REVISTA PRESEI 07.08.2017

Willy Homner
Revista Presei / 7 august 2017

REVISTA PRESEI 07.08.2017

ADEVARUL

Iohannis, la Mărăşeşti: România este un pilon de securitate în regiune

Aproximativ 5.000 de persoane au participat, duminică, la Mărăşeşti, la comemorarea Centenarului luptelor din Primul Război Mondial, un eveniment la care au fost prezenţi şi preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Mihai Tudose, precum şi alţi oficiali şi diplomaţi. Ei au depus coroane de flori la Mausoleul din Mărăşeşti, în cinstea eroilor căzuţi în 1917. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, duminică seara, că la un secol de la bătălia de la Mărăşeşti România este un stat puternic, un pilon de securitate în regiune, iar acest lucru se datorează în mare măsură Armatei Române.

România, furnizor militar american

Bell Helicopter a anunţat oficial că va produce elicoptere de atac în România, care vor înlocui flota învechită a ţării, dar care vor merge şi către export, însă şi o altă companie americană, General Dynamics, vrea să producă vehicule militare la noi în ţară. România devine astfel un furnizor militar american, prin producerea directă de echipamente de acest fel. Constructorul american Bell Helicopter ar putea construi în România modelul AH-1Z Viper. Preţul minim pentru un astfel de aparat, complet echipat şi gata de luptă, este de circa 30 de milioane de dolari.

Surse: Ceartă în PSD între Olguţa Vasilescu, Mihai Tudose şi Liviu Dragnea

Liviu Dragnea şi Mihai Tudose s-au contrat dur cu Lia Olguţa Vasilescu din cauza pensiilor speciale şi a plafonării indemnizaţiilor pentru creşterea copilului, au declarat surse din PSD pentru "Adevărul". Liviu Dragnea şi Mihai Tudose au, la rândul lor, o relaţie tensionată, generată de insistenţele Gabrielei Firea de a primi ELCEN. Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu si premierul Mihai Tudose au discutat în contradictoriu chiar la şedinţa de săptămâna trecută a coaliţiei de guvernare, de faţă cu Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu. În afara de conflictul cu Lia Olguţa Vasilescu, premierul Mihai Tudose "tatonează" o dispută şi cu şeful său de partid, Liviu Dragnea. Motivul? Trecerea ELCEN în subordinea Primăriei Capitalei.

Polonia ameninţă SUA că va renunţa la achiziţionarea sistemelor Patriot

Ministerul Apărării al Poloniei a trimis o scrisoare Pentagonului în care avertizează că va renunţa la achiziţia sistemelor de apărare antiaeriană Patriot, în cazul în care Washingtonul nu acceptă să fie trecute în contract şi clauze clare privind transferul de tehnologie, scrie Defense News. Semnarea acordului dintre cele două state cu privire la livrarea sistemelor de apărare antiaeriană Patriot a avut loc la începutul lunii iulie, în timpul vizitei oficiale a lui Donald Trump. Sistemele urmeazăsă fie transmise Varşoviei până în anul 2022.

Social-democraţii germani resping ţinta NATO de alocare a 2% din PIB bugetului Apărării

Social-democraţii germani au respins duminică obiectivul NATO cu privire la alocarea a 2% din PIB Apărării şi au acuzat-o pe şefa Guvernului Angela Merkel şi pe conservatori că se prosternează în faţa pretenţiilor preşedintelui american Donald trump, relatează Reuters. Cu doar o lună şi ceva înaintea alegerilor parlamentare naţionale, liderul Partidului Social Democrat (SPD) Martin Schulz şi Thomas Oppermann, liderul grupului social-democrat în Bundestag, au criticat-o extrem de dur pe Merkel, ţinta NATO de 2%, dar şi pe ministrul Apărării Ursula von der Leyen.

Cum ajung în Statele Unite ţiganii români care-i şochează pe localnici

Cetăţenii localităţii California din Pennsylvania continuă să se plângă că aproximativ 40 de familii de ţigani imigraţi recent din România le fac viaţa un coşmar. Reporterii "Adevărul" au contactat autorităţile locale şi au aflat cum au ajuns în SUA cei aproximativ 280 de etnici romi. Reprezentanţi ai Biroului de Presă de la Primăria din California au confirmat că "respectivii imigranţi, aproximativ 280 de persoane, au ajuns din România în Mexic, iar în America au fost mai întâi în Baltimore cea mai mare parte şi câţiva în New York. Ţiganii au ajuns în Mexic fără probleme şi pentru că această ţară nu cere vize. Odată ajunşi în S.U.A., sutele de ţigani au declarat că au venit ca să ca să scape de persecuţia din România, cerând azil politic.

Dedeman renunţă la cumpărarea AFI Park

Cea mai mare tranzacţie de anul ăsta nu mai are loc. Companiile AFI Europe şi Dedeman au convenit să anuleze tranzacţia de vânzare a clădirilor de birouri AFI Park 1-3, a anunţat duminică AFI. Anunţul vine după ce acum două săptămâni Dedeman şi-a exprimat intenţia de a nu continua discuţiile pentru achiziţionarea clădirilor 4 şi 5 din parcul de birouri. AFI Park este un parc de business care se află în imediata vecinătate a AFI Cotroceni.Cele 5 clădiri de birouri din cadrul complexului AFI Park au o suprafaţă închiriabilă totală de 70.000 mp şi sunt ocupate de corporaţii multinaţionale.

Este România pregătită să primească 500.000 de musulmani?

Generalul de brigadă Sorin Gabriel Cozma, fostul şef al Directiei Generale Prevenire şi Combatere Terorism din cadrul SRI, trecut în rezervă de Klaus Iohannis săptămâna trecută, a declarat că valurile de emigranţi vor lovi şi România. "Avem o lipsă de forţă de muncă acută. Suntem pregătiţi să facem switch-ul?", s-a întrebat generalul. Generalul în rezervă a facut declaratiile în cadrul unui panel despre "Globalizarea terorismului" ce a avut loc în penultima zi a "Festivalului de Film şi Istorii Râşnov", dupa proiectia unui documentar despre istoria ISIS. In public, printre cei peste 100 de spectatori din Cinematograful "Amza Pellea" Râşnov se afla şi procurorul general al României, Augustin Lazăr,

Emil Boc, la Untold. Primarul Clujului, surprins la finalul concertului lui Armin van Buuren

Zeci de mii de oameni au participat la spectacolul susţinut la Untold de DJ-ul olandez Armin van Buuren, concert care s-a terminat în dimineaţa zilei de duminică, după ora 8.00. Unul dintre spectatori a postat pe contul personal de Facebook o imagine în care apare alături de primarul Clujului, Emil Boc. În stânga lor, cu geacă neagră, a fost surprins şi Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj. Fotografia e însoţită de un text - "8:00 Am Armin still mixing! Primar de nota 10". La ediţia din 2016 a festivalului de la Cluj, Emil Boc a fost fotografiat la unul dintre concerte ţinându-şi soţia pe umeri.

Venezuela, în pragul unui război civil. Atac asupra unei baze militare

O bază militară din Venezuela a fost atacată, duminică dimineaţă, de oameni purtând uniformă militară, iar un deputat apropiat puterii i-a descris drept "terorişti" pe atacatori. Mai multe persoane, au fost arestate după producerea incidentului. Această informaţie a fost confirmată şi de fostul preşedinte al Adunării Naţionale, Diosdado Cabello.

BANCHERUL

BCR este una dintre băncile la care ANAF a finalizat controlul privind optimizarea fiscală, dar banca îl contesta

BCR este una dintre cele doua bănci la care ANAF a finalizat controale in care a descoperit operaţiuni de optimizare fiscală (eufemismul pentru evaziunea fiscală), prin crearea de pierderi artificiale in urma vânzărilor de credite neperformante si a finanţărilor primite de la băncile-mamă, după cum a declarat săptămâna trecuta ministrul Finanţelor, Ionuţ Misa. Şefii Erste Bank, acţionarul majoritar al BCR, au declarat însă că vor contesta controlul ANAF, pe baza opiniilor experţilor si Băncii Centrale Europene (BCE). Ei susţin că autorităţile fiscale din România sunt singurele dintre ţările unde Erste Group mai are subsidiare care contestă nişte formule de calcul standard ale dobânzilor pentru creditele subordonate.

CAPITAL

Din 2018, statul va lăsa la mâna patronului soarta salariilor nete ale angajaţilor

Mutarea CAS şi CASS de la angajator la angajat, de anul viitor, va schimba total filosofia în ceea ce priveşte impozitarea salarizării. Mai exact, salariul brut de astăzi va suporta o povară fiscală mai mare, micşorând net-ul. Revista Capital vă prezintă scenariile discutate de Ministerul de Finanţe astfel încât să nu afecteze leafa românilor care lucrează la privat şi care câştigă peste salariul minim pe economie.

Pensiile speciale, imorale şi scumpe pentru stat

Modalitatea de calcul a pensiilor speciale a dus la situaţii în care venitul după pensionare este mai mare decât salariul angajatului rămas pe aceeaşi funcţie. Inechităţile flagrante ale acestui sistem sunt achitate din taxe şi impozite, în mare parte, respectiv din bugetele instituţiilor de stat şi nu din bugetul de pensii. Sistemul public de pensii are probleme peste tot în lume. Nici noi nu stăm mai bine, dimpotrivă; numărul pensionarilor creşte, iar cel al angajaţilor este în stagnare. În aceste condiţii este clar că existenţa unor pensii speciale, care nu sunt calculate pe principiul contributivităţii, nu face decât să pună presiune suplimentară pe buget. Chiar dacă pensiile speciale sunt achitate din bugete separate de cel al sistemului public, banii vin din taxe şi impozite.

Inutilitatea Fondului Suveran de Investiţii

România este scuturată din toate balamalele de nişte politicieni care au o educaţie economică precară şi care se bazează excesiv pe economişti de partid cu idei tot mai creţe şi care propun tot felul de trăsnăi insuficient fundamentate, dezbătute sau fără un studiu de impact serios în spate. Una din aceste idei este cea legată de crearea Fondului Suveran de Investiţii după modele similare din Norvegia (creat în 1990, cel mai mare din lume cu active în valoare de 922 miliarde USD) sau Emiratele Arabe Unite (creat în 1976 în valoare de 828 miliarde USD). Această idee este una problematică şi că nu va aduce un beneficiu clar economiei româneşti, dimpotrivă.

COTIDIANUL

Cîţu şi fantasmagoriile PSD - Cornel Nistorescu

În acest harakiri pe care PSD-ul şi-l face, a intervenit, pe neaşteptate, şi senatorul liberal Florin-Vasile Cîţu. Hop că premierul Mihai Tudose ar trebui să-şi ceară scuze de la Simona Halep. Presupun că aproape toţi cititorii ştiu deja de această glumă făcută de prim-ministru în legătură cu indemnizaţiile pe care statul le plăteşte femeilor însărcinate. Devenind mamă, cu 85% din venit, Simona Halep ar fi ajuns să-şi crească puiul încasînd o sumă uriaşă de la buget. Mult mai importantă este, însă, poziţia PNL faţă de această aiureală cumplită cu pensiile speciale. Am căutat pe Google. Domnul Cîţu nu zice nimic. Probabil că încă ştie frica de SRI şi de poliţişti şi nu are curajul să iasă la scenă deschisă pentru a cere oprirea acestei aberaţii. Nu o face nici PNL-ul.

Generalul Gheorghe Jienescu, batjocorit de Alexandru Florian de la Institutul "Elie Wiesel"

Exact în aceste zile, în care se comemorează un secol de la bătăliile de la Mărăşti şi Mărăşeşti, unul dintre tinerii care şi-au riscat viaţa pe cîmpul de luptă, Gheorghe Jienescu, viitorul general de aviaţie al armatei române, a devenit ţinta lui Alexandru Florian de la Institutul "Elie Wiesel", care cere Ministerului de Interne ca numele eroului să fie şters de pe frontispiciul şcolii şi de pe strada din comuna Rast, jud. Dolj (unde acesta s-a născut la 16 septembrie 1894) pentru că a fost condamnat de "justiţia" comunistă alături de Mircea Vulcănescu în procesul guvernului Antonescu!

Untold, dincolo de aparenţe. Cluj: Megashow dedicat forţelor malefice

Anul trecut, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj Mihai Seplecan, un fost insider al sistemului, a afirmat că în spatele festivalului "Untold" se ascunde un ritual de magie neagră care a fost sprijinit de către masonerie. Aceste afirmaţii ale sale au fost suficiente pentru ca acesta să fie atacat din toate direcţiile de către fanii acestui festival, mai ales că Mihai Seplecan şi-a asumat o ipostază creştină. Evident că această postură pe care a ales-o să îl reprezinte, cea de credincios creştin ortodox, împreună cu acţiunile sale din ultima vreme în care a vizitat diverse mănăstiri creştine, conţine o conotaţie care îl transformă în veritabilă carne de tun. Se ştie foarte clar faptul că, în tradiţia românească, această sferă de forţă ale nenumitului, nerostitului (Untold) se identifică cu Satana, Lucifer, necuratul, nenumitul, nespusul.

CURENTUL

Baremul sportiv pentru a deveni ofiţer ISU prevede la bărbaţi execuţia a 5 abdomene, la femei unul

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, de neînlocuitul Raed Arafat a anunţat în urmă cu zece zile ca IGSU va fi dotat cu aparatură în valoare de 600 milioane de EURO. Foarte bună ideea dar în condiţiile în care angajaţii au o pregătire fizică ce lasă de dorit, iniţiativa este inutilă. Sub coordonare lui Arafat baremele sportive pentru viitorii ofiţeri ISU sunt jenante. Conform baremului pentru trecerea la gradul de ofiţer ISU, bărbat sub 30 de ani, iei nota 10 cu 40 de abdomene. În ultima grupă de vârstă, situaţia e de-a dreptul caraghioasă: bărbat fiind, ai nota 10 cu 15 abdomene şi notă de trecere cu doar 5, în timp ce femeile iau nota 10 cu 11 şi notă de trecere (5) cu... atenţiune-atenţiune... o singură flexie abdominală (!!!).

CURIERUL NATIONAL

Valoarea aurului lichid în România

Doar jumătate din populaţie are acces la apă. Apa este monopol natural de interes strategic. Ea constituie o resursă naturală importantă la nivel mondial datorită utilizării sale atât din punct de vedere economic, cât şi pentru asigurarea consumului populaţiei. În România, Administraţia Naţională "Apele Române" are calitatea de operator unic al resurselor de apă şi se află sub coordonarea Ministerului Apelor şi Pădurilor.

Scumpiri majore ale energiei electrice

Preţurile energiei pe piaţa spot (Piaţa Zilei Următoare - PZU) au ajuns la un nivel uluitor, în plină vară, când în mod obişnuit ar trebui să fie scăzute: 570 lei/MWh pentru data de 4 august. La un asemenea nivel s-au situat în iarnă, când a fost invocată o aşa-zisă posibilă criză energetică. De atunci, preţurile au fost frecvent mult mai mari decât anul trecut, însă pe 3 august, energia a ajuns să fie tranzacţionată pe piaţa spot la un nivel dublu chiar şi faţă de ultima perioadă. În aceste condiţii, la nivelul ANRE s-a constituit, joi, o celulă de criză, urmând să fie stabilit un pachet de măsuri. Mai multe surse din piaţă spun că sunt suspectate înţelegeri între marii producători, CE Oltenia şi Hidroelectrica, care ar jongla cu producţia, sub privirea îngăduitoare a autorităţilor.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk - ţintă a justiţiei poloneze

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a compărut joi, în calitate de martor, la Parchetul din Varşovia în cadrul noii anchete referitoare la prăbuşirea, în 2010, la Smolensk, a avionului prezidenţial, prilej cu care, alături de 95 de personalităţi poloneze, şi-a pierdut viaţa şi preşedintele ţării, Lech Kaczynski, fratele geamăn al actualului preşedinte al partidului conservator la guvernare, "Lege şi justiţie"(PiS). Donald Tusk, care în momentul tragediei deţinea funcţia de prim-ministru al Poloniei, este considerat de autorităţile actuale a fi responsabil pentru "neglijenţele funcţionarilor statului". Mai mult, actuala putere consideră că gestionarea urmărilor catastrofei aviatice de către fostul premier Tusk a fost de fapt "trădare diplomatică".

EVENIMENTUL ZILEI

Băsescu a observat diferenţa URIAŞĂ dintre Dragnea şi Tudose

Preşedintele Partidului Mişcarea Populară, senatorul Traian Băsescu, a declarat, duminică seara, că premierul Mihai Tudose "pare mult mai ancorat în realităţi" şi "pare a fi mult mai logic decât Dragnea". Traian Băsescu a susţinut că s-a ajuns ca "în plină creştere economică" să se "ajusteze prostiile economice" făcute din 2012, odată cu instalarea Guvernului Ponta, şi până acum. "Mie, Tudose mi se pare mult mai aşezat, că din gura lui am auzit 'nu se poate introduce impozitul pe cifra de afaceri', din gura lui am auzit 'nu e nicio eficienţă să impozităm suplimentar salariile mari', din gura lui am auzit 'nu merge cu impozitul global pe gospodării'. Deci, Tudose care....e şahist, pare a fi mult mai logic decât Dragnea, care recită poeziile de proastă calitate pe care i le-a dictat Vâlcov.

Victorie CRUCIALĂ în Siria împotriva ISIS. Trump şi Putin colaborează perfect

Armata siriană a capturat sâmbătă ultimul bastion al ISIS din provincia Homs (centrul ţării), deschizându-şi astfel calea spre est. Trupele regimului de la Damasc au recucerit localitatea strategică ElSukha, după intense tiruri de artilerie şi bombardamente ale forţelor aeriene ruse, care au sprijinit armata siriană, au anunţat agenţiile de presă internaţionale, citând Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului. Colaborarea dintre administraţiile americană şi rusă în combaterea ISIS pare să funcţioneze, ritmul victoriilor împotriva jihadiştilor accelerându-se substanţial după venirea lui Donald Trump la Casa Albă. Potrivit unor informaţii niciodată confirmate oficial, Washingtonul şi Moscova s-ar fi înţeles să-şi împartă teatrele de operaţiuni.

Pensiile generalilor. Epurare prin îmbuibare

Pensii speciale. O sintagmă care îmbracă interesele a mii de ofiţeri superiori cu funcţii de comandă nu numai din Armată, dar şi din serviciile de informaţii, de telecomunicaţii speciale, justiţie, Interne, magistratură şi mai ştiu eu pe unde. Se vorbeşte în aceste zile de oameni de 40 şi ceva de ani care ies la pensie cu pensii de câteva mii de euro, iar pensia lor este comparată cu cea a unui profesor sau medic. Comparaţia este total dezavantajoasă. Majoritatea celor care au ieşit zilele acestea la pensie au gradul de general sau au avut funcţii de comandă cu grad de general. Şi nu ştiu să opereze pe creier sau să pregătească olimpici la fizică.

JURNALUL NATIONAL

Probleme, după primele două zile ale festivalului Untold

Zeci de persoane au făcut reclamaţii la Primăria Cluj-Napoca, în primele două zile ale festivalului Untold, împotriva nivelului ridicat de zgomot pe care concertele îl determină în oraş, conform municipalităţii. Cele mai afectate sunt două cartiere care se află în proximitatea arealului de 230.000 de metri pătraţi în care se desfăşoară festivalul şi care cuprinde zona Parcului Central, a stadionului Cluj Arena şi a Sălii Polivalente. În aceste arii organizatorii Untold au montat zece scene. Potrivit reprezentanţilor Primăriei Cluj-Napoca, la numărul primarului şi la dispeceratul Poliţiei Locale au fost înregistrate zeci de reclamaţii în primele două zile ale evenimentului muzical.

1,2 milioane de străini au vizitat România, în 2017

Numărul de turişti străini care au ales România a crescut în primele şase luni ale acestui an cu 10,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2016, până la 1,2 milioane. Cei mai mulţi, peste 30%, au venit din Germania, Israel şi Italia, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. În luna iunie 2017 au fost înregistraţi 290.400 de turişti străini, cu 17,6% mai mult comparativ cu a şasea lună a anului trecut. România este percepută ca o destinaţie ieftină unde turiştii mănâncă şi beau la preţuri mult mai mici comparativ cu alte ţări din UE. Doar vecinii bulgari ne bat la acest capitol. Din Germania au venit 139.902 de turişti, din Israel 117.037 de vizitatori, din Italia 109.672, din Franţa 76.466, iar din Marea Britanie (74.744). datele se referă la prima parte a anului 2017.

Paradoxul aurului. Preţul a crescut, cererea a scăzut

Cererea mondială de aur a coborât cu 14% în primul semestru din 2017, comparativ cu perioada similară a anului trecut, în principal ca urmare a unei scăderi semnificative a achiziţiilor de metal galben din partea fondurilor tranzacţionabile pe bursă, a anunţat ieri Consiliul Mondial al Aurului, potrivit Reuters. În total, cererea globală de aur în perioada ianuarie - iunie 2017 a fost de 2.004 tone, în scădere faţă de 2.138,7 tone în perioada similară a anului trecut. Băncile centrale din întreaga lume au achiziţionat 177 de tone de aur, cu doar 3% mai puţin decât în perioada similară a anului trecut.

NATIONAL

Isărescu, reactivat de urgenţă!

Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, si nu CEO pe la vreo bancă străină, a fost reactivat forţând cu o încăpăţânare demnă de o cauză mai bună sa pună batista pe ţambalul băncilor nesimţite. Aşa că Isărescu, investitorul roman care îşi vinde vinurile aproape exclusiv prin reţeaua multinaţionalelor comerciale s-a văzut obligat să-i sară in jugulara ministrului Finanţelor, declarând ca băncile străine nu plătesc profit pentru că nu fac profit, de atâţia ani de zile! De asemenea, tot guvernatorul se arată convins că, dacă ar fi avut de unde, băncile ar fi plătit impozit, că ele vor, dar nu au de unde! Si imediat guvernatorul BNR si arunca pisica moarta tot in ograda investitorilor români, "sifonând" că "avem 300.000 de firme in Romania care nu fac profit si au capital negativ". Comparând pe cei cu cate o taraba in piaţă sau un mic IMM vânat de Antifraudă cu marile bănci străine!

Europol trimite vederi infractorilor

Agenţia de politie europeana a demarat o campanie ce pare umoristică: trimiterea de cârti poştale infractorilor urmăriţi internaţional. Însă, in spatele acestei campanii se ascunde un obiectiv cat se poate de serios: implicarea oamenilor pe site-ul Europol pentru a ajuta la găsirea urmăriţilor. Europol a postat pe propriul site o serie de vederi adresate celor mai căutaţi fugari din Europa, urmăriţi pentru comiterea de infracţiuni in 21 de tari europene. Europol face un apel către populaţia Europei să distribuie aceste cârti poştale si sa ofere informaţii cu privire la cei vizaţi. "Adresa lor nu o cunoaştem. In timp ce mulţi se afla într-o bine meritata vacantă, infractorii nu iau pauză.

Miresele cu suspensor dau USR peste cap

Uniunea Salvaţi Romania are mai nou, o problemă de identitate. Să accepte căsătoriile intre miresele cu suspensor si bărbaţii cu furou sau să o tina lângă cu vechitura aia de mariaj intre un bărbat si o femeie? Nu e de râs. Treaba e serioasa. Nu poţi spune ca e groasă, ca le vin idei reformatorilor progresişti din partid si mai nasc un referendum si pe tema asta. Unul pe care nu-l vor putea numi decât "Cat de groasă trebuie să fie treaba partidului".

Canicula va ucide anual 152.000 de europeni

Valul de căldura extremă care a lovit sudul Europei a ucis mai multe persoane si a provocat pagube de milioane de euro agriculturii. Însă, potrivit oamenilor de ştiinţă, acesta este doar începutul a ceea ce va rezerva încălzirea climatică Europei, in deceniile ce vin. Potrivit unui studiu publicat de prestigioasa revista britanica The Lancet Planetary Health, decesele legate de temperaturile extreme in Europa ar putea creste de la 3000 pe an, la ora actuală, la 152.000, la sfârşitul acestui secol.

PUTEREA

Dragnea UIMEŞTE pensionarii: "S-a GREŞIT când s-a făcut legea"

Liviu Dragnea consideră că era necesară această modificare a legii pensiilor speciale întrucât în câtiva ani ar fi produs efecte dezastruoase. Preşedintele PSD recunoaşte că partidul său a greşit, că a acţionat "electoral" când a adopat legea care a permis creşterea pensiilor odată cu salariul.

Anunţul Ministrului de Finanţe: Ce se întâmplă cu SALARIILE românilor după mutarea CAS şi CASS

Ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa, a dat asigurări duminică, la Antena 3, că salariilor românilor nu vor scădea după măsura anunţată de mutare a contribuţiilor CAS şi CASS de la angajator la angajat. "Au înţeles greşit. Venitul net nu va scădea, pentru că vor fi aplicate trei măsuri cumulative: transferul contribuţiilor (CAS şi CASS - n.r.), reducerea contribuţiilor sociale de la 39% sau 35% şi reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%. Aplicându-se cumulativ aceste măsuri, venitul nu va scădea. Nu va fi afectat venitul net al salariaţilor", a dat asigurări ministrul de Finanţe Ionuţ Mişa, duminică, la emisiunea Subiectiv, de la Antena 3.

ROMANIA LIBERA

Euro-ţeapa lui Dragnea: Organizaţie neguvernamentală inutilă, finanţată gras de teleormăneni

Euro Teleorman. Este o organizaţie nonguvernamentală inventată de Liviu Dragnea în 2003, care trebuia să aducă fonduri europene în judeţ. Asociaţia, însă, mai mult cheltuie bani publici decât produce. Liviu Dragnea a fost preşedintele Euro Teleorman până în anul 2013, atunci când a predat toate funcţiile pe care le deţinea în judeţ lui Adrian Ionuţ Gâdea, actualul secretar de stat din Ministerul Dezvoltării, pe atunci preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, anchetat de DNA în afacerea "Belina".

Ministrul Finanţelor: Fondurile de pensii iau comisioane de sute de milioane, în loc să vină în pensiile românilor

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, susţine că există comisioane de câteva sute de milioane de lei care merg, anual, în conturile administratorilor de fonduri de pensii private - Pilonul II - în loc să vină în pensiile românilor. Prezent la o emisiune de pe postul Antena 3, Mişa a afirmat că respectivul comision "nu îşi mai are raţiunea". În luna iunie, după audierea de validare ca ministru, la Parlament, Ionuţ Mişa a afirmat că Pilonul II de pensii se va desfiinţa, după care a revenit şi a retractat declaraţia, spunând că a fost înţeleasă greşit.

ZIARUL FINANCIAR

Isărescu îl avertizează pe Dragnea să nu arunce în aer bugetul

Deşi lumea crede că trăim din consum şi din joburile la supermarketuri, cele mai multe angajări se fac în industrie. Cu toate că România este puternic polarizată, cu extreme la mari decât o ţară sud-americană, economia creşte chiar şi peste cele mai optimiste aşteptări. Iar această creştere, peste potenţial, nu vine numai din consum ci din industrie, care a creat cele mai multe locuri de muncă în acest an, decembrie-mai: 27.000 faţă de 12.000 în comerţ şi 13.000 în construcţii. Vineri, BNR, în comunicatul de după şedinţa de politică monetară, a afirmat că industria, aflată la un maxim de 12 trimestre, şi-a intensificat activitatea în trimestrul al doilea, cel puţin în primele două luni.

Infrastructura piatră de moară sau oportunitate?

Sectorul construcţiilor este puternic afectat de lipsa proiectelor de infrastructură noi, care să aducă un plus pentru economie şi construcţii. De partea cealaltă, în privat, "macaralele râd în soare, indiferent că este vorba de sectorul de birouri, care apasă puternic pedala de acceleraţie, cel rezidenţial, unde banii economisiţi în ultimii ani merg ca avans pentru o locuinţă nouă, retail sau industrial, deoarece creşterile veniturilor atrag consum mai mare. Dincolo de forţa de muncă mai ieftină, ţările emergente atrag investitorii prin multitudinea proiectelor de infrastructură menite să aducă un cost mai mic şi pe partea de transport, în cazul în care salariile încep să crească. În Polonia deja autostrăzile au ajuns rapid la 3.334 km la finalul anului trecut, în timp ce la finalul acestui an vor trece de 3.500 km.

Mega Image se află în cel mai slab an din ultimii şase pentru expansiune

Retailerul belgian Mega Image a deschis în primele şapte luni ale anului 23 de magazine, iar dacă va continua în acelaşi ritm, anul 2017 ar putea deveni cel mai slab pentru expansiune de după 2011. Schimbarea de ritm vine după ce în 2015 compania şi-a schimbat CEO-ul local şi a fuzionat la nivel internaţional cu grupul Ahold. Grupul a sărit pragul de 550 de magazine în acest an şi ocupă poziţia a doua în piaţă după numărul de magazine, pri­mul loc fiind ocupat de Profi. Cele două reţele au făcut schimb de lo­curi în acest an. Profi şi Mega Image activează amândouă pe segmentul maga­zi­nelor mici, respectiv supermarketuri şi magazine de proximitate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb