REVISTA PRESEI 05.09.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 5 septembrie 2012

ADEVARUL

De ce vrea Băsescu "linie" cu ambasadele

Traian Băsescu vrea să aibă la Cotroceni un sistem de comunicare directă cu ambasadele României, în paralel cu cel deţinut de Ministerul Afacerilor Externe. Anunţul a fost făcut de preşedinte la întâlnirea cu ambasadorii români, prima acţiune politică după revenirea la Cotroceni. "Probabil, în cel mai scurt timp voi lua decizia să se instaleze şi la Cotroceni un sistem de comunicaţii direct cu ambasadele, pentru a preveni întâmplări pe care le-am trăit, în care mesajul preşedintelui nu se transmite către misiuni diplomatice", le-a spus Traian Băsescu, ieri, ambasadorilor români. Potrivit unor surse de la Palatul Cotroceni, preşedintele a fost deranjat de faptul că fostul ministru de Externe Andrei Marga nu a trimis Reprezentanţei României de la Bruxelles documentul primit de la Cotroceni, potrivit căruia preşedintele urma să conducă delegaţia României la Consiliul European din 28 iunie.

Atac la adresa USL

Primul discurs ţinut de preşedinte după întoarcerea la Cotroceni a fost asezonat şi cu un atac la adresa USL. "Din păcate, în luna iulie, în perioada 3-6 iulie, o majoritate parlamentară a considerat că poate face ţăndări statul de drept", a declarat Băsescu, făcând referire la destituirea Avocatului Poporului, emiterea OUG prin care Curţii Constituţionale i se lua atributul de a superviza pentru constituţionalitatea hotărârilor parlamentare, dar şi la destituirea "primilor trei oameni din stat ca funcţii". "Asta a făcut ca reacţia aliaţilor noştri să fie extrem de puternică, pentru că de fapt majoritatea parlamentară nerezultată din alegeri a încălcat în mod grav criteriile de la Copenhaga, în mod deosebit cele politice", a mai afirmat Băsescu.

Mărturii despre cel mai mare tun imobiliar din România, comis pe filiera Popoviciu - Băsescu

Expertul contabil judiciar Gheorghe Burlacu a vorbit, marţi seară, despre controversatul dosar Băneasa. Potrivit lui Burlacu, dosarul Popoviciu-Băneasa reprezintă cel mai mare tun imobiliar din România pentru că prejudiciul se ridică la peste 1 miliard euro. "Este cel mai mare tun imobiliar. Prejudiciul trece sigur de 1 miliard!", a spus fostul şef al serviciului de specialişti din DNA, care a spus că în dosarul Băneasa procurori, specialişti, ofiţeri de poliţie judiciară au lucrat timp de doi ani. "A fost arestat să zicem vinovatul, ca imediat după aceea să se ajungă la cel responsabil de toată acţiunea. Acel teren din Băneasa, de 220 ha, era domeniu public al statului. Deci, nu putea fi înstrăinat. S-a găsit o soluţie: a fost împroprietărită Universitatea de Agronomie pe data de 6.06.2001, titlul de proprietate fiind datat astfel. A urmat o expunere de motive privind aprobarea planului urbanistic zonal (PUZ) Aeroport Băneasa pentru suprafaţa de 220 ha. Această expunere de motive este semnată de Primarul general al Capitalei (n.r. - Traian Băsescu, la acea vreme).

Liderii USL, în scădere după suspendare

Mugur Isărescu, Victor Ponta şi Crin Antonescu conduc în topul încrederii, dar au pierdut teren în perioada crizei politice, potrivit sondajului realizat de IMAS pentru "Adevărul". Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, beneficiază de încrederea a 40,8% din români, potrivit unui sondaj realizat pentru "Adevărul" de IMAS în perioada 9-14 august. Pe locurile următoare se clasează premierul Victor Ponta (PSD) cotat cu 34,7% şi preşedintele Senatului, Crin Antonescu (PNL), cu 33,1%. Dan Diaconescu obţine 19,5% aprecieri pozitive, fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu este cotat cu 17,4%, preşedintele Traian Băsescu cu 15,4%, iar liderul PDL Vasile Blaga cu 12%. Potrivit datelor strânse de IMAS, scandalul politic din ultimele două luni i-a afectat pe cei mai populari protagonişti ai vieţii publice.

Andrei Pleşu: Crin Antonescu, "o nulitate volubilă"

Scriitorul şi eseistul Andrei Pleşu a declarat într-un interviu acordat "Revistei 22" că Victor Ponta este un om "blocat în ultimele faze ale pubertăţii", Crin Antonescu "este periculos" iar Dan Şova suferă de complexul inferiorităţii.

FMI: oraşele pot intra în faliment, persoanele nu

Oficialii de la Bucureşti negociază cum se pot proteja municipalităţile faţă de creditori, dar cer Băncii Naţionale să nu reglementeze falimentul personal. Una dintre temele care vor stârni controverse în administraţia locală şi centrală, abordată de Guvern în ultimele negocieri cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), este posibilitatea ca oraşele să intre în faliment, ca şi firmele, pentru a se proteja de creditori. Tehnic vorbind, există posibilitatea ca şi persoanele particulare să intre în faliment, dar reglementarea acestei variante a fost lăsată pentru negocierile ulterioare, pentru a se evita "hazardul moral", reiese din proiectul scrisorii convenite de Guvern cu FMI, citat pe larg de hotnews.ro.

Bruxelles-ul anunţă investigaţii contra Gazprom pentru practici anti-concurenţă ale gigantului rus în Europa de Est

Comisia Europeană a anunţat deschiderea oficială a procedurii de investigaţie împotriva gigantului producător şi furnizor de gaze naturale Gazprom pentru a verifica dacă prin practicile sale acesta ar împiedica alţi concurenţi în Europa Centrală şi de Est pe piaţa de gaze, prin încălcarea normelor antitrust ale UE. Deschiderea unei astfel de proceduri nu aduce atingere rezultatului anchetei, ci înseamnă doar faptul că experţii Comisiei Europene vor trata cazul cu prioritate. Comisia investighează trei presupuse practici anti-concurenţă în Europa Centrală şi de Est. În primul rând, aceea potrivit căreia Gazprom ar fi împărţit piaţa prin împiedicarea fluxului liber de gaze între statele membre. În al doilea rând, Gazprom ar fi împiedicat diversificarea aprovizionării cu gaz. În cele din urmă, Gazprom ar fi impus preţuri inechitabile pentru clienţii săi prin corelarea preţului gazului cu cel al petrolului.

Spaniolii îşi retrag banii de la bănci şi îşi părăsesc ţara de frica crizei

Tot mai mulţi spanioli îşi scot banii din bănci şi pleacă din Spania de teamă că criza va continua să se agraveze, astfel că retragerile au atins în iulie nivelul record de 75 de miliarde de euro, sumă echivalentă cu 7% din PIB-ul ţării, relatează New York Times, citat de Mediafax. Retragerile depozitelor din Spania reflectă o problemă mai largă a ieşirilor de capital, care este de departe cea mai serioasă din zona euro. Potrivit unei note recente a băncii Nomura, capitalul care a părăsit Spania în ultimele trei luni este echivalent cu 50% din PIB, reprezentând acţiunile şi obligaţiunile vândute de investitorii străini, dar şi de spaniolii care îşi transferă economiile în bănci străine.

CURENTUL

Victor Socaciu riscă să colinde pe la ANI după ce şi-a "vândut" nevasta pe 120.000 de euro

Declaraţiile de avere ale politicienilor noştri se dovedesc a fi, întotdeauna, o lectură deosebit de interesantă. Iar în acest sens, ultimul care ne-a atras atenţia este guralivul deputat PSD Victor Socaciu. Un parlamentar bun de gură, în a cărui declaraţie, dată pe propria răspundere şi semnată de mâna lui, a "răsărit", brusc, suma de 120.000 de euro. Ceea ce au descoperit ziariştii este o poveste sordidă care-l descrie pe distinsul deputat PSD Victor Socaciu, ca pe un "geambaş" care, înaintea divorţului, a scos o mare sumă de bani de la amantul în braţele căruia i-a plecat propria nevastă. Iar dacă presa are dreptate, este o poveste urâtă, sfârşit penibil al unei căsnicii destrămate după mulţi ani de convieţuire. O poveste care i-ar putea aduce şi probleme penale deputatului PSD, având în vedere că nu a specificat în declaraţia de avere provenienţa banilor.

Iresponsabilul Crin a lu' Căcărău îşi reia obiceiurile de chiulangiu

Aceste zile de început ale sesiunii parlamentare de toamnă au fost marcate de certuri evidente între reprezentanţii USL şi cei ai PDL. Tot conflictul a fost cauzat de veşnica împărţire a funcţiilor. Tocmai de la această acţiune a lipsit şeful Senatului, Crin Antonescu, cel care ar fi trebuit să fie un mediator în acest conflict pentru a nu se bloca activitatea acestui for. Dar Crin este departe de a-i păsa de ce se întâmplă cu România, cu Senatul, sau chiar şi cu Partidul Liberal. Ca de obicei, el este întotdeauna preocupat de alte probleme de natură personală. Un egocentrism care l-a caracterizat tot timpul pe acest personaj dubios al politicii româneşti, o formă fără fond cu ambâţ politic şi fără dorinţă de muncă. O trăsătură care, în viziunea PSD-ului, îl recomanda perfect pentru postul de preşedinte nejucător veşnic somnoros pe holurile Cotrocenilor, în timp ce PSD-ul ţinea toate frâiele puterii executive.

CURIERUL NATIONAL

10 schimbări majore în pieţele financiare

Analistul financiar Nick Colas observă că lumea investiţională cunoaşte transformări profunde. Principiul "cumpără şi păstrează", selecţia acţiunilor studiind fundamentele, robusteţea sistemului şi randamentele mari pe fondul unui avans economic consistent ţin de trecut. Fragilitatea sistemică, precumpănirea deciziilor politice, randamentele mici, creşterea economică anemică şi volatilitatea nimicitoare sunt noile trăsături ale pieţelor. Paradigmele investiţionale se schimbă, scrie analistul financiar Nick Colas de la ConvergEx într-un raport recent preluat de publicaţia în format electronic Zero Hedge. Ceea ce era valabil acum 20-30 de ani, nu mai corespunde realităţilor pieţei de astăzi, iar sistemul financiar global traversează o tranziţie grea, caracterizată de o trecere simultană de la paradigme investiţionale vechi la altele noi, care nu sunt neapărat superioare ci, dimpotrivă, pot fi chiar inferioare.

Vor favoriza pachetele generice contrabanda cu ţigări?

Proiectul CE stipulează introducerea unor ambalaje fără însemne grafice, ceea ce presupune eliminarea tuturor formelor de prezentare a mărcii. Gilda Lazăr (JTI): Produsele contrafăcute şi de contrabandă vor fi mai uşor de produs, de distribuit şi de vândut. Adrian Popa (BAT): Aceste propuneri ridică noi bariere concurenţei şi comerţului pe piaţa internă europeană.

Încă 60 mil. euro pentru cei ce vor să investească în irigaţii

Banii alocaţi suplimentar de APDRP sunt disponibili până la 15 octombrie şi pot fi ceruţi şi pentru modernizare sau retehnologizare. Potrivit Ministerului Agriculturii, seceta a afectat peste 3,7 mil. ha teren, adică peste 40% din suprafaţa arabilă. Exploataţiile de mici dimensiuni şi de subzistenţă, deţinute de persoane fizice, au suferit cel mai mult de pe urma secetei.

Băsescu: Trebuie să fim parte la supravegherea bancară în zona euro

"România şi toate statele din zona non-euro trebuie să găsească formula de a participa la sistemul de supraveghere bancară propus pentru zona euro, astfel că Bucureştiul trebuie să facă prioritate din îndeplinirea condiţiilor de trecere la euro". Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, ieri, că România şi toate statele din zona non-euro trebuie să găsească formula de a participa la sistemul de supraveghere bancară propus pentru zona euro, astfel că Bucureştiul trebuie să facă prioritate din îndeplinirea condiţiilor de trecere la euro, informează Mediafax.

Bulgaria suspendă planurile de aderare la zona euro

Pe fondul deteriorării condiţiilor economice şi al incertitudinilor legate de viitorul blocului monetar, guvernul de la Sofia consideră că aderarea la UE nu mai este benefică. Programul Bulgariei de adoptare a monedei euro s-a schimbat odată cu evoluţia crizei financiare de pe continent. Bulgaria a îngheţat pe termen nelimitat planurile de adoptare a monedei euro, în contextul crizei datoriilor de stat, considerând că aderarea la uniunea monetară nu ar mai aduce vreun beneficiu, ci numai costuri. Premierul Boiko Borisov şi ministrul Finanţelor, Simeon Djankov, au declarat că decizia de a suspenda planurile de aderare la zona euro, un vechi obiectiv pe termen lung al mai multor guvernări de la Sofia, este o consecinţă a deteriorării condiţiilor economice şi incertitudinilor legate de viitorul blocului monetar, alături de schimbarea "decisivă" a opiniei publice din ţară privind adoptarea euro, la începutul celui de-al treilea an de austeritate, potrivit WSJ.com.

EVENIMENTUL ZILEI

INTERVIURILE 2+1. Mihai Răzvan Ungureanu: "Antonescu vrea să atragă atenţia printr-un naţionalism de grotă"

Într-un interviu exclusiv acordat "Evenimentului zilei", fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu spune că cei doi co - preşedinţi ai USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta, sunt repetenţi la politică şi îi acuză că au decredibilizat România în plan extern. MRU vorbeşte şi despre coagularea Dreptei, admiţând că negocierile ar putea fi tensionate. Singurul exerciţiu de negociere real a fost pe substanţa manifestului semnat săptămâna trecută. Urmează ca echipele de negociere să se întâlnească pe programul politic al viitoarei alianţe electorale, aceste echipe se vor întâlni în septembrie. Nimeni nu se iluzionează că ar fi nişte discuţii fără accente mai dure. Sunt patru formaţiuni politice care participă,

Victor Ponta vrea un procuror controversat la şefia DNA

Victor Ponta a găsit un înlocuitor pentru procurorul-şef Daniel Morar. Surse din PSD susţin că acesta vrea să-l pună la şefia DNA pe unul dintre partenerii săi de raliuri, procurorul DIICOT Marian Drilea. La şedinţa de Guvern de la sfârşitul săptămânii trecute, Victor Ponta i-a cerut public ministrului PNL al Justiţiei, Mona Pivniceru, să demareze procedurile de numire a unui nou procuror general şi al unui nou şef la DNA. Mandatul lui Morar la conducerea DNA a expirat în luna august şi a fost prelungit, prin delegare, cu şase luni. Drilea, propus de Ponta să-i ocupe locul, are un trecut controversat. El a fost pus sub acuzare într-un dosar de falsificare a unor documente DGIPI. Ponta şi Drilea au aceeaşi pasiune pentru viteză şi au participat împreună, în ultimii cinci ani, la zeci de curse în campionatul naţional de raliuri.

Voiculescu se bate cu Mazăre şi cu PNL pentru Transporturi

Trustul patronat de Dan Voiculescu îl atacă pe un apropiat al liderilor PNL. Miza: obţinerea unor posturi cheie în Ministerul Transporturilor. Ministerul Transporturilor, una dintre cele mai bănoase instituţii de stat, a devenit ţinta partidelor aflate la guvernare. În timp ce PNL şi-a adjudecat ministerul, în urma negocierilor purtate cu PSD şi PC, liderul conservatorilor, Dan Voiculescu, vrea mai multe posturi la drumuri. În plus, Radu Mazăre şi-a pus om cheie în minister: Valentin Preda-fostul consilier al primarului Constanţei şi actual secretar de stat - despre care surse din cadrul instituţiei spun că ar conduce, de fapt, ministerul. Pe de altă parte, surse din cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) au explicat, pentru EVZ, că Dan Voiculescu vrea să-şi pună mai mulţi oameni cheie în Compania Naţională, dar şi în ministerul Transporturilor.

JURNALUL NATIONAL

Băsescu, prima declaraţie OFICIALĂ după întoarcerea la Cotroceni: O majoritate parlamentară a considerat că poate face ţăndări statul de drept

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la întâlnirea cu diplomaţii români, că, în perioada 3-6 iulie, o majoritate parlamentară a considerat că "poate face ţăndări statul de drept", ceea ce a făcut ca România să fie "pusă sub lupa" aliaţilor săi. - Din păcate, în iulie în perioada 3-6 iulie, o majoritate parlamentară a considerat că poate face ţăndări statul de drept - destituirea avocatului poporului, emiterea OG prin care Curţii Constituţionale i se lua atributul de a superviza hotărârile Parlamentului, destituirea primilor trei oameni în stat, ocuparea Radiolui şi TVR. Asta a făcut ca reacţia aliaţilor noştri să fie foarte puternică pentru că majoritatea parlamentară nerezultată din alegeri a încălcat în mod grav criteriile de la Copenhaga

Titus Corlăţean: Mesajul transmis de Băsescu ţine de politica internă. Poziţiile noastre sunt fundamental diferite

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, la Cotroceni, că mesajul transmis de către preşedintele Băsescu a fost de politică internă, el susţinând că "viziunile sunt fundamental diferite" şi că îl preocupă "dualitatea" în politica externă. "Primul-ministru va transmite o corespondenţă pe tema modului în carte România îşi îndeplineşte aceste criterii MCV, o corespondenţă la CE, la Bruxelles, dar voi insista faţă de corpul diplomatic să separăm în mod clar şi net aspectele de politică internă, de bătălie politică, de cele care ţin de interesul naţional românesc. Iar din acest punct de vedere, pe primul punct al intervenţiei preşedintelui, poziţiile sunt fundamental diferite. Să păstrăm un necesar echilibru pentru a nu transmite de la Bucureşti nişte mesaje care ne dezavantajează", a declarat Corlăţean, la Cotroceni, după întâlnirea preşedintelui Băsescu cu diplomaţii români, la care a fost şi el prezent.

Bâlbe nucleare pe banii Hidroelectrica

Compania a aruncat pe Apa Sâmbetei bani pentru răcirea celei de-a doua centrale nucleare care există doar pe hârtie. A doua centrală nucleară a României ar putea fi construită pe Râul Olt, în sectorul Făgăraş-Hoghiz din judeţul Braşov, locaţie în care Hidroelectrica a investit deja sume mari de bani, deşi nu era treaba sa. Între funcţiunile acesteia se enumeră "asigurarea unui debit de 35 mc/s pentru alimentarea cu apă industrială şi potabilă a obiectivelor economice de pe cursul Oltului, inclusiv a apei de răcire necesară pentru viitoarea centrală nuclearo-electrică care se va amplasa în această zonă", potrivit raportului Euro Insol întocmit de Remus Borza.

Moody's a coborât perspectiva ratingului pentru credit a Uniunii Europene la "negativă"

Agenţia de rating Moody's Investors Service a coborât perspectiva ratingului pentru credit a Uniunii Europene la "negativă", pentru a reflecta riscurile Germaniei, Franţei, Marii Britanii şi Olandei, cele patru ţări din grupul de 27 cu ratinguri AAA şi care reprezintă în jur de 45 la sută din veniturile bugetare ale UE. "Modificarea reflectă perspectiva negativă atribuită ratingurilor Aaa ale statelor membre care au contribuţii semnificative la bugetul UE. Situaţia de credit a acestor state membre este puternic corelată, deoarece toate sunt expuse, în diferite grade, la criza datoriilor de stat din zona euro", notează Moody's într-un comunicat.

Inedit. O asociaţie de bloc şi-a investit fondul de rulment pe piaţa de capital

O asociaţie de proprietari de apartamente de bloc şi-a plasat fondul de rulment într-un portofoliu de investiţii administrat de firma de specialitate Certinvest. Valoarea portofoliului este echivalentul a 25.000 de euro, după ce administratorul a obţinut un randament de 12% în primul an de gestiune, potrivit datelor Cetinvest furnizate redacţiei ECONOMICA.NET. Firma administrează multe conturi deschise de părinţi pentru copii.

NATIONAL

Basescu da semnalul de atac pentru DNA si Parchetul General

Institutiile patronate de Daniel Morar si Laura Kovesi nu s-au inclinat in fata "furiei politice", facilitand astfel "resetarea" statului de drept, sustine Traian Basescu. Facuta in prima aparitie publica dupa revenirea la Cotroceni, afirmatia da aripi celor doua institutii hulite de uselisti si se leaga suspect de bine de un zvon recent pus in circulatie: "urmeaza o retinere rasunatoare, din zona USL". Situatie in care coabitarea pe care incearca sa o impuna europenii, in vederea pacificarii malurilor politice ale Dambovitei, devine o simpla vorba de claca.

PSD e dus cu pluta. In Delta, pentru impartirea colegiilor!

Constienti de faptul ca repartizarea colegiilor se va lasa cu scandal, liderii social-democrati iau in calcul organizarea Comitetului Executiv National intr-un loc de unde sa nu razbata urletele si zicerile de mama. In perioada 14-15 septembrie, pesedistii o vor arde "undercover" , cu stuf si papura in cap, intr-o zona ferita de ochii curiosilor. Cel putin asa sustin surse din cadrul partidului, care ne-au declarat ca reuniunea Comitetului Executiv National ar putea sa se desfasoare fie la Techirghiol (judetul Constanta), fie la Murighiol (judetul Tulcea). UNPR, principala problema a PSD- "Sunt colegi care nu vor sa auda de intelegerea facuta cu Gabriel Oprea si care sunt convinsi ca, odata ajunsi in Parlament, uneperistii vor trada din nou, alegand tot tabara lui Basescu", a explicat un lider PSD.

Ioan Rus trage dupa el zeci de sefi din Politie in dosarul "Referendumului"

Dupa ce fostul ministru Ioan Rus a colaborat sincer si complet cu procurorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, acestia au inceput sa trimita pe banda rulanta convocari pentru audierea unor sefi din ministerul de Interne. Ieri a fost randul secretarului de stat pentru relatia cu Institutiile Prefectului, Constantin Catalin Chiper, sa se prezinte in fata procurorilor, citati fiind si Florin Baba, adjunctul Directiei pentru Evidenta Populatiei si jurista directiei, Laura Cusa. Mai multe surse judiciare sustin ca deja sunt programati pentru audieri nenumarati alti sefi ai structurilor teritoriale ale Politiei, acestia fiind martori in dosarul in care sunt cercetati fostul ministru Victor Paul Dobre, secretarul de stat Ioan Cabulea si seful Directiei de Evidenta Populatiei, Constantin Manoloiu.

PUTEREA

Băsescu şi agentul Rus

În primele declaraţii după ce s-a întors la Cotroceni, Traian Băsescu a atacat dur USL, afirmând că "o majoritate parlamentară nerezultată din alegeri a vrut să facă ţăndări statul de drept", dar a menţionat că instituţii ca MAI (condus de Ioan Rus) şi INS nu au răspuns comenzilor politice, motiv pentru care statul de drept a funcţionat. Practic, Băsescu l-a felicitat pe fostul ministru Ioan Rus că a rezistat presiunilor USL şi nu a falsificat listele electorale. Pe de altă parte, Mihail Neamţu, liderul Noii Republici, a scris pe o reţea de socializare că după alegerile parlamentare, dacă se va impune o majoritate USL, Băsescu îl va propune premier pe Ioan Rus, şi nu pe Victor Ponta. În replică, cei din USL au spus că declaraţiile ar putea constitui motiv pentru o altă suspendare a lui Băsescu.

Senatul Universităţii decide asupra plagiatului. 12 septembrie - Ziua Z pentru Ponta

Senatul Universităţii din Bucureşti (UB) va stabili, pe 12 septembrie, dacă va transmite către Ministerul Educaţiei dosarul complet în cazul tezei de doctorat a lui Victor Ponta. Verdictul Comisiei de Etică din cadrul UB, cel de-al treilea pus pe teza premierului, a fost clar: lucrarea este un colaj din mai multe lucrări ştiinţifice, după cum a anunţat chiar preşedintele forului, prof. dr. Marian Popescu.

Avertisment de la Comisia Europeană privind achiziţia de avioane

Redotarea armatelor din România, Bulgaria şi Cehia, în special cu avioane noi, provoacă îngrijorarea Comisiei Europene cu privire la achiziţionarea de aparate noi fără organizarea de licitaţii. Comisia a trimis, în acest sens, scrisori guvernelor din cele trei ţări prin care le avertizează să respecte legislaţia UE privind transparenţa achiziţiilor din domeniul apărării, informează Business New Europe (BNE). Ţările vizate ar urma să cumpere, în următorii zece ani, peste 200 de avioane. Avertismentul CE este interpretat ca o îngrijorare pentru bugetele foarte importante care vor fi destinate acestor aparate de zbor şi care ar putea să fie pierdute de industria europeană de apărare, în favoarea celei americane, de exemplu.

ROMANIA LIBERA

Reizbucneşte conflictul care a dus la suspendarea lui Băsescu. Cine decide orientarea strategică a României?

Prima sarcină dificilă cu care se vor întoarce la post ambasadorii români din statele UE va fi să adopte una dintre cele două versiuni contradictorii privind evenimentele din ultimele două luni de la Bucureşti atunci când li se vor cere explicaţii din respectivele capitale. A fost un proces perfect legitim şi democratic, aşa cum le-au transmis premierul şi ministrul de Externe, sau, din contră, un asalt grav la adresa statului de drept, după cum crede preşedintele? De fapt, dilema aceasta descrie perfect situaţia actuală, de sciziune fundamentală la vârful conducerii statului. Sciziune şi mai evidentă dacă ne gândim, de pildă, că opţiunea privind accelerarea sau aprofundarea integrării europene a României rămâne cea mai mare necunoscută a politicii externe româneşti după preluarea puterii de către USL. Un singur exemplu: integrarea presupune adoptarea condiţiilor fiscale şi bugetare stricte fixate de Tratatul Fiscal.

Se aprinde fitilul în PNL

Partizanii lui Călin Popescu Tăriceanu şi cei ai lui Ludovic Orban strâng rândurile în unele filiale PNL din Ardeal, încurajaţi fiind şi de ecourile eşecului USL la referendumul pentru demiterea şefului statului. Eşecul referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu a reaprins nemulţumirea unora dintre liderii PNL din Ardeal. Şi asta cu atât mai mult cu cât ei văd că şansele de a obţine o victorie la scor la alegerile parlamentare sunt tot mai îndepărtate. Cele mai vizibile "mişcări de trupe" sunt în filialele în care PDL a rezistat cel mai bine şocului de la alegerile locale, iar poziţia USL este tot mai şubredă. Este vorba de Cluj, Alba şi Arad.

Codul Electoral redactat de AEP propune ca demiterea preşedintelui să fie decisă fără cvorum

Codul Electoral redactat de AEP şi repus în discuţie publică de această instituţie propune ca demiterea preşedintelui să fie decisă fără condiţia întrunirii cvorumului la referendum, în timp ce pentru alte tipuri de consultări populare, precum revizuirea Constituţiei acest prag este menţinut, potrivit Realitatea.net. În acest proiect, AEP reglementează modul de desfăşurare şi validare a referendumurilor naţionale şi locale. Referendumul naţional constituie forma şi mijlocul de consultare directă şi de exprimare a voinţei suverane a poporului român prin vot universal, liber, egal, secret şi direct, cu privire la: revizuirea Constituţiei, demiterea Preşedintelui României şi probleme de interes naţional.

Berceanu: Este pentru prima dată când o sesiune începe fără prezenţa preşedintelui Senatului

"Eu am intrat în Parlament, în CPUN şi am fost parlamentar de atunci în toate sesiunile - mai întâi deputat foarte multă vreme, apoi, de vreo şapte ani şi ceva, senator. Şi este prima dată, la Camera Deputaţilor sau la Senat, când începe sesiunea fără prezenţa preşedintelui respectivei Camere. Cred că este un precedent care nu ar trebui să se mai repete pentru că s-a intonat imnul, e un moment solemn şi dacă 22 de ani şi jumătate nu s-a întâmplat aşa ceva, ar fi bine ca nici de aici încolo să nu se mai întâmple", a spus Berceanu. El a ţinut să mai constate că majoritatea actualului Birou Permanent al Senatului cuprinde senatori care au intrat în legislativ pe listele PDL.

Antonescu a semnat marţi o decizie potrivit căreia Filip conduce Senatul pe 4 şi pe 5 septembrie

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a semnat, marţi, o decizie, publicată în Monitorul Oficial, potrivit căreia, în perioada 4-5 septembrie 2012, conducerea Senatului va fi asigurată de către senatorul Petru Filip, vicepreşedinte al Senatului, potrivit Mediafax. Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a susţinut, marţi, că delegarea vicepreşedintelui Senatului, Petru Filip (PSD), pentru asigurarea conducerii Senatului se prelungeşte automat. El a făcut aceste declaraţii după ce a fost întrebat dacă Petru Filip mai poate conduce şedinţele Senatului şi pe cele ale Biroului Permanent, în condiţiile în care delegarea sa a expirat luni, 3 septembrie.

ZIARUL FINANCIAR

România împrumută de pe piaţa externă încă 750 mil. euro ca să refacă rezerva cerută de FMI

Ministerul Finanţelor a revenit ieri pe piaţa internaţională şi a majorat datoria externă în valută cu încă 750 mil. euro împrumutându-se la un randament de 5,1% prin euroobligaţiuni pe şase ani în încercarea de a scăpa de presiunea băncilor locale care cer dobânzi mai mari la lei şi pentru a reconstitui rezerva de valută din Trezoreria statului erodată în ultimele luni. "A fost un real succes, am încheiat astăzi o emisiune de eurobonduri în urma căreia la Finanţe vor intra 750 mil. euro. Practic, prin această emisiune se va majora rezerva valutară. Obligaţiunile sunt pe 6 ani, cu o dobândă cuprinsă între 5,1% şi 5,15%", a declarat ieri Florin Georgescu, ministru al finanţelor şi vicepremier la reuniunea anuală a ambasadorilor, organizată de Ministerul Afacerilor Externe, imediat după ce a fost sunat de guvernatorul BNR Mugur Isărescu de la care a aflat vestea.

Ritmul de construcţie a autostrăzilor, la circa 5%

Cele mai importante zece şantiere de autostrăzi din România, printre care Suplacu de Barcău-Borş, Nădlac-Arad sau Deva-Orăştie, au înaintat, în medie, cu circa 5% în perioada 1 iulie-1 august, relevă o analiză a ZF pe baza informaţiilor transmise de Compania Naţională de Au­tostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). Ritmul cu care au avansat aceste şantiere este similar celui înregistrat în prima lună de vară, însă este sub cel din luna mai, când autostrăzile înaintau cu circa 7%, în medie. Compania de drumuri a plătit până acum circa 1 miliard de euro pe aceste zece autostrăzi, din valoarea totală contractuală de aproape 1,8 miliarde de euro.

Lista "celor mai slabi" ambasadori ai României: pieţele primilor trei generează împreună un deficit comercial de 6,5 miliarde de euro

Alexandru Micula (Ungaria), Nicolae Ureche (Kazahstan) şi Romulus-Doru Costea (China) sunt "cei mai slabi" ambasadori ai României în funcţie de deficitul comercial înregistrat de economia locală în relaţiile comerciale cu aceste pieţe, arată o analiză a ZF, făcută pe baza datelor de import-export pe 2011 ale Institului Naţional de Statistică (INS). Primele zece ţări din top adună împreună un deficit comercial de aproximativ 10 miliarde de euro, din care Ungaria, Kazahstan şi China, economiile aflate pe podium, reprezintă două treimi. Dacă deficitele unor ţări prezente în top precum Kazahstan sau Rusia pot fi explicate ca urmare a dezechilibrelor din balanţa energetică, mult mai greu de explicat sunt dezechilibrele din pieţe precum cea austriacă, poloneză sau maghiară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb