REVISTA PRESEI 07.01.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 7 ianuarie 2015

ADEVARUL

Dosarul "ICA". Decizie finală: Dan Voiculescu rămâne în spatele gratiilor

Contestaţia omului de afaceri Dan Voiculescu împotriva condamnării definitive la 10 ani de închisoare a fost respinsă ieri de judecătorii Curţii de Apel ca nefondată. Decizia nu a fost una uşor de luat, pentru că în completul iniţial cei doi judecători au avut opinii contrare, astfel că a fost nevoie de un complet de divergenţă. Astfel, magistraţilor Dan Lupaşcu şi Izabela Tocan li s-a alăturat colega lor Corina Cornelia Dăescu. Practic, Dăescu a fost cea care a înclinat balanţa. Decizia de aseară este definitivă. În decembrie, Lupaşcu şi Tocan nu au putut să cadă de acord asupra unei decizii privind contestaţia. În timp ce judecătorul Dan Lupaşcu a susţinut admiterea contestaţiei şi eliberarea lui Dan Voiculescu, Izabela Tocan a fost de părere că trebuie respinsă contestaţia omului de afaceri.

Traian Băsescu s-a pensionat de ziua lui. Ce pensie primeşte fostul şef al statului

În declaraţia de avere postată pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale se arată că fostul şef al statului s-a pensionat cu data de 4 noiembrie 2014 şi că a încasat 5.166 de lei, reprezentând pensia pentru lunile noiembrie şi decembrie. La un calcul simplu aflăm că pensia lunară a fostului preşedinte este de 2.583 de lei/ lună. Tot pe 4 noiembrie 2014, Traian Băsescu a împlinit vârsta de 63 de ani. Declaraţia de avere a lui Traian Băsescu este completată cu data de 21 decembrie 2014. România nu mai este condusă de constănţeanul Traian Băsescu. Momentul, întâmplat la 16 noiembrie 2014, a devenit oficial la 21 decembrie 2014, într-o zi simbolică pentru români: împlinirea a 25 ani de când capitala ţării s-a alăturat Revoluţiei din Decembrie 1989.

Încă doi consilieri prezidenţiali. Cine sunt şi cu ce se vor ocupa la Cotroceni

Sergiu Nistor a fost numit ieri consilier prezidenţial pe probleme de cultură şi patrimoniu, în timp ce Sebastian Huluban a fost numit consilier de stat pe probleme de securitate naţională. În prezent, proaspătul consilier Sergiu Nistor (54 de ani) este conferenţiar în cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" din Bucureşti şi Secretar General în Comisia Naţională a României pentru UNESCO. Activitatea profesională a proaspătului consilier prezidenţial se intersectează cu cea a fostului edil al Sibiului, Klaus Iohannis, chiar în perioada de glorie a oraşului Sibiu. Sebastian Huluban, care a deţinut anterior funcţia de secretar de stat pentru politica de apărare şi planificare, în Ministerul Apărării Naţionale. Doctor în Istorie (2012, Universitatea din Bucureşti) şi licenţiat în Ştiinţe Politice, a mai lucrat în Ministerul Apărării în perioada 2002- 2011. Huluban a fost şi şeful de cabinet al fostului ministru al Învăţământului, Liviu Maior, tatăl actualului şef SRI George Maior.

Cât de mult au muncit parlamentarii în 2014

Deputaţii şi senatorii au avut doar 65 de şedinţe de plen în anul 2014. Practic, dacă punem zilele cap la cap, rezultă că au muncit doar trei luni într-un an, efort pentru care au fost plătiţi regeşte. Deputaţii au început anul 2014 cu vacanţa tradiţională din luna ianuarie. În februarie, Camera Deputaţilor a avut şedinţe programate în toate zilele de luni şi marţi, când se dă votul în plen pe proiectele legislative. Însă şedinţă de plen nu înseamnă automat prezenţă obligatorie, cele mai multe întruniri ale deputaţilor ţinându-se la limita cvorumului. După patru luni de muncă, a venit vacanţa de vară, care a ţinut două luni fără o zi. În toamnă a venit campania pentru alegerile prezidenţiale şi aleşii au plecat, chipurile, să muncească în teritoriu, astfel, în luna octombrie au fost înregistrate doar trei şedinţe de plen. Senatorii au lucrat tot 65 de zile în plen după aceeaşi reţetă: trei luni integrale de vacanţă, plus absenţa din timpul campaniei pentru prezidenţiale.

Plagiatul lui Ponta, din nou în revista "Nature": ce scriu americanii despre premier

Românii pot renunţa la titlul academic de doctor fără să ofere explicaţii şi fără ca renunţarea să facă obiectul vreunei cercetări, scrie revista "Nature" , aceeaşi publicaţie care a expus, pentru prima dată, acuzaţiile de plagiat aduse premierului Victor Ponta. Revista "Nature" arată, potrivit Hotnews, modul în care Ordonanţa de Urgenţă care modifică Legea educaţiei a fost adoptată, la finalul anului trecut. "Anterior, la fel ca în majoritatea ţărilor, un doctorat putea fi revocat în România numai după o anchetă", se arată în articol. Potrivit aceleiaşi surse, "oameni de ştiinţă din România au răspuns cu furie la o ordonanţă de urgenţă promovată de prim-ministrul Victor Ponta, care le permite oamenilor să renunţe la titlul lor de doctor, prin Ministerul Educaţiei, fără o explicaţie (...). Peste 1.300 de persoane, dintre care majoritatea oameni de ştiinţă din România, au semnat o scrisoare deschisă care critică ordonanţa", precizează "Nature".

Cine este noul preşedinte al CSM, judecătorul Marius Tudose

Judecătorul Marius Tudose, ales marţi în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), are o experienţă în domeniu de 19 ani. Tudose a devenit membru CSM în urmă cu trei ani. Magistratul, în vârstă de 42 de ani, a fost judecător la Judecătoria Slatina, Judecătoria Sectorului 4 şi Judecătoria Sectorului 3. În cadrul acestei ultime instanţe a ocupat funcţia de vicepreşedinte, începând din 1 octombrie 2000 şi până pe 1 noiembrie 2001, când a devenit preşedintele Judecătoriei Sectorului 3, funcţie pe care a ocupat-o timp de 10 ani. Marius Tudose a absolvit Liceul de Matematică-Fizică "Ion Minulescu" din Slatina, Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti (1991-1995) şi Institutul Naţional al Magistraturii (1995-1996). Potrivit CV-ului, magistratul, care vorbeşte limbile engleză, franceză şi rusă, a participat la numeroase cursuri de formare şi seminarii.

2015, anul dolarului. Care sunt efectele deprecierii leului faţă de moneda americană

Anul 2015 este prognozat a fi anul dolarului, în contextul în care economia americană performează foarte bine, nefiind afectată de problemele economice din Europa şi din China şi în condiţiile în care analiştii estimează că Rezerva Federală, banca centrală a SUA, va retrage măsurile de stimulare a economiei şi va creşte dobânzile. Dolarul a ajuns ieri la maximul ultimilor doi ani şi cinci luni, după ce referinţa pentru moneda americană a crescut cu 8,74 bani (2,37%), până la 3,7742 lei, cel mai ridicat curs începand cu 3 august 2012. Slăbirea leului în raport cu dolarul este explicată, prin corespondenţă, de aprecierea semnificativă a monedei americane în raport cu euro. Euro a scăzut luni cu 0,5%, la 1,19 de dolari, marcând cel mai jos nivel din martie 2006 până în prezent. Deprecierea leului în raport cu dolarul se va resimţi în primul rând la ratele creditelor în dolari, care vor creşte. Alte influenţe sunt în preţul carburanţilor, din moment ce preţul petrolului se tranzacţionează pe bursele mondiale în dolari.

BANCHERUL

Raiffeisen Bank "incurajeaza" platile electronice majorand comisioanele

Asa cum au procedat si concurentii sai principali, BCR si BRD, in anii precedenti, Raiffeisen Bank a decis sa majoreze, din 17 martie 2015, unele comisioane pentru operatiunile cu numerar, precum si platile la ghiseele bancii, sub pretextul incurajarii platilor electronice prin internet si mobile banking. Numai ca banca a crescut si nivelul comisioanelor aferente celor mai frecvente plati online, cu valori mici si medii, operand mici reduceri doar la tranzactiile de valori foarte mici si foarte mari. Pe de alta parte, banca descurajeaza si utilizarea cardurilor, prin dublarea taxei anuale de administrare de la 5 la 10 lei pentru cardurile Maestro, Visa Electron si MasterCard Salariu in lei. De asemenea, banca va dubla comisionul pentru retragerile de numerar de la ATM-urile altor banci romanesti: de la 0,5% plus 2,5 lei acesta va ajunge la 1% plus 3 lei in martie. Raiffeisen va dubla si comisionul minim pentru retragerile de numerar de la ghisee, de la 2,5 lei la 5 lei din suma retrasa sau 0,50%.

Dobanda reala de politica monetara in Romania este mai mica decat in Polonia si Ungaria

Majoritatea analistilor se asteapta ca BNR sa reduca dobanda de la 2,75% la 2,5% in sedinta de politica monetara de miercuri, iar economistii bancilor ING si Raiffeisen Bank anticipeaza ca rata de referinta va fi taiata inca odata pe parcursul acestui an, posibil chiar in februarie, pana la 2,25%, nivel la care ar urma sa ramana pana la finalul lui 2015. Chiar si asa, dobanda de referinta din Romania va ramane cea mai ridicata dintre tarile din zona, dupa cum se vede si din grafic: in Polonia este 2% si ar putea scadea la 1,75%, in Ungaria este 2,10% si ar putea cobori la 1,80% iar in Cehia este aproape 0. Diferenta de dobanda este justificata insa de inflatia mult mai mare la noi decat in tarile din regiune: noi avem in prezent o crestere anuala de preturi de 1,25%, pe cand in Polonia si Ungaria inflatia este 0 sau chiar negativa.

CURENTUL

Mesaje - de Tia Şerbănescu

Noul an politic a început în forţă la PNL: copreşedinţii Alina Gorghiu şi Vasile Blaga (frumoasa şi bestia) au anunţat că se pregătesc de guvernare. Programul de guvernare va fi gata pe 28 febr. (răspunde Cătălin Predoiu) după care va urma o moţiune de cenzură şi poate şi alegeri anticipate. Doritor ca o femeie şi viclean ca un copil, planul PNL a stârnit reacţia premierului Ponta pe FB care le-a amintit că alegerile anticipate nu se pot face decât pe actualul cod electoral întrebându-i "dacă PNL îşi asumă cel puţin o sută de zile de instabilitate politică". Dânsul şi-a asumat, imediat ce-a ajuns la putere în 2012 dar între timp s-a lecuit. Tocmai când ne întrebam dacă dl. Iohannis preferă să lucreze pe nevăzute ca să nu-l impoziteze ăştia, preşedintele a condus şedinţa CSM unde şi-a citit semigaranţia pentru independenţa justiţei: "nu vă lăsaţi intimidaţi, nu vă lăsaţi pradă ameninţărilor politice" subliniind însă că "justiţia nu e o superputere ci una dintre cele trei puteri". Cele trei puteri sunt patru: banii, funcţia, prostia şi iarna. Iar n-avem încredere.

CURIERUL NATIONAL

Cine a plătit factura crizei?

Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Gheţea, spune că factura crizei o plăteşte în mare parte sistemul bancar. Nicolescu, CNIPMMR: Efectele crizei au fost suportate de firme şi în primul rând de IMM-uri. După câte ştiu eu, în România nicio bancă nu a dat faliment. Mircea Coşea: Factura crizei nu au plătit-o băncile, ba din contră, băncile au fost în prima etapă a crizei beneficiarii acesteia. Factura crizei până la urmă o plăteşte ultimul consumator, care este cetăţeanul. El a arătat că şi băncile au înregistrat anumite pierderi, dar să se spună că acestea sunt victima crizei este exagerat.

Islanda nu mai vrea să se integreze în UE

Islanda nu vrea în Uniunea Europeană. Ţara intenţionează să-şi retragă în mod oficial cererea de intrare în UE, a declarat la postul de radio naţional prim-mi­nistrul ţării. De asemenea, Reykjavik doreşte să ridice controalele capitale impuse de Bruxelles Islandei, după ce o criză financiară a lovit ţara în 2008. În ciuda protestelor publice aşteptate, Islanda va încerca a doua oară să-şi retragă cererea de a deveni stat membru al Uniunii Europene, a declarat prim-mi­nistrul Davio Sigmundur Gunnlaugsson într-un interviu cu postul de radio islandez Bylgjan. "Participarea la discuţiile cu UE nu mai sunt valabile cu adevărat", a declarat premierul Islandei, potrivit Russia Times. "Ambele datorită modificărilor în Uniunea Europeană şi pentru că nu este în conformitate cu politicile Guvernului aflat la guvernare care nu mai este de acord cu ceea ce ultimul Guvern era dispus să accepte". Islanda şi-a depus cererea de aderare la UE în anul 2009, în urma unui vot în Parlament.

Iohannis: Procurorul general să fie membru CSAT

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, în timpul şedin­ţei CSM, că procurorul general al României ar trebui să fie membru al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) iar CSM-ul, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Parchetul General să aibă drept de iniţiativă legislativă. "Între membrii CSAT ar trebui să se regăsească şi Procurorul General", a spus preşedintele Klaus Iohannis, precizând că acest lucru ar putea să fie făcut în perspectiva consolidării sistemului judiciar. La rândul său, premierul Victor Ponta a catalogat această afirmaţie ca fiind o idee corectă şi va sprijini aceste idei ale şefului statului.

Cum arată lumea cu petrolul sub 50 de dolari pe baril

Cotaţia ţiţeiului West Texas a coborât ieri sub reperul de 50 dolari/baril, iar analiştii nu exclud o continuare a declinului. Beneficiile pe termen scurt ar putea fi însă covârşite, în timp, de declinul investiţiilor în energie şi de aportul acestora la PIB-ul global. O serie de observatori ai pieţei sunt îngrijoraţi şi de consecinţele geopolitice în măsura în care istoria asociază mişcările bruşte ale preţului petrolului cu apariţia unor conflicte. Volatilitatea ridicată a pieţelor financiare de la acest început de an având ca temă întărirea dolarului a marcat decisiv piaţa petrolului, unde ieri cotaţia ţiţeiului de tip West Texas a coborât încă de dimineaţă către nivelul de 49,10 dolari pe baril, conform Bloomberg. "Este semn pentru ce urmează să vină", a comentat pentru agenţia de ştiri Ciaran O'Hagan, expert pentru strategiile pe dobânzi al băncii franceze Societe Generale, precizând că este de aşteptat să vedem o economie globală caracterizată de inflaţie scăzută.

FP, răscumpărări de aproape 3,5 mil. lei la finalul lui 2014

Fondul Proprietatea (FP) a răscumpărat în şedinţele bursiere din 29 şi 30 decembrie 2014 un număr de 3.873.165 acţiuni proprii, pentru care a plătit uşor peste 3,46 mi­lioane lei, la preţuri medii cu puţin peste 0,89 lei/acţiune, informează un comunicat al emitentului remis Bursei de Valori Bucureşti. De la începutul programului de buy-back, Fondul a achiziţionat un număr de 904.491.044 titluri, valoarea totală a tranzacţiilor ridicându-se la 971,73 milioane lei. Pentru a duce la capăt răscumpărările aprobate de acţionari, FP ar mai trebui să achiziţioneze încă 86.364.572 titluri.

EVENIMENTUL ZILEI

"Prinţul pădurilor", Paltin-Sturdza, i-a înregistrat şi el pe deputaţii Hrebenciuc şi Adam

Procurorii DNA au descoperit acasă la prinţul Paltin-Sturdza o înregistrare ambientală făcută de acesta în timp ce negocia, într-un hotel din Capitală, detaliile unei şpăgi uriaşe cu deputaţii Ioan Adam şi Viorel Hrebenciuc. Andrei Hrebenciuc, Viorel Hrebeciuc şi Ioan Adam au recunoscut parţial la DNA implicarea lor în retrocedarea frauduloasă a 43.227 hectare de pădure. Este vorba de cazul denumit "Jaf în codrii României", în care Viorel Hrebenciuc este acuzat că urma să primească o şpagă de 12.000 de hectare de la presupusul moştenitor, prinţul Gheorghe Paltin-Sturdza. Una din probele cheie ale procurorilor se bazează pe mai multe înregistrări ambientale făcute chiar de Paltin -Sturdza, din timpul discuţiilor din 19 aprilie 2013 cu cei doi deputaţi PSD, înregistrări care au fost găsite în biroul acestuia la percheziţiile din 15 octombrie 2014. Este vorba de prima întâlnire dintre cei trei, care a avut loc la Hotelul Hilton din Bucureşti.

Ultimul cartuş tras de "Varan" în dosarul ICA a făcut un fâs! Voiculescu rămâne pentru 10 ani în puşcărie!

Fără a fi prezent în sală, mogulul rămâne cu condamnarea primită în dosarul ICA. Cererea de rejudecare a fost respinsă. În cazul lui Sorin Pantiş, judecătorul Dan Lupaşcu le-a cerut şefilor să explice cum s-a format completul care l-a condamnat pe Voiculescu. Ultimul proces care s-a judecat ieri la Curtea de Apel Bucureşti a fost al lui Dan Voiculescu. La ceas de seară, trei judecători s-au retras şi au rămas în pronunţare pe cererea mogulului media de rejudecare a cazului şi, implicit, la eliberarea din arest. După două ore a venit şi decizia definitivă: "Respinge ca nefondată contestaţia".

Curtea Supremă: Fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, rămâne în arest

Fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, rămâne în arest, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis marţi că măsura arestării preventive este legală în dosarul în care Bica a fost deferită justiţiei pentru acordarea de despăgubiri supraevaluate omului de afaceri Stelian Gheorghe pentru un teren din Capitală. Potrivit unui comunicat al DNA, Alina Bica a fost trimisă în judecată pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, faptă săvârşită ca secretar de stat şi reprezentanta Ministerului Justiţiei în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).

Mişcarea anti-islam rupe Germania în două

Fenomenul populist, pe alocuri cu accente extremiste, a divizat poporul german şi prinde contur şi în alte părţi ale Europei. O mişcare anti-islam înfiinţată în urmă cu doar trei luni a reuşit să divizeze societatea germană, devenind subiectul unei ample dezbateri interne care ţine prima pagină a ziarelor şi care îngrijorează tot mai mult clasa politică de la Berlin. Luni seară, cel puţin 18.000 de persoane au mărşăluit prin centrul oraşului Dresda împotriva a ceea ce au numit "islamizarea Europei". Manifestaţia, organizată în fiecare zi de luni, a atras cel mai mare număr de demonstranţi din luna octombrie, când a luat naştere mişcarea anti-islam promovată de grupul intitulat PEGIDA (Patrioţi europeni împotriva islamizării Europei). PEGIDA susţine că respinge "islamizarea" societăţii germane şi că se opune jihadiştilor şi străinilor care ar refuza să se integreze. Ţintele sale sunt islamul, străinii, elita politică, multiculturalismul care, în opinia sa, contribuie la diluarea culturii germane creştine. "Noi suntem poporul" este sloganul lor, o reeditare a mesajului anti-comunist din fosta RDG.

Relu Fenechiu laudă discursul preşedintelui Iohannis de la CSM

Fostul ministru liberal, încarcerat în Penitenciarul Iaşi, a postat pe blog o scrisoare deschisă, în care elogiază discursul preşedintelui Klaus Iohannis din plenul CSM, întrebându-l pe acesta dacă crede că va mai avea "şansa la o judecată dreaptă". " Spuneaţi, domnule preşedinte, că sunteţi aliatul magistraţilor oneşti. Dar ce se întâmplă cu magistraţii care nu sunt sau nu au fost oneşti? Va îndrepta cineva erorile judiciare ale acestora? Cine va face dreptate oamenilor care au ajuns în închisoare pentru că unii judecători au călcat în picioare principiile pe care le-aţi prezentat?", scrie Fenechiu.

JURNALUL NATIONAL

Un ultras conservator german NU VREA ROMÂNIA în Schengen

''Germania nu ne vrea în Schengen'' - astfel a fost preluată în România ştirea din Der Spiegel, care cita la rându-i o declaraţie pentru un ziar din Postdam a deputatului german Wolfgang Bosbach. Publicaţia citată - Markische Allgemeine Zeitung - acordă României un interes mai larg relevat de un reportaj din ediţia online postat în 5 ianuarie, de la Zimnicea. România este prezentată, la 25 de ani de la împuşcarea lui Ceauşescu, o ţară a corupţiei şi sărăciei, prin imagini de contrast între promiscuitatea unei gospodării de dincolo de blocurile prăbuşite şi o fabrică Interagro a miliardarului Nicolae, stăpânul oraşului. Este surprinzător că unii politicieni români au preluat teza parlamentarului izolationist german, apreciind că România nu îndeplineşte criteriile politice de intrare în Schenen. Teodor Atanasiu, vicepreşedinte PNL, a declarat că mentinerea guvernului Ponta este un element de nerespectare a acestor criterii politice.

De ce este Germania principala beneficiară a crizei Zonei Euro

Cotidianul german Die Welt prezintă o analiză a modului în care şomajul a crescut dramatic în aproape toate ţările din Zona Euro, excepţie făcând Germania şi Malta. Studiul realizat de societatea de analiză economică EY, prezentat în exclusivitate de Die Welt, arată că faţă de 2007 s-au pierdut în medie 3,8 milioane de locuri de muncă în Zona Euro. Lider negativ este de departe Spania, care în 2014 avea cu 3,3 milioane de locuri de muncă mai puţin decât în 2007, o diminuare de 16%. Mai gravă este situaţia din Grecia, unde, deşi s-au pierdut "doar" un million de locuri de muncă, minusul este de 23%. Locul trei revine Italiei, cu o pierdere de 871.000 de joburi, în timp ce pe patru se situează Portugalia cu 570.000. La polul pozitiv se situează Germania, care în 2014 avea 2,2 milioane de locuri de muncă în plus faţă de 2007. Topul celor două ţări cu creştere a numărului locurilor de muncă se încheie cu Malta, care a raportat o diminuare a ratei şomajului cu 0,5% faţă de situaţia din 2007.

NATIONAL

Ponta pleaca din tara, vine Predoiu!

Lucrurile par sa se fi lămurit, cel puţin din punctul de vedere al "giranţilor" internaţionali ai funcţionării statului de drept in Romania. Astfel, trendul este ca in cel mai scurt timp posibil, dar nu mai tarziu de sfarsitul lunii martie, la Palatul Victoria sa se instaleze un nou guvern, condus de catre Catalin Predoiu. Iar dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia National, pentru a nu accentua instabilitatea politica din tara, miscarea ar putea fi facuta cel mai lejer prin retragerea lui Victor Ponta atat din fruntea Partidului Social Democrat, cat si de la Palatul Victoria. De altfel, zilele acestea, lui Ponta i s-ar fi si facut, pe cai diplomatice neoficiale, o "oferta de nerefuzat" in acest sens.

Paleologu i-a diagnosticat pe politicieni: Sunt ticniti!

Vizita la psiholog ar trebui sa faca parte din rutina oricarui demnitar roman, sustine deputatul Theodor Paleologu. Si cum puterea exemplului dicteaza intotdeauna, parlamentarul a recunoscut ca a aplelat de cateva ori la genul acesta de specialisti. In cazul politicienilor, dialogul cu psihologii este foarte important, explica acelasi Paleologu. "In profesia in care am ajuns, aceea de om politic, e plin de ticniti! Multa lume ar face bine, macar, sa aiba un contact cu un psiholog, pentru a-i aduce cu picioarele pe pamant", a declarat deputatul, marturisind chiar ca a luat decizii politice in baza sfaturilor primite de la psihologi.

Dan Sova, dator cu 700.000 lei la Monica Macovei

Monica Macovei a castigat, definitiv, procesul de calomnie intentat fostului ministru PSD. Europarlamentarul Monica Macovei l-a dat in judecata pe Dan Sova in 2013, dupa ce acesta a sustinut public ca tatal lui Macovei, Vasile R. Gherghescu, a fost "general de Securitate si seful Securitatii Giurgiu". Afirmatii care i-au adus lui Sova un proces intentat atat de Monica Macovei, cat si de mama sa, Silvia Gherghescu. Procesul a durat pana in decembrie 2014, cand a fost solutionat, definitiv, in favoarea celor doua reclamante. "Am castigat procesul cu Sova si la Curtea de Apel. Minciunile lui Sova despre tatal meu au fost demontate. Curtea de Apel Bucuresti a decis ca Dan Sova a mintit. Dan Sova nu a avut si nu are nicio dovada, a mintit cu buna stiinta", a anuntat, ieri, Monica Macovei.

PUTEREA

TÂMPENIILE LUI IOHANNIS. Blocarea accesului presei la informaţii, drept de iniţiativă legislativă pentru magistraţi, şi introducerea procurorului general în CSAT

Klaus Iohannis a prezidat şedinţa de marţi a Consiliului Superior al Magistraturii care şi-a ales noua conducere. La eveniment au fost prezenţi membrii Consiliului, procurorul general al României, Tiberiu Niţu, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, şi preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu. Noul şef al CSM este judecătorul Marius Tudose, iar adjunctul său procurorul Bogdan Gabor. Cei doi îi înlocuiesc pe judecătorul Adrian Bordea şi procurorul Gheorghe Muscalu. Mandatul conducerii CSM este de un an. Prezent, în premieră, la şedinţa CSM, Klaus Iohannis, preşedintele acuzat că mai mult tace, a înşirat, de pe hârtie şi fără să respire, mai multe nerozii într-o jumătate de oră decât Băsescu în două mandate. Unu: preşedintele a început cu o temă dragă şi dureroasă pentru PSD, accesul presei la dosarele penale, pledând pentru oprirea scurgerii neautorizate de informaţii către popor, dar mai ales a stenogramelor din rechizitorii.

50 de parlamentari nu mai vor în PSD. Geoană şi Vanghelie vor să spargă partidul condus de Ponta

Cum şi când va pierde PSD guvernarea ţine deja de calcule... parlamentare. În secret există negocieri privind formarea unei noi majorităţi care ar permite adoptarea unei moţiuni de cenzură împotriva actualului Executiv condus de Victor Ponta. Deja încep să fie lansate zvonuri privind plecările unor parlamentari de la social-democraţi. De altfel, senatorii şi deputaţii care au migrat de la alte partide către PSD, dar şi către UNPR, nu ar face decât să se întoarcă de unde au plecat sau să intre în noul PNL. Încrederea populaţiei în PSD şi Ponta au scăzut drastic, apar sondaje care dau drept câştigător al unor eventuale alegeri anticipate Partidul Naţional Liberal.

Ponta: România are de câştigat din prietenia cu China

Victor Ponta, premierul României, a declarat, marţi, că România are de câştigat din prietenia cu Republica Populară Chineză, afirmând că dezvoltarea cooperării economice, politice şi culturale dintre cele două state trebuie să continue. "Pentru o ţară ca România să aibă prietenia Chinei, nu numai cea mai populată ţară din lume, a doua economie şi unul dintre cei mai importanţi actori pe scena internaţională, este o mare oportunitate şi cred că trebuie să profităm de această oportunitate şi să continuăm să dezvoltăm cooperarea politică, economică, culturală şi să facem acest lucru în folosul ambelor popoare", a spus Ponta. El a comentat despre relaţia româno-chineză în perioada mandatului său şi a ambasadorului Chinei la Bucureşti, Huo Yuzhen.

ROMANIA LIBERA

Alianţa din jurul PSD primeşte lovitură după lovitură

Guvernul Ponta are, în prezent, o majoritate largă, dar partidele din coaliţie sunt pregătite să joace la două capete. În PC se discută despre organizarea unui congres pentru detaşarea de PSD, iar o strategie similară este propusă de unii parlamentari UNPR. Guvernul Ponta 4 a fost instalat de Parlament, la finalul lunii decembrie, cu o majoritate largă, 377 de voturi pentru şi 134 împotrivă. Liberalii au anunţat depunerea unei moţiuni de cenzură după 1 martie şi negocieri cu toate partidele, mai puţin PSD. Pentru demiterea Guvernului ar fi necesare 287 de voturi. Ce şanse sunt ca situaţia parlamentară să se schimbe în câteva luni de zile? Aparent, premierul are o majoritate solidă, iar pentru PNL nu va simplu să schimbe raportul de forţe. Însă, o serie de semnale din ultima perioadă dovedesc că partide precum PC sau UNPR iau în calcul distanţarea de social-democraţi, iar tensiunile din PSD se amplifică.

Laptele ieftin din UE închide fabricile româneşti

Piaţa românească a fost "invadată" de lapte şi produse lactate la preţ de dumping, aduse din alte ţări comunitare, după impunerea embargoului împotriva Rusiei. Efectul - peste 50 de fabrici au fost închise. O treime din fabricile de lapte s-au închis anul trecut din cauza scăderii cererii pe piaţa internă, dar şi a "invaziei" laptelui adus la preţ de dumping din alte state comunitare. Afirmaţia aparţine lui Dorin Cojocaru, preşedintele patronatului din industria laptelui - APRIL. Astfel, dacă la începutul anului trecut în România funcţionau 183 de fabrici de lapte autorizate sanitar-veterinar, la 1 aprilie 2014, numărul fabricilor scăzuse la 152, iar la finele anului la 130.

ZIARUL FINANCIAR

Răzbunarea Politehnicii: inginerii au devenit cei mai căutaţi candidaţi pe piaţa muncii

"Investiţiile mari din industrie, în special din cea automotive, au făcut ca inginerii să fie la mare căutare", a spus ieri la emisiunea ZF Live Mihaela Lupu de la Hay Group. În anii "90, cel mai în vogă banc despre ingineri era: "Care este ase­mănarea dintre un inginer şi un câine? Amândoi au o privire inteligentă, dar nu se pot exprima". Atunci, era inflaţie de ingineri în România şi mulţi dintre ei au devenit oameni de vânzări, bancheri sau "creativi" în companii de publicitate. Astăzi, inginerii sunt cei mai căutaţi pe piaţa muncii. 44% dintre firmele ches­tionate în cadrul unui studiu realizat de compania de consultanţă în management Hay Group România spun că găsesc cu greu ingineri. Sunt căutaţi chiar mai mult decât IT-iştii. Inginerie, IT, vânzări, finanţe şi contabilitate şi producţia sunt sectoarele pentru care angajatorii recrutează cel mai greu candidaţi în prezent. În timp ce în state precum Polonia deficitul de ingineri a determinat autorităţile să includă obligatoriu matematica la examenul de bacalaureat.

Renovarea sediului istoric al Primăriei Capitalei se apropie de final

Lucrările de consolidare şi moder­nizare a sediului istoric al Primăriei Capitalei amplasat lângă parcul Ciş­migiu, pe b-dul Regina Elisabeta, intră pe ultima sută de metri, iar începând cu luna martie primii funcţionari se vor putea muta în acesta. Valoarea totală a lucrărilor de consolidare a sediului istoric al primăriei este de circa 57 mil. lei fără TVA (12,9 mil. euro), la care se adaugă 81 mil. lei fără TVA (18,2 mil. euro) pentru modernizare şi finisaje. Odată cu finalizarea modernizării şi consolidării, clădirea va putea rezista chiar şi la cutremure de 9 grade pe scara Richter. În plus, în urma lucrărilor de modernizare efectuate şi la mansardă s-au obţinut în plus o suprafaţă de 2.000 mp utili.

Bilanţul energiei verzi: s-au făcut de trei ori mai puţine investiţii decât s-a anticipat

Evoluţia proiectelor de energie verde a contrazis estimările pozitive făcute la începutul anului trecut, astfel că în loc de investiţii de circa 2,7 mld. euro s-au mai montat eoliene şi solare de sub un miliard de euro. Schimbările legislative au fost principalul factor care a determinat această evoluţie. De exemplu, potrivit estimărilor iniţiale făcute de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), anul trecut ar fi trebuit să se monteze circa 480 de turbine, dacă se ia o capacitate pe unitate de 2,5 MW. În schimb, datele pentru primele 11 luni publicate de Transelectrica arată că bilanţul anului trecut s-a oprit la circa 175 de unităţi. Nici proiectele solare nu au mers conform aşteptărilor. La începutul anului trecut, ANRE estima că ar putea fi montaţi 750 MW în proiecte solare, ceea ce ar fi presupus investiţii de 975 de milioane de euro. În realitate, tot datele din rapoartele Transelectrica arată că după primele 11 luni ale anului 2014 se montaseră circa 270 MW, adică de aproape trei ori mai puţin.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb