REVISTA PRESEI 08.06.2013

Willy Homner
Revista Presei / 8 iunie 2013

ADEVARUL

Start pentru "Rabla 2013": persoanele fizice şi juridice se pot înscrie de luni în program. Care sunt condiţiile

După săptămâni bune de amânări, programul "Rabla 2013" începe luni. Înscrierea persoanelor fizice şi juridice în program se va face de luni, tichetele fiind distribuite colectorilor de astăzi, a anunţat Adrian Gearâp, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM). Aproape 290 de colectori (REMAT-uri) şi peste 100 de dealeri auto s-au înscris anul acesta în Programul "Rabla", listele cu cei validaţi urmând să fie publicate pe site-ul AFM, potrivit Mediafax. Persoanele fizice se vor putea înscrie, de luni, la colectorii validaţi, în timp ce cele juridice se înscriu la AFM pentru a beneficia de voucher-ul de 6.500 de lei pentru casarea unui autovehicul mai vechi de 10 ani. Administraţia Fondului pentru Mediu va emite 20.000 de tichete, dintre care 17.000 pentru persoane fizice/juridice şi 3.000 de tichete pentru instituţiile publice. Prin Programul "Rabla", derulat anual, din 2005 şi până în prezent, au fost casate 459.775 de autoturisme uzate şi au fost achiziţionate 225.869 de autoturisme noi

Victor Ponta: "Dacă cineva din Garda Finaciară a dat contractul RCS&RDS, răspunde penal"

Premierul Victor Ponta a afirmat, ieri, că, dacă în urma anchetei DNA se va constata că vreun angajat al Gărzii Financiare a dat contracte la privaţi, atunci acesta va răspunde penal pentru fapta sa. Prezent la România Tv, Ponta a dat explicaţii privind acţiunile întreprinse de autorităţile statului în acest caz. "Am cerut şi conducerea ANAF a făcut rapid o anchetă, a pus la dispoziţia DNA toate datele şi sunt convins că acum DNA, având toate datele, dacă se constată că cineva din Garda Financiară lucra şi după orele de program, adică mai dădea contracte pe la privaţi, în mod sigur va răspunde penal persoana care a făcut-o. Eu doar am cerut şefului ANAF, cred că astăzi a finalizat ancheta internă, a trimis către DNA rezultatele şi DNA acum o să îi ia la întrebări pe cei care au avut acces la acele documente ca să vadă cine l-a dat zonei private, a declarat premierul Victor Ponta.

Cât mai contează pentru economia Greciei faptul că FMI îşi recunoaşte greşelile

Sutele de mii de greci care au ieşit în stradă cu regularitatea unui ceas elveţian în ultimii trei ani s-au simţit razbunaţi atunci când Fondul Monetar Internaţional a recunoscut că au existat "erori notabile" în strategia prin care s-a încercat salvarea Greciei. Consecinţele ramân însa cioplite în piatră: economia elenă se afla în al şaselea an consecutiv de recesiune, iar strânsul curelei a deveni laţ pentru grecii de rând. Concluziile raportului intern prin care Fondul Monetar Internaţional (FMI) au fost primite cu un amestec de indignare şi sentiment de răzbunare pe străzile Greciei, povestesc corespondenţii Reuters. Măsurile dictate de Fond şi aplicate de Atena pentru a primi cele 250 de miliarde de euro de la UE şi FMI au trimis ţara în cel mai dur colaps economic înregistrat de o ţară pe timp de pace. De la izbucnirea crizei, veniturile salariale ale grecilor au scăzut cu aproximativ 30%, în timp ce rata şomajului a ajuns la 27%. În rândul tinerilor, rata şomajului ajunge la 60%.

Guillermo Tolosa, fostul reprezentant FMI în Armenia, va prelua biroul de la Bucureşti. Tonny Lybek îşi încheie mandatul

Fostul reprezentant FMI în Armenia, Guillermo Tolosa, va prelua de la 1 iulie biroul de la Bucureşti ca reprezentant rezident al instituţiei pentru România şi Bulgaria, înlocuindu-l astfel pe Tonny Lybek, al cărui mandat se încheie. Guillermo Tolosa a fost începând din 2009 reprezentant rezident al FMI în Armenia, fiind înlocuit la începutul lunii iunie. Înainte de preluarea postului din Armenia, Tolosa a lucrat la Washington, la Departamentul de Strategie pentru Pieţele în Dezvoltare din cadrul FMI. Tolosa are doctorat în ştiinţe economice de la University of California, Los Angeles. El lucrează la FMI începând din anul 2005, potrivit profilului său de pe reţeaua de socializare LinkedIn. Tonny Lybek a fost numit reprezentant al FMI în România şi Bulgaria în anul 2009. România are în derulare un acord preventiv cu FMI şi UE de 5 miliarde euro, fonduri care sunt accesate doar în caz de necesitate.

Statul oferă finanţare nerambursabilă de până la 10.000 de euro femeilor debutante în afaceri

Femeile debutante în afaceri vor beneficia de finanţare nerambursabilă de la stat de până la 10.000 de euro, indiferent de vârstă şi de domeniul de activitate în care doresc să înfiinţeze firme, prin intermediul unui program susţinut de la buget şi derulat de Ministerul Economiei. "Vrem să facem altfel programul pentru femeile antreprenor, să le ajutăm cu finanţare. Am depus deja un proiect la Ministerul Finanţelor, vrem să facem ca la programul start-up, dar fără limită de vârstă pentru că femeile pot începe o afacere la orice vârstă. Nu vom avea foarte mulţi bani probabil anul acesta, dar anul viitor sper să reuşesc să obţin mai mult. Totodată, nu am pus condiţii despre activitatea firmei", a declarat Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, mediu de afaceri şi turism.

Euro continuă să se scumpească. Cursul de schimb a atins maximul ultimelor opt luni: 4,5535 lei/euro

Moneda naţională a continuat să se deprecieze accentuat în faţa euro, astfel că Banca Naţională a României (BNR) a publicat un curs de referinţă în urcare cu 7,72 bani, la 4,5535 lei/euro, cel mai ridicat nivel începând cu octombrie 2012. Un curs de referinţă superior celui de ieri a fost anunţat pe 26 octombrie 2013, respectiv 4,5538 lei/euro. În sesiunea precedentă, cursul a fost de 4,4763 lei/euro. Cursul BNR de vineri, de 4,5535 lei/euro, indică o depreciere de 2,8% a leului în raport cu euro, de la începutul anului. În raport cu minimul din luna mai, leul a pierdut însă 5,7% faţă de euro. Pentru dolarul american, cursul de referinţă a urcat la 3,4402 lei/dolar, cel mai înalt nivel începând din 4 aprilie. În acelaşi timp, cursul de referinţă pentru francul elveţian a crescut la 3,7052 lei/franc, atingând maximul începând cu 20 decembrie. Analiştii ING cred că leul s-a depreciat mai accentuat decât monedele regionale pe fondul creşterii randamentelor din piaţa locală, unde randamentele au crescut brusc.

Adrian Vasilescu, BNR: "Leul nu este în pericol şi nu are de ce să fie salvat!"

Consilierul Guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu a susţinut, în timpul unei vizite în judeţul Vâlcea, că deprecierea leului în raport cu euro este doar un fenomen de scurtă durată. Potrivit acestuia, BNR nu este îngrijorată de situaţie pentru că moneda naţională nu este în pericol. Consilierul lui Mugur Isărescu a afirmat că BNR este pregătită să intervină în orice moment pentru salvarea leului dar că, moneda naţională nu este în pericol.

Kofi Annan: "Şomajul în rândul tinerilor, o problemă mondială. Trebuie să îi pregătim pentru antreprenoriat"

Fostul secretar general al Naţiunilor Unite Kofi Annan avertizează că şomajul in rândul tinerilor din întreaga lume a atins un nivel dramatic, iar antreprenoriatul este una dintre soluţiile la îndemână pentru a rezolva aceasta problema planetara. Pe de o parte, avem foarte multi tineri bine pregatiti, in opinia laureatului Premiului Nobel pentru Pace din 2001, iar guvernele trebuie sa aiba o perspectiva critica fata de aceasta problema si, mai departe, sa devina o prioritate nationala pentru fiecare stat in parte. "Guvernantii sunt preocupati de rata inflatiei si de ritmul de crestere economica, insa putini incearca sa identifice un plan economic pentru tineri care sa creeze joburi noi pentru o generatie ce pare pierduta", avertizeaza diplomatul ghanez in varsta de 73 de ani. Pe de alta parte, tinerii invata foarte multe lucruri in universitati, insa le este greu sa gaseasca joburi dupa absolvire, iar angajatorii spun ca acestia sunt neangajabili. In acest context, antreprenoriatul este o solutie la indemana pentru rezolvarea unei probleme tot mai accentuate.

Mark Mobius, guru pieţelor emergente: "Ţările est-europene de frontieră, precum România, oferă cele mai bune randamente"

Pieţele est-europene "de frontieră", precum România, oferă cele mai bune randamente, iar încetinirea creşterii economice de pe pieţele mai dezvoltate din regiune, cum ar fi Polonia, a fost cauzată în principal de criza din zona euro, consideră Mark Mobius, preşedintele executiv al grupului Templeton. "Pieţele de frontieră, printre care se numără şi unele ţări precum România (...) Toate aceste ţări sunt foarte interesante ca pieţe de frontieră. Şi, desigur, Africa, unde va fi multă acţiune datorită creşterii", a declarat Mobius la Varşovia, citat de CNBC, într-un articol ilustrat cu o fotografie cu un automobil Dacia 1310 berlină încărcat cu fân, pe o pajişte în Maramureş. În continuare, Mobius a arătat că Rusia reprezintă "o mare oportunitate".

Şefii ASF vor fi renumiţi de Parlament în funcţie de condiţia cerută de Băsescu: minimum 10 ani de experienţă

Membrii Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) vor fi renumiţi de Parlament până la 30 iunie, conform organigramei restrânse, cu 11 membri, luând însă în calcul un prag mai mare al experienţei profesionale obligatorii, de minimum 10 ani, a decis Guvernul, această vechime fiind cerută de Băsescu pentru executivi, dar respinsă de Senat. Membrii Consiliului au fost validaţi de către Parlament la sfârşitul lunii aprilie, dar Guvernul a decis în această săptămână să restrângă numărul acestora, iar Parlamentul să se reunească din nou pentru a numi membrii Consiliului până la data de 30 iunie 2013, când se încheie actuala sesiune.

Averea lui Vladimir Putin, la partaj: cât va primi Liudmila, femeia care i-a fost soţie timp de 30 de ani

Salariul oficial al lui Vladimir Putin se ridică la 180.000 de dolari pe an, iar declaraţia de avere pe care este obligat s-o publice arată că deţine trei maşini de fabricaţie rusească, un cont cu mai puţin de 200.000 de dolari, un apartament şi un teren în Moscova. Pentru al treilea cel mai puternic om din lume, valoarea acestor bunuri este însă de-a dreptul derizorie. Adevărata lui avere este estimată la 70 de miliarde de dolari. Numele fostului ofiţer KGB se leagă invariabil de istoria postsovietică a Rusiei, iar apropierea lui Vladimir Putin de oligarhii ruşi este o dovadă clară a rolului jucat de actualul şef de la Kremlin în amplul proces de privatizări din anii 90, în urma căruia au apărut mulţi dintre cei mai bogaţi oameni din lume. Nu de puţine ori a circulat ipoteza că oameni precum Alişer Usmanov, Vladimir Lisin, Roman Abramovici, Viktor Vekselberg şi Mihail Prohorov sunt, de fapt, paravanele prin care Putin îşi desfăşoară afacerile în întreaga lume.

EVENIMENTUL ZILEI

Licitaţie cu dedicaţie. Gruia Stoica e preferatul lui Fenechiu pentru CFR Marfă

Jocurile pentru compania de stat sunt făcute. EVZ vă arată cine este misteriosul personaj în portofoliul căruia va intra comoara de pe şine şi care făcea export în Franţa sub Ceauşescu. Deşi, oficial, în cursa pentru adjudecarea CFR Marfă au rămas doi concurenţi - Grupul Feroviar Român (GFR, companie controlată de Gruia Stoica) şi asocierea dintre Transferoviar Grup şi Donau Finanz - primul este ca şi câştigător, informează surse credibile. De la început, jocurile s-au făcut în favoarea GFR, ceilalţi doi competitori jucând rolul de "iepuri". Al treilea concurent, Omnitrax, a "uitat" să pună în plicul cu oferta două documente esenţiale, drept care a fost descalificat joi. Gruia Stoica are 45 de ani şi este de loc din Toflea, un sat din judeţul Galaţi. Localitatea are în jur de 6.500 de suflete, iar peste 95% sunt rromi. Proporţia etnică se respectă şi în administraţie: primarul, un viceprimar şi nouă din cei 15 consilieri sunt rromi. Numitul viceprimar, Mitică Stoica, este unchiul lui Stoica.

Preţul aerului curat se scrie cu nouă zerouri

Fie că marile fabrici şi-au închis porţile, fie că au investit în protecţia mediului împinse de la spate de UE, aerul pe care îl respirăm azi este mai puţin poluat decât în urmă cu 10-20 de ani. Deşi depinde în mare măsură de poluatorii industriali, calitatea aerului din România are de suferit şi din alte cauze. Traficul auto în continuă creştere este una dintre ele. Bucureştiul, de exemplu, era cel mai poluat mare oraş european în 2011, cu 38,2 micrograme de praf şi noxe în metrul cub de aer respirat. 70% din poluarea atmosferică era cauzată de maşini. Spre comparaţie, în Budapesta poluarea cu particule era de 33 micrograme pe metrul cub, în Roma - 21,4, în Paris - 16,4, iar în Londra - 13,1. În total, se estimează că obligaţia de a se conforma cu regulile UE va face ca poluatorii industriali din România să investească, între 2007 şi 2015, în jur de 1,5 miliarde de euro în reducerea emisiilor de substanţe nocive în atmosferă.

REVIZUIREA CONSTITUŢIEI. Cui serveşte noua Constituţie

Parlamentarii din Comisia Constituantă elaborează un document menit mai degrabă să satisfacă preocupări politice de moment, decât să modernizeze legea fundamentală. Parlamentarii au avut, mai întâi, grijă de ei. Au respins propunerea de introducere a parlamentului unicameral, care le-ar fi împuţinat numărul. Constituţia va permite, în continuare, traseismul, fapt care avantajează majoritatea USL, ale cărei rânduri se măresc constant cu parlamentari de la PDL şi PP-DD. Pentru a-i menţine pe traseişti dependenţi de partidele spre care migrează, este interzisă, prin legea fundamentală, formarea de grupuri parlamentare altele decât cele rezultate după alegeri. Prevederile privind reţine rea, arestarea preventivă şi percheziţia pot servi ca protecţie suplimentară aleşilor intraţi în atenţia Justiţiei. Se deschide şi calea către presiuni politice la adresa procurorilor, prin articolul care prevede că orice persoană invitată la o comisie parlamentară e obligată să se prezinte. Senatorul PNL Tudor Chiuariu a admis că sunt vizaţi şefii de Parchete, deşi se încalcă astfel separaţia puterilor în stat.

Voiculescu le-a spus degeaba miniştrilor USL cum să-l apere în scandalul Antenelor

Biroul de Presă al PC a trimis "spre informare" membrilor Guvernului un comunicat în care liderul conservatorilor se prezintă ca fiind ţinta unei campanii menite să influenţeze Justiţia. Dan Voiculescu le-a sugerat în van miniştrilor USL că ar trebui să-l apere şi cum anume s-o facă, în contextul recentului scandal de şantaj în care este implicat Trustul Intact. Surse guvernamentale au declarat pentru EVZ că Biroul de Presă al PC a transmis, lunea trecută, tuturor miniştrilor, un document prin care preşedintele onorific al PC se plânge de atacurile mediatice la care ar fi supus. "Evenimentul zilei" figurează la loc de cinste printre exemple. Demersul ia forma bizară a unui text asumat de Biroul de Presă al PC şi transmis "spre informare". Acesta nu are nici semnătură, nici formulă de adresare şi, în aparenţă, nu face decât să reproducă o postare de pe blogul lui Dan Voiculescu.

PATRICIU, EXECUTAT SILIT. Peter Imre şi-a recuperat banii

Peter Imre a reuşit să obţină de la Dinu Patriciu cei 80.000 de euro pe care acesta trebuia să i-i dea în urma unei sentinţe judecătoreşti. Este vorba de bilete la ordin pe care Patriciu a refuzat să i le achite fostului său asociat. "În sfârşit s-au depus banii în contul executorului judecătoresc. Patriciu şi-a revenit în simţiri şi a depus banii (...) A trebuit să se facă acest scandal ca nişte bani legitimi să fie recuperaţi. Dinu Patriciu a semnat bilete la ordin în faţa a 8-9 persoane, dintre care 4 avocaţi", a declarat Peter Imre. Chiar dacă şi-a recuperat banii, Imre rămâne foarte supărat pe fostul său partener de afaceri. "Dinu Patriciu a ales calea fugii ca un laş. Şi-a ales pus fata şi nepoata de 3 ani drept scut, ca un terorist nemernic ce este, la executările anterioare", a spus Imre precizând că acum a discutat doar cu avocaţii lui Patriciu. Mai mult, Imre l-a caracterizat pe Dinu Patriciu drept "escroc internaţional" şi "şantajist", informează România TV.

Investitorii străini sunt interesaţi de Compania minieră Remin

Senatorul PSD Marius Sorin Bota susţine că există un interes major al unor investitori străini de a prelua compania minieră Remin Baia Mare, aflată în procedură de insolvenţă. Parlamentarul social-democrat a punctat că, pe lângă interesul manifestat de investitorii străini, repornirea mineritului neferos înseamnă creare a noi locuri de muncă, dar şi a unei dezvoltări pe orizontală a unor firme care oferă servicii domeniului. Pe de altă parte, senatorul social-democrat a afirmat că ordonanţa de urgenţă referitoare la recuperarea datoriilor înregistrare de companie către administraţiile locale pe raza cărora şi-a desfăşurat activitatea prevede compensarea datoriilor prin contravaloarea activelor deţinute de Remin. În cazul în care creanţele nu vor fi acoperite prin bunuri şi terenuri, diferenţele ar putea fi negociate între părţi prin eşalonarea datoriei.

JURNALUL NATIONAL

Băsescu: Statul român e un stat laic şi trebuie să rămână un stat laic. O Constituţie nu trebuie să creeze o falie

Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri, la întâlnirea cu susţinătorii săi de pe Facebook, răspunzând unei întrebări, că este adeptul ideii că statul român e un stat laic, care trebuie să rămână un stat laic, în care fiecare să aibă opţiunea lui, informează mediafax.ro. "Eu sunt adeptul ideii că statul român e un stat laic şi trebuie să rămână un stat laic, în care fiecare să aibă opţiunea lui", a spus Băsescu. El a menţionat că este un susţinător fără rezerve al creştinismului şi că este creştin-ortodox, precizând că, atunci când vine vorba de oameni politici, problema este unde aşezi ortodoxia sau creştinismul. Nu cred că ar trebui să creăm o breşă prin care un cetăţean care e ateu sau musulman - avem şi budişti în ţară - să simtă că această Constituţie l-ar exclude", a spus Băsescu.

Ponta: România doreşte să fie ca Polonia

Premierul român Victor Ponta, care a efectuat miercuri o vizită de lucru în Polonia, s-a declarat "foarte impresionat" de faptul că această ţară, după aderarea la Uniunea Europeană (UE), "nu numai că a făcut un enorm progres economic, dar înainte de toate a evitat criza financiară", informează agerpres.ro. "Este vorba şi despre rolul politic pe care îl jucaţi în regiune şi în Europa. România este al doilea stat ca mărime - după Polonia - dintre noii membri ai UE, ambele state aflându-se la frontiera Uniunii. Dorim să învăţăm cum să ne jucăm cartea în regiunea noastră", a spus primul ministru, într-un interviu acordat cotidianului polonez Gazeta Wyborcza.

Liviu Dragnea: România va fi regionalizată până în 31 decembrie. Descentralizare - de la 1 ianuarie 2014

Vicepremierul Liviu Dragnea speră că România va fi "regionalizată" până în 31 decembrie şi descentralizată la 1 ianuarie 2014. El a declarat că preşedinţii de regiuni vor fi aleşi de către cetăţeni, dacă dezbaterile din Parlament se vor desfăşura repede - informeaza Mediafax. "O Românie regionalizată sper că vom avea la 31 decembrie 2013, o Românie descentralizată cred că vom avea la 1 ianuarie 2014. Cetăţenii vor resimţi începând de anul viitor, vor începe să vadă efectiv proiecte regionale în faţa casei, în faţa curţii", a spus Dragnea, vineri, într-o conferinţă de presă la Timişoara

CSM acuză trustul Intact de campanie "agresivă" privind ancheta în cazul lui Sorin Alexandrescu

Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat vineri Inspecţia Judiciară pentru verificări în legătură cu posibila încălcare a independenţei justiţiei ca urmare a declanşării campaniei de presă a postului de televiziune Antena 3 privind procedura penală în cazul lui Sorin Alexandrescu.

Economistul-şef al BNR, despre deprecierea leului: Când strănută o economie dezvoltată, cele care suferă sunt economiile emergente

Economistul-şef al Băncii Naţionale, Valentin Lazea, consideră că deprecierea monedei naţionale faţă de euro din ultima perioadă nu este îngrijorătoare, cauza fiind probabil subiectivă, bazată pe schimbarea de percepţie a investitorilor, pe fondul negativ din Japonia şi SUA, informează mediafax.ro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb