REVISTA PRESEI - 06.05.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 6 mai 2010

ADEVĂRUL

Un an cu FMI: suntem mai săraci

După un an de acord cu Fondul Monetar, România are cu aproape 250.000 mai mulţi şomeri şi datorii ce vor apăsa pe umărul plătitorilor de taxe. FMI ne-a dat banii, iar noi i-am folosit pentru pensii şi salarii. Nicio investiţie şi nimic care să ne scoată din recesiune. Pentru asta vom plăti tot mai scump în următorii ani.

Fără măsuri, deficitul bugetar sare la 8% din PIB

Comisia Europeană, finanţator al României în acordul cu FMI, atrage atenţia, în prognoza economică de primăvară, că deficitul bugetar ar putea ajunge la 8% din PIB în acest an şi că sunt necesare măsuri suplimentare. "În timpul misiunii în România, este aşteptată convenirea unui acord cu Guvernul pentru noi măsuri de compensare, în vederea reducerii deficitului bugetar", se arată în document. Mai mult, Comisia a urcat prognoza de inflaţie a României la 4,3% în acest an, de la 3,5%, pe fondul creşterii accizelor la tutun şi carburanţi.

Vor creşte sau nu taxele?

Deşi în ultimele zile au fost avansate mai multe variante privind majorarea taxelor în vederea reducerii deficitului bugetar, autorităţile şi reprezentanţii FMI nu au luat încă o decizie în acest sens. "Toate posibilităţile sunt luate în considerare în continuare. Analizăm diverse variante", a declarat ieri Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor Publice. Şi Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI, a precizat că variantele sunt încă în analiză, dar nu s-a ajuns încă la o înţelegere cu autorităţile române.

Cei cinci ţapi ispăşitori ai Guvernului Boc

Numele ministrului Transporturilor, Radu Berceanu, se află în fruntea listei de miniştri care ar putea fi sacrificaţi de premierul Emil Boc, potrivit unor surse democrat-liberale. Alţi patru miniştri sunt ameninţaţi cu remanierea: Mihai Şeitan de la Muncă, Sebastian Vlădescu de la Finanţe, Daniel Funeriu de la Educaţie, Cseke Attila de la Sănătate.

Moneda europeană, la un pas de colaps

Ajutorul financiar promis Greciei nu a liniştit fiorul rece care continuă să îngheţe pieţele europene. Spania ar putea fi următoarea ţară care apelează la FMI. Moneda unică a coborât la minimul ultimelor 13 luni în raport cu dolarul, iar analiştii se tem că scăderea nu se va opri aici.

CURENTUL

Şantajul de presă - specialitatea trustului Intact? Azi episodul Firea

Şantajul de presă pare să fie parte organică din trustul Intact. După ce în urmă cu două zile vă dădeam detalii despre tentativa de şantaj făcută de un angajat al lui Voiculescu, Sorin Oancea, asupra ministrului Adrian Videanu în scopul cåştigării licitaţiei de la Paroşeni de către compania Grivco, astăzi vă prezentăm un nou caz. În rolul principal se află, de data aceasta, Gabriela Firea.

Maxitaxe, de Tia Şerbănescu

Ziua de 5 mai a fost declarată "ziua bărbatului", adică ziua în care bărbatul face oficial ceea ce face de obicei iar bărbatul politic se duce la FMI cu maxitaxe. Toate micile ecrane s-au umplut de cu seară de taxe unde cota unică (CU) creştea vertiginos pe surse de la 16% la 20%, TVA sărea spectaculos pe zvonuri de la 19% la 25% iar titlurile te băgau în sperieţi: "FMI cere mărirea taxelor". FMI însă "nu cere" (pentru că n-are căderea să impună nimic) ci discută mai multe variante - lucru recunoscut şi de sindicate (Bogdan Hossu) şi de patronate (Dan Agaton) şi de ministrul de finanţe (încă Vlădescu).

Remanierea Cabinetului Boc, între zvon şi realitate

Adâncirea crizei globale în spaţiul comunitar şi întârzierea ieşirii economiei României de sub spectrul recesiunii par să dea credibilitate zvonurilor apărute în ultimele zile cu privire la o posibilă remaniere a Executivului Boc. Pe de altă parte, în sprijinul acestei ipoteze vin realităţile din mediul economic şi derapajele înregistrate vizavi de deficitul bugetar impus de către FMI prin acordul de împrumut semnat cu România.

Afacerea RMGC de la Roşia Montană - pe făraşul Bruxelles-ului

Compania Roşia Montană Gold Corporation îşi cam poate lua adio de la proiectul său grandios de a exploata minier întreaga zona a Roşiei Montane prin metoda cianurilor, deoarece Legislativul de la Bruxelles a decis să fie mai bine "verde" decåt "otrăvit" de cianurile cu ajutorul cărora compania canadiană ar fi exploatat aurul Romåniei. Deşi unii politiceni de la noi din ţară visează numai la "verzişorii" canadienilor şi la răsplătirea unora care i-au sprijinit prin campanii electorale, europarlamentarii europeni au înţeles că balanţa Roşiei Montane nu poate înclina decåt în interesul mediului înconjurător şi al turismului ecologic.

Franks: Informaţiile apărute în presă cu privire la creşterea TVA sunt eronate

Fondul Monetar Internaţional analizează mai mult de patru variante de creştere a veniturilor la buget, a declarat, ieri, şeful misiunii FMI în Romånia, Jeffrey Franks, adăugånd că în presă au apărut multe informaţii eronate cu privire la creşterea TVA şi a cotei unice. Franks a spus că nu face nicio referire la măsurile de politică fiscală înainte de a se ajunge o înţelegere cu autorităţile romåne.

CURIERUL NAŢIONAL

Lichidăm conturile?

Agitaţia generată de perspectiva unor majorări de taxe se resimte din plin în piaţa de capital românească. Investitorii s-au precipitat ieri la vânzare, în condiţiile în care şi climatul din pieţele internaţionale este dominat de incertitudini. Bursa a consemnat a doua zi consecutivă de scăderi violente, în timp ce leul s-a depreciat faţă de euro la cel mai slab curs din acest an. Piaţa de capital românească a suferit ieri un şoc puternic, investitorii şi mediul de afaceri interpretând ca probabilă o înţelegere între FMI şi Guvern privind o majorare a TVA şi a cotei unice.

AVAS, obligată să publice contractul de privatizare al Automobile Craiova

Desecretizarea a fost cerută de Societatea Academică Română. La sfârşitul lunii septembrie 2007, pe site-ul AVAS erau publicate doar două dintre cele 35 de anexe.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au respins recursul făcut de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), obligând-o să dea curs deciziei anterioare a Tribunalului Bucureşti care cerea transparentizarea contractului de privatizare încheiat cu Ford pentru Automobile Craiova, a comunicat ieri SAR, cea care a cerut desecretizarea contractului.

Creşterea taxelor ne apropie de greci

Pârvu: Dacă nu creează un mediu propice întreprinzătorilor, statul va ajunge în situaţia Greciei. Ministerul Finanţelor discută cu FMI patru variante de creştere a veniturilor şi reducere a cheltuielilor, dar forma finală de aplicare va fi stabilită la finalul negocierilor cu FMI, potrivit ministrului Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga. Întrebat de către jurnalişti dacă Guvernul discută cu FMI despre majorarea taxelor, ministrul a răspuns că din discuţii a dedus că există patru variante analizate la nivelul MFP.

Datoriile mai mari de 4 luni bagă primăriile în insolvenţă

Potrivit unui proiect de lege, unităţile administrativ-teritoriale intră în insolvenţă în cazul neachitării obligaţiilor mai vechi de 120 de zile. Bostan: Aceasta este o măsură necesară şi normală ce ar fi trebuit luată încă din 2007. ""În acest fel va creşte disciplina financiară la nivelul autorităţilor publice locale"". Unităţile administrativ-teritoriale intră în insolvenţă în cazul neachitării obligaţiilor de plată mai vechi de 120 de zile, dacă acestea depăşesc 50% din bugetul anual, dar şi în cazul neachitării salariilor pe o perioadă mai mare de 120 de zile, potrivit unui proiect de lege aprobat de Guvern, citat de NewsIn.

Lichidatorul Rodipet a semnat contracte de asociere pentru 37 de judeţe

Pentru 12 dintre acestea, contractele au fost semnate cu SC Prescom SRL. Angajaţii din Capitală vor fi trimişi în şomaj. Comitetul Creditorilor fostei Rodipet, actuala Network Press Concept, a aprobat săptămâna trecută continuarea acţiunilor de asociere pentru distribuţie de presă cu diverse firme, până în prezent încheindu-se contracte pentru 37 de judeţe. Potrivit unor surse apropiate participanţilor la şedinţă, pentru 14 dintre cele 37 de judeţe, contractele de asociere au fost încheiate cu SC Pres Com SRL, o altă mare parte fiind preluată prin asociere cu societăţile Best Press Distribution, Mega Press SRL, Maramureş Press Distribution SRL, şi altele. Preţul vehiculat de sursele amintite, fără a putea fi însă confirmate oficial, este de 50 euro, lunar, pentru fiecare chioşc.

EVENIMENTUL ZILEI

Boc - în deliberări, coaliţia - în aer

Coaliţia PDL-UDMR este în fierbere. Fitilul s-a aprins în parlament, unde un deputat al PDL a pus ieri beţe în roate visului UDMR de a vedea geografia şi istoria studiate în limba maternă de maghiari. Peste răceala din coaliţie, premierul Emil Boc s-ar fi arătat extrem de secretos, în şedinţa de guvern de dimineaţă, în legătură cu scenariile FMI, luându-şi apoi doar garnitura PDL de miniştri la discuţiile de la Cotroceni.

Jonglerii cu cota unică şi TVA

Guvernul şi reprezentanţii FMI discută mai multe scenarii de creştere a impozitelor şi taxelor, pentru a evita un dezastru în finanţele publice. Nici bugetarii nu scapă de concedieri. Ultima variantă de majorare a impozitelor este o cotă unică de 20% şi TVA de 24%. Scenariul a fost discutat la Cotroceni, în cadrul întâlnirii pe care preşedintele Traian Băsescu a avut-o ieri cu premierul Emil Boc şi cu miniştrii, spun surse apropiate discuţiilor.

Antonescu propune guvern de tehnocraţi

Liderul PNL Crin Antonescu a cerut, ieri, demisia guvernului Boc şi formarea unui executiv de 7-8 tehnocraţi condus de un independent, de preferinţă economist. Şeful liberalilor a adăugat că, dacă Boc nu pleacă din proprie iniţiativă, preşedintele Băsescu trebuie fie să găsească o soluţie pentru îndepărtarea acestuia, "aşa cum a ocolit Constituţia ca să-l instaleze", fie să plece el de la Cotroceni.

Roşia Montană: primul pas spre exploatare

Proiectul "Roşia Montană" a primit un nou certificat de urbanism. Urmează avizul de mediu în baza căruia aurul poate fi extras începând din 2011. Compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) a obţinut, la finele săptămânii trecute, un nou certificat de urbanism care i-a deschis calea către un aviz de mediu ce ar permite începerea exploatării miniere, cel mai probabil, de anul viitor.

FINANCIARUL

La TVA de 19% statul pierde 16 miliarde de lei. Cât va fi evaziunea fiscală la 25%

Oamenii de afaceri, sindicaliştii şi analiştii economici spun că majorarea taxelor va duce la înflorirea economiei subterane. În România se conturează un scena-riu de groază în cazul majorarii ta-xe-lor şi impozitelor: distrugerea mediului de afaceri, creşterea preţu-rilor, scăderea puterii de cumpărare, şomaj, iar efectele nu se opresc aici. Specialiştii susţin că încasările la buget vor scădea în loc să crească, aşa cum vrea guvernul Boc.

Ford cere renegocierea contractului de la Craiova

Compania Ford a solicitat reanalizarea unor clauze din contractul de privatizare a Automobile Craiova, chiar dacă beneficiază de facilităţi de zeci de milioane de euro. Ascultător, AVAS a iniţiat un proiect HG pentru constituirea unei comisii interministeriale care să negocieze cu con-struc-torul auto noi favoruri. Ford Motor a achiziţionat în septembrie 2007 un pachet de 72,4% din acţiunile Automobile Craiova pentru 57 mil. euro şi a primit ajutoare din partea statului român în schimbul unor angajamente privind producţia şi numărul de locuri de muncă.

Salariul mediu net în martie - creştere de 3,3% pe seama angajaţilor din bănci şi industria tutunului

Este prima lună de creştere a câştigului salarial real, după şase luni. În intermedieri financiare, venitul mediu a fost de 4.345 de lei net, mai mare cu aproape 35% faţă de luna februarie. Valoarea câştigului salarial mediu net a ajuns în martie la 1.509 lei, cu 6,9% mai mare comparativ cu luna ante-rioară, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Creşterea s-a bazat, în prin-cipal, pe acordarea de prime oca-zionale, sume din profitul net sau din alte fonduri, însă s-au realizat şi pro-ducţii mai mari, a precizat INS.

Se îngroaşă gluma pe Bursa de la Bucureşti: piaţa a intrat oficial pe o nouă secvenţă "bear"

Tranzacţiile mari sunt o confirmare în plus, iar acesta este abia primul val de scăderi, spun brokerii după un an şi două luni de rally, în care a triplat banii investitorilor, piaţa bursieră de la Bucureşti a reintrat oficial pe trend descendent. Scăderile generalizate din ultimele săptă-nâni, amplificate în ultimele zile, au scufun-dat indicii cu 20% faţă de maximele multianuale din aprilie, evoluţie care înseamnă, după toate definiţiile, intrarea într-o nouă fază de declin prelungit.

GÂNDUL

Guvernul Boc: ultima şansă e "talentul de negociator" al lui Traian Băsescu

Astăzi, Traian Băsescu se întâlneşte cu delegaţia Fondului Monetar. Ieri, şeful statului i-a chemat la Cotroceni pe premierul Boc şi mai mulţi miniştri din cabinetul său. Surse guvernamentale au declarat pentru Gândul că miniştrii i s-au plâns preşedintelui că reprezentanţii Fondului sunt inflexibili şi presează pentru o creştere a cotei unice la 20% şi a TVA la 24%. Chiar dacă aceleaşi surse au rezumat rezultatul întâlnirii spunând că "va fi foarte greu de evitat creşterea TVA şi a cotei unice", miniştrii îşi pun speranţa în "talentul de negociator al lui Băsescu".

Cum se vede România 2010 de la Bruxelles: scumpiri, şomaj de 8,5% şi un buget afectat de datoria Rompetrol

Principalele probleme ale României în 2010 vor fi deficitul bugetar mare, scumpirea bunurilor şi serviciilor, ali-mentată de creşterea accizelor, şi şomajul, care nu va scădea sub 8,5%, conform estimărilor Comisiei Euro-pene, prezentate în prognoza eco-nomică de primăvară. România va avea anul acesta un deficit bugetar de 8% din PIB, faţă de 5,9% din PIB - ţinta impusă în acordul cu FMI, dacă nu se iau măsuri suplimentare, fie prin obţinerea de venituri mai mari, fie prin reducerea mai drastică a cheltuielilor.

Criza monedei euro. Cum s-a pierdut pe bursă într-o zi tot câştigul din 2010

Mai marii UE in frunte cu Angela Merkel, serios ingrijorati. "Există ameninţarea unei grave contagiuni pentru alte state membre ale Uniunii Monetare (EMU) şi a unor efecte negative pe pieţele de capital", dacă Grecia nu este ajutată, inclusiv din banii contribuabililor germani. Astfel li s-a adresat, ieri, guvernatorul băncii centrale germane (Bundesbank), Axel Weber, legislatorilor chemaţi să aprobe planul de salvare al Greciei.

JURNALUL NAŢIONAL

Guvernul FMI . Jeffrey Franks, adevăratul premier al României

Împrumutul acordat de FMI trebuia să ne salveze economia ţării de la dezastru şi implicit pe noi, însă acum suntem mai săraci şi plini de datorii, iar scenariile groazei ni se perindă în faţa ochilor când ne dăm seama că de fapt suntem sub guvernare FMI. După încă o zi de negocieri cu uşile închise românii încă nu ştiu exact ce soartă îi aşteaptă şi sunt hrăniţi doar cu informaţii pe surse.

Dinamo, în groapă. Clubul privat joacă fotbal pe bani publici, dând ţepe în bugetul MAI

În curtea clubului de fotbal Dinamo Bucureşti a izbucnit zilele acestea un scandal financiar care ameninţă să retrogradeze gruparea "câinilor" direct în faliment. Drepturi neplătite jucătorilor, taxe către Ligă, impozite pe venituri. Este numai vârful icebergului. Pe noi însă prea puţin ne interesează dacă Niculescu sau Bratu şi-au luat leafa şi primele promise cu mare emfază la televizor de Borcea sau de Turcu.

ROMÂNIA LIBERĂ

Geoană a intrat în reteaua Voicu prin SMS

Cât de adancă e implicarea liderului PSD în dosarul "Voicu"? Ne-o arată interceptările telefonice de la DNA Oradea, din care rezultă că Maria Schutz i-a solicitat sprijinul când era cercetată pentru înşelăciune. Geoană a trimis-o direct la Voicu.

Adio South Stream ?

Divide şi stăpâneşte. Rusia semnează acorduri pentru o conductă fără şanse. Instalarea regimului promoscovit de la Kiev al lui Viktor Ianukovici şi posibila fuziune dintre Gazprom şi Naftogaz fac inutile gazoductele care ocolesc Ucraina.

ZIARUL FINANCIAR

Cu Grecia în flăcări, FMI devine neînduplecat la Bucureşti

De la Cotroceni vine soluţia "amputării" cheltuielilor bugetare, FMI îşi amână plecarea. Ameninţarea majorării impozitelor pentru cârpirea bugetului a creat ieri un adevărat iureş al întâlnirilor la Finanţe, BNR şi Palatul Cotroceni pe tema soluţiilor pe care ar putea să le aleagă Guvernul, dar autorităţile nu au ajuns la o decizie clară.

Retragerea investitorilor străini a topit peste 1 mld. euro de pe Bursă

Bursa de la Bucureşti a suferit în ultimele zile cele mai puternice corecţii din ultimul an, pe fondul crizei din Grecia, dar şi al incertitudinilor fiscale de pe piaţa locală. Principalul indice al pieţei BET a pierdut doar în ultimele două zile 9,1%, iar de la maximele din aprilie, scăderea este de 16%. SIF-urile, care sunt cele mai tranzacţionate titluri de pe piaţă, au pierdut în ultima lună peste 20% din valoare. Corecţiile vin după ce din februarie 2009 şi până în aprilie 2010 Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 200%.

Mediul de afaceri: Va fi dramatic, unii dintre noi vom suporta. Voi veţi fi însă responsabili de viitorul sumbru al ţării

Spre finele lui 2009, când îşi făceau bugetele pentru 2010, oamenilor de afaceri nici nu le-ar fi trecut prin cap să se gândescă la creşteri de taxe. Tot ce se aşteptă era o relansare economică - mai puternică pentru unii, mai timidă pentru alţii. Acum peste întreaga strategie de business se aşterne ceaţă. Şi teamă. Şi răbufneşte nemulţumirea: ce-au făcut, ce-au aşteptat guvernanţii? Într-un fel, oamenii de afaceri ştiu că există un liman. Mediul de business va suporta şi acest şoc. Dar cu ce costuri?

Analiză: Statul cheltuie mai mult cu jandarmii şi cu poliţiştii decât cu medicii şi cu profesorii

Dacă pentru salariile celor 275.000 de profesori statul cheltuie anual 512 mil. euro, iar pentru cei 15.000 de medici rezidenţi la care se adaugă şi medicii de urgenţă cheltuielile salariale ale Ministerului Sănătăţii au ajuns anul trecut la 61 mil. euro, pentru plata salariilor poliţiştilor, jandarmilor, angajaţilor din Oficiul Român pentru Imigrări sau din Direcţia Paşapoarte sau Permise de conducere şi înmatriculări, statul a cheltuit peste 1,4 mld. euro.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb