ca de obicei, în dezorientare la nivelul decidenţilor economici. Nimănui nu-i este clar dacă trebuie să aibă curaj şi mai ales cât curaj să aibă. Unde mai trebuie aplicate măsuri de austeritate şi cum trebuie stimulată creşterea? - este dilema guvernării economice în 2013.