• ADEVĂRUL
• Codul Muncii, prins în războiul politic
PSD şi PNL depun o moţiune de cenzură împotriva noului proiect. Dacă în cazul PSD nu este o surpriză, PNL contestă o lege considerată de dreapta. România va avea cel mai probabil un nou Cod al Muncii, în condiţiile în care Uniunea Social-Liberală nu are suficiente voturi pentru a demite Guvernul Boc. Guvernul îşi angajează astăzi răspunderea pe Codul Muncii în faţa Parlamentului. Până la dezbaterea moţiunii de cenzură, care va fi programată cel mai probabil pe 16 martie, taberele aflate în luptă încearcă să puncteze la capitolul imagine. PDL, prin vocea premierului Emil Boc, insistă pe faptul că noul act normativ va încuraja mediul de afaceri, iar salariaţii competenţi nu au de ce să se teamă.
• Dezbatere Adevărul: "Noul Cod al Muncii este prima măsură anticriză importantă luată de Guvernul Boc"
Reprezentanţi ai patronatelor, ai sindicatelor, ai autorităţii, ai angajaţiilor şi ai angajatorilor au fost invitaţi la "Dezbaterile Adevarul" unde s-a pus în discuţie ce este bun şi ce este discutabil în noul Cod al Muncii pe care Guvernul se pregăteşte să şi-l asume mâine în faţa Parlamentului. Andreea Paul Vaas, consilier pe chestiuni economice al premierului Emil Boc, Bogdan Hossu preşedintele CNS Cartel Alfa, Cristian Pârvan secretar al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Cezar Corâci preşedinte UGIR 1903 (Uniunea Generală a Industriaşilor din România) şi Grigore Cartianu deopotrivă angajat şi angajator, redactor şef al ziarului "Adevarul", au fost invitaţii la dezbaterea pe problema noului Cod al Muncii.
• Ministrul Ioan Botiş, despre noul Cod al Muncii: S-a preluat absolut absurd această sintagmă: "vine sclavagismul"
"Adevărul" se angajează în faţa cititorilor săi că va munci pentru lămurirea tuturor aspectelor pe care nimeni nu a încercat până acum să le clarifice. Astfel, invitat în studioul "Adevarul", alături de jurnalista Carmen Constantin, a fost ministrul Muncii, Ioan Botiş. Urmăriţi aici principalele declaraţii ale ministrului. "Avem rată de ocupare de 58% în România la o populaţie activă de 10 milioane de oameni. Această rată e foarte scăzută, în condiţiile în care pieţele muncii occidentale europene au o rată de ocupare de 65-70%, sau chiar 72%. Pentru faptul că nu reuşim să ridicăm numărul de contributori o să avem probleme şi cu asistenţa socială şi în toate zonele care ţin de aceste contribuţii. Eu cred că în următorii ani prin modificări legislative vom putea atinge o rată de ocupare de 62-63% , hai să spunem în mod optimist că mergem undeva spre 64%."
• Băsescu îi trimite pe procurori în Portul Constanţa
În vămile de interior ar fi, conform preşedintelui, esenţa fraudei vamale, întrucât acolo se stabileşte valoarea mărfurilor. Prezent la bilanţul Ministerului Public, şeful statului, Traian Băsescu, a precizat, ieri, din nou, că ar vrea să vadă acţiuni de control la Vama Constanţa. Traian Băsescu a făcut aceste declaraţii în contextul în care procurorii au declanşat o acţiune fără precedent în vămile din România, fiind operate sute de arestări preventive pentru fapte de corupţie, dar şi pentru evaziune fiscală de mari proporţii. De altfel, şeful statului a mai arătat că rapoartele financiare conduce la o conluzie sumbră: peste 30 de procente din resursele care se cuvin statului sunt suspecte a fi evazionate.
• Egiptenii, revoluţionari de profesie
Protestatarii care au atacat sediul Securităţii Statului spun că au găsit dovezi ale ascultărilor telefonice, ale măsluirii alegerilor şi ale torturii practicate de regimul Mubarak. Noul premier egiptean, Essam Sharaf, a declarat în faţa mulţimii de protestatari că aparatul de Securitate al Egiptului "va servi cetăţenii" pe viitor. Documentele au fost luate duminică de protestatari din clădirea Serviciului Securităţii statului, situată în cartierul Lazoghly din Cairo. Manifestanţii au luat cu asalt sediul organizaţiei, cerând desfiinţarea ei. Ei au declarat că voiau să împiedice distrugerea dosarelor despre populaţie, dând asigurări că au văzut poliţişti pe cale să le dea foc.
• Alro vrea mai multă electricitate ieftină
Alro Slatina vrea să achiziţioneze mai multă electricitate prin contracte pe termen lung, pentru a-şi creşte producţia de aluminiu cu 20%. Compania şi-a planificat construirea unei termocentrale de 420 de MW pe gaze, investiţie care s-ar putea ridica la jumătate de miliard de euro. În ultimii cinci ani, imaginea Alro Slatina a fost puternic afectată de tot felul de scandaluri în presă, legate fie de stenograme care implicau personaje de la Cotroceni, fie de contractul pe termen lung cu Hidroelectrica. Toate aceste lucruri frânează dezvoltarea companiei, spun oficialii Alro.
• Subvenţiile agricole de la UE, greu de accesat
Fondurile comunitare sunt oferite "pentru situaţii de criză", dar tocmai fermierii care se află în insolvenţă sau înregistrează datorii nu le pot absorbi. Reticenţa faţă de asociere îi costă pe agricultori mai mult decât s-ar putea crede. În plus, banii europeni sunt oferiţi doar fermierilor care stau bine financiar. Lipsa de finanţare rămâne una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă agricultorii români. Primăvara bate la uşă, însă fermierii se plâng că nu au bani pentru pregătirea culturilor de sezon. Mulţi nici măcar nu-şi cunosc drepturile şi pierd, anual, sume importante sub formă de subvenţii acordate de stat sau de către Uniunea Europeană, iar de accesarea fondurilor europene nici nu se mai pune problema. Asocierea în cooperative ar facilita accesul fermierilor la credite bancare şi ar maximiza producţia, a declarat ieri Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
• 3 bani/acţiune, dividende la SIF Transilvania
SIF Transilvania aduce la cunoştinţa acţionarilor săi că, în conformitate cu Hotărârea Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor din data de 29.04.2010, plata dividendelor distribuite din profitul realizat în anul 2009 se va efectua eşalonat, în perioada 1 septembrie - 29 octombrie 2010.
Valoarea dividendului brut pe acţiune este de 0,0300 lei, sumă din care se va reţine prin stopaj la sursă impozitul pe dividende, în cotele prevăzute de legislaţia în vigoare la data plăţii.
• CURENTUL
• Codul Muncii - un atu în atragerea investitorilor străini
Program de muncă de 16 ore, sclavagism, contracte de muncă doar pe perioadă determinată - aşa au "explicat" sindicaliştii noul cod al muncii. Au ieşit "pe sticlă" şi au chemat romånii în stradă. Liderul "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, anunţa chiar că a făcut rost de pietre! Cånd FMI spune că trebuie eficientizate companiile de stat şi vorbeşte despre concedieri, sindicaliştii au acelaşi răspuns - cheamă oamenii în stradă. Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI, declara la ultima vizită în Romånia că fiecare euro pe care o companie de stat îl pierde e acoperit din buzunarele romånilor. Dar liderii de sindicat nu sunt interesaţi de eficientizarea acestor companii, ci de numărul de angajaţi, pentru că fiecare dintre aceştia cotizează lunar la sindicat. Nu contează performanţele sau adevăratele costuri ale menţinerii unui număr nejustificat de mare de salariaţi.
• Băsescu atenţionează: există dosare blocate de procurori
Preşedintele Traian Băsescu a participat ieri la bilanţul Ministerului Public pe anul trecut, unde a arătat că, pentru prima dată de la învestirea sa ca şef al statului, instituţiile au început să funcţioneze şi să-şi facă treaba. Traian Băsescu a mai susţinut că justiţia este cea care trebuie să pună "lucrurile în ordine în societate". Şeful statului a mai arătat că, în teritoriu, cei care au probleme cu legea au început să fie descoperiţi, dar încă sunt multe pete albe şi zone unde "nu se întâmplă nimic". "Eu am o mică hartă cu judeţele albe, judeţele unde nu se întâmplă nimic", a spus Băsescu. El a adresat "rugămintea" de a se elimina orice judeţ care mai arată a fi "alb, curat", în timp ce este "plin" în presă şi la nivelul semnalelor publice că "acolo sunt domni cu mare influenţă şi cu foarte mulţi bani".
• Berceanu: îl susţin pe Blaga la şefia PDL
Curăţenia în PDL nu trebuie să funcţioneze pe ideea "comisarii poporului din 1953". Declaraţia a fost făcută la RFI de senatorul PDL Radu Berceanu. El respinge propunerile avansate de tripleta Preda-Macovei-Voinescu. "Dacă ar fi fost după ce au propus dumnealor, noi am fi avut în statut cam cinci-şase rânduri la < drepturile membrilor > şi 11 pagini la < sancţiuni >. Asta nu există nicăieri în lume! E incorect, e atipic! Nu în felul ăsta se face lupta împotriva corupţiei, nu aşa se face curăţenie într-un partid, încercând să pui nişte litere pe acolo...", afirmă senatorul democrat-liberal.
• CURIERUL NAŢIONAL
• Va avea vreun efect războiul contra evaziunii?
Guvernul pare a fi pornit o luptă împotriva economiei subterane care potrivit ultimelor estimări se ridică la peste 50 mld. Euro. Analiştii susţin că raziile mai mult îi vor speria pe evazionişti şi nu vor scoate la suprafaţă mai mult de 1% din economia gri. Întreprinzătorii spun că domeniile cu un grad ridicat de evaziune sunt petrolul, alcoolul, tutunul şi agricultura. În ultimii ani economia subterană a crescut alarmant în România, iar unele estimări pentru 2010 arată că s-a ajuns la o valoare de 45-50 de miliarde de euro, adică circa 40% din PIB. Potrivit datelor INS, economia gri a acoperit 17-18% din PIB în perioadă 2000-2002, iar în 2003-2004 a scăzut la 15%. Însă, din 2005 a început să crească, ca în 2009 să atingă aproape 20%.
• Kovesi: Averile ilegale ale persoanelor condamnate, confiscate integral
O astfel de reglementare funcţionează deja în majoritatea statelor europene. România trebuie să implementeze decizia-cadru nr. 212 a Consiliului Uniunii Europene referitoare la confiscarea extinsă. Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a anunţat ieri în cadrul şedinţei de bilanţ a Ministerului Public pe anul trecut că este nevoie de o serie de modificări legislative pentru a face din actul de justiţie un act "într-adevăr eficient".
• Patronii cred că primăvara va veni cu o "dezgheţare" a pieţei muncii
După un început de an precaut, următoarele trei luni sunt privite cu optimism. Previziunile angajatorilor sunt cu 7% mai optimiste comparativ cu primul trimestru. După ce în decembrie angajatorii priveau cu scepticism evoluţia angajărilor în perioada ianuarie-martie, pentru următorul trimestru, aceştia şi-au schimbat viziunea anticipând o creştere de personal în rândul companiilor lor. Precauţia care a persistat în primul trimestru s-a diluat pentru perioada aprilie-iunie, când angajatorii au anunţat că vor mări capitalul uman al companiilor pe care le conduc.
• Portugalia şi Spania nu au nevoie de ajutor
Portugalia şi Spania nu se vor afla în situaţia de a solicita sprijin financiar internaţional, a declarat directorul general al Facilităţii europene de stabilitate financiară, Klaus Regling, transmite Bloomberg. "Până în prezent se pare că Irlanda este singurul stat care a recurs la facilitate. În cazul Spaniei nu văd motivul pentru care să ceară un astfel de sprijin", a declarat Regling pentru postul de radio ORF. Regling a arătat că facilitatea dispune de suficiente fonduri, dar în prezent nu este nevoie să acorde finanţare, notează Mediafax. Regling a dat exemplul Spaniei, care, prin măsurile ample de reforme structurale şi consolidare bugetară, a convins pieţele
• Interesul investitorilor este acaparat de segmentul SIF
Cristian Negoiţă (Confident Invest): Exceptând sectorul SIF-urilor nu cred că vom avea un trend bine conturat pe elelalte companii de la BVB pe termen scurt. Prima şedinţă de tranzacţionare a acestei săptămâni de la Bursa de Valori Bucureşti a adus o lichiditate în creştere, rulajul pieţei regular apropiindu-se de 10 milioane euro. La debut, indicii reprezentativi s-au regăsit în zona nivelurilor de referinţă, în condiţiile unei deschideri negative a principalelor pieţe europene. Pe titlurile SIF în jurul prânzului investitorii au realizat un scurt rally, răstimp în care s-au consemnat şi maximele intraday. În ultimele două ore de tranzacţionare însă cotaţiile au suferit deprecieri, recuperate parţial în fixing în contextul unei deschideri favorabile a Bursei de la New York.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Cum ne vindem pământul străinilor
Fără bani pentru a prelucra pământul, sătenii preferă să-l vândă oamenilor de afaceri din alte ţări, la preţuri mici. Anul trecut, numărul de tranzacţii către străini a crescut cu un sfert. Preţurile scăzute ale terenurilor din România atrag tot mai mulţi oameni de afaceri străini, iar cele mai căutate sunt terenurile arabile şi pădurile. Cei mai mulţi străini care se interesează de astfel de proprietăţi în România sunt austriecii şi italienii sau fondurile de investiţii din aceste ţări, potrivit lui Florian Ciubotă, manager al agenţiei In Land Store, companie imobiliară specializată pe astfel de tranzacţii.
• Cu cât se vinde pământul agricol
Judeţul Buzău este unul dintre cele mai căutate pe segmentul de terenuri agricole, alături de Ialomiţa, Călăraşi, Brăila şi Prahova, dacă analizăm anunţurile postate pe internet de persoanele care doresc să facă astfel de achiziţii. În judeţul Brăila, de pildă, în localitatea Vişani, un hectar de teren agricol se vinde cu aproximativ 2.100 de euro. Preţul devine negociabil la achiziţia unor suprafeţe mai mari. În judeţul Teleorman, zona Roşiori, preţul pentru un hectar este de aproximativ 1.900 de euro, de asemenea negociabil. În judeţul Buzău, preţurile variază între 1.500 şi 2.300 de euro pe hectar, în funcţie de suprafaţa cumpărată.
• Ponta se declară învins de sexy PSD-ista care a pozat în Playboy
După ce iniţial voia să o trimită la PDL, Victor Ponta spune că balerina care a pozat în Playboy poate să rămână în PSD.
Preşedintele PSD s-a declarat învins de balerina social-democrată care a pozat în Playboy. El spune că a fost "un fraier" şi că regretă că a comentat acest subiect. "Nu sunt apostolul noii moralităţi", a spus Ponta afirmând că "fiecare poate să facă ce vrea atât timp cât respectă legile ţării". "Vreau să precizez că a fost un subiect mai important decât deplasarea domnului Băsescu, decât Codul Munciii, decât şedinţa PDL. A fost cu o domnişoară de la PSD care a pozat în Playboy. Anunţ că mă declar învins de domnişoara respectivă. Nu am spus nimica şi am văzut că toate energiile proletcultiste s-au mobilizat, fiecare poate să pozeze unde vrea, poate să fie în ce partid vrea. Mă declar învins. Haideţi să vorbim despre lucuri serioase", a deschis Ponta subiectul azi, într-o conferinţă de presă după şedinţa USL.
• Dictatorul de la Tripoli: "Libia contribuie la pacea mondială"
Liderul libian a declanşat o campanie de PR în care punctează aşa-zisul rol al ţării sale în dosare grele pentru Occident, precum combaterea terorismului şi a imigraţiei ilegale. "După ameninţări şi avertismente lansate succesiv la adresa comunităţii internaţionale, liderul de la Tripoli mizează acum pe o contraofensivă mediatică, în speranţa temperării presiunilor tot mai puternice exercitate de Occident asupra regimului său. Într-un interviu acordat ieri postului francez de televiziune France 24, Gaddafi a subliniat că "lumea are o imagine (despre regimul său - n.r.) care nu are niciun fundament real şi care este absurdă şi distorsionată". "Tot ce s-a publicat până acum despre Libia este 100% minciună", a adăugat el.
• Asumarea Codului Muncii, fără "spectatori"
La angajarea răspunderii pe Codul Muncii şi la moţiune, balcoanele parlamentului vor fi închise pentru public.
De teama unui nou Sobaru, care s-ar putea arunca de la balconul parlamentului, premierul Emil Boc îşi va asuma Codul Muncii, astăzi, în parlament cu uşile închise. Sindicatele critică această decizie, susţinând că este un gest de sorginte totalitară. Numai presa va avea acces în sala de plen, orice altă solicitare venită de la cetăţeni nefiind aprobată.
Măsura a fost luată de conducerea Camerei Deputaţilor pentru a preveni o eventuală săritură de la balconul parlamentului, aşa cum s-a întâmplat în decembrie, când, în timpul dezbaterii moţiunii de cenzură, chiar în timpul discursului lui Emil Boc, Adrian Sobaru, angajat al TVR, s-a aruncat în gol în semn de protest faţă de măsurile guvernului.
• FINANCIARUL
• Fuziunea RCS&RDS - UPC este imposibilă fără acordul Comisiei Europene
Pe de alta parte, posibilul "urias" format de cei doi operatori de cablu ar cumula datorii de aproape 1 miliard de euro.
Dupa preluarea UPC, RCS&RDS ar deveni principalul operator in mai multe regiuni, spun jucatorii din piata, lucru care ar afecta serios libera concurenta, clientul final avand, in cele din urma, mai putine optiuni de alegere a celui mai potrivit pachet de servicii pentru nevoile sale. Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi, Cons-tanta, partea de vest a tarii si cea mai mare parte a Ardealului sunt zonele in care, potrivit jucatorilor, RCS&RDS ar detine monopolul, in urma finalizarii tranzactiei cu UPC. "Exista unele zone in care prezenta RCS&RDS va fi de 100%. Trebuie facuta o analiza temeinica", spun unele surse de la Consiliul Concurentei, impar-tasind astfel pozitia jucatorilor din domeniu.
• Doar 7 instituţii de credit din 42 îşi asumă deschis riscurile în finanţarea agriculturii
Ele si-au dezvoltat produse specifice acestui domeniu de activitate Banca Transilvania a anuntat ieri ca vrea sa acorde imprumuturi de maximum 250.000 de lei fermierilor, iar dobanda perceputa se ridica la 12,5%. Cu o pondere anul trecut de numai 6% din Produsul Intern Brut (PIB), agricultura reprezinta un segment de nisa pentru finantarea bancara, in acest sector activand cu precadere bancile mari precum BCR, BRD, CEC Bank, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania. Alaturi de acestea, au mai dezvoltat o oferta de produse specifice pentru fermieri ProCredit Bank si Banca Carpatica. Potrivit datelor BNR din luna ianuarie a acestui an, soldul total de imprumuturi acordate agriculturii de institutiile de credit locale se ridica la 7,2 miliarde de lei.
• Salariul mediu net din ianuarie: -5,5% în termeni reali, în doar o lună
In ultimul an, diminuarea a fost de 6,6% In administratia publica, castigurile salariale au crescut cu 17,5% comparativ cu iulie 2010, cand veniturile bugetarilor au fost reduse cu un sfert. Castigul salarial mediu nominal net a scazut in ianuarie cu 72 de lei (4,8%) fata de luna anterioara, la 1.424 de lei. Indicele castigului salarial real in ianuarie, fata de decembrie anul trecut, calculat ca raport intre castigul salarial nominal net si indicele pre-turilor de consum, a fost de 94,5%, in sca-dere cu 5,5%, potrivit unui comu-nicat al Institu-tului National de Sta-tistica. Com-parativ cu aceeasi luna din 2009, salariul real din ianuarie a fost de 93,4% (-6,6%). De asemenea, in raport cu luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 117%, cu 6,9 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in decem-brie 2010.
• Restanţele firmelor aflate în lichidare şi reorganizare: 270 mil. euro
In ultimul an, volumul acestora a crescut cu peste 100%, de la 128 de milioane de euro. Bancile se confrunta cu tot mai multi clienti corporate care intra in reorganizare si in lichidare, volumul total al datoriilor acesto-ra urcand in ianuarie 2011 la 1,55 miliarde de lei (364 mil. euro), de doua ori mai mare fata de luna similara a anului trecut. In acelasi timp, volumul cumulat al restantelor a depasit un miliard de lei (270 mil. euro), in crestere cu 126% fata de ianuarie 2010, ponderea in totalul imprumuturilor plasandu-se la 77%. Potrivit datelor Centralei Riscurilor Bancare (CRB), datoriile catre banci ale societatilor intrate in reorganizare au crescut in prima luna din acest an la 912 milioane de lei, in urcare cu 60 de milioane de lei comparativ cu nivelul din decembrie 2010.
• GÂNDUL
• În România s-au greşit licitaţii de 9,5 mld. de euro în 2010. Topul celor care s-au bătut să anuleze licitaţii
În 2010 instituţiile statului au desfăşurat în mod greşit 2.047 de licitaţii în valoare totală de 9,48 miliarde de euro, conform raportului anual al Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC). Cifra a rezultat în urma analizării de către CNSC a celor 6.562 de contestaţii depuse de firme având ca obiect fie rezultatul licitaţiilor fie documentaţia de atribuire. În 603 cazuri din cele 2.047, abaterile instituţiilor respective de la procedura legală de licitaţie au fost atât de mari încât s-a dispus anularea lor. Valoarea totală a licitaţiilor contestate şi apoi anulate a fost de 2,72 miliarde de euro.
• Pesedista din Playboy care l-a "învins" pe Ponta: "Nu e pornografie, e artă"
Roxana Golban aşteaptă acum o şedinţă a PSD Timiş în care se va decide dacă cererea ei de a fi înscrisă în partid va fi sau nu acceptată. "Nu am absolut niciun indiciu. Aştept şi eu să vină şedinţa şi să văd ce se va întâmpla. Oricum, colegii din TSD au fost lângă mine. Indiferent ce s-ar fi întâmplat în partid, aş fi rămas într-o relaţie de amiciţie cu ei", a spus Roxana Golban. Deşi tânăra social-democrată nu vrea să audă încă de PDL, unde Victor Ponta i-a sugerat să se ducă, aceasta speră ca prin activităţile sale să ajungă cândva cel puţin la fel de cunoscută ca Elena Udrea.
• Cine ar putea fi românul misterios din spatele minei de diamante din Sierra Leone
Gheorghe Dobra, directorul general al Alro Slatina, companie care deţine în Sierra Leone mai multe mine de bauxită, a reprodus, într-o conferinţă de presă, zvonul că un român deţine o mină de diamante în statul african, unde lucrează inclusiv români. "Există o mină de diamante în Sierra Leone deţinută de un român. Nu ştiu cine este proprietarul, mi-au spus şi mie colegii de acolo care au aflat de la localnicii din zonă. Mina de diamante este situată la 30 km de noi, dar accesul este foarte greu pentru că trebuie să treci printr-o zonă muntoasă şi prin junglă", a declarat Dobra.
Singurul român despre care se ştie că are afaceri în domeniul mineritului în Sierra Leone este Frank Timiş, fostul proprietar al afacerii "aurul de la Roşia Montană".
• O româncă de 23 de ani, cea mai tânără bunică din lume. Fiica ei de 11 ani a născut, mama ei a devenit stră-bunică la 40 de ani
O româncă în vârstă de 23 de ani stabilită în Marea Britanie, care a născut primul copil la 12 ani, a devenit cea mai tânără bunică din lume după ce fiica ei a născut şi ea, la vârsta de 11 ani, relatează site-ul metro.co.uk. Rifica Stănescu a fugit în Marea Britanie cu soţul ei, Ionel, pe când avea 11 ani şi a născut-o pe fiica sa, Maria, când avea 12 ani. Stănescu a devenit acum cea mai tânără bunică din lume, după ce Maria a născut şi ea un copil, Ion, la 11 ani. Fata era deja căsătorită de la zece ani. Astfel, mama Rificăi, de asemenea numită Maria, a devenit stră-bunică la doar 40 de ani. "Sunt bucuroasă că sunt bunică, dar mi-am dorit mai mult pentru Maria", a spus Rifica, acum mamă a doi copii. Recordul anterior era deţinut de britanica Kelly John, care a devenit bunică la 29 de ani.
• Control ANAF în complexul Europa. Evaziune fiscală 100%
Un control în complexul comercial Europa s-a terminat cu sigilarea a aproximativ 600 de depozite de marfă şi confiscarea acesteia. Toţi comercianţii şi-au părăsit standurile înainte de începerea controlului. Garda Financiară, reprezentanţii Vămii şi câteva zeci de jandarmi au descins, ieri dimineaţă, în complexul Europa, operaţiunea fiind supravegheată, la un moment dat, şi de un elicopter al MAI. Cum se întâmplă de obicei în cazul acestor descinderi, însă, comercianţii ştiau deja că urmează să fie controlaţi, aşa că aproape toate standurile erau închise cu lacăte.
• Cea mai scumpă pictură din lume va fi expusă în Londra - ea a fost vândută cu 106,5 milioane de dolari
Cel mai scump tablou vândut vreodată în cadrul unei licitaţii, pictura " Nud, Frunze Verzi şi Bust" realizată de Pablo Picasso, va fi expusă pentru prima dată în Londra, la galeria Tate Modern, relatează Reuters. Pictura realizată în 1932 a fost vândută anul trecut pentru 106,5 milioane de dolari, în cadrul unei licitaţii din New York, iar acum, actualul proprietar a împrumutat-o galeriei Tate pentru a putea fi admirată şi de publicul larg. "Nud, Frunze Verzi şi Bust face parte dintr-o serie de picturi inspirate de Marie-Therese Walter, "muza" lui Picasso, şi a fost realizată în Boisgeloup, Normandia, în primele luni ale anului 1932", a explicat Nicholas Serota, curatorul galeriei Tate.
• JURNALUL NAŢIONAL
• Guvernul minte cu neruşinare Parlamentul European
Într-un răspuns trimis la Bruxelles, ministerul condus de Ioan-Nelu Botiş descrie o ţară în care autiştii au toate drepturile. Dacă s-ar lua după răspunsul trimis de ministrul Muncii, Ioan-Nelu Botiş, Parlamentului European, părinţii copiilor cu dizabilităţi şi autorităţile responsabile de soarta persoanelor cu handicap ar da buzna din toate colţurile Uniunii Europene în România, pentru a lua lecţii de tole-ranţă şi de protecţie socială. Legi, măsuri, programe, bani, toate îşi dau mâna pentru a se pune în slujba celor aflaţi în nevoie. Numai că în spatele cuvintelor frumoase, a citatelor din convenţiile internaţionale la care România e parte, a drepturilor con-sfinţite prin Constituţie şi a ultimei legi ce apără drepturile autiştilor, 151/2010, statul român nu ajută cu mai nimic aceşti copii. Iar gestul extrem al unui părinte de copil autist, Adrian Sobaru, care s-a aruncat în decembrie anul trecut de la balconul Parlamentului României, a reprezentat pentru ministrul Botiş o glumă de Crăciun.
• Hoţii şi vardiştii, protejaţi de aceeaşi lege
Deşi există situaţii în care oamenii legii ar trebui să facă uz de armă în lupta cu infractorii, aceştia evită de teama anchetelor la care sunt supuşi ulterior. Statistici încurajatoare în ceea ce priveşte numărul furturilor, poliţişti mai îndrăzneţi cu arma scoasă din teacă, care pun pe fugă infractorul, nu oricum, ci sub ploaia de gloanţe. Cu toate acestea, hoţii dau lovitura mai abitir ca niciodată, rareori existând zile în care să nu aflăm de vreo spar-ge--re sau vreun furt. Au scăzut furtu-ri-le din bănci, oficii poştale, infracţiunile de furt din autovehicule, furturile din buzunare, poşete, genţi. Din statistica Poliţiei Române pe 2010 - oficial ne merge bine! Ceea ce vedem şi trăim zi de zi pe plaiurile noastre pare să demonstreze exact contrariul. Hoţii sunt mai activi, mai inventivi şi mai în elementul lor ca niciodată, dând de înţeles că uniforma poliţiştilor nu ar fi vreo oprelişte pentru a-şi duce la bun sfârşit "acţiunile".
• TVR a sărit peste vizita lui Băsescu la Gaddafi
TVR a prezentat, stând pe o arhivă moştenită de la defuncta instituţie omonimă, cu titlu de mare exclusivitate, imagini de la vizita fostului preşedinte Nicolae Ceauşescu la omologul său libian Muammar Gaddafi. Atât de riguroasa echipă a Rodicăi Culcer a omis, însă, a-şi informa puţinii telespectatori rămaşi de vizita de dată mult mai recentă a unui alt şef de stat român, Traian Băsescu, în Jamahirie. Conform unei informaţii publice, postată pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale (http://presidency.ro), preşedintele Traian Băsescu e efectuat, în data de 15 noiembrie 2006, la invitaţia sefului statului libian, o vizită oficială, "prima a unui şef de stat român la Tripoli după 1989".
• NAŢIONAL
• Mercenari din România, implicaţi în operaţiuni secrete pe întreg mapamondul. Comandouri româneşti, vinovate de reprimarea sângeroasă din Libia
O informaţie halucinantă, publicată în ziarul arab "Asharq al Awsat", ar putea târî România într-un nou scandal internaţional. Potrivit publicaţiei, liderul libian Muammar Gaddafi a recrutat mercenari din România, Serbia, Ucraina şi Siria pentru a lupta împotriva forţelor opoziţiei. Despre cruzimea cu care acţionează trupele liderului libian, presa internaţională a relatat pe larg zilele acestea, iar imaginile şocante cu trupurile sfârtecate de gloanţe, ale rebelilor, înşirate în stradă au îngrozit o lume întreagă. Adevărată sau nu, amintirea mercenarilor români care ucid cu sânge rece rebeli libieni vine să întărească speculaţiile, apărute în ultima vreme, potrivit cărora pe teritoriul României se antrenează, chiar sub nasul SRI, mai multe grupări paramilitare, ce au legătură sau nu cu tot ce înseamnă mişcare islamică.
• Elena Udrea şi-a certat colegii din PDL şi nu i-a menajat pe cei cu probleme la Parchet. Are discurs de preşedinte de partid!
Că Elena Udrea ţinteşte cât mai sus în politică nu mai este o surpriză pentru nimeni. De remarcat este însă discursul din ultima perioadă al democratei, discurs demn de un adevărat preşedinte de partid. Ambiţioasă până peste poate, Elena Udrea nu concepe sub nicio formă că ar putea să piardă puterea pe care o are în PDL. Prin urmare, democrata îşi continuă lupta de guerillă cu vechea gardă democrată, pe care visează să o elimine definitiv. Pentru a avea mai mult succes, Udrea şi-a şlefuit imaginea, şi-a adaptat discursul, adresându-se poporului pedelist ca un adevărat lider.
• Codul Muncii, amendat
Uneperistul Marian Sârbu susţine că proiectul Codului Muncii a fost amendat în favoarea persoanelor disponibilizate prin concedieri colective. "Am reuşit să stabilim ca într-un termen de 45 de zile de la data disponibilizării colective, angajatorul să nu poată să încadreze pe acele posturi pe care ar dori eventual să le reînfiinţeze decât aceleaşi persoane care au fost disponibilizate, fără ca acestea să dea vreun concurs sau o probă", afirmă liderul UNPR.
• Migraţie pesedistă în Olt
Cinci primari PSD din Olt, printre care şi edilul şef al Caracalului (singurul primar pesedist de municipiu din judeţ), şi-au declarat public sprijinul pentru PDL şi UNPR. Pentru a nu-şi pierde însă primăriile, cei cinci au anunţat şi că nu vor demisiona din partid. Totodată, ei reclamă neînţelegeri cu actualul lider PSD Olt, Paul Stănescu (foto), acuzat şi de detronarea, cu ajutorul lui Victor Ponta, a fostului nr. 1 social-democrat local, senatorul Ion Toma.
• PUTEREA
• Lista datornicilor din PDL la bugetul de stat. Traian Băsescu a cerut ferm ca lupta contra evaziunii fiscale să fie purtată fără menajamente
"Evaziunea fiscală este un atentat la siguranţa naţională a României. Orice ban furat statului este un atac la siguranţa lui". Acestea au fost cuvintele rostite de preşedintele Traian băsescu, la bilanţul activităţii Ministerului Public pe anul 2010. Băsescu le-a cerut procurorilor prezenţi la ceremonie, dar şi altor instituţii ale statului competente, să înceapă bătălia mai apăsată împotriva evaziunii fiscale. În timp ce preşedintele se ia la trântă cu evaziunea, firmele mai multor parlamentari PDL, precum şi cea a unui ministru al Cabinetului Boc, figurează cu obligaţii restante la bugetul de stat. Printre datornicii la stat se mai află şi firma patronată de nepoata lui Traian Băsescu, Raluca Băsescu, fiica fratelui preşedintelui.
• Romeo Stavarache refuză să bată palma cu Viorel Hrebenciuc. Probleme în USL - cinci filiale au depăşit termenul impus pentru semnarea Protocolului
Disensiunile din interiorul Uniunii Social Liberale au făcut ca în cinci judeţe să nu fie semnat Protocolul de colaborare, conform termenului stabilit de la centru. Data-limită impusă a fost de 5 martie, dar ea a fost depăşită. Printre filialele în care liberalii şi pesediştii nu se înţeleg se numără cele din Bacău, Dâmboviţa, Buzău, Galaţi şi Bucureşti. Filialele "cu probleme", unde există neînţelegeri între liderii locali ai PSD, PNL şi PC, sunt chemate rând pe rând "la centru" pentru a face pace. Antipesedismul liderului PNL Bacău, primarul Romeo Stavarache, a făcut ca la Bacău protocolul alianţei dintre Alianţa de Centru Dreapta (ACD) şi PSD să nu fie semnat încă.
• Garda Financiară l-a impresionat pe Băsescu. După descinderile din ultimele zile, preşedintele statului i-ar mai lăsa pe comisarii financiari să funcţioneze până la sfârşitul anului
După descinderile de la sfârşitul săptămânii trecute, efectuate în Capitală, în Hala Obor, dar şi în judeţul Ilfov, Garda Financiară a continuat asaltul asupra evazioniştilor din complexurile comerciale Europa şi Dragonul Roşu, de la marginea Bucureştiului. Impresionat parcă de acţiunile din ultimele zile, preşedintele Traian Băsescu a spus că nu este convins încă de ideea desfiinţării Gărzii Financiare şi a Autorităţii Vămilor. Începând cu ora 8.00, 80 de comisari ai Gărzii Financiare şi inspectori ai ANAF Bucureşti şi 20 de vameşi au controlat, cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei, un sfert dintre tarabele din compexul Europa. Deşi cele mai multe dintre standuri erau închise, Fiscul şi Garda Financiară au descoperit o cantitate impresionantă de marfă provenind din China şi Turcia fără să aibă documente legale de provenienţă şi au confiscat marfă în valoare de câteva sute de mii de lei, potrivit reprezentanţilor instituţiilor.
• ROMÂNIA LIBERĂ
• Analiză. Codul Muncii, negociat la două capete. Cine sunt patronatele şi pe cine reprezintă
Câteva zeci de federaţii patronale pretind că reprezintă companiile româneşti în relaţia cu sindicatele şi cu statul, însă cei mai mulţi patroni nu ştiu exact cine şi cum negociază în numele lor. Cu toate acestea, Guvernul îşi bazează deciziile pe consensul obţinut în negocierile formale din Consiliul Economic şi Social. În realitate, patronatele din România reprezintă o încrengătură la fel de pestriţă şi conflictuală ca sindicatele. Două mari grupuri de interese îşi dispută tacit influenţa când este vorba de modificarea legislaţiei: pe de o parte, clasicele patronate, iar pe de altă parte, structurile de lobby ale investitorilor străini. În cazul Codului Muncii au existat două seturi separate de negocieri. AmCham (Camera de Comerţ Americană din România) şi Consiliul Investitorilor Străini, care nu fac parte din structurile patronale, au deschis în vara anului trecut negocieri pentru modificarea legii.
• Dosar. Şeful Biroului Sector 1 Bucureşti şi doi subalterni sunt anchetaţi pentru o şpagă de 3.000 euro. Scandal de corupţie la vârful biroului de crimă organizată
Poliţiştii, specializaţi în combaterea traficului de droguri şi de substanţe etnobotanice, mai sunt suspectaţi de agresiune şi de percheziţie fără mandat, în timpul căreia au dispărut 100.000 lei. Trei ofiţeri de poliţie de la Biroul de Combatere a Crimei Organizate Bucureşti, Sector 1 au fost ridicaţi ieri de procurorii anticorupţie după ce au cerut şpagă unui tânăr din Constanţa, Mircea Chirvăsuc, anchetat de DIICOT Bucureşti pentru comercializarea ilegală de plante etnobotanice. Printre cei ridi-caţi pentru audieri se află, potrivit surselor RL, şi inspectorul principal Ovidiu Negură, şeful Biroului Sector 1. Surse judiciare au explicat pentru România Liberă că poliţiştii au cerut 3.000 de euro mită de la tânărul afacerist constănţean, dar solicitarea a fost doar ultimul pas dintr-un lung şir de abuzuri. Flagrantul s-a făcut chiar în faţa Secţiei 1 Poliţie din centrul Capitalei, locul unde cei trei oameni ai legii îşi aveau biroul.
• Iniţiatorii moţiunii pe Codul Muncii le cer colegilor de la PDL să voteze pentru a "scăpa" de Boc
Parlamentarii USL au finalizat moţiunea de cenzură pe Codul Muncii intitulată "Codul Boc -salarii mici, şomaj mare, firme falimentate", prin care acuză că angajarea răspunderii pe acest act e " parte a jocului de putere din PDL" şi îi îndeamnă pe aleşii PDL să îl înlăture pe "bietul Boc" din Guvern, anunţă NewsIn. Potrivit iniţiatorilor, moţiunea de cenzură ce va fi depusă imediat după ce Executivul îşi va asuma răspunderea pe Codul muncii, "se doreşte a fi o formă de sancţionare care vizează atât modificările aduse Codului Muncii (...) cât şi procedura asumării răspunderii şi a reprezentanţilor actualei puteri, în frunte cu dl Boc, care abuzează în continuare de angajarea răspunderii pentru a-şi impune punctul de vedere, pentru a impune legi nedemocratice şi contrare intereselor cetăţenilor români".
• NASA a găsit urme de viaţă pe un meteorit
Un cercetător de la NASA a declarat că a descoperit urme de viaţă extraterestră, fosilizate, în fragmentele unui meteorit, declanşând un val de entuziasm, dar şi de scepticism în cadrul comunităţii ştiinţifice internaţionale, informează Mediafax. Articolul lui Richard Hoover, însoţit de fotografiile făcute la microscop ale unor mici creaturi care seamănă cu nişte viermi, a fost publicat vineri, în Journal of Cosmology, disponibil online. Acest savant a tranşat mai întâi fragmente din mai multe tipuri de meteoriţi, numite chondrite carbonatice, susceptibile de a conţine apă şi materii organice, pe care le-a analizat apoi la microscop. Cercetătorul a descoperit organisme care semănau cu bacteriile şi pe care le-a denumit "fosile autohtone", despre care afirmă că nu ar proveni din contaminarea probei - atunci când meteoritul intră în atmosfera Terrei -, ci direct din spaţiu şi din organismele vii conţinute în comete, meteoriţi şi alte corpuri cereşti.
• ZIARUL FINANCIAR
• Euribor s-a dublat în şase luni. Vine scumpirea creditelor
Euribor la trei luni, indicatorul de care se leagă costul creditelor pentru clienţi, a urcat la 1,17%, de la 0,6% în vara lui 2010, din cauza temerilor că BCE va majora în curând dobânda-cheie la euro. Creditele în euro, care reprezintă aproape două treimi din finanţările acordate de bănci companiilor şi populaţiei, se vor scumpi pe măsură ce Banca Centrală Europeană (BCE) va majora dobânda-cheie pentru a răspunde presiunilor inflaţioniste aduse de scumpirea explozivă a petrolului. Pentru un client cu un credit ipotecar de 30.000 de euro, rambursabil în 30 de ani, o creştere a dobânzii cu un punct procentual, pornind de la 5,8% pe an (media pieţei în prezent, potrivit datelor BNR) aduce o creştere a ratei lunare cu 20 de euro, la 226 de euro.
• Afacere israeliană: Tnuva închide ferma de vaci. Va lua lapte de la o fermă a fondatorului Adama
Producătorul de lactate Tnuva a decis să renunţe la ferma de vaci de la Adunaţii-Copăceni (lângă Bucureşti) după ce a investit în acest business 8 mil. euro şi a raportat pierderi în fiecare an, urmând să obţină materie primă de la ferma lui Isaac Cohen-Hoshen, unul dintre fondatorii dezvoltatorului imobilar Adama. Israelianul Isaac Cohen-Hoshen deţine alături de o altă companie din Israel firma Koplax din judeţul Prahova, care are aproape 1.000 de vaci exploatate pentru lapte şi se află în top 20 cei mai mari proprietari de bovine din ţară. Koplax a avut în 2009 afaceri de 3,5 mil. euro, în medie 63 de angajaţi şi a înregistrat pierderi de aproape un milion de euro, conform Ministerului de Finanţe. Koplax a primit de la Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) subvenţii de 92.300 de euro pentru bovinele deţinute.
• Dezastru la bilanţul Ministerului Public: fiecare procuror DNA a avut, în medie, doar 3 (trei) dosare trimise în instanţă
Cei 2.300 de procurori din România au trimis în judecată în 2010 doar 934 cazuri de corupţie, în creştere cu 40% faţă de anul anterior, dar un volum aproape egal cu cel din 1997, când nu exista Departamentul Naţional Anticorupţie (DNA).
DNA a fost înfiinţat special pentru a ancheta acuzaţiile de corupţie, iar 600 dintre cele 934 de cazuri de corupţie trimise în faţa instanţei au fost anchetate de DNA, cu 40% mai multe faţă de cele 383 de cazuri din anul anterior. La DNA lucrează 145 de procurori, ceea ce înseamnă că în medie fiecare a trimis în 2010 în judecată 3 cazuri de corupţie. Asta înseamnă că fiecare procuror DNA a lucrat câte patru luni la un caz. Oricum, au fost mai harnici, pentru că în 2009 au trimis în medie fiecare doar 2 (două) dosare de corupţie. Procurorii DNA au salarii de peste 2.000 de euro net lunar, fiind plătiţi la nivelul unui procuror de la Înalta Curte de Justiţie. În total, cei 2.300 de procurori au trimis în judecată în 2010 aproape 57.000 de dosare, ceea ce înseamnă o medie de 24 de dosare pe procuror.
• Jumătate din cererile de credite sunt refinanţări
Peste jumătate din cererea de credite vine de la clienţi care caută doar să îşi refinanţeze datoriile mai vechi, spune Eliza Erhan, director dezvoltare produse retail la Millennium Bank, un jucător care încearcă să îşi facă loc pe piaţa de retail.
"În prezent, cei care au credite ipotecare îşi reevaluează costurile şi cei mai mulţi dintre ei decid că este mai eficient
să-şi refinanţeze datoriile. Aproximativ 50% din aplicaţiile de credite ipotecare pe care le-am înregistrat în ultimul trimestru din 2010 au fost de credite pentru refinanţare", a spune Erhan. În aceste condiţii, Millennium a reluat recent promovarea creditelor garantate cu ipotecă, mesajul central al campaniei fiind posibilitatea de reducere a cheltuielilor lunare cu ratele la credit prin refinanţarea cu un împrumut mai ieftin. Astfel de campanii derulează în prezent şi grecii de la Bancpost şi Alpha Bank.
• Un rezervor plin a devenit un lux în toate colţurile lumii
Preţul benzinei atinge niveluri record din Europa până în California, cu impact asupra companiilor şi consumatorilor, din cauza creşterii cotaţiei petrolului provocată de conflictul din Libia, scrie Bloomberg. Britanicii reduc numărul călătoriilor, al vizitelor la cinematograf şi al drumurilor la cumpărături, în condiţiile în care preţul benzinei a depăşit 1,3 lire sterline pe litru, potrivit Automobile Association (AA), cea mai mare organizaţie de profil din Marea Britanie.
Preţurile au atins niveluri record şi în Olanda şi Italia. În România, preţul benzinei se apropie de şase lei pe litru, iar în Bulgaria preţurile combustibililor au ajuns la cele mai ridicate niveluri din istorie, de 2,35 - 2,4 leva (1,2 euro) în cazul benzinei. În Statele Unite, preţul mediu al benzinei este de 3,81 dolari pe galon (1 galon - 3,78 litri adică un litru costă circa 1 dolar), aproape de un maxim al ultimilor doi ani, potrivit site-ului American Automobile Association (AAA).