REVISTA PRESEI 07.10.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 7 octombrie 2015

ADEVARUL

Vladimir Putin a trimis temutele forţe speciale Speţnaz în Siria

Temuta unitate rusă Speţnaz a lui Vladimir Putin şi un batalion paramiliar sub acoperire se pregătesc pentru un asalt împotriva rebelilor sirieni care luptă cu guvernul de la Damasc, printre ei aflându-se şi unităţi militare moderate, cum este şi Armata de Eliberare Siriană, susţinută de Occident. Trupele speciale antiteroriste sunt pregătite pentru a neutraliza şi distruge organizaţii teroriste, specializate în operaţiuni militare avansate în spatele liniilor inamice, efectuarea de acte de sabotaj şi alte misiuni complexe. Aceste comandouri vor acţiona mai ales pentru a elimina "pungile" de terorişti din zonele urbane şi în spatele frontului, dar vor avea şi misiunea de a antrena trupele lui Bashar al-Assad. Soldaţilor cu misiune specială, Speţnaz, li s-au alăturat membri celei de a 7-a Divizii Montane de Atac Aerian. Aceştia formează una dintre cele mai dure şi mai secrete trupe din Rusia, mulţi dintre ei luptând în războaiele murdare din Cecenia unde au dezvoltat o ură profundă faţă de jihadişti, continuă "The Mirror".

Ce sunt, de fapt, Sharia, războiul sfânt şi cele 70 de fecioare care îi aşteaptă în rai

Islamologul Marius Lazăr, cadru didactic la UBB Cluj, a explicat, pentru "Adevărul", ce înseamnă să fii musulman, ce este Sharia, cum trăiesc adepţii Islamului şi cât de extremistă şi radicală este această religie. Universitarul clujean a vorbit despre concepte incorect cunoscute în Europa, precum războiul sfânt, cele 70 de virgine care-i aşteaptă pe jihadişti în paradis sau ce înţeleg musulmanii prin "necredincioşi". Cultura musulmană sacralizează şi îl acceptă pe om în integralitatea lui. Nu e o cultură a ascezei. Antropologia musulmană spune că aici pe pământ condiţia naturală a omului trebuie asumată integral, în măsura în care este controlată şi supusă normelor divine expuse de Coran şi formalizate în ceea ce se numeşte Sharia. Dacă e vorba despre "religiile Cărţii" adică creştini, evrei, zoroastrieni într-o anumită măsură, sabeeni într-o anumită măsură (o sectă din sudul Irakului), aceştia sunt acceptaţi. Ei acceptă religiile monoteiste, dar obsesia lor, aversiunea cvasi-absolută este în raport cu religiile politeiste. Apare într-adevăr în Coran îndemnul "ucideti-i pe necredinciosi", dar este înţeles greşit. Necredincioşi nu înseamnă evrei sau creştini, ci politeişti. Suprema oroare pentru musulmani este politeismul.

In trecut, era aliment pentru porci, acum este extrem de profitabil. Fructul minune cultivat de tot mai mulţi fermieri romani

A venit toamna si, odată cu ea, ne îmbie un miros irezistibil de dovleac copt. Pieţele sunt pline de bostani din producţia autohtona, care este foarte bogata anul acesta. Fermierii au renunţat la porumb pentru aceste culturi tot mai profitabile pentru ca cererea este in creştere. Daca in urma cu câţiva ani era dat porcilor, acum dovleacul a ajuns in meniurile restaurantelor, după modelul occidental. De la supa si plăcintă, pana la piure, dovleacul poate fi consumat pe toata perioada sezonului rece. Iar restaurantele de cinci stele au cerere pentru el. Nutriţioniştii spun despre dovleacul plăcintar ca este un fruct minune, care ne ajuta sa ne menţinem glicemia constanta si sa nu ne îngrăşam. Marie Vrânceanu, nutriţionist: "Conţine o cantitate mica de carbohidraţi, 3,5 grame/100 de gr, dar pentru ca conţine cantităţi mari de pectine si mucilagii, eliberarea acestor carbohidraţi se face treptat, nu influenţează asupra glicemiei noastre si poate fi consumat si de persoanele care suferă de diabet." Nu doar producţia interna creste. De la an la an importam tot mai mulţi dovleci din Italia, Olanda si Turcia.

Victor Ponta a umilit din nou diaspora

Premierul Victor Ponta a anunţat, oarecum fără să vrea, că PSD nu susţine adoptarea urgentă a legii votului prin corespondenţă. Altfel spus, PSD îi împiedică din nou pe românii din diaspora să-şi exercite dreptul la vot într-o manieră mai comodă, fără să stea la cozi interminabile. Luni seară, la B1TV, premierul Victor Ponta a dialogat cu jurnalistul Ion Cristoiu pe tema votului prin corespondenţă. Deşi scurt, dialogul a scos la lumină crezul premierului Ponta despre legea care ar facilita diasporei să voteze. Practic, Ponta spune clar că PSD nu intenţionează să promoveze rapid o lege a votului prin corespondenţă, care să se aplice şi la alegerile de anul viitor. Afirmaţia premierului echivalează cu îngroparea definitivă a votului la distanţă.

SURSE Franţa s-a opus "vehement" introducerii pe agenda JAI a aderării României la Schengen

Franţa, Germania, Olanda şi Finlanda au fost statele care s-au opus introducerii pe agenda Consiliului JAI din 8-9 octombrie a aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, francezii fiind cei mai vehemenţi, iar partea română a fost în cele din urmă de acord, potrivit unor surse oficiale, citate de Mediafax. Potrivit surselor citate, Franţa a fost cea mai vehementă voce împotriva introducerii pe agenda Consiliului JAI a aderării României la spaţiul Schengen. Aceleaşi surse susţin că partea română nu a insistat pentru discutarea problemei şi a fost de acord cu amânarea discuţiilor, în condiţiile în care un eventual vot negativ ar fi însemnat reluarea întregii proceduri de aderare.

Ce riscuri ameninţă stabilitatea financiară a României: scumpirea finanţărilor externe şi politicile prociclice interne

Stabilitatea financiară poate fi afectată de eventuala creştere a dobânzilor pe piaţa internaţională, care va schimba percepţia investitorilor, dar şi de o revenire la politici prociclice la nivel naţional, acestea reprezentând riscuri ridicate, reiese din Raportul BNR asupra stabilităţii financiare. "Nu avem un risc sistemic sever la adresa stabilităţii financiare, însă avem un risc ridicat şi în creştere generat de incertitudini externe privind creşterea economică mondială, starea sistemului financiar internaţional, determinând la rândul lor modificări ale sentimentului investitorilor, în special pentru economiile emergente", a afirmat marţi viceguvernatorul BNR Liviu Voinea, în prezentarea Raportului asupra stabilităţii financiare 2015. El a arătat că ratele scăzute de dobândă la nivel internaţional pot crea distorsiuni pe canalul creditării, întrucât adâncesc capcana datoriei pentru populaţie şi companii, pot dezechilibra finanţele publice prin finanţarea temporară cu costuri reduse a unor deficite mai mari şi reduc stimulentul pentru reforme structural în economie.

Miercuri este Ziua Z în scandalul Volkswagen

La Berlin este programată miercuri o întrunire a reprezentanţilor Volkswagen cu oficiali din ministerul Transporturilor din Germania, la reuniune participând şi reprezentanţi ai Registrelor Auto din statele Uniunii Europene, inclusiv România. Autorităţile din România vor anunţa, ulterior, ce măsuri vor fi întreprinse de către instituţiile statului român ca urmare a informaţiilor din planul Volkswagen. Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, a anunţat săptămâna trecută că autorităţile se vor îndrepta împotriva Volkswagen sau reprezentanţei din România a producătorului pentru recuperarea diferenţelor de bani la timbrul de mediu. Mai precis, pentru că maşinile au poluat mai mult decât prevede legislaţia, atunci timbrul de mediu ar fi trebuit să fi avut o valoare mai mare, deci statului i se cuveneau mai mulţi bani. Gavrilescu a spus atunci că românii care au achiziţionat astfel de maşini "măsluite" au fost de bună credinţă, astfel că acţiunea va fi îndreptată împotriva Volkswagen.

Află gratis dacă eşti acţionar fără să ştii, în urma privătizărilor din epoca Văcăroiu, la târgul "Banii Tăi Expo 2015"

Târgul "Banii Tăi Expo 2015" este organizat de Bursa de Valori Bucureşti şi are loc în Bucureşti, în Piaţa Universităţii, în zilele de 6-7 octombrie. Românii pot afla gratis dacă sunt acţionari la companii şi dacă au ajuns datori la Fisc în urma obţinerii de dividende în cadrul târgului. Mai exact, Depozitarul Central, instituţie care are rol, între altele, şi de registru al acţionarilor, va elibera gratuit extrase de cont pentru vizitatorii târgului. "Vom elibera gratuit extrase de cont pentru vizitatorii târgului, care vor putea să afle pe loc la ce companii sunt acţionari", a declarat Silvia Buicănescu, directorul general al Depozitarului Central. Obţinerea unor astfel de extrase de cont, care în mod normal se eliberează contra unor sume modice, s-a dovedit în ultimele luni foarte utilă, după ce mai mulţi români s-au trezit datori la Fisc cu sume de aproximativ 500 de lei pentru că erau acţionari fără să ştie şi au încasat dividende chiar şi de numai 1-2 lei.

BANCHERUL

Fiecare bancher roman gestionează active de 1,5 milioane euro, fata de 10 milioane euro ale unui bancher european

Eficienţa salariaţilor din bănci are spaţiu de îmbunătăţire, se arata in raportul asupra stabilităţii financiare publicat de BNR, întrucât in România, fiecare angajat din bănci gestionează active de circa 1,5 milioane euro, în timp ce media din UE este mult mai ridicata, de peste 10 milioane euro. Asta si pentru ca nivelul intermedierii financiare din România, adică valoarea activelor bancare raportate la PIB, este cel mai redus din Europa. Activele sistemului bancar se ridicau la finalul lui 2014 la 364 miliarde lei, reprezentând 54% din PIB-ul tarii, de 670 miliarde lei, comparativ cu peste 100% in Bulgaria, Ungaria sau Cehia. In aceste condiţii, numărul de salariaţi din sistemul bancar continua sa scadă: in perioada iunie 2014-iunie 2015 numărul bancherilor s-a redus cu 669 persoane, până la aproximativ 57.300 angajaţi. De asemenea, dintre ţările Uniunii Europene, România are cel mai mic număr de salariaţi în raport cu populaţia, un angajat din sectorul bancar deservind în medie 345 de persoane (media europeană fiind de 175 de persoane pe angajat bancar).

Producătorul de vin Mugur Isărescu are un sfat pentru bancheri: sa nu cadeţi in iluzia beţivului

Producătorul de vin din Drăgăşani, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a oferit ieri un sfat competent bancherilor si clienţilor lor, companii: "Sa nu cadeţi in iluzia beţivului, care crede ca daca-si face un restaurant, va bea gratis! La fel, exista iluzia ca prin credit bancar firmele pot sa se capitalizeze". Cu ocazia prezentării raportului privind stabilitatea financiara, el s-a referit la faptul ca prin creditare firmele nu se capitalizează, aşa cum ar putea crede unii: "Speram ca cel mult băncile sa nu sub capitalizeze firmele prin creditare". Acumularea de capital, spune istoria, este un proces de durata, a adăugat Isărescu, aducându-ne aminte ca in anii 90 au existat si bănci romaneşti create de antreprenori, cu speranţa ca-si vor capitaliza firmele. Si totuşi, firmele ar putea bea gratis din vinul donat de Uniunea Europeana, din soiul fonduri europene nerambursabile. Guvernatorul recomanda băncilor si companiilor sa facă echipa pentru a accesa mai mulţi bani gratis alocaţi de UE.

CURENTUL

Conflictul de interese în privat, neconstituţional. Guvernul a refuzat să modifice Codul Penal

Curtea Constituţională a dezincriminat ieri infracţiunea de conflict de interese pentru mediul privat. Începând cu intrarea în vigoare a Noului Cod Penal, în 01,02,2014 conflictul de interese a fost incriminat şi la mediul privat în mod identic cu cel public. Adică orice act îndeplinea un angajat al oricărei persoane juridice (SRL,SA,PFA,SNC etc.) prin care o rudă de-a sa primea de exemplu un salariu sau o mărire de salariu sau un contract, sau bonuri de masă sau maşină de serviciu îi aducea acestuia o condamnare. Acelaşi lucru era valabil şi pentru persoanele cu care acesta a colaborat în trecut. Evident că pentru mediul privat era o imbecilitate, în special pentru multitudinea de afaceri de familie sau pentru angajaţii care îşi schimbă locul de muncă la o firmă cu care actualul angajator avea relaţii comerciale.

Snowden: telefoanele mobile pot monitoriza tot ce se întâmplă în jurul nostru

Serviciile secrete folosesc programe informatice cu ajutorul cărora pot prelua 'controlul total' asupra telefoanelor mobile inteligente: nu doar interceptează convorbirile sau ne localizează, ci controlează de la distanţă funcţiile acestor smartphone-uri, astfel că ele pot fi folosite de exemplu şi ca microfoane ce transmit sunetele din jurul nostru, a declarat luni postului BBC fostul agent american Edward Snowden, făcând referire la cazul particular al GCHQ (Centrul de ascultări şi decodificări al serviciilor secrete britanice). Unul dintre aceste programe este aşa-numitul 'Dreamy Smurf', cu ajutorul căruia telefoanele pot fi închise ori deschise de la distanţă fără ca utilizatorul să-şi dea seama. Un alt instrument se numeşte 'Nosey Smurf', care poate activa microfonul telefonului astfel încât să se poată asculta discuţiile din apropierea aparatului. Folosit împreună cu 'Dreamy Smurf', 'Nosey Smurf' poate activa microfonul chiar şi atunci când posesorul şi-a închis telefonul.

Fatalitate - de Tia Şerbănescu

Liberalii au apărut în public purtând pe braţ banderole albe cu inscripţia "votul prin corespondenţă". Nu le şedea rău. Păreau oameni de ordine. Până să ajungă la acest protest japonez, liberalii au parcurs câteva etape balcanice: întâi au respins proiectul de lege al PMP privind votul prin corespondenţă pentru diaspora, apoi au făcut un proiect propriu pe care şi l-au respins în comisia de resort după care, simţind că nu mai riscă nimic şi că legea n-are nicio şansă, au început să protesteze cu jumătate de mână arborând banderolele. O adevărată lecţie de ipocrizie. Estimp, la DNA era convocat exact pe acest subiect (votul din diaspora din nov. 2014) fostul ministru de externe Corlăţean care a demisionat după dezastrul organizatoric (sabotajul) din primul tur. Corlăţean a stat 5 ore la DNA dând "o declaraţie detaliată" despre modul în care şi-au bătut joc de românii de peste hotare. Va urma, logic, Meleşcanu, cel care a asigurat blocajele din turul al doilea. Dacă Titus Corlăţean a stat cinci ore la DNA, probabil că Meleşcanu va sta opt ore. Oricum, mai puţin decât au stat românii la coadă ca să voteze. Comentând vizita lui Corlăţean la DNA, premierul Ponta s-a victimizat pe loc: "e la DNA, ca noi toţi de altfel". Adică e o fatalitate. N-ai ce să faci. Îţi vine rândul la DNA aşa cum îţi vine rândul să îmbătrâneşti indiferent ce faci.

EVENIMENTUL ZILEI

DECONTUL PENTRU MOARTEA BEBELUŞILOR DE LA GIULEŞTI: 4.200.000 de euro!

Executorii au pus sechestru pe bunurile Ministerului Sănătăţii, dar au acceptat ca angajaţii să poată folosi maşinile şi calculatoarele până când se va achita creanţa. Pentru părinţii care au trecut prin iad pe 16 august 2010, calvarul nu se va sfârşi niciodată. Cinci ani de chin au trecut de la incendiul din 16 august 2010 de la Maternitatea Giuleşti, care a ucis şase bebeluşi şi a rănit grav alţi cinci care vor rămâne cu sechele pe viaţă. Cele nouă familii nici acum nu şi-au revenit, mai ales că lungul proces declanşat după tragedie părea că nu se mai termină. Într-un final, după patru ani de termene, amânări şi contestaţii, Curtea de Apel a dat sentinţa definitivă şi a stabilit cine şi cât are de plătit despăgubiri. Marţi, la ora 10.30, executorii judecătoreşti, însoţiţi de poliţişti şi avocaţii părţilor vătămate, au intrat în sediul Ministerului Sănătăţii. În numele celor nouă familii ai căror bebeluşi au ars de vii sau au fost grav răniţi în incendiul din 16 august 2010 de la Maternitatea Giuleşti, ei au pus sechestru pe toate bunurile mobile ale instituţiei.

Una dintre cele mai bogate familii belgiene îşi intensifică investiţiile în România

Dezvoltatorul Warehouse & Distribution De Pauw (WDP), controlat de una dintre cele mai bogate familii din Belgia, lucrează în paralel la construcţia a şase depozite în România, care îl vor propulsa în rândul marilor proprietari de spaţii logistice după investiţii de 17 mil. euro. Proiectele aflate în desfăşurare vor creşte de circa cinci ori portofoliul WDP până la o suprafaţă de circa 73.000 mp. Compania intră astfel în competiţie cu CTP şi P3, investitori care au cumpărat în acest an spaţii industrial-logistice de peste 270 mil. euro şi care pregătesc noi dezvoltări. Săptămânile următoarea, WDP trebuie să predea un depozit de 16.000 mp construit în Brăila către furnizorul japonez de componente auto Yazaki.

Mai rău decât un dezastru nuclear. Ce se întâmplă acum la Cernobâl

Efectele prezenţei omului sunt mai rele pentru faună decât un dezastru nuclear, potrivit unui studiu pe termen lung despre Cernobâl, locul celui mai grav accident nuclear din lume, unde cercetătorii au constatat o prosperă viaţă sălbatică după accident, semnalează ABC şi BBC. Cercetătorii nu au găsit dovezi ale unei reduceri a numărului de animale. Din contră, numărul mamiferelor mari, printre care elanii, căpriorii, cerbii roşii, mistreţii şi lupii, este similar celui din patru rezervaţii naturale necontaminate radioactiv. Este foarte probabil ca viaţa sălbatică de la Cernobâl să fie mult mai amplă decât înainte de accident. "Aceasta nu înseamnă că radiaţiile sunt bune pentru viaţa sălbatică, ci numai că efectele prezenţei umane, incluzând vânătoarea, agricultura şi silvicultura, sunt mult mai rele", explică profesorul Smith. La Fukushima, locul celui de-al doilea grav accident nuclear din lume, există rapoarte despre mistreţi care se dezvoltă în zona evacuată.

NATO, solidară cu Turcia în disputa cu Rusia

Implicarea ruşilor în războiul civil din Siria pare să escaladeze, după ce secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice a denunţat intrarea unor avioane ruseşti în spaţiul aerian al Turciei, de două ori în doar două zile. Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a declarat, ieri, că trupe şi tancuri ruseşti se află în Siria, nu doar avioane, aşa cum anunţaseră oficialii de la Moscova. "Avioane ruseşti de luptă au încălcat spaţiul aerian al Turciei. Acest lucru este inacceptabil", a spus secretarul general al NATO. Oficialul de la Bruxelles a explicat că două avioane au violat spaţiul aerian turc, iar informaţiile primite prin serviciile secrete arată că aceste incidente nu au fost întâmplătoare. Primul incident a avut loc sâmbătă, iar al doilea duminică. Turcia este stat membru NATO din 1952, iar alianţa are reguli care spun că un atac asupra uneia dintre ţările membre este tratat ca un atac contra tuturor.

JURNALUL NATIONAL

PSD îi face treaba lui Iohannis. Garanţii firave pentru votul prin corespondenţă

Social-democraţii s-au angajat să facă legea votului prin corespondenţă după ce liberalii au renunţat la şefia comisiei de Cod Electoral în semn de protest că puterea blochează proiectul. Legea ar urma să fie gata în maxim o săptămână, se jură liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu, deşi până acum social-democraţii şi liberalii au promis de mai multe ori că adoptarea ei este iminentă, fără vreun rezultat concret. Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea a cerut luni conducerii Parlamentului ca partidul său să deblocheze lucrările comisiei de Cod Electoral asumându-şi şefia acestui for, după ce Mihai Voicu de la PNL a abandonat lupta în semn de protest. Calculul lui Dragnea a fost să strice ploile liberalilor care au anunţat că intră în grevă japoneză în Parlament tocmai pe motiv de inactivitate a comisiei. În 24 de ore, Valeriu Zgonea şi Călin Popescu-Tăriceanu au convocat plenul comun pentru nominalizarea social-democratului Gabriel Vlase ca preşedinte al comisiei.

Decizia de aderarea României şi Bulgariei la Schengen se va amâna

Decizia privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen va fi amânată şi nu va face parte din agenda întâlnirii miniştrilor de externe din UE, relatează o sursă citată de postul national de radio al Bulgariei, citat de novinite.bg. Guvernul de la Sofia şi-a manifestat de nenumărate ori speranţa că aderarea parţială a Bulgariei va fi votată de consiliul JAI din 8-9 octombrie. Pe agenda JAI, însă, singurele probleme care se vor discuta sunt doar cele legate de criza refugiaţilor şi controlul la graniţe. Sursa citată a declarat că în cadrul uneia dintre ultimele întâlniri la nivel de ambasadori, nu s-a reuşit să se ajungă la un consens în privinţa Schengen în contextul unei agende extrem de încărcate.

Impozitul de sub apartament, în plic de la anul

Consiliile locale vor aduna, de anul viitor, o sumă frumuşică dintr-un nou impozit: pe terenul de sub case. Aşa reiese din Codul fiscal, care va fi aplicat din ianuarie. O sumă cuprinsă între 10 şi 26 de lei pe an vor plăti în plus de anul viitor cei care deţin un apartament cu două camere (50 de metri pătraţi), într-o zonă semicentrală a Bucureştiului (Militari, Titan, Drumul Taberei, Tineretului etc.), într-un bloc cu mai mult de patru etaje. Valoarea aceasta se calculează în funcţie de cota indiviză a locuinţei (de 10-15 metri pătraţi) din terenul pe care se află blocul şi de zonă. Un impozit similar vor plăti toţi proprietarii locuinţelor din România, în funcţie de suprafaţa locuinţei şi de coeficientul de localitate (Bucureştiul are categoria zero, iar municipiile categoria 1). "În cazul apartamentelor vechi va fi impozitat doar terenul de sub bloc, nu şi cel de lângă, care aparţine primăriei. La apartamentele noi diferă de la caz la caz. Sunt situaţii în care proprietatea spaţiilor comune rămâne la dezvoltator, care administrează noul cartier, şi situaţii în care rămâne în proprietatea locatarilor", ne-a precizat Emilian Duca, General Manager al firmei de consultanţă fiscală Tax & Business Solutions.

NATIONAL

Ofiţerii SPP, in tensiune maxima: Carmen Iohannis, pe "locul mortului"!

Celor de la Administraţia Prezidenţiala le revine sarcina, deloc facila, ce-i drept, de a convinge cuplul prezidenţial ca, in deplasările cu maşina de serviciu, locul Primei Doamne nu este in niciun caz in dreapta fata. Chiar si in ipoteza unui chinuitor rău de maşina. Pentru ca in dreapta fata trebuie sa stea musai un ofiţer SPP, de obicei unul dintre cei mai pregătiţi. Fie si pentru simplul fapt ca "locul mortului" nu este doar cel mai expus in cazul unui eventual accident, dar si cel mai potrivit pentru o riposta armata, in cazul unui nedorit atentat sau alt incident de securitate.

Ilie Sârbu le-a pus pampers liberalilor

După ce s-au lăudat ca vor contesta la CCR numirea lui Ilie Sârbu la Curtea de Conturi, peneliştii recunosc acum ca au mâinile legate. In războiul împotriva lui Ilie Sârbu, liberalii au reuşit performanta sa se facă singuri de cacao. "PNL s-a opus nominalizării lui Sârbu. Consideram costisitoare si inutila pentru romani politizarea pana la strangulare a unor instituţii-cheie ale statului roman, cum este cazul Curţii de Conturi. Vom sesiza Curtea Constituţionala", declarau, in urma cu trei săptămâni, liderii PNL. Intre timp, liberalii au făcut ciocu' mic, după ce si-au dat seama ca demersul lor nici ca exerciţiu de imagine nu este bun. Prin urmare, nu le-a mai rămas altceva de făcut decât sa-si recunoască înfrângerea. "Am căutat si căutăm argumente de neconstituţionalitate. Pana in acest moment, toţi juriştii pe care i-am consultat nu ne-au dat niciun fel de răspuns pozitiv. In consecinţa, in acest moment, nu putem contesta, ca nu avem motive", a explicat deputatul PNL Eugen Nicolaescu.

Marius Tucă îşi face televiziune

Marius Tucă a fost mai întâi ziarist. Apoi a devenit "omul cu bretele" si mai apoi s-a făcut apropritar de cârciuma. După care a redevenit ziarist. Putin poet, apoi, mai cu seama după ce a demisionat de la Jurnalul National, gazeta care, practic, se identifica prin directorul ei: acelaşi Tucă. Acum, Marius revine in forţa in mass-media. Ieri, Consiliul National al Audiovizualului si-a dat acordul prealabil pentru modificarea acţionariatului Radio Smart SRL. Postul de radio are in structura actuala acţionar unic pe Nicolau Vichi Angelica, soţia regretatului Valentin Nicolau, fost preşedinte TVR. După modificarea acţionariatului societăţii, vor intra Tucă Marius, cu 99,0196%, respectiv, Tucă Neguţa - 0,9804%. Dar Tucă mai pregăteşte ceva: un post TV. Care nu va fi pe internet cum tot încearcă unii, ci chiar pe sticla. Ce-aţi zice de un Marius Tucă TV? Un brand rămâne un brand!

PUTEREA

Praful şi zgomotul, probleme urbane. Primăria Capitalei poate cere despăgubiri de la Volkswagen

Zgomotul urban şi poluarea aerului rămân probleme vitale pentru europeni, în general. Ultimul raport al Agenţiei Europene pentru Mediu (AEM), publicat la sfârşitul lunii iulie 2015, arată că 430.000 de europeni mor anual din cauza microparticulelor de praf. Nici Bucureştiul nu stă prea bine. Încă de anul trecut, Comisia Europeană a lansat trei proceduri de infringement împotriva României, una care vizează gradul mare de poluare cu particule fine şi două care vizează domeniul sănătăţii. România şi Bucureştiul ar putea profita de pe urma scandalului Volkswagen. Cu siguranţă există şi domenii în care lucrurile s-au îmbunătăţit, dar ultimul raport al Agenţiei Europene pentru Mediu, publicat la sfârşitul lunii iulie, este încă îngrijorător. Zgomotul din oraşe şi praful din atmosferă rămân problemele grave ale celor care locuiesc în urban. Zgomotul din oraşe este cauza a 10.000 de decese premature anual, care se manifestă în special în cazul persoanelor care suferă de afecţiuni cardiace.

Reactoarele de la Cernavodă riscă să rămână fără combustibil

Centrala nucleară de la Cernavodă este în pericol să rămână fără combustibilul principal. Apa grea, produsă de Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN) din Drobeta-Turnu Severin există în cantităţi suficiente pentru viitorul previzibil. Dar rezervele statului de uraniu ar mai ajunge doar pentru câţiva ani. Oricum, nu suficient cât să acopere durata de viaţă a celor două reactoare aflate în funcţiune, şi fără să luăm în calcul celelalte două unităţi pe care autorităţile vor acum să le construiască. Compania Naţională a Uraniului (CNU) este societatea care trebuie să asigure materia primă pentru fabricarea combustibilului nuclear pentru unităţile de la Cernavodă, inclusiv pentru reactoarele pe care autorităţile au în plan să le construiască. Compania este unicul producător şi furnizor de dioxid de uraniu din România, destinat fabricării combustibilului nuclear pentru reactoarele de tip CANDU de la CNE Cernavodă. Ca să rezolve problema epuizării zăcământului, Compania Naţională a Uraniului SA avea două variante: să dezvolte o nouă exploatare de uraniu sau să-l importe, la preţuri evident mult mai mari.

ROMANIA LIBERA

Joc de imagine al PSD: bugetarii iau faţa demnitarilor

Guvernul va finaliza până la 15 octombrie legea privind salarizarea bugetarilor, în încercarea de a obţine intrarea în vigoare în anul electoral 2016. În paralel, Legislativul ţine în stand-by proiectele controversate, cum ar fi pensiile parlamentarilor, fără să le respingă prin vot. Priorităţile legislative ale majorităţii din jurul PSD corespund intereselor electorale ale acestui partid, Guvernul şi parlamentarii punând, în practică, solicitările preşedintelui interimar Liviu Dragnea. Astfel, Guvernul a anunţat că legea privind majorarea salarizării bugetarilor va fi gata până pe 15 octombrie, aşa cum a cerut Liviu Dragnea. Tot ieri, conducerea Parlamentului a decis amânarea cu două săptămâni a legii privind pensiile senatorilor şi deputaţilor, blocată de Dragnea din motive de imagine. Mai greu va fi pentru social-demo­craţi să tranşeze legile care oferă drepturi pentru primari, aceştia fiind coloana vertebrală a PSD, care văd în Liviu Dragnea principalul lor susţinător.

Dosarul şantajului lui Mircea Băsescu: DNA cere închisoarea pentru patru membri ai familiei Anghel

Ultimul termen în procesul în care cinci dintre membrii familiei Anghel sunt judecaţi pentru şantajarea lui Mircea Băsescu a avut loc, marţi, la Tribunalul Constanţa. Procurorul DNA a cerut ca Florin Anghel, Izaura Anghel, Fănica Anghel şi Marius Constantin să fie condamnaţi la închisoare, în timp ce Grinică-Ion Anghel să fie internat într-un centru educativ. De asemenea, DNA a solicitat instanţei să admită cererea părţii civile din acest dosar, Mircea Băsescu, şi obligarea inculpaţilor la plata de despăgubiri către acesta. Avocatul lui Mircea Băsescu, Nelu Taşcă, a spus că a cerut daune morale de 1 milion de euro pentru clientul său, precizând că instanţa este cea care va decide valoarea despăgubirilor.

Conflictele din zona Mării Negre costă România milioane de euro anual

Turismul de croazieră reprezintă un domeniu aparte. Traseele se stabilesc cu cel puţin doi ani înainte. Aşa se face că anexarea Crimeii de către Federaţia Rusă, produsă în 2014, şi conflictele din Ucraina nu au avut efecte negative în anul trecut. Dimpotrivă, pentru Constanţa au fost câteva efecte pozitive. Unele nave care aveau ca destinaţie porturi din Ucraina (Odessa era cel mai vizitat port din Marea Neagră) au virat ancora spre Constanţa. Acest lucru a dus şi la schimbare de clasament. "Anul trecut, Constanţa a fost cel mai vizitat port din Marea Neagră de către turiştii care vin pe nave de croazieră", a spus Teodor Patrichi, administratorul terminalului de pasageri din Portul Constanţa. Teodor Patrichi spune că şi anul acesta portul românesc va fi din nou pe primul loc, dar numărul navelor care au venit nu numai aici, ci în întreaga Mare Neagră s-a diminuat drastic. Anul trecut au fost 93 de nave şi aproximativ 70.000 de pasageri. Anul acesta vor sosi în total 39 de nave.

ZIARUL FINANCIAR

Banca centrală a identificat cele mai mari riscuri pentru finanţele României

Banca Naţională consideră că există aproximativ 10.000 de com­panii performante, selectate pe baza criteriilor de profitabilitate şi investiţii, care au un grad de îndatorare scăzut şi ar putea susţine un volum de creditare semnificativ, care ar permi­te, în timp, dublarea stocului actual de împrumuturi acordate companiilor. Soldul creditelor corporate a ajuns în august la 109 miliarde de lei, în scădere faţă de nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut. Dintre cele 10.000 de firme, aproximativ 3.450 deţineau în iunie 2015 credite la băncile comerciale în valoare de 8 mld. lei (7,5% din soldul creditelor acordate sectorului companiilor nefinanciare). Stagnarea creditării pentru companii este riscantă pentru stabilitatea financiară în viziunea BNR, ca şi creşterea ponderii împrumuturilor în lei, însă riscul este moderat.

Piaţa Universităţii faţă în faţă cu bursa

Lipsa de informare şi educaţie financiară îi face pe români să confunde bursa de acţiuni cu speculaţiile valutare riscante, iar unii nu ştiu că Petrom, un nume familiar oricărui şofer, este cea mai mare companie listată la Bucureşti. Pe de altă parte, românii sunt deschişi la investiţiile în acţiuni cu scopul economisirii, fiind nemulţumiţi de dobânzile bancare. Bursa de Valori Bucureşti a coborât de la etajul 14 al sediului din zona Armenească până în Piaţa Universităţii din centrul Capitalei, pentru a organiza timp de două zile "Banii tăi expo", un eveniment prin care informează vizitatorii despre piaţa de capital şi oportunităţile de investiţie şi eco­nomisire. Ieri în jurul orei 11:00, prin zona dedicată expoziţiei din Piaţa Universităţii treceau mai ales persoane în vârstă, încercând să descifreze prin lentilele ochelarilor numele englezeşti ale firmelor de brokeraj. De la umbra corturilor gonflabile, bărbaţi la costum şi cravată încercau să surprindă privirea trecătorilor sau să-i momească cu pliante pe cei care aşteptau troleibuzul. "Cine să vină la ora asta? Doar şomerii...", remarcă un broker.

FMI: Creşterea economică va fi de 3,4% în 2015

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a majorat în ediţia de toamnă a raportului World Economic Outlook (WEO) previziunile de creştere economică pentru România anului 2015, de la 2,7% în raportul din aprilie la 3,4%. Pentru anul viitor previziunea de creştere a fost majorată de la 2,9% la 3,9%. Previziunile FMI privind economia României vin după ce, în mai, Comisia Europeană a majorat prognoza de creştere economică de la 2,7% la 2,8%. În acea vreme economiştii erau foarte optimişti în urma datelor din primul trimestru şi anticipau o creştere economică de peste 4% în acest an. Entuziasmul s-a mai temperat după apariţia datelor pe al doilea trimestru, care au arătat un avans al economiei în T2 faţă de T1 de doar 0,1%, ceea ce indică o reducere de ritm. Puţini economişti mai văd acum o creştere pe tot anul de peste 4%. PIB-ul a avansat în semestrul întâi cu 3,7%, an/an. Astăzi Statistica urmează să publice o nouă serie de date privind evoluţia economiei în trimestrul al doilea. Potrivit raportului World Economic Outlook, România va înregistra în acest an o inflaţie negativă de minus 0,4%, iar în 2016 una de minus 0,2%.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb