REVISTA PRESEI 07.03.2013

Willy Homner
Revista Presei / 7 martie 2013

ADEVARUL

PNL şi PSD au declanşat cursa înarmărilor. Miercuri, episodul Stănişoară

Obiectivul USL este să rămână unită până în 2016 - este mesajul pe care îl repetă, de câte ori au ocazia, Crin Antonescu şi Victor Ponta. Totuşi, atât PNL, cât şi PSD, prin mutările din ultima vreme, dau semne că îşi fac planuri de guvernare separate şi că îşi caută majoritate parlamentară pe cont propriu. La ora actuală, PSD împreună cu UDMR şi minorităţile mizează pe 269 de parlamentari, iar PNL şi PC - pe 174. Majoritatea parlamentară este de 294 de senatori şi deputaţi. Ultima achiziţie: fostul prim-vicepreşedinte PDL Mihai Stănişoară care s-a înscris în PNL şi va deveni vicepreşedinte liberal. Stănişoară era considerat în PDL unul dintre apropiaţii preşedintelui partidului, Vasile Blaga. De altfel, potrivit unor surse din PDL, în urmă cu o săptămână, Stănişoară a fost văzut la masă cu Vasile Blaga şi Sorin Frunzăverde, la un hotel din Capitală.

Şi Franţa se opune intrării României în Schengen

Nicio decizie nu va fi luata joi la Bruxelles în ceea ce priveşte cererile României şi Bulgariei de a adera la Spaţiul Schengen, din cauza opoziţiei mai multor state membre, a anuntat miercuri preşedintia irlandeză a UE, citată de AFP. Miercuri a venit informaţia că şi Franţa se opune, din cauza slabului angajament al celor două ţări în combaterea corupţiei. Preşedinţia irlandeză şi Austria au pledat, miercuri după-amiază, din nou pentru varianta aderării în două etape a celor două state, dar nu au reuşit să schimbe poziţia de veto a Germaniei, Franţei, Olandei şi Finlandei, notează cotidianul austriac "Osterreich".

Vintilă Mihăilescu: "Nu mai există ţăran român"

Antropologul Vintilă Mihăilescu explică cum a murit ţăranul român şi cum s-a născut prăpăstia dintre sate şi oraşe. Forţat de comunism să devină muncitor-gospodar, împins de tranziţia postcomunistă să migreze şi scos definitiv din tiparul culturii ţărăneşti, ţăranul român a aşteptat integrarea în Uniunea Europeană cu mari speranţe, însă total nepregătit. Noua ordine, ca şi cele de dinainte, nu a venit cu o strategie agricolă eficientă, astfel că, deşi reîmproprietărit, omul de la ţară trăieşte drama de a nu-şi putea lucra pământul. Sau de a nu vrea.

Ponta, în Guvern: "Stroe acum a plecat către reuniunea JAI". După 10 minute, Stroe a intrat în sală

La începutul şedinţei de guvern, premierul a prezentat o expunere referitoare la problemele curente, abordând inclusiv problema aderării la spaţiul Schengen, moment în care a anunţat că ministrul de Interne a plecat la Bruxelles. \"După cum ştiţi, domnul ministru Stroe acum a plecat către întâlnirea JAI\", a spus premierul, înainte să abordeze subiectul Schengen. În maximum zece minute de la această afirmaţie, după ce Ponta trecuse la alte subiecte aflate în atenţia Guvernului, în sala de şedinţă şi-a făcut apariţia Radu Stroe. Ministrul s-a îndreptat către locul său de la masa Executivului şi s-a aşezat pe scaun, în tăcere. Premierul nu a revenit asupra afirmaţiei anterioare şi nici nu a făcut vreo referire la prezenţa ministrului Stroe, cel pe care anterior îl anunţase ca fiind plecat spre Bruxelles.

City Mall a fost răscumpărat cu 17 milioane de euro, după ce acelaşi proprietar l-a vândut cu 103 milioane. Clădirea va fi spaţiu de birouri

Centrul Comercial City Mall din Bucureşti, afacere intrată în faliment în 2010, a fost răscumpărat de investitorul grec Papalekas. Acesta a deţinut proiectul în 2006 şi l-a vândut cu 103,5 milioane de euro fondului australian APN European Retail. Mallul va fi transformat în clădire de birouri. În total, spaţiile vor însuma 20.000 de metri pătraţi, respectiv etajele 1,2 şi 3, iar la parter va fi amenajată o galerie comercială de mici dimensiuni. Potrivit Mediafax, la parter retailerul Mega Image a deschis deja un magazin în acest an. Proprietarii proiectului au început închirierea spaţiilor, acestea fiind potrivite activităţilor de backoffice. Centrul comercial a intrat în faliment în 2010. Clădirea arăta în ultimii ani ca un magazin-fantomă, majoritatea comercianţilor renunţând la contractul de închiriere.

Evazioniştii dau Fiscului bani pentru pedepse mai mici

Agenţia Naţională de Administraţie Fiscală (ANAF) a încasat în şase luni peste 34 de milioane de lei (8 milioane de euro) de la evazioniştii care au plătit din prejudiciu pentru a beneficia de pedepse mai mici. Fiscul a înfiinţat în luna august a anului trecut un cont dedicat recuperării prejudiciilor identificate în cazurile de evaziune fiscală, pentru reducerea pedepselor făptuitorilor care plătesc înainte de primul termen al proceselor penale. Preşedintele ANAF, Şerban Pop, afirmă că filosofia Fiscului va viza promovarea măsurilor care să mute greutatea acţiunii de combatere a evaziunii fiscale către creşterea încasărilor la bugetul de stat, cuvântul-cheie fiind recuperarea prejudiciului şi scurtarea circuitului penal.

CURIERUL NATIONAL

Liber la tratament în străinătate

Din octombrie, Casa de Asigurări va fi obligată de UE să deconteze ce plătesc românii în orice clinici şi spitale europene. Asociaţia pentru Protecţia Pacienţilor: CNAS va fi asaltată de cereri de decontări. Toate analizele vor fi decontate. Printre excluderi se numără serviciile de asistenţă de lungă durată, transplanturile de organe şi programele de imunizare. Cu toate că poate să existe o diferenţă între costul unui serviciu medical dintr-o altă ţară UE şi cel din România, iar CNAS decontează preţul din ţara noastră, dacă se iau în calcul condiţiile din spitalele din România, lipsa medicamentelor, plafoanele impuse pentru analize medicale, precum şi plăţile informale, ar putea deveni mai avantajos pentru români să plece să se trateze în oricare altă ţară a Uniunii.

Noul sistem de despăgubire pentru case naţionalizate

Foştii proprietari deposedaţi de imobile pe timpul regimului comunist, cărora nu le pot fi restituite, ar putea primi câte un punct pentru fiecare leu din valoarea casei. Cu aceste puncte, foştii proprietari vor putea cumpăra, prin licitaţie, alte bunuri imobile. Punctele se pot preschimba şi în bani, dar numai după 2017 şi doar în limita a 10 la sută pe an din suma punctelor. Prevederea este inclusă în proiectul legii privind despăgubirile pentru imobilele naţionalizate, obţinut de Mediafax. Guvernul a discutat ieri, în primă lectură, proiectul de lege, în vederea angajării răspunderii.

JPMorgan: Cererea suplimentară de obligaţiuni româneşti va fi limitată

Investitorii şi-au majorat deja deţinerile cu 3,5 miliarde de dolari până în ianuarie, după includerea obligaţiunilor în indicele JPMorgan. \"Eventuala includere a altor obligaţiuni ale României, în funcţie de lichiditate, ar putea spori cererea\". Cererea suplimentară pentru obligaţiuni emise de România, generată de includerea acestora într-un indice al JPMorgan pentru pieţele emergente, va fi limitată, întrucât investitorii şi-au majorat deja deţinerile cu 3,5 miliarde de dolari până în ianuarie, apreciază analiştii băncii americane, scrie Mediafax. JPMorgan estima că măsura urma să atragă noi investiţii de 2 miliarde de dolari în titluri româneşti, ca urmare a includerii începând, de la 1 martie, a trei tipuri de obligaţiuni româneşti, denominate în lei, în indicele GBI-EM, se arată într-o notă de cercetare a băncii, citată de Bloomberg.

Pieţele de capital din China sunt praf, spune cel mai bogat om din această ţară

Zong Qinghou, posesorul unei averi de 12,6 miliarde dolari, afirmă că Bursa nu l-a ajutat deloc pentru a-şi construi imperiul care are în centru o companie de băuturi. După ce au pierdut bani mulţi acum cinci ani, investitorii mici nu vor reveni prea curând pe piaţa de capital. \"Când oamenii de rând investesc, piaţa ar trebui să îi recompenseze cu câteva beneficii. Dar nu o face\", afirmă cel mai bogat dintre chinezi adăugând că speculaţia i-a îndepărtat pe investitorii de rând de la orice beneficii. Investitorii întâmpină obstacole monumentale dacă doresc să realizeze plasamente cu aşteptarea unor randamente.

Câştig-record pentru ING România: 232 milioane lei

\"ING a realizat anul trecut un profit-record de când este prezentă pe piaţa românească, de 232 de milioane lei. Comparând cu pierderea netă din sistem, care este de 2,1 miliarde lei, este un rezultat excelent\", a declarat directorul executiv al băncii, Michal Szczurek. Banca şi-a majorat anul trecut veniturile cu 19%, la 833 milioane lei, în ciuda unui avans modest al creditării, care a urcat cu 2% atât pe segmentul corporate, cât şi pe cel de retail. Portofoliul de economii şi depozite a crescut cu 7% faţă de 2011, la 11 miliarde lei, fiind impulsionat în principal de majorarea soldului aferent persoanelor fizice. Grupul ING este prezent în 50 de ţări cu servicii de asigurări, bancare şi management al activelor.

EVENIMENTUL ZILEI

S-AU PRINS ŞI EI.Războiul primarilor de sector. Se încearcă izolarea lui Sorin Oprescu. Vrea să controleze toţi BANII!

Edilii de sector s-au supărat pe primarul general al Capitalei pentru că acesta vrea să le ia din prerogative, dar şi din bani. Publicitatea, taxele, salubrizarea şi Centrul Istoric sunt motivele pentru care edilii de sector au declanşat lupta împotriva lui Sorin Oprescu. Primul pas a fost făcut: respingerea proiectului de hotărâre a Consiliului General al Capitalei (CGMB), privind terasele din Centrul Istoric. \"Iniţiativa\" lui Sorin Oprescu a fost respinsă la comanda lui Robert Negoiţă, edilul de la sectorul 3, în parohia căruia se află Centrul Vechi al Capitalei. Următoarea mutare pe frontul de luptă ar fi sabotarea proiectului privind bugetul Municipalităţii propus de edilul-şef Oprescu, potrivit surselor EVZ. Mişcarea ar beneficia de succes, spun sursele citate.

Adevărul pe care nemţii nu vor să-l ştii despre ei: DOCUMENTUL ESTE ALARMANT

Guvernul federal a aprobat ieri, după repetate amânări, controversatul raport privind sărăcia în Germania. Deşi ar fi fost cosmetizat, \"cenzurat\" chiar, după cum susţin numeroşii săi critici, documentul e alarmant. \"Săracii devin tot mai săraci, iar cei bogaţi tot mai înstăriţi\" - o astfel de constatare nu mai poate fi citită în actualul raport guvernamental privind sărăcia în Germania. În schimb, documentul atrage atenţia asupra şanselor suplimentare pe care oamenii le au în vederea ameliorării poziţiei lor sociale. Opoziţia a ripostat ferm, acuzând guvernul că ar \"înfrumuseţa realitatea\". Realitatea e, şi asta nu poate ascunde raportul, că, pe mai departe, între 14 şi 15 la sută din cetăţenii germani sunt ameninţaţi de sărăcie. Aceasta, în ciuda evoluţiilor pozitive din economie şi de pe piaţa muncii.

DUPĂ 87 DE ANI: Cel mai aşteptat proiect de infrastructură este gata!

Guvernul a anunţat că a primit din partea Ministerului Transporturilor o Notă în care este prezentată situaţia actuală a obiectivului de investiţii "Pod peste Fluviul Dunărea la Calafat-Vidin". \"Lucrările la componenta rutieră sunt finalizate 100%, iar lucrările la componenta feroviară sunt finalizate 95%. Dat fiind contextul politic actual din Republica Bulgaria, data inaugurării obiectivului va fi cel mai devreme în a doua jumătate a lunii mai 2013\", se arată în comunicatul Guvernului. Podul Calafat-Vidin, al doilea care leagă malurile bulgăresc şi românesc ale Dunării, va avea o lungime de aproximativ doi kilometri, două benzi rutiere pe fiecare sens, o linie de cale ferată, două trotuare şi o pistă pentru biciclişti.

JURNALUL NATIONAL

Hârţogării inutile omoară pădurea. Erorile birocratice ale celor de la Mediu distrug siturile protejate

Natura 2000 este reţeaua europeană de zone naturale protejate creată în 1992 pentru a proteja natura, pentru că în Europa sute de specii de plante sunt în pericol de a dispărea. Pentru a asigura protecţia acestor zone, Uniunea Europeană a reglementat modalitatea de selectare şi protecţie a acestora. Faptul că UE stabileşte ceva şi în România se întâmplă altceva poate fi ilustrat cu exemplul unei asociaţii de protecţia mediului care se luptă pentru protejarea Zarandului de Est.

Editorialiştii americani desfiinţează preşedinţia lui Chavez - "hibridul"

"Chavez a arătat lumii că este posibil să te pui împotriva istoriei, cel puţin pentru o perioadă" - Wall Street Journal. "Un manager îngrozitor", titrează un editorialist în New York Times, vorbind despre "flerul teatral" al lui Hugo Chavez, care, când a ajuns la putere în 1999, s-a prezentat drept reîncarnarea lui Simon Bolivar, redenumindu-şi chiar ţara Republica Bolivariană Venezuela. "Acelaşi fler dramatic i-a divizat pe venezueleni atunci când a vorbit în public despre restaurarea echilibrului dintre ţările bogate şi restul lumii", scrie jurnalistul. După 14 ani de "revoluţie socialistă", moştenirea lui Chavez se vede peste tot în ţară: "degradarea, disfuncţionalitatea şi corupţia care afectează economia şi fiecare instituţie a statului."

UN NOU PERICOL AMENINŢĂ OMENIREA! Antibioticele cele mai puternice nu au efect, infecţiile sunt imposibil de tratat

Bacterii din ce în ce mai rezistente la antibiotice, apărute în ultimii 10 ani în SUA şi în alte zone ale lumii, sunt o ameninţare la adresa sănătăţii publice, ceea ce face necesară o mobilizare a comunităţii medicale, au insistat marţi autorităţile sanitare ale ţării, după cum relatează France Presse, citată de Agerpres. Aceste bacterii, numite enterobacterii rezistente la carbapeneme (ERC), apar în special în centrele spitaliceşti şi azilurile de bătrâni. Ele ucid jumătate din persoanele al căror sânge este infectat, precizează Centrele federale de control şi de prevenire a maladiilor (CDC).

Guvernul va solicita FMI demararea discuţiilor pentru un nou acord de împrumut

Guvernul a decis să transmită FMI o scrisoare în solicită oficial prelungirea cu trei luni a actualului acord stand-by şi începerea discuţiilor pentru încheierea unui nou angajament, document care va fi semnat de ministrul Finanţelor şi guvernatorul Băncii Naţionale a României. Transmiterea scrisorii către Fondul Monetar Internaţional (FMI) a fost decisă prin memorandum aprobat în şedinţa de miercuri a Guvernului.

NATIONAL

Liberalii - ATAC la scaunul lui Ponta in trei pasi!

Cu un PDL care abia isi mai trage sufletul si cu Traian Basescu izolat la Cotroceni, penelistii au realizat ca adevaratul adversar al partidului lor este premierul Victor Ponta. Din aliat, Victor Ponta a devenit inamicul nr.1 al liberalilor. Capitalul de imagine pe care-l are si abilitatea cu care a concentrat intreaga putere de decizie in mainile sale l-au transformat pe liderul social-democrat intr-un adevarat pericol. Constienti de faptul ca Ponta ar putea sa-i scoata in orice moment de la guvernare, liderii PNL au pus si ei la cale o strategie de neutralizare a premierului.

"Pacea din Padurea Baneasa" a inceput inca de pe vremea lui MRU: de ce nu umbla Ponta la Servicii!

Iata ca, in ciuda tuturor pronosticurilor pesimiste, coabitarea dintre cele doua Palate pare de nezdruncinat. S-au convins de aceasta si mai multi lideri ai USL, dornici de "vendetta" impotriva sefilor serviciilor secrete, a caror schimbare au cerut-o din nou premierului zilele trecute. In zadar insa. Ceea ce nu stiu insa "revolutionarii" sistemului este ca trainicia "relatiei nefiresti" din punct de vedere politic dintre seful statului si cel al guvernului s-a cimentat cu multa vreme in urma, inca de pe cand Mihai Razvan Ungureanu era premierul Romaniei. Si cand, dupa cum sustin sursele noastre, Florian Coldea il primea regulat la sediul din Padurea Baneasa pe Victor Ponta. Dupa care, fapt fara precedent in politica romaneasca, acestuia din urma i s-a cerut avizul, ca lider al Opozitiei, pentru instalarea in functiile de conducere a mai multor institutii cheie.

Doua miliarde de dolari au ramas in urma lui Hugo Chavez

Criminal Justice International Associates (CJIA), o firma de analiza financiara globala cu sediul in Miami, a estimat intr-un raport ca familia Chavez Frias are o avere estimata la doua miliarde de dolari. Fabuloasa avere este cam egala cu a fratilor Castro, din Cuba, conform lui Jerry Brewer, presedinte CJIA. "Averea familiei Chavez a crescut in mod ametitor de cand Hugo Chavez a devenit presedinte, in 1999", sustine Brewer. De unde atatia bani? CJIA are o explicatie: "Grupuri criminale boliviene impreuna cu Administratia Chavez au sustras peste 100 de miliarde de dolari din venitul de 1000 de miliarde de dolari facuti de compania petroliera PDVSA din 1999. Din acest furt, cam cinci miliarde, in bani, produse petroliere si alte resurse, luau drumul Cubei. Restul se impartea frateste intre grupurile boliviene si fratii Chavez.

Mircea Geoana a ramas tot cu gandul la Cotroceni

Visul prezidential nu-i da pace lui Mircea Geoana. "Sunt cel mai potrivit sa devin presedintele Romaniei", insista fostul lider al PSD. In opinia lui Mircea Geoana, functia suprema in stat i se cuvine "pentru ca este antrenat, pentru ca stie si pentru ca poate face treaba". Cum insa USL are un candidat sustinut oficial de PSD, Geoana nu intentioneaza "sa intre intr-o logica de coliziune cu propriul partid", motiv pentru care il va sustine pe prezidentiabilul USL Crin Antonescu "atata vreme cat PSD isi pastreaza angajamentul (asumat fata de liberali - n.r.)". Si daca tot a venit vorba despre liberali, Mircea Geoana a apreciat ca intrarea lui Klaus Johannis in PNL poate fi contrabalansata prin revenirea lui George Maior in PSD, la finalul mandatului de sef al SRI.

PUTEREA

Vîntu rămâne în închisoare

Judecătoria Sectorului 4 a respins miercuri cererea de eliberare condiţionată din închisoare a omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, condamnat în iunie 2012 la un an închisoare pentru şantajarea lui Sebastian Ghiţă. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs. Miercuri, în sala de judecată, procurorul de şedinţă s-a opus eliberării lui Vîntu, susţinând că acesta nu a participat la activităţile educative din penitenciar şi nu a dat dovadă de suficiente dovezi de îndreptare. În replică, Vîntu i-a spus ironic judecătorului, cu referire la opinia Parchetului: \"Respingeţi eliberarea condiţionată, altfel vă iau procurorii la întrebări\".

ANALIZA PE LEGISLAŢIE. Premierul vrea sancţiuni pentru patronii rău-platnici

Premierul Ponta a solicitat ministrului pentru Dialog Social, Doina Pană, să analizeze posibilitatea schimbării legislaţiei, astfel încât firmele care nu respectă obligaţiile faţă de angajaţii disponibilizaţi să poată fi sancţionate şi să se evite cazuri precum sinuciderea unui angajat de la Mechel. Reprezentanţii mediului de afaceri şi ai sindicatelor nu dau şanse unei astfel de iniţiative. Primul-ministru şi-a exprimat compasiunea pentru angajatul de la Mechel, afirmând că este şocant ceea ce s-a întâmplat la Câmpia Turzii, şi a solicitat o analiză a legislaţiei privind respectarea contractelor colective de muncă.

Spălare de bani de 100 milioane de euro în IT

Oamenii legii au descins, în cursul zilei de ieri, la cinci adrese din Bucureşti şi Buzău, într-un dosar care vizează spălarea unei sume care se ridică la 100 de milioane de euro şi o evaziune fiscală de aproximativ 500.000 de euro, în urma comerţului cu produse IT. Conform sursei citate, acţiunea a fost declanşată după ce anchetatorii au obţinut date potrivit cărora mai multe persoane, în calitate de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, ar fi prejudiciat statul, prin înregistrarea în evidenţele contabile a unor cheltuieli fictive.

CIFRE: Românii din Germania

Creşterea numărului de români care au ajuns în Germania în 2012 se datorează, în primul rând, deschiderii pieţei muncii pentru angajaţii cu studii superioare, a explicat ambasadorul român la Berlin, Lazăr Comănescu, într-un interviu pentru "Tagesspiegel", în care şi-a exprimat regretul pentru exploatarea populistă a temei imigraţiei în legătură cu aderarea României la spaţiul Schengen, notează Agerpres. Potrivit diplomatului, un raport al Agenţiei federale pentru muncă arată că există 6,05 milioane de beneficiari de ajutoare sociale conform legislaţiei în vigoare, dintre care numai 13.961 sunt români, adică 0,23%.

ROMANIA LIBERA

Dezertare. Planul Antonescu-Frunzăverde de anihilare a PDL continuă cu racolarea lui Mihai Stănişoară. PNL înghite PDL filială cu filială

După plecarea lui Sorin Frunzăverde la PNL, un al doilea prim-vicepreşedinte PDL, baronul de Mehedinţi Mihai Stănişoară, şi-a anunţat ieri trecerea la partidul condus de Crin Antonescu. La fel ca Frunzăverde, Stănişoară şi-a motivat "trădarea" prin opţiunea pentru "politici de dreapta". Frunzăverde a confirmat pentru "România liberă" că racolarea lui Stănişoară face parte dintr-un plan mai vast, dar a respins implicarea masoneriei. Stănişoară, fost ministru al Apărării şi chiar fost consilier prezidenţial pentru Securitate Naţio­nală, şi-a motivat decizia de a trece la PNL, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu Crin Antonescu, folosind aproape cuvânt cu cuvânt argumentul utilizat şi de preşe­dintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, atunci când a dezertat, la rândul său, la PNL în 2012.

CEDO a respins plângerea fostului judecător Florin Costiniu, condamnat în dosarul Voicu

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins plângerea fostului judecător Florin Costiniu, condamnat în dosarul de corupţie al senatorului Voicu, care a reclamat că i s-a încălcat dreptul la imagine deoarece a fost filmat în momentul în care era arestat, potrivit b1.ro. Costiniu a fost condamnat în 2012 la trei ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă în dosarul fostului senator Cătălin Voicu. Pe 19 februarie, CEDO a decis că plângerea formulată de Florin Costiniu, fost judecător la Curtea Supremă, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă este inadmisibilă.

Antonescu face o nouă criză de nervi în faţa presei: Îi atacă pe Ponta şi pe Băsescu

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, s-a enervat, miercuri, la conferinţa de presă, din cauza unei jurnaliste care-l întrebase despre \"moda răzgândirii în PNL\", referindu-se la declaraţiile critice ale lui Mihai Stănişoară la adresa partidului şi a USL înainte de venirea la liberali. Pe un ton iritat, Antonescu i-a cerut respectivei jurnaliste să-i întrebe şi pe Traian Băsescu şi Victor Ponta despre schimbările lor de atitudine, scrie rtv.net.

ZIARUL FINANCIAR

Industria trece printr-un val de închideri care afectează creşterea economică. Care sunt cauzele dezindustrializării de după "89 şi unde s-a greşit? Am privatizat destul sau prea puţin? De ce nu am atras destui noi investitori?

Şocurile din industrie se ţin lanţ: Oltchim, Arpechim, Mechel, iar guvernul nu găseşte soluţii. Unde este industria românească după 20 de ani de privatizare şi reformă? Oprirea activităţii la Oltchim, posibila demolare a Arpechim, ameninţarea cu închiderea a unui grup siderurgic cu peste 6.000 de angajaţi - Mechel, aduc în discuţie ceea ce s-a întâmplat cu industria românească în ultimii 20 de ani. Datele publicate ieri de Statistică arată o scădere a industriei în trimestrul IV din 2012 cu 2,4% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, în condiţiile în care în 2010, 2011 şi primele trei sferturi din 2012 a fost necontenit pe creştere. Cea mai mare parte a întreprinderilor de stat au fost privatizate, dar, privatizate sau nu, cu capital privat românesc sau străin, puţine companii industriale au rezistat în România, iar acum cel mai important sector din economie trece printr-un nou val de închideri. Ce se va alege de industria românească în acest ritm şi ce se mai poate face, dacă se mai poate face ceva? De ce am ajuns aici?

Consumul a ajutat economia să rămână uşor pe plus în 2012

Economia României a reuşit să rămână anul trecut în teritoriul pozitiv graţie influenţei favorabile a consumului intern, în timp ce exporturile au înregistrat o scădere de 3,2%. Consumul final a crescut cu circa 1% în 2012, atât ca urmare a avansului consumului populaţiei, influenţat de majorările de salarii din sectorul public, cât şi datorită creşterii consumului administraţiilor publice. Şi investiţiile au ajutat anul trecut PIB-ul, urcând cu 4%. Evoluţia economiei României a fost corelată cu cea a zonei euro, care a intrat oficial în recesiune tehnică, pentru a doua oară în ultimii trei ani, ceea ce a determinat înrăutăţirea semnificativă a cererii externe pentru exporturi. Aportul negativ al agriculturii şi industriei a anulat anul trecut mare parte din impactul pozitiv al impozitelor nete asupra PIB şi creşterea din sectorul serviciilor, în timp ce construcţiile au stagnat. Agricultura s-a prăbuşit anul trecut cu peste 20%, după un avans de 11% în 2011.

Proiect Bucureşti face trei clădiri de birouri lângă Romană

Proiect Bucureşti, compania de arhitectură şi proiectare care în perioada 1953 - 1990 a "desenat" aproape tot ce s-a construit în Capitală, a început recent lucrările la un proiect de birouri dezvoltat de firmă pe un teren de 8.000 de metri pătraţi din apropierea Pieţei Romane, în centrul Bucureştiului. Prin intermediul firmei Alecsandri Estates, Proiect Bucureşti va dezvolta trei clădiri de birouri cu o suprafaţă închiriabilă de circa 24.000 de metri pătraţi şi o valoare a investiţiei de circa 30-40 mil. euro, potrivit estimărilor ZF. Prima etapă a lucrărilor la proiectul denumit Center Square este realizată de firma de construcţii Comnord, controlată de omul de afaceri Sorin Creţeanu.

Gheorghe Hagi îşi face lanţ de puburi. Până în 2014 vrea zece locaţii în toată ţara

Fostul fotbalist Gheorghe Hagi împreună cu alţi patru oameni de afaceri români au deschis la Constanţa un local de tip sport lounge sub brandul H10 Sport Lounge, care a necesitat o investiţie de 400.000 de euro. Acest local este primul dintr-o serie de zece ce urmează a fi deschise până la finalul lui 2014 la nivel naţional, urmând a fi creat astfel un lanţ de pub-uri dedicate carierei fostului fotbalist. Localurile vor fi decorate cu obiecte şi fotografii din cariera lui Hagi şi vor cuprinde şi o serie de fan-cluburi. Localul din Constanţa, amplasat într-un spaţiu închiriat pe bulevardul Tomis, nr. 129-131, are 140 de locuri la parter şi 80 de locuri la VIP Lounge. Acţionarii au ales oraşul Constanţa pentru primul local pentru că acesta este oraşul natal al lui Hagi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb