REVISTA PRESEI 07.09.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 7 septembrie 2012

ADEVARUL

EXCLUSIV Iulia Motoc, judecător la Curtea Constituţională: "Controlul constituţional poate împiedica tirania majorităţii"

IuIia Motoc explică pentru cititorii ziarului "Adevărul" recenta decizie de invalidare a referendumului pentru demiterea preşedintelui, dar şi relaţiile înaltei instanţe cu mediul politic. "Din punct de vedere instituţional, Curtea în ultimă instanţă a rezistat, după multe tentative de amânări şi presiuni politice. Şi acesta este lucrul poate cel mai important: o instituţie care a reuşit să supravieţuiască. Deşi, vă amintiţi foarte bine, se anunţase pe 2 iulie că vom fi revocaţi. Şi probabil că, dacă nu sesizam organismele internaţionale, aşa s-ar fi întâmplat. Pentru că am făcut opiniile separate la deciziile prin care am analizat procesul de revocare a Avocatului Poporului, a preşedinţilor celor două Camere, inclusiv conflictul dintre preşedinte şi Parlament. Din punctul meu de vedere, acestea au fost grave încălcări ale statului de drept. Aşa cum a fost şi faptul că am fost obligaţi să dăm un aviz de suspendare în 24 de ore, ceva incredibil, un termen care este poate util pentru un tribunal militar".

Sorin Blejnar se teme pentru siguranţa familiei sale, după dispariţia lui Codruţ Marta

Fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, a declarat, joi seară, că şi-a pus pază şi camere de luat vederi la vila sa, după ce a dispărut fostul său şef de cabinet, Codruţ Marta. Blejnar spune că se teme pentru siguranţa familiei sale. Sorin Blejnar a spus că dispariţia lui Codruţ Marta şi faptul că acesta a ajuns să fie căutat de Direcţia Criminalistică îl determină să se gândească la faptul că acestuia i s-ar fi putut întâmpla ceva rău, neexcluzând nici răpirea. "Da, mă pot gândi la o răpire. Mă gândesc la ceva rău", a spus Blejnar. Întrebat dacă a solicitat protecţie din partea poliţiei, Blejnar a dat un răspuns negativ. "Nu am cerut protecţie pentru că nu sunt îndreptăţit", a spus fostul şef al Fiscului. În schimb, Blejnar şi-a luat de unul singur măsuri de siguranţă.

"Manualul" lui Liviu Dragnea de furat voturi, editat de DNA

Procurorii anticorupţie au început joi urmărirea penală împotriva unuia dintre cei mai importanţi lideri ai PSD. Patru acuzaţii planează asupra lui Liviu Dragnea: - Folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite; - Asociere pentru săvârşirea de infracţiuni; - Instigare la violarea prin orice mijloace a secretului votului de către membrii biroului electoral al secţiei de votare ori de către alte persoane; - Instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului.

Gazprom ar putea primi cea mai mare amendă din istorie

Gigantul rus Gazprom ar putea fi amendat de Comisia Europeană (CE) cu peste 10 miliarde de euro, dacă se dovedeşte că a încălcat legislaţia antitrust europeană. Posibila amendă depăşeşte profitul de aproape 9 miliarde de euro înregistrat de grup în primul trimestru al acestui an. Comisia Europeană a anunţat marţi că a început o investigaţie pentru a determina dacă grupul rus Gazprom obstrucţionează concurenţa pe pieţele de gaze naturale din Europa Centrală şi de Est. "Conform regulilor europene, companiile găsite vinovate de abuz de poziţie dominantă pe piaţă pot fi amendate cu până la 10% din cifra de afaceri anuală, iar în cazul Gazprom ar fi vorba de peste 10 miliarde de euro", potrivit postului belgian RTBF TV, citat de RIA Novosti. În urma anunţului, acţiunile Gazprom au scăzut miercuri cu 2% pe bursă, iar capitalizarea companiei s-a redus cu 2 miliarde de dolari.

Economia a mers bine, dar va rezista greu la provocări

În prima jumătate a lui 2012, PIB-ul a crescut pe fondul acalmiei politice. În semestrul al doilea, vom avea scumpiri şi cheltuieli suplimentare. Creşterea economică de 0,5% în al doilea trimestru faţă de primele trei luni şi de 0,8% în primul semestru, confirmată ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS), indică mai mult o inerţie decât o dezvoltare autentică, iar în a doua jumătate a anului avansul va fi mult mai mic, avertizează economiştii. Produsul Intern Brut (PIB) a ajuns, la jumătatea anului, la 248,5 miliarde de lei, susţinut de creşterile din construcţii, activităţile profesionale şi servicii, în timp ce consumul intern şi comerţul exterior au stagnat, iar administraţia publică şi-a redus atât cheltuielile, cât şi investiţiile.

EUROSTAT: Economia Uniunii Europene a trecut de la stagnare la scădere

Produsul Intern Brut (PIB) din statele membre ale Uniunii Europene (UE) a scăzut cu 0,1% în trimestrul al doilea faţă de trimestrul anterior, în timp ce economia zonei euro a scăzut în intervalul menţionat cu 0,2%, potrivit datelor Biroului European de Statistică - Eurostat. În primul trimestru al acestui an, atât economia Uniunii Europene, cât şi a zonei euro a înregistrat o stagnare. Evoluţia PIB din al doilea trimestru indică posibilitatea ca economia UE să se întoarcă în recesiune în trimestrul al treilea. Faţă de trimestrul al doilea din 2011, scăderea economică este de 0,3% în cazul Uniunii Europene şi cu 0,5% în zona euro. Cea mai amplă scădere economică a fost înregistrată în trimestrul al doilea faţă de cel precedent de Portugalia (-1,2%) şi de Finlanda (-1,1%).

CURENTUL

Ponta le-a dat ţeapă ziariştilor

Declaraţiile lui Victor Ponta, prin care îşi lua angajamentul în faţa presei că guvernul nu va face recurs în procesul drepturilor de autor , intentat de ziarişti, artişti , interpreţi etc, au avut aceeaşi valoare ca şi declaraţiile politice făcute frecvent de premierul român. Adică zero. Jurnalistul Victor Ciutacu, parte în acest proces, a anunţat pe blogul său, cu litere de-o şchioapă: "O ţeapă cât Casa Scânteii de la Guvern". Potrivit celor publicate de Ciutacu " Guvernul României şi Ministerul Finanţelor Publice, instituţie subordonată, au făcut recurs în procesul drepturilor de autor cu ziariştii, artiştii, interpreţii şi alţi prestatori de activităţi pe bază de TVA represiv şi retroactiv pe cinci ani.

Codruţ Sereş, victima colaterală a războiului lui Felix cu EBA

Marii ziarişti de investigaţii din curtea Grivco au descoperit că apartamentul primit de cuplul Elena Băsescu-Bogdan Ionescu este construit de către firma EURO - P.E.C şi o persoană fizică. "Firma respectivă a primit contracte de la Hidroelectrica la un preţ cu 40 % mai mic decât preţul pieţei pe megawatt .... după ce insol­venţa Hidroelectricii a fost declarată", s-a afirmat în emisiunea de la Antena3. Jurnaliştii trustului din Băneasa au afirmat că firma EURO- P.E.C. ar fi dat ţeapă statului român cu 30 de milioane de euro, în baza unui contract semnat cu Hidroelectrica în 2006, pe mâna PDL care se afla la guvernare. Numai că în acest an, la cârma Ministerului Economiei se afla tocmai acolitul lui Felix, Codruţ Sereş.

Elan Schwartzenberg s-a refugiat în Franţa de frica procurorilor

Omul de afaceri Elan Schwartzenberg a ignorat o citaţie a procurorilor emisă într-unul din dosarele în care este cercetat bunul său prieten, fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar, Codruţ Marta. Schwartzenberg se afla în Franţa în momentul în care a fost sunat de procuror pentru a fi invitat la audieri, şi-a confirmat prezenţa pentru a doua zi la Parchet, dar de atunci nimeni nu a mai putut lua legătura cu el, surse din anturajul său spunând că nici nu mai are intenţia să se întoarcă în România până ce "nu se vor linişti apele". Anchetatorii nu mai pot da de urma lui Elan Schwartzenberg, care şi-a prelungit sejurul din Franţa în momentul în care a aflat că este căutat din nou de procurori pentru a fi audiat.

CURIERUL NATIONAL

Nici proprietarii nu mai cred în revenirea chiriilor

Deşi cererea a crescut, cei care închiriază nu găsesc motive să ceară mai mult. În Capitală, proprietarii cer în medie 230 de euro pe garsonieră, cu 2% mai puţin decât anul trecut. În marile oraşe cele mai mici tarife se găsesc la Timişoara, cu 110 euro pentru o cameră. La nivelul Bucureştiului, potrivit studiului anunturiparticulari.ro, media preţurilor solicitate de proprietari pentru garsoniere a scăzut cu două procente faţă de rezultatul de anul trecut, de la 231 de euro, la 227 de euro lunar. Pentru un apartament de două camere în Capitală, proprietarii solicită în medie aproximativ 320 euro/lună, variaţia faţă de luna iulie 2012 fiind insignifiantă, de sub 1%.

Unele iniţiative legislative şochează investitorii germani

Factorul politic din România nu se gândeşte înainte de a lua decizii la consecinţele economice. România a evoluat mult ca imagine în ochii investitorilor germani, dar "îşi bate joc" de avantajele ei competitive, consideră Daniel Metz, directorul executiv al companiei EBS România, explicând că investitorii germani interesaţi să intre pe piaţa românească trebuie să se aştepte la situaţii şocante în ceea ce priveşte legislaţia, deoarece deciziile politice nu iau în calcul efectele asupra mediului de afaceri, conform Mediafax.

Franklin Templeton: De ce companiile de stat nu au intrat în rândul lumii?

Societatea americană care administrează Fondul Proprietatea spune că nu au fost implementate prevederile ordonanţei privind guvernanţa corporativă în întreprinderile publice. Întârzierea selecţiei managerilor profesionişti reprezintă principalul neajuns. Deficienţe se înregistrează şi în iniţierea elaborării planurilor de afaceri, creşterea transparenţei, reducerea implicării politicului şi protecţia mai bună a acţionarilor minoritari.

Încasări vamale record, de aproape 1 mld. lei, în august

Luna trecută a fost una de încasări record, cu cele mai mari sume încasate din 2007 până în prezent, fiind atrasă la bugetul statului suma de 954.103.959 de lei, a informat ieri Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV), precizând că în perioada mai-august 2012 a fost încasată la bugetul statului o sumă cu 704.891.844 lei mai mare decât în perioada similară a anului 2011.

EVENIMENTUL ZILEI

Procurorii l-au prins! Liviu Dragnea a creat un sistem naţional de furt electoral

Acuzaţiile pe care DNA i le aduce baronului de Teleorman, Liviu Dragnea, dezvăluie imaginea unei fraude uriaşe a USL la referendum: "au votat" morţii, minorii, cei plecaţi în străinătate şi condamnaţii penal. Fraude de proporţii la referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu din 29 iulie 2012. Totul a fost organizat din Bucureşti de către coordonatorul campaniei electorale a PSD, Liviu Dragnea. Potrivit procurorilor DNA, care l-au pus ieri sub acuzare pe Liviu Dragnea, ţinta USL la referendum a fost de a asigura o prezenţă la urne de minimum 60%. Totul s-a făcut cu complicitatea a zeci de persoane: preşedinţi şi membri ai secţiilor de votare coordonaţi de responsabilii USL locali, preşedinţii organizaţiilor judeţene a PSD, PNL şi PC şi primarii USL.

PNL aruncă în cârca PSD eşecul de la referendum

Şedinţa conducerii liberale a scos ieri la iveală tensiunile din interiorul USL. Crin Antonescu s-a spălat pe mâini de responsabilitatea suspendării lui Băsescu, iar Ludovic Orban a insistat că nu e prima oară când PNL pierde pe mâna PSD. Şedinţele de ieri ale conducerii PNL, în care s-au analizat rezultatele de la alegerile locale şi de la referendumul de demitere a lui Traian Băsescu, nu s-au lăsat cu decapitări de lideri de filiale cu performanţe slabe, aşa cum anunţau unele voci. Liberalii au decis să pună batista pe ţambal, să se concentreze pe alegerile parlamentare şi să-şi verse oful pe seama partenerilor din PSD.

Miza de la Otopeni: mii de hectare la secret

Unul dintre liderii partidului lui Dan Voiculescu va face socoteala terenurilor aeroporturilor Otopeni şi Băneasa. Directorul interimar al Aeroportului Otopeni, preşe dintele PC Satu Mare - Cristinel Smadu - va pune pe hârtie terenurile deţinute de instituţie. Asta, după ce în cadrul companiei s-a înfiinţat, recent, un departament care ar trebui să numere terenurile şi să le identifice cadastral. "Acum, în capitalul social al instituţiei nu sunt trecute terenurile. Nu se ştie unde sunt, cum sunt", a explicat, pentru EVZ, surse din cadrul Ministerului Transporturilor, care au mai spus că acum se duce "bătălia pentru terenuri". Aceleaşi surse au explicat că Aeroportul Otopeni ar avea în proprietate privată aproximativ 4.600.000 mp de teren, iar în proprietatea publică a statului s-ar afla alţi 158.000 mp.

The Money Channel Institute: MRU creşte în sondaje, Crin Antonescu se prăbuşeşte

Mihai Răzvan Ungureanu este liderul politic al dreptei care poate intra în luptă cu reprezentanţii USL, conform unui studiu realizat de The Money Channel Institute, la comanda postului de televiziune The Money Channel. Comparativ cu rezultatele sondajului The Money Channel Institute din luna aprilie, Crin Antonescu se află în cădere liberă. Dacă, în aprilie, Crin Antonescu înregistra 39,4% din opţiuni, atunci în luna august liderul PNL contabilizează doar 32,4% din opţiuni. Turul II, între MRU şi Crin Antonescu. Bătălia prezidenţială se anunţă echilibrată, finala urmând a fi disputată între Crin Antonescu, votat de 32,4% dintre români, şi Mihai Răzvan Ungureanu, pentru care optează 27,1% dintre respondenţi. Comparativ cu rezultatele sondajului The Money Channel Institute din luna aprilie, diferenţa dintre Crin Antonescu şi Mihai Răzvan Ungureanu s-a redus de la 16,4 procente la numai 5,3 procente.

JURNALUL NATIONAL

BĂTĂLIA PENTRU PARCHETUL GENERAL. Cum a ajuns prietena lui Blejnar "în cărţi" pentru funcţia de procuror general al României (STENOGRAME)

Înainte însă ca ministrul să anunţe public că a deschis procedura de selecţie şi că procurorii interesaţi pot să îşi prezinte candidaturile, pe piaţă a fost lansată ieri una dintre cele mai penibile intoxicări, respectiv că procuroara Alina Bica - fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei în timpul guvernării PDL şi actual consilier al şefului DIICOT, Codruţ Olaru - ar putea prelua funcţia de procuror general al României. Surse oficiale au declarat pentru o agenţie de ştiri că Mona Pivniceru a avut o întrevedere cu procuroara Alina Bica. Astăzi însă ministrul a negat faptul că s-a întâlnit cu Alina Bica si ca aceasta ar reprezenta o varianta pentru functia care va ramane disponibila dupa expirarea mandatului Codrutei Kovesi.

În timpul suspendării lui Băsescu, CSM a emis un regulament pentru ca ministrul Justitiei să nu poată propune un nou Procuror General al Romaniei si un nou şef la DNA mai devreme de 90 zile!

Printr-o hotarare pe care nu stie nimeni cum s-a luat, CSM si-a adjudecat dreptul a aviza cand vrea pe viitorii sefi ai parchetelor, transformati in candidati De la numirea Monei Pivniceru in functia de ministru al Justitiei, toata lumea asteapta cu sufletul la gura propunerile pentru numirea viitorului Procurorului General al Romaniei care va lua locul Laurei Codruta Kovesi si a viitorului sef al DNA, care va ocupa locul detinut in prezent de Daniel Morar, care sta cu delegatie prelungita de Kovesi in aceasta functie. Lumeajustitiei.ro a descoperit, insa, ca in timp ce presedintele Traian Basescu era suspendat din functie, CSM a realizat o manevra murdara prin care aceste numiri sa nu poata fi facute mai devreme de 90 de zile, fata de 15 cat erau prevazute in procedura initiala.

Ministrul Agriculturii cere sprijinul investitorilor chinezi pentru refacerea sistemului de irigaţii din România

Deschiderea pieţei chineze pentru produsele agroalimentare româneşti şi implicarea companiilor din China în proiectele de reabilitare a sistemelor de irigaţii din România au fost principalele subiecte discutate ieri de ministrul român al Agriculturii şi oficialii chinezi, la finalul sesiunii plenare a Forumului pentru Comerţ Agricol şi Cooperare Economică dintre China şi ţările Europei Centrale şi de Est, desfăşurat în oraşul Hefei, provincia Anhui din China. Daniel Constantin, ministrul Agriculturii a solicitat sprijinul Ministerului Agriculturii din China pentru a deschide piaţa chineză produselor româneşti prin urgentarea negocierilor şi semnarea Memorandumului de Înţelegere între Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din România şi Administraţia Generală pentru Controlul Calităţii, Inspecţiei şi Carantinei din RP Chineză. Acest acord va permite agenţilor economici români să exporte produse de origine animală în China.

Planul italianului Mario Draghi pentru salvarea euro. De ce nemţii spun "nein!"

Preşedintele Băncii Centrale Europene, italianul Mario Draghi, a declarat, din nou, că "euro este ireversibil" şi a anunţat un nou program de achiziţie a datoriei statelor cu probleme, fără o limită maximă a banilor ce pot fi cheltuiţi. Programul, numit Outright Monetary Transactions - Tranzacţii Monetare Directe -, prevede ca BCE să cumpere datoria statelor cu probleme - principalele fiind Spania şi Italia - cu maturitatea de până la trei ani. Nemţii au motive să se teamă de programul BCE, dincolo de ameninţarea inflaţiei. Germania este cel mai mare acţionar al BCE şi, în cazul care vor exista pierderi pe aceste operaţiuni, statul german, din banii contribuabililor, va trebui să acopere aceste pierderi.

Blaga şi Videanu, în dosarul de evaziune al lui Blejnar

În dosarul de evaziune fiscală, de la Braşov, în care este inculpat Sorin Blejnar apar, potrivit România TVnumele mai multor fruntaşi PDL: Vasile Blaga, Adriean Videanu şi Răzvan Murgeanu. Sorin Blejnar este acuzat în acest dosar decomplicitate la evaziune fiscală şi sprijinirea unui grup infracţional organizat mai apare şi numele fostului ministru al mediului Attila Korodi. Oameni de afaceri, care încercau să-şi protejeze afacerile cu petrol şi care aveau legături cu politicienii, interveneau pe lângă aceştia pentru a se asigura că totul este în regulă.

NATIONAL

Noul procuror general, numit pe filiera Hillary Clinton - SRI

In cel mult cateva zile, ministrul Justitiei trebuie sa-i nominalizeze pe inlocuitorii procurorului general al Romaniei si sefului DNA. Numai ca, in ciuda hotararii si a angajamentelor luate de Mona Pivniceru, misiunea sa nu se dovedeste deloc usoara. Mona Pivniceru le-a promis apropiatilor ca, in zece zile de la instalarea sa ca ministru, se va debarasa de Laura Codruta Kovesi si de Daniel Morar. Iata insa ca, dupa cum sustin sursele noastre, lucrurile s-au complicat serios dupa ce SRI le-a dat cu flit tuturor favoritilor de pe lista lui Pivniceru. Pur si simplu George Maior nu le-a dat avizul obligatoriu numirii in functie pana si a unui sef de directie intr-un minister, deci cu atat mai necesar pentru procurorul general.

Antonescu fuge de Chiliman in sectorul lui Rares Manescu

Asa cum "National" anunta inca din ianuarie, Crin Antonescu nu va mai candida in Sectorul 1, alegand un colegiu mai la periferie, in Sectorul 6. Ajuns senator prin redistribuire, Crin Antonescu a fost trimis la plimbare de liberalii din Sectorul 1, cei care au tras din greu in 2008 ca sa-l scoata parlamentar. Antonescu fuge de Chiliman in sectorul lui Rares Manescu. O miscare deloc surprinzatoare, daca ne amintim de rafuielile care au existat intre Crin Antonescu si Andrei Chiliman (liderul penelistilor bucuresteni) si care au culminat cu schimbarea acestuia din urma din functie. Pusi la colt si matrasiti din posturile cheie, membrii PNL Sector 1 si-au luat revansa cum au stiut mai bine, refuzand sa-l mai sustina pe Antonescu la viitoarele alegeri.

PUTEREA

La DIICOT Braşov se mişcă în front, în faţa Codruţei Kovesi. Procurorul lui Blejnar nu a mai răspuns la comenzi

Miercuri seară şi ieri au fost date publicităţii stenograme şi informaţii din Dosarul 134/D/P/2010,în care este anchetat Sorin Blejnar. De această dată, scurgerile de informaţii au ajuns la alte organisme media decât cele "favorizate" şi "agreate"până acum de DNA şi DIICOT. Dacă până ieri, Parchetele lui Kovesi şi Morar nu au dezavuat scurgerile de informaţii din dosare - pentru că aveau interese oneroase -, de această dată DIICOT Braşov a reacţionat violent şi a acuzat presa de iresponsabilitate. La rândul lui, onorabilul Blejnar a sărit la gâtul procurorului braşovean pe care l-a catalogat drept "golan"! După cum lesne se observă, procurorul de la Braşov nu a mai răspuns comenzilor de la Bucureşti. Faptul că "a dat din casă" fără acordul şefilor i-a înnebunit pe cei care îl protejează pe ex-şeful ANAF.

Caracatiţa Blejnar ajunge până la Mircea Băsescu şi greii PDL

Scandalul din jurul dosarului de evaziune în care este implicat fostul şef al Fiscului, Sorin Blejanr, se extinde pe zi ce trece. Potrivit ultimelor stenograme apărute în spaţiul mediatic, Mircea Băsescu, fratele preşedintelui, făcea intervenţii, pentru "un prieten", direct la Blejnar, iar nume grele din zona politicii, Blaga, Videanu, Murgeanu, sunt şi ele menţionate în înregistrările din dosar. Procurorii DIICOT Braşov au descoperit că fratele şefului statului îl suna direct pe preşedintele ANAF, potrivit unei stenograme apărute pe site-ul postului de televiziune Antena 3.

Băncile înnoiesc oferta de credite

Băncile comerciale îşi diversifică portofoliul de credite la început de toamnă, încercând să-şi sporească baza de clienţi. Majoritatea instituţiilor de credit au demarat promoţii la împrumuturile deja existente sau au lansat noi produse, atât pentru persoanele fizice angajate, cât şi pentru studenţi şi pensionari, dar şi produse dedicate persoanelor juridice. Banca Comercială Română (BCR) a lansat, recent, creditul pentru plata taxelor de studii, în lei sau valută - Academic BCR/Academic Plus BCR. Creditele pot fi folosite pentru plata taxelor de studii (postliceale, universitare sau postuniversitare: masterat, doctorat, MBA, ACCA, alte studii postuniversitare pentru domenii aplicate), efectuate în ţară sau în străinătate şi a cheltuielilor de cazare şi masă pe perioada efectuării studiilor.

Finanţistul Florin Georgescu a devenit inamicul public nr. 1 al României de Mihai Pâlşu

Florin Georgescu a făcut o dezvăluire-şoc: bugetul pe 2013 va fi prezentat la 15 zile după învestirea guvernului generat de alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012! Adică românii vor afla în preajma Crăciunului indicatorii vieţii sociale şi economice pe următorul an, ce se anunţă auster. După ce ne-a servit nonşalant uluitoarea veste, Georgescu a clarificat şmechereşte dilema: "Eu nu fac politică, eu fac politică monetară". Fals! Florin Georgescu face parte dintr-un guvern ultrapolitic USL, şi nu dintr-un executiv de tehnocraţi. Georgescu este nu numai ministrul Finanţelor, ci şi vicepremierul Guvernului Ponta; nu un simplu consilier personal al prim-ministrului. Aşadar, ministrul Georgescu face politică la cel mai înalt nivel.

USL împarte ciolanul la CNADNR

Dacă tot au pus cruce finanţării autostrăzilor aflate pe Coridorul IV Paneuropean rutier şi au tăiat banii pentru investiţii, liderii PSD şi PNL pregătesc spargerea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), "vaca de muls" din Ministerul Transporturilor. În timp ce premierul Victor Ponta anunţă modificări privind funcţionarea Companiei de Autostrăzi, şeful CNADNR, Mircea Pop, nu numai că nu ştie, dar nici nu îşi asumă vreo reorganizare. Premierul Victor Ponta apreciază că "bijuteria" Ministerului Transporturilor, Compania Naţională de Autostrăzi, "ar trebui un an de zile să nu mai funcţioneze deloc, decât să plătească datoriile din trecut. Este vorba despre un miliard şi ceva de lei".

Guvernul se roagă de bănci să salveze Oltchim

Situaţia combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, aflat în pragul colapsului, dar şi al privatizării, a fost dezbătută ieri, ore în şir, la Ministerul Economiei şi la Parlament. Oficiali guvernamentali împreună cu reprezentanţi ai combinatului au căutat soluţii pentru plata salariilor restante şi pentru asigurarea capitalului de lucru, astfel încât Oltchim să rămână pe linia de plutire o lună, până la privatizare. Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat că va demara discuţii cu reprezentanţii băncilor comeriale în scopul obţinerii unei finanţări pentru Oltchim.

ROMANIA LIBERA

Surse universitare: şansele ca Victor Ponta să primească o sancţiune pentru plagiat sunt MINIME, în pofida unor DOVEZI CLARE

În pofida faptului că pe masa ministrului Educaţiei va ajunge un verdict de plagiat, premierul var putea rămâne cu titlul de doctor. Motivul: Ecaterina Andronescu poate argumenta că decizia Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti nu are temei juridic. În Germania sau SUA regula este aceea că instituţia care a conferit titlul de doctor este cea abilitată să îl şi retragă. În România lucrurile nu stau aşa. Cel care va pronunţa o posibilă sancţiune în urma verdictului de plagiat dat lui Victor Ponta (inclusiv cea privind retragerea titlului de doctor) va fi ministrul Educaţiei. În cazul de faţă vorbim de un conflict de interese deoarece Ecaterina Andronescu este subalternul pe linie de partid al celui care trebuie judecat pentru plagiat, adică Victor Ponta.

Revoluţia ratată sau PLANUL din spatele lui Ponta&Antonescu

S-a vorbit mult despre existenţa unor "planuri bine puse la punct" pentru acapararea prin forţă a puterii de către USL prin (cvasi)lovitura de stat din iulie-august, despre scoaterea în mod deliberat a României de pe traiectoria europeană şi euroatlantică pe care părea că apucase ferm şi prin urmare despre un război între Est şi Vest dus pe terenul politicii dâmboviţene, s-a vorbit, inevitabil, despre mari conspiraţii, Comisia Trilaterală, Grupul Bilderberg, Wall Street, CIA, Mossad şi KGB, grupuri "organizate, finanţate şi coordonate" SRI, agenţi de inflenţă sau plasaţi în presă, şi chiar despre fosta Securitate, "aciuată", se pare în marile redacţii ale ziarelor germane. Despre ceea ce nu s-a vorbit prea mult a fost însă viziunea sau obiectivul final al acestor planuri care s-au desfăşurat atât de fulgerător sub ochii noştri. Ce vor?

Sondaj: Bucureştenii nu sunt de acord cu demolarea Cathedral Plaza

Un sondaj recent arată că locuitorii Capitalei nu au o problemă cu faptul că turnul de birouri Cathedral Plaza a fost construit în apropierea Catedralei Catolice "Sf. Iosif" şi că îşi doresc ca autorităţile locale să găsească o soluţie pentru păstrarea clădirii, în contextul în care Arhiepiscopia Romano-Catolică cere demolarea investiţiei de 60 de milioane de euro, potrivit Money.ro. Astfel, 66% dintre bucureşteni nu se simt deranjaţi de situarea clădirii Cathedral Plaza în apropierea Catedralei "Sf. Iosif" , iar 46% dintre aceştia salută demersul investitorului străin care a dezvoltat această clădire pe un teren viran, potrivit unui sondaj realizat de The Money Institute la comanda postului de televiziune The Money Channel.

ZIARUL FINANCIAR

Aproape 20.000 de concedieri în opt luni. Topul celor mai mari 300 de angajatori

Companiile Mic.ro (în faliment), Delphi Packard şi Carrefour sunt în top 3 la reducerea numărului de angajaţi în 2012, iar Hidroconstrucţia, Dedeman şi RCS sunt în top 3 la angajări. Petrom, Dacia şi Kaufland sunt cei mai mari angajatori privaţi din economie, cumulând un efectiv de peste 46.000 de angajaţi, iar Poşta Română rămâne compania cu cel mai mare număr de angajaţi - aproape 32.000 de persoane la finele lunii august, potrivit informaţiilor transmise de companii la inspectoratele de muncă. Retailerii, firmele de securitate, agenţii de muncă temporară, băncile, spitalele, operatorii telecom şi direcţiile de asistenţă socială şi de întreţinere a căilor ferate au cei mai mulţi angajaţi.

Care sunt cauzele care au dus Oltchim pe marginea prăpastiei, cu pierderi de 1,2 miliarde de lei în cinci ani şi datorii de 2,6 miliarde de lei

Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) a ajuns într-o situaţie disperată după cinci ani şi jumătate în care afacerile i-au scăzut şi a acumulat pierderi şi datorii tot mai mari. Singura şansă de salvare a Oltchim şi a oraşului Râmnicu Vâlcea a rămas privatizarea rapidă, soarta celor peste 3.000 de locuri de muncă depinzând de planurile viitorului proprietar. Managementul de stat şi deciziile strategice greşite ale României din ultimii 20 de ani şi-au dovedit încă o dată ineficienţa, în timp ce polonezii au reuşit să facă din companiile lor de stat campioni regionali. Construit în anii '60, Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) a fost multă vreme perla industriei chimice româ­neşti, iar la nivel european combinatul este încă în top trei producători de PVC din punctul de vedere al capacităţii de producţie. Oltchim mai era lider regional la producţia de polioli şi produse clorosodice.

Vine al doilea val al crizei în imobiliare?

Investitorii din sectorul imobiliar devin din nou prudenţi pe fondul îngrijorărilor provocate de criza datoriilor suverane din zona euro şi al scumpirii finanţării bancare, deşi abia se întorseseră pe pieţele din Europa Centrală şi de Est după mai mult de doi ani şi jumătate de pauză. Deşi climatul economic şi, implicit, sentimentul investitorilor asupra pieţelor din regiune diferă de la o ţară la alta, imaginea de ansamblu a Europei Centrale şi de Est indică o reticenţă mai mare a jucătorilor din imobiliare de a-şi extinde prezenţa aici, în contextul în care problemele din zona euro reverberează în regiune şi creează o stare generală de incertitudine. Economiile unor ţări precum Ungaria sau Cehia, care sunt puternic dependente de exporturile în zona euro, ar putea reintra anul acesta în recesiune, în timp ce restul economiilor din regiune îşi încetinesc vizibil avansul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb