• ADEVARUL
• Isărescu: Creşterile salariale sunt inevitabile. Să fim înţelepţi şi să le ţinem sub control
Creşterile salariale sunt inevitabile în România, deoarece în marile sectoare ale economiei este o criză de forţă de muncă, însă majorările trebuie ţinute sub control, pentru a rămâne rezonabile, a declarat miercuri guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, într-o conferinţă de presă. Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), câştigul salarial mediu net la nivel naţional, care include atât salariile, cât şi bonusurile sau tichetele de orice tip pe care le primesc angajaţii, a crescut în luna ianuarie cu 18,4% faţă de prima lună a anului trecut, până la 2.300 lei (511 euro). Creşterile salariale s-au accentuat în februarie, în condiţiile în care salariul minim brut pe economie a crescut, de la 1 februarie, cu 16%, de la 1.250 lei la 1.450 lei. Guvernatoruşl a avertizat, totuşi, că trebuie păstrate echilibrele macroeconomice.
• De ce se tem guvernanţii de legea salarizării unitare?
Săptămâni la rând, legea salarizării unitare a fost negociată de Ministerul Muncii cu partenerii sociali. Când lucrurile păreau că se îndreaptă spre adoptarea proiectului de lege în guvern urmată de trimiterea la parlament pentru dezbatere, liderii coaliţiei de guvernământ au schimbat brusc macazul anunţând că nu va fi un proiect de lege al guvernului, ci o iniţiativă legislativă a parlamentarilor din tabăra puterii. Pe de o parte, ministrul Muncii anunţă salarii uluitoare de mii de euro pentru medici şi profesori, pe de altă parte textul de lege pe care nu l-a văzut nimeni de la cap la coadă este ba proiect, ba iniţiativă legislativă. În acelaşi timp, apar semnale tot mai multe din partea oamenilor lucizi că majorările salariale vehiculate sunt nesutenabile pentru economia românească. Un proiect de lege care ar fi trebuit să fie pilonul guvernării PSD ajunge să fie plimbat de la Bucureşti la Sinaia şi înapoi fără să se mai ştie cine îşi asumă responsabilitatea pentru adoptarea lui.
• O ţară proastă, plină de intelectuali deştepţi
Ministrul Muncii, doctorul în sociologie, deci intelectualul Olguţa Vasilescu, a făcut următoarea observaţie profundă: închisorile din România sunt pline de intelectuali. De fapt România geme de falşi universitari şi de pseudo-specialişti. Pretutindeni avem cercetători în apă de ploaie şi analişti ai găurilor din covrigi. Catastrofa intelectuală a României nu se vede în puşcării, ci în universităţi. Center for World University Rankings (CWUR), unul dintre cele mai importante sisteme internaţionale de ierarhizare a universităţilor din întreaga lume, care analizează peste 1000 de instituţii de învăţământ superior şi oferă date cu privire la principalii factori de calitate academică, arată că România nu este prezentă în top zece la nicio categorie din cele peste 200 de domenii de specializare.
• Cum au ajuns britanicii să depindă de o firmă din România
Prezent la Galaţi pentru recepţionarea şi lansarea la apă a unei nave super-specializate, Stephen Blaikie, unul dintre managerii de nivel înalt din cadrul multinaţionalei Bibby Marine Services Ltd (unul dintre cei mai importanţi "jucători" din piaţa montării de cabluri marine şi a transportului de energie) a afirmat, cât se poate de clar, că Brexit n-ar trebui să-i sperie pe partenerii de afaceri harnici şi serioşi ai firmelor britanice. Blaikie a declarat că, fără niciun dubiu, firma pe care o reprezintă va continua să comande nave la Şantierul "Damen" Galaţi, chiar şi după Brexit. Firma cu sediul în Marea Britanie, tocmai a preluat pentru activitatea sa o nouă navă produsă la Galaţi, botezată "Bibby WaveMaster 1", care va avea o misiune specială pe mările şi oceanele lumii. Nava "Bibby WaveMaster 1", cu o lungime de 90 de metri, este destinată întreţinerii turbinelor eoliene din Marea Nordului.
• Sună ca un banc, dar e real: un român a făcut o cerere la o primărie şi a primit răspunsul după 12 ani
Primăria Sinaia a răspuns unei solicitări venite din partea unui cetăţean la 12 ani după ce acesta depusese actul la registratura instituţiei. Horia Petrovanu (42 de ani) din Câmpina spune că a trimis o notificare adresată Primăriei Sinaia în data de 21 septembrie 2005, pentru a lămuri situaţia unor imobile moştenite de la străbunicii săi. Aştepta un răspuns de la edilul localităţii Sinaia într-un termen legal de 30 de zile. Răspunsul a venit, dar 12 ani mai târziu, mai exact în data de 31 martie 2017, pentru că de atât timp au avut nevoie funcţionarii instituţiei să formuleze o soluţie.
• Ministrul Turismului: Cine este Trivago?
Staţiunea Mamaia nu mai este în top 10 al preferinţelor turiştilor în privinţa destinaţiilor de vacanţă cu ocazia Paştelui. Ea a fost detronată de staţiunea Nisipurile de Aur din Bulgaria, relatează Digi24. Clasificarea a fost făcută de un celebru agregator de turism. Într-o intervenţie telefonică pentru Digi24 ministrul Turismului nu a a dorit să comenteze topul realizat de site-ul Trivago.
• Tichete cadou de Paşte
Companiile din România apelează tot mai des la tichetele cadou pentru a-şi răsplăti angajaţii, astfel că cifrele legate de acestea cresc de la un an la altul. Încă de la 1 ianuarie 2016 când noua legislaţie a intrat în vigoare, tichetele cadou sunt scutite de impozit pentru valori până la 150 de lei, putând fi acordate atât salariaţilor, cât şi copiilor minori ai acestora. Astfel, un salariat cu doi copii minori poate primi tichete cadou de Paşte în valoare de 450 de lei, pentru care va fi scutit de impozit, iar compania este scutită de contribuţii sociale şi patronale. Valoarea rezultă din cei 150 de lei aferenţi lui şi alţi 150 de lei pentru fiecare copil.
• Post-BREXIT: un nou episod în bătălia pentru Gibraltar
Denumit "Ialta secolului al XVIII-lea", Tratatul de la Utrecht din 1713 produce încă, la peste 300 de ani de la semnarea sa, efecte care, în anumite circumstanţe, ar putea declanşa o situaţie conflictuală reală între două ţări membre NATO, Spania şi Marea Britanie. Miza disputelor este statutul Gibraltarului cu al său teritoriu de 6,7 km pătraţi pe care Spania îl prezintă drept ultima colonie din Europa. Un statut definit în termenii Tratatului de la Utrecht care oficializa - dar şi condiţiona - cedarea de către Spania a teritoriului Gibraltarului (cucerit de englezi în 1704) , Spania afirmând în numeroase rânduri că decolonizarea trebuie să se facă în numele integrităţii teritoriale şi nu al principiului autodeterminării popoarelor.
• Dragnea: Cu sau fără prag pentru abuzul în serviciu, ministrul Justiţiei să pună pe site proiectul
Preşedintele PSD Liviu Dragnea i-a cerut ministrului Justiţiei să publice proiectul de lege care pune în acord Codul Penal cu deciziile CCR. Proiectul iniţiat de Tudorel Toader nu prevede un prag valoric pentru infracţiunea de abuz în serviciu, aşa cum prevedea celebra ordonanţă 13, care îl avantaja direct pe Liviu Dragnea. Liderul PSD spune că nu se impune, deocamdată, retragerea sprijinului politic pentru Toader, ministru propus de Tăriceanu.
• Iohannis, întâlnire cu preşedintele Bundestag-ului
Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit miercuri, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Bundestag-ului, Norbert Lammert, context în care a subliniat că România este un stat profund pro-european, ce susţine un proiect ambiţios pentru relansarea UE. Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, în cadrul discuţiilor au fost abordate principalele subiecte aflate pe agenda cooperării dintre România şi Germania, dar şi viitorul Uniunii Europene şi evoluţiile recente din sfera statului de drept din ţara noastră. Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat importanţa strategică a relaţiei bilaterale, arătând că aprofundarea dialogului va a permite intrarea într-o etapă superioară a acesteia şi o susţinere reciprocă pe teme de interes, atât în cadrul UE, cât şi în plan regional şi internaţional.
• BANCHERUL
• Mugur Isărescu despre colaborarea cu Securitatea: autorităţile trebuie sa clarifice problema
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, spune că autorităţile statutului trebuie să clarifice informaţiile apărute recent in presă potrivit cărora ar fi fost colaborator al Securităţii, cu numele de cod Manole, in perioada comunistă, pe vremea când lucra la Institutul de Economie Mondială. "Cum răspundeţi informaţiilor privind colaborarea cu Securitatea?", a fost întrebat Isărescu de Bancherul.ro, in cadrul briefing-ului de ieri la BNR. Mugur Isărescu: "Trebuie sa răspundă instituţiile care sunt abilitate, nu?" - Deci să înţeleg că instituţiile trebuie sa analizeze din nou activitatea dumneavoastră? Isărescu: "Sunt instituţii care sunt abilitate să răspundă, nu credeţi? Avem legi si trebuie să răspundem conform legilor si instituţiilor care există."
• COTIDIANUL
• Tele-guvernarea Grindeanu scoate fum - Cornel Nistorescu
In ultimele zile, Grindeanu, Dragnea şi ministrul Turismului ne-au sufocat la Antena 3, iar la România TV au defilat Dragnea, Rovana Plumb şi aceiaşi care au făcut deja patru-cinci ture pe la Antena 3. Toţi ies la tablă cu un marker şi ne tratează ca pe nişte şcoleri şi explică programul şi realizările Guvernului Grindeanu. Guvernul Grindeanu are deja un program TV de guvernare conceput pe baza recapitulării pînă la aiureală a promisiunilor din programul de guvernare şi a îndeplinirii lor. Ţara nu mai are alte evenimente şi nici alte probleme. Guvernarea PSD înseamnă o ploaie de discursuri la televiziuni. De cînd Antena 3 a intrat într-o stare de tandreţuri cu Guvernul PSD - ALDE, în fiecare seară, cel puţin doi, dacă nu şi trei membri ai Guvernului, cîntă performanţele actualei guvernări.
• Judecător către Tudorel Toader: "Nu e deloc bine, domnule ministru"
Anunţul ministrului Justiţiei Tudorel Toader conform căruia nu va impune un prag la infracţiunea de abuz în serviciu pentru a lăsa libertatea judecătorilor de a decide este criticat chiar de către un judecător. Judecătoarea Adina Daria Lupea de la Curtea de Apel Cluj îi transmite lui Tudorel Toader: "Nu e deloc bine, domnule ministru. Nu pot eu ca judecător de scaun să aplic măsuri diferite, să mă raportez la un text de lege absolut imprevizibil (bănuiţi probabil că, pe o astfel de reglementare şi interpretare, vom pierde iar procese pe bandă rulantă la CEDO). Nu pot, prin astfel de abordări, să intru în atributul puterii legiuitoare, să mă subrog competenţelor acesteia şi să decid de capul meu ce e infracţiune sau nu. Că exact asta as face. Legea trebuie să îmi spună până unde e infracţiune şi de unde nu mai este".
• Ambasadorul SUA, despre o vizită a lui Donald Trump în România
Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm, a declarat miercuri, la Botoşani, că îl va încuraja pe noul preşedinte american, Donald Trump, să viziteze România, transmite Agerpres. Klemm a spus că o vizită a liderului american în ţara noastră ar reprezenta "o mare realizare". "A trecut foarte mult timp de când un preşedinte american a venit ultima oară aici şi ar fi o mare realizare dacă acest lucru s-ar întâmpla. Mi-ar plăcea foarte mult să îl încurajez pe noul preşedinte să viziteze România. Nu ştiu dacă acest lucru se va întâmpla, dar ţin degetele încrucişate pentru asta", a declarat Klemm, care a avut miercuri o întrevedere cu administraţia publică locală din Botoşani. Ambasadorul SUA a precizat că autorităţile române au lansat o invitaţie oficială către Donald Trump, însă decizia finală aparţine liderului de la Casa Albă.
• CURENTUL
• Studiu Coface despre evoluţia Chinei
Posibila depreciere a monedei RMB, precum şi implementarea măsurilor de flux de capital sunt preocupări de lungă durată pentru China. Anunţul recent privind orientarea politicii monetare către prudenţă şi neutralitate (politică ce a fost reiterată în timpul Congresului Naţional al Poporului) a generat o atenţie sporită. În viitor, Banca Populară a Chinei (PBoC) va adopta probabil o abordare de tipul expectativei, ca reacţie la diferenţele de rată a dobânzii reale dintre SUA şi China, mai ales că administraţia preşedintelui american Donald Trump va realiza un studiu detaliat asupra politicii fiscale, a politicii comerciale şi asupra investiţiilor din infrastructură. În ciuda impactului pe care îl va avea în SUA, este de aşteptat ca PboC să-şi înăsprească treptat politica monetară, deplasând rata dobânzii de la 20 la 30 de puncte de bază în 2017, în principal, pentru a limita riscurile financiare şi inflaţia.
• CURIERUL NATIONAL
• Iar se încearcă modificarea redevenţelor
Ministrul Economiei s-a întâlnit cu reprezentanţi ai ROPEPCA pentru a discuta despre redevenţele în domeniul petrolier şi modalităţile de abordare în domeniul noii legi a redevenţelor. Redevenţele la petrol şi gaze, al căror cuantum este cuprins între 3,5% şi 13% din producţie, au fost fixate pentru perioada 2004 - 2014. De mai bine de trei ani se tot discută despre modificarea legii redevenţelor, al căror cuantum este infim raportat la nivelul plătit în ţările arabe. În ciuda criticilor aduse de recentele rapoarte ale Curţii de Conturi, care subliniau că statul român a pierdut 1,4 miliarde de dolari din 2011 până în 2015, din cauza neîncasării corecte a redevenţelor petroliere (pentru că preţurile de referinţă ale gazelor extrase în România au fost stabilite incorect de către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale), companiile petroliere continuă să plătească sume mici la bugetul statului.
• Piaţa de retail va fi dominată de strip mall-uri şi extinderi
Piaţa spaţiilor comerciale va continua să crească în acest an, circa 180.000 mp de spaţii de retail urmând să fie livraţi în România, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară Colliers International. Potrivit acesteia, cea mai mare parte a acestui stoc o reprezintă proiectele de tip strip mall, care vor fi livrate în oraşele secundare şi terţiare, un astfel de exemplu fiind Prima Shops Oradea, ce va fi inaugurat pe 6 aprilie. "În următorii cinci ani, ne aşteptăm ca numărul strip mall-urilor livrate anual să depăşească numărul centrelor comerciale de tip mall. Spre exemplu, anul acesta vor fi livrate cel puţin şase strip mall-uri în oraşe precum Bistriţa-Năsăud, Dorohoi, Mioveni, Oradea, Paşcani şi Târgovişte.
• 500.000 de euro, investiţia Media Galaxy în reamenajarea magazinului din Bucureşti Mall Vitan
Magazinul Media Galaxy din Bucureşti Mall Vitan a fost reamenajat în urma unei investiţii de 500.000 de euro, spaţiul fiind extins la 3.000 mp, în care vor fi expuse peste 30.000 de articole, a informat compania. Potrivit acesteia, modernizarea unităţii a inclus reorganizarea spaţiului, extinderea zonelor de testare, modificarea designului interior, integrarea unor noi puncte de comandă online şi creşterea numărului de specialişti care pot să răspundă solicitărilor şi să ofere consiliere profesională. Media Galaxy are în prezent 19 magazine, iar retailerul plănuieşte să continue investiţiile prin deschiderea de noi unităţi şi reamenajarea unor spaţii existente.
• Clădirea monument istoric de pe Calea Victoriei văruită la coloane, revopsită în gri
Blocul Rosenthal, clădire monument istoric căreia, în urmă cu o zi, i-au fost văruite în alb coloanele de la parter, a primit, miercuri, o nouă "imagine". O echipă de muncitori trimişi de administraţia locală vopsea coloanele în gri. "Ieri am dat cu amorsă, nu cu var. Acum am venit cu vopseaua", a explicat unul dintre muncitori, citat de hotnews.ro. Hotnews.ro a scris marţi că un monument istoric aflat în centrul Bucureştiului, pe Calea Victoriei - dar lăsat în părăsire de foarte mulţi ani - tocmai a fost văruit. Mai exact, coloanele de la parterul clădirii au fost "văruite", în timp ce restul clădirii - lăsată de zeci de ani în paragină - stă să cadă.
• EVENIMENTUL ZILEI
• "Iluzia criminală a Secolului XXI: că Islamul poate fi integrat în societatea occidentală...Suntem în razboi"
Politologul italian Giovanni Sartori a murit pe 4 aprilie, la vârsta de 93 de ani. Cu două luni înainte, el acorda pentru Il Giornale un interviu senzaţional. "În Franţa, intelectualii de stânga încep să vorbească asemenea colegilor lor de dreapta. Multiculturalismul a eşuat, fluxurile migratorii din ţările musulmane nu mai pot fi suportate, islamul nu se poate integra în Europa democratică... Este un islam incapabil să evolueze. Este un monoteism teocratic înţepenit în secolul VII, incompatibil cu monoteismul occidental. Societăţile libere occidentale sunt întemeiate pe democraţie, pe suveranitatea poporului. Islamul este întemeiat pe suveranitatea lui Allah. Iar dacă musulmanii pretind să aplice acest principiu în Occident, atunci conflictul este inevitabil", a spus el.
• E OFICIAL: "Balena albastră" a UCIS-O pe eleva din Sibiu.
Balena albastră. Concluzie şocantă a procurorilor din Sibiu: jocul morţii a fost cauza sinuciderii elevei de 14 ani, Denisa Voilean, care s-a aruncat de pe un bloc. Anchetatorii au transmis, oficial, concluziile la care au ajuns, după ce au verificat calculatorul fetei, în care se arată că adolescenta a fost împinsă la sinucidere, ca ultimă sarcină a jocului criminal. Procurorii DIICOT Braşov au înregistrat mai multe sesizări în cadrul unui dosar amplu şi îl caută, acum, pe administratorul reţelei care împinge copii la moarte.
• JURNALUL NATIONAL
• Florin Iordache: Aş fi propus revocarea Laurei Codruţa Kovesi şi a lui Augustin Lazăr
Fostul ministru al justiţiei, Florin Iordache a afirmat, în ediţia de miercuri a emisiunii ''La ordinea zilei'', că în urma evaluărilor şefilor de Parchete ar fi putut lua decizia de a propune revocarea acestora. ''Fără îndoială concluzia nu e similară prezentării celor 19 pagini. Eu ca ministru fără îndoială cred că aveam o altă opţiune. Pentru că concluzia contrazice cu totul mersul acelei anchete, adică, dacă în 18 pagini şi jumătate spui ceva, concluzia nu poate fi diferită întru totul de restul materialului'', a spus Florin Iordache. Florin Iordache, fost ministru al Justiţiei, a afirmat marţi în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor că nu se aşteaptă de la actuala conducere a Ministerului Justiţiei la o îmbunătăţire a legislaţiei şi a menţionat că a văzut o anumită poziţie a actualului ministru care interpretează de la sine putere deciziile Curţii Constituţionale.
• Tudorel Toader nu a fost invitat la şedinţa coaliţiei de la Sinaia
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu este invitat la reuniunea Comitetului Executiv Naţional al PSD de joi, nici la cea a Coaliţiei de guvernare, care va avea loc în aceeaşi zi, a precizat, miercuri, preşedintele social-democraţilor, Liviu Dragnea. "Eu nu l-am invitat, pentru că nu e la subiect, nici la coaliţie, nici la parlamentari. Avem timp să vorbim şi eu şi oricine altcineva cu dumnealui", a declarat Dragnea la Sinaia. Potrivit acestuia, pachetul de legi privind modificarea Codului penal, respectiv modificarea abuzului în serviciu, trebuie făcut public şi totodată să existe o amplă dezbatere în Parlament.
• NATIONAL
• Tot orasul fuge de "brokerul fugar"!
Prezentandu-se inca drept "brokerul fugar", de parca l-ar urmari cineva, desi ospatarii si taximetristii de prin Centrul Vechi si din alte locatii de lux s-au obisnuit deja cu prelungitele sale prezente nocturne, Sima continua sa dea "semnale". O buna bucata de vreme ajunsese sa fie privit ca un adevarat "guru", dar lucrurile par sa se fi schimbat radical de ceva timp. Mai ales ca, pe vremurile astea "paranoice", prea putini isi pot explica "traseul" acestuia si faptul ca, asa "fugar" cum este, rupe cafenelele din Bucuresti in doua... Cristian Sima, cel care, cu o incapatanare demna de o cauza mai buna, mai are doar sa imparta in stanga si dreapta carti de vizita pe care sa-si scrie titulatura oficiala de "brokerul fugar". Marea intrebare insa ramane daca sistemul chiar are nevoie de "marea spovedanie" a lui Sima sau acesta este pe cont propriu prin oras...
• "Curierii Delta" din SIE schimba Puterea!
Se pare ca "Blestemul SIE" nu l-a lovit doar pe Traian Basescu, deoarece prin sistem se susoteste tot mai intens ca serviciul nu este strain nici de tragerea pe linie moarta, cel putin in ceea ce priveste agenda diplomatica internationala a "looser"-ului Klaus Iohannis. De altfel, in ceea ce il priveste pe presedinte, se spune chiar ca pe acesta l-a costat foarte scump "capul" lui Mihai Razvan Ungureanu, pe care l-a primit pe tava, fara sa banuiasca in fapt ca vacantarea postului de sef al SIE este doar un cadou otravit. Deoarece conducerea "din umbra" a SIE nu a facut astfel decat sa scoata "castana" MRU din "focul" razboaielor fratricide din sistem cu mainile naivului, dar atat de orgoliosului Klaus Iohannis.
• Dragnea habar n-are de poker
Obisnuit mai mult sa stea cu fundu-n doua luntri, Dragnea e pe cale sa incurce potecile de cand cu numirea lui Tudorel Toader ca ministru al Justitiei. Dorintele lui intime, nedeclarate oficial, nu se mai pupa cu atitudinea noului ministru, interesat mai mult de dreptate si corectitudine si mai putin de politica. Sigur ca Dragnea a vrut sa joace la doua capete, dar de asta chiar a incurcat lucrurile. O fi tinut el mortis sa mearga la cacealma cu Tudorel Toader, numai ca ministrul, incomparabil mai scolit si mai subtil, i-a raspuns printr-o decartare, tot la cacealma, si i-a luat asii din mana. Mai concret. Inainte de evaluare, Dragnea a dat un recital de asigurari ca va repecta decizia raportului de evaluare, indiferent de continutul ei. A vrut sa fie subtil, sperand ca Tudorel Toader sa priceapa unde bate, dar n-a mers. Pai, cu asemenea cec in alb, ce ar fi trebuit sa joace ministrul?
• ROMANIA LIBERA
• Cel mai protejat dintre pesedişti. A turnat asfalt în pădure, pe un pământ donat de Regele Carol I
Dacă în toate cele peste 1.000 de dosare soldate cu sentinţe de achitare în cauze instrumentate de către DNA, în ultimii 10 ani, instituţia a făcut contestaţii în anulare pentru un recurs în interesul legii la toate cauzele pierdute, numai în dosarul "Căprioara" al a lui Marian Oprişan procurorii anticorupţie nu au folosit această cale de atac. Cel mai vechi lider politic în funcţie dintre toţi baronii locali este de departe Marian Oprişan, preşedinte al PDSR-PSD Vrancea încă din anul 1992 şi cârmaci unic al judeţului, în calitate de vicepreşedinte şi apoi preşedinte al Consiliului Judeţean, din anul 1996 până în prezent.
• Philippe Gustin, fostul ambasador al Franţei în România, este împotriva unei Europe cu mai multe viteze
Philippe Gustin pledează pentru relaţii privilegiate între România şi Franţa, dezvoltate în cadrul Uniunii Europene. Fostul ambasador al Franţei în România, Philippe Gustin, candidează din partea republicanilor la alegerile legislative franceze pentru un post de parlamentar pentru francezii din Diaspora. A vizitat Clujul, unde se află cea mai numeroasă comunitate franceză de la est de Elveţia. În acest context, a acordat un interviu "României libere", în care s-a exprimat împotriva ideii unei Europe cu mai multe viteze. În eventualitatea, tot mai probabilă, că republicanii vor forma Guvernul la Paris, vocea lui Philippe Gustin, prieten al României, poate fi una dintre cele mai puternice.
• ZIARUL FINANCIAR
• Drama businessului românesc: Jumătate dintre cele mai mari 50 de firme antreprenoriale din 2009 sunt azi în insolvenţă sau faliment
Insolvenţa şi falimentul au pus la pământ în 8 ani 22 de companii antreprenoriale. Acestea erau în primele 50 în 2009, când aveau afaceri de 13 miliarde de lei şi 16.000 de angajaţi. Doar 28 dintre cele mai mari 50 de companii antreprenoriale din 2009, anul în care criza a lovit economia locală, au reuşit să supravieţuiască, iar celelalte 22 de firme sunt fie în insolvenţă, fie în faliment sau sunt radiate. Aceasta este una dintre cele mai dramatice imagini asupra capitalului privat românesc din ultimul deceniu. Dacă Romstrade, Leonardo sau Astral Impex au fost marile insolvenţe ale primilor ani de criză (2009-2010), un alt grup de companii româneşti a rezistat perioadei de atunci prin reorganizare, prin vânzare de active, prin procese dure de restructurare.
• O demisie neaşteptată, Yellen, FT şi anchete fără rezultat într-un scandal care distruge încrederea în cea mai puternică bancă centrală
Scandalul a început cu The Wall Street Journal publicând pe 28 septembrie 2012 un articol cu informaţii confidenţiale discutate la şedinţa de politică monetară din septembrie. Informaţiile ar fi trebuit să ajungă la public abia pe 4 octombrie. Pe 3 octombrie, Medley Global Advisors, o agenţie de informaţii economice, financiare şi politice achiziţionată de FT în 2010, publica mai multe detalii. Acum, după cinci ani şi mai multe anchete pornite de diferite autorităţi care n-au ajuns la vreun rezultat, preşedintele Fed Richmond Jeffrey Lacker a demisionat, recunoscând că este implicat în scurgerea de informaţii prin confirmarea unor opţiuni de politică monetară. Între timp, s-a aflat că şi actuala preşedintă a Fed Janet Yellen a discutat cu reprezentanţi ai firmei de informaţii în 2011 şi în 2012, înainte de şedinţă. Yellen era pe atunci vicepreşedintă.
• Studiu KPMG: România are impozitele cele mai mari pe salariile mici, deşi are cele mai mici salarii din Europa
România are una dintre cele mai mari rate de taxare a salariului minim din Europa, arată datele celui mai recent studiu realizat de firma de audit şi consultanţă KPMG România. Astfel, statul român încasează circa 50% din cheltuiala unui angajator care plăteşte salariatul la nivelul salariului minim, în timp ce în Marea Britanie, de exemplu, rata de taxare pentru cele mai mici salarii din economie este de numai 17,15%. România se află pe locul opt în rândul statelor din UE cu cel mai ridicat nivel de taxare a salariului minim, după Franţa (unde rata de taxare aplicată la salariul minim este de 87,6%), Italia, Slovacia, Ungaria, Olanda, Suedia şi Estonia, unde nivelul de taxare variază între 50% şi 80% din salariul minim. Deşi are una dintre cele mai mari rate de taxare a salariului minim, România are unul dintre cele mai mici salarii minime din Europa, arată datele KPMG.
1. D-lui T.T.
(mesaj trimis de anonim în data de 06.04.2017, 11:46)
Dăm în destule GROPI. M-ai dăm și-n PRAGURI ???