REVISTA PRESEI 07.03.2015

Willy Homner
Revista Presei / 7 martie 2015

ADEVARUL

Prima demisie din "motive personale" din echipa lui Iohannis la Cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat ieri decretul de eliberare din funcţia de consilier prezidenţial pentru securitate naţională a lui George Scutaru şi înlocuirea lui cu Ion Oprişor. Purtătorul de cuvânt al Admnistraţiei prezidenţiale, Tatiana Niculescu Bran, pentru psnews.ro: "A demisionat din motive personale". George Scutaru este primul din echipa de la Cotroceni a lui Klaus Iohannis care îşi prezintă demisia. George Scutaru l-a însoţit pe Klaus Iohannis în toate deplasările externe efectuate de la preluarea mandatului de preşedinte, fiind un om de încredere al şefului statului. Totodată, George Scutaru este şi cel care a lucrat în tot acest timp la strategia naţională de apărare, care trebuie prezentată la sfârşitul lunii mai. George Scutaru a fost numit în funcţia de consilier prezidenenţial pe probleme de securitate naţională pe data data de 22 decembrie, a doua zi de la preluarea mandatului de preşedinte de către Klaus Iohannis.

Vladimir Putin şi-a redus salariul cu 10%. Tăierea se aplică şi funcţionarilor de la Kremlin

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat ieri trei decrete prin care salariul său, al premierului Dmitri Medvedev, dar şi al tuturor funcţionarilor guvernamentali de la Kremlin sau din administraţia guvernamentală este tăiat cu 10%, potrivit presei internaţionale. În timp ce tăierea salariului lui Putin este de la 1 martie până la 31 decembrie, cea a funcţionarilor va intra în vigoare de la 1 mai. Concomitent, numărul oficialilor guvernamentali va fi redus cu cu procente situate între 5% şi 20%. Măsurile vin după ce sancţiunile internaţionale, cuplate cu reducerea puternică a preţului ţiţeiului pe bursele mondiale, au afectat finanţele Rusiei. Petrolul se tranzacţionează acum la 60 de dolari pe baril, faţă de 115 dolari pe baril în vara anului trecut. Vestea vine după ce Anton Siluanov, ministrul de Finanţe al Rusiei, a cerut săptămâna trecută aprobarea pentru a cheltui 51 de miliarde de dolari din Fondul de Rezervă - unul dintre cele două fonduri suverane ale Rusiei - ca parte a planului anticriză.

Seful fortelor americane in Europa acuza Rusia ca vrea sa preia controlul asupra gurilor Dunarii

Desi ingrijoratoare, declaratia trebuie interpretata ca o crestere a importantei strategice a Romaniei in regiune, spun analistii. La Moscova, presa aservita Kremlinului, a ras de generalul american spunand ca traieste inca in Razboiul Rece. Intr-o intalnire de la Berlin cu lideri politici si militari, generalul Frederick Hodges s-a declarat ''sigur ca Putin vrea sa distruga Alianta, nu atacand-o, ci fragmentand-o. Rusia incearca sa preia controlul asupra gurilor Dunarii, ceea ce i-ar permite sa controleze economiile din sud-estul Europei'', a mai spus el. "Ideea de gurile Dunarii trebuie citita in alta grila, faptul ca americanii si NATO in general au incredere mai putina in Turcia", a spus Dan Dungaciu, directorul Institutului de Studii Politice si relatii Internationale al Academiei Romane. Iar acest lucru muta accentul pe Romania, care capata o importanta strategica mai mare pe harta. Asemenea declaratii trebuie privite insa ca un preambul la niste actiuni pe care le pregatesc americanii in contextul ucrainean.

Gigantul petrolier Gazprom Neft, prezent şi în România, a cerut un ajutor de stat de 3,3 miliarde de dolari

Gazprom Neft, braţul petrolier al gigantului Gazprom, a cerut un ajutor de la statul rus în valoare de 3,3 miliarde de dolari, scrie The Moscow Times, care preia Kommersant. Grupul ar fi înaintat deja o scrisoare către vicepremierul Arkadi Dvorkovich, în care detaliază proiectele care au nevoie de finanţare, dar nu a aplicat ăn mod oficial pentru a primi banii, potrivit sursei citate. Gazprom Neft se află pe lista sancţiunilor occidentale, grupul nemaiputând să se împrumute nici de la bănci, nici pe bursele din Uniunea Europeană. Gazprom Neft deţine în România un lanţ de 18 benzinării prin intermediul NIS Petrol. Aceasta a fost compania petrolieră a Serbiei, dar a fost preluată de către Gazprom în anul 2008. Anul trecut, NIS Petrol dorea cumpărarea a circa 100 de benzinării de la Petrom în România.

De la Roşia Montană la teoriile conspiraţiei: cum şi-a câştigat influenţa George Soros, omul care a îngenuncheat lira sterlină

Aproape toate acţiunile lui George Soros, cel care şi-a câştigat notorietatea (şi odată cu ea două miliarde de dolari) pariind pe prăbuşirea lirei sterline, în 1992, sunt puse sunt semnul lui "a fost sau nu a fost." În această serie se înscrie şi teza care spune că ambii lideri ai partidului Syriza, care a câştigat recent puterea în Grecia, au fost susţinuţi financiar de Soros. Când spui Syriza, spui înainte de toate Alexis Tsipras, premierul socialist al Greciei, şi Yanis Varoufakis, ministrul de finanţe, două nume care se bucură de o mare notorietate pe scena politicii europene. Despre apartenenţa celor doi la cercul de influenţă al lui Soros au fost publicate o serie de articole în diverse publicaţii cu credibilitate discutabilă, "dezgropate" acum inclusiv în presa românească. Cele mai multe articole sunt publicate în presa germană şi cea grecească.

Herta Müller: Unele dintre minciunile lui Putin sunt uluitoare

Scriitoarea de origine română, Herta Muller, câştigătoare a unui Premiu Nobel pentru Literatură, a spus într-un acordat ziarului Die Welt şi preluat de Hotnews că politica lui Vladimir Putin îi face rău, îi provoacă un sentiment de degradare personală şi îi jigneşte inteligenţa. De asemenea, scriitoarea a mai afirmat cu vehemenţă că Putin va obţine orice vrea pentru că Occidentul e neputincios "şi mai şi strigă în gura mare că e neputincios". Herta Müller: Minciunile depăşesc limita absurdului pentru propaganda Kremlinului. Pe lângă războiul cu Ucraina, Putin duce un război propagandistic împotriva Occidentului. Unele dintre minciunile sale sunt uluitoare. În ciuda tuturor acordurilor de la Minsk, nu cred că Putin va pune capăt războiului. El are nevoie de Mariupol pentru a avea o conexiune terestră către Crimeea. Şi de acolo va mai face un salt catre Transnistria. Putin nu se va potoli cu Ucraina - distrugerea înceată şi continuă este o decizie deja luată, un plan undeva într-un sertar. Niciun acord de pace şi niciun dialog diplomatic nu va schimba nimic. Putin nu se va opri.

Jurnalist de investigaţii, agresat de un director din Primăria Eforie

Acuzaţii grave la Eforie. Un director din cadrul Primăriei Eforie a fost filmat în timp ce agresa un jurnalist de investigaţii din Constanţa. Incidentul a avut loc în faţa Biobazei de la Eforie. O documentare jurnalistică s-a transformat într-o agresiune urmată de acuzaţii. Jurnalistul constănţean Codruţ Burdujan susţine că a fost agresat de un consilier local. Burdujan făcea o anchetă referitoare la modul în care oamenii legii tratează sesizările legate de centrele de ecarisaj din Mangalia şi Eforie. Jurnalistul a ajuns la Biobaza din Eforie şi spune că acolo a fost întâmpinat cu ostilitate. Codruţ Burdujan a fost oprit mai întâi de o femeie care părea angajată a centrului, după care a apărut un medic veterinar şi un alt bărbat. Jurnalistul spune că se afla pe domeniul public şi atunci când a vrut să iasă din maşină un bărbat cu ochelari de soare şi şapcă a devenit agresiv şi i-a prins piciorul între portieră şi cadrul uşii.

Gerea: Complexul Energetic Hunedoara ar putea fi divizat

Comisia Europeană a oferit ca soluţie de restructurare a Complexului Energetic Hunedoara divizarea companiei, astfel încât Guvernul să poată da un ajutor de stat care este necesar pentru plata certificatelor de dioxid de carbon. "Dacă nu vom face această plată, România va plăti mult mai mult decât cele 11 milioane de euro datorate, să spunem, pentru aceste certificate. Singura posibilitate de a da aceşti bani, fără ca România să intre în procedură de infrigement şi să fie dezavantajată ulterior pe celelalte programe de colaborare cu Uniunea Europeană - şi aici mă refer în special la nivelul fondurilor europene - este să intrăm birocratic în această procedură de divizare", a declarat Andrei Gerea, ministrul Energiei, la Petroşani. Un certificat de emisii trebuie plătit pentru fiecare tonă de dioxid de carbon aruncată în atmosferă. O astfel de cantitate se elimină la producerea fiecărui MWh de energie produsă.

Liberia: Ultimul pacient infectat cu Ebola a fost externat

Joi, Liberia a externat dintr-un spital din Monrovia ultimul pacient care suferea de Ebola, informează "Washington Post". Deocamdată, nu mai există niciun caz cunoscut de infecţie cu Ebola în Liberia, însă abia după o perioadă de 42 de zile, ţara poate fi declarată scăpată de epidemie. Oficialii din Monrovia, oraşul în care victimele epidemiei Ebola umpleau străzile cu doar cinci luni în urmă, au sărbătorit în timp ce ultimul pacient era externat din spital. Însă autorităţile au avertizat că frica încă nu a trecut, abia peste câteva săptămâni ţara urmând a fi declarată, oficial, scăpată de virus. De asemenea, oficialii au adăugat că boala încă face ravagii în Sierra Leone şi în Guineea, celelalte două ţări învecinate lovite rău de epidemie.

Topul celor mai mari indemnizaţii de şomaj acordate în 2014

În anul 2014 au fost înregistrate zece dosare de şomaj cu un cuantum al indemnizaţiei mai mare sau egal cu 3.000 lei, cele mai multe fiind în Bucureşti, potrivit ANOFM. Cea mai mare indemnizaţie de şomaj, de 7.103 lei lunar, a revenit unui fost director general al unei societăţi comerciale din Capitală. Totodată, un şef serviciu din Braşov, ajuns şomer, a încasat lunar 5.299 de lei, iar un fost director de bancă, aflat în aceeaşi situaţie, a primit anul trecut 4.755 de lei lunar. Alţi şapte şomeri au beneficiat de indemnizaţii de şomaj de peste 3.000 de lei. Astfel, unui fost manager din Capitală i-a revenit o indemnizaţie de şomaj de 3.824 de lei, un fost director de societate comercială din Vrancea a primit 3.688 de lei, un director general/director general adjunct bancă/societate de leasing din Bucureşti rămas fără loc de muncă a încasat 3.685 de lei.

EVENIMENTUL ZILEI

De ce l-a demis preşedintele Klaus Iohannis pe George Scutaru. De ce NU VA FI NUMIT la SIE

FLUX 24 a prezentat o înregistrare video de miercuri de la începutul sedinţei CSAT care în contextul demiterii/demisiei lui George Scutaru din funcţia de şef al Departamentului pentru Securitate Naţională al Administraţiei Prezidenţiale devine extrem de interesantă. Pe scurt, descrierea înregistrării: Preşedintele Klaus Iohannis dă mâna cu cei prezenţi. O ia de la stânga de la premierul Ponta în jurul mesei de la şedinţa CSAT. Pe un singur personaj, Iohannis îl ignoră, nu îi întinde mâna, nu îl salută: generalul Ion Oprişor. In acest caz am asistat la un conflict în interiorul Palatului Cotroceni ai căror protagonişti au fost George Scutaru şi gen Ion Oprişor. Un conflict instituţional în care preşedintele Iohannis i-a dat credit, în prima fază, lui George Scutaru şi l-a tratat cu dispreţ pe generalul Ion Oprişor. Numai că în acest conflict, balanţa s-a schimbat rapid: George Scutaru a fost demis, iar generalul Ion Oprişor pus în locul lui! Ceea ce înseamnă că cel care a trădat încrederea Preşedintelui României a fost George Scutaru. Devenit în 48 de ore un simplu particular.

DOSARUL REFERENDUMULUI. Victor Ponta va fi audiat pe 11 martie

Fostul ministru delegat pentru Energie Constantin Niţă a fost la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru a fi audiat ca martor în dosarul Referendumului, în care este judecat ministrul Liviu Dragnea. El se află printre martorii desemnaţi de avocatul lui Liviu Dragnea pentru a da declaraţii în acest dosar în sprijinul apărării, alături de premierul Victor Ponta, primarul sectorului 3, Robert Negoiţă şi alţi membri sau foşti membri ai PSD. ÎCCJ a stabilit pentru 11 martie următorul termen în dosarul 'Referendumul', dată pentru care a decis citarea martorilor propuşi de apărare pentru audiere, printre care se află şi premierul Victor Ponta. Avocatul lui Liviu Dragnea, Marian Nazat, a cerut la un termen anterior audierea ca martor a premierului Victor Ponta şi a 18 coordonatori judeţeni ai PSD care s-au ocupat de campania pentru referendumul din 2012.

Cazanciuc: Problema principală privind recuperarea prejudiciilor este la ANAF

Robert Cazanciuc a participat, ieri, la bilanţul DIICOT pentru 2014 şi a arătat, la ieşire, fiind întrebat de recuperarea banilor din infracţiuni, că problema este "în primul rând la ANAF". " E o chestiune ce ţine de structura modului în care se valorifică bunurile la ANAF, de aceea este nevoie de înfiinţarea unei astfel de structuri specializare precum în Belgia, Franţa Olanda", a spus Cazanciuc. Ministrul a mai explicat că "la nivel de specialişti s-au redactat principiile unei legi", care vor fi discutate procurori şi judecători, pentru ca, săptămâna viitoare, să poată fi "închegat un proiect de act normativ care să fie supus în continuare dezbaterii publice". La prezentarea raportului de activitate al DIICOT, care a avut loc cu uşile închise, au fost prezenţi şi vicepremierul Gabriel Oprea, şeful SRI, Eduard Hellvig, procurorul general al României, Tiberiu Niţu, procurorul şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Marius Iacob, precum şi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Cel mai mare DUŞMAN al lui Putin a ieşit din PUŞCĂRIE

Opozantul rus Alexei Navalnîi a părăsit vineri centrul de detenţie din Moscova, la o săptămânî după ce colegul său, Boris Nemţov, a fost împuşcat pe stradă, la doi paşi de zidul Kremlinului. Navalnîi a petrecut 15 zile la închisoare după ce a împărţit fluturaşi ce îndmnau populaţia să participe la un marş al opoziţiei programat pentru 1 martie. Manifestaţia, în a cărei organizare s-a implicat şi Nemţov, a devenit până la urmă un uriaş cortegiu funerar pentru liderul asasinat. "Activitatea noastră nu se va schimba, nu ne vom opri, nu vom face pasul înapoi", a declarat Navalnîi la ieşirea din închisoare, preluat de BBC. "Acest act de terorism nu şi-a atins scopul, nu a speriat pe nimeni, nici pe mine, nici pe colegii mei." Navalnîi, blogger şi fost candidat la Primăria Moscovei, a mai fost condamnat în decembrie pentru fraudă, după ce a fost acuzat că a delapidat sute de mii de dolari. I s-a aplicat o pedeapsă cu suspendare şi plasat în arest la domiciliu în februarie. Fratele lui a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare.

JURNALUL NATIONAL

Băsescu va alerga după banii de la Nana prin Monaco

Sechestrul asupra terenurilor agricole de la Nana a fost aplicat de Parchetul General în urma constatării unor grave nereguli asupra constituirii proprietăţilor funciare. Ioana Băsescu, proprietara fermei de la Nana a pierdut procesul pentru ridicarea sechestrului. Ca atare, terenurile fermei prezidenţiale, dar şi ale Elenei Udrea, vecină cu Băsescu, rămân indisponibilizate. Proprietarii nu le pot vinde, le pot însă lucra. Potrivit unor localnici din Nana, Băsescu ar fi vrut să vândă ferma unor olandezi. Dacă justiţia va decide că retrocedările de terenuri şi punerile în posesie au fost făcute ilegal, tranzacţia făcută de familia Băsescu cu firma italiană Berfige va fi anulată. Băsescu se va putea adresa în instanţă împotriva italienilor pentru recuperarea investiţiei.

Stratfor menţionează FORŢE MILITARE ROMÂNEŞTI în noul Război Rece Rusia - SUA

Analiza Stratfor difuzată în 6 martie şi comentariul lui George Friedman sunt reunite sub titlul ''Exerciţii şi venin'', consacrate relaţiei tot mai tensionate dintre Statele Unite şi Rusia. Informatiile publice menţionează desfăşurarea unui batalion de paraşutişti americani la Lvov, în Vestul Ucrainei, concomitent cu exerciţii în Marea Neagră la care participă alături de o navă militară americană şi NAVE ALE FLOTELOR ROMÂNIEI, Bulgariei şi Turciei. În acelaşi timp, forţele ruseşti desfăşoară exerciţii militare de amploare în Crimeea şi în apropierea graniţei cu Ucraina, axate în special pe apărare aeriană. Analiştii Stratfor consideră că manevrele prefigurează maniera în care vor răspunde forţele angajate la o invazie a Ucrainei de către Rusia cu unităţi terestre. Riposta la agresiunea Rusiei va fi cu lovituri aeriene şi de aceea conţinutul exerciţiilor ruseşti se concentrează pe apărare antiaeriană.

Insurgentii pro-rusi care au doborat zborul MH17, eliminati de serviciile secrete ale lui Putin?

O echipa de investigatii olandeza a dezvaluit, in cadrul unei emisiuni a televiziunii nationale, ca regimul lui Vladimir Putin incearca sa elimine orice urma a implicarii militantilor pro-rusi in doborarea zborului MH17, informeaza express.co.uk. Surse anonime din politie si comisia de investigatie, citate de investigatorii olandezi au declarat ca se "incearca ascunderea tuturor probelor care ar putea incrimina regimul de la Moscova". "Sursele mele sunt de parere ca militantii pro-rusi implicati in doborarea aeronavei MH17 si-au schimbat identitatea sau chiar ar fi putut fi executati de serviciile secrete rusesti", a declarat jurnalistul olandez Robert Bas. Bas a adaugat ca investigatorii nu au putut identifica nicio urma care sa-i conduca pe urmele celor care ar fi lansat rachetele BUK asupra cursei MH17. "In final nimeni nu va fi adus in fata instantei, din pacate, vom prezenta doar rezultatele investigatiei", a concluzionat jurnalistul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb