• ADEVARUL
• Băsescu, demagog de şcoală nouă
Şeful statului a cerut Coaliţiei să crească salariile bugetarilor de la 1 iunie. Până de curând, se opunea majorărilor în an electoral. Preşedintele Traian Băsescu a mers, ieri, în Parlament pentru a ţine un discurs pliat pe anul electoral. În absenţa parlamentarilor USL, aflaţi în grevă, şeful statului a afirmat că Puterea are datoria de a găsi soluţii, ca începând cu data de 1 iunie, salariile bugetarilor să ajungă la nivelul de dinainte de a fi diminuate. "La începutul anului 2011, parte din sumele tăiate din salariile bugetarilor au fost restituite. Cred că este o datorie a mea şi a dumneavoastră pentru ca undeva în jurul datei de 1 iunie să reîntregim salariile", a spus şeful statului. Data de revenire a salariilor, precizată de Traian Băsescu, coincide cu perioada în care se vor desfăşura alegerile locale.
• "Minerii şi Valea şi-au pierdut răbdarea!"
Peste 3.000 de mineri din Valea Jiului au ieşit în stradă, ieri-dimineaţă, şi au cerut să li se respecte drepturile. Ortacii au fost la un pas să pornească spre Bucureşti. Curtea Companiei Naţionale a Huilei (CNH) din Petroşani a fost ieri plină de minerii veniţi de la toate unităţile miniere din Valea Jiului. Ortacii au scandat lozinci împotriva guvernanţilor şi a conducerii companiei. Protestatarii au intonat Imnul Minerilor şi au ţinut momente de reculegere pentru colegii care au murit în accidentele de muncă petrecute de-a lungul timpului. Liderul de sindicat de la Mina Lupeni, Petre Nica, a avut iniţiativa ca minerii să se gândească şi la semenii lor: "Să nu îi uităm pe colegii noştri de la fiecare mină, care au pierit acolo sub pământ şi să le respectăm memoria. (...) Aţi fost păcăliţi şi e normal să fiţi revoltaţi", le-a strigat minerilor, de pe scările CNH, Petre Nica.
• O puternică furtună solară se îndreaptă spre Pământ
O puternică furtună solară va lovi Pământul joi dupa-amiază conform presei britanice. Meteorologii de la National Oceanic and Atmospheric Administration's Space Weather Prediction Center (NOAA-SWPC) spun că erupţia solară a avut loc marţi seară şi că efectele ei vor începe să fie resimţite pe Pământ joi după-amiază, iar fenomenul ar putea dura până vineri. Această erupţie solară poate fi urmată şi de alte explozii solare, informaţie sustinută şi de NASA. Furtuna magnetică poate provoca întreruperi în reţelele electrice
• Vocea euroscepticilor: Dezlănţuirea UE prin legile crizei a însemnat 2.500 de pagini de legi incoerente şi nocive
"Uniunea Europeană a produs, pe durata crizei, un flux nesfârşit de legi potenţial nocive pentru economia ţărilor membre", iar "reacţia la criza financiară a fost grăbită şi incoerentă, lipsită de o analiză profundă a consecinţelor, arată studiul "Cum a neglijat UE principiile de transparenţă şi responsabilitate, în reacţia sa la criza financiară" publicat la Londra de Fundatia pentru Reformă Europeană "Noua Direcţie" în colaborare cu Centrul pentru Democraţie şi Cultură din Cehia. Principalele concluzii ale experţilor care au studiat toate măsurile legislative relevante ale UE, de la căderea Lehman Brothers, în septembrie 2008 până în decembrie 2012, arată că instituţiile europene au elaborat, sub titlul "criză" 68 de texte legislative care cuprind 2.575 de pagini.
• Bruxelles dă ultimatum Ungariei: o lună să respecte legile UE sau judecata
Comisia Europeană a anunţat astăzi că Ungaria are o lună să ia măsurile cerute de Executivul european în legătură cu trei legi importante, în privinţa cărora Bruxelles a iniţiat proceduri de încălcare a dreptului comunitar. Comisia Europeana a avertizat Ungaria la mijlocul lunii ianuarie, prin deschiderea a trei proceduri de infringement, să-şi modifice în timp scurt, trei legi controversate care dau guvernului puterea de a controla Banca Centrala, dar şi judecatorii precum şi prevederi din legislaţia privind protecţia datelor.
• Germania este un adevarat safe-heaven şi pentru investiţiile imobiliare
Circa 20% dintre fondurile de investiţii cu profil imobiliar din întreaga lume, au inclus Germania în planurile lor. Acestea au planuri de investiţii în sectorul imobiliar german de aproximativ 20 de miliarde de euro. Investitorii şi managerii de fonduri consideră din ce în ce mai mult Germania drept un safe-haven şi în ceea ce priveşte investiţiile imobiliare, conform Swisslake Capital. Firma independentă de consultanţă în domeniul investiţiilor imobiliare consideră că sumele investite de respectivele fonduri în Germania reprezintă aproximativ 40% din volumul total de investiţii de capital planificate pentru Europa. Aceasta este cea mai mare cotă de piaţă înregistrată din 2007 - când Germaniei îi revenea doar 27% dintr-o valoare a investiţiilor cu mult mai ridicată, care era de circa 47 miliarde de euro.
• FED renunţă în mod oficial la controlul inflaţiei, pentru stimularea angajărilor
În timpul crizei, FED-ul nu a avut nici o problemă în a injecta bani în pieţe, în ciuda tuturor criticilor care susţineau că astfel de măsuri ar fi generatoare de inflaţie. Cu toate acestea însă, în mod oficial banca centrală a SUA nu a renunţat nici un moment la politica de control a inflaţiei; astfel că, în mod oficial, Ben S. Bernanke s-a luptat din greu cu inflaţia de-a lungul ultimilor ani, pentru a o aduce sub un prag-ţintă de 2%. Acum însă, tot oficial, preşedintele Rezervei Federale se declară dispus să permită inflaţiei să depăşească acest prag, pe termen scurt, pentru a stimula angajările. Bernanke a declarat în faţa Congresului Statelor Unite că o creştere a costurilor la energie va provoca o creştere "temporară" a inflaţiei, "reducând, totodată, puterea de cumpărare a consumatorilor", anunţă agenţia de ştiri Bloomberg.
• Odată lider al finanţelor globale, Lehman Brothers este acum vândut pe bucăţi
Lehman Brothers, odinioară una dintre cele mai importante bănci de investiţii de pe Wall-Street, nu mai este în prezent, decât "un portofoliu" de active imobiliare şi financiare de vânzare. Toate deţinerile Lehman vor fi vândute, în timp, pentru a plăti creditorii băncii, între care fonduri de hedging, administratori de active şi corporaţii, ce deţin creanţe de peste 300 de miliarde de dolari. Lehman a anunţat că prima plată, care ar putea depăşi 10 miliarde, va fi efectuată pe 17 aprilie, anunţă cotidianul american "New York Times". Creditorii se estimează că vor primi cu mult sub 50 de cenţi pentru fiecare dolar împrumutat o dată ce plăţile vor fi efectuate.
• "Super Tuesday" republicană: economia rămâne principala problemă
Economia este principala grijă a votanţilor, fie ei din nordul sau din sudul Statelor Unite, chiar dacă rezultatele din urma alegerilor pentru nominalizarea candidatului republican la preşedinţie arată diviziuni adânci în cadrul electoratului republican, conform unui exit-poll efectuat de agenţia de ştiri "Associated Press" în şapte dintre statele care au votat ieri. Din statele moderate Massachusetts şi Vermont până în cele conservatoare precum Oklahoma sau Tennessee, toţi votanţii republicani au declarat că situaţia economică îi îngrijorează cel mai mult, se arată în acest sondaj citat de CNBC.
• Romney, încă o victorie
Candidatul republican a câştigat dintr-o lovitură alegerile primare în şase state. Candidatul republican la alegerile primare pentru preşedinţia SUA, Mitt Romney, a înregistrat o serie de victorii electorale marţi, în Massachusetts (statul său natal), Idaho, Vermont, Virginia, Alaska şi Ohio. În acest din urmă stat, victoria a fost la diferenţă mică (1%) faţă de contracandidatul său, Nick Santorum. Ohio este considerat "marele premiu" în cursa republicanilor către nominalizare, deoarece niciun candidat republican nu a câştigat un mandat la Casa Albă fără a învinge în Ohio.
• CURENTUL
• CNA, între lege şi "carici" Trepcea l-a "ars" pe Banciu împotriva voinţei sale
Vă duce gândul undeva anume din acest titlu în afară de faptul că această Cristina Trepcea l-a ars pe Radu Banciu? La buzunar, evident! Şi pe bani. Sună ciudat? Că doar unde altundeva l-ar fi putut arde acest membru al CNA pe prezentatorul B1, Radu Banciu. Conform DEX-ului, definiţia verbului "a arde" este: a fi aprins, a da foc, a înfiera, a cauteriza o rană, a avea chef de ceva. În niciun caz nu aduce vreo jignire sau înroşeşte obrajii cuiva. Încurcată e mintea Cristinei Trepcea, cea pentru care probabil verbul "arde" are şi el vreo conotaţie sexuală. În această cheie a interpretat şi dânsa jocul de cuvinte al prezentatorului emisiunii "Lumea lui Banciu", difuzată de postul B1 TV, care a vorbit despre Crin Antonescu ca despre "carici pogonici".
• Destituiri şi ofiţeri anchetaţi după atacul armat de la coaforul din Dorobanţi. Vlădan a primit permisul port-armă fără să prezinte cazierul şi avizul psihologic
Şeful Poliţiei Capitalei, Viorel Vasile, a fost schimbat din funcţie ieri, prin ordin al ministrului Internelor, Gabriel Berca, pe fondul scandalului creat după atacul armat de la coaforul din zona Perla, dar şi din cauza unui control de anul trecut în care au fost descoperite numeroase nereguli. Şeful Poliţiei Române (IGPR), Liviu Popa (foto), a declarat că lui Viorel Vasile i-a fost retrasă împuternicirea din funcţie, deoarece acesta, în urma controlului efectuat la Poliţia Capitalei, a constatat abateri şi nereguli, însă nu a luat nicio măsură pentru a le îndrepta. "Au fost constate mai multe nereguli legate de modul în care Viorel Vasile a condus Poliţia Capitalei şi de modul în care acesta s-a implicat în soluţionarea problemelor. Deşi a constatat abateri, nu a luat măsuri pentru a le îndrepta", a spus Popa.
• CURIERUL NATIONAL
• Chiriaşii rămân pe loc
Când chiriile nu scad, chiriaşii nu se mută. Astfel poate fi rezumată situaţia actuală a pieţei închirierilor din Capitală. Ultimii ani au fost extrem de volatili pe piaţa chiriilor, dar în prezent se remarcă o dinamică scăzută în ceea ce priveşte preţurile de închiriere, iar persoanele aflate în chirie nu se mai mută cu aceeaşi frecvenţă ca până acum. Anunţuriparticulari.ro: Persoanele aflate în chirie nu se mai mută cu aceeaşi frecvenţă, iar locuinţele "bune" sunt ocupate.
• Pe când închisoarea prădalnicilor?
Radu Graţian Gheţea: "Dacă ai primit ceva cu împrumut, trebuie să-l dai înapoi. Deci să nu-şi închipuie nimeni că poate scăpa de o datorie: fie face puşcărie, fie i se iau toate bunurile." Cum bancherilor le explodează creditele neperformante în portofolii, aceştia încep să se gândească la vremurile în care închisorile datornicilor îi primeau în spatele gratiilor pe faliţii care eşuau în economia de piaţă, sucombând sub povara împrumuturilor contractate. Nu e destul că debitorii au redus la maximum consumul ca să mai dea ceva băncii, că nu mai ştiu cât vor putea păstra casa sau că sunt cu psihicul la pământ. Mai trebuie să vină şi cineva din zona bancară să le arate perspectiva puşcăriei! Şi nu oricine! Chiar preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea, care a declarat la începutul acestei săptămâni pentru PRO TV că debitorii nu pot scăpa pur şi simplu de obligaţia care decurge din contractul de credit.
• Amenzi de peste 1 milion de euro pentru munca nedeclarată
Inspecţia Muncii, prin Inspectoratele Teritoriale de Muncă, a controlat în luna februarie 6602 de angajatori. Cea mai mare incidenţă a muncii "la negru" s-a înregistrat în comerţ, cu 141 de angajatori care utilizau forţă de muncă fără forme legale de angajare, iar celelalte domenii cu incidenţă mare a muncii nedeclarate au fost prestările de servicii cu 65 de agenţi comerciali, construcţiile cu 19 cazuri şi 7 angajatori din domeniul protecţie şi gardă.
• Dan Şova nu mai este purtător de cuvânt al PSD
Preşedintele PSD Victor Ponta a spus, ieri, că Dan Şova nu mai este purtător de cuvânt al partidului ca urmare a "marii gafe" şi a răspunsului "absolut stupid" dat la o întrebare pe tema Holocaustului, el precizând că îi va ţine locul cât va fi plecat la Washington, la Muzeul Holocaustului, informează Mediafax. "Şova a făcut o singură afirmaţie, dar gravă. A făcut o mare gafă. Am exprimat punctul de vedere al PSD care este în totală contradicţie cu ce a zis Dan Şova şi evident mi-am cerut şi eu scuze, în numele PSD, şi-a cerut şi el scuze. Cred că trebuie să plătească pentru gafa pe care a făcut-o. L-am anunţat de azi că nu mai activează ca purtător de cuvânt", a spus Ponta.
• Program de austeritate: Italia va majora TVA de la 21% la 23%
Italia va majora TVA cu două puncte procentuale în octombrie, la 23%, măsura făcând parte din planul de austeritate adoptat de Guvern în decembrie, a indicat secretarul de stat din Ministerul Economiei, Vittorio Grilli, citat de AFP. Planul de austeritate, introdus de Guvernul condus de premierul Mario Monti, prevede majorarea TVA cu două puncte procentuale "în caz de necesitate". Secretarul de stat a confirmat, într-o emisiune televizată, că majorarea va avea loc.
• Sectorul IT, marele câştigător al pieţei bunurilor de folosinţă îndelungată, în 2011
Piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată din România a avansat în ultimul trimestru al anului trecut cu 15,6%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unui studiu al GfK. De la an la an piaţa a crescut cu 12,8%, însumând 1,4 mld. euro. "Trimestrul al patrulea a fost unul pozitiv pentru mai multe sectoare: două dintre ele au avut creşteri de peste 20% (echipamente de birou şi IT) şi alte două (electrocasnice mici şi telecom) s-au apropiat de aceeaşi cifră. Sectoarele foto, electronice şi electrocasnice mari au avut de asemenea un trimestru bun, înregistrând o creştere în jur de 10%.
• EVENIMENTUL ZILEI
• SONDAJ CSOP . Mihai Răzvan Ungureanu a adus PDL-ului şi Guvernului bula de oxigen sperată. Încrederea în premier a trecut de la votul emoţional la cel raţional.
Guvernul, ca instituţie, şi PDL, ca partid, continuă să beneficieze de imaginea noului premier instalat Mihai Răzvan Ungureanu, la aproape o lună de la validarea sa în Parlament. Datele ultimului sondaj CSOP, realizat în perioada 11-19 februarie, relevă faptul că românii au trecut de la votul emoţional la cel raţional, atunci când vine vorba despre noul Guvern. Instituţia este percepută mult mai capabilă în a-şi ajuta cetăţenii să treacă cu bine de efectele crizei, iar numărul românilor care cred într-o evoluţie mai bună a lucrurilor a crescut. Aportul adus de Ungureanu imaginii Guvernului are şi un revers: cota de încredere în noul premier a scăzut de la 29%, la 20% în a doua jumătate a lunii februarie.
• Marea provocare a creşterii salariilor
O parte din tăierea veniturilor din 2010 a fost recuperată. Legea responsabilităţii fiscale interzice majorările înainte de alegeri. Teoretic, angajaţii la stat mai au de recuperat 15,9% din salariile lor actuale pentru a ajunge la veniturile de dinainte de tăierea cu 25%, din iulie 2010, după ce li s-a aplicat o majorare de 15%, în octombrie 2010. Bugetarii au recuperat doar 11,25 puncte procentuale din reducerea de 25%, rămânând o diferenţă de 13,75 puncte. Ionuţ Dumitru, şeful Consiliului Fiscal, spune că "nu se pot emite acte normative privind majorarea salariilor sau a pensiilor cu şase luni înainte de alegeri". În plus, "în timpul anului, în timpul execuţiei bugetare, nu poate fi depăşit plafonul de cheltuieli de personal prevăzut în buget", a precizat acesta. Impactul majorării ar fi de 1,64 miliarde lei, 0,3% din PIB, dacă salariile cresc din 1 iunie, potrivit calculelor EVZ.
• Un milion tone de cartofi româneşti ar putea ajunge la gunoi. În supermarketuri au loc doar cartofii de import
În depozitele din România există peste un milion de tone de cartofi din producţia internă, care riscă să se strice pentru că supermarketurile prefer să vândă cartofi importaţi, potrivit preşedintelui Federaţiei Naţionale Cartoful din România, Ioan Benea. Potrivit reprezentanţilor producătorilor, mare parte a cartofilor importaţi sunt foarte mari şi nu sunt buni pentru consum. Ţările din care se importă trebuiau să-i distrugă, având în vedere că diametrul cartofilor buni de consum nu trebuie să depăşească dimensiunea de 8 cm.
• Forbes: Miliardarii planetei. Patriciu este românul inclus în topul celor mai bogaţi oameni
Revista americană de business Forbes, care a început să realizez clasamentul miliardarilor lumii în urmă cu 25 de ani, a numărat anul acesta 1.226 de miliardari la nivel global, a căror avere cumulată însumează 4.600 de miliarde de dolari, în creştere cu 2% faţă de 2011. Mexicanul Carlos Slim Helu rămâne, pentru al treilea an consecutiv, cel mai bogat om al planetei, cu o avere estimată la 69 de miliarde de dolari, în scădere cu cinci miliarde. El este urmat în topul celor mai bogaţi oameni ai planetei de Bill Gates, fondatorul companiei Microsoft, cu o avere netă de 61 miliarde de dolari şi de Warren Buffet, fondatorul companiei de investiţii Berkshire Hathaway, cu o avere netă de 44 miliarde de dolari. În clasamentul Forbes se regăseşte şi Dinu Patriciu, pe locul 854, alături de alte 58 de persoane cu aceeaşi avere de 1,5 miliarde de dolari.
• JURNALUL NATIONAL
• Agricultura a crescut puternic, dar banii n-au ajuns la buget. Gaură de 2 miliarde de euro
În România chiar şi când lucrurile merg bine rezultatul e tot unul prost. România a avut anul trecut de 2,5%, susţinută în principal de performanţele puternice ale agriculturii şi industriei, care au realizat un plus de 11,3%, respectiv 5%. Cu toate acestea, performanţa nu s-a văzut şi în colectarea veniturilor la bugetul general consolidat, care a rămas cu o gaură de 10 miliarde de lei, circa 2,2 miliarde de euro, din cauză că Ministerul de Finanţe şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) nu au fost în stare să colecteze fix ceea ce şi-au propus, adică 33,1%.
• CTP despre Băsescu: "N-am văzut un asemenea delir grandomaniacal. Nici Ceauşescu n-a fost în stare să ţină un asemenea discurs"
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a apreciat că discursul de azi, din Parlament, al preşedintelui Băsescu a fost "un delir grandomaniacal", în care şeful statului a vorbit despre orice, mai puţin de "creşterea viermilor de mătase". "Nici Ceauşescu n-a fost în stare să ţină un asemenea discurs, în care doar problema creşterii viermilor de mătase nu a fost abordată. L-aţi văzut râzând, rânjind în repetate rânduri, o oră şi jumătate, rezolvând cu indicaţii preţioase toate domeniile de activitate din România şi Europa", a declarat Popescu pentru România TV.
• Chevron face presiuni pentru gazele de şist. Tur de forţă al oficialilor americani, pentru a se asigura că exploatarea continuă în ciuda protestelor
După ce a fost refuzat în alte state europene, gigantul american Chevron a făcut un adevărat tur de forţă pentru a se asigura că are sprijinul autorităţilor pentru a începe forarea de gaze de şist în ţara noastră. Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a primit acum două zile o delegaţie a Chevron compusă din vicepreşedintele pentru Europa, Ian MacDonald, şi Tom Host, manager al Chevron România. Alături de aceştia s-a aflat şi ambasadorul american la Bucureşti, Mark Gitenstein, un adevărat suporter al intereselor conglomeratelor americane în România.
• NATIONAL
• Cum l-a inghesuit Oprescu pe Nastase
Dupa ce s-au facut pres la picioarele lui Sorin Oprescu, acceptand toate conditiile acestuia, social-democratii s-au gandit sa-i puna la dispozitie actualului primar general un sediu de campanie de top. Social-democratii i-au pus la dispozitie lui Oprescu, pentru campania electorala, un intreg etaj, cel mai dichisit de altfel, din sediul PSD de pe Ion Ionescu de la Brad. Cladire care a fost cartierul general al lui Adrian Nastase la alegerile din 2004 si care, in prezent, adaposteste departamentele partidului, conduse de fostul premier.
• Ultimul casting al PDL pentru Primaria Capitalei
Fortat sa decida repede pe cine arunca in cursa pentru primaria Capitalei, PDL incearca sa afle cine este pe placul bucurestenilor: Monica Macovei, Silviu Prigoana sau Adriean Videanu. Cei trei formeaza lista scurta, ramasa dupa ce pedelistii Liviu Negoita, Cristian Preda, Elena Udrea, Teodor Paleologu au fost la randul lor testati pe post de posibili candidati la localele bucurestene din acest an. Cum fiecare dintre cei trei "finalisti" reprezinta o anume tipologie, democratii au cerut un sondaj, pentru a vedea ce profil se potriveste mai bine cetatenilor Capitalei. Povara deciziei atarna cel mai tare pe umerii Elenei Udrea, liderul PDL Bucuresti, despre care se spune ca este tentata sa mearga pe mana Monicai Macovei.
• Basescu: "Trebuie adoptata Legea sanatatii si reorganizarea administrativa!"
Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca actualul Parlament trebuie sa adopte in perioada urmatoare Legea sanatatii si Legea de reorganizare administrativ-teritoriala, aratand ca acestea vor intregi reforma statului. El a spus ca Legea sanatatii a trebuit retrasa pentru ca a fost prost lansata in dezbatere, dar nu trebuie abandonata, deoarece este nevoie de un control mai puternic al banului public. Basescu a aratat ca s-a dovedit incapacitatea caselor de sanatate de a controla banul public, fiind nevoie de implicarea in finantarea sistemului de sanatate a sectorului privat.
• CCR declara legal Guvernul Ungureanu
Curtea Constitutionala respinge sesizarea USL privind investirea Guvernului condus de Mihai Razvan Ungureanu. Parlamentarii USL au reclamat la CCR incalcarea regulamentului de audiere a viitorilor ministri in comisiile parlamentare. Concret, Opozitia contesta procesele verbale incheiate in comisiile in care parlamentarii ei detin majoritatea si unde candidatii nu au putut primi avizul consultativ prevazut de lege. Decizia CCR a nemultumit USL-ul. "La Curtea Constitutionala deciziile se iau politic", a reactionat Victor Ponta. "Curtea Constitutionala, ca si atatea alte institutii, ca CNA, sunt subsectii ale propagandei de partid de guvernamant", i-a tinut isonul Crin Antonescu.
• PUTEREA
• Manevre politice şi bani la clasa pregătitoare
Andrei Marga, primul ministru care a pus problema introducerii clasei pregătitoare, explică motivele pentru care sistemul de învăţământ din România nu este pregătit să facă acest pas. Marga vede introducerea clasei pregătitoare începând cu anul şcolar 2012-2013 ca pe o manevră politică. Prin introducerea clasei pregătitoare, în 2011, s-a făcut o şmecherie. S-a introdus clasa pregătitoare ca o clasă şcolară, ceea ce este greşit, pentru a se raporta că învăţământul obligatoriu este de zece ani, ceea ce este un artificiu. La fel, se poate spune şi că au fost programe europene care au fost angajate. Cuiva i-au fost daţi bani şi acum trebuie să apară justificarea banilor.
• O gură de oxigen pentru Oltchim
Oltchim intră într-o nouă etapă de dezvoltare după ce Comisia Europeană a acceptat ca această companie să primească ajutor de stat. A fost o luptă de câţiva ani până ce Comisia a acceptat ca datoriile pe care compania le are la stat să se transforme în acţiuni. Decizia vine "la pachet" cu numirea unui nou preşedinte al Consiliului de Administraţie. Comisia Europeană a aprobat ajutorul de stat de 125 milioane de euro pentru Oltchim. De fapt, este vorba de conversia în acţiuni a creanţelor deţinute de stat la Oltchim, în valoare de circa 125 milioane de euro, au declarat pentru NewsIn surse din domeniu. Oltchim este companie cu capital majoritar de stat şi activează în domeniul petrochimiei.
• Atac la independenţa energetică
Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri, în Parlament, că are cunoştinţă de foarte multe interese pentru ca România "să devină tot mai dependentă energetic". Recomandarea preşedintelui este ca toate resursele să fie folosite, chiar dacă unele sunt contestate pentru că ar avea impact negativ asupra mediului. Traian Băsescu este de părere că energia trebuie să redevină un domeniu prioritar al României, având în vedere potenţialul de dezvoltare a ţării pentru anii următori. Potrivit acestuia, trebuie întreprinse măsuri pentru asigurarea necesarului de consum. El a arătat că energia eoliană nu poate fi singura soluţie, astfel că trebuie apelat la alte surse. "Eu vă cer dvs., ca Parlament, să priviţi cu maximă responsabilitate nevoia României de a-şi creşte consistent capacitatea de a produce energie, atât nucleară, din Marea Neagră şi din gaz de şist, dacă într-adevăr avem resurse", a avertizat preşedintele.
• ROMANIA LIBERA
• Ouăle lui Năstase nu ies la socoteală. Lipsă: 150 de mii de euro!
Declaraţia de avere a lui Adrian Năstase continuă să producă surprize halucinante chiar şi după declanşarea unor anchete penale legate tocmai de provenienţa veniturilor sale. Deşi, oficial, spune că a încasat în ultimii doi ani aproape 150 de mii de euro din vânzarea ouălor de la Cornu, în realitate, ferma fostului premier nu se mai ocupă de această activitate de câţiva ani buni. Numele lui Adrian Năstase a fost implicat în ultimii ani în cel puţin trei dosare penale legate de corupţie. Într‑unul dintre acestea - "Trofeul Calităţii" - a fost chiar condamnat în primă instanţă la doi ani de închisoare cu executare. Având în vedere toate aceste acuzaţii grave aduse fostului premier, pentru perioada în care a condus România, ne-am fi aşteptat ca Năstase să sufle acum chiar şi-n iaurt când vine vorba de declaraţia sa de avere.
• FBI decapitează Anonymous: regele hackerilor şi-a turnat supuşii
Poliţia federală americană FBI a arestat cinci hackeri, afiliaţi ai grupărilor LulzSec şi Anonymous, după ce liderul lor i-a trădat autorităţilor. Printre "loviturile" celor reţinuţi se numărau atacuri cibernetice împotriva Visa, MasterCard, Sony - şi FBI. Marţi seară, autorităţile din Statele Unite, Marea Britanie şi Irlanda au reuşit să dea una dintre cele mai grele lovituri comunităţii internaţionale a piraţilor internetului: cinci hackeri, dintre care unul în SUA şi câte doi în cele două state europene, au fost acuzaţi de crime cibernetice şi de participarea la conspiraţie.
• Agricultură. Producţie record de legume româneşti, dar pe piaţă ajunge tot marfa de import. De ce nu ajung fermierii cu marfa în supermarket
Deşi pare de necrezut, marfa livrată de agricultori în marile magazine este achiziţionată de multe ori la un preţ mai mare decât ar putea fi obţinut într-o piaţă obişnuită de produse agricole. De ce însă majoritatea fermierilor nu reuşeşte să ajungă cu marfa în supermarket-uri? "Principala problemă este la fermieri care nu sunt bine organizaţi. De exemplu, legumicultorii trebuie să înţeleagă că dacă ai un contract trebuie să-l respecţi dacă doreşti să prelungeşti o colaborare. Magazinele mari au de obicei plata la 21 de zile, iar în unele cazuri la 14 zile. Legumicultorii nu acceptă toţi astfel de condiţii de plată, vor banii pe loc. Importurile de fructe şi legume ar putea fi mult reduse dacă fermierii s-ar grupa în asociaţii agricole care să le reprezinte interesele şi care să fie preocupate de procesarea şi comercializarea produselor, spun reprezentanţii agricultorilor.
• Extragerea gazelor de şist ar fi produs cutremure în Marea Britanie şi SUA
Un studiu publicat de Oklahoma Geological Survey a arătat că metoda fracturării hidraulice, folosită pentru extragerea gazelor de şist, ar fi fost, cel mai probabil, cauza unui şir de mici cutremure, produse în acest început de an în Oklahoma, potrivit realitatea.net. Cutremurele au avut loc la 18 ianuarie, iar magnitudinea a fost mică - 2,8 grade pe scara Richter. Anunţul vine după ce Cuadrilla Resources, o companie care se ocupă cu exploatarea gazelor de şist în Marea Britanie, a admis că metoda folosită (fracturarea hidraulică) este "probabil" responsabilă pentru două cutremure, de 1,5 şi 2,3 grade Richter, produse în Lancashire, Anglia, scrie The Economist. Aceste anunţuri ar putea determinarea interzicerea metodei în mai multe state, mai ales în Europa, unde Franţa a făcut deja acest pas.
• ZIARUL FINANCIAR
• Întrebarea electorală de 800 de milioane de euro. CAS redusă sau salarii mai mari la bugetari?
În mai puţin de o săptămână, România a fost "ameţită" de două anunţuri oficiale care nu au fost însoţite şi de un fundament economic: ieri, într-un discurs de o oră şi 20 de minute, preşedintele Traian Băsescu a promis că va readuce salariile bugetarilor la nivelul de dinainte de tăierea de 25% aplicată în 2010 începând cu luna iunie, după ce, la începutul acestei săptămâni, premierul Mihai Răzvan Ungureanu a declarat la TVR că are în vedere reducerea contribuţiilor sociale cu o marjă cuprinsă între 3 şi 5%. Niciunul dintre cei doi oficiali nu a prezentat sumele necesare pentru ca aceste două măsuri să poată fi aplicate. Potrivit unui calcul al ZF, având în vedere o valoare a cheltuielilor cu salariile bugetarilor de 39,7 mld. lei estimată pentru anul acesta, rezultă că statul are nevoie de o suplimentare a bugetului cu 3,5 mld. lei (800 mil. euro) pentru cele şapte luni în care s-ar aplica creşterea salarială.
• Care sunt calculele din spatele celui mai mare mandat de vânzare de acţiuni din România
Fondul Proprietatea (FP) i-a mandatat pe americanii de la Citigroup să caute cumpărători pentru pachete de acţiuni în valoare de 527 mil. euro (conform evaluărilor din portofoliul FP). Acesta este cel mai mare mandat de vânzare de acţiuni din ultimii ani în România, miza fiind substanţială atât pentru intermediar, cât şi pentru administratorul FP, grupul american Franklin Templeton. Cea mai mare parte a banilor vor ajunge însă la acţionari şi la stat. Dacă Citi va reuşi să vândă cele 13 participaţii de pe listă la valoarea lor de înregistrare, de 527 mil. euro, atunci ar putea încasa un comision de circa 5 milioane de euro.
• BNR a recunoscut că nu a prevăzut amploarea recesiunii din 2009. Va reuşi România să evite recesiunea în 2012?
Banca centrală a recunoscut la începutul acestei săptămâni, cu jumătate de gură, prin vocea viceguvernatorului BNR Cristian Popa, că nu a prevăzut amploarea recesiunii din 2009, an în care economia s-a prăbuşit cu 7,1%, iar veniturile bugetare au căzut cu 5%. Departe de realitate au fost şi prognozele FMI şi ale guvernului. Rămâne de văzut dacă pentru 2012 se vor adeveri estimările de creştere economică pentru România într-un context internaţional incert, în care pentru zona euro se anticipează recesiune. Dinspre Guvern şi BNR vin discursuri liniştitoare, presărate cu aşteptări încurajatoare. Experienţa din 2009 şi 2010 a arătat limitele modelelor de prognoză folosite atât de instituţiile financiare internaţionale, cât şi de BNR şi de analiştii bancari, credibilitatea abilităţilor de anticipare a evoluţiilor din economie, în vremuri de criză, fiind pusă sub semnul întrebării.
• Polonia sfidează criză după criză şi îşi construieşte un drum sigur spre elita economică europeană
Polonia a fost singurul stat din Uniunea Europeană care a reuşit să evite Marea Recesiune economică, iar în ultimul trimestru al anului trecut a înregistrat cea mai mare creştere a PIB-ului dintre ţările comunitare. Săptămâna aceasta compania minieră KGHM, controlată de stat, a preluat cu aproape trei miliarde de dolari un rival canadian devenind astfel unul dintre cei mai mari producători de cupru la nivel mondial. De asemenea, anul acesta Polonia găzduieşte Campionatul European de Fotbal. Veniturile atrase de competiţie nu vor acoperi, probabil, prea curând cheltuielile făcute, dar investiţia va avea cu siguranţă rolul unui propulsor pentru turism pe termen lung. La capitolul turism statul este competitiv cu marile centre europene datorită preţurilor reduse, efect al faptului că statul nu face parte încă din zona euro.