• ADEVĂRUL
• Kilometrul zero al catastrofei roşii
Autorităţile luptă cu nămolul roşu care a acoperit două comune din Veszprem şi încearcă să minimizeze pagubele catastrofei ecologice. Autorităţile maghiare nu ştiu însă ce vor face cu hectarele infestate cu apă acidă. Sinistraţii nu vor să se întoarcă la casele pline cu mâl, fiind încă în stare de şoc. Apa otrăvită a provocat o dramă în Ungaria. Două comune au stat sub mâlul plin de reziduuri toxice, iar pe sute de hectare nu vor mai fi plantate răsaduri zeci de ani.
• Bancherii câştigă teren în războiul cu clienţii
Bancherii se apropie tot mai mult de forma agreată a Ordonanţei 50/2010, care a fost aprobată marţi de Comisia economică din Camera Deputaţilor cu modificări în favoarea băncilor. Ordonanţa creditelor a trecut de o comisie din Camera Deputaţilor cu nu mai puţin de 98 de amendamente, majoritatea aduse de bancheri. Clienţii au pierdut o primă repriză. Bancherii ţin morţiş ca Ordonanţa 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori să nu devină lege în forma actuală. Lobby-ul pe care l-au făcut până în prezent la Banca Naţională a României (BNR), Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) a dat roade.
• George Copos, liber să-i ia casa lui Dan Ioan Popescu
Magistraţii bucureşteni au hotărât că patronul Rapidului îl poate executa silit pe fostul său coleg de la Partidul Conservator. Finanţatorul echipei de fotbal Rapid, George Copos, îl poate evacua oricând din locuinţă pe fostul ministru al Economiei, Dan Ion Popescu, în baza unei decizii date de magistraţi. Dosarul de executare silită 29212/299/2010, aflat pe rolul Judecătoriei Sectorului 1, a fost soluţionat cu rapiditate, hotărârea fiind dată la primul termen. Magistraţii au încuviinţat ca George Copos să intre în posesia apartamentului aflat la doi paşi de Guvern, în care locuiesc, de mai mulţi ani, soţii Elena şi Dan Ioan Popescu.
• Apartamentul era pentru angajaţii BTT
Apartamentele "revendicate" de Copos au aparţinut Consiliului Local al Municipiului Bucureşti. La 19 august 1994, printr-un contract de vânzare-cumpărare, apartamentele au fost achiziţionate de Biroul de Turism pentru Tineret (BTT), cu destinaţia locuinţe de serviciu pentru angajaţi. Patru ani mai târziu, la 15 mai 1998, BTT a vândut aceste imobile societăţii Vox Univers, împreună cu "drepturile şi obligaţiile litigioase, în legătură cu mai multe spaţii, din raporturile juridice existente între BTT şi SC Luxor T&D Impex". Dan Ioan Popescu a achiziţionat, la 30 martie 2001, acest apartament de la SC Luxor T&D Impex, reprezentată de Paul Opriş, fostul patron al televiziunii Tele 7abc.
• Procesul a băgat zâzanie între cei doi
George Copos a declarat, ieri, pentru "Adevărul" că "nu aş putea să-l dau afară pe Dan Ioan Popescu", şi că a intrat întâmplător în acest litigiu. "Am vorbit cu el de < n > ori să închidem acest proces. Vom găsi soluţia corectă", s-a scuzat Copos. Dan Ioan Popescu nu a putut fi contacat ieri. Fostul ministru al Economiei a declarat în luna iulie ziarului "Adevărul" că a fost cumpărător de bună-credinţă şi a luat apartamentul cu toate actele în regulă. DIP a fost de părere că patronul rapidist vrea de fapt să-şi facă un hotel în acel bloc şi doreşte să pună mâna pe toate apartamentele. "Îl voi da în judecată pe domnul Copos, mi se pare complet lipsit de eleganţă ce a făcut. Acum se vede adevăratul caracter", a declarat Popescu.
• Şi Becali are probleme
Luna trecută, tot Judecătoria Sectorului 1 a încuviinţat ca George Copos să-l execute silit pe finanţatorul Stelei, Gigi Becali, pentru o datorie de peste 75.000 de euro pe care latifundiarul ar fi avut-o la Ana Holding, firma patronată de finanţatorul Rapidului.•
• Marko trimite UNPR la urne
Liderul UDMR Markó Béla a declarat ieri că nu susţine rediscutarea funcţiilor în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor şi avertizează UNPR că ar trebui să obţină drepturi în Parlament după o competiţie electorală. "De multe ori s-au înfiinţat noi partide, prin participarea senatorilor şi deputaţilor care au ieşit dintr-un partid sau din mai multe partide. Unele, după aceea, au şi intrat în Parlament. De fiecare dată am mers pe ideea că partidele, dacă vor să fie reprezentate în Parlament, trebuie să participe la competiţia electorală", a spus Markó Béla
• Obama, sfătuit să fugă precum Ceauşescu în "89
În condiţiile unei economii aflate în degringoladă şi a unei dezamăgiri populare, preşedintele SUA este ţinta unor acuzaţii duse la extrem. "Ura deschisă" faţă de Barack Obama este comparată de către un cunoscut jurnalist conservator cu "momentul românesc" din 1989. Pe măsură ce se apropie alegerile legislative din 2 noiembrie, devine din ce în ce mai clar că liderul de la Casa Albă a ieşit din graţiile americanilor. Pe fondul unui deficit bugetar în creştere şi al decalajelor de venituri din ce în ce mai mari, nemulţumirea publică creşte şi ea. Cota de popularitate a lui Obama a scăzut de la 62% în primele luni ale preşedinţiei sale la 44,5% la sfârşitul lunii trecute.
• Un noiembrie brutal
Funcţia lui Obama nu e în joc pe 2 noiembrie, dar prestigiul şi autoritatea lui ar putea avea mult de suferit. Aceste alegeri legislative de la jumătatea mandatului său ar putea fi cel mai dur verdict primit de un lider american în ultimii 30 de ani. Este de aşteptat ca democraţii lui Obama să piardă Camera Reprezentanţilor şi chiar majoritatea din Senat.
• Donald Trump ar putea candida la Preşedinţie
Mogulul imobiliar Donald Trump a declarat recent că ia în calcul, la modul serios, să candideze din partea republicanilor pentru preşedinţia Americii, în 2012. "Pentru prima dată în viaţa mea, chiar mă gândesc la acest lucru. Văd ce se întâmplă cu această ţară şi nu a fost niciodată mai rău. Mi-ar plăcea să nu candidez, dar cineva trebuie să facă ceva. Pierdem această ţară", a declarat el pentru canalul de televiziune Fox News.
• Război pentru divizarea Hidroelectrica
Reprezentanţii Federaţiei Sindicale Hidrosind nu sunt de acord cu divizarea Hidroelectrica. Hidrosind va contesta în instanţă recenta modificare a Legii societăţilor comerciale, care nu mai permite creditorilor să blocheze fuziunea unor companii. Înfiinţarea celor două companii energetice-gigant, Electra şi Hidroenergetica, ce ar fi trebuit să fie operaţionale la 1 iulie 2010, a fost blocată până acum de 19 procese intentate de Federaţia Sindicală Hidrosind, de Fondul Proprietatea şi de alţi câţiva creditori ai societăţilor energetice.
• Taxa pe zilieri, misiune imposibilă
Nici muncitorii de ocazie şi nici angajatorii nu văd cu ochi buni iniţiativa de reglementare a raporturilor de muncă ale zilierilor. Cei care angajează oameni "cu ziua" au găsit deja soluţiile de a fenta legea care prevede taxa de 16% percepută pentru fiecare zilier. Noul proiect de lege prin care se creează cadru legal pentru zilieri are în vedere activităţi cu caracter ocazional cum ar fi activităţile gospodăreşti, agricultură, pomicultură, silvicultură şi exploatări forestiere, vânătoare şi pescuit, piscicultură şi acvacultură, spectacole, producţii cinematografice şi audiovizuale, activităţi cu caracter cultural.
• CURENTUL
• Baconschi dixit: urmează Hayssam, cu staţia pe partea dreaptă a arestului din Rahova
"Preşedintele sirian Bashar al-Assad va face o vizită în România în acest an, ocazie cu care vor fi semnate mai multe acorduri bilaterale pe justiţie şi afaceri interne, un acord de extrădare intrând în acest pachet", a declarat ieri ministrul român de Externe. Începute în 2008, cu ocazia vizitei lui Traian Băsescu în Siria, negocierile româno-siriene pe acest subiect au intrat, aşadar, pe ultima turnantă. Documentele privind acordul bilateral pe justiţie şi afaceri interne au fost deja pregătite, intervenţia lui Traian Băsescu în rezolvarea problemei Hayssam fiind hotărâtoare pentru aducerea în ţară a teroristului româno-sirian.
• CEDO încearcă se ne rezolve problemele privind dreptul la proprietate
Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg va lua în discuţie, în 12 octombrie, cauzele pilot privind retrocedarea caselor naţionalizare şi măsurile compensatorii, problemă sistemică a României, nerezolvată, care a condus la plata a milioane de euro despăgubiri către foştii proprietari. Această soluţie a CEDO survine pe fondul absenţei unui mecanism de retrocedare/compensare din partea României. Procedura va fi aplicată în privinţa Cauzei Atanasiu şi Poenaru împotriva României şi Solon împotriva României. Cauzele privesc problema respectării articolelor 6 şi 1 din Protocolul 1 în contextul retrocedărilor
• Regulament, de Tia Şerbănescu
Interesantă a fost reacţia vânzătorului Patriciu: "statul va pierde; contractul e beton!". Adică, pa şi pusi! Acum n-aveţi decât să daţi cu pumnii în beton şi să-mi admiraţi mişcarea - ceea ce mulţi şi fac uitându-se la dl Patriciu ca la un monument al capitalismului creat prin prevalare de organe vitale de la stat. Alt monument - Parlamentul - a devenit clădirea care consumă cea mai multă energie din Europa. Ultima bătălie care a consumat energia puterii şi opoziţiei s-a dat pentru modificarea regulamentului Camerei astfel ca grupul independenţilor din UNPR să devină grup parlamentar cu drepturi depline. Cum lupta a fost câştigată de PDL, dl Ponta (care era cât p-aci să treacă la UNPR) continuă boicotul parlamentar întrucât "s-a legalizat trădarea". Acum nu le mai rămâne decât să legalizeze şi prostituţia.
• CURIERUL NAŢIONAL
• Patronatele cer impozit unic de 10%
ACPR solicită reducerea cotei unice de la 16% la 10%, care ar face România atractivă din nou pentru investitorii străini. Economiştii şi patronatele cred că nu va trece, deşi e o lege bună, pentru că momentan va face o pagubă la buget de 2 mld. Euro. Pentru a diminua pierderile, Alianţa propune impozitarea pariurilor online şi taxarea suplimentară a terenurilor proprietăţilor de lux.
• Fiscul înteţeşte războiul în afacerea Rompetrol
Blejnar: Plata unei dobânzi anuale de 25 mil. euro arată că Rompetrol recunoaşte că are datorii faţă de stat. Patriciu: Problema datoriilor este responsabilitatea noilor acţionari. Răscumpărarea totală sau plata parţială a datoriilor Rompetrol a fost subiect de dispută marţi seară la emisiunea "Naşul" de la B1 TV. Prevederile Ordonanţei 118/2003 au fost interpretate diferit de invitaţi, respectiv şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, şi omul de afaceri Dinu Patriciu. Prim vorbitor la "Naşul", Sorin Blejnar a declarat că, în urma unei adrese primite de la Rompetrol, prin care ANAF era anunţat că se doreşte achitarea unei prime tranşe din obligaţia integrală pe care Rompetrol o avea faţă de stat, l-a înştiinţat pe Dinu Patriciu asupra contului unde trebuie să facă plata.
• Tiparniţele alimentează trendul crescător al activelor riscante
Radu Ciofu (profibursier.ro) spune că înainte era Fed-ul, dar acum este o horă în care s-au prins mai multe bănci centrale. "Nebunia de pe aur" şi mişcarea ascendentă a Burselor sunt o rezultantă a acestui proces. "Mă aştept ca în curând să ţâşnească şi petrolul"
• Numărul litigiilor fiscale s-a dublat în 2010, ajungând la 100 milioane
Creşterea este cauzată de intensificarea activităţilor de inspecţie fiscală. Majoritatea cazurilor se referă la contestarea obligaţiilor fiscale în materie de TVA. Intensificarea activităţilor de inspecţie fiscală şi nevoia persoanelor fizice şi juridice de a-şi reduce costurile a dublat numărul proiectelor de litigii fiscale, unele societăţi de avocatură ajungând să înregistreze, la 30 septembrie, chiar şi 100 milioane de astfel de cazuri. Conform unui studiu de evaluare a rezultatelor înregistrate pe această arie de practică, Zamfirescu Racoţi Predoiu (ZRP) înregistra la 30 septembrie o creştere de 100% a portofoliului de litigii fiscale, faţă de perioada similară a anului precedent, valoarea sumelor contestate de clienţi depăşind 100 mil. euro.
• Aproape 1 miliard de lei, TVA pe care o va rambursa ANAF în octombrie
ANAF va rambursa luna aceasta TVA de aproape un miliard de lei în trei tranşe. Potrivit unui comunicat al instituţiei, ANAF a realizat selecţia naţională a deconturilor cu opţiune de rambursare "pentru care există decizie aprobată conform cu Instrucţiunile nr. 802.520/03.07.2009 privind rambursarea lunară a T.V.A., cu modificările şi completările ulterioare", acestea totalizând la 1 octombrie o sumă de 934,19 mil. lei. În selecţia lunii octombrie au fost cuprinse în ordinea vechimii toate deconturile de TVA, soluţionându-se prin restituire deconturile a căror vechime este de până la data de 03.09.2010.
• Legea Pensiilor apreciază leul
Evoluţia de ieri a leului a fost una volatilă, dealerii bancari aşteptând decizia Curţii Constituţionale asupra legii pensiilor. În aşteptarea deciziei piaţa s-a deschis pe scădere pentru leu, în jurul pragului de 4,28 lei, care a fost testat de mai multe şedinţe. După atingerea unui maxim de 4,2860 lei, euro a intrat pe scăderea după anunţul privind constituţionalitatea Legii Pensiilor, în ciuda sesizărilor partidelor din opoziţie, astfel că BNR a putut anunţa un curs al monedei unice de 4,2718 lei, faţă de 4,2798 lei, acum două zile, dealerii considerând că acest anunţ este pozitiv în perspectiva acordurilor de împrumut cu UE şi FMI. Pe finalul şedinţei cotaţiile euro coborau la 4,2660 - 4,2720 lei. Cursul mediu al dolarului a coborât de la 3,1066 la 3,0803 lei, datorită continuării deprecierii lui faţă de euro, iar cel al francului elveţian de la 3,2126 la 3,1914 lei.
• Afacerile de nişă îşi fac loc în spaţiile comerciale golite de criză
Foşti angajaţi au început să-şi deschidă propriile afaceri de mici dimensiuni, dar care au succes. Spaţiile comerciale închiriate pentru astfel de business-uri sunt cuprinse între 50 şi 80 mp. Preţul chiriilor pentru asemenea suprafeţe poate ajunge la 1.500 euro. Situaţia economică dificilă din România a adus falimente, drept urmare şi numeroase spaţii comerciale goale, dar se pare că în ultimul timp aceste suprafeţe sunt închiriate de proprietari care dezvoltă afaceri de nişă, se arată într-o analiză a companiei imobiliare Regatta. Actualul context economic a transformat tot mai mulţi foşti angajaţi în antreprenori. În momentul în care au pus bazele unui business propriu, majoritatea au căutat soluţii care să ofere un maxim de rentabilitate, însă cu investiţii minime. Astfel, în ultima perioadă, se remarcă în piaţă o creştere a numărului afacerilor sezoniere şi de nişă, mai ales în zona de leisure, de timp liber.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Marin Anton: "Un dezastru ca în Ungaria se poate întâmpla oricând şi la noi"
Depozitele de rămăşiţe industriale din România sunt vechi şi nesigure şi pot cauza o catastrofă ecologică asemănătoare celei din Ungaria, susţine secretarul de stat Marin Anton. Specialiştii în Protecţia Mediului din România nu par foarte îngrijoraţi de eventualele urmări ale dezastrului ecologic din Ungaria pe teritoriul ţării noastre. Sunt mai preocupaţi de pericolul repetării unui astfel de scenariu cu propriile noastre depozite de deşeuri, unele vechi şi nesigure. "Există şi în România depozite de deşeuri industriale periculoase care trebuie închise şi ecologizate. La noi nu s-a rezolvat problema, pentru că suntem o ţară săracă, nu avem bani în prezent.
• Legea pensiilor a trecut de Curte cu mâna PSD
Judecătorul Ion Predescu, apropiat al PSD, a avut votul decisiv în privinţa declarării constituţionalităţii actului normativ. Legea pensiilor a fost declarată, ieri, constituţională la limită. Votul decisiv a stat în mâna unui judecător susţinut de PSD, partid care a contestat de altfel actul normativ. Judecătorul Ion Predescu, potrivit unor surse din interiorul Curţii Constituţionale a României (CCR), a considerat că legea este valabilă, alături de alţi patru magistraţi numiţi de actuala putere. Contrar aşteptărilor, judecătorul Zoltan Puşkaş, susţinut de UDMR, partid de guvernământ, a votat contra constituţionalităţii legii.
• Cum riscă statul să rămână şi fără acţiuni la Rompetrol
Grupul Rompetrol, deţinut de KazMunaiGaz, poate oricând să majoreze capitalul social al Petromidiei, ceea ce va conduce la scăderea participaţiei deţinute de Ministerul Finanţelor. După ce a primit acţiuni în loc de bani de la Rompetrol Rafinare, Ministerul Finanţelor riscă să rămână şi fără aceste titluri sau cel puţin să se aleagă cu un pachet mult diminuat. Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, susţine că pachetul statului ar putea fi redus de la 44,7% la circa 33%. Acest lucru s-ar putea întâmpla întrucât acţionarii Rompetrol au aprobat pe 30 septembrie două majorări de capital. Prima s-a făcut prin transformarea datoriilor către stat în valoare de 1,9 miliarde lei (516 milioane euro) într-un pachet de 44,7% în favoarea Ministerului Finanţelor.
• Cubanezii se pregătesc de capitalism cu sprijin de la stat
O jumătate de milion de bugetari vor fi disponibilizaţi de regimul comunist cubanez, însă statul le oferă o alternativă în mediul privat, explică, pentru EVZ, ambasadoarea Cubei la Bucureşti. Regimul de la Havana este pregătit să-i sprijine prin măsuri concrete pe cei 500.000 de angajaţi ai sistemului public care vor fi disponibilizaţi până la sfârşitul primului trimestru al lui 2011, a declarat pentru EVZ ambasadoarea Cubei la Bucureşti, Excelenţa sa Marta Caridad Fajardo Palet. Guvernul generalului Raul Castro se pregăteşte să lanseze în cursul acestei luni o amplă reformă a pieţei muncii interne, care include şi disponibilizarea a o jumătate de milion de posturi din sectorul de stat până în aprilie 2011.
• Modificarea OUG 50 nu scapă băncile de procese
Chiar dacă ordonanţa creditelor va fi modificată, debitorii nemulţumiţi încă îi mai pot acţiona în instanţă pe creditori pe baza contractelor în derulare. Clienţii băncilor care s-au hotărât să acţioneze în instanţă instituţiile financiare ar trebui să stea liniştiţi, pentru că procesele se derulează în baza reglementărilor anterioare modificărilor OUG 50, susţin avocaţii contactaţi de EVZ. Avocatul Gheorghe Piperea a ţinut să-i calmeze pe clienţii care sunt acum în litigiu cu creditorii sau urmează să fie. "Procesele care se derulează sunt în baza unor reglementări anterioare. Orice modificări vor fi aduse de acum încolo pentru noi nu contează", a declarat avocatul. Temeiul legal al demersurilor juridice nu este OUG 50, ci alte prevederi legale care reglementează drepturile consumatorilor.
• FINANCIARUL
• Legea pensiilor, declarată constituţională. Toate categoriile de angajaţi vor fi afectate
Excepţie fac magistraţii, inclusiv cei din Curtea Constituţională. Majorarea punctului de pensie la 45% a fost respinsă de guvernanţi pe motive de austeritate. Opoziţia şi sindicatele cer ca actul normativ să fie retrimis la Parlament. Legea privind sistemul unitar de pensii publice a fost declarată constituţională. Hotărârea a fost luată ieri, la limită, cu cinci voturi "pentru" şi patru "împotrivă". Întrucât şase dintre cei nouă membri ai Curţii Constituţionale au fost numiţi în aceste posturi la propunerea actualei guvernări, inevitabil au apărut suspiciuni că decizia a fost una politică. Acuzaţii în acest sens au fost aduse nu numai de către lideri politici din Opoziţie, dar şi de lideri sindicali. Deciziile Curţii nu pot fi însă contestate şi se aplică imediat. Prin urmare, singura modalitate ca Legea unitară a pensiilor să nu intre în vigoare este ca actul normativ să nu fie promulgat de şeful statului.
• Salariile din MAI: mai puţini secretari de stat, dar mai bine plătiţi
Doar două ministere au păstrat "tradiţia" de a publica salariile nete lunare ale propriilor angajaţi: cel de Interne şi cel al Sănătăţii. Miniştrii sunt în continuare devansaţi de unii subordonaţi la capitolul venituri nete. Ministerele au "uitat" cu totul de obligaţia verbală făcută de premier de a publica, lunar, salariile nete din fiecare instituţie. Cu excepţia a două ministere - cel al Administraţiei şi Internelor şi cel al Sănătăţii - restul nu s-au mai conformat acestei dispoziţii. Ba chiar, multe dintre ministere au scos cu totul de pe paginile proprii de internet această rubrică.
• Contribuabilii au fost ţinta unui atac informatic care a folosit ca paravan Ministerul Finanţelor
Autorii operaţiunii au încercat să afle date despre cardurile persoanelor cărora le-au trimis mesaje. Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a fost folosit în ultimele zile ca paravan pentru un atac informatic de tip phishing. Firmele şi persoanele vizate au primit mailuri ca fiind din partea instituţiei, prin care li se cer datele de indentificare ale cardurilor, sub pretextul că au de primit o sumă de aproape 500 de lei de la Finanţe. MFP avertizează că nu este sursa acestor mesaje şi că informaţiile nu trebuie dezvăluite. În ultimele zile, mii de contribuabili au primit o "veste bună" de la Ministerul Finantelor, şi anume faptul că trebuie să intre în posesia sumei de 493,27 lei, reprezentând o rambursare de impozit rezultată din recalcularea activităţii acestora.
• Mugur Isărescu: "Inflaţia poate fi redusă doar dacă sistemul bancar este solid"
Statutul BNR ar putea fi completat cu un obiectiv secundar: menţinerea stabilităţii financiare. Băncile centrale ar putea deveni, în viitor, nu doar responsabile cu stabilitatea preţurilor, ci şi cu stabilitatea financiară, pentru că s-a demonstrat, după ultima criză, că inflaţiile scăzute şi creşterile economice sunt insuficiente pentru evitarea dezechilibrelor. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, spune că România s-a confruntat cu această problemă la finele anilor "90, înainte de a intra în dezbaterea internaţională. Una dintre lecţiile ultimei crize economice, care preocupă atât autorităţile, dar şi lumea academică, este că atingerea unei stabilităţi a preţurilor nu implică şi stabilitate financiară.
• FMI: Acordul cu băncile nu va mai fi necesar
Acordul privind menţinerea capitalului băncilor în România este unul temporar şi probabil nu va mai fi necesar într-un an şi jumătate, iar odată cu revenirea economiei instituţiile financiare ar putea chiar să-şi crească voluntar expunerea, consideră şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks. "Aşteptările noastre în ceea ce priveşte iniţiativa de la Viena au fost ca aceasta să fie o măsură temporară şi, într-un final, nu vom mai avea nevoie de ea, pentru că băncile vor dori să-şi crească expunerea şi cred că ne apropiem de acel punct. Nu doar în România, ci în multe ţări care au participat la iniţiativa de la Viena", a declarat, la Washington, Jeffrey Franks. Întâlnirile legate de expunerile băncilor au loc o dată la şase luni. Şeful misiunii FMI a precizat că la următoarea întâlnire vor fi puse în discuţie limitele din acord.
• Teodor Ancuţa: Trebuie să mergem de la om la om pentru a-i aduce la Bursă
Numărul investitorilor activi pe piaţa de capital românească este de doar câteva mii. Teodor Ancuţa, preşedintele Bursei din Sibiu (Sibex), spune că principala problemă a pieţei de capital locale este lipsa de credibilitate a acesteia în rândul populaţiei, iar în aceste condiţii bursele trebuie să meargă "de la om la om" pentru a-i educa şi a-i convinge să plaseze o parte din economii în alte instrumente decât clasicele depozite bancare. Preşedintele Sibex consideră că bursele din România trebuie să muncească "de cinci-şase ori mai mult" decât celelalte pieţe pentru a atrage investitorii, din cauza imaginei nefavorabile pe care investiţiile de acest tip o au în rândul populaţiei.
• Marii brokeri şi avocaţii şi-au unit forţele în sprijinul pieţei de capital
Mai multe firme de brokeraj şi case de avocatură au format un grup de lucru pentru reformarea pieţei de capital din România, prin creşterea volumului de tranzacţionare şi a interesului investitorilor străini, precum şi prin stimularea creşterii economice prin diversificarea surselor de finanţare. Grupul de lucru este format din BCR, BRD - Societe Generale, BT Securities, Carpatica Invest, EFG Eurobank Securities, ING Bank, KBC Securities, Piraeus Bank şi Raiffeisen Capital&Investment, iar de cealaltă parte din casele de avocatură Badea Clifford Chance, CMS Cameron Mckenna, D&B David şi Baias, Muşat şi Asociaţii, Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, RTPR Allen& Overy, Schoenherr şi Asociaţii, Ţuca Zbârcea şi Asociaţii.
• GÂNDUL
• Francezul care conduce Dacia: "Voi, românii, aveţi un sentiment de inferioritate, ar trebui să ridicaţi mai mult capul"
Românii au un sentiment de inferioritate, când, de fapt, ar trebui să ţină capul sus, spune Jerome Olive, numit acum nouă luni în funcţia de şef al Dacia şi de director general al Renault în România. A venit oficial în România la începutul anului, pentru a coordona afacerile grupului Renault în România, adică fabrica Dacia, pe cea de cutii de viteze şi cel mai mare centru tehnologic din afara Franţei, în total investiţii de 1,5 miliarde de euro. Francezul Jerome Olive a avut însă destul timp pentru a face o evaluare a românilor, de care, indiferent că suntem sau nu de acord, trebuie să ţinem cont, având în vedere că deciziile lui influenţează direct mai multe zeci de mii de români, angajaţi sau colaboratori ai Dacia.
• Liberalii s-au certat dacă să facă grevă parlamentară. Ce au decis. Crin Antonescu: "La Parlament te duci când ai ce spune şi ce face"
Două ore şi jumătate s-au certat, ieri, deputaţii PNL dacă să intre sau nu în grevă parlamentară. Cum revolta începuse la şedinţa de grup de marţi, câţiva parlamentari au cerut medierea preşedintelui partidului, Crin Antonescu.. El i-a ascultat, răbdător, pe deputaţii care s-au plâns, pe rând, de proasta comunicare cu conducerea centrală a PNL şi de faptul că mulţi parlamentari lipsesc de la şedinţă. Ludovic Orban l-a făcut responsabil pentru acest lucru pe Antonescu însuşi, care declarase că Parlamentul nu este un şantier la care senatorii şi deputaţii să fie pontaţi. "Măcar nu mai faceţi astfel de declaraţii public.
• Republica cocotieră, de Cristian Tudor Popescu
Cu 10 luni în urmă, T. Băsescu a fost ales preşedintele României. Personajul nu era nicicum diferit de cel de azi. Dacă Parlamentul ajunge să propună poporului suspendarea d-lui Băsescu la nici măcar un an de la alegerea lui, nu face decât să-i califice pe români drept labili psihic, iresponsabili sau/şi idioţi. Le cere să uite ce-au votat de la mână pân-la burtă. Un stat în care cetăţenii s-ar lupta să-şi dea jos preşedintele abia votat în mod democratic mi se pare o republică cocotieră - de la cocotă, nu de la cocos. Asta în ipoteza că CCR ar declara constituţională suspendarea de către Parlament a preşedintelui, ceea ce ar fi ilogic, de vreme ce a declarat constituţională legea care ar face motivul suspendării lui Băsescu.
• JURNALUL NAŢIONAL
• Guvernul Boc nenoroceşte orfanii
Sistemul de protecţie a copilului este în haos. Copii părăsiţi de asistente maternale, pentru că li s-au redus alocaţiile, deşi i-au crescut pe micuţi ani la rând, iar aceştia nu ştiu alţi oameni cărora să le spună mama sau tata. Copii părăsiţi în maternităţi şi duşi în centre supraaglomerate, de unde personalul pleacă pe capete. Angajaţi în sistem care câştigă mai puţin decât un asistat social. Şi guvernanţi care iau decizii cu nasul în rapoarte şi după un singur principiu: să tăiem, să reducem. Protecţia copilului şi asistenţa socială din România au descoperit maşina de călătorit în timp.
• Niculae mai face un şantaj cu gazul
După ce timp de un an şi jumătate a primit subvenţii în valoare de circa 100 de milioane de dolari, miliardarul Ioan Niculae, proprietarul InterAgro, ameninţă că va închide toate cele cinci combinate de îngrăşăminte pe care le deţine dacă nu va primi în continuare gaz ieftin doar din producţia internă. "Voi închide toate combinatele după 31 octombrie, cu excepţia celui de la Slobozia, pe care îl mai ţin deschis şi în noiembrie, pentru că am un contract cu el pe care trebuie să-l închei", a spus magnatul Ioan Niculae, citat de Mediafax.
• Sindicatele protestează vinerea
Liderii celor cinci confederaţii sindicale s-au întâlnit miercuri la sediul Consiliului Economic şi Social (CES), pentru a pune la cale mitingul de mare amploare anunţat încă din vară. Decizia de miercuri a sindicaliştilor a fost să mai aştepte răspunsuri din partea Guvernului şi a preşedintelui Băsescu până la 22 octombrie, în această perioadă urmând să se organizeze pichete în teritoriu, la sediile partidelor de guvernământ şi chiar în faţa caselor parlamentarilor.
• ROMÂNIA LIBERĂ
• Viitura toxică, în Dunăre. Ce ne ascund autorităţile? Cine plăteşte? Efectele catastrofei ecologice de la Ajka (Ungaria) se vor resimiţi în ţările vecine
Oficialii de la Apele Române au recunoscut pentru RL că substanţa toxică a intrat în Dunăre, în zona Budapesta, încă de marţi seară, dar nu au explicat convingător de ce au primit informaţia după o jumătate de zi. Scurgerea s-a produs de la un combinat de aluminiu de lângă localitatea Ajka. Potrivit Adminis-traţiei Naţionale a Apelor Române, apa Dunării înregistra ieri, în amonte de capitala Ungariei, "o uşoară creştere a pH-ului, de la 9,1 la 9,5", în condiţiile în care valorile normale se încadrează între 6 şi 8,5. Potrivit specialiştilor, valorea crescută relevă prezenţa unor substanţe chimice alcaline, periculoase pentru mediu.
• Reversul medaliei
Accidentul produs pe 30 ianuarie 2000 la societatea "Aurul Baia Mare" a fost una dintre cele mai mari catastrofe din zonă. Ca urmare, diverşi lideri din Ungaria au criticat extrem de dur România, ţara noastră fiind obligată în final să plătească despăgubiri de 100 milioane dolari. În acel context, ONG-uri şi politicieni din ţara vecină au adus în discuţie vigilenţa cu care Ungaria ar trebui să monitorizeze comportamentul de mediu al vecinilor. De această dată este rândul României să privească cu îngrijorare modul în care Ungaria se achită de obligaţiile care îi revin pentru protecţia mediului, dar şi pentru gestionarea efectelor accidentului de la Ajka. Surprinzător, autorităţile române s-au dovedit foarte reţinute în a oferi date despre modul în care Ungaria ne-a informat despre intrarea viiturii toxice în Dunăre.
• Cine a comandat suspendarea lui Băsescu, de Sabina Fati
Zilele preşedintelui au fost deja numărate de doi turnători, Sorin Ovidiu Vîntu şi Dan Voiculescu, iar promulgarea Legii pensiilor ar putea fi doar un pretext pentru mobilizarea opoziţiei şi a mulţimilor nemulţumite împotriva lui Traian Băsescu. Eliminarea preşedintelui din joc se face nu doar din cauza greşelilor făcute de Traian Băsescu după ce a câştigat cel de-al doilea mandat, ci mai cu seamă ca efect al răzbunării mogulilor, aflaţi în dificultăţi penale. Sorin Ovidiu Vîntu a dat această comandă exact acum două săptămâni, la oră de vârf, pe propriul post de televiziune: "În trei luni Traian Băsescu trebuie să devină amintire în istoria politică a României". Printr-o coincidenţă interesantă, în aceeaşi zi, şeful PSD, Victor Ponta, a declarat că va propune "tuturor grupurilor parlamentare să voteze suspendarea" dacă Traian Băsescu va promulga Legea pensiilor,
• Demnitarii din dosarul privatizărilor scapă de procurori
Mai mulţi lideri politici au fost suspectaţi de procurorii DIICOT că ar fi favorizat, prin influenţă şi informaţii, grupul rusesc Marco, pentru obţinerea de energie la preţuri preferenţiale. În final, procurorii au închis dosarul. Dosarul privind afacerile cu energie ieftină, derulate de grupul rusesc Marco, proprietarul ALRO Slatina, a fost închis de procurorii DIICOT, astfel că personaje implicate în anchetă, precum Elena Udrea, Dorin Cocoş, Theodor Stolojan, Attila Verestoy şi Dan Voiculescu, au scăpat de răspundere penală pentru acuzaţiile de tentativă la subminarea economiei naţionale. Neînceperea urmăririi penale a fost dată de procurori şi în cazul jurnalistului Bogdan Chirieac, a fostului şef de la Nuclearelectrica, Teodor Chirică, dar şi a celor trei conducători ai ALRO Slatina, Marian Daniel Năstase, Vitaly Maschitskiy şi Valery Krasnov. Consultantul străin, Vadim Benyatov, a fost, la rândul său, scos de sub urmărire penală, el fiind trimis în judecată într-un alt dosar legat de aceeaşi speţă.
• Poli Timişoara îl aduce pe Ciuhandu la DNA
Gheorghe Ciuhandu, edilul municipiului Timişoara, le-a dat explicaţii procurorilor despre modul cum a alocat milioane de lei din bani publici firmelor lui Marian Iancu. Cercetările în acest caz au început după ce DNA Bucureşti a trimis procurorilor anticorupţie de la Timişoara un denunţ penal. Denunţul vizează Hotărârea de Consiliu Local 127/20.03.2008, care instituie obligaţia administraţiei locale de a vira, timp de trei ani, în contul firmelor lui Marian Iancu (acţionare la clubul de fotbal - n.r.) suma de 9.000.000 de lei anual, cu titlu de sponsorizare.
• ZIARUL FINANCIAR
• România intră anul acesta în top 10 mondial al producătorilor de porumb
România mai este în top 10 mondial doar la consumul de bere per capita, la trimis spam-uri şi la viteza internetului. România va ajunge anul acesta, ca urmare a dublării producţiei de porumb, până la 9 milioane de tone, în top 10 mondial al ţărilor producătoare, după Statele Unite, China, Brazilia dar înaintea altor ţări ca Ucraina, Spania sau Federaţia Rusă. Producţia de anul acesta valorează circa 1,3 miliarde de euro, la preţul de circa 142 de euro/pe tonă (600 lei/tona) care se practică acum pe piaţă.
România, situată din punctul de vedere al PIB/capita, de circa 6.000 de euro, la jumătatea clasamentului mondial, are foarte puţine sectoare unde este în top 10 mondial.
• Fondurile de acţiuni au pierdut pariul pe SIF
Pariul pe acţiunile celor cinci SIF-uri le-a adus fondurilor de acţiuni performanţe modeste şi apropiate de cele ale fondurilor care îşi investesc cea mai mare parte a activelor în depozite bancare şi care expun investitorii unui risc mult mai redus. "Acţiunile celor cinci SIF-uri au fost sub-performere în acest, aşteptările privind evoluţia acestor acţiuni fiind mult mai optimiste decât a confirmat piaţa. Am fost prea optimişti la începutul anului pentru că am mizat că revenirea economiilor din Vest se va regăsi printr-un flux de capital pe piaţa locală", a spus Radu Hanga, directorul general al societăţii de administrare a investiţiilor BT Asset Management.
• Renault: Nu mai există diferenţe între Mioveni şi Franţa
Jérôme Olive, 52 de ani, directorul general al Automobile Dacia, un business de peste 2 mld. euro anual, spune că nu există diferenţe majore între uzina de la Mioveni şi una din Franţa, precum cea de la Douai, pe care a condus-o până la finele anului trecut, atunci când a venit în România. "Acum văd cu adevărat ce înseamnă România. Este singura ţară după Franţa "completă" din punctul de vedere al industriei auto pentru Renault. Avem de la producţie de maşini şi comerţ la proiectare", a spus Jérôme Olive în cadrul evenimentului "Meet the CEO" organizat de către BUSINESS Magazin. La Dacia salariile angajaţilor au crescut de trei ori în ultimii cinci ani, dar potrivit indexului european de cost al forţei de muncă în România salariile în industria auto sunt de nouă ori mai mici decât în Franţa.
• Nokia ne-a atras în România, spun japonezii de la Anritsu
Decizia Nokia din anul 2007 de a închide o fabrică în Germania pentru a veni la Cluj a atras atenţia asupra României şi joacă un rol semnificativ în decizia companiilor de a-şi deschide centre IT&C pe plan local, spun reprezentanţii companiei japoneze Anritsu, care va angaja câteva zeci de softişti în Bucureşti. "Am văzut exemplul Nokia, care a închis fabrica din Bochum şi a venit în România. Urmărim să câştigăm şi noi aceeaşi eficienţă. România este un centru de reducere a costurilor pentru noi", explică Gerald Ostheimer, director în cadrul Anritsu, decizia companiei de a intra în România.
• Cum îşi mănâncă pensiile românii între 30-40 ani cheltuind banii pe care ar trebui să-i pună deoparte
Noua lege a pensiilor poate merge la promulgare, după ce ieri Curtea Constituţională a declarat constituţional actul normativ care majorează vârsta de pensionare la 65 de ani şi rupe legătura dintre pensia primită şi salariul mediu brut pe economie. Chiar dacă, pe termen lung - într-un orizont de 10-20 de ani - legea va echilibra bugetul de pensii, ea nu rezolvă un lucru extrem de important, anume că, deşi obligă aproape pe toată lumea să se asigure, rămâne deficitară în privinţa obligaţiilor de a contribui. De pildă, cineva care pe cartea de muncă are salariul minim pe economie (primind restul de salariu în mână) va contribui ca atare şi s-ar putea trezi după 35 de ani de slujbă că nu are de primit decât o sumă infimă la pensie. Cine are pe cartea de muncă salariul mediu brut (1.836 de lei în iulie curent) nu va primi la pensie mai mult de 700-800 de lei (la valoarea de acum actualizată cu rata inflaţiei şi la punctul de pensie stabilit acum la 730 de lei), la un stagiu obligatoriu de cotizare de 35 de ani şi la vârsta minimă de pensionare de 65 de ani.
• CNVM caută soluţii pentru a nu-i despăgubi pe deponenţii de la FNI
Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) nu dispune de suma record de circa 50-60 de milioane de euro pe care este obligată să o plătească drept despăugibiri investitorilor în Fondul Naţional de Investiţii şi caută soluţii la Guvern, potrivit unor surse oficiale. Pe 22 septembrie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a emis o hotărâre irevocabilă şi executorie prin care CNVM, alături de Nicolae Popa, Ioana Maria Vlas şi alţi inculpaţi în dosarul FNI, este obligată la plata despăgubirilor corespunzătoare sumelor iniţial investite şi indexate cu rata de inflaţiei. Comisia a fost găsită vinovată pentru că în perioada 1999-2000 a permis funcţionarea fondului deşi acesta nu mai avea depozitar. Sentinţa are 130.798 de părţi civile şi mii de pagini.
• Ce calcule îşi fac administratorii fondurilor mutuale pentru finalul anului
Managerii de fonduri mutuale sunt optimişti cu privire la evoluţia Bursei în ultimul trimestru al anului, unii mizând pe faptul că posibila listare a Fondului Proprietatea în 2011 va repune piaţa locală pe radarul jucătorilor străini, în timp ce alţii susţin că veştile proaste din economie sunt deja cuprinse în cotaţiile actuale şi că nu vor mai lua investitorii prin surprindere. Contaminaţi de raliul Bursei de anul trecut, adminis-tratorii de fonduri şi-au pus speranţele că acţiunile vor continua şi în 2010 revenirea agresivă. Evoluţia pieţei din pri-mele nouă luni ale anului, cu acţiunile SIF-urilor în calitate de sub-performere, au infirmat însă aşteptările acestora.
• Privind de pe margine lupta dintre bancheri şi clienţi BNR cere ANPC să fie mai preocupată de ştiinţa bancară
Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu recomandă ANPC - iniţiatorul ordonanţei privind creditele - să înveţe mai mult despre practica instituţiilor de credit. Parlamentul va hotărî forma în care va fi adoptată ordonanţa de urgenţă privind contractele de credit pentru populaţie şi de-abia atunci Banca Naţională îşi va exprima opinia privind impactul asupra stabilităţii financiare, însă indiferent de forma finală,
• Datoria statului către bănci a urcat la 28 mld. euro
Împrumuturile luate de stat de la bănci ajungeau la aproape 120 mld. lei (28,2 mld. euro) în iulie, în creştere cu 17% faţă de valoarea consemnată la sfârşitul anului trecut, în condiţiile în care necesarul de finanţare al statului s-a menţinut la un nivel ridicat pe fondul recesiunii economice prelungite. Sumele împrumutate de stat de la bănci reprezentau peste 67% din datoria publică totală, care depăşea 178 de miliarde de lei după primele şapte luni din 2010.