REVISTA PRESEI 06.01.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 6 ianuarie 2014

ADEVARUL

Noua metodă de calcul al accizelor a scumpit ţigările la început de an

Noua metodă de calcul al accizelor, aplicată de la 1 ianuarie 2014, a determinat, pe lângă scumpirea carburanţilor încă din prima zi a anului, şi creşterea preţului la ţigări. De altfel, sunt aşteptate scumpiri pentru toate produsele accizabile. Astfel, un pachet de Kent, cea mai vândută marcă de ţigări din România, costă acum 14 lei, în variantele Blue, Silver sau White, iar preţul unui pachet de Kent Click lung sau scurt a fost majorat la 14,5 lei. Un pachet de Lucky Strike costă acum 13,5 lei, iar preţul unui pachet de Pall Mall Blue a urcat la 13 lei. Dacă până acum accizele se calculau în funcţie de cursul de schimb publicat de Banca Centrală Europeană (BCE) la data de 1 octombrie a anului precedent, începând cu 2014, aceste taxe vor fi indexate cu rata inflaţiei. Mai exact, pentru 2014, este luată în calcul rata medie a inflaţiei din luna septembrie, de 4,77%, care se adaugă referinţei de 4,5223 lei/euro anunţate la 1 octombrie 2012. Inflaţia luată în calcul echivalează astfel cu un curs de schimb de 4,738 lei/euro.

Florin Cîţu: BNR va reduce rezervele minime obligatorii pentru reluarea creditării, dar măsura vine cu o întârziere de cinci ani

Banca Naţională a României (BNR) va reduce rezervele minime obligatorii la lei şi valută chiar din prima şedinţă din acest an, şi va lăsa în piaţă, cu mare întârziere, lichiditate pe termen lung, necesară finanţării economiei, dar reluarea creditării presupune şi măsuri de relaxare fiscală, a declarat analistul Florin Cîţu. Macroeconomistul arată că, deşi pe de o parte BNR susţine că există exces de lichiditate în piaţă, pe de altă parte se pregăteşte să reducă RMO la lei şi valută la următoarea întâlnire. "Acest comportament susţine ipoteza mea că nu există un exces de lichiditate în economie, ci doar o nepotrivire de scadenţe între lichiditatea de la BNR pe termen scurt şi interesul de creditare al economiei pe termen lung. În plus reducerea RMO, deşi este o măsură bună, vine, în stilul BNR, foarte târziu. Mai exact, cinci ani mai târziu decât avea nevoie economia reală", a afirmat Cîţu.

Gâlceava din USL dezbină PNL

ÎNCORDARE Scandalul izbucnit în USL dezvăluie un PNL şubred. Un segment din PNL cere organizarea unui nou Congres pentru revalidarea candidaturii lui Crin Antonescu, în timp ce alţi liberali invită la calm. Scandalul de început de an din USL a scos la iveală zbuciumul din PNL privind candidatura lui Crin Antonescu pentru postul de la Cotroceni. Unii liberali din conducerea partidului le-au cerut partenerilor din PSD reconfirmarea fidelităţii. Şi, pentru ca garanţiile oferite de social-democraţi să nu poată fi contestate, s-a avansat ideea unui Congres al USL care să-l bată în cuie pe Crin Antonescu drept candidat al USL la alegerile prezidenţiale. Primul care a propus organizarea unui Congres al coaliţiei a fost vicepreşedintele PNL Florin Ţurcanu, care a anunţat că, la următoarea şedinţă a partidului, vrea să ia taurul de coarne.

Apărătorii independenţei justiţiei îşi aleg şefii. Miza pentru 2014

Rezoluţia de Anul Nou a şefului statului făcută publică, "justiţia să câştige bătălia cu politicul", fixează principala temă electorală a lui Traian Băsescu ("prioritate zero"a numit-o) şi a forţelor politice din jurul lui. Prin retorica justiţiaristă Băsescu şi politicienii din jurul lui speră să mobilizeze la vot nucleul pro-prezidenţial, chiar dacă efectul pervers al politizării discursului despre justiţie este transformarea ei în câmp de luptă politică, implicit vulnerabilizarea. Dacă Traian Băsescu ar fi văzut mai departe de interesul lui politic atunci i-ar lăsa pe cetăţeni să o apere, pentru că a devenit evident, în ultimii ani, că se poate. Doar încrederea justiţiabililor în justiţie, în profesionalismul şi independenţa ei, şi manifestarea acestei încrederi inclusiv în stradă, dacă e cazul, o va face puternică în faţa presiunilor politice, nu un om, fie el şi preşedinte. Consiliul Superior al Magistraturii are luni 6 ianuarie alegeri interne pentru funcţiile rotative de preşedinte şi vicepreşedinte.

2013, anul Facebook în politica românească

Politicienii din România au fost, în 2013, cât se poate de activi pe Facebook şi au postat periodic fotografii, mesaje şi detalii despre activitatea politică întreprinsă. Chiar dacă Facebook a devenit anul trecut un adevărat "El Dorado" pentru marea majoritate a aleşilor noştri, puţini au fost cei care s-au remarcat în mod pozitiv, câştigând simpatia românilor. Pe Facebook, premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu, sunt - ca şi în viaţa de zi cu zi - concurenţi acerbi. Dacă, în cazul preşedintelui Traian Băsescu, anul 2012 şi în special referendumul pentru demiterea sa au fost contextele care l-au ajutat să câştige un număr însemnat de fani pe Facebook, în 2013 Ponta a fost cel care a profitat din plin de reţeaua de socializare. Premierul României şi-a atras, astfel, pe tot parcursul anului trecut, peste 157.000 de fani. Traian Băsescu sau Victor Ponta au trecut în 2013 pragul de 200.000 de fani pe reţeaua de socializare. Crin Antonescu este depăşit la capitolul popularitate pe Facebook de Elena Udrea (118.000 like-uri), Remus Cernea (112.000 de fani) sau de Sorin Oprescu (73.000 de like-uri).

Cea mai mare aberaţie rutieră din România: "Zidul Morţii", monument al incompetenţei criminale, pilon-capcană în mijlocul drumului

Cea mai mare aberaţie rutieră din România se găseşte la Suceava, pe DN17 (E576). Chiar în mijlocul drumului, la intersecţia cu viitoarea şosea de centură, a fost construit un picior de pod. Soluţia tehnică, unică în România, a fost aleasă pentru a se face economie la buget. Autorităţile nu au reuşit însă decât să creeze un nou punct negru pe harta şoselelor ţării. Patru persoane au murit deja în acel loc, supranumit de localnici "Zidul Morţii". O astfel de soluţie nu a mai fost însă folosită nicăieri în România. Cei mai mulţi dintre şoferii suceveni consideră ilogică realizarea unui astfel de obstacol şi apariţia restricţiei de viteză şi a virajului brusc pe un drum european.

Ultimul discurs al lui Ben Bernanke ca şef al Rezervei Federale: "Condiţiile economice se îmbunătăţesc". Banca centrală a pompat 4 trilioane de dolari

Condiţiile adverse care au avut un impact negativ asupra economiei SUA încep să se calmeze, lăsând economia pregătită pentru o creştere rapidă, a anunţat Ben Bernanke, şeful Rezervei Federale în ultimul să discurs. O combinaţie între rezolvarea problemelor financiare, un echilibru mai bun în piaţa imobiliară şi continuarea politicilor monetare de injectare a lichidităţilor se potrivesc bine, astfel încât economia SUA să crească în continuare în următoarele trimestre, a spus Bernanke într-o serie de remarci pregătite pentru un discurs la Philadelphia. Bernanke a folosit remarcile pentru a prezenta situaţia după cei opt ani de când conduce banca centrală a SUA. El se va retrage curând, urmând a fi înlocuit de către Janet Yellen, viceguvernator al Rezervei Federale.

CAPITAL

Deutsche Welle: Intervenţia Angelei Merkel

Angela Merkel s-a văzut nevoită să intervină în dezbaterile tot mai aprinse din interiorul coaliţiei de guvernământ pe tema deschiderii pieţii muncii pentru români şi bulgari, începând cu noul an. Discuţiile au demarat deja la finele anului trecut, declanşate fiind de creştin-socialii bavarezi (CSU), care s-au văzut recent confruntaţi cu critici dure din partea partenerului de coaliţie SPD. Şeful diplomaţiei germane, Frank-Walter Steinmeier, de pildă, a avertizat că a pune sub semnul întrebării libera circulaţie a forţei de muncă în cadrul UE "dăunează Europei şi dăunează Germaniei". După ce social-democraţilor li s-au alăturat şi voci din CDU, şefa cabinetului de la Berlin a luat o decizie menită a calma spiritele. Mesajul ei a fost cât se poate de limpede. Nimeni nu intenţionează să încalce dreptul de care dispune fiecare cetăţean al UE de a-şi căuta de lucru oriunde doreşte în spaţiul comunitar, pe de o parte. Pe de alta, se va vedea în ce măsură se poate evita ca noii veniţi să profite de pe urma statului social german.

Cine e şi ce urmăreşte Umarov?

De el se tem cel mai mult serviciile secrete ruseşti: Doku Umarov. Rebelul cecen a lansat un apel la împiedicarea, prin orice mijloace, a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci, eveniment de care nu ne mai despart decât câteva săptămâni. Cu cât se apropie mai mult Jocurile Olimpice, cu atât creşte şi teama faţă de noi atentate teroriste. Teamă, care a sporit şi mai mult după cele două atentate recente, de la Volgograd, în care şi-au pierdut viaţa 34 de persoane. Şi odată cu teama sporesc şi îndoielile privind asigurarea de către autorităţile ruseşti a securităţii pe timpul marelui eveniment sportiv din februarie.

Ce se întâmplă cu proiectele de locuinţe falimentare preluate de bănci

În anii dinaintea crizei, zeci de investitori au fost atraşi de mirajul imobiliarelor din România. Nu trecea săptămâna fără un nou proiect rezidenţial anunţat şi preţuri care creşteau văzând cu ochii. Cu salariile reduse, românii nu şi-au mai permis apartamentele cu suprafeţe mari, iar falimentul a bătut la uşa mai multor ansambluri de locuinţe. Blocurile nefinalizate au ajuns în vistieria băncilor. Cel mai recent exemplu este cel al Blue Tower din Colentina, ridicat de britanicii de la Cooper Beech. Firma a intrat în insolvenţă în 2009. În luna noiembrie a acestui an, Alpha Bank, cea care a finanţat proiectul cu 14 milioane de euro, a preluat proiectul, finalizat în proporţie de 85% cu 11,4 milioane de euro. Un raport de evaluare arăta că ar mai fi nevoie de încă cinci milioane de euro pentru finalizarea celor 156 de apartamente.

CURENTUL

România a obţinut titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Dezbateri Academice

Echipa României, formata din covăsneanul Radu Cotarcea si clujeanul Octavian Buta, reprezentând Universitatea Babes-Bolyai, a obţinut titlul de vicecampioana mondiala la Campionatul Mondial de Dezbateri Academice, organizat in India, informează Mediafax. Radu Cotarcea a mai obţinut si locul al VI-lea din lume la vorbitori la Campionatul Mondial de Dezbateri Academice, de la Chennai, India. Potrivit coordonatorului organizaţiei Saint George Debate Club, din Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, la Chennai (India) a fost organizat Campionatul Mondial de Dezbateri Academice, concurs la care au participat sute de echipe din întreaga lume, care s-au confruntat cu argumente, pe moţiuni extrem de controversate, finala campionatului având loc vineri. Guruianu a menţionat ca România a participat cu trei echipe si a reuşit o performanta "rara", având una dintre ele in finala,

Kerry: SUA pregătesc un plan de pace justificat între israelieni şi palestinieni

Diplomaţia americană a anunţat prin vocea secretarul de stat, John Kerry, că Washingtonul va prezenta în curând un plan de pace "just şi echilibrat" pentru ambele părţi. Pot să asigur toate părţile (implicate) că preşedintele Barack Obama şi cu mine suntem hotărâţi să propunem idei care să fie juste şi echilibrate şi care să amelioreze securitatea tuturor populaţiilor din regiune', a declarat Kerry. John Kerry a semnalat sâmbătă 'progrese' în negocierile israeliano-palestiniene, în urma unei serii de întrevederi avute, începând de joi, cu premierul israelian Benjamin Netanyahu şi cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas. În acelaşi timp, el a recunoscut că mai sunt lucruri de făcut. Kerry se va deplasa astăzi în Iordania şi în Arabia Saudită, în cea de-a patra zi a celui de-al zecelea său turneu diplomatic de la preluarea, în martie, a funcţiei de secretar de stat.

CURIERUL NATIONAL

Scumpirea ţigărilor creşte iar contrabanda

Schimbarea modului de calcul al schimbului valutar pentru produse accizabile va majora acciza pentru ţigarete şi tutun cu până la 5%. Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova şi Bulgaria: Acciza majorată, TVA şi creşterea preţului la carburanţi se vor reflecta în costurile materiilor prime, producţiei şi transporturilor. Creşterea va genera statului pierderi de sute de milioane de euro, dat fiind că un procent de contrabandă echivalează cu 35 mil. euro taxe neîncasate. În ultimii doi ani contrabanda cu ţigarete s-a menţinut la un nivel relativ constant, în jurul a 13%.

Apărarea României la ICSID a costat peste 5,2 mil. euro în 2013

Pe rolul Curţii de Arbitraj sunt doar două procese, iniţiate de foştii patroni ai societăţilor Rodipet (actualul Network Press Concept) şi Socomet/Gavazzi Steel. Noul termen în cazul Rodipet a fost stabilit pentru 3 şi 4 februarie 2014, când vor fi audiaţi martori - experţi şi se vor pune concluzii pe fond. Reprezentarea juridică a României în faţa Curţii de Arbitraj de la Washington - ICSID - a costat în 2013 peste 5,2 mil. euro (23.511.242,72 lei), a informat Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) la cererea Curierului Naţional.

Radiografia pagubelor de 3,74 mil. euro de la Harinvest

Scandalul Harinvest-BCR-SSIF Broker care a şocat piaţa bursieră la finalul anului trecut ar urma să domine şi începutul lui 2014 în condiţiile în care persoanele păgubite încearcă să se organizeze pentru a putea vedea cum pot fi despăgubite pentru materializarea unor riscuri operaţionale ca urmare a unor practici care în momentul de faţă apar a fi frauduloase. Potrivit unei liste a persoanelor păgubite remise redacţiei Curierului Naţional, numărul clienţilor individuali cărora le-au fost devalizate conturile deschise la SSIF Harinvest din Râmnicu Vâlcea se ridică la 65, iar suma indicată este de 9,98 milioane lei. Acestora li se adaugă cinci clienţi care sunt şi acţionari ai casei de brokeraj şi care raportează pierderi de 6,81 milioane lei. Astfel, pagubele totale s-ar ridica la 16,8 milioane lei (3,74 milioane euro), peste cele 15 milioane lei vehiculate iniţial. Toate aceste persoane îşi leagă acum speranţele de utilizarea Fondului de Compensare pentru acoperirea acestor pagube rezultate din fraude.

Datoriile continuă să reprezinte cea mai grea povară pentru ţările occidentale

Datoria publică atinge pretutindeni cote impresionante, dar Europa este cel mai sever afectată de costurile acestui flagel. Deşi costurile împrumuturilor au redevenit abordabile pentru cea mai mare parte a ţărilor din zona euro - cu excepţia Greciei, unde ele ajung până la 10% - partea datoriei publice raportată la venituri a crescut, în 2013, ca urmare a recesiunii, peste tot în zona euro. Din nou o excepţie, Germania, unde datoria publică a înregistrat o oarecare scădere. O veste proastă anunţă însă analiştii economici europeni şi Comisia Europeană: ei prevăd că datoriile, care în zona euro reprezintă în acest moment 95,5% din valoarea PIB, vor continua să crească şi în 2014. Japonia este o ţară cu o datorie fără echivalent în lume, ea reprezentând 245% din PIB! Cauzele? Analişti locali invocă faptul că o lungă perioadă de timp a fost marcată de practicarea unor preţuri scăzute.

EVENIMENTUL ZILEI

PREVIZIUNILE EVZ 2014. Ponta va candida, Băsescu va face jocurile

Cu două mize deosebit de importante, alegerile europarlamentare şi cele prezidenţiale, anul politic 2014 se anunţă a fi unul spectaculos. În contextul în care, în acest an, principalele partide politice îşi vor pune toate resursele la bătaie în vederea alegerilor prezidenţiale, şi primul test fiind alegerile europarlamentare din vară, 2014 se anunţă a fi un an spectaculos din punct de vedere politic. EVZ vă prezintă cele mai probabile evoluţii politice. 1. USL se va rupe. Cel mai probabil, înainte de alegerile europarlamentare, în condiţiile în care PNL şi PSD au început să se certe chiar din primele zile ale anului. 2. Nu vom avea o nouă Constituţie. 3. Traian Băsescu va juca în continuare un rol esenţial în 2014, întrucât Dreapta nu va fi capabilă să furnizeze un alt lider. 4. Victor Ponta va candida la prezidenţiale. 10. Acciza suplimentară la combustibili nu va fi introdusă.

Schuster-mat în USL: Matul Prostului în cinci mutări!

Toată lumea prezice spargerea USL. De la analişti la oameni politici primim aceeaşi opinie, singura semi-necunoscută fiind momentul. Acum, în ianuarie, sau imediat după europarlamentare, adică în aprilie. O fereastră de 4 luni după care urmează să discutăm despre reconfigurarea viitorului României. Certitudinea despărţirii dintre PSD şi PNL are un singur inconvenient: cel care-şi asumă introducerea acţiunii de divorţ pare să aibă cel mai mult de pierdut. Din această concluzie regăsită în analizele sociologice făcute de cele două partide decurg şi invitaţiile reciproce de rupere a alianţei.

Ce ascund automatele bancare şi cât câştigă băncile din salariul fiecărui client cu card

Băncile din România sunt printre "campioanele europene" la categoria comisioane de administrare şi retragere. De exemplu, suntem una dintre puţinele ţări unde se taxează şi operaţiunea de interogare a soldului. Într-o ţară cu astfel de recorduri ar fi un lucru de bun simţ ca ATM-urile să te anunţe ce comision ai de plătit sau măcar că ai ceva de plătit. Calculul comisionului pentru fiecare retragere nu este, ce-i drept, o practică comună în Europa, cel puţin deocamdata. Tehnologia însă există şi se dezvoltă în ţări că Germania, Italia sau Marea Britanie. Mai mult, în toate ţările europene, inclusive în România, există acele automate care permit efectuarea mai multor operaţiuni cum ar fi plata facturilor sau a ratelor şi care, atunci când este vorba despre retrageri de numerar, afişează clar comisionul. O familie de două persoane în cadrul căreia fiecare membru câştigă câte 2.500 de lei plăteşte anual comisioane totale de aproximativ 200 de lei pentru doar 10 retrageri de la ATM în fiecare luna, potrivit unui calcul realizat de Capital cu date de la Finzoom.

JURNALUL NATIONAL

Amprentatorul de români, vocea filierei Băsescu-Macovei

Elmar Brok, avocatul lui "guru" Bivolaru, dar şi susţinător al "tezei loviturii de stat". Elmar Brok, personaj important al Partidului Popular European şi al partidului cancelarului Merkel, a declanşat un scandal politic declarând că s-ar impune amprentarea cetăţenilor români şi bulgari care solicită ajutoare sociale în Germania. Propunerea de sorginte nazistă a stârnit un val de proteste, inclusiv în interiorul coaliţiei de guvernământ abia înfiripată la Berlin. Brok este şeful Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului European, cu o vechime de europarlamentar de 30 de ani. Politicianul german conservator, membru al conducerii Uniunii Creştin Democrate, este binecunoscut pentru atenţia pe care o acordă României. El are o strânsă colaborare cu Monica Macovei şi, urmărind declaraţiile pe care le-a făcut în ultimii ani, se poate aprecia că face parte dintr-o filieră a băsismului care acţionează la nivel european.

CSM îşi va alege noul preşedinte. Cine îi va lua locul Oanei Hăineală

Consiliul Superior al Magistraturii îşi va alege luni noua conducere pentru un an de zile. Mandatul de preşedinte al procurorului Oana Hăineală încetează mâine, la fel şi cel al vicepreşedintelui CSM, judecătorul Adrian Bordea. Surse din cadrul CSM au precizat pentru Jurnalul Naţional că pentru funcţia de preşedinte al CSM şi-a anunţat intenţia de a candida actualul vicepreşedinte, judecătorul Adrian Bordea de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Aceleaşi surse au mai precizat că pentru funcţia de vicepreşedinte cea mai probabilă candidatură este cea a procurorului George Muscalu din cadrul DIICOT.

Zi DECISIVĂ pentru familia Năstase. Fostul premier şi soţia acestuia vor afla sentinţele în dosarul Zambaccian

Zi decisiva pentru familia Nastase. Fostul premier şi soţia sa vor afla astăzi sentinţele finale în dosarul Zambaccian. A fost un proces lung, de nouă ani de zile, în care aceştia au venit în faţa judecătorilor de zeci de ori pentru a-şi susţine nevinovăţia. În schimb, procurorii DNA au încercat să convingă toţi magistraţii prin mâinile cărora a trecut dosarul că cei doi sunt vinovaţi de şantaj. Mai exact, că ar fi primit bunuri şi materiale de construcţii in valoare de 600.000 de euro de la doi funcţionari pentru a-i menţine în funcţie. Iniţial, Adrian şi Dana Năstase au fost condamnaţi la câte 3 ani de închisoare cu suspendare. DNA a cerut condamnarea lor la închisoare cu executare, dar avocaţii familiei Năstase au contestat decizia.

NATIONAL

Fenechiu - dupa gratii, Chiuariu - achitat. Justitia ii curata partidul lui Antonescu!

Separat de harjoana cu premierul Ponta, Crin Antonescu are de spalat propriile rufe in partid. Si, daca pana acum a tot evitat sa se implice in razboiul fratricid dintre gruparile liberale rivale, de aceasta data presedintele PNL este presat sa rupa pisica in doua chiar de catre proprii consilieri de taina. Începutul de an reprezinta momentul optim pentru ca Antonescu sa recurga la o surprinzatoare remaniere proprie, care sa ii intareasca imaginea de incoruptibil si sa ii furnizeze munitie mediatica in plus pentru luptele de gherila pe care urmeaza sa le poarte cu mult mai experimentatii pesedisti.

Bancile din Romania, obligate sa schimbe in lei creditele in valuta

Parlamentul European a aprobat o directiva initiata de Comisia Europeana, conform careia bancile sunt obligate sa accepte cererile de conversie in moneda locala a creditelor in valuta. Decizia se aplica si bancilor romanesti, care trebuie sa accepte si negocierea dobanzilor in favoarea clientilor. Ca orice decizie a Parlamentului European, si cea privind conversia creditelor in valuta in imprumuturi in moneda locala are termen de implementare doi ani, dar, oricum, este un prim pas. In consecinta, Banca Nationala a Romaniei, si Palamentul Romaniei trebuie sa pregateasca, sa adopte si sa implementeze in sistemul bancar reglementarile privind conversia creditelor. Multi bancheri vor sari in sus, spunand ca, de fapt, conversia in lei a imprumuturilor in valuta are deja loc si ca nu ar mai fi nevoie de reglementari.

Romanii nu dau doi bani pe europarlamentare

Pe concetatenii nostri nu-i intereseaza nici alegerile pentru Parlamentul European si nici persoanele care ne reprezinta la Bruxelles si Strasbourg. Conform sondajului efectuat de "PES activists Romania" in perioada 2 - 3 ianuarie, 90% dintre romani habar nu au cand vor avea loc alegerile europarlamentare, programate sa se desfasoare intre 22 si 25 mai 2014. De asemenea, un procent ingrijorator de mare dintre respondenti, 63%, a recunoscut ca nu stiu cum se voteaza la acest scrutin, uninominal sau pe lista, in timp ce 27% au demonstrat ca nu stiu nici macar un nume de europarlamentar roman. Cei care au totusi ceva cunostinte in materie au mentionat-o in primul rand pe Elena Basescu (53%). Aceasta este urmata de alte trei doamne: pesedistele Daciana Sarbu (14%) si Corina Cretu (13%), plus pedelista Monica Macovei (11%). La sectiunea barbati, respondentii l-au indicat doar pe Gigi Becali.

PUTEREA

Sub patronajul NATO, Ivan Vasile le-a luat banii americanilor pentru lucrări la Scut şi apoi a băgat sereleul în faliment

Corpul de Geniu al Forţelor Terestre ale Statelor Unite din Europa a contractat, în luna decembrie 2012, serviciile firmei SC Glacial PROD SRL, cu sediul în Ilfov, pentru construcţia clădirilor temporare necesare în vederea amplasării sistemului american de apărare antirachetă la baza din Deveselu. Contractul pe opt luni a fost în valoare de 3,3 milioane de dolari. SC Glacial PROD SRL a subcontractat unor firme "fraiere", iar când să le plătească lucrările efectuate şi-a cerut intrarea în insolvenţă, conform dosarului nr. 3946/93/2013 aflat pe rolul Tribunalului Ilfov din luna noiembrie. Proprietarii acestui sereleu intempestiv falimentat, după ce ani de zile a avut cifre de afaceri de zeci de milioane de euro şi profit pe măsură, sunt tulceanul Ivan Vasile, din Caracaliu - 99,9971% şi bucureşteanca Mara-Mihaela Vlăduca - 0,0029%. În urma ciudatului faliment, Vasile şi Vlăduca au dat o ţeapă de peste 11 milioane de euro societăţilor partenere - firma avea un grad de îndatorare de circa 80% din cifra de afaceri. De asemenea, au rămas pe drumuri 400 de muncitori.

Elevii încep şcoala. Următoarea vacanţă, de la sfârşitul lunii ianuarie

Aproximativ 3 milioane de elevi revin astăzi la şcoală, după o vacanţă de două săptămâni. Din fericire pentru ei, cursurile nu vor ţine foarte mult, deoarece pe 31 ianuarie se termină semestrul întâi, ceea ce înseamnă că va urma o nouă vacanţă, cea intersemestrială. Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) menţionează că semestrul întâi al anului şcolar 2013-2014 a început în 16 septembrie şi se va încheia în 31 ianuarie. În perioada Sărbătorilor de iarnă, elevii au avut o vacanţă de iarnă între 21 decembrie 2013 şi 5 ianuarie 2014. Înainte de începerea semestrului al doilea, elevii vor fi în vacanţă, din 1 până în 9 februarie. Cursurile semestrului al doilea vor începe în 10 februarie şi se vor încheia în 20 iunie. În această perioadă, elevii vor avea vacanţă de primăvară, care va începe în 12 aprilie şi se va încheia în 22 aprilie, după a treia zi de Paşti.

ROMANIA LIBERA

Candidatul Bordea la şefia CSM are un proiect de management care poate subordona Justiţia

Consiliul Superior al Magistraturii, garantul independenţei Justiţiei, îşi alege luni preşedintele şi vicepreşedintele. De conducerea CSM depinde continuitatea aplicării principiilor statului de drept. În proiectul de management al judecătorului Adrian Bordea, candidat la funcţia de preşedinte, se ascund capcane cumplite. Ele ar putea subordona Justiţia intereselor unor organizaţii sindicale ale judecătorilor sau procurorilor, nu de puţine ori afiliate politic, aşa cum s-a văzut în ultimii doi ani. Judecătorul Adrian Bordea, nepotul temutului general de Securitate Aron Bordea, membru al unui complet care a dispus eliberarea din arestul preventiv a unor înalţi ofiţeri SRI, foşti ai Securităţii, şi-a depus candidatura pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Bordea este singurul membru CSM care şi-a anunţat oficial candidatura şi proiectul de management pentru funcţia de preşedinte.

Cu ce preţ au crescut rezervele BNR?

Statul s-a împrumutat pentru a acoperi rambursările către FMI şi CE, iar banii plecaţi din BNR ca rambursare a datoriei externe s-au întors sub forma emisiunilor de obligaţiuni denominate în euro (2 miliarde) şi dolari (2,2 miliarde) contractate de Finanţe de-a lungul anului. Chiar şi în condiţiile ieşirii masive de fonduri pentru rambursarea datoriei, rezerva valutară a BNR este cu 1,3 miliarde euro mai mare ca în decembrie 2012 (32,5 miliarde euro în prezent). Diferenţa dintre sumele rambursate de BNR şi valoarea emisiunilor de obligaţiuni în valută ale statului provine din fondurile europene obţinute şi din alte operaţiuni ale băncii centrale în piaţa valutară internă. Acoperirea golului din vistieria BNR cu alte împrumuturi externe nu e lipsită de costuri. Dacă în momentul contractării împrumutului de la FMI eram liniştiţi că "dobânda este de numai 3,5%, printre cele mai mici posibile în aceste condiţii", bondurile româneşti au randamente mult mai bune pentru deţinători.

ZIARUL FINANCIAR

2014: Omorâţi-vă între voi, cei de la putere, dacă nu puteţi trăi împreună, dar nu omorâţi economia şi clasa de business locală, care are nevoie de creştere, ca să scoată capul la suprafaţă singură, nu cu un colac de salvare care poate pierde aer în orice moment

Anul 2014 îl începem fără zăpadă, cu o situaţie macroeconomică destul de bună, dar cu o situaţie la nivel microeconomic destul de slabă, fără prea mult cash, dar cu multe datorii, fără încredere, fără prea mult consum, fără construcţii, fără noi credite la bancă, fără prea multe investiţii sau angajări, fără majorări de salarii şi fără un răspuns mai clar la întrebarea "cât mai durează criza? ". La finalul lui 2014 ar trebui să avem un nou preşedinte al României, iar cu două luni înainte, un nou Consiliu de Administraţie al Băncii Naţionale. Între timp, pe parcursul anului, ar trebui să vedem ce se întâmplă cu USL, coaliţia PSD-PNL care are 70% din Parlament şi guvernul Ponta, dar care nu-şi găseşte deloc liniştea şi care este îndemnată de mai toată lumea să se rupă, ca să apară o situaţie politică de criză cu "n" variante.

2013 este anul în care băncile şi-au spălat păcatele cu amenzi record în Europa şi SUA

Autorităţile din Europa şi SUA au colaborat mai strâns anul acesta pentru curăţarea sectorului financiar şi ca rezultat au amendat băncile cu sume record, impunând penalităţi de peste 43 de miliarde de dolari unor nume grele precum JPMorgan şi Deutsche Bank, scrie agenţia Thomson Reuters. Autorităţile din Europa şi SUA au colaborat mai strâns anul acesta pentru curăţarea sectorului financiar şi ca rezultat au amendat băncile cu sume record, impunând penalităţi de peste 43 de miliarde de dolari unor nume grele precum JPMorgan şi Deutsche Bank, scrie agenţia Thomson Reuters. Băncile din Europa şi SUA plătesc pentru manipularea dobânzilor, inducerea în eroare a clienţilor la vânzarea de obligaţiuni ipotecare americane şi pentru încurajarea tranzacţiilor extrem de riscante precum cele ale traderului cunoscut ca "Balena de la Londra", care a lucrat pentru JPMorgan.

Carrefour a intrat în insolvenţă în decembrie pentru că nu şi-ar fi achitat datorii de 170.000 de euro către un producător român de scutece

Piaţa locală de retail a fost zguduită în ultimele zile ale lui 2013 de decizia Tribunalului Bucureşti de a aproba insolvenţa Carrefour România, una dintre cele mai mari companii locale, cu afaceri de aproape 1 mld. euro. Aceasta este de altfel cea mai mare insolvenţă din România, depăşind-o pe cea a Hidroelectrica, o companie cu afaceri de circa 700 mil. euro, intrată în insolvenţă în 2012 la propria cerere. Procesul în care este implicat Carrefour este controversat, iar datele publice la dosar sunt contradictorii, avocaţii francezilor au depus deja recurs la o instanţă superioară, decizia urmând a fi luată în prima săptămână a acestui an. Tribunalul Bucureşti a aprobat la finalul anului trecut la cererea producătorului de scutece GSL Logistic intrarea în insolvenţă a Carrefour România, companie cu afaceri de 930 de milioane de euro care operează reţeaua de hipermarketuri cu acelaşi nume. Decizia tribunalului este surprinzătoare având în vedere stabilitatea financiară a Carrefour România şi cash-ul de care dispune compania.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb