REVISTA PRESEI 06.05.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 6 mai 2011

REVISTA PRESEI 06.05.2011

ADEVĂRUL

Ocolul pământului cu maşina Poliţiei

Procurorii DNA au început o anchetă la Poliţia Locală Vaslui, după ce au fost sesizaţi că instituţia a consumat 50 de tone de combustibil într-un an. Un simplu calcul arată că, la un consum mediu de 7 litri la suta de kilometri, poliţiştii vasluieni ar fi putut face înconjurul pământului de cel puţin 17 ori. Şeful Poliţiei Locale Vaslui, Laurenţiu Turbatu, este acuzat de subalterni că face afaceri ilegale în interes propriu folosindu-se de funcţia de conducere. În urma unor sesizări anonime depuse în urmă cu trei săptămâni, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi au început o anchetă asupra conducerii instituţiei vasluiene. Subordonaţii susţin că acesta a făcut achiziţii ilegale fără licitaţii publice şi că mai bine de o treime dintre angajaţi, mai ales cei din conducere, sunt rudele sale.

O aberaţie: legea dublării filmelor la TV

Nemulţumit că subtitrarea filmelor "americanizează" limba română, deputatul PSD Victor Socaciu a depus la Cameră o propunere legislativă care cere dublarea producţiilor străine difuzate de televiziuni. Oamenii de film din România consideră că o asemenea măsură este nocivă, antieducativă şi că pe termen lung duce la izolare. "Folosirea subtitrării introduce cuvinte noi, care sunt asimilate de populaţie şi ajung să fie considerate termeni obişnuiţi. Din această cauză limba română se deteriorează, afectând identitatea naţională", se arată în expunerea de motive a proiectului depus de Victor Socaciu în urmă cu câteva zile, la Camera Deputaţilor.

UDMR, ameninţată de un nou partid

Toro T. Tibor a depus ieri la Tribunalul Bucureşti documentele pentru înregistrarea juridică a Partidului Popular Maghiar din Transilvania. Iniţiativa Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania a fost criticată de liderii UDMR, în opinia cărora este "o eroare". Preşedintele provizoriu al Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Toro T. Tibor, a motivat că partidul încearcă să umple un gol în reprezentarea comunităţii maghiare, care nu a fost "absorbit" de celelalte formaţiuni politice maghiare, UDMR şi Partidul Civic Maghiar (PCM).

Sărac în acte, nabab în realitate

După ce la începutul anului s-a ales cu dosar penal pentru ultraj, Vadim Tudor este cercetat de ieri şi pentru evaziune şi fals în declaraţia de avere. Din declaraţia de avere a "Tribunului" reiese că e sărac, dar stă într-o vilă în Cotroceni, are Mercedes cu şofer la scară în numele partidului şi are conturi în euro nedeclarate. Primele nereguli pe care le-au sesizat inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) sunt legate de două dintre declaraţiile de avere depuse de Corneliu Vadim Tudor (62 de ani) în anul 2009 în calitate de membru al Parlamentului European.

Chinezii iau cu asalt sectorul energetic românesc

Mai multe companii de stat din China vor să investească în domeniul producţiei de energie din România, în proiecte de peste şase miliarde de euro. Chinezii se vor implica în proiecte nucleare, în construcţia de noi hidrocentrale şi termocentrale, precum şi în modernizarea minelor de cărbune. În perioada 2006-2008, pe piaţa energetică locală aproape că nu exista trimestru în care o mare companie europeană să nu anunţe participarea într-un proiect uriaş în parteneriat cu statul sau iniţierea unuia nou, fie că era vorba de construcţia de termocentrale, de proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă sau de hidrocentrala de la Tarniţa-Lăpuşteşti.

RCS & RDS a cumpărat televiziunea U TV

Sorana-Lavinia Urdăreanu a vândut postul de muzică U TV către grupul RCS & RDS. Femeia controla un pachet de 51% din societatea New Trend Media, în proprietatea căreia se află televiziunea. RCS & RDS a achiziţionat şi participaţia de 48% deţinută la New Trend Media de către firma Sorion International, înregistrată în Elveţia. Totodată, firma Integrasoft din Bucureşti, care deţinea 2% din New Trend Media, a cesionat jumătate din participaţie către RCS & RDS. Astfel, capitalul social al New Trend Media este deţinut în proporţie de 99% de către RCS & RDS şi 1% de către Integrasoft, potrivit Mediafax. Postul muzical de televiziune U TV a fost lansat în anul 2005. În 2010, la cinci ani de la lansare, U TV a devenit primul post muzical disponibil în format HD.

Pakistan: turiştii dau năvală în "Binlandia"

Atmosfera din jurul casei lui Osama bin Laden seamănă cu cea a unui carnaval. Pakistanezii se înghesuie să vadă locuinţa liderului Al-Qaida şi dezbat intens informaţiile din presă. Curioşi de toate vârstele mişună prin jurul curţii cu pereţi înalţi, sigilată şi păzită de poliţie. Au apărut şi vânzătorii ambulanţi. Maşini parcate pe câmp, vânzători ambulanţi oferind gustări, familii de tineri ieşite la plimbare. Aşa descriu corespondenţii de presă atmosfera din împrejurimile casei din Abbottabad a lui Osama bin Laden.

Investigaţie: Cât e de uşor să iei legătura cu al-Qaida

Este extrem de uşor să iei legătura cu un lider al-Qaida şi să plănuieşti un act terorist cu ajutorul acestuia, arată o investigaţie a cotidianului britanic "The Sun". Un ziarist a găsit, pe un site extremist , adresa de email a lui Anwar al-Awlaki, lider al-Qaida aflat în Yemen. I-a trimis acestuia un mesaj în care pretinde că este un fanatic britanic pe nume "Q. Khan", lider al unei mici celule teroriste islamice din Londra, care doreşte să realizeze un atentat. Jurnalistul sub acoperire spune că are nişte dileme privind organizarea atentatului şi cere sfaturi.

Sârbu, salariu de 1,8 milioane de dolari

Supranumit "Părintele Pro TV", Adrian Sârbu este unul dintre românii cu cele mai înalte funcţii într-o companie multinaţională, CME. Adunarea generală a Acţionarilor a CME, compania-mamă a Pro TV, va discuta pe 16 mai reînnoirea mandatului de preşedinte al lui Adrian Sârbu. În actul oficial CME, salariul lui Sârbu în contractul de angajare este de 1,8 milioane de dolari pe an, adică 150.000 de dolari pe lună. În plus, în 2010, Sârbu a fost premiat cu un bonus de performanţă de 900.000 de dolari, la care s-a mai adăugat un premiu de 500.000 de dolari pentru închiderea tranzacţiei în urma căreia au fost vândute operaţiunile din Ucraina ale CME. Î

CURENTUL

Mandatul de reprezentare dat de Vîntu lui Popa redeschide dosarul FNI

Dosarul FNI va fi redeschis în curånd, informează surse judiciare, deoarece au apărut "împrejurări şi indicii noi" în această cauză. S-a constatat, pe de o parte, că mandatul de reprezentare pe care l-a primit Nicolae Popa de la Sorin Ovidiu Vîntu şi în baza căruia a desfăşurat toate operaţiunile de subscriere/răscumpărare unităţi de fond FNI exclusiv la comanda lui Vîntu a fost mutat din dosarul FNI în dosarul BID, iar, pe de altă parte, n-au fost luate în seamă de către procurorul care a instrumentat cauza, Irinel Păun, declaraţiile date în faza de urmărire penală de nişte operatoare de la SOV Invest conform cărora Vîntu ar fi ridicat şi coboråt, după plac, în mod nereal, valoarea unităţilor de fond, reuşind astfel să scoată din Fond sume de peste 1.600 miliarde lei.

Mimi-Elan, partener la B1 cu fosta nevastă a lui Nicu Ceauşescu

Elan Schwartzenberg, din postura de nou proprietar al Realitatea TV, l-a invitat pe Turcescu să "verifice cu domnul Bobby Păunescu si cu domnul Oancea că are acţiuni la B1 TV", iar Bobby Păunescu a declarat la råndul său că Schwartzenberg a preluat 10% din acţiunile News Television Romania, care deţine 50% din B 1. Elan a devenit astfel un mogul media multilateral dezvoltat, coleg cu fosta şefă a pionerilor, o adevărată Goebels în miniatură, Poliana Cristescu, cea care participă la dezvoltarea multilaterală a societăţii socialiste, prima nevastă a lui Nicu Ceauşescu, acum devenită micro-micro-moguliţă tv, alături de Păuneşti, şi, desigur, de fostul pionier Mimi.

Dileme de Tia Şerbanescu

Dilema alegerilor se ascute: PDL merită să le piardă iar USL nu merită să le câştige. Aşa că dl Lăzăroiu care a părăsit Palatul Cotroceni se implică în construcţia unui nou partid destinat "electoratului activ care a înţeles mecanismele capitalismului". Şi cine-l votează? Căci electoratul nostru vrea numai populism. Adevărata bombă electorală a fost lansată însă de consilierul prezidenţial Avramescu: acesta a atras atenţia că parlamentarele din 2012 se vor ţine în 2013 întrucât mandatul actualului parlament expiră în 15 dec. 2012. Iată o încercare grea pentru USL. Întrebarea e: rezistă până atunci? Mai ales că OTV e convins că Partidul Poporului său va câştiga alegerile drept care a şi anunţat sfârşitul lumii în 2012. Ce program ambiţios!

CURIERUL NAŢIONAL

Cine ne-a pus taxa ascunsă?

Inflaţia anualizată de 8% este explicată de guvernatorul BNR prin şocurile de ofertă, în special datorate creşterii în pieţele internaţionale ale preţurilor mărfurilor alimentare şi ale combustibililor fosili. Mugur Isărescu: Cauza inflaţiei nu este în ograda noastră şi nu trebuie căutate explicaţii monetare. Prognoza băncii centrale de creştere a indicelui preţurilor de consum a fost urcată la 5,1% de la 3,6% pentru acest an şi la 3,6%, faţă de 3,2% pentru 2012. Acum un an guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, spunea că România trebuie să evite efectuarea corecţiilor necesare prin intermediul procedeului netransparent al inflaţiei pe care nu s-a ferit să o califice drept o "taxă ascunsă", utilizând sintagma laureatului Nobel pentru economie, Milton Friedman.

De ce este femeia un agent imobiliar mai bun?

În 80% din cazuri decizia de cumpărare o are tot o femeie. În plus, sunt mai puţin ameninţătoare şi tratează cerinţele clienţilor cu mai multă răbdare. Un studiu realizat de Asociaţia Brokerilor Imobiliari (ABI) relevă faptul că majoritatea recrutorilor văd în profilul agentului imobiliar ideal femeia. Nu pentru că e mai uşor să trimiţi o femeie la o negociere, ci pentru că sunt foarte eficiente în ceea ce priveşte garanţia unui contract semnat la finele negocierilor. "Prezenţa femeilor în domeniul imobiliar, deşi timidă, nu trece neobservată de recrutorii agenţiilor imobiliare. Dacă există spirit întreprinzător şi abilităţi de relaţionare şi negociere, succesul unei femei în rolul de broker imobiliar la încheierea unei tranzacţii este aproape garantat", se arată într-un comunicat al ABI, remis ieri redacţiei.

Ce fac europenii cu banii din PPP

Europenii construiesc autostrăzi, spitale şi chiar şi şcoli prin parteneriate public-private. Tranzacţiile realizate, anul trecut, prin PPP s-au ridicat la o valoare de peste 18 miliarde de euro. În vreme ce la noi încheierea proiectelor prin intermediul parteneriatelor public-private (PPP) nu reuşeşte să se materializeze, în restul Europei, un număr foarte mare de contracte sunt finanţate în acest mod. Soluţia parteneriatelor public-private constă în cooperarea dintre autorităţile publice şi mediul de afaceri, în scopul asigurării finanţării construcţiei sau renovării unei infrastructuri sau furnizării unui serviciu, şi nu reprezintă o noutate la nivelul UE. Anul trecut, tranzacţiile realizate prin PPP s-au ridicat la o valoare de 18,3 miliarde de euro, fără includerea contractelor sub 5 milioane de euro, potrivit unui raport al Centrului European de Expertiză în PPP, cunoscut sub numele de EPEC.

EVENIMENTUL ZILEI

"Prinţul terorii" şi-a lăsat moştenirea în mâinile celui mai periculos stat din lume

Extremismul religios, metodele criminale şi interesele strategice globale i-au marcat destinul lui Osama bin Laden. În urmă cu un deceniu, căderea Turnurilor Gemene le-a amestecat pe primele două, transformând teroarea în hârtia de turnesol a prezentului. Astăzi, în Pakistan, ascensiunea unui orăşel-port populat de pescari poate adăuga picătura geopolitică decisivă. Iar moştenirea otrăvită a celui supranumit "Prinţul terorii" ar putea fi administrată, cu implicaţii profunde pentru politica mondială, de cel mai periculos stat din lume.

Nu au dat publicitate la Antene? Arde-i!

EVZ continuă să publice seria dezvăluirilor făcute de un fost senior-editor al Antenei 3 despre ce se întâmplă cu adevărat dincolo de ce vedem la TV. Stelian Negrea a coordonat un Departament de Investigaţii care se subordona lui Codruţ Şereş, directorul Intact şi fost ministru al economiei. Rolul acestuia, spune Negrea, era să adune informaţii despre firme. Unele erau publicate, altele erau folosite în negocieri pentru a obţine publicitate, susţine Negrea, care acuză Intact că prin campaniile de presă urmărea să apere interesele comerciale ale familiei Voiculescu. Fostul jurnalist afirmă că sub îndrumarea lui Codruţ Şereş s-a făcut o listă cu firmele care nu dădeau publicitate, acestea devenind ţinta investigaţiilor.

Noul Cod scoate munca la negru din subteran

Primele zile de aplicare a noului Cod al Muncii au adus 60.700 de noi contracte. Specialiştii cred că cel mult jumătate provin din piaţa gri sau neagră. "Dacă, în general, într-o zi se înregistrau 10-12 contracte, în doar trei zile s-au înregistrat 60.700 de contracte de muncă, fapt ce subliniază eficienţa Codului Muncii", a declarat Boc, ieri, la trei zile după ce a început verificarea com paniilor din construcţii şi servicii, unde se bănuieşte că lucrează cei mai mulţi angajaţi fără forme legale. Asta, în contextul în care preşedintele Traian Băsescu declara la începutul anului că 1,68 milioane de persoane muncesc la negru în România. Mare parte dintre noile contracte au fost încheiate din iniţiativa angajatorilor.

ÎCCJ: Dan Voiculescu a încălcat dreptul la viaţă privată al austriacului pe care l-a turnat la Securitate în 1977

Colaborarea lui Dan Voiculescu cu structurile poliţiei politice comuniste este dovedită de fişa personală ce i-a fost întocmită de Direcţia a III-a din cadrul Ministerului de Interne şi de nota informativă datată 29 decembrie 1977, semnată cu numele conspirativ "Felix", în care acesta a oferit Securităţii informaţii despre un cetăţean austriac, încălcându-i astfel dreptul la viaţă privată. Magistraţii ÎCCJ arată, în motivarea dată publicităţii astăzi, că potrivit fişei personale întocmite de Ministerul de Interne - Direcţia a III-a, Dan Voiculescu a fost recrutat ca informator de fostul serviciu 7 - Comercianţi iar în timpul colaborării a purtat numele conspirativ "Felix".

Ce ar putea stopa valul de scumpiri

Un an agricol bun, continuarea reformelor, dar şi revizuirea structurii coşului de consum pot tempera creşterile de preţuri, consideră guvernatorul BNR. Pentru acest an, Banca Naţională (BNR) nu mai crede în atingerea ţintei de inflaţie şi a recunoscut acest lucru ieri, odată cu creştere prognozei de scumpiri la 5,1%, de la 3,6%, cât era în februarie. Noua estimare implică depăşirea cu peste un punct a ţintei de 3% plus/minus un punct procentual. Analistul financiar Lucian Isar consideră că, prin noua prognoză, BNR este în sfârşit de acord cu opiniile specialiştilor independenţi care susţin că BNR va rata ţinta. Prognoza BNR nu include însă eventuale majorări ale preţului la energie şi gaze, vehiculate în ultima vreme.

JURNALUL NAŢIONAL

FMI, şocat de facturile CFR

Sistemul feroviar românesc, dator vândut, consumator captiv şi sursă de venit pentru băieţii deştepţi. Datoriile CFR către furnizorii de energie au ajuns la 486 milioane de euro, iar FMI nu are soluţii pentru această "anomalie". "Nici ei nu pot oferi soluţii pentru această anomalie, nu s-a ajuns la o soluţie", a declarat Silvia Vlăsceanu, directorul general al Asociaţiei Companiilor de Utilităţi din Energie, după o discuţie cu delegaţia Fondului. În luna februarie, Jurnalul Naţional a relatat despre faptul că sistemul feroviar românesc achiziţionează energia la un tarif cu 25% mai mare decât restul consumatorilor de pe piaţă.

Lupta anticorupţie, blocată de o firmă grecească

Cum poate fi manipulat un software considerat infailibil. Global Integrity este o organizaţie nonguvernamentală americană care în fiecare an lansează un raport anticorupţie pe plan mondial pentru zeci de ţări. Acest raport este considerat a fi un ghid important anticorupţie. Mai mult de 1.000 de oameni au lucrat pentru raportul din 2010 care este făcut public începând cu sfârşitul acestei săptămâni. O parte a acestui raport este şi acest articol legat de sistemul informatic de distribuire aleatorie a dosarelor. Documentarea a fost făcută la sfârşitul anului trecut şi începutul lui 2011, dar puţine s-au schimbat între timp. Conform Global Integrity, performanţa anticorupţie a României a rămas cam aceeaşi ca în 2008.

Dan Voiculescu, despre "balonul de sapun"

Instanţa supremă a dat publicităţii motivarea deciziei irevocabile din 10 martie în procesul Dan Voiculescu - CNSAS.Iipoteza colaborării mele cu Securitatea a fost un uriaş balon de săpun. Au fost infirmate toate acuzaţiile formulate la adresa mea, cu excepţia unei note adresate directorului întreprinderii de comerţ exterior unde lucram, despre un cetăţean străin căruia nu-i plăceau metodele comerţului comunist şi încerca să mă convingă să fug din ţară. Motivul pentru care instanţa a decis că o notă, care reprezenta o obligaţie legală în comerţul exterior de dinainte de 1989, poate fi considerată unica dovadă a colaborării cu Securitatea, nu este greu de intuit. Ştiţi câti dintre judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sunt foşti membri marcanţi ai PDL? Unul singur, domnul Emanuel Albu! Ştiţi ce judecător a pronunţat decizia în procesul pe care l-am avut cu CNSAS? Da, aţi ghicit, Emanuel Albu!

Congresul PDL blochează activitatea Parlamentului

Campania electorală din PDL a pustiit Parlamentul. Deputaţii dem­ocrat-liberali nu mai dau pe la şedinţele de plen, nici pe la comisii, preocupaţi fiind de aranjamentele din filiale, aranjamente care preced Convenţia Naţională a partidului de pe 14 mai. În plus, ordinea de zi este plină de or­donanţe de urgenţă venite de pe la di­ferite ministere, iar aleşii nu s-au ho­tărât ce vot să dea pe actele normative, pentru că nu ştiu care va fi soarta miniştrilor respectivi după congres. De la Paşte încoace, în Camera De­putaţilor nu s-a mai desfăşurat nici o şedinţă de vot final, întrucât majori­ta­tea guvernamentală era prea firav re­prezentată pentru a putea adopta vreun proiect de lege organică sau vreo ordonanaţă guvernamentală.

NAŢIONAL

Ponturi pentru guvernanţi. Trei măsuri pentru reducerea preţului la carburanţi

Îngheţarea preţului la carburanţi nu încalcă regulile concurenţei din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, operatorii şi analiştii susţin că măsura este greu de pus în practică. Potrivit consultantului financiar Ionel Blănculescu, Executivul are la dispoziţie o serie de instrumente prin care ar putea să genereze o scădere a preţului la carburanţi. În plus, fostul ministru al Controlului din guvernarea Năstase oferă şi câteva soluţii la îndemâna guvernanţilor. Pentru început, Guvernul ar putea să elimine TVA pe acciză (cunoscută şi sub denumirea de "taxa pe taxă") - în felul acesta s-ar putea obţine o reducere de 36 de bani pe litru. "Printr-o negociere inteligentă cu companiile petroliere, pe principiul < dacă eu renunţ la 36 de bani, renunţaţi şi voi la 36 de bani >, am putea, astfel, efectua o reducere la pompă de 72 de bani. O reducere a impozitării companiilor petroliere ar fi o altă măsură. O a treia măsură potrivită este aceea de a atrage în România mai multe companii străine din domeniul petrolier". Dacă ai avea în loc de trei companii, şapte, ar fi concurenţă, iar preţurile ar scădea", a precizat Blănculescu.

Comercianţii, ameninţaţi cu amenzi babane. Nu afişezi preţul, plăteşti 2.500 de lei!

Guvernanţii le-au pus gând rău comercianţilor care încearcă să-şi păcălească clienţii. Astfel spus, Executivul intenţionează să-i taxeze în plus pe vânzătorii necinstiţi. Comercianţii care nu indică preţul produselor aflate la vânzare vor fi amendaţi cu sume cuprinse între 500 şi 2.500 de lei. Majorarea amenzilor, de la 50-100 de lei cât sunt în prezent, a fost inclusă într-un proiect de hotărâre de Guvern care modifică o serie de acte normative din domeniul protecţiei consumatorului.

Dan Diaconescu se "înverzeşte" de ochii lumii

După ce a făcut pasul în politică, năşind un partid al poporului, Dan Diaconescu şi-a descoperit şi valenţe ecologice. De ieri, "bardul" Elodiei s-a alăturat Clubului Ecologist Român. Club înfiinţat sub egida PER-ului condus de Dănuţ Pop şi din care fac parte, în majoritate, academicieni, profesori doctori, actori, regizori, pictori (Răzvan Theodorescu, Mircea Coşea, Aurel Leca, Lucian Matei, Gheorghe Popescu, Gheorghe Udubaşa, Cristian Eugen Motriuc, Petre Năstase, Eugen Vasile etc). Compania selectă pare să-l fi tentat pe "senzaţionalul DD" să se alăture CER.

Sebastian Lăzăroiu o moşeşte în continuare pe "Albă ca Zăpada"

Ziarul "NAŢIONAL" a susţinut de la început că fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu nu a fost pedepsit pentru lezarea orgoliilor udemeriste, ci a fost trimis în misiune. Misiunea: de a monta un spectacol "Albă ca Zăpada" pe scena politică. Lăzăroiu însuşi confirmă varianta, în primul interviu dat după lăsarea la vatră. Concret, fostul consilier al lui Traian Băsescu îi dă înainte cu necesitatea apariţiei unei formaţiuni politice noi şi imaculate, bună să preia rolul PDL-ului la viitoarele alegeri. Necesitate atât de mare în contextul unui PDL deteriorat de guvernare şi răvăşit de lupte interne încât Lăzăroiu (şi nu doar el, se pare) este gata să se mulţumească şi doar cu un ONG.

PUTEREA

Eveniment unic: Moaştele lui Buddha vor fi aduse în România!

Nu numai moaştele sfinţilor creştini sunt transportate de înalţii prelaţi, dintr-un oraş într-altul, la mari sărbători. Între 10 şi 12 iunie 2011, la Biblioteca judeţeană "Dinicu Golescu" din Piteşti, va avea loc o expoziţie a relicvelor sacre ale lui Buddha şi ale altor maeştri budişti. "Turul relicvelor" a început în urmă cu 10 ani şi a traversat 58 de ţări de pe 6 continente. Alegerea oraşului Piteşti nu este întâmplătoare pentru că în zonă, la intrarea spre satul Dealul Viilor (Moşoaia), se află un centru de budism tibetan. Clădirea dispune de o sală decorată în stilul oriental, un loc în care cursanţii vin să scape de stres cu ajutorul meditaţiilor. Centrul mai are şi un restaurant unde clienţii sunt serviţi cu mâncare tradiţională tibetană bazată pe legume flambate, care se prepară pe loc din ingrediente proaspete. Budismul Mahayana se diferenţiază de celelalte ramuri ale budismului prin faptul că adepţii îşi sacrifică plăcerile vieţii pentru a-şi ajuta semenii, animalele, orice fiinţă aflată în suferinţă.

Schimbări la vârf. Directorul Romtelecom va fi înlocuit din funcţie cu actualul şef al Cosmote

Directorul general al Romtelecom, Yorgos Ioannidis, va fi schimbat din funcţie prin decizia managementului companiei elene OTE, ne-au declarat surse avizate. Ioannidis va fi înlocuit cu Stefanos Theocharopoulos, actualul director general al Cosmote România. Contactactaţi de "Puterea", reprezentanţii Romtelecom au refuzat să comenteze informaţia.

Lista candidaturilor PDL, pe tabere. Au mai rămas nouă zile până la Congres

Mai sunt nouă zile până la Congresul PDL, în cadrul căruia va fi aleasă noua conducere a partidului. Bătălia cea mare se va duce pentru funcţia de preşedinte al partidului, între actualul lider Emil Boc şi secretarul general Vasile Blaga. Al treilea candidat, Theodor Paleologu, are şanse extrem de mici să câştige, dar el şi-a aranjat deja o altă candidatură, de vicepreşedinte, pe moţiunea lui Boc. Şi funcţia de secretar general, practic a doua funcţie în partid, pentru care sunt concurenţi grei, Ioan Oltean şi Cezar Preda va fi aprig disputată. Ioan Oltean l-a susţinut iniţial pe Vasile Blaga, dar la doar câteva zile s-a mutat cu arme şi bagaje în tabăra mai bine încălzită a lui Emil Boc. El se va înfrunta însă cu cel mai aprig susţinător al lui Blaga, Cezar Preda, cel care a ieşit la atac cel mai des în campania electorală internă.

Cum ""usucă"" Liviu Negoiţă banii publici. Primăria Sectorului 3 ""înşurubează"" copaci de lux în plăci de beton

Primăria Sectorului 3 a achiziţionat aproape 150 de platani pe care i-a plantat în beton. În timp ce biologii atrag atenţia că arborii nu se pot dezvolta în astfel de condiţii, reprezentanţii administraţiei locale sunt convinşi că au realizat o lucrare de nota zece. Aceasta în pofida faptului că noii arbori au fost cumpăraţi pentru a înlocui alţi 95 de platani din zonă, plantaţi cu trei ani în urmă, ce s-au uscat. Consilierii locali susţin că Primăria Sectorului 3 a plătit pe acest gen de arbori 2.700 de lei pe bucată, de zece ori mai mult decât preţul pieţei.

Alianţa PSD-PNL scârţâie din toate încheieturile. Pesediştii se adună luni la Bucureşti

Uniunea Social Liberală se confruntă cu probleme în stabilirea candidaţilor în mai multe judeţe din ţară, liberalii şi social-democraţii nereuşind să cadă la pace pentru împărţirea poziţiilor ce le revin. Luni a fost convocată la Bucureşti o şedinţă cu baronii locali ai partidului. Victor Ponta spune că nu se pune problema ruperii USL şi că tensiunile din ţară sunt doar "dezinformări". Mai mult, preşedintele pesediştilor susţine că la Comitetul Executiv de luni nu se va pune în discuţie viitorul Uniunii.

ROMANIA LIBERA

Resemnare. Românii sunt nemulţumiţi de partide, dar nimeni nu face unul mai bun. Cum a murit un partid înainte de a se naşte

Acum două luni, apariţia unui partid părea inevitabilă. Un proiect cu totul nou, bazat pe integritate şi promovat pe Internet. Câţiva intelectuali au început să-l pună la cale. A pornit o dezbatere entuziastă despre despre ideologie, lideri şi strategie. Apoi totul a murit subit. Unde şi de ce a dispărut Noul Partid? În 1996, Alianţa Civică câştiga alegerile ca parte a CDR. De atunci, nici o formaţiune în afară de partidele clasice nu a reuşit să intre în Parlament. Nu pentru că n-ar fi încercat - chiar acum sunt o mulţime de iniţiative care vor "o altfel de Românie". Dar ceva nu s-a închegat. Am urmărit cea mai recentă dintre ele ca să aflu de ce mai toată lumea huleşte partidele de acum, dar nimeni nu reuşeşte să pornească o alternativă.

Cum a jefuit URSS uraniul din munţii Apuseni

Una dintre modalităţile prin care URSS a jefuit România a fost crearea societăţii "Sovromquarţit", firmă, i se zicea, sovieto-română, dar în realitate era doar sovietică. Ea se ocupa de exploatarea uraniului descoperit de geologi la Băiţa (Ştei), în judeţul Bihor, localitate de pe traseul Oradea-Beiuş. Şi, drept răsplată pentru generozitea Guvernului comunist român de-a le-o încredinţa, sovieticii au numit aşezarea ce apărea în jurul minelor de uraniu, "Oraşul Dr. Petru Groza", după numele primului premier român instalat de comunişti. Istoricul Florian Banu analizează pe larg, în volumul său excepţional, "Asaltul asupra economiei României" - de la Solagra la Sovrom (1936-1956), situaţia "Sovromurilor" din România.

Numărătoare. Pentru prima dată în istorie, recensământul populaţiei are şi întrebări referitoare la migraţie. De ce sâmbătă trebuie să-i deschidem uşa recenzorului

De sâmbătă până pe 16 mai, 78.000 de români din toată ţara vor fi chestionaţi de operatorii Institutului Naţional de Statistică cu 61 de întrebări. Este vorba despre un recensământ de probă, pentru pregătirea celui definitiv care va avea loc în luna octombrie. Cel de-a 14-lea recensământ al populaţie organizat în România se deosebeşte de predecesoarele sale prin faptul că e primul care are loc după intrarea României în Uniunea Europeană (UE). Forul european a impus tuturor ţărilor membre un regulament unitar privind recenzarea populaţiei. "Recensământul de anul acesta va avea 61 de întrebări. Câteva dintre acestea nu au figurat în formularele ultimului recensământ, cel din 2002. Noile întrebări sunt cerute de către UE şi se referă la fenomenul migraţiei şi la persoanele cu dizabilităţi. Adevăratul recensământ se va desfăşura în perioada 22 - 31 octombrie 2011, iar cel de probă, între 7 şi 16 mai", a declarat pentru România Liberă preşedintele INS, Vergil Voineagu.

ZIARUL FINANCIAR

Băncile elene şi olandeze au scos trei miliarde de euro din România anul trecut

Băncile franceze, britanice şi austriece şi-au mărit expunerea pe România, conform Băncii Reglementelor Internaţionale. Expunerea băncilor din Grecia şi Olanda faţă de România a scăzut anul trecut cu aproa­pe trei miliarde de euro comparativ cu 2009, potrivit datelor publicate de Banca Reglemen­telor Internaţionale (BRI), supra­nu­mită banca băncilor centrale. În cazul băncilor elene expunerea a scăzut cu 1,6 mld. euro, până la 15,8 mld. euro, în timp ce pentru băncile din Olanda ajustarea expunerilor a fost de 1,1 mld. euro, până la 5,2 mld. euro. Grecii deţin acum 16%-17% din activele bancare, iar problemele din propria ţară - confruntată cu o criză atât de dură încât a zdruncinat întreaga zonă euro, fac ca finan­ţa­rea prin împrumuturi a operaţiunilor din România să fie mult mai dificilă.

Businessul românesc începe atacul extern

Recent anunţata intrare a omului de afaceri Gabriel Comănescu în Mexic cu două platforme petroliere arată că oamenii de afaceri români încep să aibă din ce în ce mai multă perspectivă internaţională şi prind curaj în atacarea unor pieţe externe pe care altădată nu aveau acces. Comănescu este de altfel unul dintre oamenii de afaceri români care are cele mai puternice activităţi în afara ţării. Grup Servicii Petroliere, companie controlată de Comănescu, a anunţat miercuri câştigarea unui contract în urma căruia două platforme de foraj marin ale firmei vor fora în apele naţionale mexicane pentru compania de petrol mexicană Pemex, cea mai mare companie mexicană petrolieră. Cele două platforme, Atlas şi GSP Orizont, sunt în curs de relocare din zona Golfului Persic către Mexic. Forajul va începe din mai şi presupune un contract de lungă durată câştigat în urma unei licitaţii internaţionale.

Isărescu: Problema cu inflaţia este că dăm cei mai mulţi bani pe mâncare

Ponderea prea mare a alimentelor în coşul de consum, care a dat peste cap prognozele de inflaţie ale Băncii Naţionale, este o problemă care a fost discutată cu Institutul Naţional de Statistică (INS), dar care rămâne nerezolvată pentru moment, spune guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. România înregistrează a doua cea mai mare creştere de preţuri la alimente din regiune, după Bulgaria. În plus, în toamnă urmează o creştere a preţului la energia termică, ceea ce va aduce o presiune suplimentară asupra inflaţiei.

Un an de la anunţul care a împins economia înapoi în recesiune după ce guvernul fusese incapabil să restructureze sectorul de stat

Joi 6 mai 2010, ora 18:00. O tensiune generală cuprinsese România după două săptămâni în care prezenţa misiunii FMI la Bucureşti alimentase scenarii care mai de care mai negre privind măsurile de austeritate care în sfârşit trebuia luate pentru oprirea hemoragiei bugetare. Majorarea cotei unice, ma­jorarea TVA, majorarea concomitentă a TVA şi a cotei unice, tăierea salariilor, tăierea pensiilor, majorarea impozitului pe profit - variante peste variante se rostogoliseră în ultimele zile în media. Astăzi, FMI se declară mulţumit de "stabilizarea" economiei, România a evo­luat la un tip de acord preventiv cu in­sti­tuţia financiară de la Washington, însă în lumea reală sentimentul redresării nu-şi găseşte mult suport printre oamenii de business.

Ministerul Finanţelor nu a dat drumul încă la robinetul cu acţiuni FP

Nicio acţiune la Fondul Proprietatea (FP) din cele circa 1,5 miliarde pentru care există cereri depuse la ANRP din partea deţinătorilor de ti­tluri de despăgubire nu a fost transferată încă din portofoliul Ministerului Finanţelor în conturile persoanelor care aşteaptă despăgubiri. Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţii (ANRP) susţin că depun eforturi pentru a realiza transferurile până pe 16 mai astfel încât noii acţionari să poată beneficia de dividendele pe care FP le distribuie din profitul anului trecut. Pe de altă parte, ANRP se află în subordinea Guvernului care are interesul de a întârzia procesul astfel încât să încaseze el dividendele de la FP.

Sistemul bancar revine pe profit în primul trimestru, cu un rezultat net cumulat de 373 milioane lei

Sistemul bancar revine pe profit în primul trimestru din acest an, după ce a închis 2010 cu prima pierdere anuală din ultimul deceniu, câştigul net de 373 milioane lei obţinut fiind, însă, cu 15% mai mic decât rezultatul raportat în perioada similară a anului trecut. Potrivit datelor centralizate de BNR, 22 de instituţii de credit au raportat profit după primele trei luni, câştigul acestora însumând 686, 37 milioane lei, potrivit standardelor româneşti de contabilitate - RAS. În acelaşi interval, un număr de 20 de bănci au înregistrat pierderi care totalizează 313,1 milioane lei. Primele două bănci din punct de vedere a activelor, BCR şi BRD, au anunţat reduceri ale câştigurilor comparativ cu primul trimestru din 2010.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb