• ADEVARUL
• Rusia a lansat un avion militar pentru a urmări distrugătorul USS Truxtun, în Marea Neagră
Un avion rus de recunoaştere a fost observat, vineri după-amiază, în apropiere de Strâmtoarea Bosfor, la intrarea în Marea Neagră a navei militare americane USS Truxtun. Forţele Aeriene turce au reacţionat imediat, trimiţând avioane de vânătoare pentru interceptarea aeronavei ruse. Distrugătorul USS Truxtun a traversat vineri după-amiază Strâmtoarea Bosfor, în drum către Marea Neagră, unde va participa la un exerciţiu naval cu forţele militare din România şi Bulgaria, în contextul tensiunilor între NATO şi Rusia pe tema Ucrainei. Departamentul Apărării din Statele Unite a anunţat, joi, noile sale planuri, după o consultare cu membrii NATO, în legătură cu securizarea zonei de est a Europei în contextul tensiunilor din Crimeea, acolo unde se află zeci de mii de militari ruşi. Şase avioane de vânătoare de tip F-15 au ajuns astfel în cursul zilei de joi în Lituania, informează AFP. Federaţia Rusă a început joi cele mai complexe exerciţii de apărare antiaeriană din vestul ţării, la graniţa cu Europa. Pentru prima dată în istoria sa, Rusia a reunit în acelaşi loc poligonul Kapustin Iar (Astrahan), toate forţele sale terestre de apărare antiaeriană din Districtul Militar de Vest şi detaşamente ale Flotei Nordului.
• Krivoi Rog sau cum să spui "do svidaniya" unei investiţii româneşti de 800 de milioane de dolari
Dacă istoria ultimelor trei decenii a relaţiilor comerciale dintre România şi Ucraina ar trebui să poarte un nume, probabil acesta ar fi Krivoi Rog. Localitate din centrul Ucrainei şi, totodată, proiect de combinat socialist, Krivoi Rog înseamnă o creanţă a statului român de circa 800 de milioane de dolari. Este evident că, pe termen scurt, nimic nu este mai important pentru autorităţile de la Kiev decât plăţile curente ale statului, în principal, pensii şi salarii. Este evident că în asemenea condiţii, o poveste din 1986 - anul în care statul român a început să participe, alături de alte state socialiste, la construirea Combinatului de Îmbogăţire a Minereurilor Acide cu Conţinut de Fier de la Krivoi Rog - riscă să fie îngropată într-un viitor incert. O ultimă tentativă de recuperare a creanţei datează din 27 august 2013 când o delegaţie română condusă de Varujan Vosganian, ministrul Economiei (instituţia căreia îi revine soluţionarea problemei) de la acea dată, a mers la Kiev, oraşul care trei luni mai târziu avea să activeze nemulţumiri populare.
• Cum era să "îngroape" Fabrica de Arme Cugir un contract de zeci de milioane de dolari cu o companie din SUA
Fabrica de Arme din Cugir, societate de stat subordonată companiei naţionale Romarm, a fost foate aproape să piardă un contract în derulare, în valoare de zeci de milioane de dolari, cu o companie din SUA. Reprezentanţi ai firmei din Cugir şi persoane din conducerea Romarm au decis să vândă tipul de armă achiziţionat de compania americană şi altor parteneri din SUA, încălcând astfel contractul cu Century Arms. Reprezentanţii Century Arms au ameninţat cu încetarea relaţiilor contractuale şi cu sesizarea Curţii Internaţionale de Arbitraj de la Paris. Până la urmă, situaţia a fost detensionată prin negocieri şi încheierea unui memorandum între cele două părţi, care oferă posibilitatea derulării actualului contract până la final, în 2016. Fabrica de Arme din Cugir vinde companiei americane Century Arms pistoale semi-automate de tip AKM, transformate în arme de vânătoare pentru a fi utilizate în scopuri civile. Colaborarea dintre americani şi industria de armament din Cugir datează de peste 20 de ani.
• Uniţi împotriva Rusiei: tătarii din Crimeea aprovizionează soldaţii ucraineni izolaţi
Tătarii din Crimeea au dat dovadă de solidaritate faţă de soldaţii ucraineni, oferindu-le provizii vitale printre zăbrelele gardurilor care înconjoară cazărmile. În timp ce trupele ruse au înconjurat majoritatea bazelor militare ucrainene şi îşi consolidează autoritatea pe măsură ce zilele trec, soldaţii ucraineni au fost izolaţi şi şi-au păstrat rezistenţa în faţa presiunilor ruşilor.Jurnaliştii postului de televiziune ucrainean TCN i-au filmat pe tătarii din Crimeea în timp ce strecurau prin gardul cazărmii mai multe provizii oferite soldaţilor ucraineni, aceştia din urmă fiind nevoiţi să-şi păstreze posturile pentru a împiedica unităţile ruse să preia controlul bazelor militare ucrainene. În oraşul Bakhtchi-Sarai(fostă capitală tătară a Peninsulei Crimeea), potrivit filmării postate pe site-ul cotidianului local "Ukrainska Pravda", tătarii au sosit cu un camion cu provizii, soldaţii ucraineni primind legume conservate (tomate şi castraveţi), cartuşe de ţigări, ciocolată, pâine şi alte conserve.
• Planul secret al lui Vladimir Putin pentru Ucraina
Istoricul american Edward Luttwak, fost consilier la preşedinţilor Ronald Reagan şi George Bush, susţine, citat de publicaţia "Le Point", că în spatele operaţiunii ruse din Crimeea stă un plan mult mai diabolic al preşedintelui rus Vladimir Putin . Liderul de la Kremlin ar urmări ruperea Ucrainei în două şi înfiinţarea unui nou stat care să cuprindă toate teritoriile de la est de Nipru. Totul ar fi deja pus la punct, inclusiv drapelul noului stat. Teritoriul acestui nou stat trans-Nipru ar depăşi cu mult spaţiul actualei regiunii separatiste Transnistrene, enclavă rusofonă pe care Rusia a reuşit să o smulgă Republicii Moldova în 1992, dar care nu este recunoscută de comunitatea internaţională şi pe teritoriul căreia se află trupe ruseşti. Rusia va pune frontieră pe Nipru, susţine istoricul american. Mai mult, această nou stat din estul Niprului ar putea să aibă capitala chiar la Kiev, mai precis în partea de est a Kievului, pentru că oraşul este traversat de fluviul Nipru. Cealaltă parte a oraşului, anticul Kiev, ar putea să rămână capitala "Ucrainei prooccidentale"
• Firma Internaţional Sinaia, deţinută de familia Ruşanu, vizează un profit de 4,4 milioane lei în acest an
Firma Internaţional Sinaia, deţinută de familia fostului preşedinte ASF Dan Radu Ruşanu, a obţinut anul trecut un profit de 1,1 milioane lei, iar pentru 2014 este programată vânzarea vilei Stejarul, monument de arhitectură, investiţii de 1 milion euro şi un câştig de 4,4 milioane lei. În anul 2012, firma hotelieră a înregistrat pierderi de 83.000 de lei, cu mult sub cele de aproape 20 milioane lei din 2011, când au fost făcute investiţii importante. Cifra de afaceri a crescut anul trecut cu 7%, la 15 milioane lei (3,4 milioane euro), iar în acest an ar urma să scadă cu 20%, la 12 milioane lei (2,6 milioane euro), rezultă din informaţiile transmise de International Sinaia (INTE) pieţei Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Firma a consemnat în anul 2012 o cifră de afaceri de 14 milioane lei.
• Remus Vulpescu rămâne şef de cabinet al ministrului de Finanţe şi în mandatul Ioanei Petrescu
Remus Vulpescu rămâne şef de cabinet în Ministerul Finanţelor şi în mandatul Ioanei Petrescu. El a declarat că îşi va păstra funcţia pentru "o perioadă", pentru a asigura tranziţia după numirea unui nou ministru. Remus Vulpescu este de părere că rămânerea sa în funcţia de şef de cabinet al ministrului de Finanţe este "normală", având în vedere că a ocupat acest post şi în timpul mandatului lui Daniel Chiţoiu, şi în timpul interimatului asigurat de premierul Victor Ponta. Vulpescu spune că el va fi cel care va asigura o continuitate în activitatea Ministerului, până la intrarea în drepturi a Ioanei Petrescu, conform România TV. Înainte de a fi şef de cabinet la Ministerul de Finanţe, Remus Vulpescu a fost şef al OPSPI şi a ajuns în atenţia publicului în special în timpul procedurii de privatizare a combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea.
• Culmea inaugurării la Bacău. Pârtia de schi de la Slănic Moldova, în valoare de 5,7 milioane de euro, dată în folosinţă pe ploaie, la început de primăvară
Deschiderea pârtiei a fost amânată din decembrie anul trecut până la începutul lui martie, când investiţia cu fonduri europene a fost avizată favorabil de Ministerul Dezvoltării şi Turismului. Pârtia de Schi de la Slănic Moldova a fost inaugurată, în prezenţa autorităţilor locale. Lucrările au fost finalizate în 12 luni, deşi termenul de execuţie din proiect era de 18 luni. Obţinerea ultimilor avize, pentru recepţia finală a amânat deschiderea către turiştii amatori de sporturi de iarnă. Pârtia de schi nu va mai putea fi exploatată, cel mai probabil, în această iarnă. În cursul inaugurării de ieri, 6 martie, nu era pic de zăpadă în împrejurimile complexului, iar afară ploua mocăneşte.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Guvernul Ponta III mai taie din promisiunile lui Ponta II
Noul cabinet promite reducerea TVA, impozit diferenţiat şi o regândire a sistemului de pensii, dar numai dacă o vor permite "constrângerile financiar-bugetare". În programul pe care l-a trimis ieri la Parlament, guvernul Ponta III menţine promisiunile privind reducerea CAS-ului, TVA-ului şi chiar şi a impozitului pe venit, dar optimismul cu care USL se angaja la aceste lucruri în 2012 a fost înlocuit peste tot de menţiunea: numai "dacă o vor permite constrângerile financiar-bugetare". Un alt angajament pe care cabinetul PSD-UNPR-PC-UDMR îl limitează este cel referitor la salariul minim pe economie. Limita maximă până la care ar urma să crească, în etape, până în 2016, salariul minim este de 1.100 lei. În 2012, guvernul condus de Victor Ponta îşi fixa o ţintă de 1.200 de lei pentru salariul minim. O noutate o constituie faptul că programul Prima Casă devine programul Noua Casă, numai pentru locuinţe noi. Din proiect a dispărut revizuirea Constituţiei. În mod straniu, se menţin descentralizarea şi regionalizarea, deşi fără revizuirea Constituţiei acestea nu sunt posibile.
• Băsescu a graţiat un fost sportiv, un minor şi o mamă cu patru copii
Decretele de graţiere semnate în cele două mandate de Traian Băsescu pot fi numărate pe degete. Nefiind un caz social, "Baciul" are şanse minime să iasă din închisoare. Analizând decretele ultimilor ani, rezultă că şansele fostului fotbalist de a scăpa de pedeapsa de 3 ani, o lună şi 10 zile primită în dosarul "Transferurilor" sunt minime. Cele mai multe decrete de graţiere semnate de Traian Băsescu reprezintă cazuri sociale. Excepţie a făcut, în noiembrie 2007, cazul luptătorului de greco-romane Ion Draica, medaliat cu aur la Olimpiada de la Los Angeles din 1984. În 2005, instanţa supremă l-a condamnat pe fostul sportiv la 3 ani de închisoare cu executare pentru înşelăciune, după ce şi-a falimentat cu bună ştiinţă o firmă pentru a nu mai returna datoriile. Odată cu Draica a fost eliberat şi Neculai Gheban, un bătrân de 82 de ani din Iaşi, care a fost condamnat la 6 luni închisoare pentru nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti. Draica a fost graţiat pe motiv de boală.
• 10,6 milioane de lei luate de ape. S-au inundat pentru că au uitat să termine digul
Inundaţiile au început să facă pagube, iar autorităţile au fost luate pe nepregătite, ca în fiecare an. Sute de persoane au fost evacuate ieri, iar autorităţile au intervenit pentru a scoate apa din gospodării, după ce un dig de pe râul Teslui, judeţul Dolj, a cedat. Malurile cursului de apă s-au surpat pentru că autorităţile au sistat lucrările de amenajare când acestea erau aproape gata. Sub ameninţarea puhoaielor se mai află şi judeţele Dâmboviţa, Mehedinţi, Olt şi Giurgiu. În 2008, Administraţia Naţională "Apele Române" a încheiat un contract de amenajare a albiei pârâului care traversează intravilanul a şase comune, inclusiv Dobroteşti. Până în 2013 s-au cheltuit 10,6 milioane de lei, mai rămânând de executat lucrări de 2,4 milioane de lei, ne-au precizat reprezentanţi ai biroului de presă al Administraţiei. În 2011, prefectul de atunci al Doljului, Nicolae Giugea, le spunea oltenilor că i-a scăpat de blestemul Tesluiului. Un an mai târziu, la sfârşitul lui 2012, Guvernul Ponta a tăiat de tot finanţările pentru amenajarea râului lăsând, practic, de izbelişte investiţii de 10 milioane de lei.
• Băsescu: Ponta, Antonescu şi Dragnea vor plăti factura minciunii. Şi în politică sunt dame de companie
Preşedintele Traian Băsescu consideră că social-democraţii Victor Ponta şi Liviu Dragnea şi liberalul Crin Antonescu sunt politicieni care, la un moment dat, vor plăti 'factura minciunii'. 'În politică merge cu minciuna până la un punct. Adică, poţi să încerci să te arăţi a fi altceva, până când se prinde lumea şi atunci ai o factură extrem de ridicată de plătit. Şi eu pot să spun câţiva politicieni care vor plăti factura minciunii: Victor Ponta, Crin Antonescu şi Dragnea. Sunt trei politicieni care vor plăti factura minciunii', a spus Băsescu, într-o emisiune difuzată vineri de Pro TV, întrebat dacă în politică este la fel ca în showbiz, contând mai mult show-ul decât adevărul. Potrivit preşedintelui, este cert faptul că 'şi în politică sunt dame de companie'. Şeful statului a mai vorbit şi despre faptul că în prezent clasa politică 'şchioapătă'.
• Începe Revoluţia! PASZKANY şi SÎRBU negociază la CLUJ
Lucrurile se mişcă foarte repede în ceea ce priveşte drepturile TV pentru următorii cinci ani de Liga 1. Mai precis, Adrian Sîrbu se mişcă foarte repede! Sîrbu pregăteşte o adevărată revoluţie în domeniu. La mijlocul săptămînii viitoare fostul mogul de la ProTV începe seria de întîlniri decisive cu Arpad Paszkany, pentru achiziţionarea posturilor Look TV şi Transilvania Live. Sursele FANATIK.RO dezvăluie că Adrian Sîrbu şi-a luat deja biletele de avion pentru Cluj şi e hotărît să nu se întoarcă din Ardeal cu mîna goală. Sîrbu va fi însoţit de un specialist britanic, format la şcoala Sky, specializat în sport şi divertisment. Preţul de pornire pentru achiziţionarea celor două televiziuni ale patronului clujean ar fi de 10 milioane de euro. În preţ ar intra şi toate bunurile fixe şi mobile, maşini, camere de filmat, regii de emisie şi montaj etc. ale celor două posturi.
• ALERTĂ LA GRANIŢĂ: GUVERNUL a cerut ca SUCEAVA SĂ FIE PREGĂTITĂ DE RĂZBOI
Primăriile şi Consiliul Judeţean trebuie să întocmească, până pe 14 martie, planul de mobilizare şi proiectul bugetului de război solicitate de Guvern. Autorităţile din judeţ vor analiza toate aspectele acestui plan, de la starea adăposturilor până la aprovizionarea cu alimente şi utilităţi. Preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor , a declarat că aceste acţiuni "nu au neapărat legătură" cu situaţia din Ucraina, dar că "e bine să fim pregătiţi". " Până pe 14 martie, trebuie să facem propuneri pentru Guvern, în sensul de a asigura resurselor şi de a identifica toate elementele locale pe linie militară şi siguranţă publică. Va trebui să vedem toate adăposturile civile şi tot ceea ce ţine de partea de carburanţi şi alimente. Sper să nu fie cazul să şi aplicăm aceste lucruri. Dar, situaţia fiind inflamată în teritoriile de la est de România, cred că e bine să se revadă planurile pentru situaţii de război. Trebuie să fim pregătiţi şi românii să fie protejaţi. Planul de mobilizare în caz de razboi este valabil tot timpul şi trebuie reactualizat", a spus Cătălin Nechifor.
• Cătălin Tolontan: "Partea nevăzută a Dosarului Transferurilor: < Avocaţii i-au taxat enorm şi i-au sfătuit prost! >"
Jurnalistul Cătălin Tolontan a scris pe blogul personal despre greşelile făcute de către avocaţii inculpaţilor din "Dosarul Transferurilor". Cătălin Tolontan a menţionat pe blogul personal motivul pentru care "greii fotbalului românesc" au ajuns după gratii. Potrivit jurnalistului, fraţii Becali, Gică Popescu, George Copos, Meme Stoica, Cristi Borcea, Jean Pădureanu şi Gigi Neţoiu nu primit cele mai bune sfaturi de la avocaţii lor, motiv pentru care au intrat după gratii. Dacă privim sentinţele, toate cu executare, ineficienţa apărării este într-adevăr fără precedent. "Lotul care a luat cei mai mulţi ani de închisoare, 34, este şi cel care a dat şi cei mai mulţi bani avocaţilor", susţine cineva care cunoaşte sumele.
• Guvernul vrea linie de cale ferată de mare viteză pe ruta Arad-Bucureşti
Realizarea unei linii de cale ferată de mare viteză pe Coridorul IV Pan-european Arad - Timişoara - Caransebeş - Drobeta Turnu Severin - Craiova - Calafat - Bucureşti se află pe lista priorităţilor din noul program de guvernare. De asemenea, o altă investiţie în domeniul feroviar prevăzută în program este reabilitarea liniei de cale ferată de pe Coridorul IV de Transport Pan-european Braşov - Simeria şi reabilitarea, pe acelaşi coridor, a liniei Frontieră - Curtici - Simeria. În ceea ce priveşte infrastructura rutieră, pe lista priorităţilor a fost trecută Autostrada Comarnic - Braşov şi Autostrada Sibiu - Râmnicu Vâlcea. În domeniul naval, pe listă sunt extinderea digului de larg în Portul Constanţa, Canalul Dunăre - Bucureşti şi reabilitarea infrastructurii pe Canalul Dunăre - Marea Neagră.
• JURNALUL NATIONAL
• Corina Creţu, atac la preşedinte: Prezenţa lui Băsescu la Dublin, la Congresul PPE, o sfidare la adresa Constituţiei
Vicepreşedintele PSD Corina Creţu afirmă că, în contextul în care situaţia din Crimeea este departe de a fi soluţionată, preşedintele Traian Băsescu ar fi trebuit să se întoarcă în ţară imediat după Consiliul European, şi nu să meargă la Congresul Partidului Popular European de la Dublin. "Nu este prima dată când preşedintele încalcă Constituţia României, dar acum o face într-un mod flagrant. Dânsul este reprezentantul statului român şi statul român nu este membru al PPE", a declarat Corina Creţu la Antena3. "Vedem că situaţia din Crimeea este departe de a fi soluţionată. Mai mult, gesturile şi acţiunile ultimelor zile indică mai degrabă o escaladare a tensiunilor între Ucraina şi Rusia, implicit pentru întreaga regiune. În acest context, Traian Băsescu ar trebui să ia primul avion spre Bucureşti imediat după finalul Consiliului European organizat pe tema situaţiei din Ucraina. Între România şi PPE, preşedintele României a ales să-şi petreacă sfârşitul de săptămână alături de prietenii săi populari", afirmă Corina Creţu. Ea subliniază că situaţia din Crimeea este extrem de gravă pentru regiunea noastră şi necesită implicarea totală a preşedintelui Traian Băsescu.
• Zborurile militare SUA de tranzit din Afganistan au fost transferate din Kîrgîstan la o bază din România
Toate zborurile militare care tranzitau anterior pe la o instalaţie aeriană americană din Kîrgîzstan au fost transferate la o nouă bază în România, a declarat un reprezentant al Centrului de Tranzit de la Manas. Comandantul instalaţiei, colonelul american John Millard a declarat că ultima misiune la Manas a fost finalizată înainte de termenul-limită de evacuare a centrului, şi anume 11 iulie, relatează RIA Novosti. Noua instalaţie americană de la baza Mihail Kogâlniceanu, în România, se află la mai puţin de 400 de kilometri de cartierul general al Flotei ruse la Marea Neagră, situat la Sevastopol, în Crimeea, aflată în centrul crizei ucrainene. Publicaţia Departamentului american al Apărării "Stars & Stripes" a anunţat săptămâna trecută că peste 6.000 de militari americani au tranzitat România, dinspre Afganistan, de când au fost efectuate primele zboruri, luna trecută.
• Guvernul Ponta 3 promite emisiuni extinse în limba maghiară şi dă liber la arborarea steagului secuiesc
Programul politic pentru care Guvernul Ponta îşi va asuma răspunderea săptămâna viitoare prevede, printre altele, "asigurarea unor programe în limba maternă la radio şi televiziune pentru toate minorităţile naţionale, în special pentru comunitatea maghiară, astfel încât să se asigure satisfacerea nevoilor culturale şi de comunicare în limba maternă la nivel naţional". "În acest sens vor fi extinse emisiunile studiourilor publice de radio şi televiziune finanţate din buget pentru ca acestea să emită în limba maghiară pe tot parcursul zilei", se menţionează în programul politic.