REVISTA PRESEI 06.08.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 6 august 2012

ADEVARUL

Victor Ponta decontează factura suspendării

Cota de încredere a premierului Victor Ponta a scăzut cu 7% în luna suspendării preşedintelui,în timp ce Crin Antonescu nu a fost afectat, potrivit sondajului realizat de IMAS în luna iulie. Premierul Victor Ponta are o cotă de încredere de 38,1%, potrivit unui sondaj realizat de IMAS în perioada 11-17 iulie 2012. Este cea mai scăzută cotă de popularitate a primului-ministru după instalarea la Palatul Victoria: Victor Ponta era cotat cu 43,1% în luna mai şi cu 45,8% în iunie. Paradoxal, imaginea preşedintelui interimar Crin Antonescu nu pare afectată de aceste evenimente. Crin Antonescu beneficiază de încrederea a 37,3% din români faţă de 36,6% în luna iunie.

Pe cine vrea USL să scoată din liste la minirecensământ

Românii cu domiciliul în străinătate, cei plecaţi la muncă în afara ţării şi chiar cei cu cărţi de identitate expirate se numără printre cetăţenii pe care USL i-ar elimina din listele permanente. Actualizarea listelor electorale va presupune un "minirecensământ", care va fi făcut de autorităţile locale până în 24 august, afirmă ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus. Potrivit ministrului vor fi vizite foarte scurte, de "trei secunde", la domiciliul românilor. Ioan Rus are deja o imagine despre desfăşurarea referendumului: "La nivelul comunităţilor rurale, de exemplu, întrebi vecinul: < mă, Popescu Vasile există? >.< Există de-adevăratelea >. Acolo, dacă merg primarul şi câţiva locuitori de nădejde ai satului, rezolvă asta în trei zile, în fiecare sat." Totuşi, ministrul recunoaşte că "la oraş va fi mai complicat".

Primarii dictatori şi referendumul recordurilor

În Olt, Teleorman sau Mehedinţi, unde primarii social democraţi taie şi spânzură de la Revoluţie încoace, referendumul n-a fost decât o cursă a orgoliilor: cine aduce mai mulţi oameni la urne. Oltul a fost judeţul cu cea mai mare prezenţă la vot la referendumul din 29 iulie (73,89 %), urmat îndeaproape de Teleorman (70,23 %) şi Mehedinţi (69,24%). În toate cele trei judeţe au existat localităţi care au anunţat o prezenţă la urne de peste 100 %, trezind suspiciuni şi zâmbete ironice. Acolo unde primarii sunt din PSD, adică în majoritatea comunelor, toată lumea a ieşit la urne. În cele două-trei localităţi conduse de PDL-işti, oamenii au ascultat îndemnul la boicot. Coloneşti şi Crâmpoaia sunt două comune din acelaşi judeţ - Olt. În prima, prezenţa a fost 184 %, în a doua, cu primar PDL, 23 %.

Prima zi de plată: de azi dăm banii înapoi la FMI

A venit şi ziua de 6 august 2012, prevăzută ca termen pentru rambursarea primei rate din împrumutul acordat în 2009 de către Fondul Monetar Internaţional (FMI). Astăzi trebuie să plătim echivalentul a 546 de milioane DST (drepturi speciale de tragere, "moneda" în care se calculează finanţarea), adică 655 de milioane de euro. Exprimată în moneda naţională, această rată este de 3,1 miliarde de lei, la cursul de azi - 1 DST = 5,7155 lei. În noiembrie şi în decembrie vom mai avea de plătit astfel de rate (plus dobânzi), banii pe care îi vom returna în 2012 totalizând 1,9 miliarde de euro (1,63 miliarde DST). La anul vom avea un vârf de rambursare, urmând să plătim 5,1 miliarde de euro (4,3 miliarde DST), iar în 2014 vom mai da încă 4,7 miliarde de euro (3,9 miliarde DST), după care, în 2015, ne vom încheia socotelile cu FMI, rambursând restul de 1,4 miliarde de euro. În total, până în 2015, România va plăti 13,4 miliarde de euro către FMI.

CCR, scrisori diferite către Guvern şi presă

După ce Curtea Constituţională a anunţat joi că amână verdictul cu privire la validarea referendumului din 29 iulie pentru demiterea lui Traian Băsescu din funcţia de şef al statului, au fost emise două adrese, una către presă, iar alta către Guvern. Însă, cele două adrese au conţinut total diferit. În adresa trimisă Guvernului, Curtea solicită, ca, până la 31 august, Executivul să actualizeze lista în baza căreia s-a desfăşurat deja referendumul. Acest lucru ar putea duce la modificarea listelor electorale, şi, ca urmare, a pragului de validare pentru referendum. De cealaltă parte, în comunicatul trimis presei, magistraţii constituţionalişti anunţă că au cerut "listele electorale permanente actualizate, în baza cărora s-a organizat referendumul".

Se anunţă săptămâni de foc pentru Grecia

Ministrul grec de Finanţe Yannis Stournara a subliniat faptul că "următoarele săptămâni sunt cruciale pentru supravieţuirea ţării, deoarece alegeri diferite de cele pe care le impune logica ar putea să ducă la faliment şi la ieşirea din zona euro". Guvernul elen a finalizat ieri, împreună cu experţii instituţiilor creditoare din Troică - Poul Thomsen (FMI), Klaus Masuch (BCE) şi Matthias Mors (UE) -, măsuri de austeritate care să aducă economii în valoare de 11,5 miliarde de euro. Troica presează de două săptămâni coaliţia de dreapta-stânga să adopte noi reduceri ale cheltuielilor publice, inclusiv ale salariilor şi pensiilor.

Mai puţine dări pentru drepturile de autor

Modificările şi completările aduse Codului Fiscal prin Ordonanţa de Urgenţă nr.24, aplicabilă începând cu 1 iulie 2012, scuteşte persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, în regim de reţinere la sursă a impozitului pe venit, de plata unor contribuţii sociale, după caz. Schimbările pot fi benefice atât angajatului, cât şi angajatorului. Dacă venitul negociat a fost cel brut, avantajul este al angajatului: venitul brut rămâne la acelaşi nivel, iar cel net creşte în urma eliminării obligaţiei de reţinere a contribuţiilor. Dacă s-a negociat venitul net, măsurile sunt benefice pentru angajator: suma netă încasată de angajat nu se modifică, însă cea brută scade cu valoarea contribuţiilor, pe care angajatorul nu trebuie să le mai reţină şi, implicit, să le mai plătească.

Roubini: Olimpiada de la Londra este un eşec economic deoarece oraşul este pustiu

Olimpiada este un eşec economic deoarece hotelurile, restaurantele şi străzile londoneze sunt pustii, a spus economistul Nouriel Roubini într-un mesaj pe Twitter, citează "Business Insider". Economistul a mai spus că atât turiştii care nu sunt interesaţi de Olimpiadă, cât şi localnicii au fost îndepărtaţi de Londra prin numeroase mesaje de avertizare a autorităţiilor londoneze, cum că oraşul va fi foarte aglomerat în perioada Jocurilor Olimpice. "Avertizările ca fiecare să stea departe de oraş în această perioadă au transformat Londra într-un oraş- zombie", a mai scris într-un alt mesaj pe Twitter Roubini.

CAPITAL

Restanţierii mici răstoarnă bilanţurile băncilor mari

Românii care nu îşi mai pot plăti ratele se bat cu criza zonei euro pentru un loc în coşmarurile bancherilor din Viena şi Paris. Creditele neperformante acumulate la unităţile din ţara noastră au afectat şi rezultatele proprietarilor BCR şi BRD. Pierderile nete de peste 140 milioane de euro înregistrate în România, de două ori mai mari decât cele din Ungaria, au anulat o parte importantă din profitul reuşit de Erste Group în Austria, Cehia, Slovacia şi Croaţia în prima jumătate a anului.

THE ECONOMIST: Ameninţarea de pe buzele tuturor

Spania poate fi ajutată o vreme; problemele sale nesfârşite reprezintă însă o lecţie extrem de usturătoare pentru toată zona euro. Cele mai cumplite coşmaruri sunt cele din care nu reuşeşti să te mai trezeşti. Nimeni nu ştie asta mai bine decât Spania. A trecut un an de când costurile de împrumut ale guvernului de la Madrid au atins o valoare-record, urmare a răspândirii epidemiei financiare din Grecia, Irlanda şi Portugalia. Deşi s-a dovedit atât de ascultătoare şi a îndurat atâtea chinuri, Spania nu reuşeşte să înlăture ghinionul care s-a abătut asupra sa. Pe 25 iulie, dobânda la obligaţiunile pe zece ani a atins o cifră de neimaginat până acum - 7,75%, iar la cele pe doi ani a trecut de pragul de 7%, ceea ce i-a făcut pe investitori să înceapă să se îngrijoreze că acordarea unui pachet de salvare va deveni iminentă în curând. Ori asta, ori chiar falimentul de ţară.

Cel mai mare secret al economiei SUA: Dacă l-ar afla cineva ar face o avere

Cea mai importantă cifră din economia Statelor Unite ale Americii este comunicată în prima vineri a fiecărei luni exact la ora 8:30 AM. Acesta este momentul în care guvernul SUA anunţă câte locuri de muncă a câştigat sau pierdut în luna anterioară. Această cifră mişcă pieţele, iar economiştii şi brokerii din jurul lumii aşteaptă cu nerăbdare să vadă care va fi. Dacă cineva ar afla mai repede numărul ar putea face o adevărată avere. Guvernul o cunoaşte, bineînţeles, şi oficialii îşi iau măsuri de precauţie extreme pentru a se asigura că nimeni nu o află mai repede.

Argentina, un FALIMENT DE SUCCES! Tocmai a plătit ultimele datorii

Vă mai amintiţi de falimentul la care a recurs Argentina în 2001, întrucât obligaţiile de plată o sufocau? Iată că la 11 ani distanţă, Argentina reuşeşte să pună capăt cu succes îndeplinirii tuturor obligaţiilor suspendate la acel moment, din cauza băncilor care au dus-o în acea criză. Ar fi posibil un asemenea scenariu pentru Grecia? Cel mai probabil este exclus. Argentina a rambursat vineri ultimele titluri emise după îngheţarea depozitelor bancare în timpul crizei financiare din anul 2001.

CURENTUL

Crin ne ameninţă cu noi violenţe stradale dacă Traian Băsescu nu este dat jos

Halucinant, în acest weekend, chiar preşedintele interimar al României, Crin Antonescu, a ameninţat că violenţele de stradă ar putea reveni. Aceleaşi ameninţări venite din zona liberală care nu va ezită să îl folosească din nou pe Rareş Mănescu pentru a organiza astfel de evenimente care au degenerat în trecut în violenţe. În textul reţinut de stenogramele şedinţelor PNL de dinainte de referendum s-a putut observa cu uşurinţă cum PNL şi Crin Antonescu se bizuie deja pe abilităţile lui Mănescu de a organiza astfel de agitaţii. Într-o convorbire dintre Relu Fenechiu şi Rareş Mănescu, cel din urmă vorbeşte deschis despre forţele pe care le poate mobiliza, cerând ajutor şi de la PSD în acest sens.

Retro de Tia Serbanescu

USL (Uniunea Stalinist-Leninistă, cum bine i-a zis cine i-a zis) a reuşit un record absolut la această olimpiadă: a ajuns şi pe buza prăpastiei şi pe culmile absurdului aproape în acelaşi timp. Pe buza prăpastiei a ajuns suspendând degeaba preşedintele şi dărâmând stabilitatea economică a ţării iar pe culmile absurdului a ajuns contestându-şi singură referendumul pe care l-a organizat şi pe care l-a pierdut neizbutind să fure cât şi-a propus. Ponta face precum comuniştii în '46. Decor retro: alegeri ca-n "46, secetă ca-n 46. Ponta a reuşit să plagieze şi ocupaţia sovietică, devenind Doctor Horror Causa.

Dilema băncilor din România: ne retragem sau ne vindem acţiunile?

"Focus pe Transparenţă", analiza anuală realizată de KMPG a rezultatelor financiare obţinute de cele mai mari 15 bănci din Europa, arată că ne putem aştepta ca multe din băncile străine prezente în România, fie să se retragă de pe piaţă, fie să opereze consolidări care vor conduce la modificări în structura acţionariatului băncilor pe plan local.
De la începutul crizei financiare, ratele de rentabilitate a capitalurilor s-au redus semnificativ.

CURIERUL NATIONAL

Coplata - între 4 lei şi 250 de lei

Pentru spitalizare se percepe un tarif variabil în funcţie de categoria spitalelor şi durata spitalizării, valoarea coplăţii fiind cuprinsă între 20 şi 80 lei/zi. Pentru un set de peste 10 analize de laborator, coplata va fi de 20 lei, dacă pacientul deţine trimitere. Ministerul Sănătăţii a publicat spre dezbatere publică proiectul de HG pentru modificarea contractului-cadru privind asistenţa medicală. Coplata, contribuţia pacientului la plata serviciilor medicale, va fi cuprinsă între 4 şi 90 lei pentru o consultaţie şi între 150 şi 250 lei pentru un RMN, se arată într-un proiect de HG pentru modificarea şi completarea Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, postate spre dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Băsescu mizează pe o creştere de 300.000 de electori în urma actualizării listelor

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că mizează nu pe o reducere, ci pe o creştere cu cel puţin 300.000 a numărului cetăţenilor cu drept de vot la data de 29 iulie, dacă Guvernul va face corect şi legal actualizarea listelor electorale. "Paradoxul este că va fi un număr de electori mai mare. Datorită celor care au împlinit 18 ani, sunt mai mulţi decât cei care au decedat în acest interval. Bun, deci surprizele vor fi mari dacă actualizarea se face corect. Eu mizez pe o creştere a numărului de electori, cetăţeni români cu drept de vot, indiferent unde s-ar afla ei, cu cel puţin 300.000", a afirmat Băsescu, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la sediul său de campanie, adăugând că aceasta ar însemna un procent şi mai mic de participare la referendum.

Deprecierea leului: conjunctură sau normalitate?

Ilie Şerbănescu: De trei ani cursul este supraevaluat. Faptul că se devalorizează este o tendinţă de normalitate. "Din punct de vedere tehnic, finanţarea susţinerii cursului s-a făcut cu banii de la FMI". Capital Economics: Deprecierea leului va continua până la decizia CC. Cotaţiile monedei naţionale au coborât vineri spre 4,64 lei/euro, după ce la jumătatea sesiunii cursul a atins un record istoric, de 4,6510 lei/euro. Dealerii au spus că leul a fost susţinut pe tot parcursul sesiunii de intervenţii indirecte din partea BNR.

BCE, un pas înapoi: a amânat promisiunea de a interveni ferm pe pieţele financiare

În locul unei acţiuni imediate - promise joia trecută de Mario Draghi - BCE, instituţia europeană ce are rolul de gardian al monedei unice europene, a precizat că este gata să intervină pe pieţele de capital doar dacă guvernele apelează mai întâi la ajutorul fondurilor europene de stabilitate financiară şi dacă Europa este gata să-şi deblocheze fondurile

Ce este aşa de rău cu deflaţia?

Autorul Charles Hugh Smith afirmă că teza care spune că deflaţia este cel mai rău scenariu în economie nu se susţine. Un proces deflaţionist lent poate avantaja atât creditorii ce îşi pot ameliora randamentul real, cât şi majoritatea oamenilor care pot beneficia de pe urma creşterii puterii de cumpărare a unor salarii în stagnare. Deflaţia este nimicitoare numai pentru cei care sunt striviţi de datorii. şi care nu au posibilitatea de asumare a unor noi împrumuturi. Aceştia sunt siliţi să vândă în piaţă la preţuri mici activele de care dispun, pierzându-şi poziţia în societate, explică Smith. Ideea acceptată pe larg de către economişti în prezent, potrivit căreia deflaţia este cel mai rău dintre fenomenele monetare, este contestată de către Charles Hugh Smith, într-o postare pe blogul său, Of Two Minds.

EVENIMENTUL ZILEI

Un nou "caz Grăjdan". Ponta ştia că sensul deciziei CCR va fi denaturat

Premierul a ştiut cu o zi înainte că în adresa Curţii va scrie "actualizarea listelor", nu "liste actualizate". Curtea Constituţională (CCR) nu a cerut "actualizarea listelor electorale permanente", ci "listele actualizate în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie". De la acest joc de cuvinte, a plecat isteria organizării unui "mini-recensământ", anunţat de ministrul de Interne, Ioan Rus, şi care ar urma să fie făcut de autorităţile locale până pe 24 august.

Paranoia lui Crin Antonescu

Preşedintele interimar invocă pericole interne şi externe pentru a justifica lovitura de stat dată de actuala Putere. Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a identificat o serie de pericole interne şi externe, pentru a legitima preluarea în forţă a puterii de către USL, prin agresarea Curţii Constituţionale şi a celorlalte instituţii ale statului. Invitat sâmbătă seara la Antena 3, Antonescu a pretins că România risca să se confrunte, la toamnă, cu violenţe sociale mai grave decât cele din ianuarie, dacă suspendarea lui Traian Băsescu şi referendumul de demitere nu ar fi avut loc în acest moment. Pe de altă parte, el a susţinut că imaginea ţării noastre a fost distrusă, în două săptămâni, "printr-o acţiune organizată, coordonată şi finanţată de SIE".

Presimţiri sumbre dinspre FMI

Dacă până acum România a primit laude de la Fond, după actuala misiune tonul ar putea deveni mai degrabă aspru. Guvernul Victor Ponta a aşteptat discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional ca să îi ceară acordul pentru noi facilităţi. În schimb, până acum nu doar că a anulat posibilitatea de a susţine revenirea economică, dar trimite bugetul public într - o direcţie periculoasă. Ce a găsit FMI în ţară? Reforma companiilor de stat întârzie să apară. Fondul ne limitase la şase lista companiilor unde aştepta progrese: Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz, Tarom şi CFR Marfă. Dacă la Hidro s-au realizat ceva progrese, termenul pentru privatizarea Tarom era în iunie, însă compania se află în acelaşi stadiu. Odată cu întârzierea reformei, întârzie şi reducerea arieratelor. Problema guvernului Ponta este că anul acesta arieratele companiilor de stat vor fi contabilizate la buget.

JURNALUL NATIONAL

Kovesi arestează 8,5 milioane de voturi

Procurorii au săltat de la AEP listelor electorale permanente şi cele suplimentare cu semnăturile alegătorilor în original. La scurt timp după ce judecătorii de la Curtea Constituţională au decis să amâne validarea referendumului din 29 iulie, procurorii au trecut la presiuni. Procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au solicitat vineri Autorităţii Electorale Permanente şi societăţii comerciale desemnate să realizeze procedurile tehnice, copiile listelor electorale permanente şi ale celor suplimentare cu semnăturile alegătorilor în original. Oficial, Parchetul instanţei supreme şi-a justificat demersul, susţinând că pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a fost constituită o cauză penală în care se fac cercetări privind conţinutul listelor electorale permanente şi al celor suplimentare folosite la referendum, iar procurorii vor să facă aceste cercetări cât mai repede.

Declaraţie-şoc după înfrângerile de la scrimă: "Ne-am vândut pentru 3-4.000 de euro!"

Coreea de Sud, campioană olimpică la JO 2012 în proba de sabie, după ce a trecut în finală de România, s-a antrenat în iarna acestui an la Izvorani, alături de tricolori, plătind 3.000 de euro pentru întregul stagiu. Alături de băieţi, sud-coreeni au deplasat la Izvorani şi echipa feminină, care a eliminat România în "sferturi" la proba de spadă. Dezvăluirea a fost făcută de Alexandru Mironov, preşedintele onorific al Federaţiei Române de Scrimă, care crede că acest lucru a fost o mare eroare a românilor, care nu au luat în calcul potenţialul pe care îl avea această echipă. "Ne-am vândut pentru 3-4 mii de euro! A fost o greşeală că le-am permis sud-coreenilor să se antreneze cu lotul nostru la Izvorani", a spus Alexandru Mironov la TVR Info, supărat că asiaticii au "furat" tactica românilor.

Investiţia gigantică ce ne salvează de secetă. Toate detaliile despre Canalul Siret-Bărăgan

Autorităţile au pus la dispoziţia ECONOMICA.NET datele tehnice şi financiare ale viitorului Canal Siret - Bărăgan care are menirea să salveze recoltele de pe 600.000 de hectare din Bărăgan într-un an de secetă extremă. 2012, spre exemplu. Costurile sunt uriaşe - 2,7 miliarde de euro şi nu pot fi suportate doar de statul român. Canalul Siret-Bărăgan, proiect ceauşist început în 1986, a ajuns din nou în atenţia publică mai ales în contextul secetei cumplite care afectează România în acest an.

De ce nu poate cumpăra Alro curent de la bursa de energie

Piaţa centralizată a contractelor bilaterale (PCCB), găzduită de platforma OPCOM nu oferă suficientă energie pentru a satisface tot consumul de electricitate al producătorului de aluminiu Alro Slatina, după cum se arată într-un raport al PricewaterhouseCoopers, obţinut de ECONOMICA.NET. "PCCB este încă mică şi foarte volatilă. Cantităţile tranzacţionate reprezintă între 5% şi 9% din piaţa totală de energie electrică, excepţie făcând anii 2007 şi 2008, când procentul a ajuns la 20" arată PwC. În plus, mai mult de jumătate din contracte se încheie pentru cantităţi mici de energie (sub 50 GWh), contractele sunt standardizate şi nu depăşesc durata de un an. Mai mult, piaţa este şi puţin lichidă, dat fiind că marea majoritate a ofertelor de vânzare sau cumpărare de energie electrică sunt anulate.

NATIONAL

DNA, ingenuncheata de "Regina imobiliarelor" si de "Nasul lui EBA"

Mosia Ghica a fost vanata, vreme de mai multi ani, de toti marii rechini imobiliari care au incercat prin diverse tertipuri sa puna mana pe cele 22 de hectare aflate intre Lacul Tei si Pipera. Insa, nici Puiu Popoviciu sau Gigi Becali, principalii "jucatori" pe piata retrocedarilor imobiliare, nu au riscat sa mearga pana la capat, dupa ce au aflat de cererea de reconstituire a dreptului de proprietate pentru averea fostului domnitor Grigore Dimitrie Ghica, formulata de mostenitorul de drept, Grigore Ghika. In schimb, terenul pe care se dezvolta complexul rezidential "Lake Tei", cifrat la 33 milioane euro, a intrat in posesia celebrei Tanti Virginica Dumitrescu. Si asta, pentru un avans de doar ... 100.000 de euro.

Antonescu, atac la seful SIE: Melescanu a dormit in post!

Cat timp se gandeste Curtea Constitutionala, interimarul Crin Antonescu si-a reluat meciul cu Teodor Melescanu, liberalul pe care Traian Basescu l-a facut sef la SIE. Din pacate pentru seful Serviciului de Informatii Externe, soarta l-a adus din nou la mana lui Antonescu, care intre timp a devenit presedinte interimar. Calitate in care a sarit la gatul SIE, criticand institutia pentru ca nu a fost in stare sa contracareze distrugerea imaginii Romaniei, facuta printr-o "actiune evident organizata, coordonata, finantata".

Ministrul Agriculturii nu crede in scumpiri, dar le asteapta

Producatorii avertizeaza ca seceta va avea ca efect scumpirea produselor agroalimentare. Ministrul Agriculturii nu crede ca se va intampla acest lucru, iar daca da, atunci asta e. Intre timp, seceta s-a generalizat in intreaga tara, iar productia de legume a scazut dramatic, rosiile, de exemplu, scumpindu-se de la o zi la alta de la 2 lei/kg la 4,5 lei/kg, castravetii, de la 1,5 lei/kg la 3,5 lei/kg (cu peste 100%) etc. Ministrul Agriculturii sustinea ca producatorii nu vor scumpi din mila fata de puterea scazuta de cumparare a romanilor.

PUTEREA

Bodyguarzii familiei Blaga

Ginerele liderului PDL, Vasile Blaga, face afaceri, prin firma sa şi a mamei sale, pe bani publici. De altfel, şi când actualul partid din opoziţie era la guvernare, ginerele lui Blaga, Ionuţ Rudeanu, încasa bani din contractele cu instituţii de stat. Ionuţ Rudeanu a înregistrat ultimul succes în afaceri la sfârşitul lunii mai, semnând cu Primăria Hunedoara, condusă de democrat-liberalul Viorel Arion, un contract pentru servicii de pază, monitorizare, intervenţie şi transport de valori în municipiul ardelean. Valoarea contractului este de 833.863 lei (aproximativ 200.000 euro), fiind atribuit cu două săptămâni înainte de alegerile locale, câştigate de acelaşi primar democrat-liberal, chiar dacă la guvernare PDL fusese înlocuit de USL, în urma moţiunii de cenzură.

Firmele de leasing, în război cu ANAF

Companiile de leasing contestă informaţiile publicate de ANAF cu privire la datoriile pe care acestea le-ar avea către bugetul de stat în primul semestru al anului. Oficialii mai multor companii menţionează că cifrele reprezintă de fapt amenzile clienţilor care au un contract de leasing în desfăşurare sau care nu au făcut transferul de proprietate odată cu încheierea contractului. Potrivit oficialilor BCR Leasing, situaţia acestei raportări viciate este general valabilă în cazul tuturor firmelor de leasing. "BCR Leasing îşi achită la timp toate obligaţiile ce îi revin şi nu are datorii la buget, fiind un bun contribuabil", se arată într-un comunicat al companiei.

Grecia, salvată în secret

Banca Centrală Europeană (BCE) a salvat temporar Grecia de la intrarea în incapacitate de plată promiţând un împrumut de urgenţă Băncii Naţionale de la Atena, informează cotidianul german "Die Welt". BCE a acordat 4 miliarde de euro pentru a asigura supravieţuirea financiară a Greciei până în septembrie. În lipsa unei astfel de intervenţii, băncile greceşti s-ar fi confruntat cu o criză majoră de lichidităţi. Decizia a fost luată într-un mod discret de către Consiliul de Administraţie al BCE de la Frankfurt. Acest împrumut nu are legătură cu următoarea tranşă de 31,5 miliarde de euro care este condiţionată de adoptarea măsurilor de austeritate.

ROMANIA LIBERA

La Curtea Constituţională se falsifică hotărâri ȋn folosul USL?

După ce Curtea Constituţională a anunţat amânarea deciziei cu privire la validarea referendumului pentru demiterea preşedintelui, au fost emise doua adrese, una către presă, alta catre Guvernul României, cu conţinut juridic total diferit. Sursele RL de la Curte suspectează comiterea unui fals. In adresa trimisă Guvernului, Curtea solicită actualizarea, până la 31 august, a listelor , iar ȋn comunicatul trimis presei, Curtea anunţă că a cerut " listele electorale permanente actualizate ȋn baza cărora s-a organizat referendumul".

În aşteptarea unui manager privat, soluţiile găsite sunt în detrimentul cetăţeanului. Strategie la metrou: tarife mai mari

Metrorex, una din companiile de stat cu datorii importante, nu găseşte altă soluţie de redresare decât majorarea tarifelor. De acum înainte, călătoria cu metroul vă scoate mai mulţi bani din buzunar. Cea mai mare creştere a fost operată la cartelele de 10 călătorii, care s-au scumpit cu 50%, de la 10 lei la 15 lei, în timp ce tarifele la cartela cu două călătorii şi la abonamentul de o zi vor fi menţinute la 4 lei şi 6 lei. Aceste creşteri vor duce la un surplus bugetar pentru Metrorex, necesar reechilibrării bugetului pe 2012. Compania de stat aşteaptă ca din acest an să fie condusă de către un manager străin recrutat în luniile viitoare. Statul a luat această decizie după ce, timp de 20 de ani, managementul românesc de la Metrorex s-a dovedit un fiasco.

Plagiatorul nepocăit şi falsificarea referendumului

România este condusă de un plagiator cu "atestat" şi de o clică de conţopişti a căror unică misiune a devenit aceea de a înghesui sub preş tot gunoiul şefului. Totuşi, pe această temă, anume plagiatul de care a fost acuzat, Victor Ponta a anunţat pe la jumătatea lunii iulie că nu mai vrea să facă nici o declaraţie. Pretenţia premierului sună ca în bancurile stupide, cu cel care dă cu bâta-n baltă, îi stropeşte pe toţi din jur, dar nu vrea să vorbească despre asta. Există o legătură directă între modus-ul operandi pe plagiat al premierului şi al aghiotanţilor săi (unii parlamentari, alţii în poziţie de ministru) şi modus-ul operandi la care USL a recurs pentru întoarcerea rezultatului de la referendum, după consumarea acestuia.

ZIARUL FINANCIAR

Cel mai rău scenariu: 10 lucruri care vor afecta economic România

Iresponsabilitatea întregii clase politice duce la căderea economică şi la slăbirea capacităţii de a rezista presiunilor externe. Ce se va întâmpla în economie? 1. Cursul valutar şi diminuarea capacităţii BNR de a îl controla. 2. Reducerea sumelor în lei disponibile pentru consum, investiţii şi economisire. 3. Ministerul Finanţelor va avea probleme cu veniturile, finanţarea deficitului şi rostogolirea datoriilor scadente. 4. Blocajul în economie va creşte, iar companiile îşi vor reduce plăţile către buget ca o protecţie de a-şi salva propriul business. 5. Scăderea afacerilor, revizuirea bugetelor şi a planurilor de investiţii vor duce la noi disponibilizări. 6. Băncile îşi vor reduce finanţarea şi vor presa pe rambursarea împrumuturilor în loc să facă noi reeşalonări. 7. Valoarea activelor româneşti va scădea, ceea ce va duce la diminuarea garanţiilor. 8. Căderea fondurilor europene va fi cea mai mare pierdere. 9. România rămâne prizoniera FMI şi a pieţelor financiare internaţionale. 10. Distrugerea clasei de mijloc, iar bugetarii şi pensionarii vor rămâne masa de manevră electorală.

Dacă nu ai date, poţi să pui mâine închis pe România

Bogăţia unei administraţii sunt datele. Dacă nu ai date, poţi să pui mâine închis pe România. Resurse, arhive istorice, cetăţeni, animale vii, suprafaţă irigată, consum de medicamente, număr de firme - nu poţi nici să deschizi gura în nicio şedinţă dintr-un secretariat dacă nu le ai, dar într-o şedinţă de guvern. Cum să răzbată România, să dezvolte jucători de business regionali sau de ce nu globali, să aibă ţinte de transformare dacă oamenii care o conduc nu au habar (şi nici nu îi interesează de fapt, pentru că sunt ocupaţi zi de zi să folosească poziţia publică în propriul avantaj) câţi români sunt, câţi lucrează şi ce produc ei.

Insolvenţa Hidroelectrica. Eximbank: Emiterea garanţiei este în curs

Banca de stat Eximbank, specializată în produse de finan­ţare şi garantare pentru companii, este în discuţii avansate cu Hidroelectrica, cel mai mare producător de naţional de energie, pentru acordarea unei anumit tip de garanţie care să dea confort băncilor creditoare că îşi vor primi banii de la compania aflată în insolvenţă. "Emiterea garanţiei este în curs", au declarat repre­zentanţii Eximbank. Potrivit informaţiilor vehiculate anterior, ar putea fi vorba despre acordarea unui credit cu rol de ga­ranţie "cash". Intervenţia Eximbank a fost soluţia concretă desprinsă la sfârşitul lunii iunie în urma discuţiilor dintre guvern, BNR şi băncile care au creditat Hidroelectrica pentru atenuarea şocului produs de intrarea în insolvenţă a marii companii de stat.

Au trecut cinci ani de la începerea crizei, iar Europa merge din rău în mai rău. Cât mai avem de îndurat?

Cu cinci ani în urmă, în această perioadă, liderii lumii au realizat că economiile sunt ameninţate de o criză a creditului, iar şefii băncilor centrale s-au speriat atât de tare de refuzul băncilor de a se împrumuta una de la cealaltă, încât au apelat la măsuri costisitoare de urgenţă. Pe 9 august 2007 BCE şi Fed au injectat 90 de miliarde de dolari pe pieţele financiare. De atunci, în Europa trei economii mai mici au ajuns în pragul falimentului, iar acum Spania, a patra economie ca mărime din zona euro, contemplă ideea unui bailout internaţional. Cât despre SUA, această ţară pare că se îndepărtează uşor de zona de pericol, dar este în continuare vulnerabilă la criză.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb