REVISTA PRESEI 07.08.2013

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 7 august 2013

ADEVARUL

Guvernul Statelor Unite dă în judecată Bank of America

Guvernul Statelor Unite a depus două plângeri împotriva Bank of America marţi, care sunt legate de fraude care ţin de vânzarea în valoare totală de 850 de milioane de dolari a titlurilor cu valoare ipotecară, informează AFP. Departamentul de Justiţie şi comisia de Schimb şi Valori Mobiliare au depus, în paralel, plângeri în statul Carolina de Nord. Procurorul General, Eric Holder a declarat că guvernul "vrea dreptate pentru cei care au căzut victime" ale băncii. Bank of America a negat acuzaţiile, susţinând că "ipotecile incriminate au fost de bună calitate şi vândute investitorilor sofisticaţi care au avut acces la toate datele" şi vor demonstra acest lucru, informează AFP. Banca este acuzată că nu a prezentat "riscurile asociate cu aceste produse" şi "interpretarea greşită a creditelor ipotecare". În plângerea Departamentului de Justiţie, guvernul a susţinut că Bank of America "a indus în eroare cu bună ştiinţă şi intenţionat investitorii cu privire la calitatea şi siguranţa investiţiilor lor".

Ideea că Băsescu poate deveni preşedintele Moldovei îi sperie pe ruşi

Intenţia anunţată public de a obţine cetăţenia Republicii Moldova, după încheierea mandatului de preşedinte al României, de către Traian Băsescu a isterizat mass-media moscovite. Presa rusă, dar şi cea de la Chişinău şi Tiraspol oferă astăzi spaţii largi comentariilor despre simpatia preşedintelui român faţă de basarabeni. Publicaţia moscovită "Nezavisimaia Gazeta" scrie că Traian Băsescu a solicitat reducerea taxelor consulare pentru cetăţenii moldoveni, pregătindu-şi astfel terenul pentru începerea unei cariere politice în Republica Moldova, după încheierea mandatului de preşedinte al României. Totul a pornit de la declaraţiile unioniste făcute de Traian Băsescu în timpul recentei sale vizite la Chişinău, unde a fost întâmpinat cu căldură. Şeful statului român a spus că este decis "categoric" să ceară cetăţenia Republicii Moldova, menţionând că şi-ar dori ca românii să trăiască într-o singură ţară.

Balta Văcăreşti. Cum a luat naştere un colţ de rai în centrul Capitalei din inepţie comunistă şi negljenţa autorităţilor

Natura a renăscut din propria ei cenuşă, de culoare cenuşie. Beton-cenuşie. Unii o numesc Delta Văcăreşti, alţii o condamnă groapă, câţiva o consideră în mod clandestin casă, iar pentru mai mulţi a fost, în copilărie, acasă. "Adevărul" vă prezintă fabuloasa poveste a unei oaze de 190 de hectare care a nutrit "indolenţa" de a-şi face loc chiar în buricul Bucureştiului. Câteva asociaţii non-guvernamentale de mediu şi o revistă de profil au descoperit şi au mediatizat, în urmă cu un an, ceea ce pare a fi o dovadă vie că natura, în final, învinge. Dovada, sub forma unui teren de peste 180 de hectare de spaţiu verde pe alocuri mlăştinos şi cu circa 80 de hectare de luciu de apă, ar fi chiar un adevărat centru de biodiversitate unde s-ar putea dezvolta un parc natural. De altfel, la începutul lunii iunie, Academia Română, în urma unui studiu propriu, a decis că este recomandat ca locul să devină protejat de lege şi a dat aviz favorabil pentru ca zona Văcăreşti din Capitală să devină parc natural.

Crin Antonescu: "Băsescu speră ca privatizarea CFR Marfă să eşueze, stă la pândă"

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a comentat marţi, la Realitatea TV, poziţia preşedintelui Traian Băsescu referitoare la privatizarea CFR Marfă, subliniind că, în opinia sa, şeful statului speră ca privatizarea să eşueze. Într-o intervenţie telefonică, Antonescu şi-a exprimat nemulţumirea cu privire la declaraţiile făcute de şeful statului al căror scop, potrivit acestuia, este câştigarea de capital electoral. De asemenea, liderul liberalilor este convins că propunerea formaţiunii sale pentru Ministerul Transporturilor, respectiv Ovidiu Silaghi, va fi în cele din urmă acceptată de Traian Băsescu.

Ce avere are "şeful banilor". Isărescu şi-a luat apartament în Bucureşti ca să nu mai rămână înzăpezit în drum spre casa din Snagov

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale, şi-a cumpărat anul trecut un apartament de 300.000 de euro, mai deţine două case la Snagov şi în Vâlcea, iar în conturi a strâns peste 150.000 de euro. Este vorba de un apartament de 127 de metri pătraţi, cu living, două dormitoare, două terase şi două locuri de parcare, situat în zona Arcului de Triumf, în complexul rezidenţial Alia. Pentru a achiziţiona locuinţa, guvernatorul a plătit un avans de 50%, adică aproape 700.000 de lei (150.000 de euro) şi a contractat de la UniCredit Ţiriac Bank un credit de 700.000 de lei. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, spune că Mugur Isărescu a procedat exact aşa cum le recomandă şi românilor: a dat un avans mare şi a contractat un credit în lei. Împrumutul a fost contractat pe o perioadă de doi ani, adică ajunge la scadenţă în 2014, din care a mai rămas de rambursat 421.319 lei. Rata lunară pe care guvernatorul Isărescu o are de plătit băncii depăşeşte 30.000 de lei.

Macovei a bătut palma cu "Buldogul"

Democrat-liberalii şi-au stabilit lista cu candidaţi eligibili pentru alegerile europarlamentare din primăvara anului viitor, chiar dacă Vasile Blaga a anunţat, precaut, că decizia finală va fi luată abia în toamnă. "Avem, deocamdată, înregistrate cereri la organizaţii. Ele vor fi analizate pe parcursul toamnei şi, ţinând cont şi de implicarea fiecăruia în activitatea partidului, vom stabili forma finală a listelor", a declarat liderul PDL. Marea surpriză a democrat-liberalilor este candidatura Monicăi Macovei. Deşi a fost în conflict deschis cu Vasile Blaga şi a susţinut-o pe Elena Udrea pentru şefia partidului, Macovei a bătut palma cu "Buldogul" şi va primi al treilea loc pe listele PDL pentru europarlamentare, poziţie ce îi asigură un nou mandat la Bruxelles.

Traian Băsescu, săracul Europei

Preşedintele României, Traian Băsescu, este cel mai prost plătit şef de stat din fostele ţări comuniste ale Uniunii Europene, în timp ce slovacul Ivan Gasparovici are cel mai consistent venit. Informaţia a fost publicată de site-ul Forsal.pl, care a remarcat şi un titlu al publicaţiei slovace Noviny: "Bogatul Gasparovici, săracul Băsescu". Astfel, se arată în material, preşedintele Slovaciei are un salariu lunar de 7.840 de euro, de şase ori mai mare decât al lui Traian Băsescu, de trei ori mai mare decât al preşedintelui bulgar Rosen Plevneliev şi de peste două ori mai mare decât al preşedintelui polonez Bronislaw Komorowski. El este, potrivit jurnaliştilor de la noviny.sk, cel mai bine plătit dintre liderii celor zece state postcomuniste. "Preşedintele României, Traian Băsescu, dar şi colegul său din Bulgaria, Rosen Plevneliev şi Bronislaw Komorowski se pot simţi ca nişte rude sărace" ale preşedintelui slovac, se mai arată în material. Mass-media slovace mai precizează că salariul lui Gasparovici este de 14 ori mai mare decât salariul mediu pe economie din ţara sa.

CURENTUL

Era ticăloşilor: Torţionarul Vişinescu - unealta lui Fenechiu în războiul cu Băsescu

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a aruncat, de curând o veritabilă "bombă cu explozie întârziată": în ultimele zile ale lunii iulie a anunţat că solicită Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti începerea urmării penale a locotenent-colonelului (r) Alexandru Vişinescu, un torţionar cumplit, fost comandant al puşcăriei comuniste de la Râmnicu Sărat. Mai mult decât atât, tot atunci s-a mai anunţat şi existenţa unei liste cu alţi 35 de torţionari care vor fi, şi ei, deferiţi justiţiei. Iniţial, demersul IICCMR părea a fi un act real de dreptate istorică, o reparaţie morală pe care foştii deţinuţi politici îl aşteaptă, cu demnitate, de peste două decenii. Din păcate, în zilele care au urmat, a devenit din ce în ce mai clar că această pretinsă lor tentativă de declanşare a unui nou "Proces al comunismului" este încă o minciună propagandistică.

Adrian Severin, aproape de judecată pentru "consultanţa" dată la Bruxelles

Europarlamentarul Adrian Severin consideră că procurorii DNA nu deţin probe care să dovedească primirea unor sume de bani în schimbul propunerii unui amendament la Parlamentul European, iar toate acuzaţiile de corupţie lansate la adresa lui provin de la anumite "grupuri de interese". Pentru Severin, ieri a fost prima zi în care a studiat materialul de urmărire penală întocmit de procurorii DNA, urmând să revină până când va termina de citit tot dosarul. Doar aşa europarlamentarul va putea fi trimis în judecată, sub acuzaţiile de luare de mită, trafic de influenţă, şi folosirea unor declaraţii false sau inexacte în urma cărora bugetul Parlamentului European a fost prejudiciat cu suma de 436.663 euro.

CURIERUL NATIONAL

Cum ar trebui legiferat falimentul personal

Dificultăţile financiare întâmpinate de persoanele fizice ar putea fi depăşite cu ajutorul procedurilor de insolvenţă, specialiştii în domeniu susţinând că etapele de parcurs ar putea fi asemănătoare celor aplicate deja în cazul firmelor, excepţie făcând durata falimentului, care poate fi cuprinsă între şase luni şi un an.Propunerile practicienilor în insolvenţă privind insolvenţa persoanelor fizice au fost remise la cererea Curierului Naţional în contextul în care oficiali din Ministerul Justiţiei au afirmat recent că proiectul Codului Insolvenţei, care ar putea fi definitivat în septembrie, nu va conţine şi prevederi referitoare la insolvenţa persoanelor fizice, acestea urmând să fie reglementate separat şi, ulterior, introduse în Codul Insolvenţei. Cu acordul părţilor se pot continua contractele de credit, împrumut, leasing, închirieri pe termen lung. Persoanele fizice ar putea ieşi din faliment în mai puţin de un an, cu ajutorul unui administrator judiciar.

Severin a aflat oficial ce acuzaţii i se aduc în dosarul de corupţie

Europarlamentarul Adrian Severin s-a prezentat, ieri, la sediul DNA pentru a lua la cunoştinţă actele de urmărire penală în dosarul în care este acuzat pentru infracţiunile de luare de mită şi trafic de influenţă, potrivit Mediafax. La intrarea în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Adrian Severin a declarat că nu are mari speranţe în acest dosar şi că ar fi vorba despre o înscenare, motivată de faptul că el reprezintă un pion important în politica externă. Europarlamentarul este acuzat de procurorii anticorupţie de săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, trafic de influenţă şi folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea.

Franţa contra Mercedes

5 000 de automobile Mercedes, unele deja vândute, sunt oprite de la înmatriculare în Franţa pe motiv că nu respectă normele europene privind sistemul aerului condiţionat. Analişti francezi şi germani se tem că in spatele "istoriei" gazului pentru climatizare neconform cu directiva UE se profilează un conflict fără precedent între Berlin şi Paris. Vânzările unor modele de automobile Mercedes în Franţa risca să fie blocate până la finele acestui an, cu consecinţe economice negative inclusiv pentru distribuitorii francezi. La mijlocul lunii iunie, ne amintim, Franţa a interzis constructorului german Mercedes să înmatriculeze pe teritoriul ei trei noi modele de automobile (A , B şi CLA) ce nu sunt conforme cu reglementările europene în materie de climatizare.

Pe cine ajută şi în cine loveşte politica BNR

Banca Naţională a României a reluat la începutul lunii trecute ciclul de relaxare a politicii monetare întrerupt în primăvara lui 2012, operând în două şedinţe consecutive ale Consiliului de Administraţie tăieri ale dobânzii-cheie care a ajuns la 4,5%, de la nivelul de 5,25% la care s-a situat pentru mai bine de un an de zile. Specialiştii contactaţi de Curierul Naţional au afirmat că deciziile ar urma să se răsfrângă pozitiv pentru statul român prin reducerea costurilor de finanţare ale acestuia, însă măsura în care dobânzile mai mici vor impulsiona economia reală reprezintă o necunoscută având în vedere că slăbiciunea cererii interne are cauze structurale. Tăierea dobânzilor poate avea efecte perverse şi prin menţinerea randamentelor într-un teritoriu negativ în termeni reali, lovindu-i pe cei care economisesc, atrag atenţia specialiştii intervievaţi de noi. "Este un program de represiune financiară impus de BNR", afirmă analistul financiar Călin Rechea.

Patriciu, audiat de poliţişti într-un dosar privind fapte de evaziune fiscală

Omul de afaceri Dinu Patriciu a fost ieri audiat de poliţiştii de la Investigarea Fraudelor Sector 2, într-un dosar care vizează presupuse fapte de evaziune fiscală, potrivit unor surse din Poliţie, citate de Mediafax. La ieşirea din sediul Poliţiei Sectorului 2, unde a fost audiat în legătură cu o plângere depusă pe numele său pentru o presupusă evaziune fiscală, acesta a spus că le-a dat poliţiştilor amănunte legate de Adevărul Holding, precizând că în acest dosar se consideră "parte vătămată". El a precizat că pregăteşte să depună, la rândul său, o plângere. "Pregătesc o plângere pe care urmează să o depun. Nu obişnuiesc să spun lucruri nejustificate decât atunci când am probe", a declarat Dinu Patriciu.

Sindicatele din energie protestează la sediul Guvernului

Sindicatele din electricitate protestează, miercuri şi joi, la sediul Guvernului, cerând aprobarea strategiei energetice şi redresarea economică a societăţilor de servicii energetice Moldova, Banat, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia Sud. Pe lângă aceste solicitări, sindicaliştii din Federaţia Naţională a Sindicatelor din Electricitate "Univers" cer ca noua strategie energetică a României să conducă la dezvoltarea şi modernizarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice pentru creşterea calităţii serviciului public pentru toţi consumatorii de energie electrică. Într-un memoriu transmis Guvernului, sindicaliştii au atras atenţia asupra faptului că societăţile de servicii energetice Moldova, Banat, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia Sud sunt într-o situaţie dezastruoasă din punct de vedere financiar, iar acest lucru a dus la neplata drepturilor salariale din contractul colectiv de muncă aplicabil.

EVENIMENTUL ZILEI

"Evenimentul zilei", singurul ziar care creşte

Pe un fond general de scădere a audienţei presei scrise, inclusiv în sectorul tabloidelor, EVZ este singurul cotidian central care înregistrează o creştere. Potrivit ultimelor cifre furnizate de Studiul Naţional de Audienţă, numărul cititorilor Evenimentului zilei a crescut de la 162.000 pe ediţie, în perioada iulie 2011 - februarie 2013, la 164.000 în septembrie 2011 - iunie 2013. Creşterea confirmă trendul pozitiv al EVZ, în comparaţie cu toate celelalte cotidiane centrale, care au înregistrat, fără excepţie, scăderi. Presa tabloidă continuă să deţină, însă, superioritatea. Pe locul 1 se află Click!, cu 631.000 de cititori/ ediţie, în scădere cu 33.000, urmat de Libertatea, cu 490.000 de cititori, în scădere cu 20.000. Urmează cele două ziare de sport, apoi calupul ziarelor "quality": Jurnalul Naţional, Adevărul, Evenimentul zilei. Top 3 al scăderilor de audienţă arată astfel: 1. Adevărul - 10.000; 2. Jurnalul Naţional - 5.000; 3. Ziarul financiar - 4.000 de cititori.

Din lipsa banilor, americanii îşi închid tribunalele

În micul orăşel californian Coalinga încă se mai poate vedea clădirea tribunalului care servea drept Curte Superioară pentru ţinutul Fresno. Gardianul Darren Belvins este însă singurul care îi mai traversează culoarele. Acum, pentru cazurile mici şi aranjamentele penale, toată lumea - inclusiv poliţiştii - trebuie să se deplaseze în Fresno, la o oră distanţă. Anul trecut, cheltuielile de deplasare ale departamentului de poliţie din Coalinga au fost de circa 25.000 de dolari. Acest oraş sintetizează foarte bine fenomenul dispariţiei tribunalelor americane - o situaţie care se întâlneşte la nivel naţional, pe măsură ce tribunalele restrâng numărul de ore lucrătoare şi îşi închid uşile pentru a economisi bani. Statul California este în proces de închidere a 77 de tribunale. Multe dintre instanţe au instituit programe reduse de lucru la ghişeele de serviciu cu publicul.

UN SECTOR ÎN ŞANTIER. Bătaia de joc din Drumul Taberei. Primarul ascunde facturile pentru Parcul Moghioroş

Locuitorii din sectorul 6 al Capitalei cred că se alege praful de cel mai mare parc al lor şi-l arată cu degetul pe primarul Rareş Mănescu. Edilul e ocupat cu facturile pe care le ţine ascunse. Edilul sectorului 6 al Capitalei, Rareş Mănescu, se grăbeşte să achite, din bugetul local, lucrările de reabilitare efectuate până acum la Parcul Drumul Taberei (Moghioroş). Acesta spune că deja s-au făcut jumătate din lucrări şi le-a cerut aleşilor locali, luni, să fie achitaţi nu mai puţin de şapte milioane de euro, adică 50% din suma totală pentru proiect. În faţa consilierilor, primarul Mănescu a motivat că numai dacă se achită facturile continuă proiectul în condiţii normale, iar de la Ministerul Dezvoltării, condus de colegul PSD-ist Liviu Dragnea, banii vin greu. Proiectul de modernizare a parcului este finanţat 98% din fonduri nerambursabile UE şi 2% cu bani din visteria Primăriei Sectorului 6. Aleşii locali PSD şi PNL au refuzat, luni, cererea edilului şi au solicitat să vadă facturile.

Crin Antonescu: "Nu am fost niciodată la Miami"

Crin Antonescu nu a dorit să dezvăluie unde îşi face vacanţa, însă a negat că ar fi petrecut timp alături de premierul Victor Ponta, la Miami. "Mă aflu alături de premier, dar nu sunt la Miami, nu am fost niciodată acolo. Cred că măcar în vacanţă putem să stam alături de familiile noastre. La Neptun, alături de preşedintele Băsescu, nu sunt nici cu trupul, nici cu sufletul", a spus Antonescu, când a fost întrebat unde îşi petrece vacanţa. "Nu am vorbit cu Victor Ponta în ultima săptămână. Se pregătea să se ducă în concediu", a precizat Crin Antonescu. "Lucrurile între mine şi Victor Ponta sunt mai clare, mai aşezate şi mai bune ca niciodată", a mai declarat Antonescu. Preşedintele PNL a mai arătat că Traian Băsescu "a fost reinventat de coabitare, a fost reîncărcat".

JURNALUL NATIONAL

DEZVĂLUIRE ŞOC: România, gazda unui server de spionaj NSA!

"Urechile" spionajului american, instalate la Bucureşti. Serverele ar fi amplasate chiar în Ambasada SUA, consideră site-ul cryptome.org. Celebra melodie românească "Macarale" ar putea căpăta acum o variantă cu...antene. "Antenuţe/antenuţe/râd în soare/argintii/ antenuţe", dacă e să dăm crezare dezvăluirilor-bombă ale site-ului cryptome.org, care a publicat o listă cu şi un planiglob pe care sunt marcate puncte roşii despre care afirmă că "ar putea fi locuri simbolice sau ar putea indica (existenţa) unor servere X-Keyscore aparţinând NSA la ambasade ale Statelor Unite", inclusiv în România. Potrivit site-ului, care nu citează vreo sursă, deşi unele locuri în care se află servere sunt cunoscute ca "staţii de spionaj NSA-Echeleon în cadrul Five-Eyes - Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Australia şi Noua Zeelandă -, multe dintre localizările serverelor sunt marcate în capitalele acestor state sau în apropiere de capitale".

Jurnalul Naţional, numărul 1! De douăzeci de ani, ziarul de referinţă al românilor

Jurnalul Naţional îşi întăreşte poziţia de lider al presei de calitate din România cu 191.000 de cititori pe ediţie. Conform datelor publicate de Biroul Român de Audit al Tirajelor (BRAT) pentru perioada august 2011- februarie 2013 următorii clasaţi sunt Adevărul cu 169.000 de cititori pe ediţie si Evenimentul zilei cu 164.000 de cititori pe ediţie. Datele de audienţă ale Jurnalului Naţional reflectă un public omogen (54,6% masculin respectiv 45,4 % feminin), matur, 48.3% fiind absolvenţi de facultate, colegiu sau şcoală postliceală şi un procent foarte mare de întreprinzători particulari şi salariaţi cu funcţie de conducere (29,5 %). Totodată, 20,0% au venituri de peste 300 de euro lunar, iar 45,6 % sunt din Bucureşti şi localităţi cu peste 200.000 de locuitori. 82,5 % au statut social mediu şi înalt (categoria ESOMAR ABC).

Yemen: Patru presupuşi membri Al-Qaida, ucişi într-un atac cu dronă. SUA cere evacuarea imediată a tuturor cetăţenilor

Patru presupuşi membri ai reţelei Al-Qaida au fost ucişi marţi, în zori, într-un atac cu dronă, probabil americană, în regiunea Marib, la est de capitala yemenită Sanaa, potrivit unui responsabil local şi agenţiei oficiale Saba, între timp SUA cerându-le tuturor cetăţenilor americani de pe teritoriul acestui stat să părăsească de urgenţă ţara, informează agerpres.ro. Atacul survine în plină alertă de securitate americană, care a dus la închiderea mai multor misiuni diplomatice ale Statelor Unite în regiune, între care şi cea de la Sanaa. Cei patru bărbaţi se aflau la bordul unui vehicul care a fost spulberat de patru rachete, a precizat responsabilul, aflat sub protecţia anonimatului. Agenţia oficială yemenită Saba a confirmat operaţiunea, indicând că "potrivit primelor informaţii, patru membri Al-Qaida au fost ucişi într-un raid aerian la Wadi Abida, în regiunea Marib".

Cea mai optimista prognoza: inflatia se injumatateste pana in septembrie

Decizia Guvernului de a reduce TVA la produsele de panificatie pana la 9% a determinat economistii sa isi revizuiasca prognozele. Banca centrala este asteptata sa isi ajusteze in jos prognoza miercuri, cu ocazia prezentarii raportului trimestrial asupra inflatiei. Afla care este cea mai optimista estimare pentru evolutia preturilor in toamna. Daca in luna iunie inflatia anuala a ajuns la 5,4%, analistii se asteapta la o temperare abrupta in a doua parte a anului si chiar la niveluri modice in prima parte din 2014. Economistul Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, spune ca, dupa evolutiile din ultima perioada, mai exact ca urmare a reducerii TVA la produsele de panificatie, banca si-a actualizat prognoza de inflatie si se asteapta ca si BNR sa isi revizuiasca puternic estimarile.

NATIONAL

Surprize-surprize! De ce a fugit Ponta la Miami

Asa cum "National" a dezvaluit in exclusivitate in urma cu ceva vreme, luna august se anunta cea mai fierbinte a ultimilor ani, cel putin din punct de vedere al dosarelor incendiare care vor exploda in Justitie. Cum cei vizati de anchete au inca legaturi extrem de puternice in unele structuri ale statului roman, au prins de veste ca li se pregateste ceva. Si s-au grabit, cu disperare, sa ceara sprijin la colegii de guvernare aflati pe importante functii de conducere. Numai ca, pentru a scapa cat mai elegant cu putinta de cunostintele devenite acum adevarate "ghiulele" pentru carierele lor profesionale, cei carora li s-a cerut ajutorul au preferat, in marea lor majoritate, sa plece in concediu. Cu cat mai lung si cu cat mai departe, daca este posibil. Astfel se si explica de ce, paralel cu concediul "binemeritat" al lui Crin Antonescu, premierul a preferat si el sa se refugieze pe insoritele plaje din Miami. Unde se afla la adapostul apelurilor disperate ale celor care simt ca "latul" anchetelor se strange in jurul lor.

Salariile romanilor, in functie de domeniul de activitate

Salariile incasate de romani au inregistrat fluctuatii in luna iunie, fiind in crestere in domeniul fabricarii bauturilor si in scadere in domeniul auto. Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in urmatoarele domenii de activitate: - cu 14% la fabricarea bauturilor (2.200 de lei net/luna), respectiv 12,3% la fabricarea produselor din tutun (3.700 de lei net/luna); - intre 6% si 7,5% la fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice (2.161 de lei net/luna), fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (3.711 lei net/luna), telecomunicatii (3.100 de lei net/luna); - intre 3,5% si 5,5% la fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice (2.473 de lei net/luna), activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii, cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale (3.400 de lei net/luna), activitati de servicii in tehnologia informatiei (3.580 de lei net/luna).

Predoiu, avertisment pentru Basescu si Ungureanu: Faceti jocul USL!

In calitatea sa de prim-vicepresedinte, Catalin Predoiu incearca sa mai salveze ce se poate salva din PDL. In comparatie cu Vasile Blaga, care vrea sa stopeze hemoragia din partid prin executarea sustinatorilor lui Traian Basescu, fostul ministru al Justitiei incearca "sa-l ia la sentiment" pe seful statului. "Nu pot sa nu observ ca faramitarea dreptei este un cadou imens facut involuntar USL. Avem faramitare pentru ca la noi capacitatea de negociere politica e limitata, prevaleaza lupta, atacul, tradarea. Cand vor prevala negocierea si diplomatia politica, cuvantul tinut, vom avea mai multa coerenta si constructie. Pana atunci trebuie, paradoxal, sa ne luptam ca sa le impunem si trebuie sa plecam de la realitatea care este in prezent", a afirmat Catalin Predoiu,

PUTEREA

Patriciu şi Vîntu au pierdut imperiile media, dar ar vrea ca Justiţia să le facă dreptate

Omul de afaceri Dinu Patriciu a fost audiat ieri la Serviciul de Investigare a Fraudelor Sector 2, într-un dosar care vizează presupuse fapte de evaziune fiscală. La ieşirea din sediul Poliţiei Sectorului 2, Patriciu a declarat că le-a dat poliţiştilor amănunte legate de Adevărul Holding, precizând că în acest dosar se consideră "parte vătămată". Întrebat de ce a fost chemat la audieri de poliţişti, el a spus că a venit să înceapă să lămurească, "încet, încet, nişte poveşti", şi s-a declarat convins că, până la urmă, "lucrurile o să iasă la iveală". Patriciu a precizat că pregăteşte să depună, la rândul său, o plângere. "Pregătesc o plângere pe care urmează să o depun. Nu obişnuiesc să spun lucruri nejustificate decât atunci când am probe", a declarat Dinu Patriciu. El a adăugat că a mai dat declaraţii legate de Adevărul Holding şi în faţa procurorilor DIICOT.

Băncile au obţinut victorie deplină în "lupta" cu clienţii pe care i-au spoliat

Experţii contestă angajamentul luat de Guvern în faţa FMI ca procesele pe clauzele abuzive din contractele de credit să se judece "la nivelurile superioare ale instanţelor", considerând că această problemă ar fi putut fi prevenită de mult timp de către BNR. Avocaţii specializaţi pe acest tip de procese susţin că, din cauza costurilor implicate într-un proces la ÎCCJ, foarte puţini oameni păgubiţi de bănci vor putea să meargă în instanţă. Intervenţia BNR în problema clauzelor abuzive este una lipsită de justificare, consideră analistul independent Florin Cîţu. "Vorbim despre o intervenţie cu bocancii în sectorul privat. Cum am fi reacţionat dacă intervenea statul într-un mod similar în cazul retrocedărilor? BNR ar fi putut să prevină această problemă a clauzelor abuzive încă din trecut, dar nu a făcut-o, pentru că ori nu a înţeles situaţia, ori nu a vrut. Şi acum mai bagă şi FMI-ul în toată treaba asta", ne-a declarat Cîţu.

Adrian Vasilescu, despre CFR Marfă: "M-aş bucura dacă, la ziua Z, privatizarea o să cadă"

Căile ferate au fost mândria României, aşa că ar trebui să rămână la stat, nu să fie privatizate, a adeclarat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. Declaraţiile sale vin în contextul în care, de la o zi la alta, apar noi semne de întrebare legate de finalizarea cu succes a privatizării CFR Marfă. "În perioada interbelică, cine lucra la CFR era cineva în ţara asta. Ceferiştii îşi făceau case în Primăverii. CFR-ul şi-a pierdut mult din acest prestigiu, cred că în sectorul privat şi-ar pierde şi mai mult din prestigiu. Eu aş vedea Căile Ferate cu un management foarte puternic, un management privat, cu oameni competenţi. M-aş bucura dacă, la ziua Z, banii nu vor fi puşi pe masă şi privatizarea o să cadă", a spus Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, citat de Digi24.

ROMANIA LIBERA

Mărirea şi decăderea celui mai puternic oligarh din Balcani

Miroslav Mişkovici este cel mai puternic om din Serbia şi unul dintre cei mai puternici din Balcani, dar foarte puţină lume a auzit de el până în luna iulie, când a plătit o cauţiune-record de 12 milioane de euro pentru a fi eliberat condiţionat din închisoarea unde îşi petrecuse ultimele şapte luni. În 2001, Mişkovici a fost răpit şi eliberat a doua zi în schimbul unei răscumpărări de 5 milioane de dolari. Cine este însă acest oligarh misterios din Balcani? Motivul pentru care nici măcar sârbii n-au auzit de Mişkovici este că acesta a preferat întotdeauna să rămână în umbră, de unde să controleze politicienii şi media. Potrivit ziariştilor sârbi citaţi de New York Times, Mişkovici obişnuia chiar să plătească jurnalişti ca să nu scrie nimic despre el.

Ce pun băncile în golul lăsat de creditele în valută

Guvernul şi BNR au declanşat o adevărată bătălie pentru susţinerea creditelor în lei. După ce au eliminat creditul de consum în euro şi au decis să mute programul "Prima Casă" exclusiv pe monedă naţională, aproape că este nevoie de un miracol pentru a convinge băncile să reia procesul de creditare. Creditul în valută e pe cale de dispariţie în România, iar statul ar vrea să-l pună în locul lui pe cel în lei. După ce banca centrală a decis să elimine creditul de consum în valută, singurul care mai mişcă, creditul ipotecar, cel din Prima Casă, va fi tot în lei. După câţiva ani în care Occidentul a făcut quantitative easing la scară largă, a venit şi vremea BNR să relaxeze politica monetară, după ce a tăiat 0,75 pp din dobânda-cheie în două luni, parte a unui ciclu, după cum anunţau oficialii băncii, arată o analiză a economica.net. Guvernatorul Mugur Isărescu trage speranţa că băncile vor prelua iniţia­tiva BNR şi vor scădea dobânda la creditele noi, deşi instituţia din Strada Doamnei recunoaşte că mecanismul de transmisie e cam înţepenit.

ZIARUL FINANCIAR

De ce a intrat frica în oasele consumului?

Ceva nu merge. Datele macroeconomice nu arată rău deloc, creşterea economică probabil că va depăşi 2%, cursul valutar leu-euro este stabil, dobânzile la lei au atins minime istorice, costul împrumuturilor în euro este la minim, exporturile sunt în creştere, nu avem un an cumplit de secetă ca în 2012, ci dimpotrivă, deficitul de cont curent nu mai reprezintă de mult o problemă, salariile în sectorul de stat au crescut injectând în economie aproape un miliard de euro în plus, situaţia din Europa s-a mai liniştit, iar guvernul este stabil având o majoritate de 70% ca niciodată. Dar consumul nu creşte. După un uşor plus la începutul anului, jumătatea anului a încheiat-o cu un minus de 1%.

Indicatorul crizei pentru cei mai mari 100 de angajatori: minus 36.000 de angajaţi faţă de anul 2008

Cei mai mari 100 de angajatori, care au împreună 520.000 de angajaţi (12% din totalul la nivelul întregii economii), au raportat o scădere de 36.000 de salariaţi în perioada 2008 - 2012, arată datele centralizate de ZF pe baza informaţiilor de la Registrul Comerţului. Faţă de 2011 însă, "soldul" net a fost pozitiv, numărul de angajaţi din aceste companii fiind cu 1.000 mai mare în 2012. Cel mai mare angajator în această perioadă a fost Kaufland, care a angajat peste 4.000 de oameni în anii crizei, iar cele mai multe reduceri de personal au fost făcute în rândul companiilor de stat (CFR şi Poşta Română) sau în firmele care derulează programe de restructurare (Petrom, ArcelorMittal sau Romtelecom). Cei mai mulţi angajatori din acest top activează în sectorul componentelor auto, care continuă angajările.

Radiografia ministerelor: Transporturile au avut pe mână 25 miliarde de euro în ultimii zece ani şi au făcut doar 320 km de autostrăzi, iar trenurile merg în continuare cu 43 km/oră

Ministerul Transporturilor, una dintre cele mai "bogate" instituţii de stat, a avut la dispoziţie în ultimii zece ani (2004-2013) un buget cumulat de peste 25 de miliarde de euro, însă aceşti bani nu s-au reflectat în calitatea sau dezvoltarea reţelei de infrastructură de transport. România are în prezent doar 548 de kilometri de autostrăzi, din care 320 de kilometri inauguraţi în ultimul deceniu, iar pe liniile ferate se circulă cu o viteză medie de doar 43 de kilometri/oră. Un ministru condamnat la închisoare şi unul încă nedesemnat, o privatizare a operatorului feroviar de stat CFR Marfă în care domneşte incertitudinea şi o serie de proiecte de investiţii care primesc din ce în ce mai puţini bani de la stat pentru a fi continuate - acestea sunt pe scurt principalele probleme cu care se confruntă în ultimele luni Ministerul Transporturilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb