REVISTA PRESEI 06.09.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 6 septembrie 2011

ADEVARUL

FMI: Renunţaţi la austeritate!

După ce majoritatea statelor europene au strâns cureaua, unele chiar la îndemnul FMI, şefa instituţiei le sfătuieşte să renunţe la stricteţe. Poziţia noului director al FMI a dus la noi căderi pe burse la începutul unei săptămâni extrem de dificile pentru finanţele europene. Franţuzoaica Christine Lagarde, actualul director general al Fondului Monetar Internaţional, pare că a "întors armele". Lagarde, fost ministru al Economiei şi Finanţelor în Franţa, i-a sfătuit pe europeni să lase deoparte măsurile de austeritate şi să pună în aplicare măsuri de stimulare a economiilor, a declarat ea într-un interviu pentru publicaţia "Der Spiegel". Ar fi singura soluţie, de vreme ce economia globală pare să intre într-o spirală descendentă.

Cum vom scăpa de scumpirea energiei şi a gazelor, cerută de FMI

O parte dintre consumatorii de energie electrică şi gaze ar putea plăti tarife reglementate şi după 2015, reiese din proiectele de modificare a legislaţiei din domeniu. FMI a cerut liberalizarea totală a pieţelor de energie şi gaze până în 2015, ceea ce ar însemna preţuri uriaşe la utilităţi. Noua legislaţie va permite însă amânarea termenului. Autorităţile vor modifica în perioada următoare legislaţia din domeniul energiei electrice şi al gazelor, pentru a prelua ultimele directive europene (Pachetul Trei Legislativ), iar schimbările vor fi esenţiale. Unul dintre punctele care ne interesează cel mai mult este legat de preţuri.

Proprietarii de case ţin cu dinţii de preţ

În războiul dintre cerere şi ofertă, pe piaţa imobiliară s-a ajuns la un armistiţiu. Stagnarea preţurilor pare a fi noul cuvânt de ordine. Cele mai recente statistici arată că proprietarii de locuinţe cer aceleaşi preţuri ca la începutul anului. Să fie acesta primul indiciu al stabilizării pieţei imobiliare? Sloganul revenirii pieţei şi al creşterii preţului locuinţelor este înlocuit de specialiştii de profil cu o nouă teorie. Ei vorbesc în prezent de stabilizarea pieţei, de un punct de echilibru atins pe piaţa rezidenţială. Şi au şi cifre pe care le aduc în sprijinul acestei afirmaţii. "În august, preţul mediu cerut este la aceşi nivel ca la începutul anului, de 1.031 de euro pe metru pătrat util", afirmă Adrian Erimescu, directorul general al portalului imobiliare.ro, care estimează că până la finele anului oscilaţiile de preţ vor fi moderate.

Miracolul albanez, după model american

Reformele fiscale demarate de premierul Sali Berisha au transformat astăzi Albania într-un punct de interes pentru investitori. Cum eviţi complet criza care încă dă bătăi de cap marilor economii? Reduci numărul taxelor, aplici o cotă unică de numai 10% şi apoi aştepţi. Aşa a făcut Albania. Vreţi să trăiţi într-un stat unde să plătiţi impozit de numai 10%, unde venitul pe cap de locuitor se ridică la 3.500 de dolari pe cap de locuitor, unde toate şcolile au laboratoare de informatică şi acces la internet, iar TVA este de numai 10%? Dacă răspunsul este da, atunci ar trebui să vă îndreptaţi atenţia către Albania.

BNR va avea un comitet pentru rezerva de aur

Structura viitoarei rezerve a României va fi analizată de un comitet de lucru, a declarat la Constanţa, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. El a precizat că în prezent rezerva de aur a băncii centrale este adecvată, dar nu se ştie ce se poate întâmpla în următorii ani. "Am văzut că s-a speculat pe acest lucru. Când am spus că rezerva de aur a Băncii Naţionale este adecvată, m-am referit la un moment dat, la momentul actual, peste 3-5-10 ani vom face alte judecăţi", a spus Isărescu. Întrebat ce-ar însemna pentru BNR reactivarea minelor de aur de la Roşia Montană, guvernatorul a afirmat că subiectul va fi analizat în cadrul Consiliului de Administraţie al băncii centrale.

Scăderea inflaţiei ne-a întărit puterea de cumpărare

Creşterile salariilor nete acoperă media anuală a scumpirilor în tot mai multe domenii de activitate. Dacă în primăvară aveam un minus de peste 9% la salariul mediu faţă de inflaţie, acum avem un plus de aproape 3% în favoarea veniturilor. Salariul mediu net pe economie a fost de 1.471 de lei în iulie 2011, în scădere cu 0,1% (un leu) faţă de cel din luna anterioară şi în creştere cu 8,5% (116 lei) faţă de cel din iulie 2010, arată datele raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Tot în iulie, media scumpirilor - inflaţia - a scăzut cu 1,95% faţă de iunie şi a crescut cu 5,6% în raport cu aceeaşi lună din 2010.

Realitatea TV: va scăpa Schwartzenberg de Ghiţă?

Anunţul privind insolvenţa companiei Realitatea Media, deţinută de Elan Schwartzenberg, ar putea fi o stratagemă pentru a-l îndepărta pe managerul Sebastian Ghiţă, potrivit unor surse din piaţă. Solicitarea de intrare în insolvenţă a Realitatea Media a fost făcută la Tribunalul Bucureşti pe data de 2 septembrie şi va fi discutată mâine de judecători. Dificultăţile financiare prin care trece Realitatea Media l-au făcut pe Elan Schwartzenberg să solicite, la Tribunalul Bucureşti, insolvenţa companiei care operează Realitatea TV, The Money Channel, Realitatea FM şi Radio Guerrilla.

Ruşii profită de criza din UE pentru a reintra pe pieţele est-europene

Companiile ruseşti şi-au pierdut accesul pe pieţele est-europene după căderea Cortinei de Fier. Acum, criza datoriilor de stat le oferă şansa ideală pentru a reveni în aceste state. După un an 2010 cu profituri-record, gignaţii ruşi precum TNK-BP, Sberbank şi Russian Railways au pus ochii pe Europa de Est pentru a-şi extinde operaţiunile, mai ales că, în contextul datoriilor şi al deficitelor ridicate, guvernele acestor ţări au dat iar drumul la privatizări, scrie Bloomberg. Criza datoriilor de stat, combinată cu o nouă criză a creditării, forţează fostele state comuniste, acum membre ale Uniunii Europene, să treacă peste resentimente, scriu jurnaliştii agenţiei de presă. În ultimii trei ani, companiile ruseşti au investit 2,8 miliarde de dolari în Europa de Est, potrivit datelor ONU.

Şiretlicul PDL pentru alegeri

Democrat-liberalii au pus la cale un plan pentru a se feri de emoţii în cazul comasării alegerilor. Modificarea legilor pentru cuplarea alegerilor locale cu cele parlamentare ar urma să se facă printr-un singur proiect, avizat de Camera Deputaţilor, unde Puterea face jocurile. Strategia PDL privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare părea a avea un punct vulnerabil, cel puţin în viziunea reprezentanţilor Opoziţiei. "Pentru modificarea Legii 215/2001 privind administraţia publică, for decizional este Senatul, iar pentru legile electorale, decizională este Camera Deputaţilor", a afirmat vicepreşedintele PNL Victor Paul Dobre.

CURENTUL

Evaziune fiscală de peste 300 milioane de euro din meditaţii şi 91.000 de picaţi la Bac

Corupţia se învaţă la şcoală. Pentru mulţi români, cei care fură, copiază, dau sau iau şpagă nu sunt hoţi, infractori, ci oameni care "se descurcă". În învăţământ, ca şi în alte domenii, s-a construit ideea că se pot promova examenele şi lua note mari fără să înveţi, dacă "te descurci". Numai proştii învaţă, şmecherii ştiu cui să împartă cadouri şi cu cine să facă meditaţie! Aceeaşi mentalitate o întâlnim şi în rândul profesorilor când vine vorba de meditaţii - numai proştii le declară şi plătesc impozite! Piaţa meditaţiilor era evaluată anul trecut la 320 milioane de euro. La Fisc însă, veniturile declarate din meditaţii se ridică abia la 1.080.000 de euro.

Dezvăluiri spectaculoase în dosarul transferurilor din fotbal

Cea de-a 33-a înfăţişare în Dosarul transferurilor din Liga 1 a adus şi primele dezvăluiri incendiare de la deschiderea acestui caz. Ioan Martin, responsabilul de la CFR Cluj în transferul lui Cristi Dulca de la Rapid la Pohang Steelers (Coreea de Sud), a dezvăluit că George Copos i-a oferit bani pentru a-i cumpăra tăcerea. "George Copos mi-a oferit 25.000 de dolari ca să nu reclam nereguli la transferul lui Cristi Dulca.", a fost declaraţia lui Martin, care a provocat rumoare în sală. Fotbalistul Cristi Dulca a fost transferat de la Rapid la Pohang Steelers pentru 600.000 de dolari, dar la Federaţia Română de Fotbal contractul a fost înregistrat pentru doar 125.000 de dolari.

CURIERUL NATIONAL

Cum fac jocurile asiguratorii pe piaţa... pieselor auto

Asociaţia Distribuitorilor de Piese Auto din România (ADPAR): Asiguratorii încalcă legea, cumpărând piesele ca intermediari. Distribuitorii agreaţi sunt obligaţi de asiguratori să plătească taxe sau comisioane pe volumul achiziţiilor şi să facă reduceri masive de preţ. Uniunea Naţionala a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare (UNSAR): Noi ne putem autosesiza dacă nominalizează companiile respective şi dacă acestea sunt membre ale Uniunii. În ciuda numeroaselor avertizări şi chiar verificări din partea organelor abilitate, unele companii de asigurări încearcă, în mod ilegal, să deţină monopolul pe piaţa pieselor auto, achiziţionând ca intermediari piesele, deşi nu au voie să aibă alt domeniu de activitate cu excepţia asigurărilor, şi împiedicând service-urile independente agreate să cumpere în scop de revânzare piesele necesare reparării avariilor.

Roman SA Braşov vinde autocamioane Pentagonului

Uzina Roman Braşov este pe punctul de a încheia, din toamnă, un contract cu Armata Americană pentru livrarea a circa 360 de autovehicule modificate pentru asalt ori transport trupe, ne-a declarat Carol Rugacs, directorul companiei braşovene. "În noiembrie semnăm un nou contract cu Pentagonul. Iniţial ar fi trebuit să fie pentru două loturi de câte 230 de autovehicule dar, acum, se pare că şi ei au constrângeri bugetare aşa că, cel mai probabil, vom semna pentru două loturi de câte 180 de maşini", precizează ing. Rugacs. În schimb potenţialii clienţi locali rămân neinteresaţi de oferta braşoveană

Pe piaţa office, rata de neocupare a fost principala sursă de pierderi, nu chiriile mici

Deşi rata de neocupare este în scădere, iar chiriile tot mai mici creează un mediu favorabil clientului de spaţii de birouri din Capitală, stocul de suprafeţe neocupate este destul de consistent. Îndeajuns de consistent, astfel încât proprietarii de spaţii office din Bucureşti să piardă în medie 6 milioane de euro în fiecare lună, pe toată suprafaţa disponibilă din Capitala României. Potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară ESOP, la nivelul Capitalei se regăsesc peste 595.000 de metri pătraţi de suprafeţe neocupate în 388 de clădiri de birouri. Consultantul ia în considerare o chirie lunară medie de 10 euro/mp, pe baza căreia estimează că în piaţa de birouri se pierd lunar aproximativ 6 milioane de euro.

Criza economică în Grecia se agravează

Recesiunea va fi în acest an de 5 la sută - mai grav decât se prognozase -, ceea ce va antrena o creştere a deficitului public până la 8,8 la sută din PIB. Un semnal negativ a fost plecarea precipitată de la Atena a experţilor FMI, ai BCE şi ai Comisiei Europene, veniţi să analizeze modul în care Guvernul elen aplică măsurile la care s-a angajat pentru a beneficia de noi finanţări. Sâmbătă, în cadrul conferinţei naţionale a Partidului Socialist elen PASOK, premierul Georges Papandreou dădea ca sigură ieşirea Greciei din criza economică şi a datoriilor în 2013.

Deutsche Bank: Criza va ucide băncile slabe

Criza datoriilor de stat din zona euro va afecta profiturile băncilor timp de câţiva ani şi ar putea "ucide" cele mai slabe instituţii de credit, avertizează directorul general al Deutsche Bank, Josef Ackermann, citat de Reuters. "Perspectivele pentru sectorul financiar în general sunt foarte limitate. Perspectiva de creştere a veniturilor este limitată atât structural, cât şi de situaţia actuală", a arătat şeful celei mai mari bănci germane, conform Mediafax. Ackermann a vorbit la conferinţa anuală Bănci în Tranziţie organizată la Frankfurt, care se desfăşoară pe fondul înăspririi reglementărilor din sectorul financiar şi depresiei de pe pieţele financiare, unde temerile că unele ţări din zona euro ar putea intra în default continuă să sperie investitorii.

Participaţia statului la Fondul Proprietatea a scăzut la 9,15%

ANRP a transmis în perioada 2-25 august un număr 646 titluri de conversie Depozitarului Central pentru transferul unor pachete reprezentând 3,37% din acţiunile Fondului Proprietatea (FP) de la Ministerul Finanţelor în contul a 720 de persoane, astfel că statul mai are 9,15% din titluri. La finalul lunii iulie, statul deţinea prin Ministerul Finanţelor Publice 12,52% din acţiunile Fondului. Pachetul de acţiuni transferat din portofoliul Ministerului de Finanţe perioada 1-25 august este evaluat la 206,8 milioane lei, raportat la preţul de la închiderea şedinţei bursiere de vineri, de 0,4449 lei/acţiune. Cel mai mare titlu de conversie acordat unei persoane echivalează cu 0,53% din acţiunile Fondului Proprietatea şi era evaluat la 37 milioane lei la data emiterii, a comunicat Autoritatea, potrivit agenţiei Mediafax. La calculul valorii pachetului, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) a utilizat un preţ mediu ponderat de 0,5043 lei/acţiune.

EVENIMENTUL ZILEI

Război de două miliarde euro pentru controlul asigurărilor

Apropiata numire a şefului CSA a dat naştere unui război cu fronturi şi victime în toate domeniile, de la politică şi business la presă. La luptă iau parte şi trei dintre cei mai bogaţi români. Cine va conduce în următorii patru ani Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) sau, mai clar, cine va avea privilegiul de a supraveghea o piaţă a cărei valoare se ridică la peste 2 miliarde de euro în fiecare an? În această toamnă, deputaţii şi senatorii aleg noii membri ai Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor şi, implicit, preşedintele acestei instituţii, iar acest fapt nu putea să treacă neobservat din moment ce marele câştigător va deţine nu doar controlul asupra unei pieţe de peste 2 miliarde de euro, dar şi cel mai mare salariu din România. Şi-au anunţat candidatura Cristian Constantinescu, fostul preşedinte al Allianz-Ţiriac , şi Angela Toncescu, actualul preşedinte al CSA. Ambii candidaţi, persoane vechi în sistem (încă de pe vremea ADAS-ului).

Realitatea TV intră în faliment. VEZI declaraţia lui Sebastian Ghiţă. Elan Schwartzenberg are azi o conferinţă de presă

Omul de afaceri Elan Schwartzenberg a cerut insolvenţa postului de ştiri Realitatea TV, potrivit unor surse din piaţă. În luna aprilie, Schwartzenberg a cumpărat 92% din acţiunile de la Realitatea Media de la controversatul Sorin Ovidiu Vîntu. Omul de afaceri Elan Schwartzenberg a anunţat că va susţine azi, de la ora 13.00, la Howard Johnson, o conferinţă de presă, în care va explica mass-media de ce a cerut insolvenţa postului. Sebastian Ghiţă, manager Realitatea TV, a declarat pentru evz.ro: "Am aflat de această cerere de insolvenţă şi cred că prima discuţie trebuie să fie între acţionarul majoritar şi administratorul firmei. Ştiam de această opţiune. Cererea de insovenţă este o etapă în viaţa unei companii".

Consiliul Europei: CIA a adus un suspect de terorism în România

CIA a deschis un centru secret de detenţie în apropiere de Bucureşti, pe 23 septembrie 2003, şi cel puţin un important suspect de terorism a fost adus pe Aeroportul Băneasa direct din Polonia, a susţinut ieri, într-un comunicat, Thomas Hammarberg, comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei. Operaţiunile CIA au continuat pe teritoriul României vreme de doi ani, adaugă sursa citată. Potrivit lui Thomas Hammarberg, centrul de detenţie de lângă Bucureşti ar fi fost deschis imediat după închiderea celui din Polonia, care funcţiona de pe 5 decembrie 2002. Din nefericire, notează Hammarberg, autorităţile române nu au dat dovadă de prea multă voinţă de a dezvălui întregul adevăr în legătură cu cele întâmplate pe teritoriul României.

USL dă rateuri şi la Maramureş

Copreşedinţii USL nu au parte de linişte din partea propriilor filiale. În trei judeţe, organizaţiile PSD, PNL şi PC se războiesc între ele după ce le-au fost impuşi candidaţi peste voinţa lor. PSD Maramureş cere dreptul de a avea propriul candidat la şefia CJ, conservatorii băcăuani îl "ameninţă" pe primarul Romeo Stavarache cu o candidatură, iar la Buzău, familia Mocanu a montat filiala împotriva candidatului PNL la CJ, Cristian Bâgiu. După ce PC a câştigat nominalizarea pentru şefia CJ Maramureş, social-democraţii locali au mers cu jalba în proţap şi cu sondajele în mână pentru a revendica dreptul de a pune candidatul. Ei i-au solicitat lui Victor Ponta reanalizarea situaţiei la nivelul judeţului în favoarea lui Călin Matei, actual vice al CJ.

Leonard Orban, şef peste puşculiţa europeană

Leonard Orban este favorit pentru postul de ministru al fondurilor comunitare. Leonard Orban, consilier prezidenţial şi frate al mult mai spectaculosului Ludovic Orban, este favorit la conducerea viitorului minister pentru absorbţia fondurilor europene, structură ce va fi înfiinţată până la finele lunii septembrie. Orban conduce în prezent Departamentul pentru Afaceri Europene al Administraţiei Prezidenţiale. A fost primul comisar european al României, pe probleme de multilingvism, între 2007 şi 2010 şi, mai înainte, a condus negocierile de aderare a României la Uniunea Europeană, având aşadar cunoştinţele necesare şi o bună reputaţie în spaţiul comunitar.

JURNALUL NATIONAL

Amoeba bananieră de Ilie Serbanescu

Aţi auzit de amoeba bananieră?! Este un organism inferior, din perioada precursoare sistemului colonial, care a reapărut însă în secolul al XXI-lea pe teritoriul numit (încă) România. Este un organism aflat pe treapta cea mai de jos a evoluţiei economico-sociale, dar din care s-a dezvoltat marele sistem colonial ce a durat sute de ani. Este greu de observat şi studiat în activitate, dar lasă o amprentă inconfundabilă, care arată că se mişcă anapoda - pentru că, să ştiţi, n-are nici membrană! - trimiţându-şi pseudopodele (că nici de picioare adevărate nu poate fi vorba!) care încotro, întrucât bineînţeles capul lipseşte cu desăvârşire (acesta apărând la scara evoluţiei mult mai târziu!).

Ministerul Economiei a făcut public contractul Roşia Montană

Pe site-ul Ministerului Economiei au fost publicat contractul încheiat de compania Roşia Montană Gold Corporation cu statul român. Premierul Emil Boc a dezvăluit evenimentul într-o apariţie la televiziunea publică."Ministerul Economiei a şi publicat, din câte am înţeles, pe site contractul Roşia Montană aşa cum a existat o solicitare în societatea românească", a declarat Emil Boc la TVR 1

A crescut cu 74% personalul MAI învinuit! 1.500 de funcţionari MAI cercetaţi, 417 puşi sub învinuire.

Şeful Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), chestor Jănică Arion Ţigănaşu, a afirmat ieri într-o conferinţă de presă, că în primele opt luni ale anului au fost cerectate peste 1.500 de cadre ale Ministerului de Interne, iar 417 au fost puşi sub acuzare, cu 74 la sută mai mult decât anul trecut. În perioada analizată, din perspectiva managementului procedural şi de anchetă, s-au efectuat cercetări şi au fost înaintate la Parchet 1.593 lucrări şi dosare penale (+27% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010). Dintre acestea, 362 au fost înaintate la Direcţia Naţională Anticorupţie, iar 1.231 la structurile centrale şi teritoriale ale Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ).

NATIONAL

Reorganizarea teritoriala a ajuns la Parchet

"Dirigintele" i-a urecheat ca in vacanta asta s-au cam lasat pe tanjala si nu si-au facut cum trebuie temele reorganizarii administrative. Imediat , elevii ministeriabili au inceput sa arunce unul in portofoliul celuilalt pisica impartirii Romaniei. Care va trebui continuata sub orice orice forma. Astfel ca, desi oficial nu a mai reprezentat o prioritate pe agenda de lucru a oamenilor PDL, la nivel subteran se lucreaza intens la gasirea de solutii pentru remodelarea institutiilor in cele mari opt regiuni viitoare. Numai ca, dupa cum sustin sursele noastre, totul s-a impotmolit la comasarea Parchetelor...

Cum ii vaneaza Fiscul pe "miliardarii de carton"

In goana dupa averi ilicite, inspectorii de la Fisc ii vor lua la puricat pe "patronii bogati care au firme sarace". Pentru ca actiunea sa fie eficienta, Fiscul va intocmi o lista cu "persoanele fizice cu potential risc de nedeclarare". Evaluarea se va face pe baza unei comparatii dintre valoarea veniturilor declarate cu fluxurile de trezorerie si valoarea cresterii patrimoniale si a cheltuielilor personale efectuate. Potrivit ordinului Ministerului Finantelor, datele vor fi obtinute din declaratiile fiscale dar si din alte surse "deschise accesului public" pe baza unei cereri adresate de organul fiscal sau direct de la autoritati judiciare care detin informatii in legatura cu situatia fiscala a contribuabilului.

Ponta l-a luat la ochi si pe Athanasiu

Victor Ponta s-a saturat sa-l tot vada pe Alexandru Athanasiu facandu-si reclama pe toate televiziunile, in timp ce trage cu ochiul la Cotroceni. Incalecat deja de Crin Antonescu pe micile ecrane si la orice conferinta de presa a USL, Victor Ponta face alergie la "vedetismul" colegului sau de partid, Alexandru Athanasiu, sustin mai nou pesedistii. Care nu uita sa adauge si ca toata lumea stie ca Athanasiu vaneaza de mult candidatura la Cotroceni, ferm convins fiind ca romanii se vor buluci sa-l aleaga.

Europa nu va intra intr-o noua recesiune, spune Barosso

Europa nu va intra din nou in recesiune, ne linisteste presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Mai mult, oficialul spune ca se preconizeaza o crestere economica "modesta" in aceasta zona. Vesti bune de la oficialii europeni. Aflat, luni, in vizita in Australia, unde a avut o intrevedere cu premierul Julia Gillard, Jose Manuel Barosso a declarat ca nu anticipeaza o noua recesiune in zona Europei. "Ultimele prognoze ale Comisiei Europene arata ca va fi o crestere, intr-adevar modesta", a afirmat Barosso, potrivit Mediafax.

PUTEREA

Calitatea vieţii, mai proastă decât în 1979

În anul 1938, trenul de la Bucureşti la Constanţa făcea două ore şi jumătate. În secolul XXI, aceeaşi distanţă, căci oraşele au rămas la "locurili lor", vorba "răposaţilor", CFR Călători o parcurge în şase ore. Calitatea vieţii în România, în loc să o ia în sus ca în alte ţări civilizate, a scăzut dramatic. Ba mai mult, potrivit lui Cătălin Zamfir, fondatorul şi directorul Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii, stăm mai prost decât în anii de comunism la acest capitol.

Isărescu: "Fără stabilitatea preţurilor nu există creştere economică sănătoasă"

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, susţine că o creştere economică nu se poate realiza doar dacă dai mai mulţi bani în economie, ci dacă asiguri, în principal, stabilitatea preţurilor şi sănătatea monedei. Cu bani mulţi oricine poate să facă, treaba e să faci cu bani puţini, aia înseamnă dezvoltare. Deci, băgarea banilor în economie, în orice condiţii, fără nici un fel de discernământ este un mare pericol, de regulă duce la inflaţie, la deprecierea banilor", a afirmat Isărescu, luni, la Constanţa.

Ordonanţă pentru preţul gazelor şi energiei

Preţurile reglementate la energia electrică şi gaze ar putea fi menţinute şi după 2015 pentru unele categorii de clienţi, deşi Guvernul s-a angajat în negocierile cu FMI să elimine tarifele stabilite de ANRE după acest termen. "Activităţile aferente segmentului reglementat cuprind furnizarea gazelor naturale la preţ reglementat şi în baza contractelor-cadru către toate categoriile de clienţi până la 31 decembrie 2015, cu posibilitatea de prelungire. (...) În situaţia în care se constată necesitatea menţinerii preţurilor reglementate ca obligaţii de serviciu public pentru unele categorii de clienţi şi după 31 decembrie 2015, acest termen poate fi prorogat", se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă propus de ANRE.

UPC România va fi scoasă la licitaţie publică

UPC România va fi scoasă la licitaţie publică, un grup bancar internaţional urmând să se ocupe de detaliile ofertei, au declarat surse din piaţa telecom, citate de HotNews.ro. Decizia companiei-mamă UPC a fost luată după ce negocierile directe cu RCS&RDS au fost sistate "din cauza deciziei companiei conduse de Zoltan Teszari", după cum au precizat sursele citate. RCS&RDS a vrut să cumpere filiala din România a UPC - un concurent direct pe piaţa cablului tv, mişcare prin care RCS&RDS ar fi câştigat peste 1,1 milioane clienţi doar pe piaţa de cablu şi satelit tv. Negocierile de preluare au eşuat recent.

Trichet: E nevoie de un guvern federal în Europa

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a declarat luni că, dacă guvernele din zona euro nu adoptă politici şi măsuri adecvate, acestea ar trebui să poată fi hotărâte de o entitate centrală, spre exemplu de un guvern federal al uniunii monetare. "Cred că, într-o zi, poporul european va avea o confederaţie. Ne putem imagina un guvern federal", a afirmat Trichet într-o conferinţă de presă, citat de Reuters. El a adăugat că sectorul financiar ar trebui decuplat de riscul datoriilor de stat din zona euro, propulsat semnificativ de criză.

Kovesi salvează PDL de la dispariţie

Partidul Democrat Liberal se află în acest moment în cea mai dificilă situaţie de când există el: este ameninţat cu dispariţia de pe scena politică. Motivul? PDL nu a depus la tribunal, în termen de 30 de zile, noul statut al partidului, aşa cum cere legea. Iar acest fapt poate duce la radierea PDL din Registrul partidelor politice. Cu toate acestea, Emil Boc şi democrat-iberalii au un aliat extrem de puternic - ministerul public, condus de Laura Codruţa Kovesi.

ROMANIA LIBERA

De ce nu vând "băieţii deştepţi" curent populaţiei?

Consumatorii încă nu ştiu că ar putea cumpăra curent de la orice furnizor. Teoretic, chiar şi micii consumatori de electricitate îşi pot alege orice alt furnizor dacă nu sunt mulţumiţi de fostele monopoluri. Practic, la cinci ani după liberalizarea pieţei, impusă de Uniunea Europeană, nu există astfel de contracte. Nici potenţialii clienţi nu vor să facă primul pas, pentru că nu îşi cunosc drepturile, însă nici zecile de companii înregistrate ca furnzori de electricitate nu încearcă să se instaleze pe piaţă. Motivul este că investiţiile necesare sunt prea mari iar marjele de profit mici şi incerte, situaţie exact opusă faţă de cazul în care tratează cu marii consumatori.

Creştin-democraţii, loviţi de bumerangul euro

Coaliţia guvernamentală a cancelarului Angela Merkel îşi pansa ieri rănile după noul vot-sancţiune dat duminică de alegători conservatorilor şi debarcarea liberalilor în landul Mecklenburg-Pomerania de Vest, din nord-estul Germaniei. "Meck-Pom" este landul cancelarului Merkel. În landul Mecklenburg-Pomerania de Vest, creştin-democraţii (CDU) Angelei Merkel nu au obţinut decât 23,1% din voturi, un recul de 5,7 puncte în raport cu scrutinul din 2006, potrivit rezultatelor oficiale provizorii. Rezultatul reprezintă un recul istoric şi o nouă înfrângere pentru CDU care a înregistrat eşecuri în cinci din cele şase alegeri regionale din acest an, o adevărată serie neagră în "superanul electoral". CDU a pierdut Hamburg, al doilea mare oraş al ţării, şi puternicul stat Baden-Wurtemberg pe care îl controla de peste şase decenii.

ZIARUL FINANCIAR

România - Franţa, meciul oamenilor din business. Vedeţi aici cum arată primul 11 de business al României

Dacă în această seară pe teren ar intra cei mai titraţi oameni de afaceri ai celor două ţări, echipa Franţei va miza cu siguranţă pe nume grele precum Bernard Arnault, cel mai bogat francez, cu o avere de 28,8 mld. euro şi preşedintele celei mai mari companii de articole de lux din lume LVMH, Baudouin Prot, directorul executiv al unuia dintre cele mai mari grupuri bancare la nivel mondial BNP Paribas, Stephane Richard, preşedintele France Telecom - Orange şi Serge Dassault, patronul grupului aeronautic şi de apărare Dassault. România iese la atac/se baricadează în apărare cu oameni de afaceri cu o vastă experienţă, printre care Ion Ţiriac, Dinu Patriciu, Zoltan Teszari (RCS&RDS) şi George Copos, care-şi numără banii în milioane, şi nu miliarde.

Ţiriac mai face doar 340 mil. euro din auto, la o treime faţă de 2008

Afacerile din auto ale Ţiriac Holdings au scăzut anul trecut cu aproape 30% faţă de anul precedent, la aproape 337 mil. euro, potrivit calculelor ZF pe baza datelor publicate la Ministerul Finanţelor. Cifra reprezintă afacerile cumulate din 2010 ale celor patru importatori, dar şi ale reţelei de dealeri ŢiriacAuto. Este pentru prima dată când sunt prezentate cifrele exacte legate de afacerile din auto ale miliardarului Ion Ţiriac, reprezentate de 14 companii distincte, patru importatori şi zece dealeri.

Companiile de stat la raport: Afaceri de 10 mld. euro, pierderi de 500 mil. euro

Cele mai mari 35 de companii din portofoliul statului român, majoritatea aflându-se în subordinea Ministerului Economiei şi Transporturilor, au înregistrat anul trecut afaceri de circa 10 mld. euro, dar nu au reuşit să facă profit, pierderile acestora apropiindu-se de 500 mil. euro. Companii care ţin în mână infrastructura feroviară a României, administratori de bogăţii subterane, producători de "lumină", firme care ajung până în ultimul cătun al ţării prin serviciile lor aduc pierderi de sute de milioane de euro, primele 10 firme din top în funcţie de pierderi reuşind ca într-un an să strângă un minus de peste 900 mil. euro.

Opinie Lucian Croitoru: Ce ştim noi despre capitalism şi nu ştia Marx

Keynes a explicat în capitolul 24 din Teoria Generală că a scris o teorie pentru a salva capitalismul de el însuşi. Recent, Roubini a afirmat că Marx avea dreptate că sistemul capitalist se poate autodistruge. Ambele afirmaţii reflectă şi creează îngrijorare. În fond, lăsând deoparte Atena lui Pericle, democraţia a apărut odată cu capitalismul. Ar putea, deci, democraţia să dispară odată cu capitalismul? De asemenea, ambele afirmaţii au apărut în urma unei crize economice majore. Ar putea, deci, criza actuală să fie declanşatorul unor conflicte între clasele sociale, care să ducă la autodistrugerea capitalismului? Sau este doar declanşatorul unei lupte între centrii de putere ai capitalismului pe tema modului în care acesta va fi administrat până la următoarea criză majoră?

Restanţele populaţiei şi companiilor la bănci au ajuns la 4,4 miliarde de euro

Ratele restante la creditele populaţiei şi companiilor au continuat să crească şi au ajuns în iulie la 18,5 mld. lei (4,4 mld. euro), reprezentând 7,4% din totalul sumelor datorate, potrivit datelor BNR. Dacă se adaugă şi datoriile la instituţiile financiare nebancare, totalul restanţelor trece de 20,5 mld. lei (4,8 mld. euro). Începând cu martie ritmul de creştere a restanţelor de la o lună la alta s-a menţinut relativ constant, la 3%, după cum reiese din raportările la Centrala Riscurilor Bancare, care gestionează informaţii privind piaţa creditelor acordate de băncile comerciale clienţilor privaţi.

Noi numiri la CSA, CSSPP şi CNVM, pe agenda noii sesiuni parlamentare

Una dintre primele măsuri pe care trebuie să le ia Parlamentul reunit ieri în prima zi a sesiunii de toamnă - ultima înaintea anului electoral 2012 - este numirea noilor membri ai Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), ai CSSPP şi CNVM, în condiţiile în care aceste numiri reprezintă o restanţă din sesiunea trecută.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb