REVISTA PRESEI 06.12.2014

Willy Homner
Revista Presei / 6 decembrie 2014

ADEVARUL

Acordul cu FMI, în pragul colapsului. Experţii cer un deficit de 0,9% din PIB

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) cer Guvernului să reducă deficitul bugetar pentru anul viitor la 0,9% din Produsul Intern Brut (PIB), solicitare pe care partea română o consideră inacceptabilă, luând astfel în calcul întreruperea discuţiilor dacă nu este agreat un deficit bugetar de 1,4% din PIB. Premierul Victor Ponta spune că nu crede, la acest moment, că acordul României cu FMI va fi rupt, explicând că este o perioadă de negocieri care pot fi dure, dar arată că un deficit de 0,9% este inacceptabil şi că esenţială este discuţia cu Comisia Europeană, deoarece "acolo sunt marile probleme". Propunerea FMI ca România să se încadreze într-un deficit bugetar de 0,9% din PIB în 2015 vine pe fondul execuţiei bugetare cu mult peste aşteptări din acest an, când se estimează că se va înregistra un deficit bugetar de 1,5% din PIB faţă de ţinta agreată de 2,2% din PIB, au declarat surse oficiale.

Victor Ponta: Iau în calcul demisia din fruntea Guvernului dacă Iohannis nominalizează un premier de la PSD

Într-un interviu pentru Obiectiv.info Ponta a fost întrebat dacă ia în calcul o demisie din funcţia de prim-ministru urmată de nominalizarea unui premier de la PSD. Ponta a răspuns: "Sigur că da. Dar e o decizie pe care o poate lua noul preşedinte, domnul Iohannis. Vă daţi seama că o discuţie cu domnul Băsescu e total neserioasă. Nu poţi să discuţi cu cineva care peste două săptămâni pleacă acasă". Totodată, prim-ministrul României şi-a exprimat nemulţumirea că preşedintele Traian Băsescu va reprezenta ţara noastră la Consiliul European din această lună. "Este un domn care de la Bruxelles pleacă direct acasă. (..) Îmi doresc enorm ca de la următorul Consiliu European din 2015 România să fie din nou reprezentată. România nu a mai fost reprezentată de doi ani de zile la Consiliile Europene pentru că dl Băsescu nu a cerut niciodată niciun document de la Guvern şi nici n-a transmis după Consiliul European către Parlament şi Guvern (vreun document - n.r.)", a precizat Ponta.

Ruleta rusească: Iohannis şi Lukoil

Misteriosul personaj-cheie al alegerilor din Republica Moldova, Renato Usatîi, nu este un venetic în sferele puterii, ci are conexiuni de rudenie care duc către afacerile ruseşti din România şi către actualul preşedinte ales al României. Şi nu orice rudenie: sora şi soţia lui Usatîi, ambele implicate în afaceri strategice la Bucureşti. Unirea, atât de dorită de către societatea civilă, a avut loc de mult între familiile care conduc destinele celor două state româneşti. Carolina Tampiza şi Veronica Usatîi sunt două femei necunoscute publicului din România dar care ne pot dezvălui multe despre cine l-a inventat pe copilul teribil al politicii de la Chişinău, Renato Usatîi. Prima este fiica magnatului Constantin Tampiza, fostul preşedinte al Lukoil România, şi femeia care i-a născut doi copiii lui Usatîi, iar a doua, sora lui Usatîi, este soţia lui Michael Horst Schmidt, şeful Automobile Bavaria. Îngrijorător pentru România este că doamna Schmidt Usatîi este soţia unuia dintre puţinii prieteni ai preşedintelui Iohannis.

Cât de săracă este cu adevărat Moldova. Statistica groazei, după 25 de ani de izolare intenţionată a regiunii nord-est

Şefii administraţiei din Iaşi au prezentat date detaliate despre situaţia economică catastrofală în care se află în acest moment regiunea Moldovei. Niciunul dintre guvernele României postdecembriste n-a prioritizat pentru investiţii zona Moldovei, în ciuda faptului că regiunea reprezintă 20% din suprafaţa şi populaţia ţării şi se află într-un stadiu grav de subdezvoltare. Consecinţele izolării sistematice au fost sintetizate într-un raport prezentat ieri, 5 decembrie, în cadrul unei întâlnirii între parlamentarii de Iaşi, reprezentanţi ai mediului de afaceri, şefii Primăriei Iaşi şi ai Consiliului Judeţean Iaşi: - 3% din investiţiile străine în România; - 7% din cifra de afaceri a României; - 4,7% din exporturile României; - 29% indicele de disparitate al PIB/locuitor faţă de media UE; - 17% din salariul mediu al UE; - 58% din populaţie locuieşte în mediul rural, majoritatea fără canalizare si apă curentă; - 40% drumuri de pământ, 15% drumuri asfaltate, 45% drumuri pietruite în Zona Metropolitană Iasi - Pol de Dezvoltare.

Geoană cere un proiect de consens naţional. Ce rol ar avea Klaus Iohannis

Senatorul Mircea Geoană, proaspăt exclus din PSD, vorbeşte despre un Proiect Naţional, centrat în jurul preşedintelui Klaus Iohannis. Totodată, Geoană face un apel la liderii politici să aibă mai mult curaj politic şi, în acelaşi timp, să înceteze cu vrajba naţională. Cine ar fi actorii, modalitatea şi pentru ce orizont de timp s-ar putea construi un astfel de Nou Consens în jurul unui Proiect Naţional, capabil să unească forţe politice, ideologii şi interese atât de diferite? În primul rând preşedintele României. Este singurul actor politic care are un mandat dincolo de un ciclu parlamentar şi guvernamental, iar dacă reuşeşte să obţină două mandate poate oferi un deceniu de predictibilitate. Mai ales la început de mandat, autoritatea sa politică şi morală sunt de necontestat. De capacitatea sa de a clădi alianţe în societate, dincolo de politică, majorităţi şi guverne succesive depinde în mare măsură succesul unui astfel de demers.

Dodon ameninţă: "Integrarea în UE se va face fără Găgăuzia, Transnistria şi nordul republicii"

Liderul socialiştilor, Igor Dodon, a oferit un interviu portalului rg.ru în care vorbeşte despre "viitorul apocaliptic al Republicii Moldova" şi despre intenţia PSRM de a obţine anularea Acordului de Asociere. Referindu-se la "relaţiile seculare" dintre Moldova şi Rusia, Igor Dodon a declarat că această legătură a început încă de pe timpurile lui Cantemir şi a domnilor moldoveni care s-au înrudit cu cnejii moscoviţi. Dodon este de părere că integrarea în Uniunea Europeană va costa Republica Moldova Transnistria şi Găgăuzia. Dodon prevesteşte un separatism şi în nordul republicii. "Cu certitudine, mersul nostru spre Europa nu se va realiza prin intermediul Transnistriei. Probabil, se va realiza şi fără Găgăuzia, şi fără nordul ţării, unde majoritatea covârşitoare a populaţiei este împotriva eurointegrării. Se pune problema privind existenţa republicii, în genere", spune Dodon. Drept soluţie, Dodon propune ca regiunile din republică să determine parcursul lor integraţionist. Socialistul se arată îngrijorat că "vor rămâne doar câteva raioane moldoveneşti în centrul republicii, care apoi se vor uni cu România".

Iranul confirmă că a lansat atacuri asupra Statului Islamic în Irak

Iranul a efectuat lovituri aeriene "pentru a apăra interesele prietenilor noştri din Irak", a declarat viceministrul afacerilor externe Ebrahim Rahimpour. "Nu avem nicio coordonare cu americanii. Ne coordonăm cu guvernul irakian", a adăugat oficialul Iranul a refuzat până în prezent să confirme informaţiile Pentagonului asupra loviturilor sale aeriene în Irak difuzate la începutul săptămânii, aminteşte AFP. Raidurile avioanelor de luptă iraniene F-4 Phantom de la sfârşitul săptămânii trecute au avut loc "în provincia din est Diyala", într-o zonă din estul Irakului unde Statele Unite nu operează, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului Steven Warren. Aceasta a fost prima operaţiune de luptă a avioanelor iraniene F-4 împotriva SI, cunoscută de Washington, a adăugat el. Statele Unite şi Iranul întreţin relaţii conflictuale de la revoluţia islamică din 1979 la Teheran, chiar dacă cele două ţări luptă acum împreună împotriva SI, notează AFP.

OMV caută să resusciteze South Stream: Discuţiile cu Gazprom continuă în privinţa gazoductului

Grupul austriac OMV continuă discuţiile cu Gazprom pe tema construcţiei gazoductului South Stream, în ciuda anunţului preşedintelui rus privind sistarea proiectului, scrie Itar-Tass. "Suntem în discuţii cu Gazprom", a arătat biroul de presă al OMV, citat de agenţia rusă de ştiri. Anterior, directorul general al OMV, Gerhard Roiss, a afirmat că grupul austriac nu a fost consultat de către Gazprom înaintea anunţului privind întreruperea lucrărilor la South Stream. Roiss a menţionat că se aşteaptă la o rundă de convorbiri cu oficialii Gazprom în privinţa proiectului. Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat luni că Rusia nu poate continua realizarea proiectului de gazoduct South Stream din cauza obiecţiilor Comisiei Europene şi a atitudinii Bulgariei. Putin a apreciat că poziţia Uniunii Europene în legătura cu proiectul South Stream nu este constructivă şi din acest motiv Rusia îşi va reorienta resursele către alte state.

Strategia Energetică a României a fost pusă în dezbatere publică

"Pentru a atrage noi investiţii în sectorul energetic, România trebuie să asigure existenţa unei pieţe stabile, previzibile şi transparente, prin strategii şi politici publice şi înlăturarea unor potenţiale bariere în atragerea investitorilor. Considerăm că necesarul de investiţii în sectorul energetic românesc este, pentru perioada 2015-2035, de aproximativ 100 miliarde de euro", se arată în proiectul de strategie energetică pus în dezbatere publică de Departamentul pentru Energie. În sectorul gazelor, documentul menţionează că România dispune de cele mai mari rezerve de gaze naturale din Europa Centrală şi de Est, cu rezerve sigure de aproximativ 150 miliarde metri cubi şi cu rezerve geologice de 615 miliarde metri cubi. Consumul anual al României este de circa 14 miliarde metri cubi, iar producţia naţională este de 11 miliarde metri cubi. În condiţiile unui declin anual constant de 5% al rezervelor sigure de gaze naturale, coroborat cu o rată de înlocuire a rezervelor de gaze naturale de 80%, se poate aprecia că rezervele actuale de gaze naturale s-ar putea epuiza într-o perioadă de aproximativ 14 ani.

EVENIMENTUL ZILEI

GÂNDUL LUI CRISTOIU. După DNA, Delegaţia FMI - Comisia Europeană participă la Planul de Debarcare a lui Victor Ponta!

Tot ce s-a întîmplat în ultimul timp a fost o presiune pe Victor Ponta pentru a-şi depune demisia. Vineri, Victor Ponta a dat semne că va ceda. Îşi va depune demisia. Dar nu lui Traian Băsescu, ci lui Klaus Iohannis. Întrebat dacă e pregătit să demisioneze din funcţia de premier, Victor Ponta a răspuns astfel: "Sigur că da. Este o decizie pe care o poate lua noul preşedinte, dl Iohannis. Vă daţi seama că o asemenea discuţie cu dl Băsescu este total neserioasă, peste două săptămâni pleacă acasă". În legătură cu funcţia de preşedinte de partid, Victor Ponta a declarat că se gîndeşte dacă va mai candida la şefia PSD. Pretenţiile aberante în materie de deficit vin nu de la FMI, ci de la Comisia Europeană. Comisia Europeană înseamnă Germania. Aşadar, momentul Acordului e folosit de Germania pentru a da o lovitură lui Victor Ponta. Ofiţerii acoperiţi din presă fac mare caz posibila rupere a Acordului, pusă, evident, pe seama lui Victor Ponta.

Supermarketurile şi chioşcurile sunt obligate să schimbe casele de marcat. Dispare hârtia

Toate casele de marcat cu role de hârtie vor fi înlocuite cu unele electronice în cel mult 390 de zile de la intrarea în vigoare a unui proiect iniţiat de Finanţe. Marile companii sunt primele pe listă, având la dispoziţie 180 de zile. De la 1 octombrie 2015, casele de marcat cu role vor fi interzise la comercializare. Aparatele de marcat vor fi conectate la un sistem de supraveghere şi monitorizare, în vederea transmiterii datelor către ANAF. Finanţele susţin că noul sistem va elimina costurile comercianţilor cu achiziţia rolelor de hârtie, economia medie/an/aparat în exploatare fiind de circa 150 euro. Proiectul de act normativ prevede perioade tranzitorii pentru dotarea cu case de marcat cu jurnal electronic, respectiv: 180 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ pentru marii contribuabili, 210 zile pentru contribuabilii mijlocii şi 390 de zile pentru micii contribuabili.

SE RUPE PSD. Sebastian Ghiţă îşi face partid

800 de tineri care l-au sprijinit pe Ponta în campanie, din toate judeţele, s-au întâlnit aseară la Clubul Fratelli din Bucureşti. Sebastian Ghiţă si echipa de campanie a lui Victor Ponta au fost cei care au organizat evenimentul. 18.000 de tineri sub 30 de ani au lucrat în campania lui Victor Ponta. Ghiţă a vorbit în faţa acestora la începerea evenimentului strigând : "Vanghelie e aici?""Iliescu e aici ?""Nuuuuu !!!", au răspuns cei prezenţi. Sebastian Ghiţă, patetic, a recitat o strofa din poezia "Doina" de Eminescu si le-a mulţumit pentru că l-au susţinut pe Ponta. Potrivit unor participanţi, Ghiţă le-a sugerat că o nouă structură politică a tinerilor va apărea curând şi, în acelaşi discurs, a cerut ca tinerii din România si firmele mici româneşti să aibă şanse egale în faţa autorităţilor române cu firmele si investitorii străini. În acelaşi ton politic, Ghiţă le-a spus că avem nevoie de investitii străine, dar că trebuie să promovam si să protejam tinerii din România care vor să muncească si să aiba un viitor în tara lor. Semne clare că se pregăteşte de o nouă construcţie politică, potrivit ştiripesurse.ro.

Vărul lui Gigi Becali renunţă la o retrocedare dubioasă în valoare de 40 milioane de euro

Vasile Geambazi a anunţat printr-o notificare trimisă Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, că renunţă la drepturile care fac obiectul unui dosar de despăgubire. "În dosarul respectiv, Vasile Geambazi dobândise dreptul de proprietate asupra unui teren de 14,7 ha din oraşul Voluntari în urma unui contract de cesiune. Persoanele care au revendicat iniţial suprafaţa respectivă îşi înstrăinaseră drepturile încă din anul 2003", informează un comunicat al ANRP. În anul 2011, SC Romcontrol SA a întocmit în acest dosar un raport de evaluare şi a stabilit valoarea terenului la suma de 205.352.000 de lei. În anul 2012, Geambazi a dat în judecată Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD), solicitând emiterea titlului de despăgubire.

Cum s-a năruit averea neştiută a CFR-ului: pepiniere, ateliere, terenuri, spitale şi hoteluri

Pe lângă trenuri şi gări, CFR mai are în patrimoniu şi zeci de hectare de teren, hoteluri, spitale, pepiniere sunt averea CFR-ului. În majoritatea dintre proprietăţile deţinute de Compania de stat nu s-au mai făcut investiţii de ani de zile, iar o parte au fost concesionate sau vândute ieftin. În 1989, angajaţii CFR şi familiile lor erau trataţi în 15 spitale arondate fiecărei regionale. Fiecare avea farmacie, policlinică şi săli de operaţie. Regula, valabilă până în 2006, spunea că ceferiştii nu se puteau duce la alt spital. 2006 a fost ultimul an în care Ministerul Transporturilor a făcut investiţii majore în spitalele CFR. Apoi, spitalele au primit bani doar pentru salarii. Fără fonduri, multe sunt în moarte clinică, potrivit digi24.ro. "Peste două milioane de ron sunt numai datorii. Sunt înconjurat de somaţii de plată, de ameninţări prin recuperatori (...) din ce în ce mai greu", spune Dorin Oprea, managerul Spitalului Port Constanţa.

JURNALUL NATIONAL

Atenţie DNA! UDREA a DENUNŢAT-O PUBLIC pe CRISTINA TRĂILĂ

Cristina Trăilă trecea doar licitaţiile cu fonduri europene care aveau consultanţă de la soţul ei, avocat. Aceasta este esenţa declaraţiei publice făcute de Elena Udrea care a menţionat că a sesizat neregulile care se petreceau în cadrul Guvernului Boc în domeniul licitaţiilor şi al dosarelor de retrocedări şi despăgubiri. Cristina Trăilă a condus în perioada 2009-2011 autoritatea care supraveghea licitaţiile cu bani publici ANRMAP. Soţul ei, Doru Trăilă, era atunci avocat în cabinetul lui Valeriu Stoica, alt lider al PDL. În declaraţia de avere a Cristinei Trăilă din anul 2011, veniturile din avocatură ale soţului se ridicau la aproape 1,2 MILIOANE LEI - circa 275 MII EURO. În aceeaşi perioadă, Guvernul BOC APLICA DRACONICELE MĂSURI DE AUSTERITATE, prin tăierea aberantă a salariilor.

Guvernul ar putea cere FMI să plece. Nu putem accepta un deficit mai mic de 1,4%!

Conform unor surse guvernamentale citate de Antena 3, Guvernul ar putea cere misiunii FMI să plece înainte de a încheia un nou acord stand-by, dacă acesta nu renunţă la solicitarea unui deficit bugetar sub procentul convenit de 1,4%. Darius Vâlcov, ministrul Bugetului, a recunoscut, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, cererea Fondului, menţionând că în cursul serii de joi FMI a solicitat negocierea unui deficit sub 1%. "Mandantul meu este să nu cobor deficitul de 1,4%. Orice discuţie sub această cifră este inacceptabilă. Nu vom accepta un deficit mai mic de 1,4%. La ora 15.00, vom avea o discuţie oficială cu reprezentanţii FMI", a spus Vâlcov. Comentariile economiştilor subliniază faptul că acceptarea unui deficit bugetar sub 1,4% din PIB ar fi un element aproape catastrofal pentru economie, prin prisma faptului că România, un stat al Uniunii Europene subdezvoltat, va trebui să reducă cheltuielile şi renunţe aproape total la investiţii.

Gheorghe Stelian, în faţa anchetatorilor: Cocoş mi-a cerut 10 milioane de euro. I-am dat banii

Gheorghe Stelian, personajul-cheie în dosarul în care a fost arestată Alina Bica şi un apropiat al foştilor soţi Elena Udrea şi Dorin Cocoş, ar fi recunoscut în faţa anchetatorilor că Dorin Cocoş i-ar fi cerut 10 milioane de euro şi el i-ar fi dat, anunţă Antena3. "I-am dat banii lui Cocoş", ar fi spus Gheorghe Stelian, care, de asemenea, a precizat că fiul lui Dorin Cocoş ar fi intermediat acţiunea. În data de 15 martie 2011, nouă membri ai Comisiei Centrale, printre care se aflau Alina Bica, Marko Attila, Sergiu Ionuţ Diacomatu, Remus Baciu, George Dragoş Bogdan şi Lăcrămioara Alexandru, au luat în dezbatere cererea de retrocedare a suprafeţei de 13.0535 ha din zona Parcului Plumbuita, beneficiar fiind omul de afaceri Stelian Gheorghe, zis Stelu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb