REVISTA PRESEI 05.10.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 5 octombrie 2011

ADEVARUL

Europa grăbeşte falimentul Greciei

Miniştrii europeni de Finanţe au amânat plata unei tranşe de împrumut către Grecia. Administraţia elenă ar putea rămâne fără bani de pensii şi salarii în câteva zile. Întârzierea plăţii împrumutului de opt miliarde de euro, despre care Grecia spunea că are nevoie pentru plata pensiilor şi salariilor pe octombrie, şi amânarea acordului pentru implicarea sectorul privat a crescut posibilitatea unui faliment al Greciei. Moneda euro a ajuns la cel mai scăzut nivel în ultimele nouă luni faţă de yen şi dolar. "Piaţa este din ce în ce mai îngrijorată în legătură cu criza grecească dar mai ales cu nenorocirea în cazul unui faliment necontrolat", a declarat Jane Foley, strateg valutar la Rabobank, citat de Reuters.

Loviturile băncilor

Încrederea investitorilor a fost de asemenea lovită şi de adâncirea problemelor băncii franco-belgiane Dexia, un creditor pentru municipalităţi - acum "împrumuturi toxice"- şi care deţine părţi din datoria grecească şi din alte zone afectate de criza datoriilor. Acţiunile Dexia au scăzut ieri cu peste 20 la sută, dupa ce luni au pierdut 10 procente. Ziarele din Belgia au avut ieri pe prima pagină ştiri despre problemele de la Dexia după ce, în cursul nopţii, Consiliul de administraţie al băncii a avut o reuniune de urgenţă în care dificultăţile şi zvonurile unei posibile prăbuşiri a băncii nu au putut fi oprite. "O catastrofă" titra cotidianul "SudPresse", în timp ce "Le Soir.be" a relatat non-stop despre prăbuşirea acţiunilor băncii.

Trichet îi lasă o bancă "putredă" lui Super Mario

Mâine va avea loc ultima şedinţă a BCE prezidată de Jean-Claude Trichet. Succesorul său, Mario Draghi, preia o instituţie cu probleme. Atât de legat este numele francezului Jean-Claude Trichet de moneda unică încât acesta este poreclit "Domnul Euro". El a condus Banca Centrală Europeană (BCE) în ultimii opt ani. A dus o politică monetară clară, îndreptată spre controlarea inflaţiei, după modelul parafat de Bundesbank, banca centrală a Germaniei. Acum, mandatul francezului se termină, iar în locul său va veni Mario Draghi, guvernatorul băncii centrale a Italiei. Guvernatorul băncii centrale a Italiei a căpătat porecla de "Super Mario" atunci când, în mijlocul unui scandal izbunit în jurul premierului Silvio Berlusconi, presa îl numea pe Draghi candidatul ideal pentru preluarea funcţiei.

Trimestrul II, balon de oxigen pentru familii

În lunile de vară, veniturile populaţiei au crescut, iar preţurile au scăzut. Cu toate acestea, puterea de cumpărare încă nu şi-a consolidat o tendinţă ascendentă. Câţiva indicatori de bază arată că economiile gospodăriilor populaţiei au avut parte de un balon de oxigen în perioada mai-iulie (trimestrul al doilea) din acest an. Potrivit datelor din Ancheta Bugetelor de Familie, raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică, veniturile lunare au crescut de la 2.318 lei pe gospodărie în primul trimestru la 2.408 lei în cel de-al doilea, iar veniturile pe persoană au urcat de la 804 la 835 de lei. În acelaşi timp, şi preţurile au scăzut uşor în lunile de vară, ceea ce a revigorat puterea de cumpărare a familiilor.

Isărescu: Nu e loc de scăderea impozitării

Guvernatorul Băncii Naţionale a României compară această măsură cu un medicament care "te vindecă de ficat, dar te omoară de inimă". Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), trage un semnal de alarmă şi afirmă că statul român ar trebui să ia în calcul reducerea contribuţiilor sociale şi a impozitării doar în condiţiile în care "statul poate finanţa aceste cheltuieli". Pentru a susţine această idee, guvernatorul BNR a apelat la o comparaţie. "Este exact ca la doctor, care îţi spune ia medicamentul ăsta, te vindecă de ficat, dar te omoară de inimă", a declarat Isărescu în cadrul evenimentului "Romania Financial Forum".

Şomajul îşi reia creşterea puternică în Spania

Aproape 100.000 de persoane au fost concediate, în Spania, în luna septembrie, aceasta fiind cea mai mare creştere lunară înregistrată din ianuarie. Numărul celor rămaşi fără job a ajuns astfel la 4,2 milioane de persoane. Spania are cea mai mare rată a şomajului din Europa (21% şomaj). Ministrul spaniol de finanţe, Elena Salgado, a declarat azi, la întâlnirea de criză de la Luxemburg, că datele pe septembrie arată mai rău decât se aşteptau, dar asta nu va afecta programul de redresare. Cei mai mulţi noi şomeri provin din domenii sezoniere, turism şi agricultură. Grav este că unul din şase noi concediaţi vine din sistemul bugetar, din sănătate şi educaţie.

Prima doamnă a Islandei protestează în stradă alături de popor

Dorrit Moussaieff, soţia preşedintelui islandez Ólafur Ragnar Grímsson, îşi manifestă susţinerea faţă de miile de manifestanţi ce condamnă politica guvernului. În faţa parlamentului din capitala Reykjavik, de mai multe zile se adună mii de persoane nemulţumite efectele crizei economice care nu ocoleşte nici Islanda. Islandezii sunt indignaţi însă de modul în care guvernanţii gestionează (sau mai bine zis, nu) această criză. Ieri, Dorrit Moussaieff şi-a arătat solidaritatea cu mulţimea furioasă care, în semn de protest, a aruncat cu ouă într-un deputat venit să calmeze spiritele. Mai întâi, ea a îmbrăţişat câţiva demonstranţi, apoi şi-a abandonat soţul în spatele cordonului de protecţie, pentru a se alătura apoi mulţimii de protestatari.

Cum a prăduit Luca hotelurile sindicatelor

Prim-vicepreşedintele CNSLR-Frăţia este acuzat că şi-ar fi folosit autoritatea de lider de sindicat pentru a obţine beneficii personale. Prim-vicepreşedintele CNSLR-Frăţia, Liviu Luca (58 de ani), a fost pus sub învinuire de procurorii anticorupţie, fiind acuzat de înstrăinarea patrimoniului confederaţiei sindicale unei firme din Timişoara. Scandalul legat de patrimoniul CNSLR a izbucnit la 12 mai 2011, la scurt timp după arestarea preventivă a fostului preşedinte al confederaţiei sindicale Marius Petcu, cel care încheiase în primă fază contractul de management cu Tour Mirinvest SRL Timişoara, document prin care hotelurile din patrimoniul CNSLR-Frăţia urmau să fie administrate de SRL-ul din capitala Banatului.

Culturile anului viitor, aproape compromise

Din cauza umidităţii prea reduse la sol, însămânţările de toamnă întârzie şi plantele riscă să nu reziste la îngheţul din această iarnă, avertizează specialiştii în pedologie. Cele mai nocive efecte ale secetei din această toamnă nu se regăsesc atât în recolta pe 2011 (care este în mare parte pusă deja la adăpost), cât se vor vedea în anul agricol 2012. Dacă acum agricultorii au sacii-n căruţă, pregătirea pentru ce va fi la anul a devenit o mare problemă. Pe de-o parte, lipsa ploilor îi obligă pe cultivatori să amâne însămânţările de toamnă, iar pe de altă parte tocmai această întârziere ar putea fi fatală viitoarelor culturi. Există plante care ar trebui să fi răsărit deja, astfel ca la primele îngheţuri să aibă o anumită înălţime şi să reziste frigului, şi tocmai aceste plante - printre care se numără lucerna şi rapiţa - nici măcar nu au fost încă însămânţate, din cauza secetei.

Putin: Uniune Eurasiatică după model UE

Premierul Putin vrea să înfiinţeze un spaţiu economic comun pornind de la Rusia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan. Rusia, Belarusul şi Kazah­stanul vor crea o piaţă comună cu milioane de consumatori în momentul înfiinţării Spaţiului Economic Comun (SEC) la 1 ianuarie 2012, scrie premierul rus, Vladimir Putin, într-un articol intitulat "Un nou proiect de integrare pentru Eurasia: Viitorul se naşte astăzi", apărut în cotidianul "Izvestia". Uniunea Vamală şi Spaţiul economic unic, formate în prezent din Rusia, Belarus şi Kazahstan, la care au aderat ulterior şi Kîrgîzstanul şi Tadjikistanul, vor deveni în viitor baza pentru o Uniune economică Eurasiatică, subliniază Putin.

CURENTUL

23 August 2003 - ziua în care Cernavodă a trecut pe lângă Fukushima. Dezvăluire dramatică din Dosarul Hidroelectrica.

Recent trimis pe masa judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde a fost înregistrat sub numărul 7774/1/2011, Dosarul Hidroelectrica face, pentru prima dată, o radiografie complexă a jafului care se petrece, de ani buni, în sistemul energetic naţional. Jaf detaliat, pas cu pas, în cele 713 pagini ale rechizitoriul cauzei. În hăţişul de documente oficiale prelucrate de anchetatorii DIICOT există şi nişte declaraţii stupefiante, date de personaje implicate în acest circuit labirintic. Declaraţii care arată că, în secetoasa vară din 2003, am trecut razant pe lângă o catastrofă nucleară. Aceste declaraţii vorbesc despre faptul că, pe 23 august 2003, Centrala Nucleară de la Cernavodă s-a oprit accidental din lipsa apei de răcire.

Ruşii îl atacă pe Băsescu prin producţii "moldoveniste"

În timp ce zilele acestea ministrul Economiei, Ion Ariton, se întâlneşte cu şeful Gazprom, Alexei Miller, precum şi cu şefii Mechel şi Lukoil, trei companii mamut în domeniile energetic şi metalurgic, în cadrul unei vizite pe care o efectuează la Moscova în perioada 3-5 octombrie, "oamenii de bine" de la Moscova lansează în mass-media tot soiul de "provocaţii" inutile prin care se încearcă, într-o mentalitate sovietică, inducerea unor anumite idei anti-româneşti. Moskva-Film prezintă: În documentarul "Strategia" realizat de Institutul Rus pentru Cercetări Strategice (IRCS), instituţie subvenţionată de guvernul rus, se povesteşte cum "imperialiştii" români vor să hărţuiască lagărul rusesc cu tot cu Maica Rusia. Tocmai până la Urali.

Piedone rămâne în PC. Pleacă Mincă?

Prim-vicepreşedintele PC, Cristian Popescu Piedone, a declarat, ieri, că a revenit asupra demisiei din funcţiile din partid întrucânt pentru convocarea unui congres extraodinar este necesară parcurgerea unor etape statutare, menţionând că va decide ulterior dacă va candida la şefia partidului. "Rămân ca să parcurgem toate etapele statutare pentru organizarea unui congres", a spus Piedone în conferinţa de presă susţinută alături de preşedintele PC, Daniel Constantin.

CURIERUL NATIONAL

Ce rămâne după memoria dureroasă a crizei?

Florin Cîţu: În viitor, economia va trebui să pună accentul pe adaptabilitate, pentru a fi mai rezistentă la şocuri. Mugur Isărescu: Memoria experienţelor sociale este destul de scurtă, dar nu este doar confuzie; mai sunt şi lecţii. Lucian Croitoru: Noul tip de public va fi adversarul îndatorării excesive şi va face presiuni pentru responsabilitate fiscală. Experienţele traumatice ale crizei pe care o traversăm vor lăsa cicatrici în memoria colectivă ce vor impune o schimbare a modelelor economice, dar şi a comportamentului actorilor din piaţă şi a liderilor politici - este una dintre concluziile care s-au desprins ieri la Romania Financial Forum.

ANPC a dat deja, anul acesta, amenzi de peste 20 mil. euro

În cazul a două treimi din numărul firmelor controlate au fost aplicate sancţiuni. Au fost găsite mărfuri neconforme de 20 mil. euro. Valoarea despăgubirilor acordate consumatorilor a fost de aproximativ 8 mil. euro. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a soluţionat, în opt luni, peste 32.700 de reclamaţii, valoarea amenzilor aplicate celor aproape 30.000 de operatori economici la care s-au găsit nereguli care au necesitat mai mult decât sancţiuni ridicându-se la 86,6 mil. lei, echivalentul a 20,6 mil. euro.

SUA riscă să pornească un război comercial cu China

Senatul a început dezbaterea unui proiect de lege care ar conduce la restricţii pentru ţările ale căror monede sunt considerate subevaluate de către Trezoreria SUA. Mai multe grupuri de lobby din mediul de afaceri american se opun propunerii, de teama unui război al comerţului cu China, principalul partener comercial al SUA vizat de măsură. Casa Albă consideră că moneda chineză este "subevaluată semnificativ" şi a anunţat că analizează proiectul legislativ. Conform proiectului, Departamentul Trezoreriei ar trebui să elaboreze de 2 ori pe an un raport în care să identifice monedele "subevaluate semnificativ". Guvernele care îşi subevaluează monedele şi nu iau măsuri pentru a corecta această politică s-ar confrunta apoi cu diverse restricţii, precum creşterea taxelor de dumping, interdicţia de a participa la licitaţii federale în SUA.

Elicopterul lui Ben, gata să fie înghiţit de deşertul deflaţionist

Gary Schilling, investitor cu experienţă, spune că achitarea datoriilor a lăsat loc unui proces deflaţionist pe active care se va extinde asupra bunurilor şi serviciilor. "Presiunile deflaţioniste sunt prea mari pentru ca Fed să le administreze". "Deflaţia controlată" este scenariul cel mai probabil, zice un reprezentant al şcolii economice austriece care nu este de acord cu colegii care susţin teza hiperinflaţiei. La aproape zece ani de când actualul şef al Rezervei Federale Americane a ţinut celebrul discurs în care spunea că autoritatea de politică monetară poate combate deflaţia prin aruncarea de bani din elicopter, această perspectivă pare a avea din ce în ce mai mulţi contestatari.

Grupul Dexia, scos la vânzare

Grupul financiar franco-belgian Dexia va fi divizat în două entităţi, procedură prin care vor fi separate activele "toxice" ale băncii, iar activele "bune" vor fi vândute până la sfârşitul acestui an, potrivit ziarului belgian De Standaard, preluat de Reuters. Dexia a resimţit presiuni tot mai dure pe pieţele financiare din cauza expunerii pe datoria de stat a Greciei, iar Consiliul de Administraţie al băncii s-a reunit luni într-o întâlnire de urgenţă care a durat până marţi dimineaţă în încercarea de a găsi o soluţie pentru problemele grupului. Acţiunile Dexia au scăzut luni cu peste 10%, după ce Moody's a lansat avertismente privind lichiditatea băncii în contextul expunerii pe Grecia.

EVENIMENTUL ZILEI

"Evenimentul zilei", un ziar citit de Crin Antonescu şi Victor Ponta

"Evenimentul zilei" este un ziar "pe placul" liderilor opoziţiei. Cel puţin asta rezultă din declaraţiile publice ale lui Crin Antonescu şi Victor Ponta, care, nu de puţine ori, au pomenit numele ziarului, concluzia fiind una singură: îl citesc în fiecare zi. La scurt timp după ce Evz a publicat, la începutul lunii iulie, un material în care se susţinea că omul de afaceri Dinu Patriciu ar intenţiona să creeze "un grup anti-Antonescu" în PNL condus de Teodor Meleşcanu, Antonescu nu ratează momentul şi, într-un interviu acordat Mediafax "comentează" pe larg subiectul.

Cum arată adevărata criză: Într-o ţară de lângă România, 20 de bănci sunt în faliment!

Nu mai puţin de 20 de bănci din Ucraina se află în procedură de lichidare, urmând să fie închise, conform declaraţiei preşedintelui Asociaţiei Băncilor din Ucraina, Aleksandr Sugonyako. Presa din ţara vecină scria, încă de la finele lunii martie, că, în lunile următoare, urmau să fie închise în total circa 50 de bănci. Într-adevăr, sperie numărul impunător de instituţii de creditare care vor pune lacătul pe uşă. Însă este vorba, în general, de bănci mici, iar această situaţie nu prezintă risc sistemic. Mai ales că în Ucraina funcţionează aproape 180 de bănci. Potrivit informaţiilor Băncii Naţionale din Ucraina, la 1 septembrie 2011, 176 de bănci deţineau licenţă pentru desfăşurarea de operaţiuni bancare, transmite portalul Economiceskie novosti.

La ce curs ne vom plăti ratele în euro până la finele anului

Problemele din Uniunea Europeană vor menţine cursul leu/euro la un nivel de 4,3 - 4,35, dar nu este exclus să vedem chiar scăderi mai mari ale monedei naţionale, spun specialiştii. Neîncrederea investitorilor în moneda naţională, cauzată de criza zonei euro, a blocat cursul la peste 4,3 lei/euro în ultimele zile. Implicaţiile imediate ale aprecierii euro sunt scumpirea bunurilor importate din zona euro, dar şi creşterea ratelor la creditele în euro cu câteva procente raportat la nivelul de acum câteva luni. Pentru românii îndatoraţi în euro, ratele la credite sunt cu circa 5-6% mai mari decât în luna aprilie, când a fost momentul de maximă apreciere a leului. De exemplu, la o rată de 300 de euro pe lună, o persoană a plătit, ieri, 1.293 lei, comparativ cu luna aprilie, când rata era de 1.224 lei.

JURNALUL NATIONAL

Producătorii F16 despre propriile avioane, pe care SUA vor să le vândă României: sunt nişte vechituri scumpe

Constrânşi să argumenteze în favoarea producţiei avioanelor de luptă F-35, americanii de la Lockheed Martin au făcut o gafă monumentală, admiţând că avioanele pe care SUA încearcă să le vândă României, Bulgariei şi Croaţiei sunt, practic, nişte vechituri scumpe. "Programul F-35 a fost gândit acum 20 de ani, pentru a înlocui avioanele de luptă F-16. Acestea sunt acum îmbătrânite, vor deveni rapid depăşite, iar întreţinerea lor este prea scumpă", a declarat Sam Grizzle, purtătorul de cuvânt Lockheed Martin, pentru nashuatelegraph.com.

E:ON Gaz: Nu este un moment bun ca Petrom să scumpească gazul

"Există suficientă presiune pe preţ" din partea importurilor, aşa că nu este un moment bun pentru ca Petrom să crească preţul gazelor naturale de producţie internă, a declarat Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România. "Nu este un moment bun pentru creşterea de către OMV Petrom cu 6% a preţului gazelor naturale. OMV Petrom încă nu a luat decizia finală în această privinţă, iar discuţiile cu compania şi Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei continuă", a afirmat Hajdinjak, după o întrevedre la sediul ANRE cu reprezentanţii OMV. Jurnalul Naţional a scris vineri că Petrom şi-a notificat clienţii că va majora preţul gazelor de producţie proprie cu 8% începând cu 1 octombrie, ceea ce va duce la majorarea preţurilor pentru clienţii casnici cu 3% atunci când furnizorii vor cere

Pomenile electorale ne scumpesc curentul electric

La trei ani după ce Parlamentul a votat legea energiilor regenerabile, după lupte seculare între autorităţile române şi Comisia Europeană pe tema supracompensării investitorilor, statul se află în imposibilitatea de a aplica ceea ce exact a votat. Motivul? Aplicarea acesteia ar duce la o scumpire a energiei pentru consumatori cu 10% anul viitor şi cu alţi 30% în 2016-2017, potrivit calculelor realizate de Agenţia Naţională de Reglementare în Energie (ANRE). Guvernul nu a aprobat încă legea care acordă ajutor de stat prin certificate verzi energiilor regenerabile, deoarece se teme de impactul prea mare în factura la electricitate, a acuzat ieri Ionel David, consultant pentru afaceri publice în cadrul Asociaţiei Ro­mâne pentru Energie Eoliană (AREE).

NATIONAL

25 de milioane pe zi, la nevasta, restul la seif!

Ofiterii sub acoperire ai DGA au strans mii de probe ca vamesii si politistii luau atat de multa spaga, ca nu mai stiau pe ce sa o cheltuie. Sumele aflate la mijloc erau fabuloase, niste simpli agenti ajungand sa invarta pe degete sute de milioane pe saptamana. Investigatorii ajunsi pe granita de Est au intalnit si probleme suplimentare fata de colegii lor. In primul rand, spre deosebire de Stamora sau Naidas, cei de aici erau impartiti in doua grupuri distincte. Vamesii si politistii de frontiera nu imparteau banii la oala, fiecare "arma" lucrand separat. "

Cum vrea PDL sa-l cumpere pe Basescu

Stresati de Miscarea Populara initiata de Traian Basescu, pedelistii s-au decis sa cumpere pur si simplu marca inregistrata de Ioana Basescu. Pentru inceput, democratii insista ca proiectul formarii unui pol de dreapta apartine de fapt partidului, chiar daca Basescu "a avut o previziune absolut formidabila" si a inregistrat, prin fiica sa Ioana, "Miscarea Populara". Geniala sau nu, "previziunea" a lasat insa PDL-ul in ofsaid pe partea dreapta a esicherului politic, motiv pentru care democratii se chinuie acum sa gaseasca o formula prin care sa mute Miscarea din ograda Cotroceniului in curtea din Modrogan. "O s-o cumparam, o sa vedem noi cum intram in posesia acestei marci" declara, optimist peste poate, secretarul general Ioan Oltean.

"Vom avea un cutremur de 6 grade in Romania urmatoarea perioada!"

Dupa cutremurul inregistrat marti dimineata (de 4,8 grade), specialistii avertizeaza ca pana la finalul anului in curs, in mod cer va mai fi un cutremur de 6 grade pe Richter. Victorin Toader, seful Laboratorului de Avertizare Seismica din cadrul Institutului de Seismologie Aplicata, a explicat, ca Romania trece de la o perioada seismica mai calma la una agitata, mentionand ca, pana la sfarsitul anului, se poate produce un cutremur cu magnitudinea de 6 grade.

PUTEREA

Omniasig fraiereşte plătitorii de CASCO

Multe şi nu neapărat mărunte sunt necazurile celor care au optat să îşi achiziţioneze un autoturism în sistem de leasing. Un astfel de caz incredibil ne-a fost sesizat de o doamnă din Bucureşti, care, deşi se ştia cu plata la zi a ratelor pentru CASCO, s-a trezit la un moment dat pusă în situaţia de a-şi plăti singură reparaţiile atunci când a avut un incident. La semnarea unui contract de leasing trebuie să accepţi că vei plăti rate la o poliţă CASCO; aceasta nu este încheiată pe numele tău pentru simplul motiv că tu, cel care plăteşti, eşti doar utilizatorul automobilului, dar nu şi proprietarul acestuia.

Mazăre, contracte preferenţiale

Primăria lui Radu Mazăre continuă să facă afaceri "grase" cu o firmă a fostului director adjunct al Agenţiei Naţionale de Locuinţe, pe vremea când aceasta se afla în subordinea ministrului PSD Miron Mitrea. Firma House Consult SRL, aparţinând lui Radu Briban şi soţiei acestuia, va proiecta obiectivul de investiţii ,,Amenajarea integrată a zonei de acces în Portul Turistic Tomis şi Plaja Modern" pentru 233.000 de lei (aproximativ 50.000 de euro). Mai exact, House Consult va întocmi proiectul pentru autorizarea construcţiei, proiectul tehnic şi pe cel pentru detaliile de execuţie. Contractul a fost atribuit pe 23 septembrie.

Vanghelie, audiat la DNA ca martor

Primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, a fost audiat, ieri, la DNA, în calitate de martor, după cum spune chiar el, într-un dosar privind activitatea primăriei sale. La ieşirea din sediul DNA, după aproape o oră, Vanghelie a spus că a fost întrebat despre activitatea instituţiei pe care o conduce, precum şi despre repartizarea fondurilor în cadrul bugetului local. Întrebat dacă sunt şi persoane cercetate penal în cauza în care a fost audiat, Vanghelie a susţinut că nu ştie. "Or fi unii şi cercetaţi penal, nu mă pricep. Nu-mi dau seama, nu mă pricep (...)Pe de altă parte, Vanghelie a susţinut că ancheta procurorilor nu are nici o legătură cu economatele înfiinţatate în 2001.

Fondul Proprietatea, pe butuci

Fondul Proprietatea (FP) a îndeplinit programul de răscumpărare a acţiunilor la care s-a angajat în 2010, următorul pas fiind anularea lor. În acest fel, FP vrea să crească valoarea acţiunilor Fondului, ajunse la valori care diminuează foarte mult despăgubirile nominale. Cea mai gravă problemă este că FP a ajuns la fundul sacului. Nu mai are bani să cumpere acţiuni, iar statul nu mai virează alte pachete ca să mulţumească şi viitorii despăgubiţi. FP a cheltuit 6,34 milioane de lei ca să cumpere ultimele acţiuni din planul său de creştere a valorii acestora şi urmează să fie anulate. Valoarea de răscumpărare a fost de 0,44 lei pe acţiune. În urma finalizării acestei operaţiuni, valoarea de tranzacţionare a acţiunilor FP a scăzut cu 2%, în condiţiile în care valoarea nominală este de 1 leu/acţiune.

ROMANIA LIBERA

Cum ajungi milionar în euro ajutat de un popă, o bancă şi de stat

Prin firmele sale, Mihai Cuptor a luat de la Ban­corex - fosta bancă a Securităţii - peste 20 milioane de euro pe care, ulterior, AVAS a uitat sau nu a mai vrut să le recupereze. De la RA-APPS, Cuptor a primit, în mod suspect, un teren în curtea lui Petre Roman, unde şi-a ridicat un imobil. Nici biserica nu s-a lăsat mai prejos: PS Teodosie i-a făcut cadou un teren în centrul Capitalei. "România liberă" continuă dezvăluirile despre milionarii de la care Fiscul şi AVAS nu reuşesc ( sau nu vor să reuşească) să recupereze datoriile. Pierderile ins­tituţiilor statului sunt consfinţite prin hotărâri judecătoreşti, în baza cărora Mihai Cuptor devine proprietar, fără datorii la stat.

România se bate cu morile de vânt

Românii ar trebui să utilizeze mai multă energie electrică la încălzirea caselor şi a apei pentru a putea permite "o mai bună integrare" a centralelor eoliene în reţea. Creşterea consumului de electricitate noaptea şi un preţ atractiv ar putea fi soluţiile pentru integrarea în reţea a unui număr mai mare de unităţi eoliene. Autorităţile au acordat avize de racordare pentru unităţi eoliene însumând 7.000 de MW, însă reprezentanţii Transelectrica susţin că sistemul energetic naţional permite integrarea a cel mult 3.000 MW. În prezent, sunt în funcţiune unităţi eoliene de peste 700 MW, capacitatea echivalentă a unui reactor nuclear al Centralei de la Cernavodă.

De la colonizator la colonizat, diferă viziunile! de Ilie Serbanescu

Dl Eric Chaney, economistul-şef al gigantului francez de asigurări Axa, cu afaceri în creştere şi în România, a spus, potrivit "Ziarului Financiar", că, în contextul problemelor din Grecia, "băncile greceşti vor avea nevoie de bani şi vor trebui să vândă sucursale şi active din străinătate. Este o oportunitate pentru alte bănci străine sau chiar bănci naţionale, locale, să cumpere bănci greceşti"! Este nu numai logic, chiar şi foarte posibil, dar până la un punct! Dincolo de acest punct este o glumă proastă, într-un fel chiar sinistră! Este ridicol, dacă nu de fapt sinistru, să spui că oportunitatea aparţine şi băncilor naţionale locale! Care bănci naţionale, căci acestea nu mai există?! Mai există doar una rătăcită, care abia îşi trage sufletul şi pe care statul proprietar nu o poate susţine, pentru că, dincolo de orice altceva, el însuşi este ca şi falit sub povara întreţinerii indirecte a băncilor străine din România.

PDL ar prefera remanierea "mică"

Dacă înlocuirea miniştrilor neperformanţi este considerată de conducerea PDL "mai degrabă un subiect de presă", sunt pregătite însă "sacrificii" la nivelul secretarilor de stat. Nu este exclus însă ca în procesul de triere să cântărească mai mult influenţa celor care au determinat numirile. Comisia internă a PDL, înfiin­ţa­tă pentru a analiza perfor­man­ţa persoanelor numite politic în funcţii publice, a verificat şi audiat până acum circa 60 de secretari de stat şi şefi de agenţii, iar "curăţenia" ar urma să demareze în circa zece zile, potrivit vicepreşedintelui PDL, Monica Macovei.

ZIARUL FINANCIAR

Isărescu: Reducerea CAS ar lăsa fără finanţare investiţiile publice începute

Continuarea investiţiilor statului deja în curs este mai importantă decât stimularea investiţiilor făcute de sectorul privat prin reducerea CAS, consideră guvernatorul BNR. Mugur Isărescu susţine că reducerea contribuţiilor sociale sau a impozitelor pentru a susţine creşterea economică - cerută neîntrerupt de mediul de business şi de unii analişti ca soluţie de desprindere decisivă din recesiune - ar putea eşua după şase luni şi ar limita capacitatea statului de a finanţa proiectele de investiţii începute, a căror prioritizare este esenţială.

BCR vrea să ţină leii clienţilor cu dobândă de 14% la sfârşitul celor doi ani. De ce încearcă cea mai mare bancă să prelungească depozitele clienţilor

BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, face o nouă tentativă de a convinge clienţii să economisească pe termen mai lung, punând la bătaie un depozit în lei cu scadenţa la doi ani pentru care plăteşte o dobândă fixă de 14% (7% pe an). Clienţii nu pot face depuneri intermediare, dar pot sparge depozitul pe parcurs primind dobânzi de până la 6% pe an dacă lichidarea are loc după 18 luni. Distorsiunile de pe piaţa depozitelor îngreunează însă astfel de încercări: Bancpost oferă 7,25% pe an la depuneri pe 4 luni, Banca Românească plăteşte aceeaşi dobândă la depozite pe 6 luni şi chiar dacă există diferenţe de percepţie a riscului toate depozitele de până la 100.000 de euro sunt garantate de stat.

Românii lucrează în străinătate ca să-şi plătească datoriile în ţară - studiu

Familiile românilor care au plecat la muncă în străinătate folosec banii trimişi de migranţi pentru a-şi acoperi cheltuielile de întreţinere (73%) sau pentru a-şi plăti datoriile (47%), arată un studiu despre impactul crizei asupra migraţiei românilor realizat de Fundaţia Friedrich Ebert Stiftung. În schimb, numai 33% din gospodările românilor care au copii folosesc banii trimişi din străinătate pentru a plăti taxele de şcolarizare a copiilor. "Cum îşi strâng puţini bani, vin cu gândul de a-şi renova casa întâi. Vin după modelul de afară şi îşi modernizează casa. Dacă nu îşi deschid o afacere, nu e pentru că nu strâng destui bani. E mai degrabă teama de a investi şi de a nu-şi lua banii înapoi", au spus reprezentanţii autorităţilor locale, citaţi în studiu.

SIF-urile în picaj: -15% în ultimele trei zile, -40% în ultimele două luni, -50% până la minimele din 2009. A venit vremea de cumpărare?

Acţiunile celor cinci SIF-uri au fost puternic afectate pe bursă, acestea pierzând până la 15% numai în ultimele trei şedinţe de tranzacţionare pe fondul scăderilor înregistrate de bursele externe. Pe parcursul zilei de ieri, acţiunile SIF-urilor înregistrau la un moment dat corecţii şi de peste 8%, însă spre final şi-au mai revenit, închizând cu scăderi de circa 6-7%. Ti­tlurile SIF Oltenia au închis ieri cu un declin de 7,7% pe al doilea rulaj din piaţă, o scădere similară consemnând şi acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1).

Cine mai plăteşte ratele? Restanţele la creditele acordate în judeţele Bistriţa, Galaţi şi Suceava urcă spre 20%. De ce a fost afectată Moldova cel mai mult?

Aproape o cincime din creditele contractate de populaţie şi de firmele din judeţe precum Bistriţa, Suceava sau Galaţi au ajuns în restanţă, nivelul fiind dublu comparativ cu media naţională. Valoarea cumulată a ratelor neplătite la timp de populaţie şi companii a depăşit 20 miliarde de lei (4,7 mld. euro) la sfârşitul lunii august, ceea ce reprezintă 9,3% din stocul total al creditelor, potrivit datelor BNR. Creditele în lei, în cea mai mare parte finanţări de consum fără garanţii, le dau cele mai mari emoţii bancherilor, ponderea ratelor restante pe acest segment depăşind 11%. "Totul este foarte puternic legat de dezvoltarea economică a unei regiuni. Este normal să existe o legătură strânsă între restanţele companiilor şi cele ale persoanelor fizice deoarece acolo unde companiile au avut probleme au fost mai mulţi oameni disponibilizaţi", comentează analistul Dragoş Cabat.

Statul a mai pierdut un proces cu kazahii de la Rompetrol

Tribunalul Constanţa a respins plângerea prin care statul român a contestat înregistrarea la Registrul Comerţului a majorării de capital din septembrie 2010. Majorarea de capital, prin care statul redevine acţionar al companiei Rompetrol Rafinare (RRC), a fost înregistrată în iulie 2011, după ce Ministerul Finanţelor a pierdut procesul prin care a contestat hotărârile adunării generale a acţionarilor de la RRC din 30 septembrie 2010. Aceasta este o nouă victorie pentru grupul kazah KazMunaiGaz, care a scăpat de plata unei datorii de 571 mil. euro (a Rompetrol Rafinare) către Ministerul Finanţelor, transformând-o în acţiuni. Este vorba despre deja celebrele obligaţiuni emise de Rompetrol Rafinare în 2003 în contul datoriilor istorice ale rafinăriei Petromidia, care i-au permis omului de afaceri Dinu Patriciu să devină unul dintre cei mai bogaţi români în momentul în care a vândut grupul Rompetrol către KazMunaiGaz în august 2007.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb