REVISTA PRESEI 07.05.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 7 mai 2012

ADEVARUL

Franţa are, după 17 ani, un preşedinte socialist

Exit-pollurile realizate de toate institutele de sondare a opiniei publice îl dau ca învingător pe socialistul François Hollande, cu procente cuprinse între 51,5 şi 53,3%. Socialistul François Hollande va fi viitorul preşedinte al Republicii Franceze. Sondajele la ieşirea de la urne realizate de patru institute (CSA, TNS Sofres, Ipsos şi Harris Interactive) arată că Hollande (57 de ani) a câştigat turul al doilea cu un scor între 51,5% şi 53,3%. Actualul preşedinte, Nicolas Sarkozy, ar fi obţinut între 47,2 şi 48,5%. Prezenţa la vot a fost de aproximativ 81%. Potrivit cotidianului "Le Soir", încă de la ora locală 18.00, UMP (partidul lui Sarkozy) a anulat marea adunare ce urma să aibă loc în Place de la Concorde.

Ponta şi-a asigurat majoritatea în Parlament

Premierul desemnat, Victor Ponta, a negociat intens în ultima săptămână cu UNPR şi cu grupul minorităţilor naţionale pentru a-şi asigura o majoritate liniştitoare înaintea votului de astăzi al Parlamentului. Victor Ponta a declarat, vineri, că după înscrierea în PNL a încă doi parlamentari, grupurile USL din Parlament numără 231 de senatori şi deputaţi, exact numărul de voturi necesar pentru validarea noului Executiv. Premierul desemnat a arătat că, în total, noul Executiv mizează pe aproximativ 270 de voturi, practic. El a explicat că a negociat cu minorităţile şi cu UNPR tocmai pentru că este responsabilitatea şi interesul său să aibă o majoritate stabilă, să nu stea tot timpul "la un vot sau la o absenţă".

Cârtiţa pleacă de la Educaţie

Reprezentant al învăţământului privat, ministrul desemnat la Educaţie voia să ridice prin ordin de ministru cota universităţilor particulare. Victor Ponta a renunţat la candidatura Corinei Dumitrescu pentru funcţia de ministru al Educaţiei. Anunţul a fost făcut aseară, chiar dacă ieri la prânz Corina Dumitrescu (48 de ani) a încercat să lămurească, într-o conferinţă de presă, acuzaţiile legate de un plagiat, studii şi eventuale incompatibilităţi care i-au fost aduse în ultimele zile. Ea şi-a dezvăluit şi intenţiile legate de modul în care va stinge conflictul în care se află, de aproape un an, cu Ministerul Educaţiei, din postura de preşedinte al Asociaţiei Universităţilor Private din România şi de rector al Universităţii Creştine "Dimitrie Cantemir".

Cine este Ioan Mang, noul ministru desemnat pentru Educaţie. CV-ul demnitarului

Premierul desemnat Victor Ponta l-a desemnat pe senatorul PSD Ioan Mang să ocupe fotoliul de ministru al Educaţiei, în locul Corinei Dumitrescu - desemnată iniţial. Ioan Mang este senator de Bihor, membru în Comisia pentru învăţământ. El este, din 2003, profesor universitar la Universitatea Oradea. Functia detinuta: profesor universitar. Data nasterii: 15.07.1958. Stare civila: casatorit. Copii: Claudia, 11.05.1982 si Ioan-Alexandru, 22.05.1987. Nationalitate: romana. Religie: ortodoxa. Consilier Judetean (jud Bihor) incepand cu iulie 2008. Consilier Judetean (jud Bihor) in perioada 2004-2006. Alegerea in functia de PRORECTOR al Universitatii din Oradea, martie 2001. Sef catedra Calculatoare Universitatea din Oradea, 1993-2000.

PDL şi Ungureanu, din nou împreună

Liderii democrat-liberali şi premierul demis Mihai Răzvan Ungureanu au arătat, la lansarea candidaţilor PDL, că rămân în aceeaşi echipă chiar dacă au trecut în Opoziţie. Partidul Democrat Liberal şi-a lansat ieri candidaţii pentru alegerile locale, în cadrul unui miting electoral desfăşurat la Sala Polivalentă din Capitală, sub sloganul "Tot greul spre bine". La eveniment a fost prezent şi premierul demis Mihai Răzvan Ungureanu, care a subliniat că parteneriatul cu PDL rămâne în continuare valabil. "Staţi cu fruntea sus şi fiţi ungurenii mei!", le-a transmis Ungureanu, de la tribună, democrat-liberalilor. Premierul demis a arătat că nu îi este ruşine cu numele pe care îl poartă, deşi un lider politic a încercat să-l denigreze. Crin Antonescu şi-a exprimat, la dezbaterea moţiunii de cenzură, temerea faţă de capacitatea sistemului de a se regenera şi de a produce la infinit "ungureni".

Ministrul bulgar de Finanţe: FMI dă sfaturi greşite ţărilor aflate în criză

Fondul Monetar Internaţional (FMI) nu promovează politici adecvate în ţările aflate în criză financiară, precum Grecia şi Spania, potrivit ministrului bulgar de Finanţe, Simeon Djankov, citat de Novinite. "În privinţa crizei din Europa, FMI este o parte a problemei, nu a soluţiei, cel puţin deocamdată", a afirmat Djankov într-un interviu acordat postului de radio Darik. Întrebat dacă Bulgaria ar trebui să solicite asistenţă din partea FMI sub forma unui împrumut, ministrul a spus că nu se pune problema. "Este o idee amuzantă. Mergi la FMI când ai probleme, iar noi suntem una dintre cele trei ţări din Europa cu cele mai bune performanţe financiare. În al doilea rând, dar mai important, în ultimii 3-4 ani FMI a făcut o serie de greşeli în Grecia, ca şi în Spania", a spus Djankov.

Hollande vede în alegerea sa începutul unei mişcări peste tot în Europa

Preşedintele ales François Hollande vede în victoria sa la alegerile prezidenţiale din Franţa începutul "unei mişcări ce se ridică peste tot în Europa şi probabil în lume", potrivit declaraţiilor făcute în faţa susţinătorilor săi adunaţi plini de bucurie în Piaţa Bastiliei din Paris în noaptea de duminică spre luni. "Amintiţi-vă toată viaţa de această mare adunare în Piaţa Bastiliei pentru că ea va da elan şi altor popoare din toată Europa pentru schimbările care se anunţă", a continuat el pe o voce ruptă de oboseală, promiţând "să termine cu austeritatea", notează AFP.

Un politician cu origini române ar putea fi viitorul premier al Franţei

România are "pile" în noua administraţie din Franţa: Pierre Moscovici, 54 de ani, şeful de campanie a lui Francois Hollande, noul preşedinte al Franţei, este pe jumătate român şi este vehiculat ca posibil viitor şef al guvernului, anunţă zf.ro. Tatăl său, Serge Moscovici, profesor de psihologie socială, s-a născut la Brăila într-o familie de evrei în anul 1925 şi a fost membru în ilegalitate al Partidului Comunist Român. El a fost nevoit să fugă din România în Franţa în anul 1948. Pierre Moscovici cunoaşte foarte bine România, fiind chiar raportor al Parlamentului European pentru aderarea României la Uniunea Europeană înainte de 2007. El chiar a declarat la un moment dat în Parlamentul european că se simte "pe jumătate român".

CAPITAL

Mihai Tănăsescu: Sunt bani pentru salarii. Reducerea CAS sau TVA mai aşteaptă

Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, crede că situaţia veniturilor colectate de fostul guvern în trimes­trul I permite actualului executiv să majoreze salariile bugetarilor în 2012. Şanse există şi pentru pensii, dacă se găsesc resurse. Rămâne însă puţin probabilă, anul acesta, majorarea salariului minim pe economie, iar scăderea CAS sau a TVA - imposibilă.

Noul guvern porneşte cu stânga

Pentru prima oară după opt ani, stânga revine la putere. Ponderea forţelor în cabinetul Ponta nu lasă nicio şansă pseudo-liberalilor. Deşi teoretic avem o guvernare social-liberală, practic, guvernul lui Victor Ponta respiră prin toţi porii o orientare masivă spre stânga. Atât premierul, Ponta, cât şi vicepremierul, Florin Georgescu, sunt cunoscuţi pentru aplecarea lor spre politicile de această sorginte. Ponta a "revoluţionat" TSD-ul şi, într-o măsură, ­PSD-ul în întregimea sa, iar Georgescu este un adept convins al măsurilor economice socialiste. Alături de cei doi, portofolii importante au şi alţi PSD-işti din nucleul ideologic dur. De cealaltă parte, deşi egali ca număr, miniştrii liberali sunt ori lipsiţi de anvergura necesară impunerii unei direcţii, ori departe de idealurile de dreapta ale partidului.

Sarkozy, victima cu numărul 12 a recesiunii

Criza economică a înghiţit duminică încă un lider european, pe preşedintele francez Nicolas Sarkozy, conservator, învins de socialistul Francois Hollande, remarcă EFE. Schimbarea politică din Franţa, odată cu victoria lui Hollande, presupune un salt calitativ dată fiind ponderea pe care o are această ţară în configurarea direcţiilor politice ale Uniunii Europene, prin intermediul aşa-numitei axe franco-germane. Cu Sarkozy, numărul schimbărilor care s-au produs în Europa din 2010 - an în care criza economică şi financiară a început să afecteze eurozona şi restul ţărilor din Uniunea Europeană - se ridică la 12. În aceşti doi ani, alegătorii au pedepsit partidele aflate la putere, însă în alte ţări s-a constatat o ascensiune a extremei drepte, cu atitudini naţionaliste, antieuropene, protecţioniste şi xenofobe (Belgia, Olanda şi Finlanda).

Daniel Chiţoiu: Contractele Hidroelectrica vor fi renegociate în zece zile

Contractele Hidroelectrica vor fi renegociate în termen de zece zile, urmând să fie modificate preţurile, cantităţile şi termenele prevăzute, a declarat Daniel Chiţoiu, ministrul desemnat al Economiei, după negocierile cu Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană, de la sediul Băncii Naţionale a României. Potrivit acestuia, autorităţile române şi instituţiile financiare internaţionale au agreat o nouă foaie de parcurs pentru listarea pachetelor minoritare ale companiilor de stat din energie şi pentru reintroducerea managementului privat, toate termenele stabilite anterior fiind depăşite, cu excepţia Transelectrica.

CURENTUL

Stolojan neagă declaraţiile Corinei Dumitrescu: Nu am fost la niciun stagiu de pregătire la Stanford

Ministrul desemnat al Educaţiei în guvernul Ponta, Corina Dumitrescu, a lansat ieri, într-o conferinţă de presă, câteva minciuni grosolane în încercarea de a justifica greşelile impardonabile, dar şi un fals grosolan, din CV-ul său oficial depus pe site-ul CSM. O greşeală aparent minoră, ce părea a fi de tehnoredactare, din CV-ul nominalizatei pentru funcţia de ministru al Educaţiei, se dovedeşte a fi un fals ordinar. Este vorba despre menţionarea reputatei universităţii americane Stanford, ca instituţie de învăţământ în care aceasta ar fi urmat un stagiu de formare profesională. "Noi n-am fost la niciun stagiu acolo - -a declarat Theodor Stolojan. Noi am fost invitaţi la o dezbatere, la Hoover Institut care, şi atunci, şi acum, dar foarte mult atunci studia problemele din fostele ţări socialiste. Deci nu am participat la niciun stagiu, doar la o prezentare.

PDL şi-a lansat candidaţii la locale şi a stabilit ca obiectiv revenirea la guvernare în decembrie 2012

PDL şi-a lansat ieri candidaţii pentru alegerile locale în prezenţa a peste 7000 de oameni veniţi din toată ţara pentru primul eveniment electoral al democrat-liberalilor. Reuniunea de la Sala Polivalentă a fost deschisă de europar­lamentarul Traian Ungureanu, care a prezentat conducerea partidului, "oamenii de neclintit ai PDL-ului". "Aici e forţa PDL, şi cum orice forţă adevărată schimbă lucrurile, trebuie să schimbam şi noi tiparul. De obicei, sala aplaudă scena. De data aceasta, scena trebuie să aplaude sala", a mai spus acesta. Senatorul Vasile Blaga, coordonatorul campaniei electorale a PDL la alegerile locale, a declarat, ieri , că PDL va câştiga alegerile din 10 iunie întrucât are "oameni gospodari şi echipă" şi le-a cerut colegilor săi să dea dovadă în campanie că sunt "pedelişti".

CURIERUL NATIONAL

Leul, la răscrucea anului electoral

Analiştii financiari Călin Rechea şi Florin Cîţu spun că moneda naţională se îndreaptă către nivelul de cinci lei pentru un euro. Mişcarea multianuală de depreciere este determinată de faptul că avem o economie slabă şi nu sunt elemente de ordin fundamental care să se interpună în calea acestui proces. Riscurile suplimentare sunt aduse de posibilitatea măririi deficitelor, după pomparea de bani în anul electoral. Săptămâna trecută, leul a atins un nou minim în raport cu moneda europeană, fixingul BNR de miercuri indicând un nivel de 4,4168 lei pentru un euro. Mişcarea a fost precipitată de necunoscutele din mediul politic şi nu este exclus ca perechea valutară să se stabilizeze pe termen scurt sau chiar să asistăm la o apreciere uşoară a leului, spun specialiştii contactaţi de Curierul Naţional.

Irigaţiile, soluţia pentru producţii stabile

Olteanu, UNPCPR: Refacerea sistemului de irigat este importantă pentru crearea unui areal de producţii stabile în cultura vegetală şi în legumicultură, o măsură benefică pentru siguranţa alimentară. "Se resimte lipsa unui sistem de colectare şi aprovizionare a pieţelor cu legume şi fructe". Guvernul USL vrea să accelereze comasarea terenurilor agricole, să refacă infrastructura de irigaţii folosind fonduri UE, să asigure accesul fermierilor la apă pentru irigaţii prin facilitarea cumpărării energiei la cost de producător şi să înfiinţeze centre de colectare pentru legume-fructe.

UE ar trebui să decidă în privinţa exploatării gazelor de şist

Guvernul Ponta vrea să instituie un moratoriu până la finalizarea studiilor ce se află în derulare la nivel european privind impactul asupra mediului. 96 la sută dintre locuitorii oraşului Bârlad nu sunt de acord cu exploatarea gazelor de şist. Premierul demis, Mihai Ungureanu, declara recent că perimetrul Bârlad a fost concesionat în 2004, către o firmă de la care Chevron a preluat ulterior aceste drepturi. Programul de guvernare al viitorului guvern conţine o prevedere potrivit căreia exploatarea gazelor de şist pe teritoriul României va putea fi posibilă doar după finalizarea studiilor efectuate în acest sens de oficialii europeni. Mihai Răzvan Ungureanu, afirma că perimetrul Bârlad a fost concesionat pe finalul mandatului guvernului Năstase, fără consultare cu locuitorii oraşului, către o firmă de la care Chevron a preluat ulterior concesiunea, iar acordul cu grupul american a fost semnat de fostul şef PSD al ANRM.

China, văzută altfel

Managerul britanic de fond Hugh Hendry spune că în următorul val de criză economia Chinei va fi mai afectată decât statele dezvoltate. Balonul imobiliar şi dezechilibrele acumulate fac vulnerabilă o economie dependentă de exporturi. "Considerăm că SUA nu vor ceda Chinei supremaţia economică globală". Dacă majoritatea investitorilor din pieţele financiare internaţionale mizează pe creşterea în continuare a economiei Chinei şi pe o preluare a ştafetei de primă putere economică a acestei ţări de la SUA, Hugh Hendry, manager la fondul de hedging Eclectica, face opinie separată. El crede că în economia chineză s-au acumulat dezechilibre importante, iar următorul val de criză va afecta această ţară chiar mai mult decât statele dezvoltate.

EVENIMENTUL ZILEI

EVZ lansează primul ziar de Facebook din România | VIDEO

EVZ revendică poziţionarea de "Primul ziar de Facebook din România" prin lansarea unei aplicaţii care să permită utilizatorilor reţelei să citească conţinutul siteului pe mediul lor preferat. Ziarul "Evenimentului zilei" de pe Facebook, lansat astăzi, în colaboarea cu Agenţia de social media Republika Interactive, cuprinde ştiri de ultimă oră, o secţiune personalizată de materiale, una dedicată articolelor exclusive pentru Facebook, precum şi Topul articolelor din ziua respectivă.

Noul guvern măreşte salariile cu doar 8%

Preşedintele Traian Băsescu susţine însă că reîntregirea lor este posibilă. Vechiul executiv crease condiţiile pentru o majorare de 16 procente. Mult discutata reîntregire a salariilor nu se mai face de la 1 iunie, deşi toată lumea se aştepta deja la asta. Prezentat ca o victorie de echipa PSD, acceptul FMI de majorare cu 8% a salariilor lasă în urmă o promisiune neonorată. Întregirea presupune ajungerea la 100%, în timp ce această măsură nu duce salariile decât la 93,15% din valoarea iniţială. Mai mult, anunţul nu dă de înţeles că ar mai avea loc vreo majorare ulterioară. "S-au găsit soluţii pentru rezolvarea celor două probleme asumate de USL şi anume problema salariaţilor bugetari şi a pensionarilor", a spus ministrul desemnat al Finanţelor, Florin Georgescu.

Romtelecom nu dă decât 2 milioane de euro pe Antene

Intact face presiuni pentru încheierea unui acord cu Romtelecom, ceea ce le-ar aduce Antenelor numeroşi noi telespectatori. Romtelecom propune pachete separate. Potrivit unor surse din piaţa media, negocierile dintre Romtelecom şi trustul Intact sunt departe de a se fi încheiat. Intact face presiuni pentru semnarea cât mai rapidă a contractului. Acesta va fi însă mult mai ieftin pentru Romtelecom, care refuză să dea mai mult de două milioane de euro. Comparativ, preţul cerut de Antene de la RCS&RDS era de şapte milioane de euro. Mai mult, Romtelecom e gata să ofere pachete separate, unul fiind compus din Antena 1 şi Antena 3, iar celălalt conţinând Euforia TV, Antena 2 şi GSP TV.

JURNALUL NATIONAL

Sarkozy a pierdut Preşedinţia cu 49,2%.Prima sa declaraţie: "scorul este onorabil, trebuie să câştigăm legislativele"

Nicolas Sarkozy este primul preşedinte care ratează al doilea mandat prezidenţial, de la Valery Giscard d'Estaing, în 1981. Socialistul Francois Hollande a fost ales duminică preşedinte al Republicii Franceze, obţinând între 51,9 şi 52% dintre voturi la cel de-al doilea tur de scrutin al prezidenţialelor, în faţa contracandidatului său Nicolas Sarkozy, preşedintele în exerciţiu al Franţei şi candidat pentru un al doilea mandat prezidenţial, care a obţinut 49% dintre voturi, relatează AFP, care citează sondajele realizate de cele patru institute de sondare a opiniei publice. Nicolas Sarkozy a recunoscut înfrângerea, la limită, în scrutinul prezidenţial, spunându-le liderilor partidului UMP că trebuie să fie uniţi şi să câştige alegerile parlamentare din iunie, relatează AFP.

Ilie Şerbănescu: Nu sunt bani pentru reîntregirea salariilor, dar se pot lua din altă parte

Analistul economic Ilie Şerbănescu susţine că salariile bugetarilor vor fi reîntregite, deşi nu există bani la buget pentru acest lucru, iar sursele trebuie căutate în altă parte. "În mod cert, se dau aceşti bani (pentru reîntregirea salariilor, n.r.). I-ar fi dat şi cei care erau, şi le vor da şi cei care sunt acum pentru că nu se poate altfel, după atâta amar şi atâta tensiune care a creat acest lucru. După părerea mea, şi dacă le dăm, şi dacă nu le dăm, nu se rezolvă mare lucru. Este doar o chestiune de lege: s-au luat ilegal şi se dau acum înapoi. Să nu creadă cineva că dacă primim salariile alea, se deschide o nouă eră în care va fi frumos şi bine. Trebuie să fim realişti: banii aceia trebuie daţi înapoi, de fapt să se reîntregească nivelul din 2010.

Gabriel Resources: Proiectul Roşia Montană valorează 30 de miliarde de dolari la preţurile actuale ale aurului şi argintului

Proiectul Roşia Montană ar putea valora peste 30 miliarde dolari la preţurile actuale ale aurului şi argintului, comparativ cu estimarea de 7,5 miliarde dolari dinr-un studiu publicat în 2007, a declarat Jonathan Henry, directorul executiv al Gabriel Resources într-un interviu pentru Reuters. Preţul unciei de aur piaţa spot la nivel mondial este de aproximativ 1.600 de dolari, iar argintul la aproape 30 de dolari pe uncie. Gabriel Resources utilizează uncia Troy, echivalentul a 31,1 grame. Proiectul minier Roşia Montană este dezvoltat de Roşia Montantă Gold Corporation (RMGC), al cărei acţionar principal este Gabriel Resources.

NATIONAL

De ce s-a dus Basescu la "Batranul" din Padurea Baneasa

Pe scena politica romaneasca, lucrurile se schimba cu o repeziciune uluitoare. Se fac si se desfac aliante, se trece cu o lejeritate demna de o cauza mai buna dintr-o barca doctrinara in alta, iar opinia publica ar baga mana in foc ca Serviciile nu sunt deloc straine de toata aceasta bulibaseala. Dupa cum sustin sursele noastre, in cel mai mare secret, chiar si fara obligatoriile masini de escorta si insotit doar de doi dintre cei mai de incredere sepepisti ai sai, Traian Basescu s-a vazut cu George Maior. Ce-i drept, o astfel de intalnire este absolut normala intre doi demnitari aflati la un asemenea nivel in conducerea tarii, numai ca intrevederea aceasta a avut loc in biroul sefului principalului serviciu de informatii al tarii, aflat intr-o cladire a SRI, camuflata in Padurea Baneasa.

Nastase pune la indoiala investirea Guvernului Ponta

Presedintele CN al PSD, Adrian Nastase, vede tradatori in toate partile, social-democratul considerand ca echipa guvernamentala a lui Victor Ponta este victima unei "strategii negative". Adrian Nastase sustine ca atacurile la adresa ministrilor desemnati fac parte dintr-un scenariu menit sa afecteze imaginea noului cabinet. "Am impresia ca intram intr-un joc, intr-o strategie, si e un lucru care nu-mi place . Mi se pare ca trebuie sa vedem cum stau lucrurile si atunci sa ne pronuntam. Faptul ca, asa, intr-un sistem perlat, au venit atacurile concentrate pe o persoana, pe urma pe alta, da sentimentul unei strategii negative", a afirmat presedintele CN al PSD.

Oltchim, privatizata in toamna, Cupru Min, vanduta in reluare

Autoritatile romane si reprezentantii FMI au decis in weekend sa reia licitatia pentru vanzarea Cupru Min si sa privatizeze Oltchim in septembrie. Ministrul desemnat al Economiei, Daniel Chitoiu, a precizat ca, in cazul Cupru Min, intai se va obtine avizul de mediu, apoi compania va fi reevaluata si abia dupa aceste demersuri va fi reluata licitatia de privatizare. "Pentru Oltchim mi-am asumat pana in iunie management privat, iar la sfarsitul lui septembrie- privatizarea", a mentionat Chitoiu. La randul sau, ministrul desemnat al Finantelor, Florin Georgescu, a precizat ca Guvernul va respecta toate prevederile privind privatizarea care vor fi convenite la negocierile cu delegatia FMI. Acordul anterior cu Fondul prevedea vanzarea integrala pana la finele lunii aprilie a companiilor Oltchim si Cupru Min.

"Moartea" a jucat sah cu Bashar al-Assad

Intocmai ca in filmul "Al saptelea sigiliu", de Ingmar Bergman, presedintele sirian Bashar al Assad s-a intalnit cu "Moartea", cu care a jucat o partida de sah. "Moartea" e porecla lui Kirsan Iliumjinov, presedintele Federatiei Internationale de Sah, excentricul ozenist rus care a mai jucat sah si cu Saddam Hussein si Muammar Gaddafi si toata lumea stie ca s-au dus de pe lumea asta. Si Bashar stia cum s-au dus, mai ales ca pe Gaddafi l-a vizitat chiar cu putin timp inainte de a-si parasi palatele, cautand refugiu in desert. Acuzat de toata lumea "buna" ca a ucis peste 9000 de cetateni, cu observatorii ONU pe cap, Bashar a gasit vreo trei ore sa-l primeasca pe Iliumjinov. Cine stie ce mesaj de la Putin i-o fi adus!

PUTEREA

Cadou de 5 miliarde de euro pentru "regii microbuzelor"

Pe ultima sută de metri, Guvernul Ungureanu a adoptat un act normativ în favoarea "regilor microbuzelor", apropiaţi UNPR, care transportă călători în Bucureşti şi în apropierea Capitalei. Comisia de Dialog Social din Ministerul Transporturilor a avizat pe şest Normele privind condiţiile de efectuare a serviciilor de transport public de persoane cu autobuzele în zona metropolitană Bucureşti, iar printre condiţiile de atribuire a licenţelor s-a strecurat, ca şi criteriu, "vechimea operatorului de transport public local pe traseele din zona metropolitană a Capitalei". Prin introducerea acestui criteriu, Ministerul Transporturilor îngrădeşte libera concurenţă privind derularea unor evaluări corecte a serviciului de transport public. Miza licenţelor de traseu este o piaţă de peste 5 miliarde de euro anual, bani negri obţinuţi din neeliberarea biletelor pentru călătoriile maxi-taxi.

Preţul alimentelor de la producător până la supermarket aproape se dublează

Preţul alimentelor de la producător până la supermarket aproape se dublează, iar scumpirile apar pe lanţul de aprovizionare, a declarat ministrul demis al agriculturii, Stelian Fuia. "Modul de producţie în sectorul de legume-fructe este unul primar. Fiecare produce legume pe o suprafaţă mică. Nici un supermarket şi nici cei care fac export nu vor veni să cumpere cu sacoşa de la fiecare. Şi fermierii trebuie să înţeleagă că unul dintre principalii piloni ai modernizării agriculturii în România îl constituie asocierea", a spus Fuia la PRO TV. Mircea Croitoru, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Legume şi Fructe Matca, prezent în emisiune, a afirmat că supermarketul, şi nu producătorul, este cel care fixează preţul produsului alimentar.

Turbinele eoliene, suspectate de creşterea temperaturii

Turbinele eoliene pot mări temperaturile dintr-o anumită zonă de zece ori mai rapid decât se întâmplă în mod natural, arată un nou studiu. Temperatura aerului din jurul a patru dintre cele mai importante parcuri eoliene a crescut cu până la 0,72 grade Celsius în zece ani, scrie "Daily Mail", citat de Mediafax. În contrast, temperatura medie de pe Pământ a crescut cu 0,8 grade Celsius din 1900 încoace. Astfel, cu cât vor fi construite mai multe ferme eoliene, cu atât impactul creşterii temperaturii va fi mai mare pe termen lung asupra faunei şi condiţiilor meteorologice din zonele respective. Experţii se tem chiar că parcurile eoliene mari ar putea modifica vânturile şi precipitaţiile.

ROMANIA LIBERA

Motivul real pentru care Victor Ponta a renunţat la nominalizarea Corinei Dumitrescu ca ministru al Educaţiei

Premierul desemnat Victor Ponta a renunţat la serviciile Corinei Dumitrescu ca ministru al Educaţiei deoarece a vrut să evite ca presă să-i asocieze numele cu profesorul american de origine română Robert Deutsch, care a apărat-o pe fostul ministru desemnat în scandalul falsificării biografiei academice. Profesorul a fost implicat în scandalul Megapower, anchetat în urmă cu 12 ani de către procurorul Victor Ponta, care nu a găsit probe împotriva lui Deutsch şi nici n-a fost capabil să identifice unde au ajuns banii, pentru ca apoi să poată recupera prejudiciul suferit de statul român de 12 milioane de dolari.

Ce a mai rămas În programul Ponta din promisiunile USL

Din strategia noului Executiv lipsesc cu desăvârşire obiective precum reducerea CAS sau a TVA la anumite produse de bază. În schimb, se vor continua programe desfăşurate de guvernele PDL, inclusiv "PNDI-ul lui Udrea", despre care liderii USL spuneau că are rolul să hrănească clientela politică. În programul de guvernare depus joi seară la Parlament, împreună cu lista miniştrilor propuşi, nu găsim nici un cuvânt despre priorităţile USL enunţate cu atâta pompă înainte de instalarea la putere: majorarea "din prima zi" a salariului minim pe economie, reducerea CAS, crearea a un milion de locuri de muncă, acordarea unui card de credit pentru IMM-uri, etc.

Vladimir Putin se întoarce slăbit la Kremlin

Începutul noului său mandat prezidenţial îl găseşte pe Putin într-o situaţie dificilă: în timp ce elitele economice şi politice cer continuitate, populaţia cere reforme - iar amploarea protestelor le face pe acestea greu de ignorat. Bărbatul care va intra astăzi printre uşile aurite ale Kremlinului în sala de tron a ţarilor Rusiei pentru a-şi începe al treilea mandat prezidenţial va fi, după cum consideră cotidianul american The Washington Post, "un autocrat periculos de slăbit". Însă nu preşedintele este cel schimbat, ci Rusia: dacă în 2008, când Putin părăsea Kremlinul pentru a deveni premier, ţara era cuprinsă de optimism şi înregistra o creştere economică stabilă, astăzi situaţia este cu totul alta. Optimismul populaţiei s-a transformat în pesimism, iar încrederea în clasa politică aflată la conducere a scăzut semnificativ după ce Putin şi-a anunţat, la finele anului trecut, revenirea la putere printr-o rocadă puţin democratică cu Dmitri Medvedev.

ZIARUL FINANCIAR

Pentru Isărescu reîntregirea salariilor este mai importantă decât scăderea dobânzilor la lei pentru că este singura sursă de creştere economică

Banca Naţională a pus stop unui ciclu de cinci luni de scăderi consecutive ale ratei dobânzii de referinţă la lei care s-a oprit la 5,25% pe an. Iar Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a declarat că nu se pot pronunţa nici el, nici consiliul de administraţie când se va relua acest proces de scădere a dobânzii. Dobânda de 5,25%, nivel care a fost stabilit în şedinţa de la începutul lunii aprilie, este un minim istoric pentru perioada de după Revoluţie. La fel ca inflaţia care a coborât sub 3% pe an. Ceea ce nu a spus Mugur Isărescu este că dobânda BNR şi mai mult scăderea acesteia nu ajută economia şi nici nu au vreo influenţă în creşterea economică. A ajutat doar Ministerul Finanţelor să se împrumute mai ieftin şi să scadă costurile de finanţare a deficitului.

FMI şi-a dat acordul pentru reîntregirea salariilor. 400 mil. euro în plus la salarii şi pensii. Preţul, un deficit de 2,2%

Majorarea salariilor bugetarilor urcă ţinta de deficit la 2,2% din PIB. Banii se pot duce în consum, economisire sau pe ratele restante. Reîntregirea în trepte a salariilor buge­tarilor şi restituirea con­tribuţiilor de sănătate pentru pensionari ar avea un im­pact negativ de circa 1,7 mld. lei asupra bugetului (circa 400 mil. euro), defi­citul bugetar urmând să crească de la 1,9% din PIB la 2,2% din PIB. FMI şi Comisia Europeană au acceptat, după două zile de negocieri maraton des­făşurate la BNR cu Florin Georgescu, mi­nistrul desemnat al finanţelor, şi cu alţi mi­niş­tri din cabinetul Ponta, majo­rarea salariilor bugetarilor, într-o primă fază cu 8%, din luna iunie, precum şi restituirea contribuţiilor de să­nătate colectate ilegal de la pensionari. Mă­su­rile ar urma să fie incluse într-o ordonanţă de urgenţă care va fi emisă până la 25 mai.

Două emisiuni de titluri de stat în valoare cumulată de 2 miliarde lei intră luni la cota BVB

Două emisiuni de titluri de stat cu maturităţi de patru şi, respectiv, cinci ani, în valoare cumulată de 2,125 miliarde lei, vor intra luni la cota Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Obligaţiunile au fost emise în aprilie de Ministerul Finanţelor Publice. Cea mai mare emisiune, de 1,5 miliarde lei, a fost lansată de Finanţe în 9 aprilie şi cuprinde titluri cu scadenţă la patru ani. Obligaţiunile au un cupon de 5,75%. Emisiunea cu maturitate la cinci ani are o valoare de 625 milioane lei şi a fost vândută de MFP la 23 aprilie. Cuponul este de 5,9%. În prezent, la BVB sunt listate 24 de emisiuni de obligaţiuni în valoare cumulată de 24,189 miliarde lei (5,492 miliarde euro).

Bursa a înregistrat cea mai mare lichiditate din ultimele 14 luni datorită unui deal cu titluri FP

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,71%, într-o piaţă liniştită şi în care un deal cu 2,59% din acţiunile Fondului Proprietatea (FP) de 199,4 milioane lei (45,2 milioane euro) a propulsat lichiditatea la cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni. Cei mai mulţi investitori au continuat să adopte poziţii de aşteptare şi vineri, astfel că volumele de acţiuni transferate pe piaţa principală au fost reduse şi au însumat 11,2 milioane lei (2,5 milioane euro). Un deal cu 2,59% din acţiunile Fondului Proprietatea, pentru 199,4 milioane lei (45,2 milioane euro), a dus lichiditatea totală la 210,6 milioane lei (47,8 milioane euro). Un rulaj mai mare a fost înregistrat la 23 februarie 2011, când BERD a vândut aproape 5% din acţiunile BRD, pentru 454,7 milioane lei (107,3 milioane euro). Atunci, lichiditatea bursei a fost de 489,7 milioane lei (115,8 milioane euro).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb