REVISTA PRESEI 05.03.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 5 martie 2015

ADEVARUL

Preţul ignoranţei: cât de bine au trăit băncile din comisioanele clienţilor

Ştiai că poţi pierde chiar şi şapte lei dintr-o sută dacă retragi banii de la bancomatul altei bănci decât cea care ţi-a emis cardul? Dar că primele două mari bănci din sistem obţin 20-30% din venituri inclusiv din neştiinţa ta? "Băncile trăiesc din comisioane" - este marele mit care a circulat în media şi opinia publică românească, o teză care a născut şi mai multă antipatie în relaţia clienţilor cu instituţiile de credit. Această frustrare s-a accentuat mai ales în ultimii ani, cei ai crizei, când dificultatea rambursării împrumuturilor a crescut simţitor. Lucrul acesta era evident dacă ne uităm spre evoluţia ratei creditelor neperformante din sistemul bancar local, care au atins un maxim de 23%, pentru ca apoi să scadă anul trecut la 14%. Preşedintele ARB, Florin Dănescu, spunea că dacă se păstrează ritmul de scădere de anul trecut al creditelor neperformante, acestea ar putea ajunge la 10% din soldul creditelor anul acesta. În momentul de faţă, 75% din creditele neperformante sunt generate de persoane juridice.

Meci în Parlament. Cum încearcă PSD să lase în ofsaid PNL

PSD are o strategie politică foarte bine pusă la punct, în trepte, prin care încearcă să contreze eforturile PNL de a forma o nouă majoritate parlamentară. Mai întâi, social-democraţii au lansat un Cod Fiscal ultraliberal, ce prevede scăderea TVA-ului la 20%. Măsura fiscală a fost promovată exact cu câteva zile înainte ca PNL să-şi lanseze programul de guvernare, astfel încât liberalii s-au văzut în situaţia ingrată de a ieşi în faţa electoratului cu promisiunea că vor tăia TVA-ul la 19%, o măsură ce a semănat mai degrabă cu un concurs de frumuseţe, nu cu un calcul sustenbail. Pasul doi: premierul Victor Ponta a invitat PNL să susţină proiectul de lege pentru noul Cod Fiscal în Parlament, cu argumentul că "măsurile sunt liberale". Însă marele PNL nici nu se gândeşte să susţină un proiect legislativ iniţiat de Guvern. Pasul trei: premierul Ponta a anunţat, brusc, fără să fie întrebat de cineva, că noul Cod Fiscal va fi adoptat prin angajarea răspunderii, nu prin procedura clasică de vot parlamentar.

Ora de religie. Societatea civilă reacţionează la presiunile BOR: "De ce e Biserica atât de disperată?"

Tot mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile reacţionează la modul în care Biserica Ortodoxă Română (BOR) a tratat decizia Curţii Constituţionale prin care a fost schimbată modalitatea în care se optează pentru ora de Religie. După ce Consiliul Naţional al Elevilor a condamnat atitudinea nedemocratică a Bisericii, a venit rândul Asociaţiei Secular-Umaniste să se întrebe: "De ce este Biserica atât de disperată?. Oare pentru că e pusă în faţa unei opţiuni reale a părinţilor? Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe ignoră voinţa părinţilor şi a copiilor şi nu respectă decizia Curţii Constituţionale. Şi fac asta având în minte doar interesul preoţilor şi profesorilor de religie, nicidecum al părinţilor sau copiilor" a declarat Toma Pătraşcu, preşedintele ASUR.

Ce conţine programa orei de Religie

Statutul religiei în societatea românească pare să fie la răscruce de drumuri în perioada aceasta, când soarta orei de Religie a ajuns, în sfârşit, în mâinile elevilor şi părinţilor, nu a cultelor. Părinţii se tem de îndoctrinarea copiilor lor şi ar prefera studiul Istoriei Religiilor, iar conţinutul manualelor de Religie îi îngrijorează, spun specialiştii. A mai rămas doar o zi în care părinţii ai căror copii vor să participe la ora de Religie mai pot depune solicitări în acest sens la secretariatele şcolilor. Până ieri, mai puţin de jumătate dintre elevi s-au înscris la aceste cursuri. Mai exact, 1,4 milioane de copii din cei 3,1 milioane depuseseră cereri pentru participarea la Religie, potrivit ultimelor date centralizate de Ministerul Educaţiei. . Expertul în educaţie Tincuţa Apăteanu este de părere că ceea ce fac elevii la şcoală la ora de Religie este chiar mai rău decât simplă îndoctrinare. "Copiii învaţă că toate metodele contraceptive sunt interzise de către bisercă, învaţă că dizabilităţile sunt rezultatele păcatelor părinţilor, învaţă că Biserica Catolică este o sectă, învaţă că e păcat să se ţină de mână pe stradă.

Crin a plecat, datoriile rămân

Liberalii au decis să facă front comun şi să îşi plătească datoriile de aproximativ trei milioane de euro. Au fixat o contribuţie de 4500 de lei pe lună de la fiecare preşedinte de filială, pentru plata datoriilor, dintre care cele mai multe datează din 2009, când s-a derulat campania pentru alegerile prezidenţiale la care a participat Crin Antonescu. Un calcul simplu arată că le trebuie cel puţin cinci ani pentru a achita banii. Secretarul general al PNL, Marian Petrache, a fost întrebat pe ce perioadă vor fi achitate contribuţiile lunare la acest nivel."Până vom scăpa de datoriile pe care le avem către foştii noştri furnizori de până în 3 milioane de euro".

Sechestru pe avere pentru 21 de primari din Argeş

21 din cei 41 de primari vizaţi iniţial de ancheta DNA în dosarul Consultanţei s-au trezit cu sechestru asigurator pe avere şi riscă să fie trimişi în judecată. În dosarul Consultanţei - dosar în care mai sunt cercetaţi deputatul PSD Mircea Drăghici şi fostul preşedinte al CJ Argeş, Constantin Nicolescu - au fost audiaţi şi alţi edili dar şi consilieri juridici, contabili şi alţi funcţionari. Anchetele lărgite ale procurorilor DNA Piteşti au păstrat însă în atenţia procurorilor doar 21 de primari. Printre aceştia se numără edilul şef de la Miceşti - Dumitru Voicu, primarul de la Băbana - Bebe Ivan, primarul comunei Domneşti - Nicolae Smădu dar şi Ion Ştefan, primarul suspendat de la Budeasa. Primăriile păstorite de cei 21 de edili ar fi încheiat, potrivit procurorilor DNA, contracte cu două firme de care îşi leagă numele deputatul Mircea Drăghici.

Guvernul modifică "Prima Casă"

Proprietarii de locuinţe achiziţionate sau construite prin programul "Prima Casă" vor putea cumpăra o nouă locuinţă mai mare şi mai scumpă prin program, dacă vor îndeplini cumulativ patru condiţii, printre care vânzarea proprietăţii deţinute sau lichidarea creditului garantat de stat. "Beneficiarul programului care deţine o locuinţă achiziţionată sau construită în cadrul programului poate achiziţiona o nouă locuinţă în cadrul programului cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii: noua locuinţă care se va achiziţiona în cadrul programului să aibă suprafaţa utilă mai mare decât a locuinţei achiziţionate sau construite iniţial în cadrul programului sau valoarea noii locuinţe rezultată din raportul de evaluare să fie mai mare decât valoarea evaluată la momentul acordării creditului pentru locuinţa achiziţionată sau construită iniţial în cadrul programului", se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă aprobat miercuri de Guvern.

BANCHERUL

Numărul persoanelor cu restante la Biroul de Credit a crescut la peste 700.000 in 2014

Curatenia bilanturilor bancilor comandata anul trecut de BNR s-a soldat cu pierderi record de peste 4,4 miliarde lei, ca efect al majorarii provizioanelor pentru creditele neperformante. In acelasi timp, bancile au vandat pachete mari de imprumuturi pe care nu le mai pot recupera, iar pe altele le-au scos in afara bilanturilor, astfel incat rata creditelor neperformante s-a infrumusetat: a scazut de la aproape 23% la inceputul lui 2014 la doar 14% in decembrie. Insa in ciuda procesului de curatenie comandat de BNR, soldat cu cesionarea de catre banci a zeci de mii de clienti catre recuperatorii de credite, numarul persoanelor fizice cu restante la Biroul de Credit, baza de date intretinuta chiar de banci pentru evidenta persoanelor rau-platnice, a crescut substantial in ultimele trei luni ale anului precedent. Adica tocmai in perioada in care datele aceleiasi institutii, care monitorizeaza doar imprumuturile acordate de banci populatiei, nu si companiilor, arata ca bancile au majorat semnificativ volumul de credite scoase in afara bilanturilor.

ING, banca fara casierii, castiga pariul cu "self banking"

ING Bank, singura banca din Romania care functioneaza, inca din 2004, dupa un model de afaceri denumit "self bank", fara casierii, doar cu ATM-uri si automate bancare la care clientii bancii realizeaza operatiuni exclusiv prin intermediul cardurilor si online, culege acum roadele acestui pariu pe serviciile bancare electronice: anul trecut banca olandeza a obtinut un profit brut record de 340 milioane lei (290 milioane lei net), in crestere cu 13% fata de anul precedent, cand a castigat 287 milioane lei. ING Bank a urcat astfel in topul celor mai performante banci romanesti in 2014, obtinand al treilea profit ca marime, dupa Banca Transilvania (448 milioane lei) si Raiffeisen (425 milioane lei). Indicatorul de rentabilitate a capitalului (Return on equity - ROE) a fost de 20% in 2014, fara de 16% in 2013, iar raportul costuri/venituri (Cost/income ratio - CIR) s-a ridicat la 55%, fata de 54% in anul precedent.

CURENTUL

Alianţă între PMP şi PP-DD în Camera Deputaţilor

Deputatul Daniel Fenechiu a anunţat miercuri că şase deputaţi, membri ai PMP, vor activa în cadrul fostului grup parlamentar PP-DD. "Anunţăm că, începând cu acest moment, deputaţii fondatori ai PND (Partidul Naţional Democrat-n.r.) împreună cu deputaţii din PMP au luat decizia să acţioneze împreună într-un grup. Practic, începând de astăzi, 16 deputaţi vor activa în cadrul Grupului parlamentar democrat şi popular", a declarat Daniel Fenechiu. El a precizat că fiecare dintre partide o să îşi păstreze identitatea, iar motivul asocierii constă într-o mai bună exercitare a mandatului parlamentar şi o mai bună afirmare a intenţiilor politice. Răspunzând unei întrebări, Fenechiu a susţinut că nu o să primească indicaţii de la fostul preşedinte Traian Băsescu.

Gorghiu şi-a numit fostul iubit în grupul de lucru pentru votul prin corespondenţă

"Partidul Naţional Liberal vrea o Românie demnă, în care statul să îi respecte pe toţi, fără să discrimineze anumiţi cetăţeni atunci când sunt alegeri. Vrem o Românie unită, iar pentru aceasta toţi cetăţenii trebuie să fie egali în exercitarea dreptului de vot, indiferent unde se află. Partidul Naţional Liberal a decis, de aceea, să se adreseze nemijlocit românilor de peste hotare şi invită la consultări asociaţiile acestora, pentru a discuta aplicat despre votul prin corespondenţă. În vederea unui dialog structurat, PNL a format un grup de lucru, din care fac parte domnii Mihai Voicu şi Mircea Dolha. Aceştia vor avea întâlniri cu reprezentanţi ai asociaţiilor românilor din străinătate, pentru a analiza care sunt propunerile lor şi, în acelaşi timp, soluţiile pe care noi le avem în vedere." se arată într-un comunicat trimis presei de Alina Gorghiu, fosta iubită a lui Mihai Voicu cel proaspăt numit în grupul de lucru.

CURIERUL NATIONAL

Grecia, la un pas de colaps

Sunt deja zece zile de la semnarea compromisului dintre Grecia şi miniştrii de Finanţe ai ţărilor zonei euro (Eurogrupul) şi creditorii europeni nu dau niciun semn că sunt gata să salveze Atena de la faliment. Scadenţele la plata datoriei se apropie rapid şi Guvernul Tsipras nu dispune de mijloace financiare pentru a le plăti. Executivul elen intenţionează însă, în acest moment, să procedeze la o emisie de titluri de trezorerie pe un termen de 6 luni, contra 875 milioane de euro. BCE a blocat canalul tradiţional de finanţare a băncilor elene, lăsând deschisă o "finanţare de urgenţă", mult mai costisitoare şi plafonată.

Una din cele mai mari bănci britanice urmează să dea afară 10% din angajaţi

Royal Bank of Scotland, bancă salvată de la faliment prin naţionalizare în anul 2008, aruncă prosopul pe piaţa băncilor de investiţii. Instituţia de credit a anunţat că va tăia nu mai puţin de 14.000 de slujbe pe acest segment, după ce anterior refuzase un plan de restructurare care viza aproximativ 18.000 de concedieri, transmite Financial Times. Amputările pentru cea de-a treia bancă britanică, având active de peste un trilion de lire sterline (la o capitalizare bursieră de numai 42,2 miliarde lire sterline, conform Yahoo Finance), sunt drastice reprezentând peste 10% din numărul de angajaţi ai grupului. Până în 2019, spun două persoane apropiate ale planurilor de restructurare, patru din cinci slujbe existente în prezent la RBS pentru investment banking ar urma să fie tăiate, o mare parte a acestora în SUA şi Asia. Banca a refuzat să ofere comentarii pe această temă la solicitarea FT.

Rusia primeşte o nouă lovitură: Obama prelungeşte sancţiunile pentru încă un an

Preşedintele american Barack Obama a hotărât să prelungească cu "un an" sancţiunile adoptate împotriva Rusiei, din cauza crizei din estul Ucrainei, a anunţat marţi Casa Albă, transmite agenţia rusă de stat Tass. Este vorba de sancţiunile aplicate pe 6, 16, 20 martie şi 19 decembrie 2014 Rusiei în urma anexării peninsulei ucrainene Crimeea şi susţinerii rebelilor proruşi care au făcut ravagii în estul Ucrainei. Sancţiunile vizează oficiali şi oameni de afaceri ruşi, precum şi apropiaţi ai fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici. Mai mult, Statele Unite au adoptat sancţiuni şi împotriva unor companii ruseşti ce activează în regiunile separatiste ucrainene Donetk şi Lugansk. Rusia ar putea plăti "un preţ mult mai greu" dacă separatiştii din Donbas vor încerca să acapareze noi teritorii, se menţionează într-un comunicat difuzat marţi seara de administraţia Obama,

Utilizarea dispozitivelor inteligente va creşte la un nivel uriaş în următorii 4 ani

Dispozitivele mobile inteligente sunt deja echipamentele preferate ale multor oameni de pe întreaga planetă, însă ce urmează să se întâmple în următorii 4 ani, pare de-a dreptul incredibil, la nivelul anului 2019 gradul de utilizare al acestor dispozitive mobile să ajungă la un nivel uriaş faţă de cel actual. Potrivit unui studiu realizat de Cisco, deja, în 2014, 88% din traficul de date mobile la nivel mondial era generat de smart­pho­ne-uri, iar în 2019, traficul de date mobile va fi generat de dispozitivele inte­ligente care va ajunge la 97%. Diferenţa nu e prea mare la prima vedere, dar vorbim de cantităţi de informaţii cu mult mai mari decât cele din prezent. Numărul de conexiuni 3G îl va depăşi pe cel 2G, iar cele 4G vor reprezenta 26% din total. În regiunea României traficul de date mobile va creşte de 14 ori, faţă de nivelul actual

EVENIMENTUL ZILEI

Masonii din "Republica lui Mazăre". Trafic de influenţă pentru afacerile de pe Litoral

O anchetă DNA dezvăluie cum trezorierul cuplului Radu Mazăre - Nicuşor Constantinescu strângea bani de la afacerişti pentru campania electorală a PSD. Inedit: unul dintre directorii locali la care ar fi intervenit Sorin Strutinsky, pentru contracte publice, a explicat că făcea parte din aceeaşi lojă masonică. Discretul milionar Sorin-Gabriel Strutinsky (48 de ani), arestat pentru o şpagă de aproximativ 2 milioane de euro, controla o adevărată reţea locală de interese, iar influenţa politică era până în Executiv. "Evenimentul zilei" vă prezintă detalii inedite din rechizitoriul DNA, prin care afaceristul a fost trimis în judecată pentru mai multe infracţiuni de trafic de influenţă, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Doi oameni de afaceri constănţeni - Dorin- Mihai Lazia şi Alexandru Papadumitru- au arătat că Strutinsky le cerea "comisioane" de 10% din contractele semnate cu autorităţile locale

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Afacerea Microsoft a trecut prin patul a trei premieri - Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu, Emil Boc- fără ca vreunul să-şi dea seama că-i bolnavă de sifilisul Corupţiei?

Presa noastră n-a făcut altceva decît să redea conştiincioasă documentele şi informaţiile furnizate de către DNA în fiecare caz în parte. Astfel, presa noastră s-a transformat într-un instrument mizer de manipulare a opiniei publice de către DNA în scopuri politice. Un bun exemplu îl reprezintă concentrarea aproape exclusivă a presei pe momentul Elena Udrea din Scandalul Microsoft. Datele de adevăr arată că Afacerea a început, în 2003, sub guvernarea Adrian Năstase şi a fost trecută de la un Guvern la altul pînă în 2013. O afacere de corupţie a avut complicitatea mai mult sau mai conştientă a trei guverne, trei premieri - Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu, Emil Boc - şi a cel puţin zece miniştri. Avînd în vedere că Afacerea de corupţie s-a desfăşurat sub guvernarea unui premier, nici Adrian Năstase, nici Călin Popescu Tăriceanu, nici Emil Boc n-au nici o vină? Nici măcar cea de- a fi fost gură cască?

Culisele demisiei şefului ELCEN şi cum a pus pe butuci RADET

Şeful Electrocentrale Bucureşti, Gabriel Ignat, şi-a anunţat demisia la cinci zile după ce Evenimentul zilei a arătat faptul că acesta a blocat plata salariilor angajaţilor Regiei care furnizează căldură şi apă caldă în Capitală, iar Corpul de Control al primului ministru, Victor Ponta, a demarat un control, în urma celor arătate de EVZ. Concret, şeful ELCEN a anunţat ieri că îşi dă demisia. Asta, după patru zile în care mai marii din Ministerul Economiei şi membrii Consiliului de Admistraţie al ELCEN- ului i-au cerut să justifice blocarea conturilor Regiei Autonome de Distribuţie şi Transport a Energiei Termice Bucureşti 100% timp de mai multe luni, lucru care a pus pe butuci instituţia vitală pentru Capitală, şi să întocmească un raport privind cheltuirea banilor din vistieria Electrocentrale Bucureşti.

JURNALUL NATIONAL

Dan Diaconescu, CONDAMNAT DEFINITIV la 5 ani şi 6 luni de închisoare cu EXECUTARE!

Dan Diaconescu a ajuns miercuri la Penitenciarul Rahova, unde va fi încarcerat. El a fost condamnat definitiv de judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti la 5 ani şi 6 luni închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj. În decembrie 2013, Judecătoria Sectorului 1, care a judecat fondul dosarului, l-a condamnat pe Diaconescu la trei ani de închisoare cu executare. Din această pedeapsă ar urma să se scadă zilele în care acesta a fost în arest preventiv, respectiv perioada 22-25 iunie 2010.

Netanyahu declanşează un scandal cu Obama de la tribuna Congresului SUA: "Bad Deal"

Premierul israelian Netanyahu a declarat marti de la tribuna Congresului american ca acordul negociat de SUA cu Iranul este un pas gresit. El a caracterizat acordul in domeniul nuclear ,,Bad Deal'' (targ prost). Nethanyahu a fost invitat sa aiba un discurs in fata Congresului SUA fara acordul Casei Albe. Reactia administratiei prezidentiale a fost imediata si a precizat ca pozitia premierului israelian nu este noua si nu are nimic constructiv. Pasaje ale discursului liderului israelian au fost aplaudate cu ovatii de membri ai Congresului in care republicanii sunt majoritari. O declaratie din tabara democratilor e transanta: OASPETELE NOSTRU A JIGNIT INTELIGENTA STATELOR UNITE , a spus Nancy Pelosi. Netaniahu a vorbit pentru a treia oara in Congres, performanta care egaleaza discursurile lui Winston Churchill.

Bani căraţi cu sacoşa. Dorin Cocoş dezvăluie cum se împărţea şpaga pentru despăgubiri

Omul de afaceri Dorin Cocos ar fi scris în denunţul făcut la DNA că a primit 4,8 milioane de euro de la Gheorghe Stelian, pentru rezolvarea unui dosar la ANRP. "Domnul Gheorghe Stelian mi-a adus în tranşe suma de 4,8 milioane de euro pentru a-i facilita obţinerea despagubirilor în dosarul numiţilor Ion Anton şi Nae Nicolae. Vorbisem anterior cu Diacomatu Sergiu Ionuţ pentru rezolvarea favorabilă a cererii de despăgubire şi el mi-a confirmat că se poate rezolva contra sumei de 2,5 milioane de euro", a scris în denunţ fostul soţ al Elenei Udrea, potrivit unui document citat de ziare.com. Cocoş a susţinut că, după rezolvarea favorabilă a cererii de despăgubire, Diacomatu a venit la el la Euro Hotels şi i-a dat suma de 2,5 milioane de euro, "sumă primită de la Gheorghe Stelian pentru acest scop". Omul de afaceri a mai spus şi cum Crinuţa Dumitrean, fosta şefă ANRP, a primit 800.000 de dolari, "printr-un şofer într-o mapă albastră", în timp ce fostul soţ al Elenei Udrea a oprit pentru el 1,5 milioane de euro.

NATIONAL

Alina Gorghiu, la mana "Imparatului Cazinourilor"!

Timp de doua decenii, Mihail Vlasov a fost pentru liberali ceea ce era Viorel Hrebenciuc pentru pesedisti. Adica mai mult decat o eminenta cenusie, fiind chiar omul bun sa puna pe roate orice combinatie, fie ea si transpartinica, numai bani sa iasă. Daca şeful "clanului moldovenilor" din PNL accepta sa se spovedeasca oamenilor Laurei Codruta Kovesi, lucrurile se complica ingrijorator pentru fosti, dar si actuali lideri ai partidului. Este suficient astfel sa amintim doar de copresedintele noului PNL, Alina Gorghiu fiind cap de afis in mai multe anchete care il vizeaza pe fostul sau protector, Mihail Vlasov.

Executorul judecătoresc Spiridonescu, "călăul" din slujba CNADNR

La cat sunt de furaţi din toate pârţile, romanii aproape ca s-au învăţat sa înghită toate mizeriile cu acoperire legala la care sunt supusi si sa plateasca "taxele de smecherie" pe care le percep unele firme de apartament care s-au trezit in atotputernica pozitie de reprezentanti ai unor institutii ale statului roman. Dar parca nicaieri situatia nu este mai strigatoare la cer ca in cazul birourilor de executori judecatoresti, care incaseaza sume fabuloase fara sa faca absolut nimic. Si asta pentru ca onor conducerea CNADNR le-a pus mana in cap unor astfel de BEJ-uri, alese pe spranceana, carora le-a incredintat misiunea de a recupera datoriile de la creditorii care ar fi fost prinsi ca se deplaseaza pe drumurile patriei fara rovinietele in vigoare.

Oprisan ingroasa randurile PNL-ului

Deputat UNPR de Vrancea pana ieri, Florin Secara a intors spatele Puterii si a trecut in tabara Opozitiei. Unde de altfel se afla si fostii lui colegi din PDL. Odata luat "buletinul" de liberal, Florin Secara a declarat ca a plecat din UNPR din cauza pesedistului Marian Oprisan (presedintele Consiliului Judetean Vrancea) - pe care Secara il descrie ca pe un "rebut al tranzitiei" si "simbol al smenului politic". "Oprisan nu are cum sa fie un politician de viitor, el este una dintre cele cincizeci de umbre ale tranzitiei post-comuniste din Romania. Cetatenii din Vrancea merita o viata decenta, ei au dreptul sa priveasca si dincolo de Oprisan. Eu raman consecvent, adica o sa continui sa fiu in opozitie fata de presedintele Consiliului Judetean Vrancea", a decretat Florin Secara.

Procurorii DNA l-au lasat fara casele din Paris si Praga pe Adrian Sarbu

Arestat preventiv intr-un dosar in care este acuzat de spalare de bani si de instigare la delapidare, Adrian Sarbu a pierdut imobilele respective in dauna procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie. Acestia au decis sa puna sechestru asigurator pe cele doua imobile, Adrian Sarbu fiind acuzat, printre altele, ca a prejudiciat bugetul de stat cu peste patru milioane de euro. Decizia procurorilor vine dupa ce magistratii de la Curtea de Apel Bucuresti au decis sa prelungeasca mandatul de arestare preventiva intocmit pe numele lui Adrian Sarbu. Procurorii sustin ca afaceristul, alaturi de alti angajati Mediafax Group, a infiintat mai multe firme fantoma pentru a evita plata taxelor catre stat.

PUTEREA

Bănicoiu şi Nicolescu, martorii lui Ciupercă

Nicolae Bănicioiu, actualul ministru al Sănătăţii, şi predecesorul său Eugen Nicolăescu au fost audiaţi de DNA ca martori în cazul preşedintelui Consiliului Judeţean Ialomiţa Silvian Ciupercă. Cei doi demnitari au trecut succesiv pragul instituţiei, fără să comenteze. Silvian Ciupercă este urmărit penal pentru un potop de acuzaţii: luare de mită, două infracţiuni de folosirea influenţei şi autorităţii conferite de funcţia de conducere într-un partid politic, abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, două infracţiuni de instigare la abuz în serviciu, instigare la fals intelectual şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Control judiciar la DIICOT

Inspecţia Judiciară (IJ) a demarat un control de fond privind activitatea desfăşurată între anii 2013-2014 la DIICOT structura centrală şi Serviciul Teritorial Suceava. Controlul, dispus prin ordinul inspectorului şef, vizează eficienţa managerială şi modul de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu şi va începe pe 16 martie. Verificarea va fi efectuată de şase inspectori la DIICOT Central şi doi la Suceava. "Este în planul controalelor de fond pe care le desfăşoară în mod constant IJ", a declarat purtătorul de cuvânt al IJ, Tamara Manea, cu ocazia prezentării bilanţului activităţii instituţiei pe 2014.

Teheran: Iranul respinge solicitarea lui Obama şi acuzaţiile lui Netanyahu

Regimul ayatollahilor pare hotărât să îşi continue programul nuclear. Autorităţile iraniene au ridiculizat avertismentele lansate la Washington de liderul israelian Benjamin Netanyahu, reluând reluat şirul de declaraţii ameninţătoare faţă de Israel. În acelaşi timp, puterea de la Teheran i-a transmis lui Barack Obama că nu este dispusă să amâne dezvoltarea nucleară a ţării. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului, Marziyeh Afkham, a declarat miercuri că discursul ţinut de Benjamin Netanyahu în faţa Congresului american a fost "un spectacol dezamăgitor" pus în scenă de "radicalii de la Tel Aviv". Oficialul iranian a explicat că "minciunile repetitive şi plictisitoare ale lui Netanyahu despre obiectivele şi intenţiile programului nuclear al Iranului" trădează slăbiciunea Guvernului din Israel, relatează Agerpres

ROMANIA LIBERA

Ochiul lui Putin fixează Moldova

Îngrijorările privind posibilitatea ca Rusia să transforme Republica Moldova în următorul punct fierbinte în războiul său de expansiune neoimperială s-au amplificat recent, generând reacţii la vârf din partea NATO şi a cancelarului german Angela Merkel. În acest mediu politic european ambiguu, soarta Republicii Moldova este mai incertă ca oricând, iar fragilitatea ei stârneşte îngrijorare. Cel mai serios avertisment a fost lansat săptămâna trecută de comandantul suprem al forţelor aliate în Europa (SACEUR), Philip Breedlove, care a afirmat în cadrul unei audieri în Congres că Rusia are privirile aţintite asupra Moldovei, unde trupele ruseşti din Transnistria au drept scop împiedicarea acestei ţări să se orienteze spre Occident.

Ministrul Sănătăţii confirmă dezvăluirile României libere: Câţi bani va obţine statul prin reducerea preţurilor la medicamente

Într-un interviu pentru HotNews, ministrul Sănătăţii confirmă dezvăluirile României libere referitoare la preţurile la medicamente mai mari decât prevede legea. Nicolae Bănicioiu recunoaşte practic şi lipsa unei preocupări reale în minister pentru această problemă: "Doi oameni şi jumătate trebuie să verifice peste 6.000 de preţuri". În ediţia de ieri, România liberă a publicat o listă cu peste 80 de medicamente vândute pe piaţa autohtonă cu preţuri şi de şapte ori mai mari decât în alte ţări europene, deşi legea interzicea acest lucru. Un număr de douăzeci de astfel de medicamente avea preţuri de cel puţin două ori mai mari decât plafonul maximal impus de Ministerul Sănătăţii prin Ordinul 75/2009 pentru aprobarea normelor privind modul de calcul al preţurilor la medicamentele de uz uman.

"Trădătorii" din PP-DD pot influenţa majoritatea în Legislativ

Grupul parlamentar format din deputaţii plecaţi din PP-DD şi cei ai PMP porneşte la drum cu 16 aleşi, dar este posibil să îşi întărească rândurile atrăgând independenţi. Deputaţii PMP au decis, ieri, să adere la grupul parlamentar Democrat şi Popular (fost PP-DD) din Camera Deputaţilor, în vederea unei acţiuni parlamentare comune, fiecare păstrându-şi însă identitatea politică. Grupul Democrat şi Popular va fi format din 16 deputaţi, din care şase sunt de la PMP şi zece deputaţi sunt ai PND (fost PP-DD). Anterior, grupul parlamentar al PP-DD şi-a schimbat denumirea în grupul "Democrat şi Popular", pentru că niciunul din cei zece deputaţi care făceau parte din grup nu mai era în partidul lui Dan Diaconescu, fiind excluşi sau demisionari. Aceştia au anunţat că vor înfiinţa Partidul Naţional Democrat (PND), depunând actele la tribunal în acest sens.

ZIARUL FINANCIAR

Dolarul trece în premieră peste 4 lei. Faţă de acum un an moneda americană a câştigat 20%

Cine a pariat pe dolarul american a avut în ultimul an un câştig de şase ori peste dobânda la un depozit în lei. Dolarul american s-a apreciat cu 22% în ul­timul an şi a spart ieri pragul de 4 lei, un nivel care nu mai fusese atins niciodată, evoluţie care a adus un câştig nesperat celor care şi-au păstrat eco­nomiile în dolari, dar şi companiilor cu exporturi în SUA sau în ţări din Asia sau Orientul Mijlociu, unde multe tranzacţii sunt exprimate în dolari. "Impactul este benefic asupra exportatorilor către alte continente precum Orientul Mijlociu sau Asia unde preţurile sunt exprimate mai degrabă în dolari. Referitor la im­por­turile energetice şi mai ales la costul gazelor, întărirea dolarului american va fi compensată mai mult decât necesar de scăderea preţului gazelor ca urmare a indexării la un preţ al pe­trolului în scădere semnificativă", afirmă Radu Crăciun, economistul-şef al BCR.

Cât ar valora pe bursă Hidroelectrica, "perla statului", după un an cu profit record?

Hidroelectrica a ratat listarea în 2014, după ce a reintrat în insolvenţă, dar compania a fost mai departe restructurată şi a ajuns să încheie anul 2014 cu un profit record. Statul îşi menţine obiectivul de a vinde un pachet minoritar de acţiuni Hidroelectrica pe bursă, cel târziu în 2016. Statul român are o ţintă ambiţioasă, de a obţine de pe bursă 500 milioane de euro în schimbul a 15% din acţiunile Hidroelectrica. Capitalizarea anticipată ar fi astfel de 3,33 miliarde de euro, sau de 14 miliarde de lei, şi ar propulsa Hidroelectrica pe locul doi în topul celor mai valoroase companii listate, după OMV Petrom (simbol bursier SNP) şi imediat înaintea Romgaz (SNG). Este însă de aşteptat ca inves­titorii să ceară un discount pentru a "îndulci" riscul juridic al producătorului de energie, care a intrat în insolvenţă de două ori în tot atâţia ani.

România nu are investiţii în afară, Ungaria şi Polonia sunt jucători în liga internaţională

România, Ungaria şi Polonia, foste economii comuniste, se bat pe investiţiile străine cu care speră să ajungă la gradul de dezvoltare din Vest. Însă Polonia şi Ungaria nu s-au rezumat doar la a înghiţi investiţii, ci au investit zeci de miliarde de dolari în achiziţii şi în extinderea afacerilor în străinătate într-o strategie care aduce companiilor spaţiu vital de creştere, iar economiilor o şansă în plus pentru "occidentalizare". Investiţiile poloneze postcomuniste în străinătate se apropie de 7% din PIB, iar cele ungureşti de 30% din PIB. Cele ale României abia dacă ajung la 0,4% din PIB. Nume ungureşti ca MOL (cotă de 15% pe piaţa benzinăriilor), OTP (cotă ce se apropie de 2% pe piaţa bancară) şi Gedeon Richter (o fabrică de medicamente la Târgu-Mureş şi operaţiuni integrate pe piaţa românescă) sunt bine cunos­cute în România. De altfel, acestea sunt companiile fanion cu care Ungaria a ajuns un jucător major pe piaţa regională.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb