REVISTA PRESEI 08.10.2013

Willy Homner
Revista Presei / 8 octombrie 2013

ADEVARUL

Varujan Vosganian, demisie de operetă

Senatul a blocat anchetarea fostului ministru al Economiei Varujan Vosganian. Demisia sa din Guvern are doar valenţe de imagine, pentru că ancheta rămâne în continuare blocată. Senatorii au respins ieri, cu o majoritate covârşitoare, cererea DIICOT de începere a urmăririi penale a liberalului cu 126 voturi "împotrivă" şi doar 25 voturi "pentru". Varujan Vosganian nu mai este ministrul Economiei, începând de luni-seară, chiar dacă senatorii USL au votat împotriva începerii urmăririi sale penale, aşa cum doreau procurorii DIICOT. Interimatul la Ministerul Economiei va fi asigurat de vicepremierul Daniel Chiţoiu, un nou ministru urmând să fie propus de PNL într-o săptămână. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni seară, la finalul şedinţei conducerii PNL, că decizia demisiei lui Varujan Vosganian din funcţia de ministru al Economiei este motivată de încercarea de a nu oferi prilej pentru atacuri la adresa Guvernului, în urma consultării liderilor USL.

Traian Băsescu: Mandatul preşedintelui e de 5 ani, poate cer înapoi cele două luni în care am fost suspendat

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut o declaraţie de presă, la Palatul Cotroceni. Întrebat dacă se teme de o a treia suspendare, preşedintele Traian Băsescu a amintit că mandatul său este de cinci ani, precizând că s-ar putea să ceară ca lunile în care a fost suspendat să-i fie date înapoi. Despre privatizarea CFR Marfă: "Privatizarea CFR va face obiectul unei anchete a DNA. Este o privatizare în care s-au schimbat regulile în timpul jocului. Nu mai modificaţi condiţiile în care să se facă plata la CFR! Plata avansului s-a făcut conform datelor publice, pe 3 octombrie, deci pe 3 noiembrie ar trebui plătită întreaga sumă. N-aş vrea să mi se spună peste 2-3 ani că din cauza fostului preşedinte i-a luat DNA. Nu, băieţi, vă va lua pentru ce aţi făcut în privatizarea CFR. Cum vă va lua şi pentru transferul terenului de la Brăila. Este, aşa, în treacăt spus. Să nu daţi vina pe fostul preşedinte."

Baronul minerilor, afaceri penale cu Pandurii

Marin Condescu, liderul a 23.000 de sindicalişti din minerit şi energie, este urmărit penal, de ieri, pentru că, în calitate de preşedinte al clubului de fotbal Pandurii Târgu-Jiu, ar fi girat contracte care au adus echipei un prejudiciu de 2,2 milioane de lei. Afacerile se derulau prin Mădălina Berbecel, mâna dreaptă a lui Condescu, cercetată şi ea în dosar. Marin Condescu este tot mai contestat în ultimul timp, atât din postura de lider de sindicat, cât şi din cea de preşedinte al Clubului de Fotbal Pandurii Târgu-Jiu. Condescu se află, de peste două decenii, la cârma Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME).

Final de coregrafie mediatică. Gazoductul Iaşi - Ungheni s-a urnit, după 40 de zile de la semnarea contractului

Consorţiul de firme însărcinat cu realizarea proiectului gazoductului Iaşi - Ungheni a început să lucreze în patru puncte de pe teritoriul României. Lucrările de montaj şi îngropare a ţevilor la gazoductul Iaşi - Ungheni au început efectiv pe data de 2 octombrie, la mai bine de o lună după inaugurarea oficială a şantierului de către o delegaţie condusă de prim-ministrul Victor Ponta. La momentul respectiv, 26 august 2013, consorţiul câştigător al licitaţiei, format din Habau PPS Pipeline Systems -Austria, Inspet şi IPM-Partners, semnase contractul cu doar cinci zile mai devreme, iar coordonatorii proiectului erau abia în faza preliminară, a instalării şantierului. Cu toate acestea, au pregătit un spectacol mediatic impresionant pentru vizita premierului Victor Ponta, care a inclus conducte transportate ad-hoc la faţa locului şi sudate de către muncitori sau flote de utilaje aliniate în faţa delegaţiei oficiale.

Serbia, în pragul falimentului

Serbia este aproape de intrarea în insolvenţă şi trebuie să reducă salariile bugetarilor şi subvenţiile către companiile de stat pentru a evita falimentul, în timp ce negociază un acord cu FMI şi aşteaptă un împrumut de urgenţă de 1 miliard de dolari de la Emiratele Arabe Unite. "Suntem practic la marginea falimentului. Măsurile de redresare a economiei vor fi dure, nu populiste, şi vor afecta între 300.000 şi 500.000 de angajaţi din sectorul public", a declarat vicepremierul Aleksandar Vicic pentur Prva TV, preluată de Bloomberg. Guvernul va adopta măsuri de reducere a deficitului bugetar şi a datoriei publice, fără a afecta pensiile, protejate de Partidul Pensiilor, partener în coaliţia de guvernare. Deficitul bugetar al Serbiei va fi de 8,3% din PIB în acest an, potrivit estimărilor Fondului Monetar Internaţional (FMI). Pentru a atrage fonduri, Serbia va scoate la privatizare compania naţională de telefonie fixă Telekom Srbija, la un preţ între 1,5 miliarde euro şi 2 miliarde euro.

Oprescu vrea să închirieze apartamente pentru locatarii blocurilor cu risc seismic. Nicuşor Dan: "Oamenii nu mai cred în Primărie"

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, luni, că vrea să obţină sprijinul guvernului pentru închirierea a 12.000 apartamente, în care să fie cazaţi bucureştenii care locuiesc în blocuri cu risc seismic. Edilul-şef a mai spus că vrea ca legislaţia să fie schimbată, iar reabilitarea clădirilor cu risc seismic să poată fi realizată mai simplu, pentru că, în prezent, este nevoie de acordul tuturor proprietarilor din bloc. Oprescu a povestit că nu poate intra cu forţa în apartamente şi, cu atât mai mult, nu poate consolida imobilele bucureştenilor fără acordul acestora. Întrebat de jurnalişti dacă are unde să-i cazeze pe bucureştenii a căror locuinţe ar putea fi reabilitate, Sorin Oprescu a declarat că municipalitatea nu duce lipsă de astfel de "locuinţe de necesitate".

Previziuni negre despre o iarnă mortală

Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA) evaluează o cerere record de petrol pe plan mondial în 2014, dar deja acest lucru se va vedea începând cu acest an datorită intrării într-o iarnă excepţional de friguroasă. IEA a reevaluat creşterea pentru acest an la 930.000 de barili suplimentari/zi în raport cu 2012, mai precis 645.000 barili/zi în cel de-al doilea trimestru din acest an. Cauza? "Condiţiile meteorologice deosebit de rele pentru sezonul acesta în spaţiul OCDE au provocat o cerere-surpriză într-un moment al anului - trimestrul II - când, în mod obişnuit, cererea se află la un nivel scăzut " - se afirmă în comunicatul IEA. Meteorologii afirmă că ne vom confrunta cu cea de-a treia iarnă foarte rece, una dintre cele mai severe înregistrate vreodată, iar serviciile medicale de urgenţă au fost deja puse în alertă

Gigi Becali ar putea primi 770.000 de euro de la Primăria Capitalei pentru un teren expropiat, pe care s-a făcut Pasajul Pipera

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis, luni, ca Primăria Capitalei să îi plătească omului de afaceri George Becali suma de 770.000 de euro în urma exproprierii pentru construirea pasajului rutier Pipera. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Instanţa Supremă Terenul în legătură cu care Becali a dat în judecată municipalitatea avea 1.773 de metri pătraţi şi era amplasat pe Şoseaua Pipera. Finanţatorul Stelei a fost expropriat în 2010, iar Primăria Capitalei a stabilit să îl despăgubească pe acesta cu 68.000 de euro, adică aproximativ 38,35 de euro pentru un metru pătrat, însă finanţatorul echipei Steaua a atacat în instanţă hotărârea municipalităţii.

CURENTUL

Banii românilor se duc pe mâncare şi taxe

Românii abia îşi acoperă cheltuielile lunare destinate mâncării şi achitării taxelor, orice alte servicii trecând pe planul secund din pricina bugetului limitat al fiecărei gospodării. Veniturile lunare ale populaţiei au fost în medie de 2.563 lei pe gospodărie, în trimestrul al doilea, potrivit celor mai recente date ale INS.

Românii au cheltuit banii în principal pe bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor. Totodată, au acoperit diverse nevoi legate de producţia gospodăriei, precum hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat sau servicii veterinare. Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei sau cumpărarea de acţiuni deţin o pondere foarte mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei, de doar 0,6 procente.

Ponta le duce grija şoferilor cheflii: Cel care merge la o nuntă şi bea un pahar de vin nu va fi sancţionat

Premierul Victor Ponta a anunţat luni, înaintea şedinţei USL, că a convenit cu ministrul de Interne, Radu Stroe, o serie de modificări la Codul rutier astfel încât cei care vor merge la nunţi vor putea să bea un pahar de vin sau un pahar de bere fără să fie sancţionaţi. Ponta a susţinut că a aplicat regulile europene în ceea ce priveşte consumul de alcool. "Până la 0,2 (miligrame alcool pur în aerul expirat - n.r.) nu e nici măcar contravenţie. 0,2 înseamnă un pahar de bere sau... Dar de la 0,5 în sus - nu 0,8 - să fie infracţiune, exact cum se întâmplă în toată Europa - până la 0,2 vorbesc de omul obişnuit care se duce la o nuntă şi gustă la un pahar de vin, nu e nici măcar contravenţie. Dar de la 0,2 la 0,5 e contravenţie, se suspendă permisul, iar de la 0,5 e infracţiune", a anunţat Ponta.

CURIERUL NATIONAL

Romtelecom, o miză de 1 miliard de euro

La 15 ani de la prima etapă a privatizării, statul încearcă din nou să vândă pachetul de acţiuni de 45,99% pe care îl deţine la companie. Condiţiile impuse potenţialilor consultanţi, printre care să fi asistat vânzarea unei companii cu o valoare de cel puţin 1,3 mld. lei, sunt dificil de îndeplinit. În 2005 şi 2008 statul a mai încercat să-şi vândă participaţia estimată în 2010 de ministrul Vreme la 1 miliard de euro. În ciuda faptului că acţionarul principal - OTE - a refuzat deocamdată să mai cumpere acţiuni ale statului la Romtelecom, motivându-şi gestul prin continuarea crizei economice şi expunerea grupului elen la datorii, statul încearcă să vândă cele 46% dintre acţiunile Romtelecom la un preţ aproape dublu faţă de cifra de afaceri a companiei din 2012, ca să nu mai vorbim de pierderile înregistrate în anii 2010 şi 2011.

Lulache: Reactorul 1 va fi oprit în 2025 - 2026

Într-un interviu acordat Curierului Naţional, Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, a anunţat că valoarea operaţiunii este estimată la 1 - 1,5 mld. euro. Începând cu 2014, timp de 10 ani se vor face studii, analize, se vor încheia contracte pentru proiectare, procurare şi execuţie şi se va asigura finanţarea. După 2026 urmează intrarea într-un proces de extindere a duratei de viaţă pentru încă cca. 25 ani. Studiile premergătoare închiderii în condiţii de siguranţă a reactorului 1 de la Cernavodă, pus în funcţiune în 1996, vor demara anul viitor, urmând ca până în 2025 să se încheie şi contractele de proiectare şi execuţie a lucrărilor.

Investitorii de retail nu văd cu ochi răi oferta publică de la Adeplast

Deşi în piaţă au existat comentarii legate de nivelul ridicat de îndatorare cu care compania Adeplast SA face pasul către Bursă, micii investitori au arătat interes în prima săptămână a ofertei, realizând subscrieri echivalente cu 70% din tranşa destinată lor conform prospectului de emisiune. Anunţul a fost făcut ieri, în cadrul unei mese rotunde organizată la Bursa de Valori Bucureşti, de Adrian Roşoagă, vicepreşedinte al departamentului Corporate Finance & Investment Banking din BCR, unul dintre intermediarii ofertei. Adeplast este condusă mai antreprenorial decât 90-95% din companiile listate la BVB, a declarat pentru Curierul Naţional un investitor experimentat care vede societatea la o valoare de 60 mil. euro într-un interval de 3-4 ani

Florin Kubinski, noul vicepreşedinte al Volksbank

Volksbank România l-a numit în funcţia de vicepreşedinte responsabil cu operaţiunile financiare ale băncii pe Florin Kubinski, 53 de ani, care părăseşte MKB Romexterra Bank, unde a fost timp de patru ani director general adjunct. Kubinski are o experienţă de peste 16 ani în domeniul finanţelor, ocupând funcţia de director financiar la Banca Ţiriac în perioada 2000-2006, devenită ulterior HVB Ţiriac. În calitate de vicepreşedinte responsabil pe zona financiară, Kubinski va coordona operaţiunile financiare, contabile, de bugetare şi monitorizare a bugetelor, trezorerie, taxe, investiţii şi raportare financiară.

Cine investeşte în băncile greceşti

Miliardarul John Paulson şi mai multe fonduri americane de hedging se numără printre cei mai agresivi investitori în băncile din Grecia, încrezători că economia elenă, multă vreme considerată cea mai slabă de la periferia zonei euro, a început să-şi revină, scrie cotidianul Financial Times. Interesul investitorilor americani este atât de puternic încât instituţiile de credit elene fac lobby pe lângă Guvernul de la Atena să grăbească vânzarea participaţiilor preluate de stat în urma procesului de recapitalizare a sectorului bancar. Paulson, renumit pentru profiturile uriaşe obţinute din criza creditelor subprime din SUA în 2007, a lăudat "Guvernul foarte favorabil pentru business al Greciei", notează Mediafax. "Economia Greciei îşi revine, iar asta ar trebui să ajute şi sectorul bancar", a declarat Paulson. Miliardarul a confirmat că fondul pe care îl conduce, Paulson & Co, are participaţii semnificative la Piraeus Bank şi Alpha Bank, instituţiile de credit elene care au ieşit cel mai bine din criză.

EVENIMENTUL ZILEI

Traian Băsescu: Ponta este hotărât să pună sub CONTROL audiovizualul | VIDEO

Şeful statului a făcut o declaraţie, la Palatul Cotroceni, apreciind că ţinta ordonanţei privind insolvenţa este televiziunea publică. "Spre deosebire de Adrian Năstase, care plătea presa, Ponta este la fel de hotărât să pună sub control audiovizualul dar o face mai cinic şi mai brutal", a spus Băsescu. În ordonanţa privind insolvenţa art 81, al. 3, este discriminatoriu, vizează strict proceduri pentru audiovizual. Constituţia spune că cetăţenii sunt egali în faţa legii. Întreruperea emisiei imediat ce se declanşează procesul de insolvenţă nu face decât să aducă structurile din audiovizual în situaţia de faliment.

UN ROMÂN, STĂPÂN peste cele mai mari DEPOZITE DE URANIU din lume

Frank Timiş, cel mai bogat român potrivit ultimei ediţii a Top 300 Capital, a semnat un acord cu guvernul nigerian care îi garantează patru autorizaţii de explorare minieră în cele mai mari depozite de uraniu din lume. Pan-African Niger Company a semnat un acord cu statul vest-african pentru a explora urniu şi substanţe înrudite în perimetrele Ouricha 1 şi 2 şi Tegmert 1 şi 2 din regiunea Agadez. La ceremonia de semnare a acordului, ministrul minelor şi dezvoltării industriale din Niger, Omar Hamidou Tchiana, a declarat că grupul Pan-African Minerals este o referinţă la nivel mondial şi are capacitatea de a investi, puncte forte care l-au ajutat să obţină aceste autorizaţii. Ministrul a remarcat că grupul este implicat în unele ţări din Africa unde a obţinut succese convingătoare, incluzând aici Sierra Leone, Burkina Faso şi Coasta de Fildeş.

Crăciun, protestatarul de serviciu preferat de Antene şi dus la PE de USL

Claudiu Crăciun este unul dintre liderii informali ai protestelor anti-Roşia Montană. Acesta a fost şi unul dintre cei mai vocali protestatari din Piaţa Universităţii din iarna lui 2012, invitat aproape permanent al Antenelor în acea perioadă şi a participat la PE la o dezbatere organizată de USL. În vârstă de 35 de ani, Crăciun este şi lector universitar, şi doctor la Catedra de Ştiinţe Politice şi Studii Europene a Facultăţii de Ştiinţe Politice. Experienţa sa în organizarea mitingurilor s-a văzut şi duminică, exact înainte de startul marşului care a început de pe strada Roşia Montană. Astfel, deşi marşul era considerat unul spontan, fără autorizaţie de la primărie, Crăciun ştia exact pe ce logistică va conta, mai exact portavocele, patru la număr şi staţiile de amplificare, două, plus alte portavoce personale!

JURNALUL NATIONAL

REFERENDUMUL, proces politic mamut, cu 7,4 milioane acuzaţi. Procurorul Papici, unealta băsistă din DNA, a fabricat un dosar dictat de Macovei şi Kovesi

Referendumul pentru suspendarea lui Băsescu atinge un nou vârf al represiunii pe care instituţiile "cu naşu' în suflet" au declanşat-o împotriva adversarilor politici. Dosarul "Referendumul", pornit din ordinul lui Băsescu de procurorii-slugi de pe filiera Macovei-Morar-Kovesi, trimite în judecată 75 de inculpaţi. Ei sunt de fapt reprezentanţii celor peste 7,4 milioane de cetăţeni care au votat în iulie 2012 pentru destituirea lui Băsescu Traian, un preşedinte care a încălcat în repetate rânduri şi în mod grav Constituţia României. Voinţa acestor cetăţeni de a scăpa ţara prin mijloace democratice şi constituţionale de un preşedinte ilegitim, a fost însă deturnată de jocurile de culise dirijate de oamenii regimului băsist puşi în funcţii cheie. Rezultatul real al referendumului a putut fi viciat prin manevrarea cvorumului, a unei decizii împotriva evidenţelor luate de o Curte Constituţională politizată şi ţinută sub control de biografiile tulburi ale judecătorilor compromişi şi şantajabili.

Cuscrul lui Băsescu, legături cu MAFIA creditelor cu acte false. Prejudiciul este de 81 de MILIOANE de EURO

Bebe Ionescu, cuscrul lui Traian Băsescu, a fost audiat de procurorii DIICOT, dar a rămas martor în dosarul creditelor cu acte false, în care prejudiciul este de 81 de milioane de euro, informează România TV. Potrivit DIICOT, Bebe Ionescu recomanda firme "de încredere" care luau credite şi apoi nu mai plăteau ratele. Unul dintre inculpaţi susţine că Bebe Ionescu încasa şi el o parte din banii contractaţi drept credit de la bănci. Cuscrul lui Traian Băsescu, Bebe Ionescu, garanta pentru firme care luau credite cu acte false. În total, gruparea a câştigat 81 de milioane de euro din această afacere ilegală. Bărbatul a fost audiat la DIICOT, dar a rămas doar martor în dosar, deşi unul dintre inculpaţi susţine că o parte din bani ajungeau şi la el, potrivit România TV.

Fenomene naturale extreme sau anunţarea unui pericol iminent? O altă ţară lovită de fenomene naturale bizare

Statele Unite ale Americii sunt lovite în plin de o serie de fenomene meteorologice extreme. În mai puţin de o zi, ţara a fost devastată de o serie de tornade şi acoperită de un strat gros de zăpadă. Nu mai puţin de 12 tornade au distrus totul în cale în statul american Nebraska timp de aproape trei ore. Zeci de case şi magazine au fost distruse de furia naturii, iar alte sute de clădiri au rămas fără acoperiş. Tornadele au împrăştiat resturi pe o rază de câţiva kilometri. În acest timp, unele regiuni din Wyoming şi Dakota de Sud au fost acoperite de un strat gros de zăpadă, ce depăşeşte 50 de centimetri în anumite zone. Ninge ca în poveşti de aproape o zi, însă bucuria nu a durat prea mult. Traficul rutier şi aerian a fost paralizat, iar zeci de mii de oameni au rămas fără curent electric.

NATIONAL

Boss-ul de la TAROM se pricepe la falimente

Guvernul a pus omul potrivit la carma TAROM: Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Administratie, se pricepe atat de bine la relansarea societatilor, incat el are deja trei firme care au intrat in insolventa. Presedintele Consiliului de Administratie TAROM, Dan Corneliu Pascariu, pare cel mai bun manager pentru compania aeriana la care actionar majoritar este statul roman. A condus defuncta Bancorex, a trecut si pe la Rompetrol, iar acum, bancherul agreat de Serviciul de Informatii Externe incearca sa salveze TAROM. Ce il recomanda, totusi, pe iubitul Gildei Lazar, fosta purtatoare de cuvant a Ministerului Afacerilor Externe? Propriile afaceri, pe care evita sa si le declare, conform legii. Pascariu a refuzat sa-si depuna declaratiile de avere si interese, incercand parca sa evite aflarea adevarului despre firmele la care a fost sau este actionar sau asociat. Pe langa afacerea Romfelt Real Estate, unde este asociat cu brokerul escroc Cristian Sima, Pascariu figureaza in documente la mai multe firme care au ajuns la sapa de lemn.

Oamenii lui Ponta isi impart ciolanul lui Dragnea

Inevitabilul s-a produs si Liviu Dragnea a fost trimis in judecata in dosarul "Referendumul". Iar dupa ceva "gargara" mediatica, ca sa mai potoleasca spriritele printre "talibanii" pesedisti, Victor Ponta nu va avea incotro si, invocand presiunile europene, il va zbura pe vicepremier din Guvern. Gabi Oprea deja imparte functiile de directori de la Ministerul Dezoltarii Regionale si Administratiei Publice. In timp ce "pupilii" lui Ponta isi impart ciozvarte din "ciolanul" reprezentat de bugetul megaministerului pe care si-l crease "baronul de Teleorman". Astfel ca Eugen Teodorovici a depus deja o solicitare pentru preluarea la Ministerul Fondurilor Europene a Aerodromului Alexeni, pentru care exista o propunere concreta de finantare in valoare de un miliard de euro.

Cum vrea Blaga sa-l racoleze pe Tariceanu

Presedintele PDL, Vasile Blaga, si-ar dori alaturi de el un politician de talia lui Calin Popescu Tariceanu. Constient de faptul ca fostul premier nu poate fi ademenit cu promisiuni ca un activist de rand, Blaga, cu "farmecul personal" care-l caracterizeaza, a apelat la metoda "periatului". "Da, as vrea ca Tariceanu sa intre in PDL", a afirmat deschis liderul democrat-liberal, mentionand insa ca loialitatea, pe care o apreciaza atat de mult la Calin Popescu Tariceanu, il va determina pe acesta sa ramana alaturi de PNL. Si pentru ca tot era la capitolul confidente, Vasile Blaga a recunoscut ca "a poftit" si la pesedistul Ioan Rus, dar ca nici aici nu va avea mai mult succes.

Vosganian: Romania are resurse aurifere de 32 de miliarde de dolari

Dupa ce reprezentantii grupului de firme Tender au anuntat ca in Romania sunt resurse aurifere mult mai mari decat cele cunoscute oficial, a venit si randul ministrului Economiei, Varujan Vosganian, sa confirme ca resursele aurifere din tara noastra sunt estimate la 31-32 de miliarde de dolari. Potrivit ministrului, resursele aurifere sunt dispuse mai mult in Muntii Apuseni, intr-o zona distincta. "In Romania exista un patrulater care se afla in Muntii Metaliferi, in nord-estul Devei. Estimarile noastre arata ca rezervele directe, care pot fi exploatate, sunt de circa 700 de tone", a spus Vosganian, mentionand insa ca exista si evaluari de 714 tone si chiar si de 722 de tone. Ministrul a precizat ca, in conformitate cu estimarile facute pana acum, la Rosia Montana sunt aproximativ 300 de tone de aur, la Rovina - 200 de tone, la Certej, pana la 120 de tone, iar in exploatarile conduse de firma Carpathian Gold - aproximativ 80 de tone.

PUTEREA

CFR Călători, pe butuci. Anul viitor ar putea urma concedieri colective

Criza de la CFR Călători se adânceşte, după decizia conducerii companiei de a reduce timpul de lucru al angajaţilor, materializată prin tăierea salariilor pe ultimele trei luni ale anului. Aceasta este a doua diminuare a veniturilor salariale ale ceferiştilor în acest an, sub pretextul eficientizării activităţii. Ieri, managementul companiei a precizat că a apelat la această măsură pentru a împiedica disponibilizările colective, care ar fi o ultimă soluţie pentru redresarea activităţii financiare a societăţii. Managementul privat instalat la CFR Călători în mandatul fostului ministru Relu Fenechiu nu reuşeşte să scoată compania din dezastru, ci pare că o afundă tot mai tare. Singurele "arme" utilizate de şefii instalaţi la începutul acestui an sunt tăierea salariilor şi reducerea numărului de trenuri aflate în circulaţie.

A trecut şedinţa de urgenţă a USL ce se anunţa cu fulgere şi tunete, dar care a fost doar parţial noroasă

A trecut şi şedinţa de urgenţă a USL, unde Dragnea, supărat foc, ameninţa că trebuie să se discute criticile lui Antonescu la adresa lui Ponta şi a PSD, să se spună dacă relaţia cu năbădăi mai are rost. Nimic din toate acestea, spune chiar vizatul, adică şeful PNL. Dar omul lui Voiculescu şi preşedinte al PC, Daniel Constantin, a sintetizat cel mai bine, spunând că a venit cu speranţă şi a plecat tot cu ea, pentru că "nu s-au dat răspunsuri tranşante". "Criza" părea că a tot escaladat şi a depăşit pragul de suportabilitate, punând în pericol existenţa alianţei ciudate dintre liberali şi social-democraţi. Însă criticile dure ale lui Antonescu la adresa lui Ponta nu au fost discutate deloc, liberalul nu a fost certat de nimeni.

ROMANIA LIBERA

Dragnea şi maşina sa de vot, trimişi în judecată

Vicepremierul Liviu Dragnea a fost trimis, ieri, în judecată, fiind acuzat că, în timpul referendumului pentru demiterea preşedintelui din 2012, şi-a folosit autoritatea în mod ilegal în scopul atingerii cvorumului de prezenţă la vot a electoratului. DNA a anunţat, ieri, că Liviu Dragnea şi alte 74 de persoane au fost trimise în judecată în dosarul cunoscut sub numele de "Fraudă la referendum". Potrivit rechizitoriului DNA, Dragnea, care era secretar general al PSD în timpul referendumului de demitere a lui Traian Băsescu (şi şef al campaniei pentru demiterea preşedintelui), "a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale".

Olimpiada de la iarnă de la Soci, la discreţia spionilor lui Putin

În cadrul unei ceremonii în Piaţa Roşie din Moscova, duminică după-amiază, preşedintele Vladimir Putin a primit flacăra olimpică, venită cu avionul de la Atena. Pentru prima oară în istoria JO, flacăra s-a stins, dar a fost reaprinsă imediat cu o brichetă şi trimisă mai departe, în călătoria de 123 de zile pentru a străbate Rusia înainte de a poposi la Soci, staţiunea de la malul Mării Negre ce va găzdui în februarie JO de iarnă 2014. Serviciile secrete ruse, FSB, au instalat deja la Soci sistemul sofisticat de interceptare Sorm. Potrivit unei anchete a cotidianului britanic The Guardian, bazată pe documente furnizate de ziarişti ruşi, atleţii şi spectatorii prezenţi la JO de iarnă de la Soci, în februarie, vor trebui să facă faţă unei intense operaţiuni de spionaj, cea mai invazivă şi mai sistematică din istoria acestor jocuri. În timpul JO de iarnă 2014, în Rusia, nici o comunicare, telefonică sau internet, nu va scăpa supravegherii FSB, serviciul federal rus de securitate.

Dictatura lui Ponta, mai periculoasă decât dictatura lui Băsescu

Din 2014, liderul PSD va rămâne cel mai probabil singur pe culoar. Crin Antonescu are şanse minime să devină candidat al USL, în schimb se va transforma într-o voce tot mai ştearsă a politicii româneşti. Iar Traian Băsescu nu are încă un partid puternic în fruntea căruia să revină şi care să fie o trambulină la fel de eficientă de transmitere a mesajelor politice, cum este scaunul de preşedinte. "Micului Titulescu" îi va lipsi supravegherea de care a avut parte timp de opt ani Traian Băsescu, care a fost monitorizat aproape draconic de un PSD şi un PNL puternice, de televiziuni cu logistică solidă şi de un popor care nu era încă atât de blazat. Dictatura lui Victor Ponta va fi cu adevărat mai periculoasă decît aşa zisa dictatură a lui Băsescu, invocată de adversarii săi. Fie doar şi pentru că televiziunile nu vor mai avea spaţii largi de emisie pentru a-l înjura pe liderul maxim. Nu de alta, dar riscă să intre în insolvenţă.

ZIARUL FINANCIAR

Vor fi inundaţiile şi cutremurele din judeţul Galaţi o lecţie despre importanţa asigurărilor? Îşi vor asigura mai mulţi români locuinţele?

Inundaţiile de la jumătatea lunii septembrie şi seria de cutremure din ultimele săptămâni din judeţul Galaţi, dar şi cutremurul de 5,5 grade pe scara Richter de la sfârşitul săptămânii trecute care a fost resimţit inclusiv la Bucureşti au scos în evidenţă nevoia acută de asigurare a locuin­ţelor, în condiţiile în care până acum doar jumătate dintre români au conştientizat că trebuie să-şi protejeze proprietăţile în faţa riscurilor de catastrofă. Astfel, evenimentele din ultima perioadă ar trebui să constituie o lecţie despre importanţa asigurărilor pe care toţi românii ar trebui să şi-o însuşească. Pagubele produse de inundaţiile din judeţul Galaţi ar fi putut fi suportate mai uşor de către proprietari dacă locuitorii din aceste zone ar fi încheiat măcar o asigurare obligatorie a locuinţei în valoare de 10 sau 20 de euro.

ASF, din nou pe lista de promisiuni faţă de FMI, după şase luni în care reglementările privind arbitrul pieţei financiare s-au schimbat de cinci ori

Guvernul s-a angajat faţă de Fondul Monetar Internaţional în cadrul noului acord să alinieze Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) la cele mai bune practici internaţionale, să reducă la 9 numărul de membri ai Consiliului ASF şi să se asigure că sunt evitate conflictele de interese care ar putea apărea din legăturile pe care le au conducătorii ASF cu parlamentarii şi cu partidele politice. În ultimele şase luni, reglementările privind ASF s-au modificat de cinci ori. Noul acord de tip stand-by a fost aprobat de board-ul de la Washington al FMI pe 27 septembrie şi urmează să fie aprobat de Parlamentul României. "Guvernanţa corporativă a noii Autorităţi de Supraveghere Financiară trebuie rapid aliniată la cele mai bune practici internaţionale", a cerut FMI în noul acord.

Doar 88.000 de clienţi au solicitat credite de valori mari în august

Cererea de credite de valori mari a scăzut în august la un minim al ultimelor şase luni, băncile solicitând la Centrala Riscului de Credit (CRC) numai 88.000 de rapoarte pentru a afla informaţii despre clienţii potenţiali. Aceasta înseamnă cu circa 15.000 de rapoarte mai puţin decât în luna anterioară şi conturează o perspectivă deloc încurajatoare pentru bancherii ale căror bilanţuri şi implicit venituri din dobânzi şi comisioane se contractă. Sumele datorate au scăzut cu circa 10 miliarde de lei în ultimul an, ceea ce în­seamnă venituri mai mici din dobânzi şi comisioane pentru băncile care încă se confruntă cu un nivel ridicat de împru­mu­turi neperformante. Sumele restante în contul acestor credite ajungea la 32 miliarde de lei în august, în creştere de la 26 mld. lei în aceeaşi lună din 2012.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb