REVISTA PRESEI 06.08.2013

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 6 august 2013

ADEVARUL

Gabriel Bivolaru fura ţiţei cu ţârâita. Fostul parlamentar PDSR, prins în rafinăria ilegală de la Năvodari

Gabriel Bivolaru, ex-deputat PDSR, a fost reţinut pentru coordonarea unei reţele care fura tone de ţiţei din conductele Conpet. Combustibilul era prelucrat la o rafinărie ilegală din Năvodari. O reţea de zece contrabandişti de produse petroliere a fost prinsă în flagrant la Constanţa în weekend, în urma unei monitorizări care a durat trei luni şi a unor descinderi organizate sâmbătă seara. Ţiţeiul era furat din conducta Conpet şi, ulterior, era dus la o rafinărie-fantomă din Năvodari, Romeco International Service Company, unde era prelucrat, amestecat cu combustibil de calitate superioară, şi dus către diverse benzinării din judeţul Constanţa, pentru a fi vândut. La "butoanele" rafinăriei se afla chiar fostul parlamentar Gabriel Bivolaru, ex-deputat PDSR. Bivolaru şi opt complici.

Planul lui Traian Băsescu pentru privatizarea CFR Marfă

Telenovela privatizării CFR Marfă i-a dat prilejul lui Traian Băsescu să arate din nou cu degetul spre Guvernul condus de Victor Ponta. Şeful statului a cerut insistent Executivului să publice în Monitorul Oficial hotărârea privind contractul de privatizare a CFR Marfă şi a avertizat că în cazul în care procedura de privatizare nu se va finaliza din vina Guvernului, compania GFR, condusă de Gruia Stoica, câştigătoarea licitaţiei, va da statul în judecată şi va avea câştig de cauză. "Important este ca Guvernul să nu blocheze procedurile de privatizare pentru că statul român va plăti. Blocarea din cauza Guvernului nu va face decât să aducă daune de milioane, nicio instanţă nu va tolera neîndeplinirea de condiţii pentru că nu am vrut să recunoaştem un eşec", a atenţionat Băsescu. De asemenea, şeful statului a cerut Executivului să-şi calculeze bine paşii, pentru a nu provoca daune financiare României.

În PDL se pregăteşte o noapte a cuţitelor lungi

Democrat-liberalii din teritoriu au început să-şi arate tot mai mult nemulţumirea faţă de preşedintele PDL Vasile Blaga şi pun în discuţie schimbarea acestuia din fruntea formaţiunii. Principala acuză este că PDL a intrat în picaj, după ce "Buldogul" s-a dezis de Traian Băsescu. PDL a intrat din nou într-o perioadă tulbure. Liderul partidului, Vasile Blaga, a lansat ieri un nou atac la adresa Elenei Udrea, vechea sa rivală. "Eu cred că nu poţi fi un membru fidel al PDL contribuind la construcţia unui alt partid", a fost săgeata trimisă de "Buldog". Întrebat dacă îi va cere Elenei Udrea să aleagă între PDL şi Mişcarea Populară, Blaga a răspuns: "Toate la timpul lor, pentru că ipocrizia nu poate fi dusă la maximum.Ca să fie foarte clar: toţi colegii vor trebui să aibă o poziţie tranşantă. Ce doresc în viaţă: în PDL urmărind obţinerea de către acest partid a obiectivelor pe care şi le propune sau în PDL încercând să coaguleze oameni spre alte zone ca partidul să nu-şi poată atinge la un moment dat obiectivele".

Primul hamburger sintetic a fost degustat. Cofondatorul Google a investit sute de mii de dolari în acesta

Cercetători din Olanda au prezentat astăzi primul hamburger creat artificial din celule stem. Doctorul Mark Post, profesor la Universitatea Maastricht, a fost "creierul" din spatele proiectului şi invenţia aceasta s-a bucurat de finanţare de la Serghei Brin, cofondatorul Google. Acest prim hamburger a costat "puţin" mai mult decât alternativa sa de la un restaurant fast-food, şi anume 325.000 de dolari, notează The Verge. Carnea e compusă din celule stem extrase din muşchi de vacă şi crescute apoi în laborator. În 2011, un studiu al Universităţii Oxford a arătat că producţia de carne sintetică nu ar necesita decât 1% din terenul actual şi doar 4% din apa folosită în prezent. De asemenea, impactul ar fi benefic asupra mediului, reducând gazele care accentuează efectele de seră cu până la 96%, iar necesarul de energie folosit ar scădea cu 45%.

Cine sunt cei opt stăpâni ai Finanţelor din România. Şeful pe Moldova, cercetat de DNA într-un dosar de stopaj la sursă

Ioan Grigoriu, noul şef al Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Iaşi (Moldova), structură gândită şi înfiinţată în cadrul planului de reorganizare teritorială a României, a fost cercetat de procurorii DNA într-un dosar de stopaj la sursă cu o pagubă de 40 de milioane de lei adusă statului. La nivel naţional, au fost înfiinţate opt Direcţii Generale Regionale a Finanţelor Publice, prin Hotărârea de Guvern 520/2013, publicată în 30 iulie şi care vizează "Organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală". Cele opt oraşe în care vor funcţiona noile instituţii sunt: Iaşi, Galaţi, Ploieşti, Craiova, Timişoara, Cluj-Napoca, Braşov şi Bucureşti. Noile foruri vor coordona activitatea fostelor direcţii judeţene de finanţe, iar fiecăruia dintre cele opt centre îi sunt subordonate între patru şi şase judeţe.

Deţinătorul Amazon, Jeff Bezos, a cumpărat Washington Post

Deţinătorul Amazon, Jeff Bezos, a cumpărat cotidianul Washington Post pentru suma de 250 de milioane de dolari. Vânzarea ar urma să fie finalizată în următoarele 60 de zile. Washington Post a fost deţinut de familia Graham timp de 80 de ani. "Provocările cu care s-a confruntat ziarul de-a lungul timpului ne-a făcut să ne întrebăm dacă ar putea exista un alt proprietar care să se descurce mai bune. Tehnologia folosită de Jeff Bezos, abordarea pe termen lung şi geniul său în afaceri arată că este indicat pentru acest post", a spus directorul executiv, Donald Graham, citat de BBC. Publicaţia americană a avut de suferit în ultimii ani, Washington Post nereuşind să se adapteze mediului online, internetul fiind cel care a preluat vânzarea de publicitate. "Washington Post a cunoscut o scădere în special în rândul cititorilor tineri", a declarat analistul Horizon Media, Brad Adgate, citat de BBC.

CURENTUL

În timp ce Ponta se bronzează la Miami, românii ar putea plăti din buzunarul lor eşecul privatizării CFR Marfă

Grăbit să prindă avionul de Miami, Ponta a "uitat" să trimită la Monitorul Oficial Hotărârea de Guvern 526 din 24 iulie 2013, care face referire la aprobarea condiţiilor de vânzare a pachetului majoritar de acţiuni al CFR Marfă către Grup Feroviar Român. Deşi actul normativ a fost adoptat de guvern, semnat şi parafat de miniştrii Daniel Chiţoiu, Liviu Voinea şi chiar de însuşi Victor Ponta, acesta n-a ajuns nici după zece zile de la adoptarea sa la Monitorul Oficial, fapt ce ar putea pune în pericol procesul de privatizare al companiei. "În condiţiile în care Guvernul nu continuă procedura din cauza lui, nu din alte cauze, peste ceva timp cu certitudine GFR va cere daune Guvernului României, nu numai că nu va pierde garanţia, dar va câştiga probabil destule milioane de euro ca daune, pentru că Guvernul nu a dus la îndeplinire procedura după ce a declarat câştigătorul şi aceşti bani se vor plăti din bani publici", a atras ieri atenţia şeful statului, la Palatul Cotroceni.

Coline de nisip Scris de Tia Şerbănescu

E foarte bine că dl. Ponta stă departe de ţară măcar o vreme. Mai respirăm puţin. Altfel l-am fi văzut şi pe el la tv cântând "noi suntem români" (ca dna Udrea), zbenguindu-se în valuri (Ca Viorel Lis), dansând în figuri (ca Mazăre) sau cu bustul gol într-o barcă pe mare (ca preşedintele Băsescu). Singura care nu s-a distrat în acest week-end este europarlamentara PSD Corina Creţu. Fosta consilieră a lui Ilici s-a trezit vedetă în presa americană unde a apărut corespondenţa sa electronică şi electrizantă cu gen. Colin Powell, fostul secretar de stat american, familist vechi şi mare republican pentru care dna Creţu a nutrit "cea mai mare iubire a vieţii sale" ani în şir până când a întâlnit "o iubire raţionalistă" (cum a zis o realizatoare tv) şi s-a măritat. Un pedelist neajutorat a declarat că aici " e o construcţie" menită s-o propulseze politic pe dna Creţu "chiar la prezidenţiale". Mai lipsea să adauge că de-aia s-a şi dus Ponta în America, să-i aranjeze lansarea pe coline iar un uselist să susţină că, dimpotrivă, aici e mâna lui Băsescu. Nici vara nu-i ca iarna. Toate tâmpeniile se dilată.

CURIERUL NATIONAL

BNR surprinde piaţa. Ce vor face băncile?

Banca Naţională a României a surprins ieri pieţele luând o decizie de tăiere a dobânzii-cheie peste aşteptările analiştilor. Rata de politică monetară este începând de astăzi 4,5%, după o reducere cu 0,5 puncte procentuale. "Nu a fost o decizie grea", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Instituţia pe care o conduce mizează pe o atenuare a scumpirilor în ultima parte a acestui an, ceea ce ar permite o trecere a dobânzilor în teritoriu real pozitiv. Deocamdată, dobânda-cheie de 4,5% este sub ultima valoare anualizată a scumpirii componentelor indicelui preţurilor de consum, care a fost raportată pentru iunie la 5,37% de Institutul Naţional de Statistică. Dezinflaţia ar urma însă să fie susţinută de csvasistagnarea consumului final şi dinamica negativă a creditelor noi. Băncile comerciale ar urma să copieze tendinţa de tăiere a dobânzilor, în condiţiile în care concurenţa îşi va spune cuvântul. "Cine va menţine dobânzile la 15% nu va mai rămâne în piaţă", a declarat Isărescu.

FP: Un nou acord cu FMI ar trebui să fie un semnal bun pentru investitorii străini

Reprezentanţii Franklin Templeton şi ai Fondului Proprietatea (FP) susţin semnarea unui nou acord între România şi Fondul Monetar Internaţional (FMI). Banca Mondială şi CE reprezintă un motiv de încurajare atât pentru economia naţională şi, cel mai important, un semnal pozitiv pentru investitorii străini. "Franklin Templeton Investment Management Limited UK, sucursala Bucureşti, în calitate de Administrator Unic şi Manager de Fond al SC Fondul Proprietatea SA, salută înţelegerea dintre autorităţile române, pe de o parte, şi Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială, pe de altă parte, cu privire la derularea unui program economic ce urmează să fie susţinut de un nou acord stand-by", se arată într-un comunicat.

Sorin Ovidiu Vîntu, audiat în dosarul Realitatea TV

Procurorii anticorupţie l-au audiat ieri pe omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, în calitate de martor, în legătură cu modalitatea în care s-a realizat preluarea acţiunilor Realitatea Media. La sfârşitul săptămânii trecute, procurorii anticorupţie au audiat-o pe fiica omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, Ioana, aceasta declarând că a dat o declaraţie în calitate de martor în dosarul legat de Realitatea Media. Întrebată dacă este vorba despre vreo plângere depusă de postul de televiziune sau despre cercetări penale privind modul de vânzare a acţiunilor Realitatea Media către omul de afaceri Elan Schwartzenberg, aceasta nu a comentat, dar a arătat că salută demersul procurorilor. Potrivit surselor judiciare , ar exista suspiciuni că Realitatea Media ar fi fost preluată în mod abuziv de către societatea Strategies Research Investments SRL, ai cărei acţionari sunt Cozmin Guşă şi Maricel Păcuraru.

Norvegia ar putea restructura fondul petrolier naţional

Norvegia trebuie să reevalueze activitatea fondului suveran cu active de 740 miliarde dolari care gestionează banii obţinuţi de stat din exploatarea zăcămintelor de petrol şi gaze, pentru a-i creşte randamentul, a declarat principalul lider de opoziţie, cu circa o lună înainte de alegerile generale. Investiţiile "ar putea fi prea mari pentru a fi gestionate de către un singur fond", a declarat Erna Solberg, preşedintele Partidului Conservator, care conform sondajelor va deveni premier după alegerile din 9 septembrie, în defavoarea liderului laburist Jens Stoltenberg, potrivit Mediafax. "Fondul ar putea fi divizat sau ar putea angaja mai mulţi manageri, pentru a fi mai competitiv. Sau ar putea avea diverse obiective pentru investiţii, diverse fonduri. Vom explora opţiunile, vom dezvolta problema şi vom vedea care este cea mai bună idee", a afirmat Solberg, într-un interviu acordat Bloomberg.

EVENIMENTUL ZILEI

"EL ESTE".Marian Vanghelie vrea să pună mâna pe "Realitatea TV", televiziunea la care a fost pus să conjuge verbul "a fi"

Potrivit unor surse de pe piaţa media, primarul sectorului 5 s-a întâlnit în urmă cu câteva zile, la Monaco, cu Elan Schwartzenberg şi au bătut palma privind tranzacţia. Edilul Marian Vanghelia ar putea să ajungă patronul televiziunii la care, în urmă cu mai mulţi ani, a fost pus de către Robert Turcescu să conjuge verbul "a fi", test care i-a dat mari bătăi de cap. În weekend, primarul sectorului 5 s-a întâlnit, la Monaco, cu Elan Schwartzenberg, unde ar fi bătut palma pentru preluarea postului Realitatea TV. La întâlnire a participat şi fostul primar general al Capitalei, Adriean Videanu. Tranzacţia priveşte transferul către Vanghelie al drepturilor de proprietate a bunurilor pe care Elan Schwartzenberg consideră că le mai are la postul TV. Alianţa comercială dintre Videanu şi Vanghelie poate părea bizară, dar ea are la temelie un calcul electoral: alegerile locale din 2016, respectiv Primăria Capitalei. Informaţia a fost confirmată de surse credibile, apropiate de cei care au parafat tranzacţia. De altfel, în ultima perioadă, Marian Vanghelie şi Adriean Videanu au fost văzuţi împreună la Monaco.

China se pregăteşte să renunţe la politica copilului unic. Pământul va fi inundat de chinezi

Noii lideri de la Beijing sunt pe punctul de a abandona politica copilului unic, în vederea evitării unei crize a îmbătrânirii populaţiei, într-un context în care forţa de muncă se află într-un declin accentuat, relatează The Daily Telegraph. Potrivit agenţiei oficiale de presă Xinhua, Comisia de Planificare Familială pregăteşte propuneri de ridicare a interdicţiei privind naşterea unui al doilea copil, dacă oricare dintre părinţi este un copil unic. Purtătorul de cuvânt al agenţiei a declarat că scopul acestor măsuri vizează "îmbunătăţirea" politicii privind familia şi confirmă informaţiile scurse către presă, potrivit cărora se pregăteşte o schimbare majoră în acest sens. Potrivit The Daily Telegraph, se aşteaptă ca noile norme să intre în vigoare la începutul anului viitor şi ar putea fi extinse la toate familiile până în 2015.

EXCLUSIV EVZ. Gruia Stoica: Cei care vor să blocheze privatizarea CFR Marfă lansează zvonuri

Patronul companiei Grup Feroviar Român (GFR), Gruia Stoica, infirmă zvonurile lansate în piaţă privind punerea sub sechestru a bunurilor şi conturilor. Contactat de EVZ, Gruia Stoica a precizat că nici conturile, nici bunurile GFR nu au fost puse sub sechestru de ANAF. "În ultimii cinci ani am plătit 300 de milioane de euro taxe şi impozite. Cei care lansează aceste zvonuri încearcă să blocheze privatizarea CFR Marfă", ne-a declarat Gruia Stoica. Totodată, ANAF a remis un comunicat, prin care precizează că nu s-a procedat la punerea sub sechestru a bunurilor sau conturilor GFR. Referitor la informaţiile vehiculate în presă cu privire la negocierile eşuate cu băncile, Gruia Stoica ne-a precizat că va avea sumele convenite cu Ministerul Transporturilor, la data semnării contractului de privatizare a CFR Marfă.

Filiera Securităţii Ilie Ceauşescu - Ioan Talpeş - funcţionează şi azi

Mijlocul anilor 80 din secolul trecut. În România aterizează tam-nisam DOI cetăţeni americani. Deveniţi "celebri" astăzi în România: Larry Watts şi Kurt Treptow. Era prima dezertare importantă din Lumea Liberă spre lagărul comunist. Şi nu oriunde, ci în cea mai dură dictatură comunistă. Momentul ar fi putut rămâne un mister dacă nu am fi avut imediat răspunsul: cei doi americani, aşa-zişi istorici, sunt racolaţi în gruparea condusă de generalul Ilie Ceauşescu, care era secondat la aceea vreme de un personaj care mai apoi a făcut "istorie": Ioan Talpeş, ajuns şi el general pe vremea când conducea Serviciul de Informaţii Externe (SIE), asta după ce fratele tovarăşului Ilie C. a fost condamnat şi executat la Târgovişte. Tovarăşul Ilie Ceauşescu a fost ministru adjunct al apărării între 1980 şi 1989 şi şef al Institutului de Istorie Militară, unde îi avea în subordine pe Talpeş, dar şi pe un alt personaj "celebru" în zilele noastre, colonelul în rezervă Mircea Dogaru,

JURNALUL NATIONAL

Cum s-a făcut mogulaşul Ghiţă stăpân la Realitatea TV. Plângere penală la DNA împotriva deputatului PSD Ghiţă Sebastian

Deputatul Sebastian Ghiţă, cunoscut şi sub numele de "Mogulaşul", va face iar potecă la DNA pentru a răspunde la plângerea penală făcută de administratorul SC Realitatea Media. După ce l-a trimis pe Sorin Ovidiu Vântu la închisoare, în urma plângerii făcute la Parchet, Ghiţă se află acum în postura de investigat într-o cauză complexă de fraudare a societăţii pe care i-o încredinţase SOV pentru management. Iată câteva din motivele plângerii penale depuse la DNA de Florin Bercea, administrator special al SC Realitatea Media SA, societate aflată în insolvenţă. Realitatea solicită declanşarea cercetării penale în vederea identificării persoanelor răspunzătoare pentru săvârşirea infracţiunilor comise de către societăţile SC Ridzone Computers SRL, SC RTV Satellite Net SRL, SC Asesoft International SA, şi de către reprezentanţii acestora (persoane fizice) în scopul deturnării fondului de comerţ al Realitatea Media SA.

Traian Băsescu: "Daca aş fi prim-ministru aş accelera procedurile la maxim. Mai bine se făceau presiuni pe câştigător să vină cu banii"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, la Palatul Cotroceni, că Guvernul a presat în crearea unui precedent, implicarea CSAT în procese de privatizarea CFR Marfă. "Şedinţa CSAT de vineri s-a desfăşurat într-o atmosferă constructivă şi s-au căutat soluţii. Nu îmi place această plimbare a unui proces de privatizare între Guvern şi CSAT, cu atât mai mult cu cât CSAT nu are niciun fel de implicare în privatizări. Guvernul a presat în crearea unui precedent, implicarea CSAT în procese de privatizare. Cred că mai bine se făceau presiuni pe câştigător să vină cu banii. CSAT are următoarele atribuţii: avizează proiectele de acte normative iniţiate sau emise de Guvern privind securitatea naţională. Ce am primit eu nu corespunde cu obligaţia semnalată în adresă. Eu am primit spre a fi pus pe ordinea de zi, fără să se precizeze de ce, hotărârea Guvernului pentru aprobarea condiţiilor de privatizare a contractului de vânzare CFR.

Cum se face România de râs la Bruxelles

Bogdan Chireac a dezvăluit luni seară, la Antena 3, în cadrul emisiunii "La ordinea zilei", cum s-au făcut de râs doi miniştri şi un secretar de stat ai cabinetului Ponta, la o întâlnire pe teme economice, la Bruxelles. Potrivit lui Bogdan Chireac, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, împreună cu ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, şi secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice, Gheorghe Gherghina, au lăsat o impresie proastă în cadrul unei întâlniri pe tema fondurilor europene, cu oficialii de la Bruxelles. Chirieac a povestit la Antena 3 că respectiva dezbatere nu a putut să aibă loc şi asta pentru că cei trei oficiali români "s-au certat între ei pe cifre", "secretarul de stat Gherghina a mers singur deşi nu înţelege limba engleză", completând că, într-un final, responsabilii europeni au afirmat: "Puţină lume înţelege economie în România şi, din nefericire, nu se află la noi în sală".

BNR a revizuit la 2% prognoza de creştere economică în 2013

BNR a revizuit prognoza de creştere economică din acest an la peste 2%, pe baza evoluţiei exporturilor, a producţiei industriale şi a anului agricol bun, a declarat luni guvernatorul BNR Mugur Isărescu. "Modelul nostru econometric nu vizează, nu targetează creşterea economică, care este un element ce ne ajută să facem prognozele de inflaţie. Deci nu luaţi prognoza noastră ca fiind cea mai bună", a precizat guvernatorul BNR. El a arătat că estimarea BNR pe baza datelor existente este una prudentă. Potrivit lui Isărescu, consumul ridică probleme, la fel ca încasările bugetare, iar creşterea economică este bazată foarte mult pe exporturi.

NATIONAL

Liviu Dragnea, prins in menghina "Referendumului"

Procurorii anticoruptie l-au pus sub acuzare pe Liviu Dragnea, pe care intentioneaza ca, in cel mai scurt timp, sa il trimita in judecata. Iar principala acuza adusa vicepremierului este faptul ca ar fi pus la punct un sistem national prin care ar fi fraudat votul la referndumul din 29 iulie anul trecut. Mai mult, din informatiile intrate in posesia noastra, procurorii intentioneaza sa isi bazeze rechizitoriul pe demonstrarea complexitatii fara precedent a presupusei infractiuni comise de Liviu Dragnea, cel care ar fi folosit nu mai putin de zece metode distincte de fraudare, de la votul multiplu si turismul electoral, pana la flasificarea de semnaturi! Iar cum, totusi, pana si Dragnea are un sef pe linie de partid, ramane extrem de interesant de vazut daca "baronul de Teleorman" a facut totul de capul lui sau nu...Cert este ca, desi multi nu l-au luat in serios, acest dosar poate zgaltai zdravan clasa politica romaneasca. Mai ales ca DNA sustine ca are "indicii temeinice" in acest sens. Iar cum "National" a dezvaluit in exclusivitate ca Liviu Dragnea ar fi fost interceptat in acele zile chiar cu telefoanele otravite primite de la STS pentru organizarea referendumului, vicepremierul se poate astepta la ce este mai rau.

Shopping de lux la Politia Locala Bucuresti

Conform unui raport oficial postat recent pe Internet, Directia Generala de Politie Locala si Control a municipiului Bucuresti nu se zgarceste cand este vorba despre bani publici. Pe langa celebrii "agenti calareti" pe care i-a angajat ca sa patruleze prin parcuri si sa dea amenzi, desi respectivii sunt doar niste agenti de paza ai unei firme private cu lipici la contracte cu Politia Locala, institutia care vegheaza la buna crestere a panselutelor n-are gusturi rele nici la capitolul vestimentatie. Astfel, potrivit documentului respectiv, vajnicii aparatori ai spatiilor verzi poarta tricouri speciale, care costa 174 de lei bucata, palarii de 428 de lei/buc. (nu se precizeaza daca au si aer conditionat - n.r.) si...veste reflectorizante de 750 de lei bucata. Asta in conditiile in care vestele tip ham, cum si-au luat politistii comunitari, costa, in medie, doar 50 de lei bucata.

Basescu isi face de cap in absenta lui Ponta: Lasati-l sa se odihneasca!

Premierul si-a luat vacanta, iar presedintele se relaxeaza. De cand a ramas singur pe terenul de joc, Traian Basescu trage la foc continuu in poarta Executivului. Dupa ce in weekend ne-a aratat pectorali bronzati, ieri, presedintele a decis ca a venit vremea sa-i incordeze putin, mai ales ca adversarii sai, Crin Antonescu si Victor Ponta nu sunt in tara, si nu-l pot fluiera de pe margine. In consecinta, seful statului a organizat repede o conferinta de presa in care a facut praf Guvernul folosind materialul clientului, adica privatizarea CFR Marfa.

PUTEREA

SUA şi aliaţii lor se confruntă cu cea mai gravă alertă teroristă de după 11 septembrie 2001

Decizia fără precedent, luată de Statele Unite şi o parte dintre aliaţii săi, de a închide duminică, pentru o zi, câteva zeci de reprezentanţe diplomatice de pe glob, în special în ţările musulmane, a fost extinsă pe durata întregii săptămâni, dată fiind persistenţa informaţiilor privind iminenţa unui atac terorist pregătit de al-Qaeda. Practic, o alertă globală de terorism este în vigoare până sâmbătă, vizate fiind interesele occidentale dintr-un număr impresionant de ţări. Michael McFaul, preşedintele Comisiei pentru securitate internă a Camerei Reprezentanţilor, a evocat "una dintre cele mai credibile ameninţări şi cele mai precise pe care le-am văzut după 11 septembrie". Un atentat pare "iminent", a apreciat acesta pentru CBS.

Sebastian Lăzăroiu crede că România va avea alt Guvern la toamnă

Actualul Executiv se apropie de un capăt de drum pentru că "încep să apară eşecuri prea mari ale guvernări, care apasă asupra majorităţii USL", a apreciat, luni, consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu. El a estimat că, astfel, este posibil să se formeze un alt cabinet. "Acest cabinet va avea probleme mari începând cu această toamnă. Sunt şi parlamentari ai USL, cum e domnul Roşca Stănescu, nemulţumiţi de modul în care Guvernul îi tratează. Nemulţumiri există, iar aceste eşecuri nu pot fi ţinute sub capac. Nu mai poţi să spui că Băsescu e de vină pentru CFR Marfă sau că n-am făcut regionalizarea din cauza şefului statului. Nu-i crede lumea. Şi nu-i mai cred nici parlamentarii lor. S-ar putea să avem un alt cabinet", a afirmat Lăzăroiu, citat de Mediafax. Consilierul prezidenţial a subliniat, în sprijinul afirmaţiilor sale, că "pe plaja din Miami nu se află doar Victor Ponta, ci şi liderul PNL, Crin Antonescu", susţinând că aceştia "pun ceva la cale, poate o rocadă preşedinte-premier", pentru că nu s-ar fi dus degeaba aşa departe.

Egiptenii i-au interzis premierului turc să le traverseze ţara către Gaza

Noile autorităţi egiptene nu i-au permis premierului Turciei, Recep Tayyip Erdogan, să traverseze teritoriul ţării pentru a ajunge în Fâşia Gaza, a relatat publicaţia "al-Youm al-Sabaa", citată luni de Agerpres. Cairo, conform publicaţiei arabe, a înştiinţat Ankara că "nici o vizită nu va avea loc". Egiptul "nu are plăcerea să-l vadă pe Erdogan din cauza sprijinului său faţă de Fraţii Musulmani în detrimentul poporului egiptean", au menţionat autorităţile egiptene. O înţelegere privind vizita premierului turc a fost convenită sub preşedinţia lui Mohamed Morsi, îndepărtat de la putere de către armată pe 3 iulie. Ankara a reacţionat extrem de critic faţă de aceste acţiuni ale militarilor, apreciind înlăturarea lui Morsi ca fiind nelegitimă.

ROMANIA LIBERA

Cum şi-au condamnat alte state "cazurile Vişinescu"

Expertul în justiţie de tranziţie, Raluca Grosescu, a explicat, într-un interviu pentru România liberă, de ce este greu să deschizi în acest moment un proces împotriva foştilor criminali ai regimului comunist. Raluca Grosescu spune că şi în alte ţări foste comuniste au existat impedimente juridice, dar acolo unde a existat "voinţă politică", acestea au fost depăşite şi oameni care au săvârşit abuzuri au fost traşi la răspundere. Germania poate fi luată drept exemplu în ceea ce priveşte condamnarea torţionarilor, atât nazişti, cât şi comunişti.

Franţa. Qatarul a mai "înghiţit" un obiectiv simbol al Franţei - Grupul Printemps. Negocieri secrete, comisioane oculte şi o "cârtiţă" misterioasă

Le Printemps, marele magazin de pe bulevardul parizian Haussmann, simbol al luxului francez, a fost cumpărat de Qatar, finalizarea achiziţiei, negociată în mare secret, fiind anunţată în urmă cu câteva zile. Încă un nou pas al micului stat din Golf în strategia de investiţii în Franţa, ţară în care regăsim 10% din plasamentele sale în străinătate. În culisele operaţiunii Le Printemps se află femeia de încredere a emirului Al-Thani (care între timp a demisionat în favoarea fiului său), Chadia Clot, care gestionează afacerile în Franţa ale familiei regale din Qatar. Secretul este modul de acţiune al Chadiei Clot, iar forţa este condiţia longevităţii sale. Fără urme, fără înscrisuri, fără apariţii în public, trei telefoane branşate zi şi noapte. Chadia Clot este omul de încredere al emirului Al-Thani în Franţa, dar în documentele contabile apare sub identitatea Jihan Sanbar, numele palestiniencei exilate în Liban pe care îl purta înainte de a se căsători cu un inginer francez.

ZIARUL FINANCIAR

Clienţii care au cerut credite în euro rămân cu dosarele în aer

Decizia-surpriză a guvernului de a acorda garanţii doar pentru credite ipotecare în lei prin programul Prima casă "aruncă" în incertitudine zeci de clienţi care au primit aprobarea băncii pentru un împrumut în euro şi au achitat deja un avans proprietarilor, dar nu au mai obţinut finanţare pentru că plafonul de garanţii a fost epuizat între timp. Ministerul Finanţelor a modificat recent regulile din programul Prima casă şi va acorda garanţii doar pentru credite în lei, care sunt mai scumpe cu circa 3 puncte procentuale. Aproximativ 95% din creditele ipotecare acordate până acum cu garanţia statului au fost în euro, ceea ce înseamnă că majoritatea clienţilor care au rămas cu dosarele suspendate după epuizarea vechiului plafon de garanţii solicitaseră un împrumut în valută.

Vechile promisiuni neonorate, privatizări şi listări revin în scrisoarea de intenţie ce urmează să fie transmisă de guvern FMI

Guvernul ar putea majora impozitul pe proprietate pentru persoanele fizice care deţin un apartament pe care îl utilizează în scopuri comerciale, va modifica Codul insolvenţei şi Codul civil, va lista la bursă pachete minoritare ale companiilor de stat şi va realiza o serie de privatizări. De asemenea, va menţine deficitul bugetar strâns, va reorganiza ANAF şi va grăbi reforma sistemului sanitar, se arată în draftul scrisorii de intenţie convenite de guvern cu FMI, în cadrul viitorului acord de tip preventiv de 4 mld. euro, consultat de Ziarul Financiar. La sfârşitul lui iulie, autorităţile române au convenit cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) un acord preventiv pe doi ani care va totaliza 4 mld. euro, sumă împărţită egal de cele două instituţii financiare internaţionale, acordul stand-by urmând să fie discutat de board-ul FMI în toamnă.

Acţiunile Băncii Transilvania şi BRD sunt în centrul atenţiei şi trag în sus indicii bursieri

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,83% (indicele BET-C), pentru a treia şedinţă consecutiv, însă rulajele au continuat să fie reduse în cazul celor mai multe acţiuni, iar brokerii cred că volumele de tranzacţionare vor începe să crească abia din luna septembrie, când se încheie perioada de vacanţă. În ultimele trei şedinţe, indicele ge­neral BET-C a crescut cumulat cu 2,4%, într-o piaţă apatică şi unde atenţia pu­ţinilor investitori prezenţi la tran­zac­ţio­nare a fost axată doar pe câteva acţiuni. Investitorii au reacţionat pe finalul şedinţei la decizia luată luni de Banca Naţională a României de a scădea rata dobânzii de politică monetară de la 5% pe an la 4,5% pe an, fapt care s-a văzut în principal în evoluţia acţiunilor băncilor (BRD şi Banca Transilvania), care au închis cu creşteri de 2,5-3%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb