REVISTA PRESEI 06.01.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 6 ianuarie 2012

ADEVARUL

Acţiunile UniCredit au scăzut până la minimele ultimilor 15 ani

Acţiunile UniCredit au înregistrat ieri una dintre cele mai mari deprecieri din ultimii 15 ani. Căderea a avut loc în urma deciziei companiei de a face o ofertă de vânzare de acţiuni, în valoare de 7.5 miliarde de euro, la un discount de 43% faţă de preţul de piaţă înregistrat în prima zi de tranzacţionare a acestui an, potrivit Bloomberg. Ieri a fost a doua zi în care acţiunile UniCredit scad masiv. Preţul de piaţă al titlurilor băncii italiene au ajuns cu 10% sub minimul istoric înregistrat în ianuarie 1997. Tranzacţiile cu acţiunile băncii, care ieri a pierdut alte 14% din valoarea de piaţă, au fost oprite temporar de două ori pe parcursul şedinţei. Preţul a scăzut cu mai mult de o treime din 14 noiembrie, de când a fost anunţată oferta public de vânzare, astfel că în prezent, valoarea de piaţă a băncii a ajuns la 9.5 miliarde de euro.

Motive de optimism pentru 2012

Potrivit lui Byron Wien Uniunea Europeană va rezista; indicele Standard & Poor's va atinge 1400 de puncte; şomajul în Statele Unite va scădea sub 8%; PIB-ul american va creşte cu peste 3 procente, iar Obama va câştiga în mod cert alegerile viitoare, dacă estimările sale cu privire la rata şomajului şi PIB se vor adeveri. Byron Wien, vice-preşedinte al uneia dintre cele mai importante companii de consultanţă financiară la nivel global - Blacksstone Advisory Partners, anticipează o creştere a pieţelor valutare în 2012, continuarea tendinţei pozitive pentru economia S.U.A. şi găsirea unor soluţii care să rezolve pe termen lung problemele financiare ale Uniunii Europene. "Europa are mult de pierdut dacă se dizolvă Uniunea", spune Wien. Acesta este motivul pentru care Grecia şi Italia nu vor părăsi Uniunea, chiar dacă nu-şi pot plăti datoriile.

Băncile engleze ar putea înăspri criteriile de creditare, dacă turbulenţele din Europa se amplifică

Băncile engleze ar putea înăspri şi mai mult criteriile de acordare a creditelor pentru companii şi gospodării, începând încă din prima parte a acestui an, ca urmare a dificultăţilor tot mai mari pe care le au în a găsi finanţări pe piaţa interbancară. O astfel de măsură ar pune însă serios în pericol investiţiile şi creşterea economică a Marii Britanii. "De modul în care va evolua criza în zona euro şi de modul în care asta va influenţa pieţele interbancare de credit, depinde practic viitorul creditării în Marea Britanie în următorul trimestru" se arată în raportul privind condiţiile de creditare publicat astăzi de Banca Centrală a Angliei (BOE).

Cum să afunzi o ţară în criză. Măsurile care au adus Ungaria în pragul colapsului

2012 nu a început în cel mai fericit mod pentru vecinii maghiari. Budapesta a cerut iar ajutorul FMI, după ce a încheiat ultimul acord extern cu scandal, forintul a atins noi minime în raport cu euro, iar costurile de împrumut şi primele de risc ale statului ajung la cote-record. Cum s-a ajuns aici? În urmă cu un an, maghiarii întorceau spatele FMI şi încheiau cu declaraţii dure un acord de asistenţă financiară luat rapid în toamna lui 2008, când statul se afla în pragul colapsului. Vecinii de la Vest au închis uşa în nas reprezentanţilor Fondului Monetar Internaţional în august 2010. Toţi oficialii maghiari, în frunte cu premierul Viktor Orban, au transoformat ruperea înţelegerii cu Fondul, într-o luptă de "neatârnare". "Eliberarea Ungariei de Fondul Monetar Internaţional este un pas înainte către autodeterminarea naţiunii, iar după ce actualul acord stand-by expiră în octombrie, Budapesta nu va mai fi legată de instituţia internaţională", declara atunci premierul.

Ungaria, împinsă către un nou împrumut de la FMI

Investitorii "au trântit uşa-n nas" Ungariei încă o dată ieri, forţând Budapesta să amâne iar planurile de a se împrumuta din pieţe. Dacă lucrurile nu se schimbă, maghiarii vor fi nevoiţi să accepte termenii duri ceruţi de FMI pentru a obţine un nou împrumut, scrie presa internaţională. Investitorii refuză să finanţeze Ungaria, fiind nemulţumiţi de politicile neortodoxe duse de Guvernul de la Budapesta şi temându-se că acestea vor deraia revenirea economiei. Ungaria ar putea deveni prima ţară din Uniunea Europeană care va intra în incapacitate de plată, scrie publicaţia britanică "The Telegraph".

Două firme braşovene , "vedete" la Bursă

Condmag şi Ropharma au fost incluse de brokeri pe lista companiilor ale căror acţiuni ar reprezenta o investiţie bună în acest an. Specialiştii în brokeraj recomandă jucătorilor la Bursă să mizeze pe acţiunile a două companii braşovene - Condmag şi Ropharma. Potrivit acestora, Condmag are unul dintre cele mai solide bilanţuri dintre companiile de pe bursă (nu are credite bancare semnificative) şi este totodată una dintre cele mai ieftine acţiuni, relatează bzb.ro. Firma dispunea la 30 septembrie de lichidităţi de 27,7 milioane de lei. În ceea ce priveşte Ropharma Braşov, specialiştii mizează pe managementul companiei, omul de afaceri Mihai Miron, fondatorul societăţii, fiind unul dintre cei mai de succes antreprenori de pe piaţa farmaceutică din România. Compania a avut o dezvoltare explozivă, afacerile Ropharma majorându-se de 10 ori în ultimii şapte ani

Mecanismul European de Stabilitate, pe agenda summitului UE din martie

Summitul din martie al liderilor Uniunii Europene va dezbate creşterea fondurilor puse la dispoziţia fondului permanent de asistenţă financiară al Uniunii, Mecanismul European de Stabilitate (ESM). Această creştere a fondurilor este necesară pentru a contrabalansa nevoia acută de refinanţare a datoriilor suverane, conform lui François Fillon, primul ministru al Franţei, citat de agenţia de ştiri Reuters. "Trebuie să ratificăm tratatul care înfiinţează Mecanismul European de Stabilitate şi revizuirile corespunzătoare ale tratatelor europene pentru ca fondul să poată intra în funcţiune începând cu iulie 2012", a declarat Fillon în cadrul unei conferinţe de presă. "La Consiliul European din 1-2 martie, vom examina capacitatea sa de împrumut prevăzută a fi de 500 de miliarde de euro pentru a putea face faţă nevoilor de refinanţare ale statelor în următoarele luni", a adăugat acesta.

Uniunea Europeană se află în pragul unei recesiuni de o amploare însă necunoscută, a declarat Jean-Claude Junker, premierul Luxemburgului şi preşedintele grupului de state din zona euro.

"Europa este în pragul unei recesiuni a cărei anvergură este greu de prezis. Este nevoie să răspundem în mod adecvat la această ameninţare", a spus Junker într-un interviu pentru agenţia de ştiri Bloomberg. Criza datoriilor de stat cu care se confrunta statele din zona euro şi dificultăţile de finanţare ale acestora fac din această perioadă una fără precedent, aşa că adevărata anvergură a recesiunii care pândeşte Uniunea Europeană rămâne încă necunoscută. Grecia nu ia în considerare ieşea din zona euro şi revenirea la drahmă pentru a-şi rezolva problemele, a adăugat acesta.

Lista şmecherilor din industrie care au primit energie ieftină de la stat

Aşa cum InterAgro, cel mai mare consumator de gaze din România, a putut cumpăra doar resurse de producţie internă şi este acum anchetat de DIICOT, şi alte companii industriale - mari consumatori de energie şi gaze - au primit facilităţi de acest tip de la stat. În spatele fiecărui contract stă câte o poveste cu lobby-uri la Cotroceni şi la Guvern, cu valize de bani sau cu stenograme din care reies câte presiuni s-au făcut pentru preţuri preferenţiale. Alro Slatina, ArcelorMittal Galaţi, Electrocentrale Bucureşti (Elcen), Azomureş si Doljchim, au beneficiat de aceeaşi facilitate ca şi InterAgro, adică doar gaze de producţie internă.

CURIERUL NATIONAL

Boc: Fondurile rambursate de CE sunt la un nivel redus, banii pot fi pierduţi

Proiectele sprijinite din fonduri structurale şi de coeziune, inclusiv cofinanţarea naţională, contractate şi aflate în implementare, au totalizat la finele anului trecut 19,8 mld. euro, iar plăţile către beneficiari au însumat 3 mld. euro. Fondurile rambursate României de către Comisia Europeană s-au menţinut, la sfârşitul anului trecut, la un nivel redus, de doar 700 milioane euro, astfel că există riscul major al pierderii de fonduri dacă ritmul de absorbţie nu va fi îmbunătăţit în acest an, a afirmat, ieri, premierul Emil Boc, citat de Mediafax. El i-a convocat, la sediul Guvernului, pe miniştrii cu atribuţii pentru o şedinţă privind absorbţia fondurilor europene în acest an.

Avem motive să pariem pe SIF-uri?

O mare parte din estimări indică pentru sfârşitul anului niveluri apropiate de cele actuale. Majoritatea brokerilor şi analiştilor contactaţi de Curierul Naţional consideră că aprecierile vor fi aduse în primele luni de dividende, iar maximul pe BET-FI se va consemna în preajma AGA din primăvară. În a doua parte a anului trecut două dintre elementele care au captat imaginaţia investitorilor în timpul "boom"-ului bursier din 2005-2007 în ceea ce priveşte SIF-urile, respectiv ridicarea pragurilor de deţinere şi valorificarea participaţiilor la BCR, au fost transpuse în realitate. Nici oferta Erste însă şi nici votul din Camera Deputaţilor privind urcarea limitei de deţinere la 5% nu au antrenat însă o efervescenţă pe Bursă. Indicele BET-FI nu a urcat decisiv peste nivelul de 20.000 de puncte şi nici nu a conturat un trend ascendent.

Preţul menţinerii în zona euro: Noi scăderi ale veniturilor grecilor

Grecia are nevoie de bani de la creditorii internaţionali ca de aer pentru a evita falimentul. Premierul elen Lucas Papademos a anunţat recent, în cadrul unei reuniuni cu liderii sindicali şi oameni de afaceri greci, că singura modalitate ca Grecia să rămână în zona euro şi să obţină în continuare finanţare externă de la creditorii internaţionali, evitând falimentul, este acceptarea unor reduceri mai mari de venituri, potrivit Bloomberg. Numit la începutul lunii noiembrie la conducerea unui Guvern interimar cu misiunea de a obţine un nou acord de finanţare externă, Papademos încearcă să încheie de urgenţă un acord cu deţinătorii privaţi de obligaţiuni, în principal bănci şi companii de asigurări, pentru a-şi asigura sprijinul statelor din zona euro, care sunt reticente să ofere noi împrumuturi Atenei dacă sectorul privat nu îşi asumă o contribuţie la costurile salvării Greciei de la faliment.

Cu cât vor fi amendaţi petroliştii?

Consiliul Concurenţei va prezenta săptămâna viitoare rezultatul investigaţiei de pe piaţa carburanţilor, raportul final recomandând sancţiuni care nu ajung la amenda maximă, de 10% din cifra de afaceri. "Raportul distinge între companii. Sunt diferenţe între faptele comise de companiile investigate, iar legea spune că iniţiatorul (unui comportament anticoncurenţial - n.r.) va fi sancţionat mai sever", a declarat la sfârşitul lunii trecute preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, după audierea reprezentanţilor legali ai companiilor investigate. Cea mai mare sancţiune pe care o poate aplica Consiliul Concurenţei unei companii este amendarea cu echivalentul a 10% din cifra de afaceri. "Raportul nu recomandă aplicarea amenzii maxime pentru vreo companie implicată, plenul însă poate decide acest lucru. Practica arată, însă, că decizia plenului nu poate fi foarte diferită de ceea ce scrie în raport", a adăugat Chiriţoiu, citat de Mediafax.

Ciocniri de primăvară arabă la început de 2012

Spaţiul primăverii arabe continuă să fie tulbure şi violent, la un an de la declanşarea valului de schimbări care a cuprins Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. În Libia, entuziasmul eliminării colonelului Ghaddafi s-a stins, iar acum diversele miliţii şi facţiuni rebele au declanşat lupta pentru putere în faţa unui Guvern care pare tot mai departe de populaţie şi tot mai neputincios în faţa sarcinii de a ţine laolaltă mozaicul libian. Ciocnirile din capitală, soldate cu morţi şi răniţi, s-au derulat pe vechea opoziţie între Estul şi Vestul Libiei, în condiţiile în care cele două tabere în conflict au fost o miliţie rebelă din Misrata şi forţe ale Consiliului Militar din Tripoli. Deja, în ochii şefului Consiliului Militar din Tripoli, potrivit declaraţiilor sale, cei care formează miliţia din Misrata nu mai sunt rebeli, aşa cum erau catalogaţi în timpul luptelor cu forţele lui Ghaddafi, ci bandiţi.

Cât mai costă metrul pătrat în marile oraşe

Preţul pentru un metru pătrat util a scăzut pentru prima oară de la începutul actualei crize financiare sub pragul de 1.000 de euro/mp, potrivit indicilor imobiliare.ro. Astfel, valoarea medie pentru luna decembrie, 991 euro/mp util, este cu 3,2% mai mică decât cea înregistrată în luna anterioară. Totuşi, deşi au existat oscilaţii lunare importante, 2011 a fost anul în care, per ansamblu, preţurile apartamentelor au cunoscut cea mai mică scădere procentuală de la începutul crizei, se arată într-un comunicat al imobiliare.ro, remis redacţiei.

Finanţele au vândut obligaţiuni de 1,48 miliarde lei

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a vândut obligaţiuni cu maturitate la doi ani în valoare de 1,481 miliarde lei (341,4 milioane euro), dublu faţă de valoarea programată, la un randament mediu în scădere, la 6,87%, în prima licitaţie pentru titluri de stat din acest an, conform Mediafax. Băncile au subscris în total obligaţiuni de 2,507 miliarde lei, iar valoarea programată a licitaţiei era de 700 milioane lei. Cea mai recentă licitaţie pentru astfel de titluri a fost organizată pe 8 decembrie, când Ministerul Finanţelor a atras 743,4 milioane lei, la un randament în scădere uşoară, la 7,15% pe an. Unii analişti estimau că la licitaţia de ieri randamentul mediu va coborî la aproximativ 7% sau mai jos, având în vedere scăderile uşoare înregistrate la precedentele licitaţii pentru titluri de stat.

EVENIMENTUL ZILEI

Dosarul Romgaz. Al doilea miliardar al ţării s-a racordat 6 ani la rezerva de gaz a ţării

Grupul Interagro al lui Ioan Niculae funcţionează cu gaze naturale din producţia internă din 2005. Subminarea economiei naţionale este acuzaţia adusă de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) lui Ioan Niculae, al doilea cel mai bogat român, potrivit ediţiei 2011 a Top 300 Capital. Grupul Interagro, controlat de Ioan Niculae, din care fac parte mai multe combinate ce produc îngrăşăminte chimice, a primit, începând cu 2005, gaze naturale din producţia internă, la preţuri mult diminuate, dar şi mult mai mici faţă de cele importate, cu precădere, din Rusia. Asta în detrimentul populaţiei sau al altor consumatori industriali privaţi. Mai mult, Interagro are şi licenţă de furnizor, de unde rezultă că nu este exclus să fi şi vândut din gazele luate la preţ preferenţial.

Adrian Vasilescu: "Urmează un nou an de curs valutar stabil"

Chiar dacă România trece printr-o criză economică, nu se va confrunta cu una financiară, cu fluctuaţii valutare puternice, crede Adrian Vasilescu de la BNR. Anul 2012 este unul al schimbării pentru sistemul bancar. În primul rând, instituţiile trec la un nou sistem de raportare contabilă, cel internaţional, şi renunţă la standardele locale. În mod normal, schimbarea ar trebui să le ajute, şi să le permită să raporteze bilanţuri mult îmbunătăţite faţă de ce se întâmpla până acum. România nu este izolată însă de criza zonei euro. Chiar dacă local băncilor li se creează condiţii mai bune, instituţiile de care aparţin, majoritatea din zona euro, trec prin perioade dificile. Efectul problemelor cu care se confruntă băncile mamă ar putea fi resimţit şi de filialele locale. De altfel, primele semnale în acest sens au apărut deja.

Lista scurtă a problemelor care vor frământa clasa politică

Remanierea guvernamentală, reducerea numărului de parlamentari, creşterea pensiilor şi salariilor sunt numai câteva dintre temele anului 2012. Reducerea numărului de parlamentari, reforma constituţională, suspendarea lui Traian Băsescu: acestea vor fi principalele teme de discuţie în spaţiul politic, în 2012, chiar dacă nu toate se vor concretiza. Anul acesta alegerile locale şi parlamentare vor avea loc în aceeaşi zi, în luna noiembrie, data exactă urmând să fie stabilită. Suprapunerea alegerilor le va da candidaţilor la funcţii publice o singură şansă, fără varianta de rezervă în care îşi puteau încerca norocul la Parlament dacă ratau la primărie. Reforma sănătăţii. Noul proiect al legii sănătăţii se află în dezbatere publică şi va fi adoptat în cursul acestui an. Casele judeţene de sănătate se vor transforma în case private, iar românii îşi vor face o asigurare de sănătate suplimentară pentru consultaţii mai rapide şi servicii complexe.

JURNALUL NATIONAL

Cum va evolua economia în 2012. Consumul scade, exportul creşte, estimează specialiştii

Anul 2012 nu are premise favorabile. Consumul va continua să scadă pe fondul stagnării veniturilor, a declarat secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Cristian Pârvan, pentru Agerpres. "În 2012, lucrurile vor sta mai râu în ceea ce priveşte consumul, din cauza stagnării veniturilor, ca să nu spunem din cauza reducerii lor. De asemenea, creditarea este un factor care descurajează consumul", a declarat Pârvan. Analistul economic Ilie Şerbănescu spune că anul 2012 va fi mai greu decât 2011, iar plata pensiilor şi salariilor ar putea deveni o problemă dacă accesul la finanţare va fi din ce în ce mai greu de realizat. " Pentru români, care şi-au cam terminat proviziile, anul va fi mai greu, deoarece vor resimţi din ce în ce mai acut criza", a spus analistul economic. Economia României va fi susţinută şi în 2012 tot de exporturi. Exporturile vor avansa cu 4-5 miliarde de euro în 2012.

România nu va lua banii de la FMI

România nu va apela, în 2012, la banii Fondului Monetar Internaţional pentru a-şi asigura resursele de finanţare, fiind în măsură să atragă fondurile necesare de pe piaţa internă, a declarat reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu. "România se poate finanţa singură, deocamdată, de pe piaţa internă. Este mai dificilă o finanţare de pe piaţa externă, dar când lucrurile se vor mai aşeza, sigur că România va putea ieşi şi pe pieţele externe", a spus Tănăsescu.

NATIONAL

Dosar bomba la Antidrog: Cocaina pentru magistrati!

Probabil ca daca ancheta ar merge ca la carte si ar fi descalcite toate itele acestei afaceri murdare, marile dosare rezolvate de DNA pana acum ar parea simple petarde. Pentru ca, daca suspiciunile ofiterilor sub acoperire se adeveresc, atunci ei tin in mana o adevarata bomba. De care, insa, se tem sa nu le explodeze in plina fata, cu rezultate devastatoare pentru cariera lor. Din informatiile intrate in posesia noastra, ancheta unor ofiteri ai unei structuri de combatere a criminalitatii organizate s-a intins periculos de mult, investigatorii sub acoperire avand motive sa creada ca exista o retea specializata in aprovizionarea cu "regina drogurilor", cocaina, catre membrii unui grup din lumea buna, in care se regasesc inclusiv numerosi magistrati sau chiar colegi de-ai lor.

Lingouri false pe piata aurului

Politia franceza a descoperit, saptamana trecuta, 20 de lingouri de aur uitate cu valiza cu tot intr-un tren, langa Paris. Informatia nastea suspiciuni si pana aici, dar intre timp s-a dovedit ca lingourile erau false! La inceput, valiza gasita in statia Massy-Palaiseau valora peste 800.000 de euro, dat fiind ca nimeni n-ar fi crezut ca lingourile cantarind 20 de kilograme nu sunt de aur. Problema era cum sa fie clasificata "descoperirea". Daca nimeni nu revendica valiza cu lingouri, urma sa fie clasificata drept comoara si impartita intre controlorul care a gasit-o si operatorul de transport. Ca imparteala sa fie cat mai corecta, s-a trecut la analiza lingourilor si, surpriza! Acestea aveau doar stratul exterior de aur.

Tot DSK e de "vina"

Acum, politia pariziana ia in calcul o asociere pentru a comite infractiuni, lingourile falsificate urmand sa fie vandute pe piata aurului, tot mai aglomerata. Presa pariziana a pus descoperirea tot in carca lui DSK, reamintind raportul FSB in care se spunea ca lui Dominique Strauss-Kahn i s-a inscenat violul pentru ca a descoperit ca tot aurul depozitat in US Bullion Depository din Fort Knox "lipseste sau nu a fost inventariat". In 2009, chinezii s-au plans ca au primit niste lingouri false, care fusesera depozitate la Fort Knox! Uite ca lingourile false au ajuns si pe la Paris.

Vulcanul Etna rabufneste!

O coloana de cenusa s-a ridicat joi dimineata deasupra vulcanului Etna din Sicilia, care prezinta o intensificare a activitatii. O dara de lava a fost observata pe varful vulcanului, la nivelul craterului de sud-est, care se indrepta catre regiunea Valle del Bove. Coloana de cenusa, care ajunge pana la 5.000 de metri altitudine, se indreapta inspre sud-vest. O unitate de criza s-a reunit pe aeroportul din Catania pentru a urmari situatia si a se decide masurile de urgenta. Institutul de Geofizica si Vulcanologie nu a inregistrat totusi cutremure.

Cele mai scumpe cazi din lume

Nu exista resedinta de lux sau apartament princiar intr-un hotel de cinci stele fara o cada pe masura. Recordul absolut? Un milion de lire sterline. Le Grand Queen este numele celei mai scumpe cazi din lume. Aceasta este realizata de designerul Simon Krapf din Caijou, un tip de piatra despre care se crede ca are proprietati vindecatoare si care se gaseste doar in Indonezia. Cada s-a vandut in Dubai anul trecut contra sumei de un milion de lire sterline, fiind un obiect unicat. Pe locul al doilea se afla o cada realizata in decursul a sase luni de catre designerii brandului italian Baldi dintr-un singur bloc de cristal pur adus din Amazonia. Uriasul obiect sanitar de doi metri lungime si 55 de centimetri latime este expusa la Harrods, fiind disponibila contra sumei de 790 000 dolari.

PUTEREA

Niculae şi Videanu, foşti parteneri de afaceri

Patronul InterAgro, Ioan Niculae, a reuşit timp de 5 ani să-şi aştearnă la picioare şi să aibă la degetul mic atât conducerea Romgaz, cât şi factorii decizionali din Ministerul Economiei, în frunte cu foştii miniştri Varujan Vosganian şi Adriean Videanu. InterAgro a fost, în perioada 2005-2010, furnizor de gaze naturale, folosite la producţia de îngrăşăminte chimice (80% din costurile de producţie) în baza a patru licenţe obţinute de la Autorităţile Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Un alt aspect deosebit de important în economia cazului este acela că Ioan Niculae şi Adriean Videanu au fost asociaţi, la un moment dat, fiecare cu 20% din acţiuni, în firma Equity Invest SA.

Toni Greblă (PSD): Suspendarea e sortită eşecului

Promis de USL încă din noiembrie 2011, demersul de suspendare a lui Băsescu nu a avut loc până în acest moment. Există doar declaraţii contradictorii şi haos total în USL cu privire la procedură. Dacă liderii USL au anunţat că documentul de suspendare este gata, membrii comisiei de redactare spun că nu ştiu stadiul documentului. USL a amăgit poporul cu suspendarea lui Băsescu. Pe 5 decembrie 2011, Ponta promitea 5,2 milioane de semnături de la români pentru suspendare, iar Crin Antonescu spunea că documentul de suspendare ar fi gata. De atunci şi până acum nu au mai spus nimic.

Băsescu cere libertatea presei

Preşedintele Traian Băsescu a trimis, ieri, Parlamentului cererea de reexaminare asupra legii pentru modificarea şi completarea Legii audiovizualului 504/2002, şeful statului motivând că impunerea unor condiţii şi limite în ceea ce priveşte conţinutul programelor furnizate de radiodifuzori nu este oportună, limitând libertatea presei. Băsescu este de părere că, potrivit prevederilor legale în vigoare, serviciile mass-media audiovizuale difuzează programe în scop educativ sau informativ prin însăşi natura lor. Şeful statului afirmă că o viitoare reglementare în domeniu ar trebui să vizeze, mai degrabă, consolidarea rolului Consiliului Naţional al Audiovizualului în vederea respectării de către radiodifuzori a rolului educativ, informaţional şi cultural.

Obama şi noua strategie militară

Preşedintele american Barack Obama a prezentat ieri noua strategie militară a SUA, care vizează în egală măsură o reducere a forţelor armate, în contextul măsurilor de austeritate, şi menţinerea superiorităţii militare a Americii în lume. "Armata noastră îşi va reduce dimensiunile, dar lumea trebuie să ştie că Statele Unite ale Americii îşi vor menţine superioritatea militară, cu forţe agile, flexibile şi pregătite să înfrunte toate tipurile de ameninţări", a declarat Obama în cadrul unei conferinţe de presă la Pentagon. Strategia urmăreşte între altele "orientarea spre regiunea Asia-Pacific", prin întărirea prezenţei militare în această regiune, şi o scădere a efectivelor militare din Europa.

O nouă bancă olandeză în România?

Grupul financiar care deţine TBI Credit România şi TBI Leasing România va deschide o instituţie bancară pe piaţa locală, care se va numi, cel mai probabil, TBI Bank, informează money.ro. TBIH Financial Services Group din Olanda, care deţine pe piaţa locală două Instituţii Financiare Nebancare (IFN), TBI Credit, specializată în credite de consum şi compania de leasing TBI Leasing, va aduce pe piaţa locală o nouă bancă, au declarat surse din piaţă, citate de money.ro. Cel mai probabil, noua instituţie se va numi TBI Bank şi va funcţiona ca o entitate total separată de TBI Credit. Grupul olandez nu a depus încă la Banca Naţională a României (BNR) documentaţia pentru autorizarea noii bănci, dar este posibil ca acest lucru să aibă loc anul acesta.

ROMANIA LIBERA

O nouă răscruce pentru Justiţie. Ce drum aleg şefii magistraţilor?

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii işi aleg astăzi preşedintele şi vicepreşedintele. Aceste alegeri sunt importante prin prisma reformelor mult aşteptate în justiţie. Dacă cele două funcţii de conducere şi reprezentare ale CSM vor fi ocupate de antireformişti, preocupaţi mai mult de apărarea privilegiilor magistraţilor, atunci vom rata şansa de a merge mai departe pe calea reformelor. În anul 2011, preşedintele Horaţius Dumbravă (judecător) a fost identificat ca reformistul care vrea o justiţie curată, încercând să impună principii de moralitate (ex.: judecătorii anchetaţi să fie suspendaţi din funcţii, cei condamnaţi să nu mai beneficieze de pensiile speciale etc.). Când a fost vorba însă de schimbări esenţiale, precum schimbarea legislaţiei referitoare la prezumarea licită a averilor sau promovările la Înalta Curte pe bază de concurs cu probe scrise, Dumbravă a acţionat mai degrabă ca un antireformist.

Ce se va întâmpla când România rămâne fără rezerve de petrol

Potrivit autorităţilor, actualele rezerve sigure de petrol mai pot fi exploatate maximum 15 ani. Cu toate acestea, nu există elaborată nici o strategie oficială care să indice cum s-ar putea procedea într-o astfel de situaţie şi care vor fi urmările. Ce se va întâmpla când rezervele estimate de hidrocarburi se vor epuiza şi care este posibilul scenariu într-o astfel de conjunctură? Opiniile specialiştilor diferă dar liniile directoare ale unui posibil scenariu sunt asemănătoare. Cert este că în perioada următoare este necesară diversificarea surselor energetice utilizate, energia trebuie să fie "mai curată" şi accentul se va pune pe utilizarea eficientă, cu randament cât mai mare a resurselor de energie disponibile. Cât priveşte un scenariu al autorităţilor într-o asemenea situaţie, de ani de zile nu există niciun document sau studiu oficial.

Ioan Niculae şi soarta securistului român Cristian Campeanu

Aşa o bulversare în rândurile mafiei energiei nu s-a produs niciodată în România postdecembristă. Pedelişti, penelişti, udemerişti, voiculescieni, (poate) în curând pesedişti şi/sau securişti proveniţi de la Romgaz, ANRE, Ministerul Economiei sunt acuzaţi de "subminarea economiei naţionale". Aşa ceva nu se poate! Îţi vine să te întrebi parafrazându-l pe Moromete: "Niculae, unde mergeţi voi, domnule, acuma?". Chiar aşa, încotro se îndreaptă ţara asta dacă un bun securist ca Ioan Niculae nu mai poate face afaceri cu statul şi nu mai poate face avere prin mecanismul privatizării profiturilor şi redistribuirii egale a pierderilor? Pentru că Ioan Niculae este, fără îndoială, un bun securist, nu ca Vîntu şi Voiculescu. Nu şi-a făcut televiziuni "de ştiri", ca să nu supere pe nimeni şi nici televiziunile de ştiri nu l-au supărat pe el.

ZIARUL FINANCIAR

Lista joburilor de manageri la început de an. Companii de head-hunting caută 50 de directori cu salarii de la 2.000 de euro la 10.000 de euro

Cel puţin 50 de poziţii de top şi mid­dle management sunt dis­po­ni­bi­le pe site-urile firmelor de exe­cu­tive search la începutul acestui an, cele mai multe oportunităţi de an­ga­jare fiind în domeniile IT&C sau industrie, po­tri­vit datelor centralizate de ZF pe baza in­for­ma­ţiilor publicate pe site-urile com­pa­niilor de profil. Salariile oferite pentru astfel de poziţii în­cep de la 2.000 de euro, pentru cei care aplică pen­tru jobul de director de calitate în cadrul unui mare retailer de pe piaţa locală, în timp ce un director general adjunct într-o companie ener­getică poate ajunge la venituri lunare de peste 10.000 de euro pe lună, la care se adaugă bene­ficii precum maşinile de serviciu de lux sau asigurări medicale private pentru toată familia.

Alegeri la BVB: care sunt priorităţile pentru viitorul Consiliu de Administraţie al Bursei

Luni au loc alegeri pentru Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), iar trei candidaţi se bat pentru funcţia de preşedinte. Lucian Anghel, economistul-şef al BCR, şi Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, îl înfruntă pe Stere Farmache, cel care conduce bursa de 16 ani. Ce promit ei şi care ar trebui să fie priorităţile viitorului Consiliu de Administraţie? Din 2006, de când şi-au împărţit acţiunile bursei, brokerii se bat ca să o conducă. O dată la doi ani se vorbeşte despre ale­geri, se fac strategii, alianţe şi se pro­clamă schimbarea. Cu trei condu­ceri în ultimii cinci ani, bursa e tot la nivelul din 2005. Tranzacţiile medii cu acţiuni în 2011 au fost sub 10 milioane de euro, la fel ca şi în 2005, iar capita­li­zarea BVB la finalul anului este de 16,3 miliarde de euro, faţă de 15,3 mld. euro la finalul lui 2005, deşi între timp s-au listat Erste şi Fondul Pro­prietatea.

Opt întrebări cheie în dosarul mega-licitaţiei de 400 mil. euro din telefonia mobilă

Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a oferit la finele anului trecut detalii în ceea ce priveşte licitaţia care va fi organizată în 2012 pentru vânzarea unor noi licenţe de comunicaţii mobile. O serie de decizii au rămas însă în stand-by, ele urmând a fi luate de arbitrul telecom după discuţii cu operatorii în prima parte a acestui an. Orange, Vodafone şi Cosmote, cei mai mari operatori de telefonie mobilă de pe piaţă, va trebui să se lupte pentru a-şi recâştiga licenţele de operare începând cu anii 2013 (Orange şi Vodafone) şi 2014 (Cosmote) în cadrul licitaţiei. Ceea ce este însă sigur este că licitaţia va fi una deschisă şi în anumite condiţii (încă necunoscute) orice operator va putea concura, astfel că o altă companie decât cele existente în prezent pe piaţă ar putea, teoretic, să achiziţioneze dreptul de a utiliza "părţile" din spectrul radio folosite în prezent de Orange, Vodafone şi Cosmote. De asemenea, este aproape sigur că RCS&RDS va achiziţiona un bloc de 5 MHz în banda de frecvenţă de 900 MHz pe "spaţiul" care va fi lăsat liber de Orange şi Vodafone.

Restanţele la credite bancare tot urcă. Doar IFN-urile o duc mai bine

Clienţii băncilor aveau la sfârşitul lunii noiembrie 2011 rate neplătite la timp în contul creditelor contractate cu o valoare cumulată de peste 20,3 miliarde de lei (4,7 mld. euro), cu 35% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului anterior, potrivit datelor BNR. Numai în luna noiembrie valoarea ratelor restante a crescut cu aproape o jumătate de miliard de lei, ajungând să reprezinte 7,9% din totatul sumelor datorate de clienţi băncilor. Sumele plătite cu întârziere de clienţii băncilor au continuat să se acumuleze pe parcursul anului trecut în condiţiile în care multe bănci au evitat o restructurare masivă a portofoli­ilor de credite la începutul crizei. De cealaltă parte, presiunea pe portofoliile instituţiilor financiare nebancare (IFN) s-a mai diminuat în ultima parte a anului trecut, sumele restante menţinându-se în jurul pragului de 1,8 miliarde de lei (circa 420 de milioane de euro) în lunile de toamnă.

Americanii au retras 144 mld. $ din fondurile de acţiuni în 2011

Fondurile de acţiuni din Statele Uni­te ale Americii au încheiat anul 2011 cu retrageri nete record de 143,9 mld. do­lari, potrivit statisticilor emise de Investment Company Institute (ICI), asociaţie a administratorilor americani de active. Fondurile americane de acţiuni au rămas astfel cu active de circa 5.100 mld. dolari. În lunile de vară, când criza datoriilor suverane din zona euro şi retrogradarea SUA i-au făcut pe investitori să se teamă de o prăbuşire a burselor, fondurile de acţiuni au înregistrat ieşiri nete record, cu un maxim de 31,7 mld. dolari în august, când agenţia de rating S&P a retrogradat calificativul acordat SUA pentru prima dată în istorie, de la AAA la AA plus, cu perspectivă "negativă".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb